Kikkertsikte kan ofte avgjøre forskjellen på en vellykket og en mislykket jakt. Vi har testet over 100 kikkertsikter i alle prisklasser, til alle jaktformer. Vi forklarer steg for steg hvordan du monterer kikkertsikte på rifla.
Sist oppdatert: 3. januar 2024 kl 16.00
KIKKERTSIKTE BEST I TEST 2023: Test av 100 kikkertsikter
Kikkertsikte med stort synsfelt og liten forstørrelse er optimalt på drivjakt der dyrene kommer i fart på kort hold. Men skyter du på lengre hold, trenger du enda større forstørrelse. Et lett kikkertsikte er optimalt for jegeren som går mye. Posteringsjegeren har litt å gå på når det kommer til vekten på utstyret, men trenger til gjengjeld et kikkertsikte som fungerer optimalt i skumring. Så hva skal man velge?
Hvor mye penger bør du legge i et kikkertsikte?
I dag kan man få et rimelig kikkertsikte med bra optikk som fungerer til det meste av jakt i dagslys, men det er ingen tvil om at jo mer penger du legger i et kikkertsikte jo bedre optikk. JEGERs ekspertpanel av erfarne jegere tester både kikkertsikter til rifle og egne haglesikter i alle prisklasser og til alle jaktformer: Kikkertsikte med avstandsmåler, med kulebanekompensator, rødpunktsikter, termisk og kikkertsikter til skumringsjakt.
I tillegg til over 100 tester av kikkertsikter, har vi skrevet en steg for steg guide til hvordan du monterer kikkertsiktet på rifla, og går gjennom hva tallene på kikkertsiktet betyr. Vi har også en egen guide for hvordan du skyter inn kikkertsiktet.
Store forskjeller på kikkertsiktene
Ulike jaktsituasjoner kan ofte gjøre at du ønsker forskjellige egenskaper hos et kikkertsikte. Posteringsjakt er gjerne mest effektivt i demring og skumring. Skal du kunne utnytte disse situasjonene, er et lyssterkt kikkertsikte alfa og omega.
Hva som er forsvarlig skytelys, er derimot herlig relativt: Det er ikke bare stor lysåpning som er viktig for å få til et lyssterkt kikkertsikte. Kvaliteten på glass, coating, og zoomspekter – ja, til og med gassfyllingen i riflesiktet vil spille en rolle for å få gode skumringsegenskaper. Derfor kan det være store forskjeller mellom kikkertsikter med samme lysåpning.
Vi har nylig testet det termiske kikkertsiktet Hikmicro Stellar SQ50, som er det termiske siktet med best spesifikasjoner etter dagens normal.
En av testvinnerne er Steiner Ranger 4 3-12x56. Steiner Ranger 4 er skarp helt ut i kantene, har flott fargegjengiving og god kontrast. Steiner Ranger 4 er en av kikkertsiktene i prissjiktet mellomklassen som fungerte best under skumringsjakt.
Meopta Optika 6 er også skarp helt ut til kantene, og kom på en solid andreplass. Dette er et kikkertsikte som vil fungere godt på gåsejakt.
Zeiss Conquest V4 3-12x56 fremstår som et veldig godt bygd og lyssterkt kikkertsikte, men oppleves som noe uskarpt i kantene.
Hva betyr tallene på kikkertsikte?
Tallene etter navnet på kikkertsiktet sier deg mye om hva slags kikkertsiktet og hvilke bruksområder/ jaktformer den er egnet for.
Det første tallet/ de to første tallene forteller forstørrelsesgrad og eventuelt zoomområde. Før var et kikkertsikte med zoom ganske kostbart, mens nå er det omtrent bare dette i salg.
Står det bare «3x», er det fast forstørrelse og ikke zoom. Det gir gjerne et mer kompakt, rimelige og lyssterkt kikkertsikte. Står det 1-6 først, betyr det at riflekikkerten forstørrer fra 1 til 6 ganger.
Siden spennet mellom de to tallene er 6x (1 x 6 = 6), er dette et kikkertsikte med 6x zoom, på samme måte som en riflekikkert med 2-12x (2 x 6 = 12). Har du en kikkert på 2,5-10x, har den maksimalt 10 ganger forstørrelse, men den har 4x zoom (2,5 x 4 = 10).
Det siste tallet forteller deg frontlinsas diameter, angitt i millimeter. Her er typiske tall 20, 32, 42, 52 og 58 mm. Jo større diameter, jo mer lys slipper kikkertsiktet inn i dårlig lys, enten du sitter i tett skog seint på høsten eller om du jakter i skumring, demring, hjort på bøen i månelys eller rev på et belyst åte.
Samtidig er det slik at lysåpningen avhenger av samspillet mellom forstørrelse og linsediameteren. Er det mye forstørrelse, kreves større linsediameter for å slippe gjennom like mye lys som ved en mindre forstørrelse.
Til vanlig norsk storviltjakt vil de aller fleste skudd bli avfyrt på 50-100 meter. Da trenger du sjelden kikkertsikte med mer enn 10x forstørrelse. Hvis du ikke jakter særlig i skumring, vil du klare deg fint med 42 mm frontlinse.
Kikkertsikte med mer forstørrelse er gull?
Dagens kikkertsikter byr på stadig bedre optiske egenskaper. 4x zoom gir et bredt spekter som er egnet for mange typer jakt. Vil du ha kikkertsikte til ekstra lange hold, bidrar 12x forstørrelse til å prikke inn inner-tier’n.
Vi har nylig testet Nikko Stirling Octa 3-24x5, som har 8x zoom. Med en relativt overkommelig prislapp, får du her mye kikkertsikte for pengene.
Det er ikke bare i situasjoner med dårlig lys at du kan dra fordel av et kikkertsikte med stor lysåpning. Disse har ofte mer forstørrelse enn mindre riflekikkerter. Skal du jakte bever, gås eller annet småvilt der holdene kan strekke seg litt utover, vil ofte stor forstørrelse og godt anlegg gi bedre forutsetninger for sikre skudd.
Andre ganger kan det være nødvendig med et langt skudd. Kanskje får du muligheten på et skadeskutt dyr på motsatt side av en stor hogstflate? Da kan justerbare tårn også være en god investering.
Noen av kikkertsiktene i testen leveres med slike tårn innebygd. Og om du ikke har behovet så ofte i en jaktsituasjon, vil slike tårn kunne tilby meget artig skyting og god trening ved lange hold på skytebanen.
Testens overraskelser
Blir du liggende lenge med dyr i siktet mens du venter på rett øyeblikk, er det viktig å ha gode optiske egenskaper. Dette er skuddsituasjoner som du titt og ofte møter på, enten du jakter villrein, råbukk eller bever.
Men særlig viktig er det på bøjakt etter hjort. Med dårlige lysforhold trenger du all optisk hjelp du kan få for å skille detaljer og avgjøre om du har riktig dyr foran deg.
Kontrast, klarhet og kantskarphet er nøkkelord her. Ellers ender du fort opp med å bli meget sliten i både øynene og hodet.
Et lyssterkt kikkertsikte kan koste den berømmelige skjorta. Det vi lurer på, er om du kan slippe unna med bare skjortesnippen, og likevel få et ess i ermet? Vi samlet noen jegere for å teste. Det ga noen overraskelser – og et par favoritter med tanke på hvilket kikkertsikte som er best i test og hva som gir mest for pengene.
Nikko Stirling Diamond 3-12x56 er av de billigere allround-siktene vi har testet, noe siktet bærer preg av i form av dårlig kantskarphet.
Burris Four XE 3-12x56 har en fiffig detalj vi liker godt: Markerte linjer og tall både på høyde- og sidejusteringen, slik at du kan benytte rattene som tårn ved skyting på lange hold.
Meopta Meostar R1r 3-12x56 er en av det dyrere slaget, men har allikevel ikke helt klart siktebilde ut i kantene. Bildet i senter er klart og har god kontrast.
Hawke Endurance 30 WA 3-12x56 har en flott finish og virker ved første øyekast som en meget godt bygget riflekikkert.
Gass og glass
Med kikkertsikte ned mot 4000 kroner skal man ikke ha all verdens forventninger til optiske prestasjoner. Særlig gjelder dette linsecoatingen som øker lysgjennomgangen (må ikke forveksles med antidugg-behandling).
Coatingen reduserer nemlig reflekser (= lys på avveie = lystap) i overgangen mellom gass (nitrogen) og glass. Uten coating vil et sikte ha ned mot 70 prosent lysgjennomgang, mens dyre sikter ligger over 90 prosent.
I et sikte med mange linser minsker dårlig/ manglende coating lysmengden som går «riktig» vei gjennom det optiske systemet. Det gir et mørkere synsinntrykk, samtidig som refleksene reduserer kikkertens kontrast og oppløsningsevne.
Men det betyr ikke automatisk at mange lag (multicoating) gjør alt meget bedre: Huset ditt blir ikke mer værbestandig om du maler det 21 ganger hvis malinga er dårlig.
Forstørrelse...
Til raske skudd på korte hold trenger du et sikte med lav forstørrelse, slik at du kan skyte med begge øynene åpne. Samtidig kan det oppstå situasjoner der hjortevilt stiller seg opp på lengre hold, slik at du ønsker noe mer presist enn et rødpunkt-sikte.
Jakter du i tillegg allsidig, med noe postering eller smyg i tett skog og trange passasjer, eller om du går som hundefører og brått kan få losen rett i fanget, er det vel verdt å se på et kikkertsikte med forstørrelse 1-6x.
Ikke bare vil det dekke det meste av jaktsituasjonene på akseptable skuddhold her til lands. Du vil også kunne oppnå en lettere riflerigg.
...eller vekt
Du bør likevel tenke grundig gjennom behovet ditt og hensikten med ombygginga, før du utvider kikkertpaletten:
Blaser Infinity 1-7x28 IC og Zeiss V8 Victory 1-8x30 kan riktignok by på mer forstørrelse enn de nevnte 6x, men begge er ganske røslige kladder med ca 650 gram oppe på riflepipa. Og har du ikke behov for 1x-forstørrelse under din jakt, kan et sikte på 2,5-10x med større lysåpning gi mer skumringsmuligheter for penga.
På den andre siden – går du for de lettere variantene i testen, havner du fort ned på halvkiloet. Har du investert i ei lett rifle, kan du spare ytterligere gram ved å sette på et smekker kikkertsikte. Enten du smyger i bratte hjortelier eller går milevis som hundefører i elgskogen, vil du merke solid forskjell på fem kilo muskedunder eller en rigg som hårfint tangerer tre kilo komplett.
Vektmessig spiller det også stadig mindre rolle om du velger et 2,5-10x50 eller 3-12x56 kikkertsikte. Med mindre du er ekstrem gramjeger, bør ikke 50-100 gram avgjøre valget ditt.
Lett utstyr er naturligvis en fordel når man skal gå langt og gjerne også forsere hundrevis av høydemetere. Dette gjelder både våpen og kikkertsikte, særlig om riggen inkluderer tofot og lyddemper. I testen har vi gitt plusspoeng for lav vekt, så lenge det ikke går utover optisk kvalitet. En vanskelig oppgave for optikkprodusentene, men de beste klarer det.
Likevel rangerer vi optisk kvalitet høyest, også på fjelljakt: Både for å generelt se skarpt, men også for å ha klart bilde og kunne skyte selv om solen står skrått imot.
Siden kikkertsiktene i testen har stor objektiv-åpning, er det også verdt å tenke på kontrast og lysgjennomgang: De beste kikkertsiktene kan duge som gode skumringssikter. Da slipper man å investere i flere sikter enn nødvendig.
Testen viser at topp optisk kvalitet er vanskelig med svært høy forstørrelse: De fleste i testen viser bedre prestasjoner på lave forstørrelsesgrader enn på høye. Bare de beste holder bildet sylskarpt når du zoomer til 20 eller 30 x.
Retikkel
Til skyting på lange hold har retikkelet betydning på flere måter: Først og fremst er det en fordel om det er fintrådet. Her snakker vi rolige situasjoner hvor man bør ha god tid til å sikte. At siktepunktet dekker minst mulig av viltet, gir større bildefelt til observasjon og bedre skuddplassering. Det øker også din egen oppmerksomhet rundt presisjonen.
Til fjelljakt/ toppjakt har opplyst retikkel begrenset verdi. Likevel kan opplyst retikkel være en viktig egenskap, særlig hvis du også skal bruke kikkertsiktet til skumringsjakt.
Når det gjelder retikkelbenevnelser, er ikke dette helt standardisert mellom produsentene. Noen av siktene i testen kan også leveres med ulike retikler, noe du bør sjekke på produsentens hjemmeside.
Kikkertsikte med avstandsmåler og kulebanekompensator
Kikkertsikter med svært høy forstørrelse har ofte også kulebanekompensator. Kombinert med en avstandsmåler, gir en slik funksjon deg mulighet til å korrigere for kulefall ved ulike avstander.
Vi anbefaler å ikke fokusere for mye på dette for vanlige jegere, for de færreste av oss har kunnskaper og ferdigheter som gjør at vi behersker skudd på så lange hold at dette har vesentlig praktisk betydning. Likevel er funksjonen selvsagt viktig for dem som behersker dette. Vi har derfor angitt om et kikkertsikte har kulebanekompensator, men ikke gått nærmere inn på hvordan de forskjellige virker.
Testpanelet syns kulebanekompensatoren på kikkertsiktet Leica ER-LRS 6,5-26x56 var særdeles lettbrukt. Noe som bidro til en sekser på terningen, i tillegg til skarp optikk og god forstørrelse.
Øyekontakt ved første blikk
Et 1-6x-kikkertsikte er et allsidig utgangspunkt. Men hvis du skal utnytte 1x-forstørrelsa optimalt for raske skudd, er det viktig at kikkerten faller lett i øyet. Et kikkertsikte som krever uglenakke, fratar deg viktige sekunder.
Øyekontakt, eller ease of view som det kalles på svorsk, er følgelig enda viktigere her enn på andre sikter. Dette skjer dog i en kombinasjon med riflestokken din: Har du en stokk som ikke passer deg, kan sjøl ikke det beste kikkertsiktet avhjelpe dette.
Eksemplet illustrert: Et par av siktene ble prøvd på en drilling. Den er tilpassa skyting med åpne sikter, og har følgelig en kolbe der du ligger klin nede på skinna. Ettersom testsiktene har 30 mm tubediameter og øyet skal sentreres mot okularet, er det allerede her nødvendig å forhøye kolben minst 15 mm. I tillegg kommer montasjen som gjerne bygger 10-12 mm. Da kreves det en kobleforhøyer eller justerbar stokk på børsa.
Dorull og fiskeøyne
Vi har rangert alle kikkertsiktene etter øyekontakt/ease of view både på minimum og maksimum forstørrelse. Videre har vi sammenligna synsfelt på ulike forstørrelser, testskutt og vurdert klikkjustering, samt målt og veid.
Dorulleffekt (at kikkert-veggene stjeler mye av siktebildet), kantskarphet og fortegning (at siktet gir en såkalt fisheye-effekt, der rette linjer blir bøyd ut mot kantene) er også vurdert.
Et viktig moment med et sikte for raske skuddsituasjoner og korte hold, er at du raskt får blikkontakt med kikkerten, noe som gjerne kalles «ease of view». Her er det viktig at riflekolben og siktet spiller på lag, slik at du ikke må bruke tid på å justere hodet for å unngå tunnelsyn eller svart vegg.
Akseptabel justering
Et riflesikte skal gi deg et mest mulig ubesværet og naturlig bilde. Her er det et par ting som er verdt å merke seg: Noen av siktene gir mye dorulleffekt, der store deler av siktebildet forsvinner i en mørk tunnel/ dominerende sidevegger.
Andre sikter «drar på» med ekstra linsekrumming ut mot kantene for å øke synsfeltet. Dette gir ei forstyrrende forvrengning i ytterkant av siktebildet, en fisheye-effekt som gjør at du kan feilberegne hastighet og riflesving.
Videre har vi testskutt siktene og vurdert klikkjustering, samt sjekka at de oppfører seg «riktig» når vi skrur oss rundt i en firkant (ti knepp til høyre, ti knepp opp, ti knepp til venstre og ti knepp ned igjen til utgangspunktet).
Her ser vi nok at de aller billigeste kikkertsiktene ikke oppfører seg like stabilt som dyrere sikter. Stort sett er det innafor akseptable rammer så lenge du ikke aktivt bruker klikkjusteringa til skudd på lange hold eller skifter ammunisjon ofte.
Hvordan montere kikkertsikte
Når du skal sette kikkertsikte på rifla di, må du først ta stilling til om du ønsker en fast montasje eller om du vil bytte mellom ulike riflekikkerter alt etter hva du skal jakte (svingmontasje/ hakemontasje).
Videre har ulike riflemerker forskjellige montasjer, slik at du dernest må sikre at du får riktige baser. Til mange rifler finnes det overganger til universalløsninger som picatinnyskinne.
Videre må du velge ringer som passer til kikkertsiktet, alt etter om det er tommerør (diameter på en tomme/ 2,5 cm – vanlig på amerikanske kikkertsikter) eller 30 mm-rør (vanlig på europeiske riflekikkerter).
I tillegg må du sikre at høyden på montasjen passer best mulig til kikkertsiktets frontåpning: En riflekikkert med 52-56 mm frontåpning trenger mye høyere montasje enn et kikkertsikte med 20-32 mm okular, for at framenden av kikkerten ikke skal ta ned i rifleløpet.
Samtidig ønsker du så lav byggehøyde som mulig: For det første gjør en lav montasje at det blir mindre avvik mellom kikkertsiktets senterlinje/ trådkors og kulebanen. For det andre trenger du da heller ikke så høy kinnstøtte på riflekolben for å få plassert kinn/ øye raskt og stabilt i riktig høyde mot kikkertsiktet.
Som du ser, er det mange ting å passe på. Derfor er det lurt å rådføre seg med en børsemaker for å få riktig montasje. Hvis du ønsker centimeter-presisjon på skuddene dine på 100 meter, er tidels millimeter på montasjen avgjørende.
Kikkertsikte for hagle
Kikkertsikter er «standard» på dagens jaktrifler, fordi forstørrelse og et presist trådkors gjør oss i stand til å plassere skuddene mer nøyaktig. Hva så med å bruke slike siktemiddel hvis du sliter med å treffe med hagla?
Det er ingen fasit på dette, men i noen tilfeller kan det hjelpe med kikkertsikte på hagla. Husk likevel at du med hagla ikke skal finsikte på samme måten som med ei rifle. Derfor kan et ordinært trådkors i noen tilfeller være mer egnet til å forvirre enn til å hjelpe.
Opplyst retikkel (lys på trådkorset) eller et rødpunktsikte kan likevel være til hjelp, hvis du klarer å ta høyde for foranhold, og bruke den røde lysprikken mer som en ledesnor. Det finnes også kikkertsikter med «lysring» istedenfor ett enkelt punkt, der ringens størrelse kan angi omtrent størrelse på haglesvermen.
Flere tester av kikkertsikter
Vi tester fortløpende jaktutstyr og nye kikkertsikter på markedet i alle prisklasser slik at du lett kan velge det beste kikkertsikte for deg og dine jaktformer.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.