Viltkamera - Best i Test 2022 - 4G 3G MMS

Viltkamera med 4G og MMS

Viltkamera og teknologien rundt gjør stadig nye framskritt: Viltkamera kan nå styres via app, har mindre størrelse og lenger batteritid. JEGER tester 25 viltkamera med 4G, 3G og MMS og kårer best i test blant kjente merker som Brecom, Hunter og Uovision.

sju viltkameraer på rekke foran trevegg
VILTKAMERA: Test av viltkamera med 4G og MMS

Viltkamera er et populært supplement i mange jegeres viltstell og tilsyn med jaktterrengene: Med kamera plassert på mye brukte viltpassasjer, får særlig storviltjegerne et bilde av hva som finnes av dyr, både med omsyn til kjønn, alder og reproduksjon.

Viltkamera med MMS tilfører en ekstra dimensjon til viltovervåkningen ved at du kan få tilsendt bildene på mobil eller epost omtrent i samme øyeblikk som det blir tatt i skogen. De første viltkameraene med MMS kom for 12–15 år siden. De som husker installeringen av disse, kan glede seg over at brukergrensesnittet er forbedret siden den gang. Men noen viltkamera har fortsatt en vei å gå.  

Første utfordring i JEGERs test av viltkamera er derfor å sjekke hvor enkelt det er å klargjøre dem for bruk og bildesending. Vi testet deretter trigger-responsen grundig og video- og bildekvaliteten i dagslys og i mørket. Vi tar også en titt på databruken på hver enkelt viltkamera og kostnadene knyttet til det.

Mindre viltkamera – lengre batteritid

Teknologien har utviklet seg raskt de siste årene. Før fikk du grå og blasse bilder fra et viltkamera som brukte en uke på å sluke et sett svære batterier. Viltkameraene var ditto store, noe som gjorde det vanskelig å plassere dem skjult for firbeinte – og kanskje vel så viktig – for langfingrede tobeinte. 

Slik er det ikke nå. Moderne viltkamera bruker infrarøde (IR) LED-pærer om natten. Disse krever litt lengre eksponering (1/30 – 1/5-dels sekund), noe som gir mer bevegelsesuskarphet enn tradisjonell blitz. Men til gjengjeld er strømforbruket voldsomt redusert. Nå får du viltkamera på størrelse med en halv juicekartong som nøysomt knasker en dobbeltpakke penlight-batterier på en måned eller seks, avhengig av temperatur og innstillinger. 

Betjening og app

Det siste på MMS-fronten er gode apper til å styre viltkameraet. Da kan du ta bilder eller endre innstillinger fra sofakroken.

Et viltkamera skal være lett å betjene og fungere med appen slik produsenten lover. I daglig bruk fungerer testens kamera greit, med unntak av Brecom CM4000 og Hunter Orion 4G som faktisk bruker samme app:

Her er det så stor sjanse for brukerfeil at app-betjeningen potensielt kan lage krøll. Nettopp på grunn av dette tilrår faktisk Breens Jaktutstyr å ikke bruke appen til å endre innstillingene på kamera.

Spypoint Link-Micro LTE 4G og Reolink Go Plus oppleves som enklest å betjene, og byr på greie og oversiktlige apper. 

«Jeg har hørt om folk som har fått telefonregninger på 14.000-15.000 kroner etter å ha gitt et ivrig viltkamera frie tøyler.»

Hånd holder mobiltelefon som styrer viltkamera og app.
Problemfri app-bruk: Når mobilen kan styre viltkameraet, er det viktig at appen er enkel i bruk.

Test av følsomhet

I andre del av testen ble hvert viltkamera montert på samme trelegg for å se trigger-responsen. Jeg gikk inn foran kameraene på 5 og 15 meters avstand to ganger fra høyre og to ganger fra venstre i dagslys, før jeg gikk to ganger rett imot fra 50 meters avstand. Samme prosedyre ble gjentatt i mørket.

Raskest på triggeren var Hunter Orion 4G, fulgt av Spypoint og Hunter Alpha. Spypoint var litt tregere når jeg gikk rett mot kamera, men fanget meg til gjengjeld kjappest nattes tid. 

Reolink tok bilde sist, men var kjappest til å skyfle bildene av gårde og varsle i appen: Her fikk jeg push-varsel allerede mens jeg var på vei foran kamera. Hunter Alpha var nummer to, og deretter pep det i rask rekkefølge fra de andre kameraene. 

Antenne på viltkamera peker utover fra trestolpe.
2G/ Edge, 3G og 4G: Når de gamle telenettene fases ut, er det viktig at viltkamera fungerer over 4G-nettet.

2G-nettet og viltkamera

Det er en tid for alt – også de gamle nettverkene til mobil tale og datatrafikk. I 2020 ble 3G-nettet slukket, og Telenor og Telia har varslet at 2G-nettet (Edge) slukkes i løpet av 2025.

Per i dag foregår det meste over 4G-nett, noe som i og for seg er positivt, da 4G og etter hvert 5G gir oss forbrukere langt bedre dekning og hastighet.

I takt med utviklingen av nye nettverk har også produsentene utviklet elektronikk som støtter 4G. Det selges fortsatt viltkamera som kun støtter 2G-nett, eksempelvis noen Scoutguard-modeller, som vil være ubrukelig om noen år.

Majoriteten av nye viltkamera støtter likevel 4G. Sammenligner man et 2G- med et 4G-kamera, vil det være som natt og dag. Sett bort fra det økonomiske dilemmaet for eierne av gammelt utstyr, er det utelukkende positivt at 4G blir enerådende.

Viltkamera kan gi høye kostnader

Jeg har hørt om folk som har fått telefonregninger på 14-15.000 kr etter å ha gitt et ivrig viltkamera frie tøyler. Et kriterium i testen ble derfor å se hvor lett dette var å styre.

Her er Spypoint Link-Micro LTE 4G i særklasse billigst, ved at du får 100 MMS gratis hver måned. Videre trenger du ikke sim-kort, kun et minnekort (micro-SD) til bildelagring. 

Reolink Go Plus kan bli dyrest, siden det streamer video når alarmen går. Blir du sittende lenge å se liveshow fra skogen, tikker megabytene fort av gårde. Men abonnementstype og videokvalitet vil påvirke mye av kostnaden. 

Hunter Alpha gir dobbel kostnad: I tillegg til at viltkameraet belaster sim-kortet med datatrafikk, må du ha en abonnementsløsning for lagring i sky og for å se bildene på appen. Det koster dog ikke all verden, siden 10.000 «credits» (= bilder) koster 149 kr.

Litt rask fototeori

Digitale bilder består av millionvis av ørsmå prikker, kalt piksler. Jo flere millioner piksler (megapiksler, forkorta til MP) bildesensoren har i oppløsning, jo bedre blir i hovedtrekk bildene. Men på viltkamera "jukser" mange produsenter til seg økt oppløsning med en teknikk kjent fra digital fotobehandling:

Gjennom «interpolering» blir bildene prosessert større av kameraets programvare: Bildet fra en sensor på 2000 x 1500 piksler (3 MP) forstørres ved å sette inn en ekstra piksel mellom hver av de originale pikslene. «Mellom-pikslene» tildeles en gjennomsnittsfarge/ -verdi mellom de to originale nabo-pikslene. Problemet er at det gir mer uklare detaljer. Feilen avbøtes med oppskarping, men det kan igjen gjøre overgangene hakkete.

Store bildefiler krever også mer plass, noe som løses med komprimering og kvalitetstap. Produsentene burde gitt mulighet for å overstyre dette, alt etter hvor ofte du sjekker kamera eller hvor stort minnekort du bruker. 

Merk for øvrig at produsentene av vanlige fotoapparat slutta å bruke interpolering som salgstriks for femten år sia.

Åpent viltkamera med batteri og skjerm.
Enkel skifte av batteri er en fordel. På mange kamera blotlegger du hele elektronikken i forbindelse med skifte av batteri, noe du bør være forsiktig med.

Bildekvalitet dag og natt

Bildekvalitet ble bedømt ut fra det som kameraene lagret på minnekortet. Ingen av viltkameraene blåste meg av banen: 

Dagbildene ble tatt i overskyet vær, men med såpass lys at jeg kastet skygge på snøen. Jevnt over var bildene mørke med lite detaljer i skyggene, med unntak av Brecom CM4000 som ga noe lysere dagbilder. 

Reolink ga best bilder, selv om det strengt tatt er stillbilder fra video. De er noe undereksponerte, men detaljene i skyggepartiene ligger godt foran konkurrentene. 

Så kommer Brecom, før Spypoint og Hunter-kameraene plasserer seg ganske likt. Uovision Glory LTE skilte seg dramatisk ut: Vi mistenker at det er noe feil med testkameraet.

Nattes tid har Hunter Alpha noe uskarphet ved bevegelser, men Brecom har enda mer problemer. Reolink har en fordel her, ved at resultatet satt sammen til film er meget bra.

Men Spypoint Link-Micro LTE 4G er i særklasse best på å fryse bevegelser i mørket, nettopp når mye av viltet vårt er mest aktivt. Med en prislapp som er billig blant viltkamera med 4G, blir dermed Spypoint Link-Micro LTE 4G både best i test og mest for pengene.

Spypoint Link-Micro LTE 4G viltkamera satt opp på trestamme
Fornuftig abonnement: Spypoint Link-Micro LTE 4G
Spypoint Link-Micro LTE 4G

Minnekort: Micro-SD

Mål: 115 x 80 x 55 mm

Oppløsning: 10 MP

Video: Nei

Sending: Kun app, ikke MMS

GPS-lokasjon: Ja, i app

Batterier: 8 stk AA

Ekstern strøm: Ja, 12 V

Stativfeste: Ja, ¼-20 

Låsemulighet: Wire + lås på kamera

Importør: Jaktfall AS

Veil.pris: 2299,-

skala
6/6

Spypoint Link-Micro LTE 4G er i tillegg ganske billig, både i innkjøp og i bruk av 4G-viltkameraet: 100 gratis bilder er inkludert per måned. Overstiger du dette, tar kamera pause til neste måned, eller du kan kjøpe tilleggspakker (4 USD for 250  bilder/ mnd, 7 USD for 1000 bilder/mnd, eller 10 USD for ubegrenset bruk).

Dette viltkameraet gir en løsning som er rimelig, praktisk og forutsigbar for deg som bruker. I tillegg blir det mye billigere enn kontantkort og sim-kort, siden basisabonnementet allerede er inkludert. 

Daglysbildene får en godkjent 2. plass, selv om de er litt undereksponerte og har noe grønnskjær. Nattes tid er Spypoint et godt hode foran alle konkurrentene. Dette kvalifiserer faktisk for at Spypoint Link-Micro LTE 4G både blir best i test og gir mest for pengene.

LES OGSÅ: Test av Hunter Alpha 4g

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært brukervennlig

Ok dagbilder

Beste nattbilder

Rimelig i bruk

MINUS

Ikke noe spesielt

Test av Hunter Alpha 4G

Hunter Alpha 4G selges gjennom XXL-kjeden, og vi har derfor testet både standardversjonen og deres egen Hunter Alpha 4G XXL-edition.

Hunter Alpha 4G viltkamera satt opp på et tre
Dyr i vinterkamuflasje: Hunter Alpha 4G kommer også i en egen XXL-edition med vinterkamo.
Hunter Alpha 4G/ Alpha 4G XXL Edition

Minnekort: SD (4 GB – 32 GB)

Mål: 120 x 90 x 70 mm

Oppløsning: 8 MP/ 12 MP/ 24 MP

Video: Ja, med lyd

Sending: Kun skyløsning og app

GPS-lokasjon: Ja, i app

Batterier: 8 stk. AA

Ekstern strøm: Solcelle, 12 V eller 220 V

Stativfeste: Ja, ¼-20

Låsemulighet: Wire + lås på kamera

Importør: XXL

Veil.pris: 1999,- (2199,- for XXL Edition)

skala
4/6

Hunter viltkamera

De to Hunter viltkameraene er helt like teknisk sett. XXL-versjonen er i vinterkamuflasje og koster 200  kroner mer. Det synes vi ikke at den fortjener, siden den bare blir mer synlig resten av året, så denne alene ville fått terningkast 3.

Hunter Alpha 4G krever både sim-kort og eget abonnement for skytjenesten. Dette gir dermed en dobbel kostnad ved bruk, selv om løsningen med «credits» er billig.

Vi fikk feilmelding flere ganger når viltkamera ble slått på, og måtte slå av og på før det klarte å koble seg opp. Bildekvaliteten er middels i testen, med litt undereksponerte dagbilder. Nattes tid plasserer Hunter Alpha 4G seg midt i testen.

LES OGSÅ: Test av Reolink Go Plus

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God bildekvalitet

God, men omfattende app

MINUS

Tidvis treg oppkobling

Krever dobbelt abonnement

Mørke dagbilder

Viltkamera Reolink Go Plus satt opp på et tre
Soldrevet overvåkning: Reolink Go Plus
Reolink Go Plus

Minnekort: Micro-SD (max. 128 GB)

Mål: 115 x 75 x 75 mm pluss festefot

Oppløsning: 2 K (2560 x 1440) – 4 MP

Video: Ja, med lyd

Sending: App med liveoverføring eller lagret video

GPS-lokasjon: Nei

Batterier: 7800 mAh ladbart

Ekstern strøm: Solcelle

Stativfeste: Nei, egen brakett

Låsemulighet: Nei

Importør: Støk Handel

Veil.pris: 2999,- (solcellepanel 349,-)

skala
5/6

Reolink Go Plus overfører video istedenfor stillbilder, noe som gjør det potensielt dyrt i bruk: Databruken kommer an på hvor høy videokvalitet du ønsker, men 3-5 GB bør normalt være nok.

Til tross for at appen gir stillbilder fra video, har Reolink beste bildekvalitet på dagtid. Nattes tid er det god videokvalitet, men stillbildene har for lang lukkertid til å vinne.

Solcellepanel er såpass rimelig som ekstrautstyr at dette ville jeg vurdert sterkt. Alternativt kan ekstra batteri kjøpes utenom.

Reolink Go Plus har toveis kommunikasjon i kameraet samt en innebygd sirene. Skal du ha et kombinert viltkamera og overvåking av hytta, er dette testens beste.

LES OGSÅ: Test av Hunter Orion 4g

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Brukervennlig

Allsidig bruk

MINUS

Kan bli dyrt i bruk

Korte reimer til trær

Test av Hunter Orion 4G

Hunter Orion 4G er enklest av Hunter-modellene å sette opp i vår test av viltkamera med 4G, men appen byr samtidig på noe betjeningskrøll.

Hunter Orion
App med vansker: Hunter Orion 4G
Hunter Orion 4G

Minnekort: SD (4 GB – 32 GB)

Mål: 120 x 90 x 70 mm

Oppløsning: 8 MP/ 12 MP/ 24 MP

Video: Ja, med lyd

Sending: MMS

GPS-lokasjon: Nei

Batterier: 8 stk AA

Ekstern strøm: Solcelle, 12 V eller strømadapter

Stativfeste: Ja, ¼-20

Låsemulighet: Wire + lås på kamera

Importør: XXL

Veil.pris: 2199,-

skala
4/6

Hunter Orion

I seg selv er appen til Hunter Orion 4G betjeningsvennlig og enkel. Men det er flere «rammer» per side i appen, slik at du må trykke «lagre» for hvert enkelt element etter hvert som du jobber deg nedover, noe som oppleves omstendelig. Hunter Orion bruker for øvrig samme app som Brecom CM4000.

Hunter Orion er ett av få viltkamera i vår test der du ikke kan se lokasjon på kameraet i appen. Det er ingen krise, men hvis du skal ha mange kamera eller flytter dem ofte, er det en fordel å få opp informasjon om lokalisering.

På Hunter Orion 4G er bildekvaliteten ganske lik som på Alpha-modellene til Hunter. Det betyr stort sett greie bilder, selv om de er litt for mørke. Nattbildene bærer noe preg av lang lukkertid, slik at raske bevegelser blir slørete.

LES OGSÅ: Test av Brecom CM4000

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God bildekvalitet

Betjeningsvennlig app

MINUS

Mørke dagbilder

Lett å glemme å lagre app-endringer

Test av Brecom CM4000

Brecom CM4000 er et mye brukt viltkamera, trolig på grunn av enkelt oppsett. Men bildekvaliteten er ikke best i vår test av viltkamera med 4G.

viltkamera
Sliter om natta: Brecom CM4000
Brecom CM4000

Minnekort: SD (4 GB – 32 GB)

Mål: 145x115x75mm

Oppløsning: 5/ 8 / 12 MP

Video: Ja (FHD), med lyd

Sending: MMS, 4G (også 2G)

GPS-lokasjon: På bildene

Batterier: 12 stk AA

Ekstern strøm: Solcelle, 12 V eller 220 V

Stativfeste: Ja, ¼-20

Låsemulighet: Låsewire + lås på kamera

Importør: Brecom AS

Veil.pris: 3490,-

skala
3/6

Brecom CM4000

Brecom CM4000 tar bilder på dagtid som er helt ålreit. I mørket sliter viltkameraet derimot med lang lukkertid og uskarpe bilder på grunn av bevegelse hos objektet. Det er såpass sjenerende at kamera bare her taper ett øye på terningen:

Etter min mening er det nemlig viktigere at et viltkamera tar greie bilder i mørke og dårlig lys enn i dagslys, da mye av viltet som vi jakter på er mest aktivt i døgnets mørke timer.

Brecom CM4000 er enkel å sette opp og styre via appen, men i likhet med Hunter Orion (samme app) blir det mange felt der du må huske på å lagre endringene etter hvert som du jobber seg nedover. Sett opp mot konkurrentene i denne testen synes jeg også prisen er stiv.

LES OGSÅ: Test av Uovision Glory LTE

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Betjeningsvennlig 

Enkelt i bruk

MINUS

Dårlige nattbilder

Lett å glemme å lagre app-endringer

Test av Uovision Glory LTE

Uovision Glory LTE er deres toppmodell, og er også testens dyreste kamera. Vi mistenker dog ut fra resultatene at vi har fått et mandagsprodukt.

viltkamera Uovision Glory LTE satt opp i et tre
Flopp for toppmodell: Uovision Glory LTE
Uovision Glory LTE

Minnekort: SD (4 GB – 32 GB)

Mål: 140 x 95 x 57 mm

Oppløsning: 3/ 5/ 8/ 12/ 16/ 20 MP

Video: Ja (HD), med lyd

Sending: I app med 4G (også 2G)

GPS-lokasjon: Ja, i app

Batterier: 12 stk AA

Ekstern strøm: Solcelle, 6 V eller strømadapter

Stativfeste: Ja, ¼-20

Låsemulighet: Låsewire + lås på kamera

Importør: Friluftsmagasinet

Veil.pris: 3799,-

0

Uovision Glory LTE

Uovision Glory LTE er enkel å sette opp, og fungerer problemfritt. Appen er lett å betjene, og inneholder mye informasjon og justeringsmuligheter. Viltkameraet virker solid bygd, så forventningene til «tanksen» er store.

Det er bare ett minus: Bildekvaliteten er elendig. De er utydelige, mørke og har dårlig detaljgjengivelse. Jeg måtte faktisk sjekke om det lå en beskyttelsesfilm foran linsa, men problemet ser ut til å ligge i kameraet. 

Uovision Glory LTE får i andre sammenhenger jevnt over gode skussmål for bildene. Vi mistenker derfor en feil med testeksemplaret, og har kontaktet leverandør for å få inn et nytt viltkamera. Vi gir derfor ikke noe terningkast i denne omgang, men følg med på jeger.no for oppdatert test.

LES OGSÅ: Test av Uovision Glory LTE 4G Cloud

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Enkelt å sette opp

Betjeningsvennlig

Ser ut til å være solid bygd

MINUS

Høy pris

Dårlige bilder

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.