Ideen bak vinterpatroner er at forladningen skal holde seg myk i kulda, samt at kruttet tåler kulde uten å senke hastigheten for mye. I lommevarm tilstand ga Winter en sverm som forbauset meg litt: Etter mitt syn kan den anses for å være en «spreder light» med modifisert choke.; jevn og godt fordelt sverm med enkelte randhagl. Et par-tre hagl lå ganske langt ute, uten at det har noen reell praktisk betydning.
Et snitt på 73 gjennomhullede ark med kald patron og 71 med varme patroner må gi reklamen rett: Dette er en patron som funker i kulda! Haglsvermen var minimalt forskjellig i varm og kald tilstand.
B&P MB Winter
Inntrengning: 71 ark varm/ 73 ark kald
Patrontype: Vinterladning
Ladning: 38 g
Haglstørrelse: US 5
Hastighet: 410 m/ sek
Kaliber: 12/70
Kommentar: Overraskende vid sverm i alle haglene (nesten semi-spreder/ kortholdspatron i Maxus), men jevn og fin. God inntrengning. Med trangere sverm ville den fått ett øye til på terningen.
Pris: 15,20 kr/stk
Importør: Magne Landrø AS, www.landro.no
Terningkast: 5
Full fres med Mythos
Jeg jakter både rådyr, skogsfugl og gås, arter som det er greit å ha litt ekstra futt i ladningen på. Spent dyttet jeg en Mythos i ladeporten og så fram til rekylen. Dette er tross alt en 40 grams semimagnum som bør gi morsom skuldermassasje. Samtidig skal «Gordon-systemet» visstnok dempe rekylen, men dette trodde jeg knapt ville være merkbart i praksis…
Joda, du kjenner det er futt i patronen, men jeg er jammen ikke sikker på om jeg hadde klart å skille Mythos fra lettere ladninger i en blindtest. Ofte kan mer futt i patronen gå utover haglesvermen. Jeg tok forbauset en kikk på papiret, skiftet papirbunke og fyrte av et nytt skudd mot blinken: Svermen er helt jevn!
Haglene trenger dypt inn, men kanskje ikke så dypt som de egentlig skulle ha gjort? 91 ark måtte jeg i snitt bla meg gjennom før jeg fant det siste haglet fra varm patron.
I likhet med Dual Power, skjedde det saker og ting når kald B&P Mythos ble fyrt av: I det 125. arket fant jeg siste hagl. Mythos-forladningen skal påvirkes lite av kulde. I min hagle fungerte det ikke like godt som for vinterpatronen, men ulik kruttype kan også ha en del å si.
Haglsvermen med kald patron var marginalt bedre enn med varm patron, hvor det var tendenser til små hull, ujevn spredning og mer randhagl. Svermen var jevnere i både Gold Hunter og Zoli (se undersak), men helt akseptable i alle hver hagle som ble brukt i testen.
Jeg registrerte svært lite deformering av enkelthagl, nesten som med stålpatroner. Mythos inneholder herdede blyhagl som er overtrukket med nikkel, noe som tydeligvis fungerer. Dette er en patron som kan være en favoritt til hardskutt vilt! Den finnes også i 12/76 og 46 grams ladning med US 2.
LES OGSÅ: Test av hagleammunisjon i US 2, 5 og 7
B&P MG2 Mythos
Inntregning: 91 ark varm/ 125 ark kald (Browning Maxus. Choke: Mod). 109 varm/ 89 kald (Browning Gold Hunter. Choke: MOD). 126 varm/ 103 kald (Antonio Zoli. Choke: 3/4)
Patrontype: Semimagnum
Ladning: 40 g
Haglstr: US 5 (finnes også i US 4)
Hastighet: 430 m/ sek
Kaliber: 12/70 (finnes i 12/79)
Kommentar: Veldig jevnt og pent skuddbilde til å være semimagnum, samt veldig god inntrenging! Litt mye randhagl i Maxus, men ikke i de to andre. Lavere pris ville gitt full score.
Pris: 20,90 kr/stk
Importør: Magne Landrø AS, www.landro.no
Terningkast: 5
Konklusjon
Testen konkluderer med at Baschieri & Pellagri er ypperlige saker. Ikke alle er mitt førstevalg, men Mythos kunne blitt fast følgesvenn med en «vanlig» hagle. Dual Power er ypperlig som andreskudd for eksempel på due- og andejakt, og vil nok bli vurdert som en del av høstens Maxus-diett. Noen skudd med sprederen Dispersante vil det nok også bli på de første dagene i rypejakta.

Dobbelt med duplex: For den spesialiserte jegeren kan det ofte lønne seg å prøve litt spesielle patroner, for eksempel duplex-skudd til skogsfugljakta.
Overraskende resultater
Testskytingen ga meg noen resultater som først var meget snodige. Jeg klødde meg veldig i hodet – og gjør det litt fremdeles.
Det er opplest og vedtatt at kalde patroner gir redusert hastighet. Patronene som var kalde, ble derfor forventet å ha mindre inntrengning enn de varme patronene. I praksis var det stikk motsatt i testvåpenet, en Browning Maxus Sporting Carbon. De kalde patronene sendte haglene mye lengre inn i papirbunken enn de varme!
Dette kan være skummelt med tanke på kammertrykk. Hos patronen med størst forskjell (Dual Power) var det 60 prosent dypere inntrengning med kalde enn varme haglepatroner! Hvis det innebærer 60 prosent økning i kammertrykk, er vi på rundt 1200 bar! Det kan bli litt for heftig og spennende i eldre hagler.
Målingene jeg fikk var så oppsiktsvekkende at jeg valgte å teste noen Mythos-patroner i to andre hagler; en Browning Gold Hunter halvautomat og en Antonio Zoli o/u. Da skjønte jeg om mulig enda mindre:
Gjennom Gold Hunter med modified choke, slo Mythos rett fra fryseren gjennom 89 ark, mens 109 ark ble gjennomhullet med varm patron. Zoli med kvart trangboring sendte kalde patroner gjennom 103 ark i snitt, kontra 126 ark med varme patroner. Det var altså mer som forventet – og stikk motsatt av Maxus.
Browning Maxus ligger forholdvis likt med de to andre haglene når disse fikk servert varmrett og Maxus måtte nøye seg med koldtbord. Derfor ser min frykt for høyt kammertrykk ut til å være ubegrunnet. Min neste tanke var at forladningen i de varme patronene ikke tetter skikkelig i Maxus, slik at en del kruttgass rømmer forbi forladningen og overlater jobben til resten av gasskameratene.
LES OGSÅ: Test av Baschieri & Pellagri MB Gigante
Eksperten svarer
Jeg forela resultatene for Browning-importør Stein Otto Alm i BW Norway.
– Jeg tror dette kan forklares med at Maxus har Vector Pro-kammer. Dette er et 89 mm-kammer med en 63 mm lang koning (innsnevring), i motsetning til brattere 10 mm-kon hos mange andre produsenter. Tanken med Brownings lengre kon er å utsette haglekulene for mindre påkjenning når en slakere vinkel presser haglene sammen. Det gjør at færre hagl deformeres eller havner på avveie som randhagl, forklarer Alm.
Ulempen kan være at enkelte kruttyper under spesielle forhold gir annerledes forbrenning enn tilsiktet.
– Uansett i dette tilfellet er trykket høyt nok til at forbrenningen ikke påvirkes av mindre motstand i overgangskonen. Men i det tilfellet hvor du får lavere fart/ inntrengning, er trykket for lavt til å gi maksimal trykkoppbygging uten motstand i overgangskonen, forteller Alm.
Det ser dermed ut til at det er de kalde testene som gir mest korrekt resultat, mens resultatene med varm patron er «feil».
Vi har for sikkerhets skyld kontaktet B&P via importør Magne Landrø AS. Kjemikerne hos B&P er på saken, og vi kommer tilbake til det senere hvis de skulle komme med opplysninger som peker i en annen retning.