Fullt utbytte: Testskyting med hagle er ikke for å få trening, men for å få fullt utbytte av treningen – og ikke minst av jakta!
Lesetid: 7 minutter
Du har sikkert hørt noen påstå at den og den haglpatronen er best i test, uten å si noe om i hvilken hagle eller med hvilken trangboring de skjøt.
Rydd all tvil og spekulasjon av haglebanen: Testskyt selv og se hva hagla di liker best. Her lærer vi deg hvor enkelt du gjør det.
For at haglesvermen ikke skal spre seg for fort når ladningen forlater munningen, har løpet en innsnevring omtrent som en trakt. Alle hagler har innsnevring ved munningen i form av en choke:
Det er en fast eller utskiftbar innsnevring der betegnelser som «kvart» og «trekvart» angir størrelse på trakten. Men utover dette har våpenfabrikantene forskjellige løpsprofiler og grader av innsnevring mellom kammer og choke.
Mange variabler
Løpsprofil og choke er ikke det eneste som bestemmer skuddbildet. Løpslengde, utgangshastighet på haglsvermen, haglmateriale, utforming på forladning, temperatur og avstand er også viktige faktorer.
Når JEGER og andre jaktblad har tester av haglepatroner, gir utgangshastighet, inntrengning og skuddbilde noen indikasjoner fordi vi måler flere patroner opp mot hverandre.
Men med så mange variabler, er det ikke nødvendigvis vår testanbefaling som går aller best i hagla di, eller for den del favorittpatronen til kompisen din eller en påståelig jeger på nettet. Derfor bør du testskyte selv også.
Hva jakter du på?
Det sier seg selv at det du jakter på, bør ligge til grunn for testingen: Hvis du hovedsakelig jakter rådyr, har det liten interesse å se på skuddbildet på 30–35 meter. Det er altfor langt hold på større vilt.
Jakter du derimot mye ender, duer og den slags, kan det være nyttig å kjenne skuddbildet med ulike patroner på maksimal skuddavstand.
I tillegg til avstand, bør du teste med de chokene du bruker under jakt. Det er nemlig ikke selvsagt at den patronen som går best med trekvart eller full choke, er den som også går best med kvart choke.
Og til slutt må du også teste med flere haglnummer og patrontyper dersom du skifter haglstørrelse gjennom sesongen.
Enkel testrigg for skuddbilde
Sett to europaller på høykant inntil hverandre eller snekre deg en ramme på om lag 1,2 x 1,2 meter. Teip fast et gråpapir på minimum 1 x 1 m. Midt på gråpapiret lager du et merke med en tykk sprittusj.
Lag deg en enkel passer ved hjelp av en hyssingbit på 50 cm med en spiker og en blyant knytt fast i hver sin ende. Da kan du kjapt slå en sirkel med 100 cm diameter ved å holde fast spikeren i senter av sprittusjmerket. Sett opp blinken foran en sikker bakgrunn.
Deretter skritter du opp 25 meter eller aktuell skuddavstand. Skyt kun ett skudd på hvert papir. Har du flere patroner og choker du skal teste, er det lurt å merke hvert ark med patronnavn, haglstørrelse og trangboring. Det kan bli en del skyting, så du bør ha nok papir, teip eller stiftemaskin.
Test av inntrenging
Du bør også teste inntrengning. I gamle dager hadde vi telefonkataloger, som var fine til å teste inntrengningsevne på. Det er verre å gjennomføre likedan på gulesider.no og andre nettbaserte oppslagsverk.
Det jeg gjør nå, er å kontakte lokale trykkerier eller grafiske virksomheter. Slike bedrifter har ofte en del papirlass med feiltrykk som de mer en gjerne gir fra seg mot at du henter dem selv.
Ta en tett stablet A4-bunke på 5–7 cm og slå et par runder teip rund bunken. Dette er nok for de fleste patroner, men du kan godt bruke opp i 10 cm hvis du har god tilgang på papir: Papir som ikke bli gjennomskutt, bruker du jo bare på nytt til samme formål under neste testskyting.
Det er en fordel om papirbunkene reises opp mot et hardt underlag slik at de ikke fjærer eller står forskjellig fra gang til gang. Jeg stabler dem opp mot en pall der jeg har laget en hylle for papirbunken.
De fingernemme ser sikkert at de kan lage en kombinasjonsblink der man sparer kostbare skudd ved å teste både skuddbilde og inntrenging samtidig ved å plassere papirhylla bak skuddbilde-blinken. Det viktigste er ikke hvordan, men at det settes opp likt for hvert skudd.
Praktisk gjennomføring
Selv om det sjelden skjer, kan det være feil på en patron. Jeg skyter derfor to-fire skudd med hver patron og hver trangboring før jeg trekker en slutning ut fra gjennomsnittet.
Jeg pleier å teste med de chokene jeg bruker mest under jakt, nemlig kvart, halv og trekvart. For å spare meg for en del jobb, skyter jeg alle patronene med hver enkelt choke før jeg bytter. Jeg skyter i samme patronrekkefølge for alle chokene.
Vær obs hvis du tester patroner som du har tenkt å bruke til vinterjakt: Resultatene kan bli feil hvis du tester i 25 varmegrader. Krutt brenner nemlig langsommere i kulde, slik at hastighet og trykk blir annerledes.
Det kan absolutt påvirke resultatet både med skuddbilde og inntrenging. Det finnes spesielle vinterpatroner som tar høyde for dette. Her kan du hive patronene i fryseren for å få riktigere sammenligningsgrunnlag, for de vil uansett tine noe før du rekker å skyte.
På forhånd har jeg laget en datatabell som jeg printer ut noen eksemplarer av, for å notere etter hvert som jeg tester. For å holde oversikten, kan det være lurt å dele inn sirkelen i fire eller flere «kakestykker», og bruke en rød tusj for å markere haglhullene etterhvert som man teller.
For å teste skuddbildet, er det viktig at man ser hele svermen på blinken. Da kan man telle antall hagl innenfor sirkelen og se etter hull i svermen. I tillegg bør man se etter klumper i haglsvermen, noe vi heller ikke ønsker:
En ideell haglesverm skal være mest mulig sirkelformet med haglene jevnt fordelt over hele sirkelen, fritt for større områder uten hagl eller områder der hagl har klumpet seg. Videre bør det være minst mulig randhagl, altså enkelthagl som ligger langt utenfor resten av svermen.
Analyse av gjennomtrengning
Her teller man snittet av hvor mange ark haglene går gjennom. Det kan være vanskelig å få helt nøyaktig, så det er viktig å skyte flere skudd og ta gjennomsnittet.
Akkurat hvor haglene har stoppet, er ikke alltid lett å avgjøre. De siste arkene vil ofte ha en revne eller sprekk uten at haglet har gått gjennom.
Hvor man stopper å telle, er ikke så viktig, så lenge man gjør det likt hver gang. Jeg pleier å telle med det siste arket hvor det er tydelig revne i papiret.
De bakerste arkene vil som regel ikke være skadet, slik at de altså kan brukes om igjen. Pass da på at du fjerner alle ark mellom der du slutter å telle og der du får helt glatte ark, slik at du ikke får feil resultat på neste skudd, enten fordi du teller med merker etter forrige skudd eller at et hagl har truffet der papiret er svekket.
Test der andre tror
Uansett hva du jakter på og hvilke hold du vanligvis skyter på, kan du teste på denne måten. Den eneste forskjellen vil være skyteavstanden fram til testskiva, ut fra det holdet du vanligvis skyter på.
Testskyting med hagle er ikke for å få trening, men for å få fullt utbytte av treningen – og ikke minst av jakta!
Basert på resultatene kan du nå danne deg et bilde av hva slags patroner hagla di trives best med. Kanskje har du også funnet ut at det er forskjell på hvilken patron som går best med vid eller trang boring, slik at det er best med forskjellige patroner i de to løpene?
Eller kan det kanskje være lurt å gå over til andre patroner senere på høsten når holdene blir lengre og chokene trangere? Testskytingen gir deg svaret!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.