Jaktski – tester og anbefalinger

Ski for vinterjegeren

Jaktski er et viktig verktøy for vinterjegeren. Jakt på ski foregår som regel i skog, løssnø og bratte lier eller på rypefjell med skare. Jakter du med hund skal du ha jaktski uten stålkanter. Vi kårer best i test blant de nyeste fjellskiene spesielt egnet for jakt, og guider deg gjennom hvordan du velger riktig jaktski.

Jeger tester jaktski i snøen
TEST AV JAKT- OG FJELLSKI: Jaktski er et viktig verktøy om du vil lykkes med vinterjakt i snødekte områder.

Med jaktski på bena hindrer ikke det snødekte terrenget fremkomsten under vinterjakta. Men som med alt annet jaktutstyr, må man velge jaktski ut i fra jaktform, alt etter om du jakter på skare i høyfjellet, i skogbandets bjørkekratt eller i skoger med løssnø.

Det finnes jaktski for ulike bruksområder, føre og terreng. De fleste jegere vet at fjellski med stålkanter og hundepoter fort kan vise seg å være en farlig kombinasjon, og bør derfor sikte på jaktski uten stålkanter. Men hvordan løser man det da på vidda og i bratte, islagte lier?

Jegeren som jakter over myrer og i dype skoger, trenger en jaktski som ikke synker ned i løssnøen. Selv om korte ski lettere manøvreres i tett skog, må jaktskiene likevel være brede og ha en viss lengde. For det er ikke fullt så enkelt som at hvis du velger kjempebrede jaktski, så vil du ikke synke nedi. Lengdespenn og måten skia søker opp gjennom snøen har en stor innvirkning på bæreevne, og de fleste vil derfor oppleve at ei lang jaktski bærer bedre i løs snø enn ei kort og bred jaktski.

I vår test av jaktski og fjellski som egner seg spesielt for jakt forklarer vi hvilke ski du bør vurdere til hvilken type jakt, og hva det kan være lurt å tenke på før du kjøper jaktski. Vi går gjennom skifeller, smøring eller smørefritt, og forklarer hvordan du velger jaktski ut i fra høyde og vekt.

Hvor lange jaktski skal man ha?

Viktigste egenskap hos jaktski er å sørge for at du flyter oppå snøen. Bæreflaten skal være så stor som mulig slik at jegervekt (med utstyr) pr. cm² blir minst mulig. Det betyr at skiene må være brede og ha en viss lengde.

Det vanligste er å velge jaktski som er omtrent 20 centimeter lenger enn deg selv. Dog er kroppsvekt en viktig parameter. Er du relativt lett, kan en lang jaktski ofte oppleves bakglatt og vanskelig å manøvrere med utenfor oppkjørte skiløyper.

Åsnes Breidablikk Jakt er ei lettgått jaktski med god spenst og lengdestivhet. Den oppleves dog noe mer som ei markaski enn jaktski.

Testens råeste jaktski i løssnø var Fischer Trace 98 Crown. Disse jaktskiene bærer deg svært godt og er fantastisk egnet til å søke seg opp av snøen. Jaktskiene er ikke like gode på hardt underlag.

Kortere jaktski er derimot enklere å manøvrere i ulendt terreng, men har mindre bæreevne. Men om du er på den litt tyngre siden, kan du oppleve at en kortere jaktski blir for myk.

Om jaktskien øker i bredden, får du tilbake litt bæreevne og manøvrerbarhet. Særlig på løs og litt bløt snø er dette en fordel. 

Såkalte markaski er litt bredere enn vanlig turski, men passer fortsatt inn i preparerte løyper, også på fjellet. De kan være et alternativ på jakt om du ikke går i alt for krevende terreng. 

Fjellski som er bredere enn 65 millimeter er derimot kun tenkt brukt utenfor skisporet, og egner seg ofte godt som jaktski.

Vi har også inkludert et par gode, gammeldagse treski i testen. Rønning Quiet treski er svært retningsstabile, har god bæreevne. og godt feste i kald snø. Et pluss med treski er at de lager lite lyd, med tanke på jakt.

Hundens beste venn: Jaktski uten stålkanter er tingen hvis du jakter med hund. Bindinger av Kandahartypen med tåreim kan brukes sammen med vanlige jaktsko.
Hundens beste venn: Jaktski uten stålkanter er tingen hvis du jakter med hund. Bindinger av Kandahartypen med tåreim kan brukes sammen med vanlige jaktsko.

Skifeller, smørefritt eller smøring?

For smøreski er det slik at ei stiv jaktski gir dårlig feste fordi kroppsvekta di ikke er høy nok til å presse det smurte midtpartiet ned i bakken, mens ei myk jaktski gir dårlig glid fordi du subber nedi med smurninga hele tiden. 

De samme prinsippene gjelder med skifeller, men i litt mindre grad: Felleski er ikke like avhengig av å bli tråkket flate mot snøen for å gi feste. Dessuten har spennet på skia mindre å si for festet i løs snø enn på hardt underlag.

Om du bør ha såle som smøres, smørefritt eller bruker skifeller, er en smakssak og avhenger av hvor bratt terrenget er. 

Mange jegere foretrekker skifeller. Da sitter jaktskiene som spikret i oppoverbakkene, og under jakt glir det ikke raskere i nedoverbakkene enn at du kan følge med på terrenget rundt deg. Vil du ha mer fart, kan fellene kjapt fjernes. 

Vi rullet en sekser på terningen for de smørefrie fjellskiene Åsnes Breidablikk Waxless, som er et godt alternativ for hundeførere som ikke ønsker stålkant på skiene. Skiene gir god glid og rimelig godt feste, til tross for at de er smørefrie.

Vi testet om felleskiene Åsnes Mountain Race 48 Skin kunne egne seg som jaktski. Disse er smalere enn vanlige fjellski, og fungerer dermed også godt i løyper. I tillegg til å være smalere, er Åsnes Mountain Race også lettere enn mange av jaktskiene i testen.

Innsving og stålkanter

Jaktski bør være lette å svinge med. Her kommer innsvingen inn – bokstavelig talt: Som en hovedregel kan du gå ut fra at stor forskjell mellom bredde på fram- og bakski kontra midtparti, gir bedre svingevne.

Åsnes Kongsvold BC er lettsvingte og lettstyrte jaktski med god bæreevne. Kongsvold jaktski er svært gode i løssnø, men ikke de beste i testen på hardt underlag.

I denne testen har vi dessuten fokusert mest på jaktski til skogsbruk og løssnøegenskaper.  Da har stålkanter lite for seg, og er mer til ulempe: Stålkanter har lite å si for svingbarhet og hvor lette skia er å styre. Fjellski med stålkanter veier mer enn samme modell uten, og kan fort skjære opp en hundelabb som kommer i veien. 

Hundeførerskiene Åsnes Finnmark 54 er 10% lettere enn de andre jaktskiene for hundeførere vi har testet. Finnmark er vidda-ski uten stålkanter som passer for milslukeren, eller for de som primært lar hunden trekke.

Stålkanter har mest misjon på is og hard snø. Uten stål blir kanten på sålen lettere hakkete og avrundet, men det har skjedd tekniske forbedringer her.

Sko og binding til jaktski

Det er ikke bare valg av jaktski som avgjør om opplevelsen av å jakte på snø blir god eller ei. Også skisko og bindinger er med i regnestykket. 

Stødige og solide sko gjør det enklere å svinge uten å anstrenge anklene for mye. 

Også bæreevnen påvirkes av hvor mye støtte du får i skoene. 

Det er ganske vanlig å velge fjellskisko med BC-bindinger. Men fortsatt har 75 mm-bindingene sine tilhengere. Ikke minst fordi sistnevnte gir noe mer stabilitet i skrånende terreng. Hvilke du velger er til syvende og sist en smakssak.

Alle fjell- og jaktskiene fra Åsnes har det smarte kortfellsystemet X-skin.

Jeger jakter på ski sikter med rifle i snøen
INGEN LØYPEKJØRING: Jegerne ferdes som regel langt unna mosjonistene.

Norsk innovasjon

Bindingsprodusenten Rottefella og skoprodusenten Alfa står bak en spennende innovasjon og samarbeider om en helt ny standard for fjellskibindinger kalt Rottefella Xplore, der Alfa er den første skoprodusenten som er med på laget. 

Målet er å lage en løsning som oppleves som mer stabil enn klassiske BC-bindinger under kjøring. Løsningen bygger på at skoene har pinner på hver side av tærne som så går inn i bindingene. 

JEGER tester jaktski og annet jaktutstyr kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt, utstyr og våpen.

Test av Åsnes Breidablikk Jakt

I vårt testutvalg oppleves Åsnes Breidablikk Jakt nesten som ei markaski. Åsnes jaktski har gode kanter og feste for det smarte kortfellsystemet X-skin. Men takler den løssnø?

Bilde av Åsnes Breidablikk jaktski med Rottefella bindinger
ÅSNES JAKTSKI: Åsnes Breidablikk Jakt oppleves nesten som ei markaski.
Åsnes Breidablikk Jakt

Bredde, forfra: 86-62-74 mm

Vekt: 925 g pr ski (190 cm)

Lengder: 170, 180, 190, 200 og 210 cm

Veil. pris: 3.899,-

Leverandør: Åsnes

skala
4/6

Åsnes Breidablikk Jakt er ei spenstig og lettgått jaktski, men i løssnø ønsker jeg noe mer markert tupp: Den søker for lite opp, slik at du blir gående å jabbe og løfte skia.

Åsnes jaktski har likevel såpass god lengdestivhet at den synker mindre ned i snøen enn man skulle tro. Åsnes Breidablikk Jakt har også feste for det smarte kortfellsystemet X-skin.

Ellers er Åsnes Breidablikk Jakt lettsvingt i løs snø, om enn ikke så svingglad som Kongsvold og Trace 98. På hardt underlag er den lett å svinge med, men noe mer vinglete i parallellsvinger enn Kongsvold.

Kantene gir svært godt grep når underlaget stritter imot, og oppleves under testperioden ikke som dårligere på knallhard snø enn ski med stålkanter. 

Alt i alt er Åsnes jaktski ei kvikk og god fjellski. Jeg synes likevel Kongsvold er ei bedre jaktski, for den oppleves som enklere å manøvrere i løssnø og er mer lettsvingt. Til mer høyfjellsbruk enn skogsbruk tror jeg imidlertid Breidablikk er et meget godt valg!

Alt i alt er Åsnes Breidablikk Jakt ei meget godt ski, men ikke mitt førstevalg til løssnø.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Grei bæreevne

Svært godt kantgrep

Kompatibel med X-skin 

God kombi for fjell og skog

MINUS

Søker for lite opp i snøen

Test av Åsnes Kongsvold BC

Åsnes Kongsvold BC er gode og allsidige jaktski, særlig for lange slasker og for deg som krysser tråkka spor nå og da. Kongsvold er breie ski med mye innsving.

Åsnes Kongsvold jaktski til test i snøen
KONGSVOLD JAKTSKI: Åsnes Kongsvold er testens beste jaktski hvis du skal gå litt på hardt underlag, men mest i løssnø.
Åsnes Kongsvold BC

Bredde: 96-66-85 mm

Vekt: 975 g pr ski (190 cm)

Lengder: 170, 180, 190, 200 og 210 cm

Veil. pris: 3.949,-

Leverandør: Åsnes

skala
6/6

Fremre del er myk og tuppen er forholdsvis høy. Framskia søker derfor godt opp av snøen og dette gjør at Åsnes Kongsvold bærer svært bra i løssnøen. 

En vridningsstiv konstruksjon kombinert med stor innsving gir ei lettsvingt ski både i løssnø og på hard snø. Av skia i testen opplevde jeg Åsnes Kongsvold som mest lettsvingt og kontrollerbar. Parallellsvinger er null problem og grepet sideveis er langt bedre enn hos Fischer Trace 98.

Åsnes Kongsvold er ikke utpreget retningsstabil på hard flatmark, men mye bedre enn Trace 98.

Det stive midtpartiet, bredden på for- og bakski samt den myke tuppen, gjør at du kan gå ned på skilengden. Det er praktisk hvis du jakter i ulendt terreng eller tett skog. Jegere bruker som regel sekk, og bør velge ei ski litt lengre enn seg selv for størst mulig bæreflate. 

Jeg testet Kongsvold jaktski med X-skin kortfell i 58 mm og 45 mm mohair. Sistnevnte gir noe bedre glid, mens det var lite forskjell på grep i motbakker. 

Åsnes Kongsvold BC er svært gode i løssnø, ikke de beste på hardt underlag – men testens beste ski hvis du skal gå litt på hardt underlag, men mest i løssnø.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God bæreevne

Lettsvingt og lettstyrt

Gode i kupert skog

Kompatibel med X-skin

MINUS

Lite retningsstabil på hard snø

Test av Fischer Trace 98 crown

Fischer Trace 98 Crown er en ny versjon av velkjente Fischer Jakt Crown. Fischer jaktski er testens utpregede spesialist for løssnø. Holder den like godt på hardt underlag?

Fischer crown jaktski i snøen til test
FISCHER JAKTSKI: Fischer Trace 98 Crown jaktskier svært brede og mest egnet for løssnø.
Fischer Trace 98 Crown

Bredde: 98-69-88 mm

Vekt: 1100 g pr ski (179 cm)

Lengde: 159, 169, 179 og 189 cm.

Veil. pris: 4.400,-

Leverandør: Finor AS

skala
6/6

Da jeg fikk Fischer Trace 98 Crown jaktski på beina og først fulgte sporet etter løypemaskina, lurte jeg på hva slags merkelige planker dette var: De vinglet fra side til side, og opplevdes ustabile. Det skyldes rocker-konstruksjonen og det myke spennet. 

For da jeg gikk ut i løssnøen, kom smilet: Fischer Crown er helt rå til å søke seg opp av snøen og bærer svært godt.

Nedover i løssnø er Fischer Crown en drøm å kjøre, men på hardt underlag får leggmusklene kjørt seg: Her er skia absolutt ikke retningsstabile. Parallellsvinger er en utfordring, da de rett og slett sklir for mye sidelengs. 

Jeg mener Fischer Crown jaktski hadde tjent på en skarpere kant med bedre bitt, slik at egenskapene på hard snø ble bedre. Du føler deg fort som Bambi på glattisen ved hardt underlag. Men skal du kun gå i løssnø, trer snømonsteret frem: Fischer Crown er uten tvil testens beste jaktski på steder der løypemaskina aldri setter sine belter.

LES OGSÅ: Test av Rønning Quiet treski

Crown-mønsteret under midtskia gir svært godt feste i motbakkene. Med mine 190 cm opplever jeg dog Fischer jaktski muligens som litt myk, til tross for at jeg testet lengste modell på 189 cm som er beregnet for personer på 85 kg +.

Ei ski-vant kvinne på 170 cm/ 50 kg ble veldig begeistret, selv om hun ifølge produsenten er altfor lett. Hun tråkket skia helt ned og fikk full nytte av crown-mønsteret.  Også hun kommenterte sløv kant på hard snø, men opplevde dem ikke som så ustabile som jeg har gjort. 

Fischer Trace 98 Crown er testens råeste jaktski hvis du kun skal gå i løssnø. Vurder likevel å gå opp i lengde over produsentens anbefaling på grunn av det myke spennet. Skal du litt innom løyper, eller har ekstra vekt eller høyde å drasse på, er Kongsvold et bedre alternativ.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært god bæreevne

Svært gode til å søke 

opp av snøen

Svært lettstyrte i løssnø

MINUS

Dårlig retningsstabilitet på hardt underlag

Syngende lyd fra Crown-mønsteret

Test av Rønning Quiet treski

Rønning Quiet treski har en aura som oser av tjære og bål, og gir en helt egen følelse. Av mangel på bedre ord, vil jeg beskrive Rønning treski som trygge og jordnære.

Rønning Quiet treskin til test i snøen
TRESKI: Rønning Quiet treski gir en helt spesiell skifølelse som få andre jaktski kan matche.
Rønning Quiet treski

Bredde: 90-75-82 mm

Vekt: 865 g pr ski (210 cm)

Lengde: 170, 180, 190, 200 og 210 cm.

Veil. pris: 5.690,-

Leverandør: Rønning Treski

skala
6/6

Treskiene Rønning Quiet består av rundt femti trebiter laminert sammen, med kjerne av gran, overside av bjørk, såle av hickory og kanter av lignostone. Resultatet er vakkert håndverk, for Rønning treski produseres faktisk for hånd i Norge.

Rønning treski sitter og glir som de skal. På treski er ikke gliden helt på linje med «plastski», men det er deilig å droppe festesmurning og kun gå på tjæreblanding: Er det under null grader, er det bare å sette av gårde! Men er snøen våt, kan treskiene klabbe, selv om det kan begrenses hvis de er godt tjærebredd.

Jakthund og Rønning treski i snøen
TRESKI ER HUNDENS BESTE VENN: Jaktski uten stålkanter er tingen hvis du jakter med hund. Bindinger av Kandahartypen med tåreim kan brukes sammen med vanlige jaktsko.

Rønning treski har langt spenn sammenliknet med «plastski», og kan oppleves som uvant stive i starten, men lengdestivheten gir svært god bæreevne i løs snø.

LES OGSÅ: Test av Åsnes Breidablikk Waxless

Treskiene er svingvillige nok til at man unngår de største diskusjonene mellom bein og ski. På hardt underlag er treskiene retningsstabile og det er ikke noe problem å skrense gjennom svinger med dem. 

I og med at dette er ski laget av tre, trenger de mer stell enn plastski, men det er en del av sjarmen. Svimerking av navn leveres mot tillegg på kr 150,-.

Rønning Quiet treski gir en helt spesiell skifølelse som bare må oppleves. Terningkast 6 – hva ellers?

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært retningsstabile

God bæreevne

Godt feste i kald snø

Lager lite lyd

MINUS

Liker ikke bløt snø og overvann

Test av Åsnes Breidablikk Waxless

Åsnes Breidablikk er et godt kompromiss mellom økt bredde og bæring versus gåegenskaper. Den smørefrie latmannsversjonen gjør skilivet enklere. Åsnes har et godt utvalg for hundeførere og andre som ikke vil ha stålkant, og deres Breidablikk ski er et godt alternativ.

Åsnes Breidablikk Waxless smørefrie fjellski i snøen til test
ÅSNES BREIDABLIKK: Med mindre du trenger ekstreme egenskaper i løssnø, byr Åsnes Breidablikk på et gåvennlig kompromiss.
Åsnes Breidablikk Waxless

Produkt: Hundeførerski uten stålkanter. Smørefri, med Åsnes’ fellelås

Lengde: 180, 190 og 200 cm

Bredde: 86-62-74

Vekt: 1850 g (190 cm)

Pris: Kr 3.799,-

Leverandør: Active Brands AS

skala
6/6

Åsnes Breidablikk Waxless er jaktskien (86-62-74) for dem som ikke har tenkt å gå i oppkjørte spor, men som samtidig vil ha ei lettgått ski. Slik sett er Åsnes Breidablikk en moderat ekstremist.

Men hvorfor kaller vi Breidablikk ski for en moderat ekstremist? I utgangspunktet var jeg skeptisk til hvor mye breie planker ville bremse både i løssnøen og skutersporet inn til jaktterrenget.

Men Åsnes Breidablikk er ikke tunggåtte i det hele tatt. Skiene er lett manøvrerbare og kjennes veldig konsistente – i mangel av et bedre ord – gjennom hele skilengda. 

Åsnes Breidablikk glir godt

Åsnes Breidablikk Waxless har nemlig overraskende god lengdestivhet til å være ei såpass brei ski. Det er ikke noen overgang mellom stivt midtparti og myke ender. Lengdestivheta sprer vekta godt i hele skias lengde, slik at skia ikke drukner i løssnøen.

«Åsnes Breidablikk har god lengdestivhet til å være ei såpass brei ski. Vekta spres godt i hele skias lengde, slik at den ikke drukner i løssnøen.»

I tillegg gir det god glid, til tross for at dette er en smørefri variant: Åsnes egne «skjellmønster» (ser ut som fiskeskjell) har gitt høvelig godt feste på de snøforholdene vi har prøvd.

Det butter ørlite mer enn vanlig skismurning, kanskje særlig når du går i harde spor, i tillegg til at du får den smørefrie sålens «synging» på hardt føre. Men samtidig gir det ei veldig bekymringsløs tilnærming til dagens skitur: Hva skal jeg smøre med i dag? Hehehe...

LES OGSÅ: Test av Åsnes Falketind 62

Svingvillig 

Breidablikk har fellelås for kortfeller. Det er fleksibelt hvis du skal opp lange bakker eller når du kommer til rypelia og skal stabbe litt mer rundt på ski i bjørkekrattet mens den firbeinte står for det fysiske slitet.

Her vil jeg anbefale mohair-feller foran den korte nylonstubben som knapt nok gir glid, med mindre du jakter i veldig bratt lende og ønsker full brems.

Åsnes Breidablikk har 22 mm innsving. Tuppen er ganske myk, noe som gjør skia lett å svinge i småkneiker. Den er ganske enkelt kvikk å håndtere, og oppleves ikke som en brei løssnøplanke.

Som rypejeger vil du være godt rusta når terrenget krever sitt mellom bjørkekjerr og bikkjepoter.​

Hundeførerskiene Åsnes Finnmark 54 (bredde 68-54-61 mm), som kom for et par år sia, er derimot valget for dem som vil ha en milsluker.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Hundevennlig uten stål

Rask i løssnø og skare

Gode svingegenskaper

MINUS

Ingenting

Test av Åsnes Finnmark 54 hundeførerski

Åsnes Finnmark 54 er 10 prosent lettere enn de andre hundefører-alternativene vi har testet. I test fremstår Åsnes Finnmark som et godt valg for milslukeren på vidda eller når hunden primært skal trekke.

Hund og Åsnes Finnmark 54 hundeførerski til test i snøen
ÅSNES FINNMARK HUNDEFØRERSKI: Åsnes Finnmark 54 gir hundeførerne et godt alternativ for flatt terreng eller skarpere føre og lange turer.
Åsnes Finnmark 54

Hundeførerski: U/stålkanter, m/fellelås

Material: Karbon og poppelkjerne, sintret såle

Lengde: 170-210 cm

Bredde: 68-54-61

Vekt: 840 g/ski (190)

Pris: Kr 3.599,-

Leverandør: Active Brands AS, avd. Åsnes

skala
5/6

Med Finnmark 54 har Åsnes komplettert sitt hundeførerutvalg, der Kongsvold og Breidablikk har vært flokkledere før.

Åsnes Finnmark henvender seg til ei anna brukergruppe, sjøl om den godt kan utfylle bruksområdet til en av de to andre:

Mens Breidablikk er 86-62-74 breie og Kongsvold er konge på løssnøhaugen med 96-66-85, er Åsnes Finnmark 54 en smekrere utgave med 68-54-61 som strategiske mål. Det innebærer et kjærkomment alternativ for dem som trasker vidda på hardt føre.

Det betyr også at skiene funker i oppkjørte løyper. Prisen er litt dårligere bæreevne og sving-egenskaper når du utfordrer bratt terreng.

Lettvekteren Åsnes Finnmark

Åsnes Finnmark har god lengdestivhet, noe som gir god glid og ei solid smørelomme. Det betyr at du også kan gå med tung sekk uten å miste for mye fraspark. På mange måter minner Åsnes Finnmark 54 mye om stålkant-varianten Gamme 54, som deler mye av konstruksjonen:

Også her er det såkalt «Nordisk rocker», noe som innebærer at framskia har et lite løft som gir bedre flyt oppå løssnø. Jeg har imidlertid en vag følelse av at det gjør dem noe tråere å gå med i løse motbakker, fordi du får litt mindre bæring i skituppen.

Den lave vekta med karbon- og glassfiber-armert trekjerne er en bonus for dem som går langt. 200 gram på hver ski høres kanskje ikke mye ut, men det utgjør fort ca. 20 prosent sammenligna med stålkantvariantene og 10 prosent mindre enn de andre hundefører-alternativene.

LES OGSÅ: Test av Åsnes Mountain Race Skin 48 fjellski

Perfeksjonert fellelås

Fellelås-systemet til Åsnes er en bonus du får med på kjøpet: Kortfellene X-skin er perfeksjonert med plastkapper som gir mindre friksjon. Det kommer nok litt an på skiteknikk og tempo for de verste fartsmonstrene, men med mohair-feller oppleves festet et knepp bedre enn blåswix, uten at du går glipp av nevneverdig glid.

For rypejegerne er Åsnes Finnmark ei god ski hvis du jakter i terreng som ikke er altfor bratt, der du heller vil forsere vidder og lier raskt mellom bjørkekjerrene.

Har du en trekkvillig hund, er Åsnes Finnmark et godt og bikkjevennlig valg når påskefjellet skal erobres på føre som bærer godt eller i løypene rundt hytta.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vidda-ski uten stålkanter

Åsnes fellelås

Lav vekt

MINUS

Ingenting spesielt

Test av Åsnes Mountain Race Skin 48 fjellski

Vi tester om Åsnes Mountain Race 48 Skin kan være en mellomløsning mellom skiløyper og fjellet. Åsnes Mountain Race 48 Skin har integrerte feller og er noe smalere enn vanlige fjellski.

Åsnes Mountain Race 48 Skin fjellski i skiløype til test med hund
ÅSNES MOUNTAIN RACE 48 SKIN: Åsnes Mountain Race er god i testen når vinterfjellet er på sitt mest fristende.
Åsnes Mountain Race Skin 48

Produkt: Lett fjellski med fellelås, sintret såle og ¾ stålkant

Materiale: Paulownia

Lengde: 180-210 cm

Bredde: 60-48-53 mm

Vekt: 760 g/ ski 200 cm

Pris: Kr 3599,-

Produsent: Active Brands avd. Åsnes

skala
4/6

Skjønt – skifeller er jo ingen nyhet for fjellfolket. Sjøl har jeg brukt det sia tidlig på 90-tallet, og det ryktes at våre forfedre godt kjente teknikken med å spikre en flådd mår under skia.

Metoden ble vesentlig modernisert da fellelåsene kom, der skientusiaster bør rangere Åsnes-patentet fra 2003 på høyde med oppfinnelser som ostehøvelen. Så har det da også blitt mat for norske rettsaler.

Åsnes Mountain Race 48 Skin felleski brukes det imidlertid en annen teknikk, der ei «formsydd» utsparring i skisålen sørger for at fellen holdes på riktig sted. Fellen er smalere og kortere enn vanlig på fjellski, men skal likevel dekke det normale festebehovet.

Og dersom det ikke er nok, har Åsnes utstyrt Mountain Race med sin tidligere nevnte fellelås (nå kalt X-skin), slik at du kan sette fell på fellen. Det kan høres ut som smør på flesk, men til lange, bratte bakker, er det slett ikke dumt.

Undersiden av Åsnes Mountain Race 48 skin felleski til test
JA TAKK, BEGGE DELER: Du kan supplere den integrerte fellen på Åsnes Mountain Race 48 Skin med fellelås-systemet X-skin, via sporene du ser til venstre.

Mountain Race er ingen fjellversting

Åsnes Mountain Race 48 Skin sitter godt, særlig i høyfjellsløyper. Sia de er smalere enn fjellski, slipper du stange så mye i sporet. ¾ stålkant sørger for godt kantgrep.

Utafor løypene biter Åsnes Mountain Race også godt. Det merkes dog i dyp snø at fellen er noe kortere og grepet noe mindre enn med fellelås eller langfell – men mindre enn man skulle tro.

Det kommer av at spennet i skia er litt mindre enn fjellverstinger som Åsnes Amundsen, slik at den korte fellen likevel får feste. 

Skulle det likevel ikke være nok, kan du altså bruke feller utapå. Åsnes anbefaler å bruke skia noen ganger før du setter annen fell utapå. Jeg fulgte rådet, men opplevde likevel at den integrerte fellen hadde en tendens til å løsne når jeg tok av ekstrafellene.

Det er riktignok ikke mer hokus pokus enn å dytte dem på plass igjen, men det kan tenkes at limet på de integrerte fellene bør forsterkes hvis du tenker å skifte mye mellom integrert fell og fellelås.

 «I dyp snø merkes det at fellen er noe kortere og grepet noe mindre enn med fellelås eller langfell – men mindre enn man skulle tro.»

LES OGSÅ: Test av Fischer Trace 82

God kombo til påskehelga

Under normale forhold oppleves det ikke som de integrerte fellene påvirker gliden i vesentlig grad. Jeg tror i så måte at spennet styrer dette vel så mye – og da spiller både kroppsvekt (samt eventuell oppakning) og teknikk vel så stor rolle. 

Åsnes Mountain Race 48 Skin vil derfor ikke være et optimalt skivalg hvis du går mye utenom løyper og/ eller med tung oppakning, og egner seg dermed ikke som jaktski.

Men for påskefjellet med lette turer i løypa samt en og annen avstikker utenom løypa, er Åsnes Mountain Race 48 Skin et godt valg. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt

Integrert fell

MINUS

Litt mykt spenn

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.