Hagle - Test av jakthagler - Kjøpsguide for brukt hagle

Slik velger du riktig hagle

Riktig hagle for deg finner du med JEGERs ultimate guide, enten du skal kjøpe ny eller brukt jakthagle: Over 60 tester av hagler i alle prisklasser, grunnleggende våpen-teori og sjekkliste for kjøp av brukt hagle.

Riktig valg: Med noen sjekkpunkter får du gode inngangsverdier for ditt neste haglekjøp. (Foto: Jo Stenersen)
Riktig valg: Med noen sjekkpunkter får du gode inngangsverdier for ditt neste haglekjøp. (Foto: Jo Stenersen)

Å kjøpe hagle kan være overveldende, spesielt hvis du ikke har så mye erfaring med våpen. Det er heldigvis mye hjelp å få hos importørene og forhandlerne når du kjøper ny jakthagle, men skal du kjøpe brukt hagle står du mer på egen hånd når det kommer til valg av merke, typer, mekanismer, løpslengde og kalibre.

Fortvil ikke – innen du har lest denne artikkelen vet du straks mer om hva slags hagle du er på utkikk etter. 

Når vi i JEGER tester en hagle starter vi med en visuell synfaring av finish og overflater, før vi tester våpenets balanse, mekanikk og passform. Til slutt får hver hagle kjørt seg på leirduebanen med standard leirduepatroner, samt at noen av haglene i tillegg testes med jaktammunisjon.

Vi har testet jakthagler i alle prisklasser, og går gjennom fordeler og ulemper med hver enkelt hagle.

Dyr vs. billig hagle

Er en dyr hagle alltid best? Med mindre du stiller høye krav til finish, materialvalg og ønsker å kjøpe en hagle som skal følge slekters gang som arvegods, vil mange kunne trives svært godt med en billig hagle. 

Jakthaglene i det lavere prissegmentet har de siste årene hevet seg både kvalitets- og utseendemessig, noe flere av testene våre viser.

En billig hagle holder lenge på jakt, da den utsettes for mindre slitasje enn om du skal skyte tusenvis av skudd på leirduebanen. Skal du kjøpe en hagle som derimot skal brukes til både jakt og leirdueskyting, kan det være lurt å gå opp en prisklasse eller to.

Hagle for nybegynner

«Nybegynnerhagle» har en litt negativ klang: Er ikke den første hagla bra nok når skyteferdighetene og jakterfaringen etter noen år svulmer under jaktdressen?

Det testene våre viser, er at en billig hagle har blitt svært mye bedre de siste årene, og er ikke det samme som en billig hagle var for 10-20 år siden. 

Selv om undertegnede har over 30 år med jakt- og skyteerfaring, ville jeg ikke hatt noen betenkeligheter med å bruke flere av de billige haglene jeg har testet som fast jakthagle.

Trening: Uansett hva du velger, er det viktig å legge ned trening på skytebanen. (Foto: Wemunn Aabø)
Trening: Uansett hva du velger, er det viktig å legge ned trening på skytebanen. (Foto: Wemunn Aabø)

Forskjellige typer hagle

Hagler kommer i ulike varianter. Enkeltløp, dobbeltløper over/under, dobbeltløper sideligger, pumpe og halvautomat. 

Hver av de ulike hagletypene har sine fordeler og ulemper. En enkeltløper er for eksempel lettere enn en over/under, men du har ikke like gode sjanser når rypekullet tar til vingene.

En halvautomat stiller strengere krav til vedlikehold enn over/under, men har kun ett løp og dermed lettere vekt.

Brekkvåpen

Enkeltløphagle og dobbeltløper er brekkvåpen, ettersom du brekker våpenet for å lade det.

Den rimeligste hagletypen vil gjerne være enkeltløperen. Foruten prisen er også vekta lav. De fleste kan dessuten slås sammen slik at de enkelt og raskt kan dyttes nedi en sekk. 

Ulempen er at du bare har ett skudd når rypeflokken flyr opp. Lav vekt gir dessuten mer rekyl – slaget du kjenner i skuldra når skuddet går av.

Hagle med dobbeltløp gir to skudd når flokken letter. På mange dobbeltløpere kan du også oppnå ulik trangboring gjennom å skifte mellom ulike choker – de tynne skru-tubene ytterst på hagleløpet. Dette gjør at du enten kan få stor spredning av haglsvermen for å treffe lettere på kort hold, eller få mindre spredning for å få bedre effekt på lengre hold.

Pumpehagle og halvautomat

Pumpehagle er en enkeltløpet hagle med magasin som lades ved å skyve forskjeftet fremover og bakover, og er ikke så vanlig i Norge. Du kjenner den sikkert igjen fra amerikanske gangsterfilmer med den barske klikk/klakk-lyden når våpenet lades.

Fordelene med pumpehagle er at den har en robust og driftssikker mekanisme og kommer til en grei pris. Du kan også bytte løp på noen modeller, slik at du for eksempel kan ha et hagleløp og et slugløp.

En halvautomatisk hagle er ganske lik pumpehagla med tanke på lademekanisme, men her er det skuddet som sørger for å lade om hagla med ny patron. Det at det mekaniske trykket fra rekylen eller kruttgassen brukes til å lade om, gjør at halvauto-hagler har mindre rekyl enn andre hagletyper.

Vi har en egen test av halvautomat hagler.

Det er flere fordeler og ulemper med både halvauto og pumpehagle til jakt:

Mekanisme: Halvauto hagle lader raskere om enn pumpehagle.

Pris: Det er som regel billigere å kjøpe en halvauto enn å kjøpe pumpehagle.

Trangboring: Både pumpehagle og halvauto har bare ett løp, og dermed bare en trangboring.

Sikkerhet: Når en hagle ikke har vanlig forskjefte kan det være vanskelig for andre jegere å se om våpenet er ladet eller ikke.

Rekyl: Mange velger halvauto fremfor andre hagler fordi den har mindre rekyl.

Aller viktigst er det å huske på at du ikke kan bruke den opprinnelige magasinkapasiteten på halvauto eller pumpehagle fullt under jakt. I Norge er det kun lov til å ha to skudd i hagla samtidig under jakt. Det betyr ett skudd i kammeret og ett i magasinet.

Du må derfor sørge for at halvautoen og pumphagla er plombert før du bruker disse til jakt. Dette gjøres enkelt og greit, som oftest ved hjelp av en liten stang som fungerer som sperre i magasinet. Dette følger vanligvis med når du kjøper hagla, hvis ikke bør du etterspørre fra leverandør.

Det er viktig å skille mellom jakt og trening; til sistnevnte kan man selvsagt ha flere skudd i magasinet, dersom man ønsker det.

Kort oppsummert så skyter du to skudd raskere med en dobbeltløper og en halvauto enn du gjør med en pumpehagle. Med en dobbeltløper får du i tillegg fordelen med ulik trangboring i løpene.

Jeger lader halvautomat-hagle med haglpatroner
Halvauto: En halvauto krever noe mer vedlikehold, men kan være et godt valg for jegere. (Foto: Jo Stenersen)

Valg av kaliber

Kaliberet angir diameteren på løpet. Kaliber 12 er vanligst på hagler i dag, men det finnes også kaliber 10, 16 og 20. 

Kaliberet angis etter et gammelt engelsk målesystem, der lavere tall gir større patron. Derfor er en haglpatron i kaliber 12 større enn en patron i kaliber 20. Den inneholder flere hagl, mens kaliber 20 på sin side gir et lettere og smekrere våpen.

I dag får du tak i kaliber 12-ammunisjon i alle butikker som selger våpen og ammunisjon. Det gjør det lettere å finne ammunisjon til det du skal jakte, enten det er BB-patroner til rådyr eller lette 7´er-hagl til due og rype. Kommer du for eksempel over en brukt kaliber 16 eller 20, er ammunisjonstilbudet ganske begrenset sammenlignet med kaliber 12.

Vi tester kontinuerlig haglepatroner og leirdueammunisjon.

Riktig patronlengde og haglstørrelse

Når du skal kjøpe ammunisjon til hagle, må du sjekke lengden på kammeret; begynnelsen på løpet der du dytter inn patronen. Dette står som regel angitt på hagleløpet.

For eksempel kan det stå 12/70, noe som betyr at du skal ha ammunisjon i kaliber 12 med en maks-lengde på 70 millimeter. Men det er ingenting i veien for å skyte kortere patroner, for eksempel 12/67. Altså tallet etter 12/ er makslengde på patronen.

Vær obs på at det ofte er plass til for lange patroner i en hagle, men når den fyres av vil patronen åpne seg innover i løpet forbi kammeret og kan da gi for høyt trykk og skade på løp eller i verste fall sprenge løpet!

På haglstørrelse er det igjen slik at haglet er større desto mindre nummer de har. En patron ladet med hagl nr 6 eller 7 egner seg godt til ryper, for da er det mange små hagl som gir en tett haglesverm.

For hardskutte gjess og stort vilt som rådyr bør du bruke nummer 2 eller BB for å ha høy nok inntrengingsevne. Orrfugl, hare og skogsfugl plasserer seg på en skala mellom disse ytterpunktene.

Siktekorn

Siktekornet skal ikke brukes til å sikte med. Du skal se siktekornet tydelig over sikteskinna, men husk at du skal fokusere på leirdua eller viltet du skal skyte: Kornet skal framstå mer som en skygge som anviser siktepunktet. 

Siktekorn kommer i ulike varianter. Noen hagler har et enkelt perlekorn, andre har fiberoptiske sikter.

Fiberoptiske siktekorn under under en del lysforhold og mot enkelte bakgrunner er lettere å se enn for eksempel messing- eller stålkorn, men la ikke dette hindre deg i å kjøpe en hagle som passer bra, selv om den ikke har fiber: Et rimelig og enkelt ombyggingssett er alt du trenger for å få fiberoptikk av toppklasse på hagla hvis du føler behov for det.

Vi har en egen test av kikkertsikte til hagle hvor vi tester siktekorn med rødpunkt og noen riflesikter som kan fungere på hagle.

Trangboring (choker)

Som nevnt er det en stor fordel å kunne velge trangboring. Det handler om hvor bred eller åpen innsnevringen fremst i løpet er, som påvirker hvor tett haglsvermen blir; «Full trangboring» er stor innsnevring samler svermen mer enn «sylinder», som vil si ingen trangboring.

Mellom disse to chokene finner du ulike grader av innsnevring. De vanligste er kvart, halv og trekvart. Det er vanlig at nyere hagler har utskiftbare choker, og leveres gjerne med et sett choker, slik at du kan velge selv.

Du bruker den medfølgende choke-nøkkelen for å enkelt bytte ut disse. Enkelt forklart er det en fordel med en mer åpen trangboring til løp èn, da holdet er kortest, og større trangboring til løp to, da meterne til viltet fort strekker seg før skudd nummer to kommer, og da er det viktig at ikke svermen blir for spredt.

Trangboring velger du ut fra viltet du skal jakte på. Regner du med å skyte på korte hold, er det mest mulig åpen trangboring som gjelder. Derimot under skogsfugljakt senhøstes når løvet har falt og fuglen er mer sky, så er det fornuftig med trangere boring.

Med en dobbeltløpet hagle er rekkefølgen normalt slik at du først fyrer av det åpneste løpet, enten gjennom valg av choker/ plassering av disse eller med en løpsvelger.

Choker: Ofte kan du enkelt bytte choker på nyere hagler. (Foto: Wemunn Aabø)
Choker: Ofte kan du enkelt bytte choker på nyere hagler. (Foto: Wemunn Aabø)

Lengde på hagleskjefte

Hagler kommer med ulike skjeftetyper. Du kan hovedsakelig velge mellom rett, medium pistolgrep og fullt pistolgrep. 

Forskjeftet – som du kjenner som vital del på hagla fra jegerprøvekurset - vil også kunne variere: Det kan være lite og kileformet, smalt med god plass til hånda eller bredt, slik at du får ekstremt godt grep.

Prøv gjerne ulike typer skjefter i butikken for å kjenne hva du foretrekker.

Tilpasning av jakthagle

Utgangspunktet for all hagleskyting er at det er skjeftet eller kolben som sørger for at du treffer der du skal.

I og med at en hagle kun har et siktekort foran på løpet, betyr det at plasseringen av hode og øye i forhold til sikteskinnen og kornet må være riktig for at svermen skal havne der du ønsker.

Plasseringen mot skuldra – det som gjerne kalles monteringen – må være så lik som mulig hver gang du løfter hagla for skudd. Når rypa letter på lang avstand, kan du ikke nøle og lirke våpenet til skuldra. Da skal alt gå på automatikk, og du må raskt kunne plassere hagla på skulderen, men ikke så raskt at det går utover monteringen. Du har bedre tid enn du tror!

For at du skal klare å montere en hagle riktig for hvert skudd, så trengs det tilpasning. Stokken må ha riktig lengde, kinnet må ha god kontakt med skjeftet og øyet må ligge på linje over løpet når du «sikter». For merk at du egentlig ikke sikter med ei hagle: Du peker. 

For å få til dette, kan du bli nødt til å få skjeftet vridd litt til siden eller justert i høyde og lengde. Det er en jobb som en børsemaker bør gjøre. Kjøper du hagle i en butikk med børsemakerverksted, kan det være smart å prøve å få tilpasningen som en del av kjøpet. Om du ikke får det gratis, får du ganske sikkert en god pris.

Og ikke spar penger på dette: Du kommer til å bruke mange tusenlapper på jaktturer og utstyr. Å ikke bruke noen hundrelapper ekstra på tilpasning av en jakthagle som du skal skyte med på hver tur i mange år, er å spare i feil ende.

Før du kjøper jakthagle bør du også gjøre en vurdering på om du har behov for en unisex-hagle eller en kompakthagle, også kalt damehagler. Kompakthaglene er ikke nødvendigvis laget kun for damer, men heller tilpasset en skyter med kortere armer og høyere kinnbein.

Ta også med i betraktningen hvor tung eller lett hagle du trenger. 

Vi har en egen test av damehagler.

Stor prisforskjell

Prisforskjellen på jakthagler kan virke enorm. Da er det viktig å vite at prisen først og fremst påvirkes av kvaliteten på treverket, gravyre, utsmykning og finish. Det betyr at samme grunnmodell som koster 19.000 kan finnes i «pimpa» versjon til 90.000.

Begge haglene har lik mekanisme, og du treffer høyst sannsynlig like godt med begge. Men en dyr hagle er som regel alltid penere enn en billig hagle.

Har du god råd og liker hagler, så er en pen og forseggjort hagle noe av det flotteste du kan investere i. Men som et funksjonelt startvåpen, kan det være lurt å starte rimelig og heller få våpenet godt tilpasset.

Dyrt: En hagle kan fort koste mange tusenlapper ved store utsmykninger. (Foto: Jo Stenersen)
Dyrt: En hagle kan fort koste mange tusenlapper ved store utsmykninger. (Foto: Jo Stenersen)

Sjekkliste ved kjøp av brukt hagle

Du kan være heldig og komme over et skikkelig røverkjøp når du kjøper brukt, men du skal være særdeles nøye når du inspiserer våpenet. Her er vår sjekkliste for når du skal kjøpe brukt hagle:

  • Er det rust på hagla? Sjekk både innvendig og utvendig.

  • Fungerer mekanismen som den skal? Prøveskyt gjerne før du kjøper. 

  • Er det slark mellom låskasse og løp? Det skal det ikke være!

  • Er det buler eller andre skader i løpet?

  • Kan hagla skyte stålammunisjon?

  • Hvor langt er kammeret? 

  • Er det sprekker i treverket? 

  • Hvordan er hagla tilpasset forrige eier? Vil den passe deg? Vær oppmerksom på at om du er høyrehendt, så vil en venstrehendt (såkalt «links») hagle neppe passe. 

  • Hvilke justeringsmuligheter har den, for eksempel med kinnstøtte og/eller avtrekker? 

  • Har hagla utskiftbar trangboring (choker)? Skru gjerne inn og ut for å sjekke at gjengene er som de skal.

  • Fungerer avtrekker, sikring og løpsvelger som de skal?

  • Punkteres tennhettene når du skyter? Da må det byttes tennstempel, noe som er en ekstra kostnad. 

Hvilken jakthagle bør du velge?

Så hva er det beste valget for deg som skal kjøpe din første hagle til jakt? 

Velg gjerne en hagle et solid forskjefte som gjør at du får et godt grep og en naturlig skytestilling.

På grunn av den norske regelen om maksimalt to skudd i våpenet og muligheten for to ulike trangboringer, faller vår anbefaling på en dobbeltløpet hagle – og nærmere bestemt en over/under.

Så hva skal herligheten koste? Du bør som regel styre unna de aller billigste haglene som koster under 7000 kr nye, men du finner mye brukbart brukt når du passerer 5000. Og du får meget gode over/under-hagler fra 10.000 kroner og oppover. Da får du en hagle som du neppe klarer å slite ut så lenge du gir den riktig pleie og vedligehold.

Test av Khan K500 LUX 12-76

Khan K500 har tidligere fått full pott i test hos JEGER. Vi tester nå om Khan K500 LUX 12-76 hagle med stokk i valnøtt står seg i tvekamp med haglene i samme prisklasse.

Khan K500 Lux valnøtt hagle test
Khan K500: Khan K500 Lux har en vakker stokk i valnøtt
Khan K500 Lux valnøtt

Kaliber: 12/76

Specs: Ejektor. 5 lange konkurransechoker (F, IM, M, IC, Skeet).

Lengde: 114 cm (71 cm løp)

Kolbelengde: 36,5 cm

Drop: 35/60

Vekt: 3,3 kg

Veil pris: 10.490 kr

Leverandør: Khan K500 LUX 12-76 fra Magne Landrø AS

skala
6/6

Khan K500 LUX har definitivt en vakrere stokk enn tidligere Khan-modeller. Det er mer farge, liv og dybde i treet.

En fin detalj på Khan K500 er at gummien på kolbekappen ikke går helt opp: Øverste del er nemlig isteden av plast, slik at du får mindre friksjon når hagla kastes til skulderen. Lasergraveringen på låskassen er ikke veldig fantasifull, men den fungerer.

Khan K500 har ejektor. Testvåpenet veier 3,1 kg og totallengden er på 115 cm med løpslengde 71 cm. Løpene har ventilert sikteskinne med rødt, fiberoptisk korn.

Løpsvelger sitter som en egen knapp midt på sikringsfløyen. Knappen er lav og blir anonym med hansker på hendene. Løpene er blånert med ventilerte skinner og rødt korn. 

Løpsvelger på Khan K500 mangler derimot tydelig overgangspunkt og KAN bli stående i midtstilling slik at man ikke får skutt (skjedde ikke under testskyting, men greit å være klar over). Flere i testpanelet syntes avtrekket var ørlite hardt.

LES OGSÅ: Test av Blaser F16

Khan K500 i bruk

Selv med smale hender, oppleves Khan K500 litt grunn. I tillegg kunne grepet gjerne vært litt tykkere, som pistolgrepet på Khan Arista , selv om kolbeknappen med plastavslutning øverst er den samme på både Arista og K500.

Mekanismen ellers har meget fin gange og er veldig godt tilpasset. Khan K500 LUX er mye hagle for pengene!

Nærbilde av hånd på pistolgrepet til haglen Khan K500 Lux valnøtt
Khan K500 har noe kort pistolgrep, slik at avtrekkerfingeren havner langt fram hvis du normalt stor hånd.

Tilpasning mellom stål og treverk oppleves som meget bra på Khan K500. Baskylen er lasergravert med et enkelt, dekorativt mønster. Man ser at Khan K500 ikke er en dyr hagle, men det gir likevel ikke noe billig-inntrykk.

Khan K500 LUX 12-76 er en pen og trivelig hagle som skyter bra, og som absolutt fortjener plass på pallen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Pent treverk

Dekorativ gravyre

God å skyte med

Mye hagle for pengene

MINUS

Litt grunt pistolgrep

Test av Blaser F16

Blaser F16 fremstår som et bemerkelsesverdig godt gevær for pengene, selv om det er en billigere versjon av F3. Vi opplever at Blaser har gjort noen utradisjonelle valg med F16.

Blaser F16 test av hagle
BLASER F16: En rimeligere hagle fra storprodusenten Blaser.
Blaser F16

Type: Over/ under-hagle

Kaliber: 12-76 

Vekt: ca 3,1 kg 

Løpslengde: 71 eller 76 cm (81 på Sporter) 

Kolbelengde: 36,5 cm

Stokk: Oljebehandlet valnøtt

Annet: Automatisk eller manuell sikring, løpsvelger foran avtrekker, ejektor. Leveres med 5 utskiftbare choker i koffert.

Importør: Blaser F16 fra Norma AS

Pris: kr. 35.000 – 39.000,- for standardutgavene

skala
5/6

Blaser F16 markerer seg under testing i den prisklassen som tiltaler svært mange jegere og sportsskyttere: Ikke av de helt billige, men heller ikke så dyrt at det for alvor begynner å gjøre vondt på kontoen.

Blaser F16 ble lansert da F3 har ikke blitt noen stor salgs-hit på grunn av høyt prisnivå, og er da et billigere alternativ.

Det viktigste er at Blaser har klart å beholde kvaliteten de er kjent for også på F16, selv om prisen er lavere. Utgangspunktet er F3 som nå har vært på markedet en god stund, og som kan skreddersys i mange variasjoner og til en rekke forskjellige priser. Dette gjelder blant annet valg av løpslengder og kvaliteten på skjeftetreet. 

Slike valg kan stort sett avskrives på Blaser F16. Der står valget mellom to løpslengder på 71 og 76 cm (81 cm på Sporter). Du kan velge mellom et jaktskjefte med fall på 38/56 mm eller et sportsskjefte med fall på 38/50 med mer, samt oppgradert skjeftetre.

Nærbilde av baskylen på haglen Blaser F16
Klassisk oppbygd: På mange måter en klassisk oppbygd låsekasse med oppheng på innsiden av baskylen. Noen av de vitale delene kan enkelt skiftes ut, hvilket er en fordel i et langt geværliv.

«Jeg har sjelden skutt med et gevær rett fra butikken som har så god balanse. Det samme uttrykte en annen erfaren skytter, som også prøvde Blaser F16.»

Lav låsekonstruksjon

Oppbyggingen av Blaser F16 er klassisk over/under med sammenloddet hel skinne mellom pipene og ventilert sikteskinne. Denne starter med 9 mm bredde og ender ut i 7,5 mm. Ikke umiddelbart synlig, men det gir inntrykk av en rett, bred skinne som vi ellers ser på sportinggevær.

Konstruksjonen på F16 er den samme som på F3, hvilket betyr en meget lav låsekonstruksjon som gir et lavtliggende balansepunkt. Kombinert med lettvektslåsekasse gir det noen gram mindre på totalvekten.

Overflaten er mattgrå med «F16» i hvit tekst på jaktmodellen og mørk grå med rød tekst på sportingmodellen. Den moderne finishen går også igjen på de mattsorte pipene, noe som er blitt vanlig på mange over/ under-modeller.

Låsekonstruksjonen er naturligvis også gjenbruk: Horisontale indre haner med spiralfjærer i rett linje fra pipene skal gi raskere reaksjonstid. Dette er koblet med inertistyrt løpsskifter.

LES OGSÅ: Test av Benelli 828U

Nærbilde av forskjeftet på Blaser F16
Slank: Linjene i F16 er klassisk over-under med et markert pistolskjefte. Forskjeftet er også i kjent jaktutgave, altså ikke særlig fyldig, slik som sportsskytterne foretrekker.

Utradisjonelle valg på Blaser F16

Blaser F16 fås både med og uten automatisk sikring. Blasers eget «Inertial Block System» (inertial = treghet) forhindrer at det går av et skudd hvis man mister geværet usikret. Avtrekkeren er behagelig avrundet og har et godt fabrikkinnstilt avtrekkspunkt på 1650 gram.

Løpsvelgeren er plassert like foran avtrekkeren. Det kan i utgangspunktet se ut til å gi problemer, men den er såpass hard at man skal være svært uheldig for å flytte den utilsiktet under normal skyting. 

Ejektorsystemet på Blaser F16 er heller ikke helt som de andre: Spiralfjærer utløser noen tynne stenger som aktiverer ejektorene med tilpasset styrke slik at tomhylsene ikke fyker flere meter bakover. Enkelt å reparere er det visstnok også.

Innvendig er løpene hardforkrommet for å tåle stålhagl. De er boret ut til maks. 76 mm patroner, hvilket skulle dekke de fleste behov. Hva skal man egentlig med 89 mm magnumpatroner?

Nærbilde av avtrekkerbøylen på haglen Blaser F16
Utradisjonell, men utmerket: Avtrekkerbøylen har en diskret, veljustert avtrekker. Den utradisjonelle plasseringen av løpsvelgeren ser kanskje litt merkelig ut, men fungerer utmerket og problemfritt.

Flott finish

Noe av det som imponerte mest ved Blaser F16, var da geværet skulle settes sammen for første gang: Det er ikke hverdagskost på et helt nytt gevær at løp og låskasse passer 100 prosent, uten den minste bruk av makt. Slik finish er normalt forbeholdt svært dyre haglevåpen.

Opphenget er klassisk med to knaster på innsiden av baskylen som fanger løpssettet. De er ikke utskiftbare, men det er til gjengjeld innfestingen for slagstiftene. Det er ikke noen tradisjonell tverrbolt, og balansepunktet er akkurat ved opphenget. 

Skjeftetreet på testmodellen utmerket seg ikke, men var på det jevne. Nettskjæringen på det godt utformede pistolskjeftet og fortreet synes i overkant dyp. Det er ikke uvanlig på nye modeller, så jeg lurer på om laserskjæremaskinene rundt omkring på våpenfabrikkene trenger justering!

LES OGSÅ: Test av Blaser F3 Supersport

Nærbilde av navnestempelet på Blaser F16
Enkel og elegant: F16 er moderne og meget enkel, med mattsorte og mattgrå overflater med et enkelt navnestempel. Tilpassinger og overgangene fra tre til metall er særdeles bra utført.

Blaser F16 i bruk

Alle som var på skytebanen da jeg skulle teste Blaser F16, ville gjerne ta i den. Samtlige var overrasket over den gode balansen. Det er kanskje det aller første du merker med Blaser F16 i hendene.

Men en sak er at den balanserer fint i hendene. Overføres den gode balansen også til praktisk skyting? Det er avgjørende for hvordan det er å treffe med en hagle. Gamle, håndbygde børser er kjent nettopp for perfekt balanse, og på sporting-gevær får justeringen av små balansevekter foran på løpene og bak i skjeftet stor betydning.

Nærbilde av maskinrommet på Blaser F16
Ryddig maskinrom: Det er ikke mye frittliggende mekanikk i bunnen av løpssettet på en Blaser. Pipene er loddet sammen uten ventilering, noe som er ganske vanlig på mange andre over/ under-modeller.

Her er det ingen grunn til justeringer: Jeg har sjelden skutt med et gevær rett fra butikken som har så god balanse. Det samme uttrykte en annen erfaren skytter, som også prøvde Blaser F16. 

Balansen har voldsom innflytelse på svingen, både når man skyter på vilt og leirduer. På sistnevnte kan det for noen være fordelaktig med litt tyngde forut, men her følte jeg hva jeg vil kalle god harmoni. 

Med forholdsvis lav totalvekt på 3,1 kilo, kan man kanskje frykte rekylen. Men også her spiller balanse og tilpassing en stor rolle, slik at rekylen føltes ikke ubehagelig.

Nærbilde av løp og skinne på Blaser F16
På kornet: Løpet er sammenloddet med hel skinne mellom pipene og har ventilert sikteskinne. Denne starter med 9 mm bredde og ender ut i 7,5 mm.

Annen choke-merking

Blaser har en spesiell markeringsmetode for chokene sine. Det er kort fortalt det motsatte av alle andre: En strek i enden av choken er ikke full, men derimot litt mer åpen enn ½.

Dette forholdet hadde jeg glemt ved testskytingen av Blaser F16 og valgte å skyte med øvre løp, markert som en tradisjonell ¼ choke. Det gikk faktisk veldig bra. Min fornemmelse ble derfor bare bedre da jeg senere fant ut av de faktiske forhold; at jeg faktisk traff så godt med noe som tilsvarte en tradisjonell ¾ choke. 

Jeger skyter med hagla Blaser F16 på skytebane
Balansert: Balansen var det mest positive ved å skyte med en F16. Det er sjelden et gevær har så god balanse rett fra butikken. Ikke bare for undertegnede, men også for de andre som prøveskjøt, var dette en positiv opplevelse.

Dette er det likevel viktig å være oppmerksom på: Selv ikke en Blaser vil i lengden ha godt av å skyte med trangere choker enn ½ når det brukes stålhagl. Benytter man i tillegg superraske og tungt ladde patroner, øker risikoen for løpsskader.

«New kid on the block»: Dette var aller første gangen en Blaser F16 sto i geværstativet på skytebanen, så mange la merke til nykommeren. Men den gjør seg godt i selskap med kjente navn i rekka.
«New kid on the block»: Dette var aller første gangen en Blaser F16 sto i geværstativet på skytebanen, så mange la merke til nykommeren. Men den gjør seg godt i selskap med kjente navn i rekka.

Sjeldne perler

Når man skyter med mange forskjellige hagler, er det ofte stor forskjell på den praktiske skytingen. Det er relativt sjelden at geværet passer nøyaktig til min kropp og skytestil. Mine egne gevær er tilpasset og har følgelig fått riktig lengde og helt korrekt cast. 

Men så er det disse små perler innimellom, der testskytingen går langt over forventning. For i dette tilfellet lå sluttresultatet på skytebanen på samme nivå som med min egen over-under – ja, kanskje enda litt bedre!

Blaser F16 koster 38.000,- for sportingutgaven og ca. 35.000,- for jaktutgaven. I dette prisnivået finnes det flere gode konkurrenter. Mange vil ikke velge Blaseren på grunn av pris og fordi storebror F3 aldri helt har slått an, i alle fall ikke blant jegere. 

Med det nye utvalget av tilleggsmuligheter, fra standardutgavene til mer luksuspregede våpen, samt «ladygun»-modellen Intuition, bør Blasers tilbud på et mellomklassevåpen som Blaser F16 være mer interessant.

Balansevekter til Blaser F16 hagle
Balansert: Balansen var det mest positive ved å skyte med en F16. Det er sjelden et gevær har så god balanse rett fra butikken. Ikke bare for undertegnede, men også for de andre som prøveskjøt, var dette en positiv opplevelse.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Ualminnelig god balanse

Lett håndtering

God finish rett fra fabrikken

MINUS

Prisen er lovlig høy til tross for god kvalitet

Test av Benelli 828U

Benelli betegner 828U som ”Urbino’s over & under”. 828U er ikke en ny hagle fra Benelli, men mye under konstruksjon- og design-biten på Benelli 828U er både nytt, patentert , og, ja, skal vi si revolusjonerende når det gjelder en over/under jakthagle.

Over/under hagle Benelli 828U test
BENELLI 828U: Hagle fra Benelli med praktiske løsninger
BENELLI 828 U

Type: O/U jakthagle, bokslås. Leveres også med sort låskasse Type – 828 U Black.  

Kaliber: 12/76.  

Pipelengde: 71 cm. Andre pipelengder: 66 cm. 

Choke: Utskiftbare. Kolbelengde: 375mm (standard). Også 365mm og 385mm er tilgjengelig. 

Fall: Justerbart. 

Cast-off, cast-on: Justerbart. 

Vekt: 2980 g (med 71 cm pipe.). Vekt avhengig av skjeftemateriale og pipelengde. 

Anm.: Leveres komplett i Benelli våpenkoffert (hardplastmateriale).  

Pris: kr 35000. 828U Black – kr 33000. 

Produsent: Benelli Armi S.p.A., Urbino, Italia.

Importør: Benelli 828U fra Jakt & Friluft AS

skala
5.5/6

Slik jeg kjenner Benelli hagler, er det med 828U utvilsomt satset på nye og meget praktiske løsninger, og, som nevnt, design som harmonerer – og italienerne kan design.

Benelli jobber mye med design slik at hver hagle ikke bare blir en teknisk sak men en elegant enhet. Du får gå nøye til verks i presentasjonen/testen slik at du tar poenget, i hvert fall noe av det. 

Bare betegnelsen er spesiell – tallet 828 er nummeret som identifiserer den historiske byen Urbino på UNESCO’s verdensarvliste og ”U” er initialene til Urbino det gamle hertugdømmet til Federico da Montefeltro, som var en destinasjon for mange lærde menn og kunstnere i det 15’ende århundret. Som Benelli uttaler: ”Den nye Benelli 828U kombinerer kunsten fra fortiden med fremtidens teknologi”. De tar nok ikke helt feil her i sin introduksjon av sin første O/U hagle!

Nærbilde av låsekassa på Benelli 828U
NYTT OG ROBUST LÅSESYSTEM: Benelli’s nye låsesystem bygger på en låseplate i herdet stål i kombinasjon med kammerstykket i demiblock konstruksjon. Dette sterke låsesystemet i en lettmetallslåskasse gir dermed en velbalansert og lett 12’er hagle!

Oppgradert valnøtt

Designmessig er kolbe og pistolgrep på Benelli 828U gjennomtenkt og, skal vi si, meget korrekt. For deg som setter pris på pent treverk så har hagla fått nøye utvalgt og oppgradert valnøtt i Grade 3 Super (828U Black har Grade 3). Oljebehandlingen er meget god og fremhever strukturen i treverket på en riktig pen måte. Pistolgrepet er passe slakt med god avstand til avtrekkerbøylen, passe fyldig (bør passe de aller fleste) og har gode overganger kam/grep. 

Ikke vanlig nettskjæring her, men såkalt ”fiskeskjellmønster” eller ofte betegnet kongleskjellmønster, som går igjen som dekor på låskassa. Mønstret på pistolgrepet er ikke bare designmessig stilig, men gir selvsagt meget god kontakt for avtrekkerhånden. Kolbekammen har innlegg i polyurethane, som inngår i hva Benelli betegner som ”Progressive Comfort System”.

Nærbilde av låsekassen på Benelli 828U
Benelli 828U

Kolbekammen gir både mer komfortabel kinnkontakt, demper rekyl og skal faktisk redusere risikoen for hørselsskader forårsaket av vibrasjoner overført fra kolbe til kinnben som en tradisjonell kolbe gir! Rekylkappa er også i meget rekylabsorberende polyurethane, og har spesielt mønstret midtparti for meget god kontakt i skuldergropa mens hæl og tå har glatte partier, men denne rekylkappa henger seg heller ikke opp i jaktjakka under anlegg. 

Selve rekylreduksjonssystemet er innbygget i kolben, og det virker progressivt alt etter som den ladningen som anvendes! Et aldeles utmerket system for å minimere rekylen!

LES OGSÅ: Test av Baikal MP-27M-10

Nærbildene av løpene på Benelli 828U
Benelli 828U

Benelli 828U er perfekt justert

Med en perfekt justert jakthagle for både kolbelengde, fall og cast er du utvilsomt bedre rustet til ”å gå rett på målet” uten at du må justere deg til hagla med et korrekt anlegg og dermed treff.

Benelli har lenge anvendt systemet med ”shims” på sine halvauto-og pumpehagler for justering av både fall og cast, også på sin halvautorifle Argo; og det har langt de fleste andre produsenter av halvauto- og pumpehagler gjort. Nå har, som de første etter hva jeg vet, Benelli overføret dette systemet til 828U, og det med enda flere justeringsmuligheter – hele 40 kombinasjoner! Nå kan du virkelig finjustere hagla dønn personlig! 

Nærbilde av sikringsfløyen på Benelli 828U
FUNKSJONELLE DETALJER: Sikringsfløyen er, som du ser, større på denne hagla for lettere og mer sikker og praktisk betjening. Løpsvelgeren er plassert på sikringsfløyen. Standard er manuell sikring, men du kan også bestille den med automatisk sikring om du føler behov for det.

Noen tall her: Fallet kan justeres til 42,5mm, 45mm, 47,5mm, 50mm, 52,5mm, 55mm, 57,5mm, 60mm, 62,5mm, 65mm mens cast-off for høyrehåndsskytteren og cast-on for linksskytteren kan justeres i området 3 til 6mm i pluss eller minus! Et betydelig fremskritt for perfeksjonering!

Gammel historisk stil

Designmessig harmonerer forskjeftet på Benelli 828U med linjeføringen i låskasse og kolbe. Forskjeftet har god lengde, er meget godt avrundet, har grepskanaler og samme utførelse av mønster (fiskeskjell/kongleskjell) som på pistolgrepet.   

Grepskontakten på Benelli 828U er svært god med både store sidepaneler og stort panel på undersiden – altså så godt som helt omløpende paneler. Dette ergometrisk utformede forskjeftet gir pipehånden meget god støtte og dermed sikker føring mot målet enten det er fugl i flukt eller leirduer.

LES OGSÅ: Test av Beretta Silver Pigeon 1

Nærbilde av løpsvelgeren på Benelli 828U
Benelli 828U

Låskassa er i den sterke lettmetallslegeringen Ergal og finishen er nikkelplating. Ingen tvil om at italienerne og selvsagt Benelli kan design. Låskassa har elegante linjer som harmonerer med haglas linjeføring, og detaljer som ”fiskeskjell/kongleskjell” mønster går over i overgang til pistolgrepets identiske mønster. 

Den ornamentale graveringen utført med laser i gammel historisk stil – eikeløv og eikenøtter – har bl.a. sine røtter fra Urbino, og denne graveringen finner man igjen som gjennomgangstema på hele låskassa.

Sikringsfløyen er større på denne hagla for lettere og mer, skal vi si, mer sikker og praktisk betjening. Løpsvelgeren er plassert på sikringsfløyen. Standard er manuell sikring, men du kan også bestille Benelli 828U med automatisk sikring om du føler behov for det. 

Åpnernøkkelen – ”toplever’en” – har fått en forbedret ergometrisk utforming for mer praktisk/lettere betjening.

Nærbilde av avtrekkerenheten på Benelli 828U
UTTAKBART OG SPESIELT: Hele avtrekkerenheten er lett uttakbar ved kun hjelp av en nøkkel. Hele enheten byr på nytenking og moderne og meget pålitelig konstruksjon.

Nytt og robust låsesystem

Hele avtrekkerenheten er lett uttakbar ved kun hjelp av en nøkkel (stikkes inn i et hull bak avtrekkerbøylen og presses opp). Hele enheten (modulen, om du vil) byr på nytenking og moderne og meget pålitelig konstruksjon. 

De lineære ”hanene” – eg. lineære tennstifter - blir spent av åpnernøkkelen og løpsvelgeren (omsjalter systemet) er basert på den rekyldrevne (inertia) mekanismen. Avtrekkeren er middels bred, polert og hardforkrommet, og begge avtrekka var helt presise, like og passe justert for vekt.

Justering på Benelli 828U
FOR PERFEKT JUSTERING: Med en perfekt justert hagle for både kolbelengde, fall og cast er du utvilsomt bedre rustet til ”å gå rett på målet” uten at du må justere deg til hagla med et korrekt anlegg og dermed treff.

Benelli 828U har et låsesystem som bygger på en låseplate i herdet stål i kombinasjon med kammerstykket i demiblock konstruksjon. (Studer fotoene her), men greit beskrevet: Øverst i kammerstykket er det spor som matcher låseplaten pluss to hull for låsebolter, og kammerstykket har en klakk på undersiden som passer ned i låseplaten.    

Dette blir en meget sterk forbindelse og perfekt forsegling, og rekylenergien blir absorbert av låseplate og monoblock med ditto redusert energi/stress på henglseboltene! Dette sterke låsesystemet i en lettmetallslåskasse gjør dermed Benelli 828U til en velbalansert og lett 12’er hagle!

Chokere tilhørende Benelli 828U
CHOKER: Fem choker er inkludert og de er meget bra merket

Benelli hagle med bedre avkjøling

På sin 828 U hagle har Benelli brukt et ejektorsystem som er helt integrert i monoblock’en/kammerstykket og dermed er det ikke noe behov for mekanisk forbindelse mellom avtrekkerenhet og forskjefte. Ejektorene spennes ikke når du åpner/brekker hagla. 

Ejektoren(e)) utløses av trykket ved avfyring/rekyl, men bare på det løpet som avfyres eller selvsagt begge ved to skudd. På det løpet som eventuelt ikke avfyres så fungerer ejektoren som ekstraktor. Systemet har derfor fått betegnelsen ”Impulse Ejectors”, altså impulsdrevne automatiske ejektorer. Dette funker, og det helt perfekt!

LES OGSÅ: Sauer produserer som regel rifler, men kommer for første gang på lenge med en hagle. Vi har testet Sauer Apollon.

Nærbilde av kolben på hagla Benelli 828U på hvit bakgrunn
OPPGRADERT, KOMFORT, SUPER REKYLDEMPING: Selve rekylreduksjonssystemet er innbygget i kolben, og det virker progressivt alt etter som den ladningen som anvendes! Et aldeles utmerket system for å minimere rekylen!

Du ser at pipene er sammenføyet ved monoblock’en og med kort skinne mellom munningene, som igjen gir bedre avkjøling og noe lettere vekt. Den ventilerte – 7mm brede – sikteskinna er i karbonfiber, som gir litt vektreduksjon men også hindrer heteflimmer.

Pipene (altså selve stålet) er behandlet i en spesiell prosess – Crio piper eller rettere sagt cryogenic behandlede piper. Cryogenic behandling av stål i ekstremt lave temperaturer ved å bruke flytende nitrogen ved -190 grader Celsius. Prosessen forandrer mikrostrukturen i stål og tar bort spenningene i materialet, og dermed blir vibrasjoner redusert og (kort sagt) blir de ballistiske prestada forbedret.

Nærbilde av ejektorsystemet på hagla Benelli 828U
IMPULS EJEKTORER: 828 U’s ejektorsystem er helt integrert i monoblock’en/kammerstykket og dermed er det ikke noe behov for mekanisk forbindelse mellom avtrekkerenhet og forskjefte.
VURDERING
Karakter
PLUSS

Helt personlig tilpassing

Rekylsystem

Robust lås

Stil, balanse og eleganse

Kan selvsagt anbefales!

MINUS

Ikke noe spesielt

Test av Baikal MP-27M-10

Baikal er som kjent for driftssikre hagler. Det finnes utallige bruksjern som etter mange år uten olje og stell fungerer utmerket. JEGER tester om det også gjelder den nye Baikal MP-27M-10 hagle.

Hagla Baikal MP-27M-10 sett fra siden på hvit bakgrunn
BAIKAL: Baikal MP-27M-10 hagle
Baikal MP-27M-10

Kaliber: 12/76

Specs: Ekstraktor. 3 choker 

Lengde: 114 cm (71 cm løp)

Kolbelengde: 36 cm

Drop: 38/60

Vekt: 3,4 kg

Veil pris: 6.490 kr

Leverandør: Baikal MP-27M-10 fra Schou AS

skala
4/6

Tilpasningen av Baikal MP-27M-10 er bra, men har litt skarpe kanter et par steder.

Baskylen har et enkelt motiv som ser ut som det er innstemplet: Ikke vakkert, men på dette jernet funker det. Blåneringen er sparsom, så MP-27M-10 er en Baikal hagle som nok vil få en viss patina ganske raskt.

Nærbilde av avtrekkeren på hagla Baikal MP-27M-10
Uvanlig: På Baikal velger man øvre løp ved å trykke avtrekkeren forover – men det er tungt å få den i riktig posisjon.

Det er ventilert sikteskinne og et lite siktekorn.

Hagla fra Baikal er ikke stålgodkjent, men alle våpen som distibueres fra Tyskland er såkalt «CIP approved» og den bør dermed takle stål så lenge man holder seg unna for trange boringer (i likhet med andre hagler).

LES OGSÅ: Test av EGE Alaska

Uvanlig, men solid hagle fra Baikal

Baikal MP-27M-10 har en uvanlig løpsvelger, for her må du trykke avtrekkeren fram. Ganske mye makt må til, så bruk tommelen i stedet for pekefingeren. 

Gangen i mekanismen er overraskende jevn i forhold til det jeg er vant med hos eldre Baikal-hagler. Baikal MP-27M-10 er litt framtung, men helt på det jevne å skyte med.

Alt i alt er dette en hagle fra Baikal som er et solid bruksjern som gir mye og langvarig jaktglede for penga, i likhet med Hatsan Optima D12, som vi også har inkludert i vår test av jakthagler.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rimelig

Ekstremt driftssikker

Trygt sikringssystem

MINUS

Framtung

Litt kort og lav kolbe

Test av EGE Alaska

EGE Alaska (eller E52 som produsenten kaller den) er ei hagle som både ser og kjennes billig ut. Dessverre viser testen vår at EGE Alaska går på sikkerheten løs.

Bilde av hagla EGE Alaska/ E52 på hvit bakgrunn
EGE ALASKA: Hagle som går på sikkerheten løs
EGE Alaska / E52

Kaliber: 12/76

Specs: Ejektor. 5 choker (F, IM, M, IC, CYL).

Lengde: 114 cm (71 cm løp)

Kolbelengde: 36 cm

Drop: 39/60

Vekt: 3,3 kg

Veil pris: 5.999 kr

Leverandør: EGE Alaska fra XXL

skala
1/6

Stokken på EGE Alaska gir flashback til mitt første luftgevær, og treverket er lite mettet med olje. Pistolgrepet er spinkelt, men beavertail-forskjeftet gir godt grep.

EGE Alaska har OK tilpasning mellom stål og treverk er ok. Løpene har ventilert sikteskinne og fiberoptisk siktekorn.

Mekanismen virker rimelig, men det er to ting som gjør at det virkelig skjærer seg. Det første er en «pyntelinje» på siden av baskylen som er direkte stygg, hakkete og ujevn. Det har dog ingen negative følger for praktisk bruk.

Det har derimot den kombinerte sikringsfløyen og løpsvelgeren: Knasten er veldig diffus og havner lett i midtstilling. I tillegg kan man løsne skudd selv om sikringen ikke er skjøvet frem.

Vi opplevde ikke det samme problemet med sikringen på EGE E60 da vi testet hagler.

Nærbilde av løpsvelger på haglen EGE Alaske / E52
Farlig: Med løpsvelger i midtstilling kan skuddet gå uten at sikringen er skjøvet frem.

EGE Alaska/ E52 har OK balanse og oppleves som stabil i bruk. Men slike ankepunkt som sikkerhet går man ikke på kompromiss med.

XXL opplyser at fabrikken er kontaktet og vil ta grep m.o.t sikringsproblemet. XXL kaller tilbake EGE Alaska fra butikkene for å sjekke dem hos børsemaker.

LES OGSÅ: Test av Akkar Altay II 812 Silver 12-76

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt forskjefte

Grei å skyte med

MINUS

Tvilsom sikring

Stygg pyntelinje på baskyle

Ser billig ut

Test av Akkar Altay II 812 Silver 12-76

Altay II er ei solid hagle fra Altay, men framstår noe «enkel» og rimelig. 812 Silver har et fyldig pistolgrep og smart forskjefteknapp, men denne modellen Akkar Altay når allikevel ikke helt til topps i testen.

bilde av haglen akkar altay 2 812 silver 12-76
ALTAY: Akkar Altay II 812 Silver 12-76 når ikke helt til topps
Akkar Altay II 812 Silver 12-76

Type: Over/ under

Pris: 11.290,-

Leverandør: Schou AS

skala
3/6

Akkar Altay II 812 Silver 12-76 har en kolbe som er noe lav for begge testskytterne, og vi synes begge at avtrekket er i tyngste laget til at det oppleves helt komfortabelt.

Stokken i oljet valnøtt er visstnok oppgradert. Dessverre skjemmes testvåpenet visuelt av to kvister i treverket; en i kolben og en rett over avtrekkerbøylen.

Ellers er det veldig god fylde i pistolgrepet, og forskjeftet på Altay, som har beavertail-utforming, byr på godt grep.

LES OGSÅ: Test av Sabatti Short Lettvekter Multichoke 12-76

Altay med smart løsning

En tilleggsløsning på denne Altay-modellen som falt i smak hos testpanelet, er at forskjeftet løsnes ved å trykke inn en knapp fremst på forskjeftet, i stedet for den tradisjonelle løsningen med slider eller hendel på undersiden.

Akkar Altay II 812 Silver 12-76 er 115 cm langt og veier 3,2 kg. Sikringen er automatisk og løpsvelgeren med tydelig «knepp» sitter på sikringsfløyen. Enkel avtrekker og ejektor. Leveres med koffert og fem utskiftbare choker.

Alt i alt er Altay fin-fin jakthagle som lider av hardt avtrekk og et par skjemmende kvister i treverket. Utenom disse punktene likte vi egentlig Akkar Altay 2-hagla svært godt med sin enkle og rustikke sjarm.

Til tross for at denne tyrkeren ikke nådde helt til topps, triumferer de tyrkiske haglene på pallen. Søskenbarnet til Altay Silver, Akkar Altay Black Synth, fremstår som ei noe mer robust hagle godt egnet til sjøfugljakt.

Testvinneren i denne omgang ble den populære hagla Khan K500 LUX.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fyldig pistolgrep

Smart forskjefteknapp

Enkel og solid

MINUS

Tungt avtrekk

Lav kolbe

Test av Sabatti Short Light Multichoke 12-76

Med en vekt på kun 2,62 kg, er Sabatti Short Multichoke den letteste hagla i testen. Det mest overraskende med Sabatti Short Light Multichoke 12-76 er hvor forsiktig den sparker.

sabatti hagle short multichoke light test
SABATTI HAGLE: Short Multichoke Light
Sabatti Short Light Multichoke 12-76

Type: Over/ under

Pris: 17.850,-

Leverandør: Sabatti Short Light Multichoke 12-76 fra Vaabenhuset Nygaard AS

skala
5/6

Sabatti Short Multichoke bør være lett å bære en hel dag med støkkjakt, da det veier kun 2,62 kg.

Man skulle tro det merkes på rekylen, men det motsatte er tilfelle: Vi ble svært overrasket over hvor forsiktig Sabatti Short Multichoke sparker. 

Sabatti Short Light Multichoke 12-76 har Optowood-skjefte i oljet valnøtt med håndskåret nettskjæring. Optowood innebærer laserbehandling, noe som skal gi finere mønster i treverket. Og det må sies at denne Sabbati-haglen har svært pent treverk i denne prisklassen.

Totallengden er 105 cm med løpslengde på 63,5 cm. Stålforsterket og nikkelbelagt låskasse i «ergal 55» aluminium med pen gravering og ekstraktor.

LES OGSÅ: Test av Beretta Silver Pigeon 1 MY19

Lett og god Sabatti hagle

Sabatti Short Light Multichoke 12-76 har en gullfarget avtrekker og løpsvelgeren sitter som en knast oppe på sikringsfløyen. Sikringen er automatisk med dobbelt haneoppfang. Løpene har 7 mm bred ventilert skinne og messingfarget korn.

Short Mulitchoke er en virkelig god hagle fra Sabatti: Den er godt balansert, skyter godt og oppleves som veldig stabil. Med bedre kolbekappe hadde det blitt full score på terningen i vår test av hagle til jakt.

En annen hagle i testen som var like god å skyte med som Short Multichoke, var Blaser F3.

Sabatti Short Mulitchoke leveres med fast trangboring på ½ og ¼. Livstidsgaranti på alle deler. Leveres også som links uten tillegg.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Pent skjefte

Norsk merkeverksted

Stabil og lettskutt

MINUS

Litt røff kolbekappe

Test av Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19

Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 har nytt choke- og løpsystem fra forrige Beretta hagle. Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 er en flott og driftsikker hagle.

Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 hagle test beretta
Ren luksus: Den nye modellen Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 er ei flott og driftssikker hagle.
Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19

Kaliber: 12/76 (20/76 kommer på lager til våren)

Kolbelengde: 368 mm

Drop: 36,5 og 57,5

Vekt: 3,3 kg

Varianter: Leveres i vanlig og links-versjon i plastkoffert med 5 choker, rembøyler og våpenolje.

Pris: Kr 24.990,-. 

Leverandør: Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 fra Schou AS

skala
5/6

Berettas referansehagle Silver Pigeon har sitt utspring i Beretta 686 som etter hvert fikk navnet Silver Pigeon 686. Dette ble en populær hagle som mange konkurrenter ble og fortsatt blir målt opp mot.

Etter hvert lanserte derfor Beretta en enklere utgave av samme hagle ved navn Silver Pigeon 1, hvor blant annet remfester var fjernet, kolbekappen var enklere – kort sagt, en nedskrellet og rimeligere utgave.

Nærbilde av låsekassen på Beretta Silver Pigeon 1 MY19
Låskasse: Selvjusterende doble låsetapper er en sikker løsning som gir slank og lav profil.

Vital overgang for Beretta 686

Den nye modellen har fått navnet Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 (model year 2019). Ved første øyekast kan det se ut som at Beretta har «sminket hesten» og kun gitt Silver Pigeon 1 ny gravyre og deretter relansert den som en ny Beretta hagle.

Det er feil. Den største endringen er nemlig ikke så synlig, men ligger i løpene.  MY19-modellen av Beretta 686 SP har nemlig blitt utstyrt med nye choker og løpssystem.

Optima choke HP er nytt for Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19. Optima-chokene kom for cirka tjue år siden og tok da over for det kortere «mobil choke»-systemet.

Optima ble videreutviklet senest i 2008 da Optima choke HP (high-performance) kom. Nesten hver nye hagle fra Beretta som nå produseres, er tilpasset dette systemet.

Optima-løpet har en overgangs-kon på 80 mm og tilsvarer det for eksempel Browning kaller «back-bore». Det innebærer at det er en konet (kjegleformet) overgang fra kammeret og inn i løpet.

LES OGSÅ: Test av Beretta 687 Silver Pigeon 3

Nærbilde av stokken på Beretta Silver Pigeon 1 MY19
Nøytral: Stokken har ikke det mest spennende treverket, men er pen og skjemmer absolutt ikke hagla.

Ved en del oppgraderinger oppleves det som produsentene endrer uviktige småting og lanserer det som et nytt våpen. Beretta må ha ønsket å forbedre ei svært vellykket hagle.

Choke-effekt

Optima choke HP-tubene er på 70 mm og flukter i forkant av løpet. Hvis du foretrekker konkurranse-choker, kan man bruke chokene fra for eksempel Beretta DT11.

Optima choke HP-systemet sies å gi bedre skuddbilde med stålhagl. Det er nok slett ikke umulig, i og med at chokene og overgangskonen er lengre. Det hjelper til å holde svermen bedre samlet særlig med harde stålhagl.

Nærbilde av graveringene på avtrekkeren på Beretta Silver Pigeon 1 MY19
Greit gull: Gullfarget avtrekker plassert i gravert avtrekkerbøyle gir en liten touch av eksklusivitet uten å bli prangende.

Silver Pigeon MY19 produseres i kaliber 12 og 20 med 76-mm kammerlengde. Våpenet kommer med løpslengder på henholdsvis 67, 71 og 76 cm. Importøren Schou har dog valgt å kun ta inn våpen med 71 mm løp, som er det vanligste på jakt. Det vil jeg tro er et fornuftig valg.

Siktemidlet er et enkelt korn i metall plassert fremme på den ventilerte sikteskinnen.

LES OGSÅ: Test av Beretta 692 Black B-fast

Nærbilde av sikteskinnene på Beretta Silver Pigeon 1 MY19 på dyreskinn
Enkel: Siktemidlene består av en ventilert skinne med et enkelt siktekorn.

Lekker lås

Den lasergraverte låskassa er av bokslås-typen og har doble selvjusterende låsetapper som gir en slank og lav kasse.

Denne driftssikre låskassa er produsert i tredve år og har blitt solgt i over 1 million eksemplarer. Selve løsningen med doble selvjusterende låsetapper er enda eldre enn dette.

Gravyren har motiv fra planteriket og består av vinranker og -druer – såkalt New Floral – samt Beretta-navnet med logoen godt synlig. Top lever og avtrekkerbøylen har også fått en omgang med laserverktøyet på Beretta-fabrikken.

Finishen på låskassa og en relativt finskåret og grunn gravyre, gjør at utsmykningen fremstår som godt synlig, men likevel diskret. Det gjør at «tivoli-preget» som fort kan skjemme enkelte hagler med lasergravyre, heldigvis ikke er til stede på Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 hagle.

Nærbilde av avrundet kolbeknapp på Beretta Silver Pigeon 1 MY19
Ingen hekter: Kolbekappen er godt avrundet på alle kanter. Den er passe myk, slik at den demper rekylen bra.

Et lite minus

I underkant av låskassa sitter en enkelt gullfarget avtrekker. Derfor er våpenet utstyrt med løpsvelger som sitter på toppen av sikringsfløyen. Løpsvelgeren er det eneste undertegnede ikke er helt fornøyd med på denne børsa: Den er flat og nærmest flukter med sikringsknasten.

Riktignok har den riller, men jeg opplever den som noe vanskelig å betjene med hansker. Her kunne jeg ønsket meg for eksempel en forhøyning på toppen av velgeren, slik at den ikke så lett glipper under fingeren når ting skal skje fort sent i høstjakta eller vinters tid.

Våpenet leveres med automatisk sikring, men denne kan enkelt bygges om til manuell sikring ved å fjerne tangen som går mellom toplever og sikringsfløy. Ejektoren kommer også fra 686-modellen som i mange år har vist seg som en solid og driftssikker løsning.

Nærbilde av lasergravyre på Beretta hagle Silver Pigeon 1 MY19
Diskret: Silver Pigeon 1 MY19 har en relativt rik, men likevel diskret lasergravyre.

Skjefte uten schnabel

Stokken på Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 er av oljet valnøtt og var på testvåpenet pen å se på, om enn med litt lite liv. Fordelen med et så ensartet skjefte er at det er mindre utsatt for spenninger og sprekker – aldri så galt at det ikke er godt for noe, med andre ord. Men for all del – skjeftet skjemmer absolutt ikke børsa, og gir et godt inntrykk av kvaliteten på håndverket.

Beretta MY19 produseres med både schnabel og rund avslutning på forskjeftet (også kjent som classic eller semi beaver tail). Schou har valgt å ta inn modellen uten schnabel-avslutning, og det er jeg enig i:

Den runde avslutningen er mindre utsatt for mekaniske skader. I tillegg synes jeg personlig den runde formen passer best ved varierte skytestillinger og jaktformer.

Forskjefte og pistolgrep har jevn og pen nettskjæring som oppleves som ru, men behagelig og gir godt grep. Microcoil-rekylkappen henger seg ikke fast i klær og demper rekylen bra. Kolben er for øvrig ikke klargjort med hull for rembøyler, selv om slike følger med.

LES OGSÅ: Test av Beretta Ultraleggero

Nærbilde av løpsvelgeren på Beretta Silver Pigeon 1 My19
Kaster hansken: Mitt eneste ankepunkt er den glatte løpsvelgeren som jeg opplevde noe vanskelig å betjene med hansker.

Genuint forbedret Beretta hagle

Ved en del oppgraderinger av våpen, oppleves det av og til som om produsentene endrer uviktige småting, fikser litt på utseende og lanserer det hele som et nytt våpen. Det er noe som heter «never change a winning team» – og enkelte ganger kan det være heldig.

Valgene Beretta har gjort med det nye løpssystemet på Silver Pigeon 1 MY19, gjør at det oppleves som at de har hatt et genuint ønske om forbedring av en allerede svært vellykket Silver Pigeon 1.

Undertegnede er 190 høy med lange armer. Hagla passet nesten perfekt, selv om kolben var litt høy. Likevel var det ikke verre enn at de fleste leirduene avgikk ved døden. Dette er en hagle som oppleves som meget godt balansert og lettskutt.

beretta hagle silver pigeon 1 my19 686 test
Smekker italiener: Låskasse av typen bokslås gir et slankt og smekkert våpen.

På økonomisjefens aksept-liste

Etter mitt syn kunne som sagt løpsvelgeren med fordel vært noe annerledes utformet for nordisk jakt, da vi gjennomfører store deler av jaktsesongen med hanskekledde fingre. Hvis du vurderer Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19, anbefaler jeg deg å sjekke dette selv, da det slett ikke er sikkert at du er enig med meg.

Men her i landet jaktes det såpass mye med hansker at jeg ikke vil se bort fra akkurat denne svakheten. I min bok gjør det at Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 under tvil trekkes ett øye på terningen, og dermed går glipp av full score. 

For ellers er også dette ein meget god, solid og driftssikker hagle fra Beretta. Denne kan du ha glede av for resten av livet, både til jakt og baneskyting – uten at du behøver å gjemme bort kvitteringen for økonomisjefen hjemme!

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Driftssikker låskasse

Slank og lett profil

Optima choke HP-system

Mye hagle for pengene

MINUS

Vel tradisjonell stokk for enkelte

Glatt løpsvelger

Ikke hull for remfester (medfølger)

Test av Beretta 687 Silver Pigeon 3

Beretta 687 Silver Pigeon 3 kom til landet vinteren 2020. Beretta Silver Pigeon 3 er en flott og overdådig hagle, men er det noe nytt under solen eller har italienerne kun kokt ny suppe på samme spiker?

Haglen Beretta 687 Silver Pigeon 3 liggende på et dyreskinn
Oppgradert: Beretta 687 Silver Pigeon 3 har fått et oppgradert skjefte og spandabel gravyre.
Beretta 687 Silver Pigeon 3

Kaliber: 12/76 (20/76 kommer på lager i løpet av vinteren)

Kolbelengde: 368 mm (340 mm i Vittoria)

Løpslengde: 71 cm (67 cm på Vittoria)

Vekt: 3,2 kg

I esken: Leveres både i vanlig og links-utgave, samt i standard og Vittoria/ kompaktutgave i plastkoffert med 5 choker, rembøyler og våpenolje.

Veil pris: 29.990 kr (2021)

Importør: Beretta 687 Silver Pigeon 3 fra Schou AS

skala
5/6

Ei hagle fra modellene i 680-serien kan stort sett kun skilles fra hverandre på treverk, stokkmål og finish. Men som det heter på utenlandsk: Never change a winning team.

La oss slå det fast først som sist: Beretta 687 Silver Pigeon 3 er ei svært lekker hagle som jegere flest vil bli småblank i øynene av å se på. 687 er et ekstremt velbygget, vakkert og balansert støkke av ei hagle.

Men det er jo også forgjengerne – så hva er nytt?

Nærbilde av gravyren på haglen Beretta 687 Silver Pigeon 3
Han som sier det er slik: Tilpasning mellom alle deler er gjort av han som sitter på øverste hylle. Det samme må sies å gjelde for vedkommende som har designet gravyren.

To løpslengder

Optima choke HP var nytt for 686 Silver Pigeon 1 MY19, og vi finner de samme chokene på den nye modellen.

Løpssystemet er likt, slik at 687 Silver Pigeon 3 også kan man bruke konkurransechokene til Beretta. Siktemidlet er et enkelt stålkorn plassert fremme på den ventilerte sikteskinnen.

Importør Schou lagerfører Beretta Silver Pigeon 3 med to løpslengder; standard 71 cm og 67 cm på kompakt-/ damemodellen Vittoria, som for øvrig har 34 cm skjefte.

Testvåpenet er i 12/76 og 20/76 vil komme på lager.

LES OGSÅ: Test av Sabatti Jakt Light Multichoke 12-76

Nærbilde av låsetappene på hagla Beretta Silver Pigeon 3
Velkjent, velprøvd: De velkjente, doble selvjusterende låsetappene finnes selvsagt også på denne modellen.

Oppgradert gravyre

Beretta Silver Pigeon 3 har vesentlig oppgradert gravyre, både i utseende og mengde. Lasergravyren på sidene viser rapphøns i landskap.

Resten av låskassa, top-lever, avtrekkerbøyle og låseknast for forskjefte har svært detaljerte, men moderne scroll, acanthus og blomstermotiver. Nesten på grensen til jålete synes noen, men bare nesten. I tillegg er Beretta-navnet godt synlig dekorert på fremre del av låskassa med modellbetegnelse på undersiden. 

Bokslåskassa med doble selvjusterende låsetapper gir ei smekker og lav kasse, med den karakteristiske trappetrinnsprofilen på siden. Denne driftssikre låskassa har vært i produksjon i tre tiår. Selve løsningen med doble selvjusterende låsetapper er enda eldre. Gjennomtestet og driftssikkert, med andre ord.

«Beretta Silver Pigeon 3 har klassisk rund avslutning på forskjeftet. Dette synes jeg kler den slanke låskasseprofilen bedre enn en mer klumpete schnabel-form.»

Lav løpsvelger på Beretta 687

I underkant av låskassa sitter en enkelt, gullfarget avtrekker. Derfor er våpenet utstyrt med løpsvelger som sitter på toppen av sikringsfløyen.

I likhet med MY19-modellen er løpsvelgeren på Beretta 687 det eneste undertegnede ikke er 100 prosent fornøyd med: Knasten er flat og flukter med sikringsknasten. Riktignok har løpsvelgeren riller, men da jeg testskjøt med hansker, glapp den for meg av og til. 

Jeg ønsker meg veldig en annen utforming på løpsvelgeren slik at den ikke så lett smyger unna fingeren når ting skal skje fort. En liten kul eller forhøyning hadde gjort underverker, uten å ødelegge det lekre utseendet. Det kan hjelpe med litt tilvenning, men slike håndteringsdetaljer bør egentlig ikke være gjenstand for slikt.

Beretta Silver Pigeon 3 leveres med automatisk sikring, men kan enkelt bygges om til manuell sikring ved å fjerne tangen som går mellom toplever og sikringsfløy. Ejektoren på 687 er den samme som på de andre 680-modellene, og er en solid og driftssikker løsning.

Nærbilde av løpsvelgeren på Beretta 687 Silver Pigeon 3
Lav knott: Løpsvelgeren er det eneste jeg ikke er 100 prosent fornøyd med. Den lave profilen på knotten gjør at fingeren glipper enkelte ganger når man bruker hansker.

Beretta Silver Pigeon 3 i lekkert tre

Også skjeftet har fått oppgraderinger. Stokken i oljet valnøtt er av vesentlig høyere gradering enn forgjengeren. Skjeftet på testvåpenet er meget vakkert og livfullt, med dybde og nydelig tigermønster med flott fargespill. Treverket er mettet og velpolert, og gir en fløyelsmyk følelse under lankene.

Testmodellen har klassisk rund avslutning på forskjeftet. Dette synes jeg kler den slanke låskasseprofilen bedre enn en mer klumpete schnabel-form. Forskjefte og pistolgrep har meget jevn og pen nettskjæring med en moderne, avrundet ytterlinje. 

687 Silver Pigeon lll har samme MicroCore kolbekappe som nyere hagler i 680-serien. Den demper rekylen bra og henger seg ikke fast i klær eller vrir seg slik som GelTek-kappen hadde lett for å gjøre.

Kolben er for øvrig ikke klargjort med hull for rembøyler, selv om slike følger med.

Nærbilde av utløserhendelen til forskjeftet på Beretta hagle Silver Pigeon 3
Fikk også pynt: Utløserhendelen til forskjeftet har også vært en tur innom lasermaskina og pyntet seg før hagla fikk reise fra fabrikken.

687 - mer oppgradering enn nyskaping

Ved en del våpenoppgraderinger oppleves det som om produsenten endrer småting, fikser litt på utseende og lanserer det som et nytt våpen. Det føles unektelig som tilfellet her, selv om det skal sies til Berettas forsvar at det er ikke rom for mange forbedringer på Silver Pigeon. 

Er oppgradert stokk, mer og penere gravyre nok til å kalle det en ny modell? Er det ikke mer riktig å si at Silver Pigeon 3 er en påkostet versjon av MY19? Jeg synes det, men oppgraderingen er særs vellykket: 3'ern fremstår som ei lekrere hagle enn Beretta Silver Pigeon 1 MY19.

Men er det verdt å bytte modell hvis man sitter med en tidligere Silver Pigeon-modell? Jeg synes ikke det, spesielt ikke hvis man allerede har en modell tilpasset den nye Optima choke-systemet.

Nærbilde av låsekassen på Beretta 687 Silver Pigeon 3
Detaljrik: Den slanke låskassa er overdådig dekorert med moderne lasergravyre i stor detaljrikdom.

Høy score uten toppnotering

Mitt eneste ankepunkt er altså løpsvelgerens utforming. En liten detalj – men her i landet jaktes det såpass mye i kaldt vær at man ofte trenger hansker. Det er en faktor som må vektlegges såpass at Beretta 687 går glipp av full score, uten at det nødvendigvis er en dealbreaker. 

Hagla for øvrig er nemlig så gjennomført og solid at man kan avfinne seg med at man ikke får i pose og sekk. For dem som ønsker seg ei ny hagle og vil legge rundt 30 laken på bordet, bør Beretta 687 Silver Pigeon 3 absolutt være et av førstevalgene man kikker på. Dette er et særdeles driftssikkert og godt jaktvåpen.

Hvordan den er å skyte med? Det sier seg selv: Silver Pigeon blir ikke sett på som en klassestandard uten grunn.

Nærbilde av skjeftet på Beretta Silver Pigeon 3
Livfullt og lekkert: Treverket i skjeftet på testvåpenet er livfullt og vakkert med svært god finish.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Driftssikker låskasse

Slank og lett profil

Optima choke HP-system

Nydelig stokk og vakker gravyre

MINUS

Glatt løpsvelger

Rembøyler må du selv bore hull til

Oppleves ikke som en ny modell

Test av Sabatti Jakt Light Multichoke 12-76

Sabatti Jakt Light Multichoke 12-76 er en lettvekter og veier 3,4 kg. Sabatti Jakt Light har en totallengde på 115 cm med løpslengde på 71 cm. Vi tester om Jakt fra Sabatti er en hagle som oppleves stabil og lettskutt, eller om vekten ikke kommer den til gode.

Sabatti hagle Jakt 12-76 lettvekter light multichoke test
LETTVEKTER.: Sabatti Jakt 12 76 hagle veier kun 3,4 kg.
Sabatti Jakt Light Multichoke 12-76

Type: Over/ under

Pris: 17.888,-

Leverandør: Sabatti Jakt Light Multichoke 12-76 fra Vaabenhuset Nygaard AS

skala
4/6

Sabatti Jakt Light Multichoke 12-76 har nikkelbelagt låsekasse i «ergal 55» aluminium med pen gravyre og noe stålforsterkninger. Skjeftet er pent, men kan kanskje framstå litt livløst og kjedelig? 

Sabatti Jakt Light har en gullfarget avtrekker og løpsvelgeren er en knast oppe på sikringsfløyen. Løpene har 10 mm bred ventilert skinne og messingfarget korn.

Sabatti hagle med ekstraktor og automatisk sikring med dobbelt haneoppfang. 

Sabatti Jakt 12-76 er godt tilpasset og gir et meget tillitvekkende inntrykk av kvalitet.

På testvåpenet så det ut til å ha skjedd en kjemisk reaksjon mellom siktekorn og løp: Her var det et hvitt felt med «irring».

I følge leverandør er det rester av bruneringsvæske som enkelt pusses vekk med stålull. Likevel trekker det noe ned på helhetsinntrykket, særlig når du som kjøper skal velge deg en flunka ny hagle

LES OGSÅ: Test av Blaser F3 Supersport

Sammenlignet med de andre Sabatti-haglene, må Sabatti Jakt Light Multichoke se seg slått av lillebror Short Mulitchoke, som sikra seg en sølvplass.

Sabatti Jakt Light Multichoke 12-76 leveres med fem utbyttbare choker: 2x forbedret sylinder, ¼, ½, ¾ og 1/1. Livstidgaranti på alle deler. Leveres også som links uten tillegg i prisen.

LES OGSÅ: Test av Khan K500 LUX 12-76

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Solid inntrykk

Lang garanti

Stabil og lettskutt

MINUS

Kantete kolbekappe

Irring rundt siktekorn

Litt livløst skjefte

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.