Fordi termiske kikkerter registrerer varme og ikke lys, viser de samme bilde enten det er dag eller natt, skodde eller tett røyk for den saks skyld. Dermed åpner det seg noen helt nye bruksområder: Her kan man se etter dyr i terrenget om dagen, like godt som å telle dyr på bøen om kvelden.
Teknologien er dyr. Riktignok finnes det «rimelige» alternativer til 10-20 000 kroner som fungerer på relativt korte avstander. Men skal du gjøre stabile, sikre observasjon av levende vesener på hundrevis av meters hold, ryker det fort både én og to månedslønner.
Betydelig bedre
Accolade XP50 LRF er Pulsars toppmodell av året. Innmaten bygger på Helion XP 50 som vi testet i fjor. Forskjellen er at Accolade har to okularer – og det utgjør en overraskende stor forskjell:
Av det vi kan lese av tekniske spesifikasjoner, skal ikke den toøyde gjøre så veldig mye mer enn lillebroren. Men to øyne ser mye bedre enn ett; opplevelsen er mye mer uanstrengt. Følgelig kan man observere mye lenger før man blir «sliten». På denne måten får man med seg mer og sikrere informasjon når man prøver å finne ut om den lysende flekken oppe i fjellsiden er en hjort eller en solvarm steinblokk. Med programvareoppdateringen som Pulsar lanserte for alle XP-modeller i vinter, er bildene også markert skarpere når man zoomer inn.

TO OKULAR: Å bruke begge øynene gir en helt annen opplevelse og i praksis mer informasjon.
Langholdskikkert
At Pulsar Accolade XP50 er «top of the line», merkes både på prisen og selve kikkerten: Kostbar og solid, og vanntett med høy kvalitetsfølelse. Kikkerten er det mest behagelige termiske verktøyet vi har prøvd så langt. I LRF-utgave har den også laseravstandsmåler med rekkevidde på inntil 1000 meter.
XP50 har en oppgitt deteksjons-rekkevidde på inntil 1800 meter. Vår erfaring ut til 5-600 meter er så god og stabil at vi ikke tviler på at den kan oppdage dyr på svært lange avstander.
Utfordringen er at objektene blir veldig små: Med en zoom som hovedsakelig fungerer digitalt, blir bildet mer uskarpt jo mer man zoomer. Her hadde kraftigere optisk brennvidde vært å foretrekke.

VARMESTRÅLING: Man kan velge både sort-hvit visning og ulike fargepaletter til å markere målets utstråling av varme.
Mange funksjoner
I et litt tungvint, men greit nok meny-system, kan man velge mange tilleggsfunksjoner, både nyttige og av det mer kuriøse slaget. Her kan du både ta bilder og video av det du ser. Mer spektakulært er det nok at kikkerten kan overføre sanntidsbilde til smarttelefon eller nettbrett via wifi. Det betyr at du kan sitte et stykke unna i skjul og følge med på hva som skjer.
Kikkerten kan også varsle mobilen eller nettbrettet når det skjer noe i bildet: En liten vibrasjon i mobilen, og du vet at det er noe på gang i skogen! Begrensningen for denne teknologien ligger i wifi-rekkevidden som ikke er på veldig mange meter. Men XP50 kan også strømme video via 4G direkte til en Youtube-kanal.
LES OGSÅ: Test av Pulsar Proton XQ30.
Dyre, våte drømmer
Pulsar Accolade XP50 LRF er et fantastisk verktøy. For mange jegere vil den innfri en våt drøm om å eie magiske evner, rett og slett. Bare synd at slike drømmer er så dyre!
Importøren tar også inn rimeligere modeller av den toøyde Accolade. Basert på tidligere tester og erfaringer, er det betydelig forskjell på Pulsars dyre XP-serie og den noe rimeligere XQ-modellen: Man ser veldig mye bedre med XP, særlig på lengre hold. Om vi skulle valgt en billigere løsning enn Accolade XP, ville vi derfor vurdert en enøyd Helion XP fremfor en rimeligere, toøyd XQ-utgave.
Vi har også testet den nyere Accolade LRF XP50.