Beretta 690 Field 1 er en klassisk og tidløs hagle med flott gravering og førsteklasses treverk. Den fremstår som ei real kvalitetshagle. JEGER tester hvor godt den fungerer til jakt.
Beretta har et meget stort utvalg av jakthagler og konkurransehagler. Så hvorfor Field serien? Jada, den nye 690 Field serien bygger på det velprøvde og nye tekniske løsninger, design og materialer – en del forbedringer med andre ord. Litt pussig at 690 Field III ble introdusert før 690 Field 1.
Antakelig følte Beretta på at det var på sin plass med en noe rimeligere utgave, men uten at det gikk på bekostning av kvalitet og bruksegenskaper (kall det gjerne en standardutgave eller ”økonomiutgave”, selv om denne hagla på langt nær er i dette prisleiet en billighagle!).
Hvor ligger forskjellen mellom 690 Field III og Field I? Beretta 690 Field III har oppgradert valnøtt – Grade 2,5 – mer langt mer intrikat og forseggjort gravering, men dette er også rullegravering da håndgravering hadde kostet en anselig bunke ”laken”. Dessuten har Field III omstiller for valg av automatisk ejektorfunksjon eller ekstraktor. Prislappen på Field III ligger for øvrig en del høyere enn Field 1, så om du velger noe mer luksusutførelse så er det lett å regne ut diffen mellom III’eren og I’eren.
Pen valnøtt
Beretta 690 Field III har, som nevnt, en høyere prislapp og er mer oppgradert bl.a. med valnøtt i Grade 2,5 på skalaen. Imidlertid har Field I, som sagt i introduksjonen fra importøren, førsteklasses treverk. Om ikke klassifisert oppgradert valnøtt, så er denne kvaliteten noen hakk over det som kan betegnes som ”standard” kvalitet: Valnøtt med pen struktur, tettvokst og med ”liv” og selv om den er bra oljebehandlet så kan du oppnå en enda penere kolbe med en god stokkolje og ”albuesvette”.
Naturlig nok har Beretta lang erfaring med å bygge og utforme jaktkolber, og denne kolben bygger på god design og gode snittmål både når det gjelder lengde og fall; en kolbe som antakelig vil passe ganske så bra til muligens ca. 80% av jegere, og med justeringer i ”fall” og lengde kan den av en kompetent kolbemaker tilpasses til de fleste. Kolbekammen har god bredde og er godt avrundet for god og behagelig kinnkontakt.
Pistolgrepet er passe slakt og med god avstand til avtrekkerbøylen for å unngå slag mot fingrene. Dessuten er det gode overganger fra kam til grep, en anelse håndutfylling samt gode nettskårne paneler. Et pistolgrep som mest sannsynlig passer de aller fleste. Ønsker du rembøyler? Jo da, rembøyler er inkludert for ettermontering.
De fleste av de nyere jakt- og sporting haglene er ”velsignet” med den nyutviklede og lette Micro-Core rekylkappa – så også denne og Field III. Rekylkappa er i spesial oppbygget technopolymer og gir svært god rekyldempende effekt. Rekylkappa er glattere enn gummi og henger seg absolutt ikke opp i skytevest/jaktjakke når man tar anlegg! Rekylkappa har avrundet og glatt hæl og for god kontakt i skuldergropa har den ett tett mønster av små grunne runde hull i anleggsflaten. Micro-Core hører til blant de aller beste på markedet i dag.
Designmessig er forskjeftet det vi finner på Field III. Forskjeftet har god lengde, er fyldig meget godt avrundet fra det smalere partiet mot pipene og har store og gode nettskårne paneler for god fiksering av pipehånden. Rett og slett et praktisk jaktforskjefte som burde absolutt passe de aller fleste jegere.
Selvstrammende
Åpneren på forskjeftet er pent gravert (rullegravering), men det er innvendig nyheten ligger, altså nyheten som er den samme som på Field III. Dette nykonstruerte forskjeftebeslaget er i sterk lettmetallslegering, og bidrar bl.a til at hagla blir om lag 100 g lettere.
I beslaget er det en fjærmekanisme som sørger for at trykket mellom forskjefte og låskasse blir konstant og selvsagt fritt for slark. Sikringen her er automatisk, men du kan også bestille hagla med manuell sikring.
Som på Field III har låskassa har fått en mer elegant profil da den har to pent utformede avrundede ”ovaler” ved støtbunnen, såkalt ”double-fenced”, som er mer typisk for hagler i det øvre prissjiktet – ”premium guns”. Låskassa er fullgravert og betegnes som ”Floral Engraving” altså blomstergravering.
Betegnelsen ”Floral Engraving” stemmer sånn tålig bra da denne er en nykomponert og er ganske intrikat utlagt stor akantus med blomster og akantus plantene er brukt i som ornamental utsmykning i mange varianter fra 500-600 f.Kr. til i dag. Dette er rullegravering som er pent utført, men er litt grunn, og kunne med fordel vært dypere. Imidlertid fremheves graveringen noe av finishen – ”Coin Finish” – som er nikkelplating og er også godt beskyttende mot rust.
Berettas låskasse er fra ett stykke smidd stål, og både låskasse og samtlige komponenter CNC maskinert til eksakte toleranser. Låskassa er kjent for lav profil og eleganse og er kjent for å være tynn, lav og elegant. Denne type låsning anvendes på de aller fleste Beretta o/u hagler.
Her har vi to låsebolter – selvjusterende – som går inn i tilsvarende hull i de sidestilte låseklakkene, som også går ned i utfreste spor i låskasseveggene. Disse låseklakkene har også fått ny – som du skal se - design og er blitt større for ytterligere styrke. Som du også skal se, så er det stabiliserende sideklakker som ligger an mot låskassas frontparti. De runde spennstengene for slagmekanismene går i spor i låskassebunnen. De innskrudde hengsleboltene er korte men godt dimensjonerte. Det bør vel knapt nevnes at denne låsningen er pålitelig og virkelig langtidstestet.
Sideflatene og pipeklakkene ved kammerstykket er sirkelpolert, som både gir et godt inntrykk, holder godt på smøreolje og minsker friksjon. Ejektorstengene går nøyaktig i spor, og, hagla har separate og automatiske ejektorer med meget presis funksjon.
Her ser du for øvrig de sidestilte og stabiliserende større låseklakkene pluss sidestilte stabiliseringsklakker som ligger an mot låskassas frontparti. Ferdigstillingsstemplene fra Proof House i Gardone Val Trompia er naturligvis på plass, inkludert liljemerket som viser at hagla er trykktestet til 1370 bar og godkjent for stålhagl og andre harde hagl.
Sikringen er, som på flesteparten av Berettas jakthagler, automatisk. Automatisk sikring er hva majoriteten av jegere ser som en betryggende sikkerhetsmessig norm. På 690 Field III har du for øvrig muligheten til å bestille hagla med manuell sikring. Langt de aller fleste konkurransehagler har manuell sikring, og dette er valgt med hensikt da denne er bedre egnet og mer praktisk på denne type hagler. Også en del jegere foretrekker manuell sikring bl.a. for raskere lading under jakt på bl.a. drevet fasan m.m..
Løpsvelgeren er, som vanlig på omtrent alle Beretta hagler, integrert i sikringsfløyen. Avtrekkeren er middels bred, glatt, pent konturert og hardforkrommet mot rust og ”fingersvette”. Systemet er rekyldrevet, altså ikke mekanisk, og langt de fleste av Berettas o/u hagler har rekyldrevet system, som selvfølgelig er gjennomtestet over lang tid.
Generelt sett så er det lettere å få til gode avtrekk når systemet er rekyldrevet. Avtrekka her er meget gode – distinkte og uten slep og akkurat passe justert for vekt. Du har kanskje notert deg at den nye Beretta 692 Black B-Fast Sporting RH har et mekanisk system da et mekanisk system kan være en fordel særlig på et konkurransevåpen da man ikke trenger å sjalte om med løpsvelgeren dersom man er så uheldig at en av patronene klikker. Dette mekaniske systemet fungerte utmerket med upåkla-gelige avtrekk.
Høy ytelse
Hagla har de nye toppkvalitets Steelium OptimaBore HP (HP=High Performance) løpa. Steelium er spesialstål i nikkel/krom/molybden i en helt spesiell produksjonsmetode – dypdrilling, kaldhamring og vakumutvidelse – pluss en innvendig ny profil med overboring (fra 18,40mm til 18,60m) og forlenget overgangskonus for bedre ballistikk. Løpa er selvfølgelig innvendig hardforkrommet.
De nye chokene – 70mm lange OptimaChoke HP – matcher den innvendige løpsprofilen og er i spesialstål med høy styrke og har en nikkellegering coating som gir svært god resistens mot korrosjon og som kan motstå i høyeste grad stålhagl og andre harde hagl.
Chokene er meget godt merket med bokstaver, stjerner, ”hakk” i munningen pluss også om de er for stålhaglbruk eller ikke. 5 choker er inkludert: Cylinder (sylinder), Improved Cylinder (1/4), Modified (1/2), Improved Modified (3/4), Full (1/1). Et godt dekkende utvalg for allsidig jaktbruk.
Naturligvis kan du supplere med ekstra choker etter behov og utvalget er rikelig – ja, du kan også benytte bl.a. de innvendig/utvendig 90mm lange chokene med betegnelsen OptimaChoke HP +20, som betyr at de stikker ut 20mm fra munningen. Muligheten for ekstra lange innvendig/utvendig choker er også til stede, nemlig OptimaChoke HP +50 – 120mm lange og som stikker 50mm ut fra munningen.
Men du må forsikre deg om at det er kun HP choker som kan brukes og ikke andre choker! I tillegg til ferdigstillingsstempel er pipene merket OB HP som er godkjenning for bruk av OptimaBore HP choker. Hos importøren går de gangbare chokene inn under Choke-grupppe D.
Er du i stedet på utkikk etter en rimelig sideligger, kan du ta en titt på testen vår av Sabatti Sirio.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.