Kikkertsikte - Best i test - Rødpunkt, kikkertsikte med avstandsmåler, termisk

Kikkertsikter i alle prisklasser

Kikkertsikte kan ofte avgjøre forskjellen på en vellykket og en mislykket jakt. Vi har testet over 100 kikkertsikter i alle prisklasser, til alle jaktformer. Vi forklarer steg for steg hvordan du monterer kikkertsikte på rifla.

Kikkertsikter breddetest rødpunktssikte termisk kikkertsikte jakt
KIKKERTSIKTE BEST I TEST 2023: Test av 100 kikkertsikter

Kikkertsikte med stort synsfelt og liten forstørrelse er optimalt på drivjakt der dyrene kommer i fart på kort hold. Men skyter du på lengre hold, trenger du enda større forstørrelse. Et lett kikkertsikte er optimalt for jegeren som går mye. Posteringsjegeren har litt å gå på når det kommer til vekten på utstyret, men trenger til gjengjeld et kikkertsikte som fungerer optimalt i skumring. Så hva skal man velge?

Hvor mye penger bør du legge i et kikkertsikte?

I dag kan man få et rimelig kikkertsikte med bra optikk som fungerer til det meste av jakt i dagslys, men det er ingen tvil om at jo mer penger du legger i et kikkertsikte jo bedre optikk. JEGERs ekspertpanel av erfarne jegere tester både kikkertsikter til rifle og egne haglesikter i alle prisklasser og til alle jaktformer: Kikkertsikte med avstandsmåler, med kulebanekompensator, rødpunktsikter, termisk og kikkertsikter til skumringsjakt.

I tillegg til over 100 tester av kikkertsikter, har vi skrevet en steg for steg guide til hvordan du monterer kikkertsiktet på rifla, og går gjennom hva tallene på kikkertsiktet betyr. Vi har også en egen guide for hvordan du skyter inn kikkertsiktet.

Store forskjeller på kikkertsiktene

Ulike jaktsituasjoner kan ofte gjøre at du ønsker forskjellige egenskaper hos et kikkertsikte. Posteringsjakt er gjerne mest effektivt i demring og skumring. Skal du kunne utnytte disse situasjonene, er et lyssterkt kikkertsikte alfa og omega. 

Hva som er forsvarlig skytelys, er derimot herlig relativt: Det er ikke bare stor lysåpning som er viktig for å få til et lyssterkt kikkertsikte. Kvaliteten på glass, coating, og zoomspekter – ja, til og med gassfyllingen i riflesiktet vil spille en rolle for å få gode skumringsegenskaper. Derfor kan det være store forskjeller mellom kikkertsikter med samme lysåpning.

Vi har nylig testet det termiske kikkertsiktet Hikmicro Stellar SQ50, som er det termiske siktet med best spesifikasjoner etter dagens normal.

En av testvinnerne er Steiner Ranger 4 3-12x56. Steiner Ranger 4 er skarp helt ut i kantene, har flott fargegjengiving og god kontrast. Steiner Ranger 4 er en av kikkertsiktene i prissjiktet mellomklassen som fungerte best under skumringsjakt.

Meopta Optika 6 er også skarp helt ut til kantene, og kom på en solid andreplass. Dette er et kikkertsikte som vil fungere godt på gåsejakt.

Zeiss Conquest V4 3-12x56 fremstår som et veldig godt bygd og lyssterkt kikkertsikte, men oppleves som noe uskarpt i kantene.

Hva betyr tallene på kikkertsikte?

Tallene etter navnet på kikkertsiktet sier deg mye om hva slags kikkertsiktet og hvilke bruksområder/ jaktformer den er egnet for.

Det første tallet/ de to første tallene forteller forstørrelsesgrad og eventuelt zoomområde. Før var et kikkertsikte med zoom ganske kostbart, mens nå er det omtrent bare dette i salg.

Står det bare «3x», er det fast forstørrelse og ikke zoom. Det gir gjerne et mer kompakt, rimelige og lyssterkt kikkertsikte. Står det 1-6 først, betyr det at riflekikkerten forstørrer fra 1 til 6 ganger.

Siden spennet mellom de to tallene er 6x (1 x 6 = 6), er dette et kikkertsikte med 6x zoom, på samme måte som en riflekikkert med 2-12x (2 x 6 = 12). Har du en kikkert på 2,5-10x, har den maksimalt 10 ganger forstørrelse, men den har 4x zoom (2,5 x 4 = 10).

Det siste tallet forteller deg frontlinsas diameter, angitt i millimeter. Her er typiske tall 20, 32, 42, 52 og 58 mm. Jo større diameter, jo mer lys slipper kikkertsiktet inn i dårlig lys, enten du sitter i tett skog seint på høsten eller om du jakter i skumring, demring, hjort på bøen i månelys eller rev på et belyst åte.

Samtidig er det slik at lysåpningen avhenger av samspillet mellom forstørrelse og linsediameteren. Er det mye forstørrelse, kreves større linsediameter for å slippe gjennom like mye lys som ved en mindre forstørrelse.

Til vanlig norsk storviltjakt vil de aller fleste skudd bli avfyrt på 50-100 meter. Da trenger du sjelden kikkertsikte med mer enn 10x forstørrelse. Hvis du ikke jakter særlig i skumring, vil du klare deg fint med 42 mm frontlinse.

Kikkertsikte med mer forstørrelse er gull?

Dagens kikkertsikter byr på stadig bedre optiske egenskaper. 4x zoom gir et bredt spekter som er egnet for mange typer jakt. Vil du ha kikkertsikte til ekstra lange hold, bidrar 12x forstørrelse til å prikke inn inner-tier’n.

Vi har nylig testet Nikko Stirling Octa 3-24x5, som har 8x zoom. Med en relativt overkommelig prislapp, får du her mye kikkertsikte for pengene.

Det er ikke bare i situasjoner med dårlig lys at du kan dra fordel av et kikkertsikte med stor lysåpning. Disse har ofte mer forstørrelse enn mindre riflekikkerter. Skal du jakte bever, gås eller annet småvilt der holdene kan strekke seg litt utover, vil ofte stor forstørrelse og godt anlegg gi bedre forutsetninger for sikre skudd. 

Andre ganger kan det være nødvendig med et langt skudd. Kanskje får du muligheten på et skadeskutt dyr på motsatt side av en stor hogstflate? Da kan justerbare tårn også være en god investering. 

Noen av kikkertsiktene i testen leveres med slike tårn innebygd. Og om du ikke har behovet så ofte i en jaktsituasjon, vil slike tårn kunne tilby meget artig skyting og god trening ved lange hold på skytebanen.

Kikkertsikter test 2022
Hvor mye bør man bruke på optikk til rifla?

Testens overraskelser

Blir du liggende lenge med dyr i siktet mens du venter på rett øyeblikk, er det viktig å ha gode optiske egenskaper. Dette er skuddsituasjoner som du titt og ofte møter på, enten du jakter villrein, råbukk eller bever. 

Men særlig viktig er det på bøjakt etter hjort. Med dårlige lysforhold trenger du all optisk hjelp du kan få for å skille detaljer og avgjøre om du har riktig dyr foran deg.

Kontrast, klarhet og kantskarphet er nøkkelord her. Ellers ender du fort opp med å bli meget sliten i både øynene og hodet. 

Et lyssterkt kikkertsikte kan koste den berømmelige skjorta. Det vi lurer på, er om du kan slippe unna med bare skjortesnippen, og likevel få et ess i ermet? Vi samlet noen jegere for å teste. Det ga noen overraskelser – og et par favoritter med tanke på hvilket kikkertsikte som er best i test og hva som gir mest for pengene.

Nikko Stirling Diamond 3-12x56 er av de billigere allround-siktene vi har testet, noe siktet bærer preg av i form av dårlig kantskarphet.

Burris Four XE 3-12x56 har en fiffig detalj vi liker godt: Markerte linjer og tall både på høyde- og sidejusteringen, slik at du kan benytte rattene som tårn ved skyting på lange hold.

Meopta Meostar R1r 3-12x56 er en av det dyrere slaget, men har allikevel ikke helt klart siktebilde ut i kantene. Bildet i senter er klart og har god kontrast.

Hawke Endurance 30 WA 3-12x56 har en flott finish og virker ved første øyekast som en meget godt bygget riflekikkert.

Gass og glass

Med kikkertsikte ned mot 4000 kroner skal man ikke ha all verdens forventninger til optiske prestasjoner. Særlig gjelder dette linsecoatingen som øker lysgjennomgangen (må ikke forveksles med antidugg-behandling).

Coatingen reduserer nemlig reflekser (= lys på avveie = lystap) i overgangen mellom gass (nitrogen) og glass. Uten coating vil et sikte ha ned mot 70 prosent lysgjennomgang, mens dyre sikter ligger over 90 prosent.

I et sikte med mange linser minsker dårlig/ manglende coating lysmengden som går «riktig» vei gjennom det optiske systemet. Det gir et mørkere synsinntrykk, samtidig som refleksene reduserer kikkertens kontrast og oppløsningsevne.

Men det betyr ikke automatisk at mange lag (multicoating) gjør alt meget bedre: Huset ditt blir ikke mer værbestandig om du maler det 21 ganger hvis malinga er dårlig.

Forstørrelse...

Til raske skudd på korte hold trenger du et sikte med lav forstørrelse, slik at du kan skyte med begge øynene åpne. Samtidig kan det oppstå situasjoner der hjortevilt stiller seg opp på lengre hold, slik at du ønsker noe mer presist enn et rødpunkt-sikte

Jakter du i tillegg allsidig, med noe postering eller smyg i tett skog og trange passasjer, eller om du går som hundefører og brått kan få losen rett i fanget, er det vel verdt å se på et kikkertsikte med forstørrelse 1-6x.

Ikke bare vil det dekke det meste av jaktsituasjonene på akseptable skuddhold her til lands. Du vil også kunne oppnå en lettere riflerigg.

...eller vekt

Du bør likevel tenke grundig gjennom behovet ditt og hensikten med ombygginga, før du utvider kikkertpaletten:

Blaser Infinity 1-7x28 IC og Zeiss V8 Victory 1-8x30 kan riktignok by på mer forstørrelse enn de nevnte 6x, men begge er ganske røslige kladder med ca 650 gram oppe på riflepipa. Og har du ikke behov for 1x-forstørrelse under din jakt, kan et sikte på 2,5-10x med større lysåpning gi mer skumringsmuligheter for penga.

På den andre siden – går du for de lettere variantene i testen, havner du fort ned på halvkiloet. Har du investert i ei lett rifle, kan du spare ytterligere gram ved å sette på et smekker kikkertsikte. Enten du smyger i bratte hjortelier eller går milevis som hundefører i elgskogen, vil du merke solid forskjell på fem kilo muskedunder eller en rigg som hårfint tangerer tre kilo komplett.

Vektmessig spiller det også stadig mindre rolle om du velger et 2,5-10x50 eller 3-12x56 kikkertsikte. Med mindre du er ekstrem gramjeger, bør ikke 50-100 gram avgjøre valget ditt.

Lett utstyr er naturligvis en fordel når man skal gå langt og gjerne også forsere hundrevis av høydemetere. Dette gjelder både våpen og kikkertsikte, særlig om riggen inkluderer tofot og lyddemper. I testen har vi gitt plusspoeng for lav vekt, så lenge det ikke går utover optisk kvalitet. En vanskelig oppgave for optikkprodusentene, men de beste klarer det. 

Likevel rangerer vi optisk kvalitet høyest, også på fjelljakt: Både for å generelt se skarpt, men også for å ha klart bilde og kunne skyte selv om solen står skrått imot. 

Siden kikkertsiktene i testen har stor objektiv-åpning, er det også verdt å tenke på kontrast og lysgjennomgang: De beste kikkertsiktene kan duge som gode skumringssikter. Da slipper man å investere i flere sikter enn nødvendig.

Testen viser at topp optisk kvalitet er vanskelig med svært høy forstørrelse: De fleste i testen viser bedre prestasjoner på lave forstørrelsesgrader enn på høye. Bare de beste holder bildet sylskarpt når du zoomer til 20 eller 30 x.

jeger skyter inn kikkertsiktet
Innskyting av kikkertsiktet

Retikkel

Til skyting på lange hold har retikkelet betydning på flere måter: Først og fremst er det en fordel om det er fintrådet. Her snakker vi rolige situasjoner hvor man bør ha god tid til å sikte. At siktepunktet dekker minst mulig av viltet, gir større bildefelt til observasjon og bedre skuddplassering. Det øker også din egen oppmerksomhet rundt presisjonen. 

Til fjelljakt/ toppjakt har opplyst retikkel begrenset verdi. Likevel kan opplyst retikkel være en viktig egenskap, særlig hvis du også skal bruke kikkertsiktet til skumringsjakt.

Når det gjelder retikkelbenevnelser, er ikke dette helt standardisert mellom produsentene. Noen av siktene i testen kan også leveres med ulike retikler, noe du bør sjekke på produsentens hjemmeside.

Kikkertsikte med avstandsmåler og kulebanekompensator

Kikkertsikter med svært høy forstørrelse har ofte også kulebanekompensator. Kombinert med en avstandsmåler, gir en slik funksjon deg mulighet til å korrigere for kulefall ved ulike avstander.

Vi anbefaler å ikke fokusere for mye på dette for vanlige jegere, for de færreste av oss har kunnskaper og ferdigheter som gjør at vi behersker skudd på så lange hold at dette har vesentlig praktisk betydning. Likevel er funksjonen selvsagt viktig for dem som behersker dette. Vi har derfor angitt om et kikkertsikte har kulebanekompensator, men ikke gått nærmere inn på hvordan de forskjellige virker.

Testpanelet syns kulebanekompensatoren på kikkertsiktet Leica ER-LRS 6,5-26x56 var særdeles lettbrukt. Noe som bidro til en sekser på terningen, i tillegg til skarp optikk og god forstørrelse.

Øyekontakt ved første blikk

Et 1-6x-kikkertsikte er et allsidig utgangspunkt. Men hvis du skal utnytte 1x-forstørrelsa optimalt for raske skudd, er det viktig at kikkerten faller lett i øyet. Et kikkertsikte som krever uglenakke, fratar deg viktige sekunder.

Øyekontakt, eller ease of view som det kalles på svorsk, er følgelig enda viktigere her enn på andre sikter. Dette skjer dog i en kombinasjon med riflestokken din: Har du en stokk som ikke passer deg, kan sjøl ikke det beste kikkertsiktet avhjelpe dette. 

Eksemplet illustrert: Et par av siktene ble prøvd på en drilling. Den er tilpassa skyting med åpne sikter, og har følgelig en kolbe der du ligger klin nede på skinna. Ettersom testsiktene har 30 mm tubediameter og øyet skal sentreres mot okularet, er det allerede her nødvendig å forhøye kolben minst 15 mm. I tillegg kommer montasjen som gjerne bygger 10-12 mm. Da kreves det en kobleforhøyer eller justerbar stokk på børsa.

Dorull og fiskeøyne

Vi har rangert alle kikkertsiktene etter øyekontakt/ease of view både på minimum og maksimum forstørrelse. Videre har vi sammenligna synsfelt på ulike forstørrelser, testskutt og vurdert klikkjustering, samt målt og veid.

Dorulleffekt (at kikkert-veggene stjeler mye av siktebildet), kantskarphet og fortegning (at siktet gir en såkalt fisheye-effekt, der rette linjer blir bøyd ut mot kantene) er også vurdert.

Et viktig moment med et sikte for raske skuddsituasjoner og korte hold, er at du raskt får blikkontakt med kikkerten, noe som gjerne kalles «ease of view». Her er det viktig at riflekolben og siktet spiller på lag, slik at du ikke må bruke tid på å justere hodet for å unngå tunnelsyn eller svart vegg.

Akseptabel justering

Et riflesikte skal gi deg et mest mulig ubesværet og naturlig bilde. Her er det et par ting som er verdt å merke seg: Noen av siktene gir mye dorulleffekt, der store deler av siktebildet forsvinner i en mørk tunnel/ dominerende sidevegger.

Andre sikter «drar på» med ekstra linsekrumming ut mot kantene for å øke synsfeltet. Dette gir ei forstyrrende forvrengning i ytterkant av siktebildet, en fisheye-effekt som gjør at du kan feilberegne hastighet og riflesving. 

Videre har vi testskutt siktene og vurdert klikkjustering, samt sjekka at de oppfører seg «riktig» når vi skrur oss rundt i en firkant (ti knepp til høyre, ti knepp opp, ti knepp til venstre og ti knepp ned igjen til utgangspunktet).

Her ser vi nok at de aller billigeste kikkertsiktene ikke oppfører seg like stabilt som dyrere sikter. Stort sett er det innafor akseptable rammer så lenge du ikke aktivt bruker klikkjusteringa til skudd på lange hold eller skifter ammunisjon ofte.

Rådyr i kikkersiktet
Faller’en, faller’ei: Når råbukken kommer luskende i siste rest av skytelys, kan faktisk valg av kikkertsikte påvirke om det blir fall eller ikke.

Hvordan montere kikkertsikte

Når du skal sette kikkertsikte på rifla di, må du først ta stilling til om du ønsker en fast montasje eller om du vil bytte mellom ulike riflekikkerter alt etter hva du skal jakte (svingmontasje/ hakemontasje).

Videre har ulike riflemerker forskjellige montasjer, slik at du dernest må sikre at du får riktige baser. Til mange rifler finnes det overganger til universalløsninger som picatinnyskinne.

Videre må du velge ringer som passer til kikkertsiktet, alt etter om det er tommerør (diameter på en tomme/ 2,5 cm – vanlig på amerikanske kikkertsikter) eller 30 mm-rør (vanlig på europeiske riflekikkerter).

I tillegg må du sikre at høyden på montasjen passer best mulig til kikkertsiktets frontåpning: En riflekikkert med 52-56 mm frontåpning trenger mye høyere montasje enn et kikkertsikte med 20-32 mm okular, for at framenden av kikkerten ikke skal ta ned i rifleløpet.

Samtidig ønsker du så lav byggehøyde som mulig: For det første gjør en lav montasje at det blir mindre avvik mellom kikkertsiktets senterlinje/ trådkors og kulebanen. For det andre trenger du da heller ikke så høy kinnstøtte på riflekolben for å få plassert kinn/ øye raskt og stabilt i riktig høyde mot kikkertsiktet.

Som du ser, er det mange ting å passe på. Derfor er det lurt å rådføre seg med en børsemaker for å få riktig montasje. Hvis du ønsker centimeter-presisjon på skuddene dine på 100 meter, er tidels millimeter på montasjen avgjørende.

Kikkertsikte for hagle

Kikkertsikter er «standard» på dagens jaktrifler, fordi forstørrelse og et presist trådkors gjør oss i stand til å plassere skuddene mer nøyaktig. Hva så med å bruke slike siktemiddel hvis du sliter med å treffe med hagla?

Det er ingen fasit på dette, men i noen tilfeller kan det hjelpe med kikkertsikte på hagla. Husk likevel at du med hagla ikke skal finsikte på samme måten som med ei rifle. Derfor kan et ordinært trådkors i noen tilfeller være mer egnet til å forvirre enn til å hjelpe.

Opplyst retikkel (lys på trådkorset) eller et rødpunktsikte kan likevel være til hjelp, hvis du klarer å ta høyde for foranhold, og bruke den røde lysprikken mer som en ledesnor. Det finnes også kikkertsikter med «lysring» istedenfor ett enkelt punkt, der ringens størrelse kan angi omtrent størrelse på haglesvermen.

Flere tester av kikkertsikter

Vi tester fortløpende jaktutstyr og nye kikkertsikter på markedet i alle prisklasser slik at du lett kan velge det beste kikkertsikte for deg og dine jaktformer. 

Vi har for eksempel en en egen test av Blaser-sikter, og en omfattende test av gode sikter om du trenger kikkertsikte til skumringsjakt.

Skitt jakt!

Test av Hikmicro Stellar SQ50

Hikmicro Stellar SQ50 er blant de termiske kikkertsiktene med best spesifikasjoner etter dagens normal. Termisk utstyr er uglesett av jaktmyndighetene, men ikke ulovlig strafferettslig. Så hvis du ønsker uglesyn, er SQ50 både et dyrt og rimelig valg.

Hikmicro Stellar SQ50

Produkt: Termisk kikkertsikte

Mål: 42,0 × 7,8 × 8,2 cm/ 970 g

Sensor: 640 × 512, 12 μm pikselintervall, NETD < 35 mK, 2600 m rekkevidde

Linse: 50 mm brennvidde/ F1.0 med 8,8° synsvinkel og 2,31x grunnforstørrelse (1-8x digital zoom)

Skjerm: 1024x768 piksler @ 0,39” OLED med 4 visningsvalg/ paletter

Retikler: 10 valgfrie. 5 forhåndsvalg i 5 grupper (25 totalt)

Toleranser: Vanntett ihht. IP67/ tåler rekyl opp til .375 H&H

Opptak: Foto og video, med rekylaktivert film (7 sek foran og 7 sek etter skudd). Innebygd lagring på 64 GB.

Batteri: Ca 13 timer @ 25°C. To interne oppladbare litium-batteri og ett utskiftbart CR123A.

Pris: 39.990,–

Leverandør: Norma AS, www.norma.as

skala
6/6

Det termiske kikkertsiktet Hikmicro Stellar SQ50 gir deg nemlig virkelig et nytt syn på jakt under dårlige lysforhold: Det er utrolig hvilken detaljrikdom godt termisk utstyr nå er i stand til å gjenskape.

For det er jo det som skjer i praksis, når varmen fra både dyr og terreng gjenskapes på skjermbildet i riflekikkerten. Ørsmå nyanser under 35 millikelvin registreres, noe som gjør at du kan se kontrasten i dyrepels, eller for den del svarten i ei 10-metersskive på 100 meter.

Dette er ei utvikling som har gått raskt de siste årene, og produsentene holder kortene tett om hva som er neste trinn. Men enn så lenge er altså Hikmicro Stellar SQ50 i tetsjiktet rent spesifikasjonsmessig.

Lang rekkevidde

Det er mye å sette seg inn i når du beveger deg inn i den termiske verdenen, og mange parameter som påvirker hverandre. Men det viktigste starter med sensoren, som registrerer det termiske «bildet»:

Hikmicro Stellar SQ50 har en sensor på 640 × 512 piksler, og skal ifølge produsenten registrere objekter i hjortestørrelse ut til 2600 m. Kombinasjonen mellom sensorstørrelse og et objektiv med 50 mm brennvidde (altså ikke frontelement, slik vi er vant til med riflekikkerter) gir en basisforstørrelse på 2,31x, noe som er en grei start til allround-bruk. 

Ut fra dette kan du velge digital zoom trinnløst eller fast (1x, 2x, 4x, 8x), altså maks 18,48x forstørrelse (2,31 x 8). Da er det riktignok en brøkdel av skjermen som er forstørra, slik at bildet blir ganske pikselert og grovt, men det er likevel til nytte for å sentrere treffpunktet på en blink.

LES OGSÅ: Test av Burris Four XE 3-12x56

Forbilledlig innskyting

Hikmicro Stellar SQ50 kommer i innpakninga til et standard kikkertsikte, altså med 30 mm mellomrør. Betjeninga er lett å bli komfortabel med, der funksjonene styres av tre knapper på okularhuset (av/på/dvale + foto/video + fargepalett, samt retikkel-presets om du kombinerer foto- og fargepalett-knappen) og innstillingshjul på venstre tårn (vri for zoom, langt trykk for innstillinger). 

Litt i meste laget av funksjoner er dog pakka inn i de 20 menyene på venstre tårn, slik at det i en praktisk jaktsituasjon er lett å gå seg vill. Her kunne det med fordel vært to nivå; ett for funksjonene som du trenger på jakta, og en samlekategori for «dypere» innstillinger som wifi, firmware-versjoner og klokkeslett. Et litt upresist innstillingshjul forvansker også betjeninga, ved at det av og til hopper tilbake i rullemenyen.

Derimot er innskytinga forbilledlig lagt opp: En egen «frys»-funksjon gjør at du kan ta et bilde av innskytinga, for deretter å flytte trådkorset over til treffpunktet. Det krever dog litt tankevirksomhet og Youtube-hjelp de første gangene, men etter hvert skyter du inn med to skudd (det siste kun for å verifisere). Hikmicro Stellar SQ50 byr nemlig på 25 presets, slik at du kan lagre ulike våpen, ammunisjon, skyteavstander og 10 valgfrie retikler

Lukk øynene, åpne pengeboka

Til tross for Miljødirektoratets iver etter å bannlyse termisk utstyr, har påtalemyndighetene fastslått at det innenfor dagens viltlov ikke er grunnlag for å straffedømme bruk av dette. I påvente av ny viltlov er det altså tillatt til all jakt – og opp til jegerne å vise ansvar ved å bruke verktøyet jaktetisk og fornuftig: Det har forekommet ulykker med bruk av termisk utstyr – som det jo også har gjort med vanlige kikkertsikter, uten at de har blitt forbudt av den grunn.

Men skal du investere i termisk utstyr, er det all grunn til å lukke øynene og åpne pengeboka for å kjøpe det beste: Her er det i stor utstrekning slik at du får spesifikasjoner ut fra hva du betaler. 

Hikmicro Stellar SQ50 byr i så måte på svært høy bildekvalitet sett i forhold til prisen – som jo er stiv for et vanlig jegerbudsjett. Men etter å ha testa siktet, er jeg overbevist om at du vil ha god nytte av hver piksel enten det er dag eller natt. 6’eren er dog hårfin på grunn av litt upresist innstillingshjul.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Konvensjonell 30 mm-design

Rimelig i forhold til spesifikasjoner

Meget detaljert bilde

Overkommelige menyer

MINUS

Litt upresist innstillingshjul

Test av Burris Four XE 3-12x56

Burris Four XE 3-12x56 legger seg litt under midten av prissjiktet blant testens kikkertsikter, noe som også er i tråd med førsteinntrykket.

Burris Four XE 3-12x56 kikkertsikte
To tårn på kjøpet: Burris Four XE 3-12x56
Burris Four XE 3-12x56

Vekt: 690 g

Rørdiameter: 30 mm 

Justering: 1 cm/ 100 m

Retikkel: 3P#4 (2. fokusplan)

Veil. pris: kr 7990,-

Importør: Schou AS

skala
2/6

Burris Four XE 3-12x56 har justeringsratt på riflesiktet som i likhet med Nikko Diamond oppleves som irriterende ujevne. Her er det imidlertid enda mer slark. 

Rattene har derimot en fiffig, liten detalj som vi liker godt: På siden er det markerte linjer og tall som gjør at du kan benytte rattene som tårn ved skyting på lange hold. Dette har du både på høyde- og sidejusteringen. 

Optisk er Burris Four XE midt på treet blant testens kikkertsikter: Skarpt og fint bilde i senter under gode lysforhold, men med en del dorulleffekt på lav forstørrelse. Riflekikkerten er heller ikke skarp helt ut i kantene. 

Lysprikken er relativt stor, men ikke av de største. I skumringen gir Burris Four XE 3-12x56 opp først i vår test, nesten 30 minutter før testvinneren. Det betyr litt for mange tapte skuddsjanser, prisen tatt i betraktning.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Integrerte justeringstårn

Optisk ok på dagtid

MINUS

Dårligst i skumring

Ikke helt skarp

Slark i justeringstårn

Test av Nikko Stirling Diamond 3-12x56

Nikko Stirling Diamond 3-12x56 er et bevis i vår test på at det ikke trenger koste skjorta å skaffe seg et kikkertsikte med 56 mm lysåpning.

Nikko Stirling Diamond 3-12x56 kikkertsikte
Rimelig diamant: Nikko Stirling Diamond 3-12x56
Nikko Stirling Diamond 3-12x56

Vekt: 646 g

Rørdiameter: 30 mm

Justering: 1/4 MOA

Retikkel: 4A (2. fokusplan)

Veil.pris: kr 5100,-

Importør: Schou AS

skala
3/6

Nikko Stirling Diamond 3-12x56 sitt førsteinntrykk som kikkertsikte er litt under middels: Finishen virker bra, men når vi skrur på justeringsrattene, er klikkene ujevne og noe slarkete. 

Riflekikkerten har imidlertid en utenpåliggende zoom-ring av gummi. Den er lett å betjene, selv med våte hender.

Optisk bærer Nikko Stirling Diamond 3-12x56 dog preg av at dette er testens billigste kikkert: Den er ikke skarp ut i kantene og har en del dorulleffekt. 

Lyspunktet kan justeres i både grønt og rødt lys, en fordel hvis du er fargeblind. Men minste lysstyrke er så kraftig at det blir for sterkt til kveldsbruk. Prikken er også i tykkeste laget. 

Retikkelet liker vi derimot svært godt. Dette minner om tysk retikkel 4, men med åpning rundt senterprikken som gjør det lett å finne siktepunktet. I skumring henger den faktisk med relativt lenge og havner her midt på treet.

Vi testet også Nikko Stirling Octa 3-24x56 kikkertsikte med 8x zoom.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lyssterk

Billig

MINUS

Svakere optisk enn de andre

For kraftig lysprikk i skumring

Slarkete justeringsskruer

Test av Nikko Stirling Octa 3-24x56

Med Nikko Stirling Octa 3-24x56 får du et kikkertsikte med 8x zoom til en relativt rimelig penge.

Nikko Stirling Octa 3-24x56 kikkertsikte
8x ZOOM: Nikko Stirling Octa 3-24x56
Nikko Stirling Octa 3-24x56

Vekt: 795 g

Rørdiameter: 30 mm

Justering: 1/4 MOA

Retikkel: 4 (2. fokusplan)

Veil.pris: Kr. 11.000,-

Importør: Schou AS

skala
5/6

Nikko Stirling Octa 3-24x56 gir likevel et godt førsteinntrykk, med flott finish og kvalitetsfølelse på riflekikkerten. 

Under beskyttelseslokkene finner vi som på et par av de andre kikkertsiktene innebygde justerbare tårn. Kneppene er distinkte, men med en anelse slark, dog akseptabelt. 

Optisk er testpanelet meget spent: 8x zoom og lav pris kan av erfaring innebære kompromisser for kresne blikk. Siktebildet er imidlertid klart og fint helt ut i kantene! Kontrast og farge er dog ikke i tet, men havner pent midt på treet. 

Justeringsringen for zoom er noe slarkete. Lysprikken er som på et par av de andre siktene ganske stor, noe som trekker ned på en kikkert som åpenbart er laget for å skyte på lange hold. 

I skumringen må Nikko Stirling Octa 3-24x56 på lik linje med Meopta Optika 6 gi seg relativt tidlig: Det er som forventet ettersom vi snakker om et kikkertsikte med så stort zoomspekter.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Stort zoomspekter

Klar optisk

Mye for pengene

MINUS

Noe småplukk

Lite lyssterk

Test av Meopta Optika 6 3-18x56

Meopta Optika 6 3-18x56 er et kikkertsikte som kanskje mer er tiltenkt langholdsskyttere enn typiske jegere.

Meopta Optika 6 3-18x56 kikkertsikte
Til lange hold: Meopta Optika 6 3-18x56
Meopta Optika 6 3-18x56

Vekt: 920 g

Rørdiameter: 30 mm

Justering: 1/4 MOA

Retikkel: Flere valg (1. fokusplan)

Veil. pris: Kr. 8265,-

Importør: Vaabenhuset Nygaard AS

skala
5/6

Men jakter du gås på store jorder, gjør Meopta Optika 6 3-18x56 jobben bedre enn de fleste i vår test av riflekikkerter. For førsteinntrykket er meget bra: 

Det store justeringstårnet i høyderetningen er lettbetjent og med tydelige tall. For å justere, løfter du det opp og ut av låst stilling. Sidejusteringen ligger under et stort, gummiert lokk.

Du zoomer med en stor gummiring med såkalt throw lever, en utstikkende tapp. Den trengs, for justeringen er litt hard.  Kikkertsikter med så mye forstørrelse har som regel parallaksejustering for å korrigere på høy forstørrelse. Så også Meopta Optika 6 3-18x56, men den er meget hard å betjene.

Optisk er Meopta Optika 6 3-18x56 nesten best i test: Riflekikkerten er skarp helt ut i kantene, men litt svakere på kontrast enn Ranger 4. Lysprikken er dog i største laget. I skumring går Optika 6 som forventet ut relativt tidlig: 6x zoom er optisk mer komplisert enn konkurrentenes 4x.

Vi testet også Meopta Meostar R1r 3-12x56.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Mye for pengene

God optisk

MINUS

Tung justering

Test av Meopta Meostar R1r 3-12x56

Meopta Meostar R1r 3-12x56 er testens minste og letteste kikkertsikte, men også det dyreste.

Meopta Meostar R1r 3-12x56 kikkertsikte
Slank tsjekker: Meopta Meostar R1r 3-12x56
Meopta Meostar R1r 3-12x56

Vekt: 580 g

Rørdiameter: 30 mm

Justering: 1/4 in/ 100 yd

Retikkel: 4 k/c (2. fokusplan)

Veil. pris: kr. 13.795,-

Importør: Vaabenhuset Nygaard AS

skala
3/6

Meopta Meostar R1r 3-12x56 gir et godt førsteinntrykk som kikkertsikte. Klikkene på justeringsrattene er tydelige og helt uten slark. 

Optisk gir Meopta Meostar R1r 3-12x56 et klart bilde i senter og har god kontrast. Når det er sagt, holder den ikke følge med Steiner Ranger 4 eller Meoptas egne, rimeligere Optika 6

Siktebildet er heller ikke klart helt ut i kantene, og det skuffer som testens dyreste riflekikkert. Når vi i tillegg lar oss irritere av at gjengebeskytteren til solblenderen forstyrrer bildet på lav forstørrelse, får vi et lunkent forhold til Meopta Meostar R1r 3-12x56.

I skumringen retter den litt opp og henger på relativt lenge, men når heller ikke her til topps. 

Retikkelet minner om tysk #4. Men istedenfor senterprikk er det et kryss som er separert fra resten av retikkelet. Det er også dette krysset som er belyst. En enslig prikk synes vi er en bedre løsning, men det er nok subjektivt.

Meopta Meostar R1r 3-12x56 får dermed kun en 3-er på terningen fra oss.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Mekanisk godt bygd

Lyssterk

Lett

MINUS

Litt for mye optisk småplukk

Kostbar

Test av Steiner Ranger 4 3-12x56 ret 4A-i

Steiner Ranger 4 3-12x56 ret 4A-i er testens nest dyreste kikkertsikte, og slik sett midt i mellomsjiktet når det kommer til riflesikter generelt.

Steiner Ranger 4 3-12x56 ret 4A-i kikkertsikte
Steiner gruser konkurrentene: Steiner Ranger 4 3-12x56 ret 4A-i
Steiner Ranger 4 3-12x56 ret 4A-i

Vekt: 650 g

Rørdiameter: 30 mm

Justering: 1 cm/ 100 m

Retikkel: 4A-i (2. fokusplan)

Veil.pris: Kr. 11.590,-

Importør: Schou AS

skala
6/6

Steiner Ranger 4 3-12x56 gir likevel gledelig inntrykk av at vi nærmer oss «high end»: Kikkertsiktet har en flott finish og virker meget solid. 

Under lokkene finner vi som hos Burris XE små justeringstårn. Disse er tighte, tydelige og helt uten slark. Fokusjusteringen på okularet kunne kanskje hatt en aning mer motstand, men dette er først og fremst flisespikkeri. 

Optisk er testpanelet enig i at dette uten tvil er best i test: Skarp helt ut i kantene, flott fargegjengiving og god kontrast. 

Lysbryteren er fast med tydelige knepp mellom nivåene. Mellom hvert trinn ligger et dødpunkt slik at du kan spare strøm uten å komme langt unna lysstyrken du brukte sist. Lysprikken er testens nest minste, kun slått av Zeiss Conquest V4

Under skumringstesten holder denne stand lengst av alle. Uten tvil testvinner og beste kjøp i sin prisklasse! 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god optisk

Meget god mekanisk

Lyssterk

MINUS

Lite

Test av Zeiss Conquest V4 3-12x56

Zeiss Conquest V4 3-12x56 gir godt førsteinntrykk, som alle kikkertsikter fra Zeiss. Men når Zeiss setter navnet sitt på et produkt, skjerpes også forventningene i vår test.

Zeiss Conquest V4 3-12x56 kikkertsikte
Zeiss på sparekonto: Zeiss Conquest V4 3-12x56
Zeiss Conquest V4 3-12x56

Vekt: 620 g

Rørdiameter: 30 mm

Justering: 1/4 MOA

Retikkel: 60 (2. fokusplan)

Veil.pris: Kr. 12.350,-

Importør: Carl Zeiss Norge AS

skala
4/6

Zeiss Conquest V4 3-12x56 har den samme matte finishen som du finner på andre riflekikkerter fra produsenten. 

Kneppene er meget distinkte med akkurat passe motstand. Så langt ser alt meget bra ut, men hvordan er de optiske egenskapene? 

Her får vi en liten nedtur. Kontrasten er ok, men fargene har en anelse blåskjær. Siktebildet er ikke klart helt ut til kantene, selv om det ikke er blant de dårligste i testen.  

Retikkelet liker vi derimot meget godt, og lysprikken er testens desidert minste. I motsetning til Zeiss’ toppmodeller må du her skru av lyset når det ikke er i bruk, men du har av-punkt mellom hvert nivå. 

Når mørket siger på, retter Zeiss Conquest V4 opp det litt rufsete inntrykket vi får på dagtid: Her henger den på til siste slutt og må gi seg bare et par minutter før testvinneren.

Vi testet også Hawke Endurance 30 WA 3-12x56.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Veldig godt bygd

Lyssterk

MINUS

Blåstikk

Noe uskarp i kantene

Test av Hawke Endurance 30 WA 3-12x56

Hawke Endurance 30 WA 3-12x56 er en av de billige kikkertsiktene i testen. Førsteinntrykket er derimot i en klasse langt over de aller rimeligste.

Hawke Endurance 30 kikkertsikte
Rimelig brite: Hawke Endurance 30 WA 3-12x56
Hawke Endurance 30 WA 3-12x56

Vekt: 635 g

Rørdiameter: 30 mm

Justering: 1/4 MOA

Retikkel: LR DOT/LRC

Veil.pris: Kr. 7490,-

Importør: Norma AS

skala
4/6

Hawke Endurance 30 WA 3-12x56 har nemlig en flott finish og det meste på riflekikkerten virker for å være meget godt bygget. 

Justeringsskruene er som på flere av de andre markert, slik at man kan bruke de som små tårn. Kneppene yter passe motstand, men er samtidig noe svampete og lite distinkte. 

Siktebildet derimot gjør noe opp for dette: Bildet er skarpt nesten helt ut til kantene og man må virkelig konsentrere seg for å se at kikkertsiktet ikke er helt kantskarpt. Det er dog noe dorulleffekt på den laveste forstørrelsen, men er slett ikke blant de verste. 

Justeringsringen for forstørrelsen er gummibelagt og gir et godt grep. Retikkelet liker vi også svært godt: I tillegg til en moderat stor lysprikk, har det to andre lavtliggende siktepunkt som du kan bruke på lengre hold. I skumringen holder Hawke Endurance 30WA 3-12x56 følge en god stund, men må gi seg før de beste i testen.

Vi har også testet kikkertsikter for skumringsjakt, hvor Schmidt & Bender 4-16x56 POLAR T96 kom meget godt ut.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Relativt lyssterk

Rimelig

MINUS

Noe optisk småplukk

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.