Å tilpasse din nye hagle er viktig for å unngå bom- og skadeskudd. JEGER har skrevet en grundig guide med illustrasjonsbilder på hvordan du sjekker om hagla di passer til deg, og hvilke grep du kan ta for å tilpasse hagla selv.
Kroppens pekefinger: Med ei hagle som passer, er mye av grunnlaget for et skikkelig treff på plass.
Lesetid: 11 minutter
Å tilpasse en hagle burde vært like selvsagt som å finne en jaktdress som passer. Så hvorfor drar mange jegere år etter år på jakt med ei hagle som ikke er tilpasset skyteren? I denne artikkelen ser vi på de grunnleggende grepene du kan ta for å sjekke om din hagle passer til deg. Hagla skal jo være en naturlig forlengelse av kroppen din.
Altfor mange ryper, skogsfugl og småvilt blir skadeskutt – eller i beste fall flyr uskadd videre – på grunn av hagler som ikke er tilpasset. For sitter ikke hagla som den skal, sitter heller ikke skuddet så ubesværlig som det bør. Min erfaring er at de fleste jegere jevnt over er bedre hagleskyttere enn de tror – men at haglene passer dårligere enn de tror. Det blir mye dårlig selvtillit, bomming og banning av slikt!
Standard tilpasning
Ei hagle er laget for å passe en «standardperson», og det begrepet er akkurat så svevende som det høres ut. En italiensk standardperson er annerledes bygd enn en nordmann, og en nordmann er bygd annerledes enn en nordkvinne.
Kroppslengde, armlengde, skulderbredde og ansiktsfasong er vesentlige moment. Derfor er det ikke så enkelt at man kan «kappe» eller nedskalere ei standardhagle for at den skal passe til en kort person – spesielt til kvinner.
Damer har gjerne høyere kinnbein enn menn, slik at ei damehagle bør ha høyere kolbe enn ei standardhagle. Derfor er det ikke gitt at ei kompakthagle passer for kvinner.
Den enkleste kontrollen er kjent for mange: Plasser haglekolben i albuegropen, grip rundt pistolgrepet og legg pekefingeren på avtrekkeren. Ideelt sett skal avtrekkeren havne midt på ytterste ledd på pekefingeren. Rekker du ikke fram til avtrekkeren, er kolben er for lang. Havner avtrekkeren langt innpå pekefingeren, er den for kort.
Av praktiske årsaker tar jeg utgangspunkt i situasjonen slik den vil være for en høyreskytter når jeg nå går gjennom tipsene for tilpasning av hagle. Prinsippene blir akkurat det samme for venstreskyttere, men speilvendt.
Testskyting
Slik går du fram hvis du har mulighet for å testskyte: Sett opp ei skive på ca 20 meters avstand med et godt synlig punkt midt på skiva. Skiva bør være stor og minst en meter i diameter, gjerne det dobbelte.
Monter hagla til skulderen og skyt på samme måte som du gjør på jakt. Du skal ikke finsikte; det skal smelle med en gang du er på målet! Pass på at du har god kinnkontakt og ta gjerne noen «tørre skudd» med klikkpatron først, men IKKE kompenser siktebildet. Hagla skal inn i skulderen, kinnet godt nedpå og trekk i avtrekkeren.
Skyt flere skudd, men kun ett på hver skive. Ikke korriger dersom du ser at du havner utenfor senter, for det er hele poenget: Tendens i treffpunkt vil gi en pekepinn på hvordan hagla passer.
Ligger haglesvermen for høyt, tyder det på at kolben er for høy. Tilsvarende hvis den ligger under, så kan kolben være for lav.
Er svermen plassert til venstre for blinken, så har kolben ganske sikkert for liten cast-off. Det motsatte er trolig tilfelle hvis svermen er plassert til høyre.
Trodde du hagla di var helt rett? Sett ovenfra er cast-off hvor mye kolbe-enden er vridd til høyre i forhold til en tenkt senterlinje langs børsepipa og bakover. Ei godt tilpasset hagle er nemlig ikke helt rett: Den har en bøy i overgangen mellom pipe/ stål og koble/ treverk, for at sikteøyet ditt skal peke samme vei som børsepipa, selv om anlegget i skulderen er utenfor senterlinjen.
For linksskyttere (venstreskyttere) vil kolben være vinklet motsatt, og da heter det cast-on. Skyter du links, blir prinsippet altså det samme sideveis, bare omvendt. Høyderesultatet er det samme uansett om du skyter links eller rechts.
Sjekke haglens tilpasning hjemme
Ikke alle har mulighet til å fyre løs andre steder enn på skytebanen. Fortvil ikke! Det er nemlig fullt mulig å sjekke om hagla passer innendørs også:
Lukk øynene og monter hagla til skulderen med god kinnkontakt. Det er meget viktig at øynene er lukket under montering. Hodet skal ligge godt plassert mot kolben med god kinnkontakt hele tiden. Åpne så kun sikteøyet og se på siktebildet:
Legg merke til hvordan sikteskinne og korn havner i forhold til hverandre. Ser du kornet over skinna? Ser du noe av skinna? Er kornet plassert midt på skinna?
Ideelt sett skal man se litt av skinna under kornet. Hvis skinna eller deler av kornet havner under «horisonten» på låskassa, er kolben sannsynligvis for lav. Likeledes hvis du ser veldig mye av skinna, så er kolben for høy – forutsatt at kinnkontakten er på plass.
Ingen skam å be om hjelp
Spesielt sideveis er det fort gjort å lure seg selv ubevisst ved å skakke på hodet når man legger kinnet nedpå. Dette kan fort narre deg til å tro at kolben ikke passer, når sannheten er at det er hos skytteren feilen ligger, og ikke hos hagla.
Få gjerne hjelp av en venn til å sikte inn langs løpene fra munningsdelen av hagla. Men før dere går i gang – dette er ingen idiotsjekk, men ren sikkerhetsrutine: Trippel og kvadruppelsjekk først at hagla er tom for patroner – og sjekk deretter en gang til for å være helt sikre før dere begynner.
Monter deretter hagla flere ganger, og få medhjelperen til å sjekke at du ikke tipper på hodet eller vrir hagla. Sjekk også at monteringsplass i skuldra er den samme hele tiden, og at du ser like mye av sikteskinna.
En annen ting man bør gjøre, er følgende: Still deg opp med hagla montert i skulderen, pekende skrått oppover i 45 graders vinkel. Lukk øynene. Legg så kinnet godt nedpå kolben og senk hagla rolig til vannrett stilling.
Åpne sikteøyet – kun sikteøyet – og ikke korriger siktebildet. Hva ser du? Ligger øyet riktig plassert i forhold til korn og skinne? Du skal se litt av skinna under kornet som igjen skal være plassert midt over skinna. Kompisen kan stå foran og sikte inn langs løpet når du åpner øyet for å dobbeltsjekke. Passer hagla, så skal kornet ligge midt i øyet.
Hvordan sjekke kolbelengde
Et våpen som har for kort kolbe, er ubehagelig å skyte med. Resultatet er ofte at man ubevisst løfter og flytter hodet litt bakover for ikke å få knoken på tommelfingeren i nesen når skuddet går.
Er du sikker på at skytestillingen er korrekt, så er kolbelengde kanskje det enkleste å finne ut av: Får du tommelen på avtrekkerhånden faretruende nær nesen med en tilhørende kilevink når skuddet går av, er det er et tegn på at kolben nok er litt for kort.
I tillegg vil du kjenne at avtrekkeren kommer innpå det 2. leddet på pekefingeren. Dette gir et krampaktig avtrekk, med fare for at du «rykker» ut skuddet, fordi du da bruker for mye krefter i fingeren.
En kolbe som er for lang, vil gjøre av du ikke får hodet skikkelig frampå kolben med god kinnkontakt, samt at avtrekkeren vil havne utpå fingerspissen.
En måte å få en pekepinn på om kolben har korrekt lengde, er å plassere enden av kolben i kroken på overarmen/ albueleddet og deretter gripe om kolbehalsen/ pistolgrepet. Grepet skal være lett og ledig, og fingrene skal naturlig omslutte kolbehals og pistolgrep. Avtrekkeren skal nå havne på innerste halvdel av det ytterste pekefingerleddet.
Hos flere av hagleprodusentene kan du bestille kolben etter mål, for en merpris så klart. Da behøves det derimot ikke like mye tilpasning i ettertid.
Lede-øye
Selv om du er høyrehendt, behøver du ikke å ha høyre øye som lede-øye. Derfor er det veldig viktig å sjekke hvilket øye som er mest dominant. En del høyreskyttere har nemlig dominant venstreøye og omvendt. Dette vil garantert føre til grove bomskudd sideveis.
Heldigvis er det enkelt å sjekke hvilket øye som er dominant hvis du er hagleskytter: Finn et punkt å sikte på, og monter hagla til skulderen og sikt på punktet med begge øynene åpne.
Lukk deretter vekselvis det ene og det andre øyet. Det øyet som gir mest riktig siktebilde i forhold til siktepunktet og det hjernen din mener du sikter på, er det som er dominant.
Hvis det viser seg at venstreøyet er dominant, kan det føre til en del bom for høyreskyttere. Løsningen er en tur til optiker for å sjekke øynene.
Alternativ kan du forsøke et gammelt råd med å gå over til sideligger: Den brede profilen til en sideligger sies å tvinge øyet nærmest anleggs-skulderen til å bli sikteøye.
Hvis venstredominant øye ikke skyldes synsfeil og du ikke vil skyte med sideligger, er det vanskeligere å få gjort noe mer med det enn å trene og atter trene for å gjøre høyreøyet dominant. En optiker – særlig en med kompetanse på skyting – vil kunne hjelpe deg mye.
Du kan også skyte med venstreøyet lukket, selv om det ikke er å anbefale: Uten stereosyn blir du dårligere til å bedømme fart og vinkler. En tredje løsning er å skifte anleggsskulder, fra rechst til links eller omvendt.
Tidligere prøvde man ulike spesialkolber med ekstrem cast off (for høyreskyttere. Cast on for venstreskyttere), men den kvasse kolbe-knekken vil fort bli et svakt punkt på hagla.
Ta deg tid
Når du skal gå gjennom øvelsene som jeg skisserer, er det viktig at du tar deg god tid. Ta på deg de samme klærne som du pleier å bruke under jakt, og ta det rolig. Kos deg med hagla, gjør øvelsene flere ganger og gjerne med et par dagers mellomrom.
Det er vanskelig – for ikke å si umulig – å bli sikker, hvis man bare baserer seg på kun på å løfte hagla til skulderen en gang eller to. Det du må legge som grunnlag for en konklusjon, er tendensen eller gjennomsnittet av resultatene.
Hvis du er rimelig sikker på at du har funnet ut av dette, så er det på tide å gjøre endringer og teste på nytt. Noen ting, så som for lav kolbe eller for mye cast off kan du test-kompensere med skumgummi og gaffa.
Finner du ut under tilpasningen av hagla at det er behov for permanent endring, trenger du hjelp av børsemaker hvis resultatet skal bli pent. Den andre løsninger er å kjøpe ei ny hagle som passer bedre. Velger du det siste, er det veldig viktig å gå til en forhandler med kunnskap og som tar seg tid til å hjelpe deg med å finne riktig våpen.
Be om hjelp – igjen!
Når det kommer til riktig tilpasning av hagla, er det eneste du kan løse permanent selv, å bygge opp en for lav kolbe eller forlenge en kolbe som er for kort: En lav kolbe kan bygges opp på flere måter, alt fra å teipe på kartongbiter, sette på en kolbeforhøyer som du får kjøpt hos de fleste «haglepushere», eller å få montert en justerbar kolbekam hos børsemaker.
Det finnes også mange ulike kolbekapper i handelen som er beregnet på å forlenge et skjefte som er for kort. Noen er «mellomstykker» som du skrur på mellom kolben og den originale kolbekappa, andre er lengre kolbekapper, mens andre igjen er «hetter» som du trer utenpå kolbekappa.
Justering av cast-off/ cast-on og kapping av kolbe er ting som du absolutt bør overlate til børsemaker. Da bør du i tillegg få kontrollert først at du dønn sikkert har kommet fram til riktig konklusjon før du går til så drastiske tilpasninger.
Din lokale jeger- og fiskerforening eller skytterklubb har mest sannsynlig et ess av en hagleinstruktør i ermet som de kan sette på saken, hvis ikke børsemakeren har riktig kompetanse eller tilstrekkelig tid.
Vel anvendt tid og penger
En runde på skytterbanen med en dyktig hagleinstruktør er uansett ikke noe dumt tips: Instruktøren vil ikke bare hjelpe deg med å finne ut om hagla passer. Mest sannsynligvis vil du få et tips eller tre som gjør deg til en bedre skytter også!
Det å legge ned et par timer på å sjekke at hagla passer skikkelig, og eventuelt deretter justere den til å passe deg bedre, er både vel anvendt tid og penger. Det beste er å gjøre det i god tid før jakta starter, slik at du rekker å trene og bli vant med det «nye» våpenet.
En tur på skytebanen er i tillegg en gylden mulighet til å skyte inn hagla før jakta, slik at du er sikker på at du har både tilpasset hagle og riktig trangboring på plass.
Da skal du brått se at skuddene sitter et par hakk bedre, og at det blir litt mer uttelling på skuddsjansene som du ellers legger så mye tid og penger i å oppnå: Skitt jakt med hagle som passer!
Ulike haglestiler
Hva som passer for den enkelte skytter, går også på smak og behag. Noen foretrekker kraftige skjefter, mens andre liker slanke skjefter.
Engelsk skjefte er det mest kjente alternativet til de tradisjonelle skjeftene med pistolgrep. Et engelsk skjefte kalles også «rett skjefte» og mangler pistolgrep. Det skråner i en rett linje fra avtrekkerbøylen til hælen på kolben. Spesielt på sideliggere er engelsk skjefte mye brukt.
Kinnstykke finner vi oftere på rifler enn på hagler, selv om det var mer vanlig på europeiske hagler for en del år siden.
Selv om konkurransehagler ofte har justeringsmuligheter på skjeftet, har det blitt mer vanlig at også jakthagler leveres med justerbar kolbekam.
En variant som finnes på de fleste halvautomater, er chims eller mellomstykker som plasseres mellom kolbe og mekanisme for å endre fall og cast.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.