Spesialtrente ettersøksekvipasjer på villsvin

Sist oppdatert: 25. april 2024 kl 16.52
ETTERSØK: Jan Aabakken og jämthundstispa Diva er en av ti ekvipasjer som er utdannet av NJFF til ettersøk på villsvin.
ETTERSØK: Jan Aabakken og jämthundstispa Diva er en av ti ekvipasjer som er utdannet av NJFF til ettersøk på villsvin.
Lesetid: 4 minutter

Ekvipasjene fra Elverum i nord til Fredrikstad i sør, dekker opp det geografiske området Østfold, Akershus og tidligere Hedmark hvor det kan forekomme villsvin. 

Jan Aabakken fra Åsnes og hans jämthund Diva er en av de ti ekvipasjene og de har gått gjennom to runder med kurs og tester før de havnet på listen over godkjente ekvipasjer. 

– Det var jo egentlig Robert Westgaard som dro i gang villsvinjakta i Våler. Han har vært en av ildsjelene som har fått etablert et miljø for å jakte villsvin med hund i områdene her. Gjennom jobben min i fallviltgruppa fikk jeg interessen for det med ettersøk på villsvin. Så hang jeg meg på Robert og den gjengen der for å trene opp hunden på villsvin, forteller Jan Aabakken. 

Villsvin krever mer av hundene enn andre ettersøk vi er vant til. Den gjennomsnittlige ettersøkshunden kan ikke håndtere hele jobben som kreves til et ettersøk etter villsvin.

Eivind Lurås

Erfaring med villsvin

Aabakken er med i fallviltgruppa i Våler og Åsnes, et interkommunalt samarbeid mellom de to kommunene. I distriktet har det både blitt observert, og skutt flere villsvin de siste årene. 

Når NJFF i Hedmark sonderte etter potensielle ekvipasjer for utdanning spesifikt mot villsvin var ikke Aabakken vond å be. Han hadde allerede en hund som hadde sporet mye villsvin. 

– Jeg hadde ikke skutt villsvin for hunden ennå, men vi hadde sporet mye. Noe hun har tegnet veldig bra på. Jeg vil si hun er mer interessert i villsvin enn elg. I tillegg er hun veldig lett å gå spor med, lett å lese, og lett å gå med i bånd, så ingen typisk Jämthund egentlig. 

KREVENDE: Ettersøk etter et skadd villsvin er ikke noe alle hunder, eller hundeførere takler. De ti ekvipasjene som NJFF har utdannet er spredt utover i området langs svenskegrensen der det er observert mest villsvin.  (Foto: Steinar Myhr / Samfoto)
KREVENDE: Ettersøk etter et skadd villsvin er ikke noe alle hunder, eller hundeførere takler. De ti ekvipasjene som NJFF har utdannet er spredt utover i området langs svenskegrensen der det er observert mest villsvin. (Foto: Steinar Myhr / Samfoto)

Mentaltest og sportrening

Den første delen av utdanningsopplegget var et  to dagers opphold på Jakt- og Fiskesenteret på Flå hvor det ble det gjennomført mentaltest av hundene, sportrening og sporprøve. Her stod blant andre fagkonsulent Eivind Lurås ved Jakt- og fiskesenteret for utdanningsopplegget: 

– Det er få i Norge som har ettersøkshunder til villsvin og det er lite oversiktlig for dem som trenger en ettersøkshund. Opplegget har vært et samarbeid mellom Villsvinprosjektet og NJFF for å få frem flere tilgjengelige ettersøksekvipasjer, sier Lurås. 

Mentaltesten sikret at hundene har de rette egenskapene for å gjøre skarpe villsvinettersøk. Hundene må både være tøffe nok til å konfrontere villsvinet og være smart nok til å holde passe stor avstand til grisen. 

For å sikre at hundene også hadde motivasjon for å spore villsvin og at fører kunne lese sin hund, ble det gjennomført sportrening og sporprøve. Disse to aktivitetene dannet grunnlaget for å ta ut ti ekvipasjer for videre trening i Sverige.

TRAFIKKETTERSØK:  Ettersøk etter skadde villsvin er ikke noe som gjøres ofte, det er få som har praktisk erfaring med det og få som er gode på det.
TRAFIKKETTERSØK: Ettersøk etter skadde villsvin er ikke noe som gjøres ofte, det er få som har praktisk erfaring med det og få som er gode på det.

Hegntrening i Sverige

I Sverige var ekvipasjene to dager ved Mamima Jakt der de fikk trent på villsvin i hegn. 

– Her så de blant annet etter om hunden turte eller ikke turte å konfrontere villsvinet. Det er ikke alle hunder som gjør det. Villsvinet er et uforutsigbart vilt, noen hunder blir redd for grisen. Det er jo veldig mange hunder i Sverige som får skader på villsvinjakt. Mange hunder får juling av grisen og noen egner seg ikke til villsvinjakt fordi de er for tøffe, sier Jan Aabakken

Alle de ekvipasjene som var med til Sverige leverte bra ut ifra sine forutsetninger og fikk med seg gode tilbakemeldinger fra de svenske instruktørene. Nå er de klare for oppdrag både på ettersøk og jakt dersom andre jegere vil benytte seg av dem. 

– Det er sjelden det kommer ti hunder dit og at alle fungerer, så vi må ha gjort noe riktig når vi valgte ut hvilke hunder som skulle være med videre. Alle var i gang ganske kjapt, selv om ikke alle var like gode. Selv de minst erfarne jobbet seg fort opp og viste at de jobbet bra på villsvin, sier Eivind Lurås.

TILGJENGELIGE: Jan Aabakken og de andre på listen under er alle klare for å ta på seg ettersøksoppdrag.
TILGJENGELIGE: Jan Aabakken og de andre på listen under er alle klare for å ta på seg ettersøksoppdrag.

Klare for oppdrag

Noen av hundene er spesialisert som sporhunder og noen som løshunder i tillegg til at noen fungerer som begge deler. Samtlige har samtykket i å stå på listen under. 

– Disse ti hundene her er bra ettersøkshunder. Hvis noen har et uhell og kjører på en gris, eller skadeskyter en gris så er det bare å ringe oss, sier Jan Aabakken

– De fleste er jo interessert i å få så mange tilfeller som mulig å jobbe med. Vi håper jo at folk benytter seg av oss, og det til hva som helst, om det bare er et dødsøk så er jo det også verdifull trening.

Tilgjengelige ettersøksekvipasjer villsvin
NavnHundTelefonnummerSted
Hans Robert SkarrudJämthund, Astro, løshund90045503Fredrikstad, Østfold
Carl-Christian SvenssonTysk jaktterrier, Morten, sporhund91187876Marker, Østfold
Markus SørbyKleiner Münsterländer, Lima, sporhund91681470Nes, Akershus og Indre Østfold, Østfold
Isak HalvorsenNorsk elghund grå, Huldra, sporhund og løshund40226590Elverum, Innlandet
Robert WestgaardNorsk elghund grå, Hector, sporhund og løshund97066252Våler, Innlandet
Sandra HenriksenJämthund, Fiasko, sporhund og løshund93049831Våler, Innlandet
Jan AabakkenJämthund, Diva, sporhund og løshund92680149Åsnes, Innlandet
Thomas KrågtorpJämthund, Micke, sporhund og løshund92015150Rømskog, Akershus
Robin TangenKarelsk bjørnehund, Koda, løshund97063077Nes, Akershus
Geir BuerJämthud, Essie, sporhund og løshund91100442Enebakk, Akershus
Publisert 25. april 2024 kl 16.52
Sist oppdatert 25. april 2024 kl 16.52
annonse

Relaterte artikler

annonse
ENKLERE: Nå er det en ny løsning på plass, som gjør det enklere i forbindelse med kravet om godkjent ettersøkshund. Foto: Jo Stenersen
Avtale om godkjent ettersøkshund på nett

Enklere å få avtalen i boks

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen