Skal damer ha lett hagle?

Fem kvinnelige jegere tester damehagler og kårer best i test. Men er det egentlig riktig at en damehagle skal være lett, eller er bransjen i utakt med kundene? JEGER tar en nærmere titt på saken.

Damehagle, av mange ofte kalt kompakthagle eller lady hagle, har som regel kortere kolbe: Damer har gjerne kortere armer, og bør ha kortere kolbe for å få godt grep om avtrekkeren.

Videre har damer som regel høyere kinnbein og dermed kortere avstand fra anlegget på kinnet og opp til øyet. Derfor bør en damehagle også ha høyere kolbekam slik at den kvinnelige jegeren får plassert øyet riktig i forhold til høyden på låskassa og løpet.

I og med at menn generelt er sterkere og kraftigere bygd enn damer, blir damene ofte anbefalt å kjøpe lette hagler. Men lett beinbygning stabiliserer rekyl dårligere enn et kraftigere skjelett. Kan det derfor hende at våpenbransjen gjør kvinnelige jegere en bjørnetjeneste ved å selge dem lette våpen? JEGER tar en nærmere titt på saken.

Slik testet vi damehagler

Damene har testet 12 hagler – to halvautomater og ti over/under-hagler, med tilnærmet ubegrenset mengde Nitedals Sport leirduepatroner til rådighet. 

Før skytetesten ble hver damehagle gjennomgått av testpanelet, som gjorde seg notater om førsteinntrykk, vekt og grep. Damene ble ikke fortalt prisen på haglene før etter at terningen var rullet og testvinneren var kåret.

testpanelet test av damehagler
JEGERs kvinnelige testpanel i aksjon på testbanen. Beate Smestad Andersen, Heidi Bråten, Unni Irene Bakke, Anne Rebekka Øiseth Bøen og Elisabeth Kjærstad kom fort på talefot når vinneren skulle kåres.

Sauers damemodell Sauer Artemis ble kåret til testvinner. Artemis er en solid hagle med et eksklusivt utseende som ikke virker prangende. Hele testpanelet var enige om at Artemis hadde meget glatt gange og var enkel å åpne og lukke, i motsetning til flere andre damehagler i testen.

Sauer Artemis ble beskrevet av damene som «perfekt». Denne er en damehagle som er knallgod å skyte med.

Andreplassen gikk til Browning B525, som ble beskrevet av testpanelet som en «knallfin jakthagle for damer». Browning B525 har lett vekt og kortere løp og er ei vakker damehagle som passer like godt til jakt som til baneskyting.

Franchi Instinct Catalyst var en hagle som splittet testpanelet: Noen mente den hadde en eksklusiv og stillig look med solid og godt håndverk, mens andre mente den ga et billig og grovgjort inntrykk. Catalyst er god å skyte med, og flere av damene traff godt med den, men samtlige hadde også problemer med å lade hagla.

Blaser F16 Intuition er en damehagle som oser av diskret kvalitet med pent treverk på stokken og pistolgrep med god fylde i håndflaten. F16 Intuition er testens dyreste damehagle. Damene mener at denne er nydelig og skyte med og like god på bane som på jakt.

Du får det du betaler for

Hvis man er ute etter ei god damehagle, kan det se ut som det er lurt å gå opp i pris. Topp tre er også blant de dyreste damehaglene vi testet:

Skal man trekke en konklusjon etter testen, så må det bli at du får det du betaler for og at alle haglene fungerer fint som rene jakthagler for damer. 

Skal du derimot bruke hagla en del på bane i tillegg til jakt, så lønner det seg å legge litt mer i hagla og gå for noe som koster mer enn de rimeligste. En god damehagle er tross alt en investering du skal bruke i mange år.

Lett damehagle - ikke bare bra

I testpanelet var det en tendens til å foretrekke mer tyngde i haglene enn det vi vanligvis finner på de rendyrkete damehaglene. Hagler på 2,5–2,6 kg ble av de fleste beskrevet som å ha unødvendig hard rekyl, spesielt med litt kraftige jaktladninger. Lettvekterne blir bokstavelig talt for lette.

Årsaken er at damer ofte har mindre muskelmasse på overkroppen. Mindre masse gjør at en gitt rekyl blir forholdsmessig kraftigere. En lett damehagle vil sparke ekstra, og gjør at samlet effekt av rekylen blir enda sterkere.

Bransje i utakt med kundene

JEGER har snakket med Anette Dahl, en særdeles erfaren konkurranseskytter og jeger med både hagle og rifle. Hun konkluderer med at å kun fjerne vekt for å gjøre våpenet mer «damevennlig», er å gjøre damene en bjørnetjeneste. 

– Det er en uting at det skal være så mye fokus på vekt når det er velkjent at man stort sett alltid skyter bedre med tyngre våpen. Et tyngre våpen medfører mindre rekyl. Mindre rekyl skaper trygghet hos skytteren – særlig hos nybegynnere. Et tyngre våpen beveger seg også saktere og mer stabilt, noe som gjør at man også er raskere klar for et oppfølgingsskudd, fastslår Anette.

Hun synes det er viktigere at hagla bidrar til trygg og mer human jakt enn at den er lett å bære: De fleste damer fikser noen hundre gram ekstra på skuldra. 

Og med unntak av et par av damene, var alle enige om at hagler med litt tyngde er bedre å skyte med. En av dem vurderte å bytte ut den lette damehagla si med ei tyngre hagle før neste sesong.

En stor del av våpenbransjen er med andre ord ikke i takt med våre kvinnelige jegere: Vekt er ikke hovedfaktor når de får testskyte før valg av hagle. Når det kommer til lengden på damehagler, er de derimot mer på bølgelengde.

Kvinnelig jeger med caps og hørselvern sett bakgra skyter med Blaser hagle for dame
Blaser F16 Intuition damehagle gikk ikke til topps i testen grunnet tung mekanisme.

Sportinghagla Rizzini V3 Pink Sporting fungerer fint på jakt, så lenge du ikke er på utkikk etter en lettvektshagle. Damene skjøt godt med Rizzini V3 og mener den gir et solid inntrykk.

Er man ute etter en fin førstegangshagle, kan Fair Basic Light Compact Lady være et godt alternativ. Testpanelet beskriver den som en fin brukshagle som er god til å skyte med. Den oppleves derimot noe tung å åpne og lukke.

Sabatti Lady Short Multichoke er en damehagle som gir godt grep, selv med våte hender. Sabatti Lady er en tung og kompakt damehagle, men oppleves som godt balansert. Den leveres med fem utbyttbare choker.

Balansegangen med haglelengde

En lang og tung hagle krever mer kraft i haglesvingen enn en lett, samtidig som den lette på sin side blir mindre stabil i bevegelsen og mer vinglete. Kortere siktelinje forsterker vinglingen ytterligere, slik at treffsikkerheten minsker. 

Hvorfor er lengden på en damehagle så viktig hvis kolben passer? Jo, en hagle som er FOR lang, vil få et tyngdepunkt som ligger lengre ut fra kroppen i forhold til det som er ideelt. Ubalansen gjør at den virker tyngre enn den virkelig er.

Normalhagler har rundt 71 cm løp, mens kompakt-/damehagler gjerne har et løp på 67 cm. 4 cm høres ikke mye ut, men trekk fra noen cm på stokklengden i tillegg – og du har en svært merkbar reduksjon i totallengden. 

Med kortere kroppslengde blir en kort hagle proporsjonalt like lang i forhold til ei normalhagle til en normalt høy mann. En kort hagle blir dermed ikke like vinglete for en kort person, mens ei normalhagle blir for lang og gir feil balanse. Her er det samstemmighet blant damene som har deltatt i undersøkelsen.

Kolbefall og munningsvipp

Hvis du tenker deg en linje fra siktekornet som følger løpet bakover mot kolbenkappen, har jakthagler ofte mye fall på kolben. Det kan medføre at det blir for mye fall for damene – av to årsaker:

Vi har allerede vært inne på at avstanden mellom høyt kinnbein og sikteøye som nevnt er kortere hos damer. Derfor bør damer ha mindre kolbefall.

I tillegg vil mye kolbefall gi mer munningsvipp, med slag mot kinnbeinet som resultat. Årsaken er at krafta som hagleladningen sender rett bakover gjennom løpet og stokken, gir en rekyl som slår mer oppover når anleggspunktet i skuldra flyttes nedover. Er kinnkontakten dårlig i utgangspunktet på grunn av lav kolbe, blir slaget bare enda hardere.

Nærbilde av kvinnelig jeger med øreklokker utendørs sikter med hagle
Er damehagla for lang, vil den få et tyngdepunkt som ligger lengre ut fra kroppen i forhold til det som er ideelt.

En av to halvautomater i testen er Beretta A300 Outlander. Outlander er en svært kompakt halvautomat for dame som under testing oppleves som god å skyte med. Mekanismen er derimot noe tung.

Darwin Light Compact betegnes av testpanelet som en lett og flott jakthagle, men den falt imidlertid noe gjennom på leirduebanen, hvor flere av damene opplevde hagla som for lett og svingete til leirdueskyting. Konklusjonen er allikevel at Darwin Light Compact ikke er et dårlig våpen av den grunn.

Damehagle vs. kompakthagle

En kompakthagle er på mange måter lik en standard hagle- men i en nedskalert versjon, som passer best til juniorer eller kortvokste mannfolk. Det vil si kortere stokk. Det er ikke det samme som damehagle, for kompakthagler er ofte ikke tilpasset kvinnelig anatomi.

Vår test tilsier altså at ei matematisk nedskalert standardhagle, også kalt en kompakthagle, altfor ofte ikke vil passe til kvinnelig anatomi. Årsaken er at nedskalerte stokker passer bedre for korte menn enn for kvinner. Testresultatet og damenes uttalelser viser at en nedskalert standardhagle bør kalles kompakthagle og ikke damehagle. Nærtakende menn får da også en kjønnsnøytral betegnelse på hagla si.

Selv om det finnes noen dedikerte damemodeller av de nedskalerte standardhaglene, er flere «damehagler» bare en standardmodell med kortere stokk og løp, samt at vekten er forsøkt redusert mest mulig. 

Lady hagle må tilpasses uansett

Lady hagle, damehagle eller ei – en vedtatt og korrekt sannhet er at hagla må tilpasses skytteren. Det er svært sjelden at ei hagle rett fra fabrikken passer 100 prosent uten at du må justere litt på kolbelengde, høyde på kolben eller cast-off/ cast-on. Det kommer av den enkle årsak at ikke alle personer er likt bygd.

Dette kom godt fram i testen: Selv om alle damehaglene i testen var svært kompakte hagler som skal passe godt for kvinnelige og korte skyttere, så var det ingen som slapp unna kommentarer om behov for justering for å passe en eller alle i testpanelet.

Riktignok fikk testvinneren kun EN kommentar om dette: Den ene testeren syntes den var muligens noe lang – men hun var da også den korteste skytteren.

Oppsummering av testen

Vi oppsummerer med at en stor del av våpenbransjen ikke i takt med våre kvinnelige jegere, og at vekt ikke er hovedfaktor når damene skal velge hagle.

Den ideelle damehagla blir omtrent slik: 

  • 67 cm løpslengde

  • Vekt rett i underkant av 3 kg

  • Kortere kolbe enn standard, men samtidig høyere kolbekam enn standard

  • Noe mindre cast-off enn standardhagla

  • I tillegg kan pistolgrepet med fordel plasseres noe nærmere avtrekkerbøylen.

Så den gamle sannheten om at alle hagler må tilpasses skytteren, gjelder også her.

Test av Browning B525 Compact Light Adjustable

Browning B525 ble av testpanelet beskrevet som en «knallfin jakthagle for damer», på grunn av dens lette vekt og kortere løp. Allikevel får ikke Browning B525 full pott i JEGERs test av damehagler.

Damehaglen Browning B525 plassert på en stokk utendørs sett fra siden
BROWNING B525: Browning B525 Compact Light Adjustable hagle for dame ble nesten best i test
Browning B525 Compact Light Adjustable

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 30.990,-

Leverandør: Browning B525 Compact Light Adjustable fra Browning Norge AS

skala
5/6

Browning B525 er ei vakker hagle; stokken er i vakkert treverk og låsekassa er gravert med en fasan og en and. Damehagla passer godt til både jakt og baneskyting.

Til forskjell fra den normale utgaven, er damemodellen kortere og har justerbar kolbekappe, slik navnet - Browning B525 Comapct Light Adjustable - røper.

Browning B525 kunne fort splittet de to tyskerne som ble best i test. Det var nemlig bare ett fattig poeng som Blaser F16 Intuition fikk mer enn Browning B525.

Browning B525 gir et godt inntrykk. Stokken er godt tilpasset, med pent treverk og god fylde i pistolgrepet. Et par av jentene bemerket litt overflødig lakk som hadde størknet i nettskjæringen. Småpirk, men i et selskap som dette er damene nådeløse når konkuransen er så sterk.

LES OGSÅ: Test av Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19

Vakker Browning B525

Låskassen på Browning B525 har vakker gravyr med fasan og and samt ranker på toppen av låskassa og toplever, samt på utløseren til forskjeftet. Noen av damene kommenterte at topleveren hadde en litt skarp kant som de ikke syntes var snill med tommelen. Browning B525 Compact Light Adjustable fikk ellers skryt for god og lett gange når den skulle brekkes og lades.

B525 omtales også som den vakreste haglen fra Browning.

En ting som Browning B525 skal ha ros for, er at oppbevaringsrøret til chokene angir forskjellen på boring avhengig av om man fyrer bly eller stål mot målet. Full choke er eksempelvis angitt kun for bruk med blyammo. En annen ting som ga denne damehagla tommel opp, er at det er angitt henholdsvis «o» og «u» på løpsvelger, i stedet for prikker eller ingen angivelse.

LES OGSÅ: Test av Franchi Instinct Catalyst

Browning B525 får betegnelsen «knallfin jakthagle» av flere, grunnet lettere vekt og kortere løp.

Etter skyting ble det dog kommentert at den lette vekten og det korte løpet gjorde at den muligens virket noe mer «vinglete» enn Sauer og Blaser, i mangel av et bedre ord.

Flere mente at hvis de skulle ha en hagle KUN til jakt og en annen KUN til bane, så hadde Browning B525 Compact Light Adjustable stilt meget sterkt som potensiell jaktkompis. Men trening er viktig og leirdueskyting er moro, så da ble det tøffe valg i favør av damehagler som fungerer til begge deler.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God tilpasning

Vakker gravyr

MINUS

Lav vekt til allroundbruk

Litt vinglete

Test av Franchi Instinct Catalyst

Tung lukking gjaldt for flere av mellomsjikt-haglene. Består Franchi Instinct Catalyst testen, eller oppstår problemet også hos denne damehagla?

damehagle Franchi Instinct Catalyst sett fra siden til test
FRANCHI INSTINCT CATALYST: Instinct Catalyst er Franchis damemodell
Franchi Instinct Catalyst

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 19.990,-

Leverandør: Franchi Instinct Catalyst fra Norma AS

skala
3/6

Det korte svaret er - ja. Flere av testerne hadde rett og slett problemer med å lade hagla. Til tross for dette syntes testpanelet at Franchi Instinct Catalyst var god å skyte med.

Det skal sies at en del blir nok bedre når de får gått seg til. Likevel er det et tankekors når ei hagle med veiledende pris rett under 20.000 kr nesten er umulig å betjene for en i testpanelet.

Franchi Instinct Catalyst var den damehagla som splittet testpanelet mest. Ei mente for eksempel at hagla hadde en eksklusiv look med stilig, mørk finish og så ut til å være solid og godt håndverk. En annen mente at Franchi Instinct Catalyst ga et billig og grovgjort inntrykk!

LES OGSÅ: Test av Blaser F16 Intuition

Det som reddet Franchi Instinct Catalyst fra en langt dårligere plassering, var nok at testpanelet syntes den var god å skyte med, og at de traff svært bra med den.

LES OGSÅ: Test av Franchi Affinity Synth Black

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God å skyte med

MINUS

Tunghåndterlig mekanisme

Test av Blaser F16 Intuition

Blaser har laget en egen damemodell, F16 Intuition, som oser av diskret kvalitet. Stokken på damehaglen har meget pent treverk og pistolgrepet har god fylde inne i håndflaten. Vi tester hvordan Blaser F16 Intuition er å skyte med.

DamehaglenBlaser F16 Intuition test
BLASER F16 INTUITION: Oser av diskret kvalitet
Blaser F16

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 43.995,-

Leverandør: Blaser Group Norway AS

skala
5/6

F16 Intuition er Blasers hagle for dame, og den dyreste hagla i testen. Blaser F16 Intuition falt i smak hos flere i testpanelet, da den var nydelig å skyte med.

Blaser har høstet mye ros for F16 Intuition. Det skulle bare mangle, da det er ei flott hagle på alle måter: Stokken har meget pent treverk og pistolgrepet har god fylde inne i håndflaten.

Bakerst er det montert en tykk og god kolbekappe. Det oser det diskret kvalitet av Blaser F16 Intuition, som også har svært god mekanisme-gange og godt avtrekk.

Kolbeavslutningen mot låskassen er noe skarp og stikker utenfor låskassen. Kan dette punktet muligens flise seg litt opp hvis man dunker borti noe? undret en av testerne.

Nå bruker man ikke ei hagle til 40.000 som grovverktøy for å spa opp potet til rypesteika, men det kan være mulig å dunke borti stein eller liknende.

Et par av testerne stilte spørsmål ved at løpsvelgeren på Blaser F16 Intuition var plassert i avtrekkerbøylen:

– Hva om jeg går klar med det underste løpet med den mest åpne chocken, og så går tiuren opp på langt hold slik at jeg vil skyte med det andre løpet? Da er det litt fiklete å endre løp, mente en av testerne.

LES OGSÅ: Test av Rizzini V3 Pink Sporting

Det var imidlertid flere av testerne som noterte seg at Blasers damehagle var nydelig å skyte med, og hadde et godt grep.

Tre av testerne bemerket av Blaser F16 Intuition kanskje var litt for høy på kolben. At hagla er tilpasset skyteren har like stor innvirkning på treffsikkerheten som skyteferdighetene.

Ellers var det bare skryt for et solid kvalitetsinntrykk, god mekanisme og nydelig finish.

Alle damene mente at Blaser F16 Intuition er ei hagle som fungerer like bra på bane som på jakt.

Når vi sier damehagler, tenker du kanskje på en rosa hagle? Det kom tydelig frem i testen at farge er det siste damene tenker på når det kom til valg av hagle, og kun tre av damene i testpanelet falt for den rosa fargen på Sabatti ladyhagle.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God mekanisme

Godt avtrekk

Nydelig finish

MINUS

Uvant løpsvelger

Test av Rizzini V3 Pink Sporting

Rizzini V3 Pink Sporting er utviklet for damer og ungdom, og er i utgangspunktet ei sportinghagle. Rizzini V3 fungerer derimot også fint som damehagle på jakt, med mindre du er ute etter ei lettvektshagle.

Damehagle Rizzini V3 på en stokk utendørs pink sporting test
RIZZINI V3 PINK SPORTING: Utviklet for damer og ungdom
Rizzini V3 Pink Sporting

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 24.698,- (utgått modell)

Leverandør: Magne Landrø AS

skala
4/6

Rizzini V3 Pink Sporting har glatt og fin mekanisme, samt et solid inntrykk. Rizzini V3 var blant favorittene til flere av damene i testen.

Damene skjøt svært godt med Rizzini V3, og de karakteriserte den som ei hagle som gir et meget solid inntrykk på alle måter.

LES OGSÅ: Test av Fair Basic Light Compact Lady

Vekten trakk imidlertid noe ned for flere av skytterne, i og med at de skulle finne den beste allroundhagla.

Rizzini V3 havnet dermed på den forsmedelige fjerdeplassen i vår test av damehagler.

Testens store vinner ble derimot over/under-hagla Sauer Artemis.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God balanse

MINUS

Høy vekt

Test av Fair Basic Light Compact Lady

Fair Basic Light Compact ble karakterisert som ei fin førstegangshagle til jaktbruk. Fair Lady hagle var god å skyte med, men testpanelet møtte allikevel på et par utfordringer.

Fair Basic Light Comact lady damehagle plassert på en stokk utendørs til test
FAIR LADY HAGLE: Fair Basic Light Compact er en fin førstegangshagle
Fair Basic Light Compact

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 18.750,-

Leverandør: Fair Basic Light Compact fra Schou AS

skala
3/6

Alt i alt syntes testpanelet at Fair Basic Light Compact var ei fin brukshagle som var god å skyte med.

Dessverre ble helhetsinntrykket ødelagt noe av at Fair Lady hagle opplevdes som tung å åpne og lukke.

Går du opp en prisklasse, er Browning B525 et godt alternativ til Fair Lady hagle for damer. Selv om den ikke imponerte på leirduebanen, er det en meget god jakthagle for damer.

Fair Basic Light Compact Lady fikk trekk for å være for lett og vinglete.

LADYHAGLE: Test av Sabatti Lady Short Multichoke 12-76

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fin førstegangshagle

MINUS

Litt hard mekanisme

Test av Sabatti Lady Short Multichoke 12-76

Sabatti Lady Short Multichoke har treskjefte med softtouch belegg, noe som gir godt grep også når vi tester med våte hender. Sabatti Lady leveres med fem utbyttbare choker: 2x forbedret sylinder, ¼, ½, ¾ og 1/1.

Ladyhaglen Sabatti Lady Short Multichoke 12-76 liggende på en stokk sett fra siden rosa hagle for dame
SABATTI LADY: Rosa hagle for dame
Sabatti Lady Short Multichoke 12-76

Type: Over/ under

Pris: 17.950,- 

Leverandør: Vaabenhuset Nygaard AS

skala
4/6

Sabatti Lady Short Multichoke 12-76 hagle er rosa, og den freske fargen falt i smak hos tre av de kvinnelige jegere som testet ladyhagla.

Et lite minus blir det likevel for kolbekappen av hardplast med røffe kanter som hekter seg fast i ullgenseren.

Sammen med Beretta A300 Outlander, er Sabatti Lady blant testens tyngre hagler. Vekten på 3,2 kg er fordelt på 105 cm med løpslengde på 63,5 cm. Låskassen er nikkelbelagt med pen lasergravering.

Sabatti Lady har en gullfarget avtrekker, og løpsvelger er en knast på sikringsfløyen. Løpene har 10 mm bred ventilert skinne og messingfarget korn.

LES OGSÅ: Stor test av hagle for dame

Våpenet har ekstraktor i stedet for ejektor. Sikringen er automatisk med dobbelt haneoppfang. 

Sabatti Lady oppleves som overraskende tung og kompakt, men er godt balansert.

Selv om Sabatti Lady er ei kort hagle, oppleves den ikke som vinglete og vanskelig å treffe med. Livstidsgaranti på alle deler. Leveres også som links uten pristillegg.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Solid inntrykk

Morsom farge

Lang garanti

MINUS

Hard mekanisme

Overraskende tung

Test av Beretta A300 Outlander 61 cm

Beretta A300 Outlander hagle for dame er en svært kompakt halvautomat med syntetstokk, som i testen av damehagler opplevdes som god å skyte med. Damene trakk allikevel av et par poeng på Berettas damehagle.

Beretta 300 Outlander 61 cm halvautomat hagle for damer sett fra siden liggende på en stubbe utendørs
BERETTA HALVAUTOMAT HAGLE DAME: Kompakt halvauto med syntetstokk
Beretta 300 Outlander 61 cm

Type: Halvautomat

Pris: Veil. kr 14.650,-

Leverandør: Schou AS

skala
3/6

På Berettas spesiallagde hagle for dame, A300 Outlander Synt, var det å trekke tilbake bolten en jobb som krevde atskillig med muskelstyrke i hender og fingre. Det er ikke akkurat en god start når damene i JEGERs testpanel skal bli kjent med italieneren.

Våpenet føles kompakt, men Berettas damehagle fikk likevel mye skjenn for den tunge mekanismen. En særdeles lettere hagle i testen var Darwin Light Compact.

Hovedgrunnen til at produsenter som Beretta lager hagler for dame, er at damer ofte har behov for hagler med kortere kolbe og høyere kolbekam. Treffsikkerheten med hagla, enten det er halvautomat eller ei, avgjøres i like stor grad av hvorvidt hagla passer til deg, som hvor god du er til å skyte.

LES OGSÅ: Test av Beretta SL3

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt

God å skyte med

MINUS

Veldig tung mekanisme

Test av Darwin Light Compact

Darwin Light Compact som er produsert av Bettinsoli, er en lett og kort hagle. Det er et godt utgangspunkt hvis våpenet skal bæres en hel dag på støkkjakt. Vi testet også Darwins hagle på leirduebanen.

Darwin Light Compact hagle for dame plassert på en stokk utendørs sett fra siden
DARWIN LIGHT COMPACT: Lett damehagle
Darwin light compact

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 17.990,-

Leverandør: Nordskog AS

skala
3/6

Darwin Light Compact hagle har slik sett et godt utgangspunkt for damer som ikke vil bære for tungt en hel dag på støkkjakt. Damene kommenterte også dette, og beskrev Darwin Compact light som ei flott jakthagle for dame.

Men Darwins hagle falt imidlertid noe gjennom på leirduebanen:

Det skyldes ikke at dette er et dårlig våpen, men at de fleste av testerne opplevde hagla som for lett og vinglete til leirdueskyting.

For halve prisen får du damehagla Akkar Altay Classic Compact, men den scorer faktisk enda lavere i testen enn Darwin-hagla.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Flott jakthagle

MINUS

For lett for haglebanen

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.