Avstandsmåler - Stor test av avstandsmålere til jakt

Når hver meter teller

Med avstandsmåler kan du fastslå avstanden fram til reven eller reinen og avgi presise skudd. JEGER tester 15 avstandsmålere og kårer beste avstandsmåler til jakt. Hvorfor gjette når du kan vite?

Ni avstandsmålere plassert i et tre til test av avstandsmåler jakt
AVSTANDSMÅLER: Hvorfor gjette når du kan vite? Finn beste avstandsmåler til jakt med vår test

Brukt av avstandsmåler er mest utbredt blant riflejegerne, særlig på reinsjakt. Men også under annen jakt, enten det er hjort, kobbe eller for den saks skyld prikkskyting på fjellryper eller tiur i topp, er en avstandsmåler svært nyttig for å gi deg eksakt avstand. 

Avstandsmåler kan også være et godt verktøy for haglejegeren: Sitter du på en trang rådyrpost i tett skog, bør du vite om det er 20 eller 25 meter fram til det tråkket der dyrene ventes å komme.

Slik virker en avstandsmåler

En avstandsmåler sender ut en puls av laserlys. Deretter registrerer den gjenskinnet eller «ekkoet» fra pulsen den har sendt ut, og bruker lyshastigheten og en digital klokke til å kalkulere avstanden mellom deg og målet.

Avstandsmåler med lang rekkevidde har kraftigere puls enn en avstandsmåler med kort rekkevidde. Vanlig forbrukeroptikk er dog som regel i laserklasse 1 og dermed trygge for øynene, også om du skulle være uheldig å se på lyset med optikk. 

Noblex NR1000 er den avstandsmåleren i testen med skarpest display, mens testens billigste er MacKenzie Tomahawk 800.

avstandsmåler noblex NR1000 test jakt
TESTENS SKARPESTE DISPLAY: Noblex NR1000 avstandsmåler

Kriterier i test av avstandsmålere

Da vi testet avstandsmålere, valgte vi å prøve monokulære avstandsmålere egnet for jakt, primært i det billige prisjiktet. Da har man plass på budsjettet for kikkert i tillegg. Kriterier som er lagt til grunn i vår test er funksjoner, brukervennlighet, optikk og en totalvurdering av prisen på hver avstandsmåler.

Vi har nylig testet Breitler Hunter 6x21 LRF, som har en oppgitt maksavstand på 1500 - nokså ambisiøst for en så kompakt avstandsmåler.

Best i test ble i denne omgang Vortex Razor HD 4000. Dette er dog dyreste avstandsmåler i testen. Vortex Razor er en avstandsmåler med en rekke funksjoner, som blant annet «Horizontal Component Distance» som korrigerer for bratte vinkler. Displayet på avstandsmåleren har regulerbar styrke.

Avstandsmåleren Leica Rangemaster CRF 2700-B er noe av det beste og mest presise vi har prøvd, og fikk full pott av testpanelet. CRF 2700-B strekker seg til hele 2400, og er ikke bare en hvilken som helst avstandsmåler: Både helningsvinkel, lufttrykk og temperatur beregnes for å gi den reelle skyteavstanden treffpunktet skal beregnes ut ifra.

En annen favoritt blant testpanelet er Hawke Vantage 900. Dette er en avstandsmåler med «regnmodus» for bruk i nedbør, kulebanekompensasjon og «jaktmodus» for måling av objekter som er bak vegetasjon. Den er støtsikker, nitrogenfylt og vanntett, men har dog ikke opplyst display.

Hver avstandsmåler i testen har innebygd display som projiseres i «siktebildet». Dette kan være i form av opplyste LED-symboler med tall, tegn og symboler i rødt, eller uten belysning med tegn og symboler i sort. 

Sistnevnte kan være er en kjempeutfordring under vanskelige lysforhold fordi tegnene forsvinner mot mørk bakgrunn. Ved jakt i skumring eller demring, kan man fort få problemer. Med røde led-lys er det dog en fordel å kunne justere lysstyrken, slik at man ikke blir blendet.

Den billige avstandsmåleren Hawke LRF 400 imponerte. Til tross for sin lave pris, har den mange av de samme spesifikasjonene som dyrere Hawke-modeller. LRF 400 er i tillegg enkel i bruk.

Avstandsmåleren Hawke LRF 400
AVSTANDSMÅLER SOM IMPONERER: Hawke LRF 400

Nyttig verktøy til smyg

På jakt kan god avstandsbedømmelse være det som berger oss fra dårlige avgjørelser. Om du bedømmer avstanden til å være lengre eller kortere enn det den er, så kan det resultere i bomskudd. 

Du kan også risikere å smyge for langt når du stiller inn på dyr som du ikke ser hele veien. Og ja, det er selvopplevd…

For særlig under reinsjakt kan det være aktuelt å smyge lange omveier for å komme inn riktig i vinden. I slike tilfeller kan du dra god nytte av en avstandsmåler som måler langt over normale skuddhold: Bruk avstandsmåler på jakt til å planlegge smygruta i terrenget, og hvilken stein du må komme deg fram til før du er på skuddhold.

Vortex Impact 1000 har klar og tydelig optikk med 6x forstørrelse. Den takler ikke bratte vinkler i like stor grad som storebror Razor, men vil allikevel være en god avstandsmåler for det meste av normal jakt i Norge. Impact passer for jegeren som primært skal måle avstand til vilt på middels hold.

Blant de dyreste i testen er Hawke Endurance 1000, en avstandsmåler som oppgir skuddvinkel i grader og har en egen «regn-modus» som skal redusere forstyrrelser som forårsakes av regndråper. Endurance er avstandsmåler med innebygd, opplyst OLED-display med regulerbar lysstyrke i seks nivå. Den leverer målinger på 1000 meters rekkevidde under gode forhold.

I andre enden av skalaen har vi Konus RF 700 som er en av testens billigste, noe som merkes: RF 700 skal måle avstander ut til 700 meter, men det krever etter testpanelets erfaring meget gode forhold. Optikken er lys nok til målinger på «vanlige» skuddhold i skumring og kraftig måneskinn. Avstandsmåleren er ikke gassfylt eller vanntett, men har en regnmodus for bruk i nedbør.

Konus Rangefinder Mini-1500 er en noe dyrere modell, men befinner seg allikevel i midsjiktet prismessig. Mini-1500 er en avstandsmåler som har godt med funksjoner. Optikken har 6x forstørrelse og er optisk sett godt innenfor det man kan forvente i denne prisklassen. Mini-1500 er, i motsetning til lillebror RF-700, vanntett.

Hvilken avstandsmåler skal man velge til jakt

Avstandsmålere kommer i flere fasonger og størrelser. Du får dem integrert både i binokularer (håndkikkert på dagligtale) og direkte i riflesikter. De vanligste er imidlertid enkle, håndholdte monokularer. 

Sistnevnte type har jeg blitt veldig fornøyd med og jeg har i flere år gått rundt med en slik som fast inventar på jakt. Fordelen med en vanlige enøyd avstandsmåler er størrelsen: De går lett i lommene på en vanlig jaktdress eller i hoftelomma på jaktsekken, slik at de alltid er lett tilgjengelige. 

Ulempen er at optikken sjelden er av beste sort, med relativt lav forstørrelse og liten lysåpning. Så om du skal ut for å speide etter reinen på vidda, må du ha med deg en god kikkert i tillegg til avstandsmåler.

Test av Breitler Hunter 6x21 LRF

Breitlers kompakte avstandmåler Hunter 6x21 LRF er vanntett, velfungerende og har et godt display.

Breitler Hunter er en kompakt avstandsmåler som lett får plass i jakkelomma.
Breitler Hunter er en kompakt avstandsmåler som lett får plass i jakkelomma.
Breitler Hunter 6x21 LRF

Produkt: Laseravstandsmåler

Detaljer: Helningsmåler, opplyst display og IP-klassifisering. FMC antirefleksbehandlet. Leveres med veske og stropp for transport

Opplyst lcd: Ja

Rkkevidde: 5-1000 m

MAKS MÅLBAR 

VINKEL: +/-90 grader

Optikk: 6 x 21 mm 

Synsfelt: 7,2º 

Mål: 95 × 74.5 × 35.5 mm/ 161 g

Pris: 4495,-

Leverandør: Teno Astro

skala
5/6

Breitler Hunter 6x21 LRF er en laseravstandsmåler i lommeformat. Avstandsmåleren har en oppgitt maksavstand på 1500 meter, som er nokså ambisiøst for en så kompakt avstandsmåler.

Når det kommer til å måle på hjortevilt eller vegetasjon, så ligger begrensningen en plass rundt 700-800 meter for å få målinger. I skumring og grålysning er det noe lengre. Opplyst LED display mener jeg er et must på avstandsmåler til jakt, da disse ofte brukes i dårlig lys, med mørke bakgrunner. IPX55 klassifiseringen betyr at du trygt kan ta med deg optikken på tur selv om regner høljer ned.

LES OGSÅ: Test av Vortex Razor HD 4000

Nærprioritet vises med golfflagg i søkeren. Det brukes for å bedømme objekter på kort hold.
Nærprioritet vises med golfflagg i søkeren. Det brukes for å bedømme objekter på kort hold.

Breitler Hunter har fire moduser for måling: Regnmodus for bruk i nedbør, nærprioritet (golfflagg) for å måle gjenstander på kort hold, fjernmodus (jaktmodus) for å måle på lange hold og en standard modus. I standard modus kan du se vertikal vinkel, mens i de andre modusene så vil du få oppgitt den horisontale distansen i tillegg til målt distanse.

Veiledende pris er en del høyere enn andre avstandsmålere med tilnærmet like spesifikasjoner jamfør vår test av avstandsmålere.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

IPX5/ vanntett

Gode funksjoner

Godt display

MINUS

Pris

Småplukk

Test av Vortex Razor HD 4000

Vortex Razor HD 4000 er en avstandsmåler i det øvre prisjiktet. Optikken på 7 x 25 oppleves som klar og fin. Kan Vortex Razor HD gå helt til topps i testen?

avstandsmåleren Vortex Razor HD 4000 til test
VORTEX RAZOR HD: Optikken oppleves som klar og fin på Vortex Razor HD 4000
Vortex Razor HD 4000

Opplyst LCD: Ja

Detaljer: Magnesium-chassi med gummiert grep

Rekkevidde: 4000 yards/ 3658 m (2012 m anslått på hjortevilt)

Maks målbar vinkel: +/- 70 grader

Optikk: 7 x 25

Synsfelt: 104 m @ 1000 m

Mål: 3,4 x 11,5 cm/ 281 g

Importør: Jaktfall AS

Pris: 5799,-

skala
6/6

Vortex Razor HD 4000 er en avstandsmåler med en rekke funksjoner som for eksempel «tremodus», extended laser range (måler lange avstander, med litt lengre responstid), og «Horizontal Component Distance» som korrigerer for bratte vinkler slik at du ikke trenger å regne om til knepp.

Vortex Razor HD har opplyst display med regulerbar lysstyrke. Med en oppgitt maks avstand på 3658 m dekker den de fleste behov. På de lengste avstandene er det viktig at du benytter avstandsmåleren med stativ.

LES OGSÅ: Test av Hawke Vantage 900

Vortex Razor HD 4000 skiller seg ut i pris og spesifikasjoner, og burde nok hatt en motstander i samme klasse for bedre sammenligning. Vi fikk imidlertid ikke inn en avstandsmåler fra Leica som var tiltenkt dette formålet. Dermed blir Vortex Razor HD med god margin best i test.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Livstidsgaranti

Suveren rekkevidde

Solid bæreveske

Mange funksjoner

MINUS

Lite

Test av Hawke Vantage 900

Hawke Vantage 900 avstandsmåler plasserer seg prismessig som nummer 3 fra toppen i vår test av rimelige avstandsmålere. Optikken er multicoatet med 6x forstørrelse, og vi gir Hawke Vantage 900 plusspoeng for en ok lysgjennomgang.

Avstandsmåleren Hawke Vantage 900 til test
HAWKE VANTAGE 900: Hawke Vantage avstandsmåler ble nummer 3 i testen
Hawke Vantage 900

Opplyst LCD: Nei

Detaljer: Støtsikker, nitrogenfylt og vanntett (IPX5). Bæreveske i cordura.

Rekkevidde: 6-900 m

Maks målbar vinkel: +/– 45 grader

Optikk: 6 x 21 mm

Synsfelt: 140 m @ 1000 m

Mål: 9,7 x 7,4 x 3,5 cm/ 170 g

Importør: Norma AS

Pris: 3790,-

skala
5/6

Til denne prisen hadde vi likevel forventet at Hawke Vantage 900 hadde opplyst display. Det betyr mye for bruksegenskapene i skumring og mot mørke bakgrunner. 

Hawke Vantage har i tillegg til vanlig frisiktmåling både «regnmodus» for bruk i nedbør, «Horizontal Distance» for kulebanekompensasjon i bratte vinkler og «jaktmodus» for måling av objekter som er bak vegetasjon.

Med Hawke Vantage i «Angle mode» måles grader av helling, samtidig som du altså får oppgitt horisontal avstand. Dette er kjekt om du lurer på om hjorteliene er like bratte som i fjor.

Ellers er modellene i Hawke Vantage-serien både støtsikre, vanntette og nitrogenfylte. Det er bra å ha med seg når avstandsmåleren nærmer seg dette prisleiet.

Vi testet også den rimelige Hawke LRF 400, som til tross for sin lave pris, måler seg med flere av de dyrere avstandsmålere i testen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode funksjoner

Vanntett

MINUS

Ikke opplyst display

Test av Hawke LRF 400

Hawke LRF 400 er en av de rimeligste avstandsmålerne i vår test. Likevel innfrir Hawke LRF 400 på flere krav for den som bare vil ha en lasermåler for enkel bruk, med mange av de samme spesifikasjonene som de to andre Hawke-målerne.

Avstandsmåleren Hawke LRF 400 til test
HAWKE LRF 400: Robust på korte hold
Hawke LRF 400

Opplyst LCD: Nei

Detaljer: Nitrogenfylt og vanntett (IP-klasse ikke oppgitt). Bæreveske, stropp, og batteri medfølger.

Rekkevidde: 6-400 m

Maks målbar vinkel: Ingen vinkelfunksjon

Optikk: 6 x 25 mm

Synsfelt: 114 m @ 1000 m

Mål: 7,8 x 9,4 x 3,7 cm / 130 g

Importør: Norma AS

Pris: 1690,-

skala
4/6

Optikken på Hawke LRF 400 er en multicoatet 6x linse med helt ok lysgjennomgang. Det innebygde LED displayet er ikke opplyst.

Hawke LRF 400 er en robust bygd avstandsmåler, og er nitrogenfylt og vanntett, uten at det er oppgitt noen IP-klassifisering.

Hawke LRF 400 har i tillegg til vanlig frisiktmåling «regnmodus» som skal begrense forstyrrelser og feilmålinger under bruk i nedbør.

«Jaktmodus» er for måling av vilt som er bak vegetasjon, der Hawke LRF 400 returnerer data for objektene som er lengst vekk i måleområdet. «Flaggmodus» virker motsatt, ved at objekter foran i åpne felt blir vektlagt under målingen, enten det måtte være golfflagg eller fjellryper foran hvite flater.

LES OGSÅ: Test av avstandsmåleren Leica Rangemaster CRF 2700-B

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vanntett

Lett

Billig

MINUS

Kort rekkevidde

Test av avstandsmåleren Leica Rangemaster CRF 2700-B

Avstandsmåleren Leica Rangemaster CRF 2700-B er en liten råtass som gjør store jobber på lange hold. I tillegg til økt rekkevidde har Leica Rangemaster CRF 2700-B avanserte ballistikk-funksjoner, som er perfekt til dem som skyter på lange avstander. Blir det full pott på Leicas avstandsmåler?

Leica Rangemaster CRF 2700-B avstandsmåler til test
LEICA AVSTANDSMÅLER: Leica Rangemaster CRF 2700-B er noe av det ypperste du kan kjøpe av monokulære avstandsmålere.
Leica Rangemaster CRF 2700-B

Rekkevidde: 2400 m (målt til 1950)

Ballistisk output: Opptil 800 meter

Vekt: 185 g (m/ batt.)

Optikk: 7 x 24 mm

Synsfelt: 115 m @ 1000 m

Batteri: Lithium C2R 

Batteritid: Ca 2000 målinger

Ballistikk: Ekvivalent avstand, holdover eller antall klikk

Custom ballistikk: Overfør via micro-SD

Sensorer: Helning, lufttrykk, temperatur

Scanning: Ja

Vanntetthet: 1 m

Pris: Kr 8 530,-

Importør: Magne Landrø

skala
6/6

Rekkevidden på Leica avstandsmåler først: Navnet CRF 2700-B indikerer hva vi snakker om, selv om det er yards. Oversatt til europeisk standard strekker Leica Rangemaster CRF 2700-B seg til 2400 meter.

Maksavstand vil likevel alltid variere med luftens klarhet, lys og kontrast i punktet du sikter på. Alle lasermålere har problemer med ensfargede, ubrutte flater som for eksempel snø. Laseren trenger nemlig noe «å ta tak i» for å reflektere strålen tilbake til måleren. 

Men det skal sies at Leica Rangemaster CRF 2700-B avstandsmåler er noe av det beste og mest presise vi har prøvd: Selv om vi ikke klarte å få målinger på over to kilometer, ga den som regel kjapp tilbakemelding opp til 1700-1800 m. Med klar luft og ideelle lysforhold greide vi etter et par bomskudd å måle 1950 meter.

«Sjekk av målerens beregning både på kikkertsikter med cm og -tommejustering, stemmer godt med ammunisjonens oppgitte kulebane.»

Holdover eller klikk-kompensering

Men Leica Rangemaster CRF 2700-B er ikke bare en standard lasermåler. B-en i navnet betyr at den har avanserte ballistikk-funksjoner: Både helningsvinkel, lufttrykk og temperatur beregnes. Dette gir den reelle skyteavstanden som treffpunktet skal beregnes ut ifra.

Ved å legge inn ballistikken til patronen du bruker og skyte inn på 100 meter, vil måleren oppgi hvor mange centimeter du må justere. Alternativt kan du velge at den skal vise antall klikk. Om du bruker ammunisjon som avviker mye fra de 12 forhåndsprogrammerte kulebanene, kan du ved hjelp av programvare på Leicas nettside legge inn egne data på et microSD-kort og putte det i avstandsmåleren.

LES OGSÅ: Test av Vortex Impact 1000

Leica Rangemaster CRF 2700-B med god-følelse

Sjekk av målerens beregning av holdover, alternativt klikk-kompensasjon, både på kikkertsikter med cm og ¼-tommejustering, stemmer godt med ammunisjonens oppgitte kulebane. Dette er da også bare en matematisk kalkulasjon som en datamaskin lett kan beregne.

Alt i alt gir Leica Rangemaster CRF 2700-B avstandsmåler oss en høy premiumfølelse. Den er liten og lett, har fantastisk optikk med 7 x forstørrelse og god ergonomisk utførelse. Som kikkert kan den et stykke på vei erstatte en kompaktkikkert, men merk at den bare er enøyd.

Dersom du ønsker kompakt avstandslaser som også beregner ballistikken, er Leica Rangemaster CRF 2700-B noe av det råeste du kan velge. Anbefales! 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært god rekkevidde

Briljant optikk

Nyttig ballistisk-informasjon

MINUS

Litt vanskelig å lese i sterkt lys

Test av Vortex Impact 1000

Vortex Impact 1000 avstandsmåler plasserer seg omtrent midt i prissjiktet for vår store test. Vortex Impact 1000 byr på klar og tydelig optikk med 6x forstørrelse.

Avstandsmåleren Vortex Impact 1000
Overbevisende optikk: Vortex Impact 1000
Vortex Impact 1000

Opplyst LCD: Nei

Detaljer: Fullt multicoated optikk med anti-refleksbehandling. Robust konstruksjon.

Rekkevidde: 914 m (457 m på hjortevilt o.l)

Maks målbar vinkel: +/- 60 grader

Optikk: 6 x 20 mm

Synsfelt: 104 m @ 914 m

Mål: 9,6 x 7,5 cm/ 156 g

Importør: Jaktfall AS

Pris: 2699,-

skala
4/6

At Vortex Impact 1000 pris- og ytelsesmessig ikke er på høyde med sin storebror, vises best ved at det innebygde LED-displayet ikke er opplyst.

I tillegg til vanlig frisiktmåling har avstandsmåleren både «Scan» og «Horizontal Component Distance», som gir deg den horisontale banen.

Vortex Impact 1000 takler ikke fullt så bratte vinkler som storebror Razor, men nok til at det holder for det meste av normal jakt i Norge. 

Med oppgitt maks-avstand på 914 meter er dette en avstandsmåler for deg som primært skal måle avstand til vilt på middels hold. Ettersom dyrepels avgir mindre reflekser for laseren, oppgir produsenten at den skal gi pålitelige tall ut til drøyt 450 meter.

Vi har også testet Hawke Endurance 1000 - avstandsmåler med "jaktmodus".

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Livstidsgaranti

Kompakt og lett

MINUS

Ingen kvistfunksjon

Ikke opplyst display

Test av Hawke Endurance 1000

Hawke Endurance 1000 er en monokulær avstandsmåler blant de dyrere i vår test. Optikken er med 6x forstørrelse. Avstandsmåleren har mønstret gummicoating og ergonomiske plasserte knapper.

Avstandsmåleren Hawke Endurance 1000
Solid grep: Hawke Endurance 1000
Hawke Endurance 1000

Opplyst LCD: Ja

Detaljer: Fullt Multi-Coated optikk. Nitrogenfylt og vanntett etter IPX5-standard.

Rekkevidde: 5-1000 m

Maks målbar vinkel: Ikke oppgitt

Optikk: 6 x 21 mm

Synsfelt: 140 m @ 1000 m

Mål: 9,7 x 7,4 cm/ 141 g

Importør: Norma AS

Pris: 4190,-

skala
5/6

Hawke Endurance 1000s innebygde OLED-displayet er opplyst med regulerbar lysstyrke i seks nivå. I tillegg til vanlig frisiktmåling har avstandsmåleren både «jaktmodus» som er god for å måle vilt i vegetasjon, og «Horizontal Distance» som er god for skyting i brattere vinkler.

Du får dessuten oppgitt skuddvinkelen i grader, samt en egen «regn-modus» som skal redusere forstyrrelser som forårsakes av regndråper.

Rekkeviddemessig så lever Hawke Endurance 1000 opp til navnet og leverer målinger på 1000 meter mot store objekter under gode forhold. Endurance-serien består av ytterligere to modeller med kortere og lengre rekkevidde, slik at du kan finne noe som passer din jakt.

Vi har også testet Konus RF 700, som er blant testens rimeligste.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Jaktmodus

Opplyst display

MINUS

Ikke tripodfeste

Test av Konus RF 700

Konus RF 700 er en avstandsmåler i den laveste prisklassen i vår store test – og det merkes: Avstandsmåleren skal klare avstander ut til 700 m, men dette krever etter vår erfaring gode forhold.

Avstandsmåleren Konus RF 700
Ikke tett i regn: Konus RF 700
Konus RF 700

Opplyst LCD: Nei

Detaljer: Lett med robust og gripevennlig gummibelegg. Stropp, veske og batteri (CR2) inkludert.

Rekkevidde: 5-700 m

Maks målbar vinkel: Ingen funksjon

Optikk: 6 x 20

Synsfelt: Ikke oppgitt

Mål: 9,3 x 7,6 x 3,7 cm/ 128 g

Importør: Kikkertsalg AS

Pris: 1890,-

skala
3/6

Konus RF 700 har to knapper på toppen og er belagt med robust gummi. Optikken forstørrer 6x og er lys nok til å takle målinger i skumring og kraftig måneskinn på «vanlige» skuddhold. 

Avstandsmåleren har jaktmodus for måling av vilt eller objekter som er bak vegetasjon, der den altså oppgir avlesingene som er lengst unna. I «flaggmodus» prioriteres de nærmeste objektene i synsfeltet.

Konus RF 700 har også en egen regnmodus for bruk i nedbør, men enheten i seg selv er verken gassfylt eller vanntett.

Målepunktet er angitt av et trådkors i senter. Det er ikke noe form for belysning på tallene, noe som kan gjøre det vanskelig å få avlest målingene i dårlig lys eller mot mørk bakgrunn.

Vi testet også den litt dyrere modellen Konus Rangefinder Mini-1500, som har godt med funksjoner og er, i motsetning til RF 700, vanntett.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Hyggelig pris

Gode funksjoner

MINUS

Ikke superskarp optikk

Ikke vanntett

Test av Konus Rangefinder Mini-1500

Konus Rangefinder Mini-1500 avstandsmåler plasserer seg prismessig midt i JEGERs store test, og leverer helt greit i henhold til det. Avstandsmåleren gir avlesinger godt over 1000 m-merket under gode forhold.

Avstandsmåleren Konus Rangefinder Mini-1500
Godt med funksjoner: Konus Rangefinder Mini-1500
Konus RF 1500

Opplyst LCD: Ja

Detaljer: Vanntett (IP-klasse ikke oppgitt). Leveres med veske og stropp for transport

Rekkevidde: 5-1500 m

Maks målbar vinkel: Ikke oppgitt

Optikk: 6 x 25

Synsfelt: 126 m @ 1000 m

Mål: 9,0 x 6,5 x 3,7 cm/ 145 g

Importør: Kikkertsalg AS

Pris: 2990,-

skala
4/6

Optikken på Konus Rangefinder Mini-1500 har 6x forstørrelse, og er optisk sett godt innenfor det vi kan forvente i denne prisklassen.

Et stort pluss til denne prisen er det opplyste LED-displayet, som kan reguleres i seks nivåer. En fordel med Konus Rangefinder Mini-1500 versus lillebror Konus RF-700, er at 1500-versjonen er vanntett. 

Konus Rangefinder Mini-1500 har totalt fem ulike moduser. Disse består av funksjoner som skannemodus, regnmodus for bruk i nedbør, jaktmodus for målinger av objekter som er bak vegetasjon, og «golfmodus» som prioriterer de nærmeste objektene i synsfeltet. Sistnevnte er kjekt å ha på avstandsmåler både for golfere og toppjegere. I tillegg er det en egen modus for vinkel/ horisontal avstandsmåling.

LES OGSÅ: Test av Noblex NR1000

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vanntett

Gode funksjoner

Godt display

MINUS

Noe treg måling

Test av Noblex NR1000

Noblex NR1000 avstandsmåler gir et overbevisende inntrykk i JEGERs store test av billige lasermålere, der lasermåleren plasserer seg midt i prissjiktet. Flere ting sørger for en god plassering totalt.

Avstandsmåleren Noblex NR1000
Godt display: Noblex NR1000
Noblex NR1000

Opplyst LCD: Ja

Detaljer: Helningsmåler, opplyst display og IP-klassifisering.

Rekkevidde: 5-1000 m

Maks målbar vinkel: +/-90 grader

Optikk: 6 x 21 mm

Synsfelt: 126 @ 1000 m

Mål: 9,6 x 7,5 cm/ 161 g

Importør: Kikkertsalg AS

Pris: 3490,-

skala
5/6

Noblex NR1000 har lang rekkevidde, med en maks avstand på 1000 meter under ideelle forhold. Vi har fint målt kråker ut på 500 m, slik at hjortevilt trolig vil kunne måles ut på enda noen hundre meter til. 

Avstandsmåleren har en rekke smarte funksjoner som regnmodus, jaktmodus, flaggmodus, scan og kontinuerlig hellingsmål. Funksjonene er slik at symbolene varierer ut fra kvaliteten på målingene. På denne måten vil du raskt og intuitivt kunne tolke resultatene du får.

En viktig bonus med Noblex NR1000 er det skarpe displayet, som gir svært god lesbarhet under vekslende forhold. I tillegg er avstandsmåleren vanntett og klassifisert til IPX5.

Vi testet også MacKenzie Tomahawk 800, som var testens billigste avstandsmåler.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Smarte funksjoner

God rekkevidde

Kontinuerlig vinkelmål

MINUS

Lite

Test av MacKenzie Tomahawk 800

MacKenzie Tomahawk 800 er den billigste avstandsmåleren i denne testen. Selv om det i utgangspunktet er mye positivt ved spesifikasjonene, merker man at dette er en billig lasermåler.

Avstandsmåleren MacKenzie Tomahawk 800
Ujevnt lys: MacKenzie Tomahawk 800
MacKenzie Tomahawk 800

Opplyst LCD: Ja

Detaljer: Ramme med magnesiumlegering. Batteri medfølger ikke.

Rekkevidde: 0-800 m

Maks målbar vinkel: +/- 90 grader

Optikk: 6 x 26 mm

Synsfelt:

Mål: 12,5 x 8,0 x 3,5 cm/ 195 g

Importør: XXL

Pris: 1499,-

skala
3/6

MacKenzie Tomahawk 800 har en teoretisk maksimalavstand på 800m, men det må være målt under gode forhold. Lasermåleren har «line of sight» avstandsmåling. I tillegg er det måling av helning og en litt spesiell funksjon ved at den kan beregne høydeforskjell mellom to punkter. 

Det opplyste displayet er noe man ofte savner på de aller billigste avstandsmålere til jakt. MacKenzie Tomahawk 800 har et opplyst display, men det skaper en del støy i bildet. Optikken er heller ikke mye å hoppe i taket av, og som testens eneste medfølger det ikke batteri.

Ellers noterer vi som positivt at den virker robust med magnesiumramme, og at den faktisk er godkjent til IP54-klassifisering.

Nylig har vi testet den vanntette avstandsmåleren Breitler Hunter 6x21 LRF.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

IP 54 vanntett

Opplyst display

Billig

MINUS

Kort rekkevidde

Uklar optikk

Uklart display

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.