Ettersøk og ettersøkshund

Ettersøk er noe alle jegere må være forberedt på. Under elgjakt, hjortejakt og rådyrjakt er det påbudt å ha tilgang på godkjent ettersøkshund.

En hund som kan brukes på ettersøk er viktig under jakt. Jakter du på elg, hjort eller rådyr, er det påbudt å ha ettersøksavtale med en godkjent ettersøksekvipasje. Her kan du lese om hva som kreves for å gå offentlig ettersøk.

Regelverket for blodsporprøver og fersksporprøver er nylig endret. Her kan du lese mer om hvordan du kan få en godkjent ettersøkshund, og hva en ettersøksdommer ser etter på blodsporprøve

Når du og ettersøkshunden er godkjent som ettersøksekvipasje, er det viktig å holde ettersøkstreningen ved like. Her får du tips til hvordan du bør trene ettersøkshund.

Vi har anmeldt boken Bättre Eftersök av Torkel Norling, en bok vi anbefaler til alle som går ettersøk etter skadd vilt.

annonse
Hva kreves for å få godkjent en ettersøkshund?

Det er ettersøksekvipasjen – hund og fører – som godkjennes sammen. Hvis flere skal gå som hundefører, må de også bestå både blodsporprøve og fersksporprøve med den aktuelle hunden. Ettersøkshunden skal være ID-merket før den blir prøvd. Ekvipasjen blir etter godkjenning registrert i Ettersøkshundregisteret til Norsk Kennel Klub (NKK). Her kan du lese hvordan trene en ettersøkshund og mer om hvordan fersksporprøve foregår.

Hvordan legges blodspor til hund på blodsporprøver?

Sporet legges med 3 dl blod jevnt fordelt utover hele sporet, som skal være 600 meter langt. Ved sporstart, sårleie og sporslutt markeres med det gjerne med ekstra blod og oppspark. Sporet legges mest mulig naturlig gjennom terrenget med fire vinkler som skal markere brudd i fluktretningen samt et opphold. Les mer om regelverket for blodsporprøver og fersksporprøver som nylig er endret.

Hvordan trene hunden på blodspor?

Det letteste er å kjøpe matblod i butikken og tømme dette over på ei vasket ketchupflaske eller ei brusflaske med et lite hull i korken. Der sporet starter sparker du litt ekstra i bakken og tømmer ut litt mer blod. Deretter drypper du et par dråper for hvert skritt og bruker 0,3 l på 600 m (gjerne kortere spor i starten). Ved sporslutt skal det ligge en klauv eller en annen viltdel som belønning og markør for hunden. Les mer i JEGERs ettersøksguide.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen