Rovdyrjakt - nyheter og guider

Rovdyr som bjørn, ulv og jerv er fredet, mens det er kvotejakt på gaupe. Her finner du JEGERs dekning av rovdyrjakt.

Jakttid gaupe: Gaupe kan jaktes på kvote fra 1. februar til 31. mars.

Jakttid bjørn: Lisensfellingsperioden på bjørn starter 21. august og varer til 15. oktober.

Jakttid ulv: Lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen foregår fra 1. desember til 31. mai.

Jakttid jerv: Lisensfelling av jerv starter 10. september og slutter 15. februar.

I tillegg kan det åpnes for ekstraordinære uttak. Når Statens naturoppsyn (SNO) deltar, benytter SNO virkemidler som vanlige jegere ikke får bruke, som for eksempel helikopter.

Når det gjelder jerv, er det vanlig å legge ut et åte. Dette er en jaktform som krever en tålmodig jeger. Derfor har vi samlet gode råd for å lykkes med åtejakt.

Gaupa er det vanlig kvotejakt på. Av hunderaser som brukes på gaupejakt, er ulike støverraser, jämthund og laikarasene de vanligste. Les om suksessfull gaupejakt på Nordmøre.

annonse
Hvordan jakter du jerv?

For å jakte jerv, må du være registrert som lisensjeger hos Jegerregisteret. Slik de store rovdyrene forvaltes i Norge i dag, kalles det også for lisensfelling, og ikke lisensjakt. Den vanligste jaktformen er åtejakt, noe som krever mye tålmodighet av jegeren. Vi har samlet mange gode tips for å lykkes med jervejakt og åtejakt

Hvordan jakte gaupe?

Gaupe jaktes på kvote. Støvere er gjerne brukt som hunderase ved gaupejakt, men også laika, jämthund, norsk elghund grå, plot hound, fox hound m.m kan brukes. En del jakter uten hund, ved å ringe inn større områder og gå på sporsnø. Det er også mulig å drive smygjakt eller å prøve seg med posteringsjakt ved ferske kadaver som gaupa har tatt.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen