Jaktski – tester og anbefalinger

Ski for vinterjegeren

Jaktski krever andre egenskaper enn fjellski. JEGERs test av ski, skisko og staver viser hva som er best i test, enten vinterjakta skjer i skog og løssnø eller rypefjell med skare. Vi gir tips om stålkanter, skifeller og smørefritt versus skismøring.

Jakter på ski i snøen
Jaktski er et viktig verktøy om du vil lykkes med vinterjakt i snødekte områder. Foto: Wemunn Aabø / JEGER

Viktigste egenskap hos jaktski er å sørge for at du flyter oppå snøen. Bæreflaten skal være så stor som mulig slik at jegervekt (med utstyr) pr. cm² blir minst mulig. Det betyr at skiene må være brede og ha en viss lengde.

Velg jaktski etter forhold og bruk

Det er viktig å tenke grundig gjennom under hvilke snøforhold du skal jakte mest med ski på beina. Åsnes Kongsvold ski er populære hvis du jakter i løssnø, men nyheten Fischer Trace 98 (erstatter Fischer Jakt Crown) har enda mer ekstreme egenskaper. På hardere føre er Åsnes Breidablikk jaktski og den mer langrennsprega fjellskia Åsnes Finnmark hvert sitt alternativ.

Grunnet lengdespenn og måten skia søker opp gjennom snøen, vil de fleste oppleve at ei lang ski bærer bedre i løs snø enn ei kort og brei ski. Jo lengre og/ eller tyngre du er, jo lengre ski eller stivere spenn behøver du. For det er ikke så enkelt som at hvis du velger ei kjempebrei ski, så vil du ikke synke nedi. JEGER tester de nyeste skiene på markedet spesielt egnet for jakt, og hjelper deg finne den modellen som passer best for deg.

Skifeller, smørefritt eller smøring?

For smøreski er det slik at ei stiv ski gir dårlig feste fordi kroppsvekta di ikke er høy nok til å presse det smurte midtpartiet ned i bakken, mens ei myk ski gir dårlig glid fordi du subber nedi med smurninga hele tiden. 

De samme prinsippene gjelder med skifeller, men i litt mindre grad: Felleski er ikke like avhengig av å bli tråkket flate mot snøen for å gi feste. Dessuten har spennet på skia mindre å si for festet i løs snø enn på hardt underlag.

Hundens beste venn: Jaktski uten stålkanter er tingen hvis du jakter med hund. Bindinger av Kandahartypen med tåreim kan brukes sammen med vanlige jaktsko.
Hundens beste venn: Jaktski uten stålkanter er tingen hvis du jakter med hund. Bindinger av Kandahartypen med tåreim kan brukes sammen med vanlige jaktsko.

Om du bør ha såle som smøres, smørefritt eller bruker skifeller, er en smakssak og avhenger av hvor bratt terrenget er. 

Personlig har jeg blitt veldig glad i å bruke skifeller. Det sitter som spikret i oppoverbakkene, og under jakt glir det ikke raskere i nedoverbakkene enn at du kan følge med på terrenget rundt deg. Vil du ha mer fart, kan fellene kjapt fjernes. 

Innsving og stålkanter

Skia bør være lette å svinge med. Her kommer innsvingen inn – bokstavelig talt: Som en hovedregel kan du gå ut fra at stor forskjell mellom bredde på fram- og bakski kontra midtparti, gir bedre svingevne.

I denne testen har vi dessuten fokusert mest på ski til skogsbruk og løssnøegenskaper.  Da har stålkanter lite for seg, og er mer til ulempe: Stålkanter har lite å si for svingbarhet og hvor lette skia er å styre. Ski med stålkanter veier mer enn samme modell uten, og kan fort skjære opp en hundelabb som kommer i veien. 

Test av Åsnes Breidablikk Jakt

I vårt testutvalg oppleves Åsnes Breidablikk Jakt nesten som ei markaski. Fischer Trace 82 ligner mest, men har bedre løssnøegenskaper, takket være rocker på framskia.

Bilde av Åsnes Breidablikk jaktski med Rottefella bindinger
Test av Åsnes Breidablikk jaktski
Åsnes Breidablikk Jakt

Bredde, forfra: 86-62-74 mm

Vekt: 925 g pr ski (190 cm)

Lengder: 170, 180, 190, 200 og 210 cm

Veil. pris: 3.899,-

Leverandør: Åsnes, www.asnes.com

skala
4/6

Det er ei spenstig og lettgått ski, men i løssnø ønsker jeg noe mer markert tupp: Den søker for lite opp, slik at du blir gående å jabbe og løfte skia.

Breidablikk har likevel såpass god lengdestivhet at den synker mindre ned i snøen enn man skulle tro. Breidablikk har også feste for det smarte kortfellsystemet X-skin.

Ellers er Åsnes Breidablikk Jakt lettsvingt i løs snø, om enn ikke så svingglad som Kongsvold og Trace 98. På hardt underlag er den lett å svinge med, men noe mer vinglete i parallellsvinger enn Kongsvold.

Kantene gir svært godt grep når underlaget stritter imot, og oppleves under testperioden ikke som dårligere på knallhard snø enn ski med stålkanter. 

Alt i alt er Åsnes Breidablikk Jakt ei kvikk og god fjellski. Jeg synes likevel Kongsvold er ei bedre jaktski, for den oppleves som enklere å manøvrere i løssnø og er mer lettsvingt. Til mer høyfjellsbruk enn skogsbruk tror jeg imidlertid Breidablikk er et meget godt valg!

Alt i alt ei meget godt ski, men ikke mitt førstevalg til løssnø.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Grei bæreevne

Svært godt kantgrep

Kompatibel med X-skin 

God kombi for fjell og skog

MINUS

Søker for lite opp i snøen

Test av Fischer Trace 98 crown

Nyheten Fischer Trace 98 er en ny versjon av velkjente Fischer Jakt Crown. Dette er testens utpregede spesialist for løssnø.

Fischer Trace 98 jaktski i full lengde.
Jaktskiene Fischer Trace 98 er svært brede og mest egnet for løssnø.
Fischer Trace 98 Crown

Bredde: 98-69-88 mm

Vekt: 1100 g pr ski (179 cm)

Lengde: 159, 169, 179 og 189 cm.

Veil. pris: 4.400,-

Leverandør: Finor AS, www.finor.no

skala
6/6

Da jeg fikk Fischer Trace 98 på beina og først fulgte sporet etter løypemaskina, lurte jeg på hva slags merkelige planker dette var: De vinglet fra side til side, og opplevdes ustabile. Det skyldes rocker-konstruksjonen og det myke spennet. 

For da jeg gikk ut i løssnøen, kom smilet: Skia er helt rå til å søke seg opp av snøen og bærer svært godt.

Nedover i løssnø er det en drøm å kjøre, men på hardt underlag får leggmusklene kjørt seg: Her er skia absolutt ikke retningsstabile. Parallellsvinger er en utfordring, da de rett og slett sklir for mye sidelengs. 

Jeg mener Fischer Trace 98 Crown hadde tjent på en skarpere kant med bedre bitt, slik at egenskapene på hard snø ble bedre. Du føler deg fort som Bambi på glattisen ved hardt underlag. Men skal du kun gå i løssnø, trer snømonsteret frem: Dette er uten tvil testens beste ski på steder der løypemaskina aldri setter sine belter.

Crown-mønsteret under midtskia gir svært godt feste i motbakkene. Med mine 190 cm opplever jeg dog Fischer Trace 98 muligens som litt myk, til tross for at jeg testet lengste modell på 189 cm som er beregnet for personer på 85 kg +.

Ei ski-vant kvinne på 170 cm/ 50 kg ble veldig begeistret, selv om hun ifølge produsenten er altfor lett. Hun tråkket skia helt ned og fikk full nytte av crown-mønsteret.  Også hun kommenterte sløv kant på hard snø, men opplevde dem ikke som så ustabile som jeg har gjort. 

Fischer Trace 98 Crown er testens råeste jaktski hvis du kun skal gå i løssnø. Vurder likevel å gå opp i lengde over produsentens anbefaling på grunn av det myke spennet. Skal du litt innom løyper, eller har ekstra vekt eller høyde å drasse på, er Kongsvold et bedre alternativ.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært god bæreevne

Svært gode til å søke 

opp av snøen

Svært lettstyrte i løssnø

MINUS

Dårlig retningsstabilitet på hardt underlag

Syngende lyd fra Crown-mønsteret

Test av Åsnes Kongsvold BC

Åsnes Kongsvold BC er gode og allsidige jaktski, særlig for lange slasker og for deg som krysser tråkka spor nå og da.

Åsnes Kongsvold BC jaktski liggende i snøen
Åsnes Kongsvold BC er testens beste jaktski hvis du skal gå litt på hardt underlag, men mest i løssnø.
Åsnes Kongsvold BC

Bredde: 96-66-85 mm

Vekt: 975 g pr ski (190 cm)

Lengder: 170, 180, 190, 200 og 210 cm

Veil. pris: 3.949,-

Leverandør: Åsnes, www.asnes.com

skala
6/6

Dette er ei brei ski med mye innsving. Fremre del er myk og tuppen er forholdsvis høy. Framskia søker derfor godt opp av snøen og dette gjør at skia bærer svært bra i løssnøen. 

En vridningsstiv konstruksjon kombinert med stor innsving gir ei lettsvingt ski både i løssnø og på hard snø. Av skia i testen opplevde jeg Kongsvold BC som mest lettsvingt og kontrollerbar. Parallellsvinger er null problem og grepet sideveis er langt bedre enn hos Fischer Trace 98.

Åsnes Kongsvold BC er ikke utpreget retningsstabil på hard flatmark, men mye bedre enn Trace 98.

Det stive midtpartiet, bredden på for- og bakski samt den myke tuppen, gjør at du kan gå ned på skilengden. Det er praktisk hvis du jakter i ulendt terreng eller tett skog. Jegere bruker som regel sekk, og bør velge ei ski litt lengre enn seg selv for størst mulig bæreflate. 

Jeg testet skia med X-skin kortfell i 58 mm og 45 mm mohair. Sistnevnte gir noe bedre glid, mens det var lite forskjell på grep i motbakker. 

Åsnes Kongsvold BC er svært gode i løssnø, ikke de beste på hardt underlag – men testens beste ski hvis du skal gå litt på hardt underlag, men mest i løssnø.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God bæreevne

Lettsvingt og lettstyrt

Gode i kupert skog

Kompatibel med X-skin

MINUS

Lite retningsstabil på hard snø

Test av Rønning Quiet treski

Rønning Quiet treski har en aura som oser av tjære og bål, og gir en helt egen følelse. Av mangel på bedre ord, vil jeg beskrive dem som trygge og jordnære.

Rønning Quiet treski med candaharbinding i snøen
Rønning Quiet gir en helt spesiell skifølelse som få andre jaktski kan matche.
Rønning Quiet treski

Bredde: 90-75-82 mm

Vekt: 865 g pr ski (210 cm)

Lengde: 170, 180, 190, 200 og 210 cm.

Veil. pris: 5.690,-

Leverandør: Rønning Treski, www.ronningski.no

skala
6/6

Skia består av rundt femti trebiter laminert sammen, med kjerne av gran, overside av bjørk, såle av hickory og kanter av lignostone. Resultatet er vakkert håndverk, for Rønning treski produseres faktisk for hånd i Norge.

Skia sitter og glir som de skal. Gliden er ikke helt på linje med «plastski», men det er deilig å droppe festesmurning og kun gå på tjæreblanding: Er det under null grader, er det bare å sette av gårde! Men er snøen våt, kan de klabbe, selv om det kan begrenses hvis de er godt tjærebredd.

Hundens beste venn: Jaktski uten stålkanter er tingen hvis du jakter med hund. Bindinger av Kandahartypen med tåreim kan brukes sammen med vanlige jaktsko.
Hundens beste venn: Jaktski uten stålkanter er tingen hvis du jakter med hund. Bindinger av Kandahartypen med tåreim kan brukes sammen med vanlige jaktsko.

Skia har langt spenn sammenliknet med «plastski», og kan oppleves som uvant stive i starten, men lengdestivheten gir svært god bæreevne i løs snø.

Skia er svingvillige nok til at man unngår de største diskusjonene mellom bein og ski. På hardt underlag er skia retningsstabile og det er ikke noe problem å skrense gjennom svinger med dem. 

I og med at skia er laget av tre, trenger de mer stell enn plastski, men det er en del av sjarmen. Svimerking av navn leveres mot tillegg på kr 150,-.

Rønning Quiet gir en helt spesiell skifølelse som bare må oppleves. Terningkast 6 – hva ellers?

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært retningsstabile

God bæreevne

Godt feste i kald snø

Lager lite lyd

MINUS

Liker ikke bløt snø og overvann

Test av Åsnes Finnmark 54 hundeførerski

Hundeførerski har tradisjonelt vært breie løssnøski til basking i bratte bjørkekjerr. Vi har testa Åsnes Finnmark 54, som er milslukerens valg på vidda eller når hunden primært skal trekke.

Test av Åsnes Finnmark 54 hundeførerski
Hvis Vovs velger: Åsnes Finnmark 54 gir hundeførerne et godt alternativ for flatt terreng eller skarpere føre og lange turer.
Åsnes Finnmark 54

Hundeførerski: U/stålkanter, m/fellelås

Material: Karbon og poppelkjerne, sintret såle

Lengde: 170-210 cm

Bredde: 68-54-61

Vekt: 840 g/ski (190)

Pris: Kr 3.599,-

Leverandør: Active Brands AS, avd. Åsnes, www.asnes.com

skala
5/6

Med Finnmark 54 har Åsnes komplettert sitt hundeførerutvalg, der Kongsvold og Breidablikk har vært flokkledere før.

Nykommeren henvender seg til ei anna brukergruppe, sjøl om den godt kan utfylle bruksområdet til en av de to andre:

Mens Breidablikk er 86-62-74 breie og Kongsvold er konge på løssnøhaugen med 96-66-85, er Åsnes Finnmark 54 en smekrere utgave med 68-54-61 som strategiske mål. Det innebærer et kjærkomment alternativ for dem som trasker vidda på hardt føre.

Det betyr også at skiene funker i oppkjørte løyper. Prisen er litt dårligere bæreevne og sving-egenskaper når du utfordrer bratt terreng.

Åsnes Finnmark 54 som lettvekter

Skia har god lengdestivhet, noe som gir god glid og ei solid smørelomme. Det betyr at du også kan gå med tung sekk uten å miste for mye fraspark. På mange måter minner de mye om stålkant-varianten Gamme 54, som deler mye av konstruksjonen:

Også her er det såkalt «Nordisk rocker», noe som innebærer at framskia har et lite løft som gir bedre flyt oppå løssnø. Jeg har imidlertid en vag følelse av at det gjør dem noe tråere å gå med i løse motbakker, fordi du får litt mindre bæring i skituppen.

Den lave vekta med karbon- og glassfiber-armert trekjerne er en bonus for dem som går langt. 200 gram på hver ski høres kanskje ikke mye ut, men det utgjør fort ca. 20 prosent sammenligna med stålkantvariantene og 10 prosent mindre enn de andre hundefører-alternativene.

Perfeksjonert fellelås

Fellelås-systemet til Åsnes er en bonus du får med på kjøpet: De nye kortfellene X-skin er perfeksjonert med plastkapper som gir mindre friksjon. Det kommer nok litt an på skiteknikk og tempo for de verste fartsmonstrene, men med mohair-feller oppleves festet et knepp bedre enn blåswix, uten at du går glipp av nevneverdig glid.

For rypejegerne er dette ei god ski hvis du jakter i terreng som ikke er altfor bratt, der du heller vil forsere vidder og lier raskt mellom bjørkekjerrene.

Har du en trekkvillig hund, er det et godt og bikkjevennlig valg når påskefjellet skal erobres på føre som bærer godt eller i løypene rundt hytta.

Jeger.no har også testet Åsnes sine fjellski: Liv Arnesen - en perfekt dameski for lange fjellturer med oppakning. Terningkast 6. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vidda-ski uten stålkanter

Åsnes fellelås

Lav vekt

MINUS

Ingenting spesielt

Test av Fischer Trace 82

Fischer Trace 82 er på mange måter en middelhavsseiler uten å utfordre noen vei. Det gir en ganske lik skiopplevelse som Åsnes Breidablikk.

Jaktskiene Fischer Trace 82 med BC-binding.
Fischer Trace 82 oppleves som ei svært trygg jaktski som gjør det den skal, men heller ikke noe mer.
Fischer Trace 82

Bredde: 82-60-70 mm

Vekt: 950 g pr ski (196 cm)

Lengder: 176, 186, 196 og 206 cm.

Veil. pris: 4.400,-

Leverandør: Finor AS, www.finor.no

skala
5/6

Med unntak av ett vesentlig punkt: I motsetning til hos Breidablikk, søker tuppen på Fischer Trace 82 Crown godt opp av snøen, takket være rocker-konstruksjon foran på skia. Dermed blir den mer lettgått, i og med at tuppen på skia bryter opp av snøen i stedet for å pløye seg nedigjennom.

Jeg testet den lengste modellen på 206 cm, og synes det er mer ei fjellski for høyfjellsjegeren enn ei løssnøski for lavlandsjegeren. I motsetning til på Trace 98 gir kantene nemlig svært godt grep. 

Det samme gjør crown-mønsteret: Her er det en smørefri såle som faktisk fungerer – i hvert fall under de forholdene der vi testet (5-10 minus, varierende snøtype).

Blir bakkene for bratte til den smørefrie sålen, kan du feste Easy skin-halvfellene kjapt. Disse fellene gir godt grep og glir noe bedre enn fellene fra Åsnes. 

Nedover gjør skia jobben som forventet både i løs snø og på hardt underlag, men uten å skinne. De framstår nesten litt anonyme.

Fischer Trace 82 oppleves som ei svært trygg ski som gjør det den skal, men heller ikke noe mer – med unntak av å holde tuppen oppå snøen. Da bretter de opp ermene og trår til med glans.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode til å søke opp av snøen

God kombiski for fjell og skog

Godt feste med crown-mønster

MINUS

Litt anonyme

Syngende lyd fra Crown-mønsteret

Test av Åsnes Breidablikk Waxless

Åsnes Breidablikk er et godt kompromiss mellom økt bredde og bæring versus gåegenskaper. Den smørefrie latmannsversjonen gjør skilivet enklere.

Test av Åsnes Breidablikk Waxless fjellski
Setter standard: Med mindre du trenger ekstreme egenskaper i løssnø, byr Åsnes Breidablikk på et gåvennlig kompromiss.
Åsnes Breidablikk Waxless

Produkt: Hundeførerski uten stålkanter. Smørefri, med Åsnes’ fellelås

Lengde: 180, 190 og 200 cm

Bredde: 86-62-74

Vekt: 1850 g (190 cm)

Pris: Kr 3.799,-

Leverandør: Active Brands AS, www.asnes.com  

skala
6/6

Åsnes har et godt skiutvalg for hundeførere og andre som ikke vil ha stålkant.

Breidablikk Waxless er jaktskien (86-62-74) for dem som ikke har tenkt å gå i oppkjørte spor, men som samtidig vil ha ei lettgått ski. Slik sett er skien en moderat ekstremist.

Hundeførerskiene Åsnes Finnmark 54 (bredde 68-54-61 mm), som kom for et par år sia, er derimot valget for dem som vil ha en milsluker. Åsnes Kongsvold er løssnø-ekstremisten med nær ti cm bredde (96-66-85).

Men hvorfor kalle Breidablikk Waxless for en moderat ekstremist? I utgangspunktet var jeg skeptisk til hvor mye breie planker ville bremse både i løssnøen og skutersporet inn til jaktterrenget.

Men de er ikke tunggåtte i det hele tatt. Skiene er lett manøvrerbare og kjennes veldig konsistente – i mangel av et bedre ord – gjennom hele skilengda. 

Glir godt

Åsnes Breidablikk Waxless har nemlig overraskende god lengdestivhet til å være ei såpass brei ski. Det er ikke noen overgang mellom stivt midtparti og myke ender. Lengdestivheta sprer vekta godt i hele skias lengde, slik at skia ikke drukner i løssnøen.

«Skia har god lengdestivhet til å være ei såpass brei ski. Vekta spres godt i hele skias lengde, slik at den ikke drukner i løssnøen.»

I tillegg gir det god glid, til tross for at dette er en smørefri variant: Åsnes egne «skjellmønster» (ser ut som fiskeskjell) har gitt høvelig godt feste på de snøforholdene vi har prøvd.

Det butter ørlite mer enn vanlig skismurning, kanskje særlig når du går i harde spor, i tillegg til at du får den smørefrie sålens «synging» på hardt føre. Men samtidig gir det ei veldig bekymringsløs tilnærming til dagens skitur: Hva skal jeg smøre med i dag? Hehehe...

Svingvillig 

Breidablikk Waxless har fellelås for kortfeller. Det er fleksibelt hvis du skal opp lange bakker eller når du kommer til rypelia og skal stabbe litt mer rundt i bjørkekrattet mens den firbeinte står for det fysiske slitet.

Her vil jeg anbefale mohair-feller foran den korte nylonstubben som knapt nok gir glid, med mindre du jakter i veldig bratt lende og ønsker full brems.

Jaktskia har 22 mm innsving. Tuppen er ganske myk, noe som gjør skia lett å svinge i småkneiker. Den er ganske enkelt kvikk å håndtere, og oppleves ikke som en brei løssnøplanke.

Som rypejeger vil du være godt rusta når terrenget krever sitt mellom bjørkekjerr og bikkjepoter.​

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Hundevennlig uten stål

Rask i løssnø og skare

Gode svingegenskaper

MINUS

Ingenting

Test av Åsnes Liv Arnesen BC fjell- og viddeski

Åsnes har de siste årene kommet med flere skimodeller for damer. Vi tester Liv Arnesen BC, som retter seg mot dem som ønsker seg en ski med gode gå-egenskaper.

Bilde av Åsnes Liv Arnesen BC fjell- og viddeski
Testfavoritt: Liv Arnesen sin signaturmodell fra Åsnes byr på trygt følge i vinterfjellet.
Åsnes Liv Arnesen BC

Produkt: Fjellski utviklet for damer

Materiale: Stålkant, poppelkjerne, sintret såle

Lengde: 170-194 cm

Bredde: 67-57-62 mm

Vekt: 1,7 kg (180 cm)

Pris: Kr 3799,-

Produsent: Active Brands avd. Åsnes, www.asnes.com

skala
6/6

Åsnes Liv Arnesen BC er spesielt designet for damer, og passer for kroppslenge fra ca. 150 cm og vekt fra ca. 55 kg.

Skiene er basert på fjellfant- og langtraver-modellen fremfor noen, Åsnes Amundsen, og har med seg det lange smørespennet derfra. Nettopp det lange spennet gjør skiene så godt egnet for lengre turer på fjell og vidde.

Åsnes Liv Arnesen BC er den damemodellen til Åsnes med mest markant smørelomme. Kombinasjonen av skispenn og størrelsen på smørelommen gjør at skiene har god glid innover viddene, og du får godt fraspark.

Fordi smørelommen er så markant, har du kontakt med underlaget kun i frasparket. Det bidrar til god fart, men gjør også at skismørningen sitter lenger, så slipper man hyppige stopp for å smøre ski innpå fjellet.

test ski fjellski Åsnes Liv Arnesen BC damemodell dameski
Forbedring: Plastkappe på fell-låsene gir mindre friksjon under Åsnes Liv Arnesen BC.

Duger i løyper

Fjell- og viddeski anbefales å kjøpe i lengre utgaver enn kjøreski for å sikre at de bærer godt. Det er viktig hvis du ofte går med tung sekk eller drar pulk.

Når det er sagt, oppleves Liv Arnesen BC som brede nok til at nedkjøringene ikke blir avskrekkende, og her gjør jo stålkantene mye av jobben.

GUIDE: Vi hjelper deg å velge rett skimodell.

Jeg synes at svingegenskapene til Åsnes Liv Arnesen BC er gode, til tross for at lange fjellski med mindre innsving ikke kan konkurrere ned fjellsidene.

Skiene fungerer også greit i skiløypene, men de er akkurat så brede at de skraper litt i sidene hvis løypene er nypreparerte. Det skal imidlertid ikke ha gått mange foran deg før «eggen» er nok nedtråkket til at det går fint.

Det opplevdes uansett ikke som et stort problem, i og med at de fleste testturene ble gjort utenfor oppkjørte løyper.

Velg fell-feste

Åsnes Liv Arnesen BC er utstyrt med Åsnes' fell-lås, som er genialt når du trenger spikerfeste. De nye fellene har plastkapper utenpå fell-låsen, noe som gir mindre friksjon. X-skin leveres både i nylon og mohair, alt etter hva du prioriterer først av slitestyrke versus gli.

Det kommer jo an på både teknikk og tempo, for også kortfeller «spiser» ørlite av gliden. Men som turgåer når det ikke er om å gjøre å gå fortest, oppleves korte mohairfeller i mange tilfeller som mer anvendelig og stabilt enn skismørning.

NYE STAVER? Åsnes videreutvikler skistaven med Åsnes Ingstad Alloy Pole

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Markant smørelomme

Fell-lås

MINUS

Ingenting spesielt

Test av Åsnes Mountain Race Skin 48 fjellski

Fjellski har gjort sitt inntog i skiløypene, men få fjellski er laget for å passe også i løypene. Vi tester om Åsnes Mountain Race Skin 48 kan være en mellomløsning.

Bilde av Åsnes Mountain Race Skin 48 fjellski
Løype her: Åsnes Mountain Race Skin 48 er god i testen når vinterfjellet er på sitt mest fristende.
Åsnes Mountain Race Skin 48

Produkt: Lett fjellski med fellelås, sintret såle og ¾ stålkant

Materiale: Paulownia

Lengde: 180-210 cm

Bredde: 60-48-53 mm

Vekt: 760 g/ ski 200 cm

Pris: Kr 3599,-

Produsent: Active Brands avd. Åsnes, www.asnes.com

skala
4/6

Skjønt – skifeller er jo ingen nyhet for fjellfolket. Sjøl har jeg brukt det sia tidlig på 90-tallet, og det ryktes at våre forfedre godt kjente teknikken med å spikre en flådd mår under skia.

Metoden ble vesentlig modernisert da fellelåsene kom, der skientusiaster bør rangere Åsnes-patentet fra 2003 på høyde med oppfinnelser som ostehøvelen. Så har det da også blitt mat for norske rettsaler.

Fellskiene bruker imidlertid en annen teknikk, der ei «formsydd» utsparring i skisålen sørger for at fellen holdes på riktig sted. Fellen er smalere og kortere enn vanlig på fjellski, men skal likevel dekke det normale festebehovet.

Og dersom det ikke er nok, har Åsnes utstyrt Mountain Race Skin 48 med sin tidligere nevnte fellelås (nå kalt X-skin), slik at du kan sette fell på fellen. Det kan høres ut som smør på flesk, men til lange, bratte bakker, er det slett ikke dumt.

Les også: Test av Åsnes Kongsvold jaktski 

Åsnes-jaktski-2
Ja takk, begge deler: Du kan supplere den integrerte fellen med fellelås-systemet X-skin, via sporene du ser til venstre.

Ingen fjellversting

Skiene sitter godt, særlig i høyfjellsløyper. Sia de er smalere enn fjellski, slipper du stange så mye i sporet. ¾ stålkant sørger for godt kantgrep.

Utafor løypene biter det også godt. Det merkes dog i dyp snø at fellen er noe kortere og grepet noe mindre enn med fellelås eller langfell – men mindre enn man skulle tro.

Det kommer av at spennet i skia er litt mindre enn fjellverstinger som Åsnes Amundsen, slik at den korte fellen likevel får feste. 

Skulle det likevel ikke være nok, kan du altså bruke feller utapå. Åsnes anbefaler å bruke skia noen ganger før du setter annen fell utapå. Jeg fulgte rådet, men opplevde likevel at den integrerte fellen hadde en tendens til å løsne når jeg tok av ekstrafellene.

Det er riktignok ikke mer hokus pokus enn å dytte dem på plass igjen, men det kan tenkes at limet på de integrerte fellene bør forsterkes hvis du tenker å skifte mye mellom integrert fell og fellelås.

 «I dyp snø merkes det at fellen er noe kortere og grepet noe mindre enn med fellelås eller langfell – men mindre enn man skulle tro.»

God kombo til påskehelga

Under normale forhold oppleves det ikke som de integrerte fellene påvirker gliden i vesentlig grad. Jeg tror i så måte at spennet styrer dette vel så mye – og da spiller både kroppsvekt (samt eventuell oppakning) og teknikk vel så stor rolle. 

Test: Fischer Trace 98 Crown jaktski og løssnøspesialister

Åsnes Mountain Race Skin vil derfor ikke være et optimalt skivalg hvis du går mye utenom løyper og/ eller med tung oppakning. Men for påskefjellet med lette turer i løypa samt en og annen avstikker utenom løypa, er fellskiene et godt valg. 

Jeger.no har også testet fjellski for damer - Åsnes Liv Arnesen

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt

Integrert fell

MINUS

Litt mykt spenn

Test av Alpina BC Alaska

Både den gjennomsnittlige fjellvandrer vinterstid, og de som drar på ekstreme turer, trenger å være godt skodd. Da er skiskoene Alpina BC Alaska et godt valg.

Alpina BC Alaska fjellskisko montert på fjellski med Rottefella BC-binding
Pluss i testen: Snøringen går høyt opp på det lange skaftet til skiskoene Alpina BC Alaska, så du får god støtte.
Alpina BC Alaska

Produkt: Fjellskisko

Materiale: Lær, Thinsulate isolasjon, Alpitex membran, BC-såle

Størrelse: 36 - 47

Vekt: 845 gram pr. sko

Pris: Kr 4299,-

Produsent: Alpina, www.alpina.no

skala
6/6

Stødige fjellskisko som Alpina BC Alaska er gull verdt: Har du dristet deg ut av det oppkjørte løypenettet, og kanskje i tillegg gjort unna en topp, kan nedkjøringen ofte bli spennende. Særlig gjelder dette hvis det har blitt hardt og isete på ettermiddagen.

Mye av jobben er gjort hvis du kan stole på skoene! Selv om kravet til gode skisko selvsagt er at de holder deg varm på føttene, er det vel så viktig med stødighet og støtte rundt anklene. Her imponerer Alpina BC Alaska.

Myk og stødig

Alaska fra Alpina oppleves som en god fjellskisko. Sålen er myk nok til at skoen er behagelig å gå med uten ski, samtidig som den har tilstrekkelig stivhet til å møte kravet om stødighet.

Overlæret er av rødfarget lær, og innsiden av læret er vendt ut (ruskinn), noe som gir et semsket inntrykk. Innvendig har den en anatomisk innleggssåle. Thinsulate-fôret i kombinasjon med membranen gjør at du holder varmen, samtidig som fukt transporteres ut.

Guide: Usikker på hvordan du velger de beste skiene til jakt?

Gummikanten som strekker seg fra sålen til litt opp på overlæret, hjelper til å beskytte læret på skareføre. 

God stramming

Lissesnøringen går helt opp til kanten av skaftet på skoen, slik at du får strammet til et godt stykke opp på leggen. Sammen med høyden på skaftet gjør dette skoen stabil og stødig både sideveis og fremover. 

Test: Åsnes Breidablikk Waxless

Stødigheten ser ut til å være vektlagt, og er godt ivaretatt gjennom valget av materialer. Slik sett opplever vi at Alaska innfrir kravet til gode fjellskisko, både for dem som skal gå langt, og for dem som vil ha god støtte i nedoverbakkene.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt

Stødig

God isolasjon

MINUS

Ingenting å bemerke

Test av Rottefella Xplore skibinding

Rottefella Xplore er en ny skibinding utviklet sammen med Alfa og Åsnes. Endelig har det skjedd noe på fjellskifronten etter mange år med BC-binding. Vi tester om det er noe for jegerne.

Alfa Free A/P/S GTX skisko montert for test i Rottefella Xplore skibinding
God kombo: Rottefella Xplore og Alfa Free A/P/S GTX byr på en god kombinasjon for rypejegeren i bratt terreng, viser vår test.
Rottefella og Alfa Xplore og Free A/P/S GTX

Produkt: Fjellskibinding + fjellskisko

Vekt, binding: 380 g

Vekt, sko (43): 840 g

Pris, binding: 2.299,-

Pris, sko: 5 999,-

Produsent: Rottefella AS, www.rottefella.no, Alfa Sko AS, www.alfa.no

skala
6/6

Xplore-bindingen kan minne om en light-versjon av en toppturbinding. En forskjell er at tappene står på skoene, ikke i bindingen. En hælløfter vippes lett opp i motbakker slik at du kan beholde diagonalgangen, heller enn å bykse ut i fiskebein. 

En flexpute sitter frempå bindingen og finnes i tre typer: Ingen motstand (bratte motbakker), medium flex (variert terreng) og hard flex (full kontroll ned fra fjellet).

Standard er medium flex, som testen er basert på. Det er et fint kompromiss i variert terreng, slik det ofte blir på jakt. En knapp på siden utløser flexplaten, enkelt nok til at du gidder bytte underveis.

Særlig når skia kantes, kjenner du forskjell til andre bindingssystem. Det skyldes betydelig breiere festepunkt på Xplore. Om du må ut i fiskebein, drar du også skia enklere opp av snøen sammenlignet med BC.

LES OGSÅ: Jaktski for vinterjegeren

Skotapper: I motsetning til vanlige topptursko, har Alfa Free A/P/S tappene i skoa.
Skotapper: I motsetning til vanlige topptursko, har Alfa Free A/P/S tappene i skoa.

Alfa Free – skisko som sitter

Alfa har kommet med flere skisko tilpasset det nye systemet. Toppmodellen Alfa Free A/P/S er en saftig investering, men verdt det om den treffer ditt kjerneområde.

Den skiller seg fra tradisjonelle skistøvler ved at integrert ankelstøtte gjør skigåingen mer stabil og komfortabel, enten du går mest opp eller ned.

Alfa Free leveres med solid BOA-stramming (wire-snøring), så skolisser og slakke sko er eliminert. En BOA-bonus er at du enkelt, også med hansker, justerer strammingen underveis. Tipset er å løsne det øverste BOA-hjulet på flater og motbakker, og skru til i nedoverbakkene.

Andre pluss i margen er god plass til tær og tykke sokker, samt GoreTex i materialet. Dette toppes av at de er vedlikeholdsfrie, så nå blir lærfettet historie.

Åsnes har lansert Falketind 62 Xplore til kolleksjonen, en optimalisert gå-ski med godt spenn, god innsving, lett vekt og bred profil. Vi brukte den smalere skia Åsnes Otto Sverdrup uten problemer, men vær obs på at bindingen kan subbe i bakken ved skarp kanting av smale ski.

GOD ALLROUNDER: Test av Åsnes Kongsvold BC

Hælløfter: I bratt motbakke er det utrolig godt å ha hælløfterne. Ikke bare fordi det avlaster, men fordi du kan beholde diagonalgangen lengre.
Hælløfter: I bratt motbakke er det utrolig godt å ha hælløfterne. Ikke bare fordi det avlaster, men fordi du kan beholde diagonalgangen lengre.

Er Rottefella Xplore noe til jakt?

Bonus med det nye skibindingskonseptet er først og fremst økt stabilitet og kontroll i krevende terreng. I flatt landskap syns jeg fortsatt at de gamle BC-bindingene gjør en minst like god jobb. 

Xplore kommer til sin rett i kupert terreng med brattere fjellsider der du må kante skiene. Da er det merkbart mindre anstrengende, både når du går og ikke minst i nedkjøringene.

Selv for meg som overhode ikke kan kjøre telemark, ble det mer rom for lek og utfordringer ned bekkedaler og fjellskråninger. Og siden rypejakt ofte foregår i nettopp slikt terreng, kan Rottefella Xplore gjøre jakta både mer effektiv og enda mer morsom. 

IKKE PROBLEMFRITT: Rottefellas nye bindingssystem kan by på problemer, ifølge Utemagasinet.no.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kan tilpasses terreng og kjørestil

Allsidig

Enkel i bruk

MINUS

Dyrt

Mulig piggene kan fryse (ikke opplevd)

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.