Termisk kikkert er tillatt med dagens viltlov, men hva skal man velge; håndholdt, termisk kikkertsikte eller hybrid-løsningen frontmontert termisk kikkert? JEGER tester nye nattkikkerter og termiske kikkertsikter.
Termiske kikkerter selger som aldri før, og trolig vil salgstempoet øke med den nylige juridiske avklaringen om termisk kikkert på jakt. Vi tester kontinuerlig de nyeste varmesøkende kikkerter og termiske kikkertsikter, og det merkes at teknologien blir bedre fra år til år.
Historisk sett har det gått lang tid mellom de store revolusjonene innen jaktutstyr. Repeter-riflen, kikkertsiktet og jaktradioen er eksempler på store nyvinninger gjennom et helt århundre. Dette er nyvinninger som gjorde oss til mer effektive og forhåpentligvis også bedre jegere.
Akkurat nå står vi midt i en utstyrsmessig forandring som har et like stort potensial: Der tradisjonell optikk med kikkerter og kikkertsikter løste det menneskelige øyets utfordring med å se på lange avstander, løser termisk kikkert og kikkertsikter menneskets begrensning med dårlig mørkesyn.
Og ikke nok med det: Teknologien i en termisk kikkert gjør det også mulig å se gjennom tåke, regn og til en viss grad gjennom kratt og buskas.
Termisk kikkert kommer i mange forskjellige variasjoner. Leica Calonox Sight er en frontmontert termisk kikkert, som du ved hjelp av en clip on-løsning monterer i front på ditt vanlige kikkertsikte, når du har behov for en varmesøkende kikkert.
Heimdall Thermal Focus 35 var helt ny på det norske markedet i 2022. Kikkerten har en baseforstørrelse på 1,8 i motsetning til Leica Calonox Sight, som har en baseforstørrelse på 1,0. I likhet med Leica fungerer Heimdall både som håndholdt og frontmontert termisk kikkert.
Digital Zoom: Det er lett å oppdage dyrene, men bruk av digital zoom gjør at bildet fort blir grovere og mer pikselert.
Termisk blir bedre, men er fortsatt dyrt
Det skal jo egentlig ikke gå an, så det oppleves fortsatt magisk. Som en gammel strilejeger utbrøt da han fikk prøve termisk kikkert for første gang og brått oppdaget hele hjorteflokken der ute i mørket: «Oj! Dette her e´ sånt som eigentleg berre Vårherre sku ha løv te å sjå.»
Termisk kikkert er et enormt virkningsfullt verktøy både til å finne og observere vilt hele døgnet. Termisk har også enormt potensiale for stor effektivitet under nattejakt. Og det varmesøkende verktøyet har ikke minst vært enormt dyrt frem til for ikke mange år siden.
Eller mer presist: Varmesøkende kikkert og termisk kikkertsikte er fortsatt relativt dyrt utstyr, men stadig flere jegere er villige til å bla opp for å sikre seg nær overnaturlig nattsyn. Kvaliteten på termiske kikkerter i mellomklassen (20.000-30.000 kr) har da også økt betydelig de siste årene.
I tillegg har prisene gått ned for de billigste termiske kikkertsiktene og kikkertene. Du får nå en håndholdt termisk kikkert for under 10.000 kroner, men vit at prestasjonene da også er deretter.
Testens mest brukervennlige varmesøkende kikkert er Kahles Helia TI 35. Den kan derimot ikke måle seg opp mot toppmodellene fra Leica og Pulsar når det kommer til optikk.
Testvinneren i denne omgang blir Pulsar Helion 2 XP50, som etter vår mening er en av de beste termiske kikkertene på markedet.
Testens letteste og mest kompakte varmesøkende kikkert er Burris BTH 50.
Frontmontert termisk kikkert: Clip on-løsninger som Leica Calonox Sight gjør at du kan bruke din vanlige riflekikkert som grunnutrustning.
Sensor er viktigst på termisk kikkert
I vår test av termiske kikkerter og kikkertsikter kom det tydelig frem at du stort sett får det du betaler for: Egenskapene følger prisen, mer enn merket. Så hva skal man se etter for å velge riktig?
Om du er ny innen termisk utstyr, er det lett å gå seg vill blant modeller og merker. Mange av de rimeligere produktene kommer fra Kina og består nok til dels av de samme delene – uansett hvilket merke som er stemplet på kikkerten. De største termiske merkene produserer i større grad egne komponenter og setter sammen disse.
Mange års erfaring viser oss at det særlig er to faktorer som avgjør egenskapene til en termisk kikkert: Sensorstørrelsen og objektivdiameteren.
I mellomklassen har mange varmesøkende kikkerter en sensoroppløsning på 384 x 288 piksler. Toppmodeller har ofte den større oppløsningen 640 x 480 piksler. Billige termiske kikkerter til under 20.000 kroner kan ha sensorer med oppløsning på for eksempel 256 x 192 piksler. Det vil vi ikke anbefale om du først har bestemt deg for å ta steget inn i nattkikkertenes verden.
Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO er et termisk kikkertsikte som også kan brukes som håndholdt termisk kikkert og tåler rekyl i minst kaliber .375 H&H.
Nyttig klump: Avstandsmåleren med laser på toppen gir en ekstra klump på et ellers slankt sikte, men er svært nyttig når du skal bedømme avstand i mørket.
Objektivets diameter
Objektivdiameteren, altså linsen som samler inn informasjonen, påvirker i stor grad den termiske kikkertens egenskaper. Enkelt forklart gir større objektivbrennvidde bedre rekkevidde. Større tall, for eksempel 50 millimeter i stedet for 35 mm gir altså kraftigere optisk forstørrelse.
Hver termisk kikkert har en basis-forstørrelse som er optisk. Zoom utover dette er digital forstørrelse, noe som gir et grovere og mer pikslete bilde uten egentlig mer informasjon. Om du vil ha gode egenskaper på langt hold, er det viktig med høy baseforstørrelse. Ulempen er nødvendigvis et trangere synsfelt når du skal avsøke større områder.
Du får det du betaler for
Vårt inntrykk er at produsentene er flinke til å prissette hver varmesøkende kikkert i forhold til hva de leverer. Dette betyr at du stort sett får det du betaler for.
Vi anbefaler derfor å se mer på spesifikasjonene i håndboken enn på hvilket merke som står stemplet på forsiden. Vil du ha en god nattkikkert, se mest etter stor sensor og stort objektiv. Paret med en høyoppløst søker, er du i mål, enten kikkerten heter Burris, Pulsar, Kahles eller Leica.
Er termisk kikkert lovlig på jakt?
Termisk kikkert og kikkertsikte er lovlig utstyr på jakt etter dagens viltlov. Dette har blitt avklart etter at påtalemyndigheten henla Miljødirektoratets anmeldelse av Kristoffer Clausens hjortejakt med termisk nattkikkert.
Miljødirektoratet påklaget henleggelsen, men beslutningen ble opprettholdt av Statsadvokatembetet i Trøndelag. I vedtaket henvises det til at viltlovens paragraf 20 om forbudet mot kunstig lys ikke gir strafferettslig grunnlag for å tiltale noen for bruk av termisk utstyr. Dette er i tråd med en juridisk betenkning fra lagrettsdommer Halvor Aas, som JEGER har intervjuet.
Miljødirektoratet har derfor varslet at de ikke lenger vil anmelde noen for bruk av termisk kikkert uten synlig lys. Viltloven er imidlertid under revisjon, slik at betingelsene kan endres når viltloven er ferdig revidert. Det er neppe sannsynlig at ny lov er ferdig før i 2025.
Bransjeorganisasjonen Våpenrådet har varslet at de jobber for å få termisk utstyr tillatt i ny våpenlov. NJFF har sagt at de mener termisk kikkert ikke bør bli tillatt på hjorteviltjakt.
Test av Leica Calonox Sight
Leica kikkerten Calonox Sight er et termisk frontmontert sikte som fungerer ved hjelp av en solid clip on-løsning. Det vil si at du bruker ditt vanlige kikkertsikte som basis og monterer Calonox i front når du trenger termisk hjelp.
Mens de fleste produsenter har en prosaisk tilnærming til termisk teknologi som rene verktøy, lager Leica noe som er vakkert og gir en ekstrem kvalitetsfølelse. Myke, gummierte overflater og design gjør at det termiske clip on-siktet ligner Leicas håndkikkerter.
Leica kikkert med nyttig app
Leica Calonox Sight skiller seg også med objektiv-brennvidden som er 42 mm. Sensoren er av den «lille» typen på 384 x 288 piksler.
Calonox finnes for øvrig som ren termisk håndkikkert, Calonox View, da med 50 mm objektiv og 640 x 512-sensor. View-versjonen har både større skjerm og opptaksmulighet.
Leica kikkerten har 1x visning som basis og ingen forstørrelse. Årsaken er at det er det optiske kikkertsiktet ditt som skal løse zoom-jobben. Merk likevel at jo mer du zoomer, jo grovere og mer pikslete blir bildet – altså omtrent samme resultat som med digital zoom.
Mobilappen Calonox Sight App gir enklere tilgang til menyene enn de tre litt harde knappene på siktet. En annen grunn til å bruke appen er at skjermmenyene har liten skrift. Dog hjelper det å zoome inn med kikkertsiktet, men da må Leica Calonox Sight altså være montert på riflekikkerten.
Leicas algoritmer for bildebehandling trekker ut mye informasjon fra den ikke altfor store sensoren. Bildet blir tydeligere enn hos for eksempel Kahles, som har samme sensorstørrelse.
Leica Calonox Sight kan brukes både som clip on og som håndholdt termisk kikkert. Får man her en fullgod to i en-løsning?
Vi vil si 1,5-i-en: Leica Calonox Sight er best som riflekikkert og svakest som håndkikkert. Årsaken er manglende optisk forstørrelse, samt et skjermbilde som har vel mye tunneleffekt og som oppleves litt «langt der framme».
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Kvalitetsfølelse
Repeterbarhet
MINUS
Dorulleffekt som håndkikkert
Test av Heimdal Thermal Focus 35
Heimdall Thermal Focus 35 kikkerten er helt ny på det norske markedet. Den termiske kikkerten fungerer både som håndholdt og som clip on/ frontmontert termisk riflekikkert.
Nykommer fra Tyskland: Heimdall Thermal Focus 35 termisk kikkert
Heimdall Thermal Focus 35
Termisk deteksjon: Ikke oppgitt
Driftstid: Inntil 8 t, kan drives fra powerbank
Vekt: ca 480 g
Synsfelt: Ikke oppgitt
Batteri: 2 stk. standard oppladbare 18650 Li-Ion. Lader medfølger.
Heimdal kikkerten leveres med 35 eller 50 mm objektiv. Heimdal poengterer at kikkert og sensor er laget i Europa, og profilerer seg med god service dersom kunden trenger hjelp.
Heimdal Thermal Focus 35 har en annen fasong enn mange andre termiske kikkerter: Den korte, brede formen fungerer i en stor hånd, men ergonomien er nok ikke ideell for alle.
Dypdykk i menyene
Foruten av/på-bryteren, er det kun to knapper. Bak det spartanske ytre skjuler det seg likevel mange funksjoner. Her er det ulike fargevisninger, foto/ video og forhåndsdefinerte profiler tilpasset ulike motiver. Man kan også lagre innskyting av tre ulike rifler. Wifi finnes dog ikke.
Med riktig adapter er det lett å feste Heimdal Thermal Focus foran på kikkertsiktet. Treffpunkt er som regel svært likt som uten termisk montert, men noen ganger trengs litt digital fintuning. Det skjer i steg på 3 mm per klikk på 100 meter, men krever litt dypdykk i menyene. Når innskytingen først er gjort, kan man ta av og på utstyret uten ny innskyting.
God Heimdal kikkert
Den mest nærliggende termiske enheten å sammenligne med i vår test, er Leica Calonox Sight. Begge er tyskproduserte, konstruert som clip on-løsninger som kan brukes håndholdt, og har lik sensor-oppløsning – men Heimdal er betydelig dyrere.
Forskjellene i praktisk bruk er størst som termisk kikkert. Her trekker Heimda det lengste strået med 1,8 som baseforstørrelse og ikke 1,0. Det gjør det lettere å finne hjort i fjellsiden, men som håndholdt gjør Pulsar Helion 2 XP50 Pro jobben lettere.
Heimdal Thermal Focus 35 er i toppklassen. Men for å forsvare prislappen, burde det vært en mer høyoppløst sensor, siden dette er det viktigste i et termisk verktøy.
Er du på utkikk etter en virkelig brukervennlig varmesøkende kikkert, kan du ta en titt på testen vår av Kahles Helia TI 35.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Svært robust
Skarpt bilde
MINUS
Tunneleffekt som håndholdt
Liten sensor i forhold til pris
Test av Kahles Helia TI 35
Kahles Helia TI 35 og Helia TI 25 representerer Kahles ankomst i termisk-trenden blant de store, tradisjonelle optikk-produsentene. Begge leverer en enkel og intuitiv løsning hvor du knapt trenger å lese bruksanvisningen.
Kahles Helia TI 35 har 35 mm objektiv og lengst rekkevidde av de to. Lang rekkevidde betyr litt mer optisk forstørrelse (2x versus 1,7x), men samtidig litt smalere synsfelt (19 m vs. 26 m på 100 m). Kahles oppgir ikke hvor lang den teoretiske rekkevidden for sensoren er.
Kahles Helia er idiotsikker
Kahles Helia TI 35 er lett å finne ut av: At den er laget for å være brukervennlig, merkes allerede idet du tar den i hånden. Her er det bare to knapper, som naturlig nås med peke- og langfinger.
Hold på-knappen nede et øyeblikk, og så er Kahles Helia klar til dyst etter et drøyt sekund. Det er soleklart raskest oppstart av samtlige i testen!
I bruk fungerer den ene knappen som zoom-knapp ved korte trykk, eller som menyknapp ved et langt trykk. Her står det imidlertid ikke så mye på menyen: Skjermens lysstyrke og kontrast, mulighet for å skru av auto-kalibrering, og valg for om skjermen skal slå seg av automatisk.
Man kan også velge om varmestråling skal vises som sort, hvit eller rød. That’s it. Befriende enkelt for mange av oss, men kanskje litt lite finesser for teknikk-nerden.
Midt på treet
Kahles Helia TI 35 yter omtrent som prisen tilsier, altså i den termiske mellomklassen. Forskjellen opp til kikkerter med 50 mm-objektiv og større sensor, som for eksempel Pulsar Helion XP 50, er ganske påtakelig.
Påtakelig er det også at Helia TI 35 har i overkant med tunneleffekt i synsfeltet: Skjermbildet fyller ikke helt ut, og oppleves som å være lengre unna enn hos de beste termiske kikkertene.
I praksis er Kahles Helia mer enn god nok for å observere dyr på bøen og et godt stykke inn i skogen. Men hvis du ønsker et verktøy til å finne hjort i fjellsiden en kilometer unna, blir objektiv og sensor i minste laget.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Solid konstruksjon
Enkel i bruk
MINUS
Litt liten sensor
Test av Pulsar Helion 2 XP50 Pro
Pulsar Helion 2 XP50 Pro har fått større optisk lysåpning, mer følsom sensor og bedre skjermoppløsning, målt mot forgjengeren Pulsar Helion XP50.
Pulsar Helion XP50 Pro har større optisk lysåpning, mer følsom sensor og skjermoppløsning på 1024x768 piksler mot tidligere 640 x 480. Det vil si at skjermoppløsningen nå er betydelig høyere enn sensoroppløsningen.
Helion-serien fra Pulsar har i flere år vært blant de beste termiske kikkertene på det sivile markedet. Det gjelder særlig Helion XP-serien som har den store sensoren på 640 x 480 piksler. Den rimeligere XQ-serien har en mindre sensor.
Det gir et mer behagelig bilde å se på – og i første omgang ser informasjonen ut til å ha mer detaljer. Den egentlige informasjonen som en termisk kikkert kan samle, er imidlertid alltid begrenset av sensoroppløsningen – uansett hvor god oppløsning visningsskjermen har.
Litt omstendelig i bruk
Pulsar Helion XP50 Pro har det man forventer av funksjoner på en toppmodell, med blant annet wifi-kobling mot smarttelefon og mulighet for å strømme video via 4G til Youtube. Da kan du altså sitte bak PC-en i jakthytten og følge med på hva som skjer utenfor.
Betjeningen er dog ikke den mest intuitive. Du må bruke litt tid for å lære deg knappene og menyene dersom du vil utnytte utstyret til fulle.
Med 50 mm objektiv koblet mot en stor og følsom sensor, er Pulsar i toppen med Helion 2 XP50 Pro. I praktisk bruk kan den identifisere hjort ut på 1,5 km, og enda lenger under gode forhold.
Kikkerten utmerker seg særlig med å skille små nyanser i varmesignatur bedre enn de fleste, som for eksempel forskjellen på en hjort og en varm stein. Slike forhold er vanskelige, men Helion 2 XP50 Pro ligger hele tiden et ørlite hakk foran de andre testkikkertene på dette området.
Verd å nevne er også at bildet fyller søkeren veldig godt: Du kommer tett på og slipper tunneleffekt.
I sum er Pulsar Helion 2 XP50 Pro blant det beste du kan få av termiske kikkerter.
Vi testet også Burris BTH 50, som var testens letteste nattkikkert.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
God rekkevidde
Tydelig bildevisning
MINUS
Fint lite
Test av Burris BTH 50
Burris BTH 50 er en relativt lett og kompakt termisk håndkikkert med mange funksjoner, deriblant noen som du gjerne må litt opp i pris for å finne.
Rikholdig Amerikansk meny: Burris BTH 50
Burris BTH 50
Termisk deteksjon: 700 m
Driftstid: Inntil 5 timer
Vekt: ca 535 gram
Synsfelt: Ikke oppgitt
Batteri: Oppladbart Li-ion, integrert, kan drives med powerbank
Burris BTH 50 har fem knapper og den typiske avlange fasongen med jevnt økende diameter som mange termiske kikkerter har fått de siste årene. Formen ligger godt i hånden, men overflaten er litt hard og glatt. Knappene har passe motstand og gir deg god tilbakemelding når du trykker på dem.
Burris BTH 50 med litt større sensor
BTH-serien finnes i utgaver med 25, 35 og 50 mm brennvidde, der vi har testet sistnevnte. Alle har samme sensor med oppløsning på 400 x 300 piksler, noe som er hårfint høyere enn den vanlige størrelsen på 384 x 284 i mellomklassen.
Skjermen har betydelig høyere oppløsning med 1024 x 768 piksler, noe som gir et behagelig og skarpt bilde så lenge du ikke zoomer inn. Bildet blir som hos mange av konkurrentene uklart og pikslete når du bruker den digitale zoomen.
Burris BTH 50 har funksjonene som du forventer blant termiske kikkerter i mellomklassen – og litt til: Blant annet har du wifi-oppkobling mot mobiltelefon, opptak av foto og video, og valgbar fargevisning av varmt og kaldt i motivet.
Bildet er ikke like stort og behagelig som hos for eksempel Pulsar Helion 2 XP 50 Pro, men noe bedre enn hos Kahles Helion TI 35. Burris BTH 50 har noe tunnel-opplevelse, men ikke slik at det oppleves som sjenerende mye.
God rekkevidde
Brennvidden på 50 mm gir mer optisk forstørrelse og trekker motivet nærmere uten at du må bruke digital zoom. Baseforstørrelsen hos Burris BTH 50 er 3,3x. Det gir lang rekkevidde og vi identifiserer hjort ut til 7-800 meter under gode forhold.
Ulempen med høy baseforstørrelse er et trangere synsfelt. Burris oppgir ikke tall for dette, men vi opplever den som trangest av de testede termiske kikkertene.
Alt i alt synes vi at Burris BTH 50 gir god valuta for pengene, særlig om du prioriterer rekkevidde fremfor bredt synsfelt.
Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO oppfører seg så likt vanlige riflekikkerter som man kan komme innen termiske kikkertsikter. Betjeningen på Pulsar Thermion XP50 er sågar laget for å ligne «analog» optikk.
Det beste fra begge verdener: Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO
Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO monteres med vanlige 30 mm kikkertringer. Ifølge Pulsar er XP50 like vanntett som et vanlig høykvalitets-kikkertsikte, og elektronikken skal tåler rekyl opp til minst kaliber .375 H&H.
Pulsar Thermion XP50 finnes i versjoner både med og uten avstandsmåler. Laseren rekker 800 m og sitter som en klump på fronten av siktet. Den er det vel verdt å investere i.
Funksjonsrik Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO
Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO har svært mange funksjoner, så her bør du lese bruksanvisningen. Som halvbror Helion har Pulsar Thermion XP50 foto, video, streaming, samme sensor og skjerm. Det er gode muligheter for å fintune verktøyet til å fungere optimalt i forhold til værforhold og ulike objekters varmesignatur.
Baseforstørrelsen er på 2x, med fire nivå digitalt zoom opp til 16 x. Som for håndholdte termiske kikkerter skjer zoomingen kun som utsnitt fra sensoren, noe som strengt tatt ikke gir mer informasjon, selv om man tilsynelatende kommer tettere på.
Som kikkertsikte har Pulsar Thermion XP50 naturligvis trådkors. Siden vi nå er i den digitale verden, finnes det hele 10 valgfrie trådkors-formasjoner og 9 farger. Man kan lagre fem ulike innskytingsprofiler, slik at siktet kan være ferdig innskutt for flere våpen.
Pulsar Thermion 2 LRF XP50 PRO koster hele 57 000,- kroner. Man kan spørre seg om det er verdt å bruke så mye på et termisk kikkertsikte. Men dette er ikke bare et kikkertsikte; Pulsar Thermion XP50 fungerer også bra som termisk håndkikkert hvis du koster på deg hurtigmontasjer og plukker den av våpenet.
Hovedforskjellen til halvbror Helion er fasongen, og ellers fungerer den omtrent like bra. Om du kan leve med en litt lang håndholdt termisk kikkert, får du her i pose og sekk – på øverste hylle.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
God rekkevidde
Følsom for små kontraster
MINUS
Småklumpete laser
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.