Halvautomat hagle - Best i test

Jakt med halvautomat

JEGER har testet halvautomat hagle på jakt og kårer best i test. Vi har også laget en guide til hvordan man demonterer halvauto. Hvilken halvautomat gir mest hagle for pengene?

Test av Hatsan Escort Magnum
HALVAUTOMAT HAGLE

Prislappen på halvautomat-haglene vi har testet spenner fra 4.000 til 20.000 kroner, noe som følgelig gir store forskjeller i kvalitet. Vi har likevel funnet vår favoritt: Testvinneren er en halvautomat hagle som passer best til bruk på jakt, og som desidert gir mest for pengene.

Testen er gjort i to etapper: Først ble hver halvautomat hagle sett over, håndtert, demontert for puss og fiklet med innendørs. Deretter gikk turen til leirduebanen for den morsomste delen av testen. Her ble det primært skutt trap, i tillegg til noen sportingposter.

I skytetesten ble ulik ammunisjon brukt. Det ble skutt med leirdueammunisjon i stål, sportingammunisjon med bly og hagleammunisjon i stål, ettersom noen halvautomat-hagler sliter med lette ladninger.

Regler for halvautomat hagle på jakt

Det er verdt å merke seg at ingen halvautomat hagle er godkjent til jakt rett ut av esken: Loven sier at til jakt har man ikke lov til å bruke hagler som tar flere enn to skudd.

Regelen er dermed at to skudd er det du skal få plass til totalt; ett i kammeret og ett i magasinet – ikke to i magasinet slik som en del tror.

For å få til dette, må magasinet plomberes eller bygges om slik at det ikke er plass til mer enn èn patron i magasinrøret. Trøsten er at dette gjøres med enkle midler: De fleste halvautomater har en pinne eller ei stang (følger med for de fleste hagler) som settes inn som sperre i magasinet. 

Følger det ikke med en slik når du kjøper en halvautomat hagle for jakt, bør du be leverandøren ettersende, da de skal kunne levere slikt.

Til trening er det ingen regler for hvor mange skudd man kan ha i magasinet.

Skepsis til halvautomat

De som jakter med halvautomat hagle, fremhever gjerne muligheten for et raskt andreskudd. Det skyldes at omlading skjer mens rekylen jobber i skuldra di.

Munningsvippen blir noe mindre, da en del av energien i rekylen samtidig brukes til å lade om. En halvautomat oppleves derfor også som mer stabil under skyting enn ei dobbeltløpet hagle.

Spesielt gjelder dette rekyldrevne halvautomater, der mekanismen «svelger unna» deler av rekylen. På gassdrevne halvautoer ledes en del av kruttgassen ned under pipa, slik at gasstrykket brukes til å lade om.

De som er skeptiske til halvautomat, mener gjerne at en hagle som lader om av seg selv, er mindre trygg. En halvautomat kan heller ikke brekkes, slik at det er vanskeligere å se om den er ladet eller ikke. 

I tillegg sitter sikringsknasten på en halvautomat hagle som regel plassert i avtrekkerbøylen. Noen mener at denne dermed er for lett å slå over ved et uhell.

Erfarne halvautobrukere ser imidlertid ikke dette som et problem, da man uansett ikke skal gå rundt med fingeren på sikringen eller i avtrekkerbøylen.

Andre grunngir skepsisen mot halvautomat-hagler med at de tror at våpenet må demonteres og renses etter hver tur på leirduebanen, men dette er sterkt overdrevet.

Ulike målgrupper

Hver eneste halvautomat hagle i vår test vil fungere utmerket som jaktvåpen. Men naturlig nok er det et ganske stort sprik i hva du kan forvente, med tanke på prisvariasjonene.

Flere av produsentene har kommet med egne modeller for damer. Vi tester både over/under og halvautomat-hagler i vår store test av damehagler.

Variasjon i pris

Prisen på halvautomatene vi har testet varierer fra 4000-20.000 kroner. Du kan også få kjøpt halvautomat hagle som koster godt over 100.000 kroner.

Hvordan demonterer man en halvautomat hagle?

Når man skal demontere en halvautomat hagle er det første man må gjøre å løsne og fjerne forskjeftet. Avhengig av modell og fabrikant gjøres det ved å skru ut den store låsemutteren eller låseskruen fremst på forskjeftet eller man løsner forskjeftet ved å åpne låsehendelen på undersiden av forskjeftet. Da kan man vippe av eller trekke forskjeftet løs.

Deretter trekkes løpet løs fra mekanismen. Vær obs på tetteringer, fjærer og pakninger som ligger mellom slik at disse ikke faller ned og blir borte. Legg også merke til rekkefølge disse er plassert i.

Deretter fjernes sluttstykket/ bolten. På noen halvautomater kan denne trekkes rett ut, på andre må man trykke inn utløserknast for sluttstykke for å kunne trekke det ut. Deretter demonteres sluttstykket for puss og smøring. Vær også her obs på deler som kan falle ut.

Har man ikke demontert en halvautomat tidligere og er «grønn» på våpen bør kanskje ikke det gjøres uten at man har bruksanvisning/ brukerveiledning eller en kyndig kamerat for hånden. Når våpenet settes sammen igjen gjøres alt i motsatt rekkefølge.

Browning Maxus 2 Carbon Black

Browning Maxus 2 Carbon Black kom som oppfølger ved årsskiftet 2021/2022, etter at deres halvautomatiske hagle Browning Maxus ble lansert i 2009. JEGER tester nyheten!

Halvautomat-hagla Browning Maxus 2 liggende på tregulv sett fra siden
Browning Maxus 2 er en reel oppgradering fra Browning Maxus, ikke bare et facelift.
Browning Maxus II

Produkt: Halvautomatisk hagle

Kaliber: 12/89

Vekt: 3,1 kg

Løpslengde: 71 cm 

Kolbelengde: 37 cm

Totallengde: 126 cm

Mekanisme: Gassdrevet

Tilbehør: Leveres i plastkoffert med 5 choker, chims for justering av kolbe og lås til avtrekkerbøyle.

Veil pris: 21.990,-

Leverandør: Browning Norway AS

skala
6/6

Browning Maxus II, eller Browning Maxus 2, som mange vil kalle den, er nemlig ei ny halvautomat-hagle. Tidligere oppgraderinger av de tidligere Browning Maxus halvautomat hagle har stort sett skilt seg fra hverandre på skjeftematerialer og farger.

Det har vært lite forskjell i design, og ikke noe på selve hardware’n. Med Maxus 2 gjør Browning noen nye grep. Her har flere våpenprodusenter etter min mening noe å lære: 

Nærbilde av avtrekkerbøylen på halvautomat hagle Browning Maxus 2
Skrå bøyle: Avtrekkerbøylen er mer skrånet i framkant på Browning Maxus II for å lette innmating av patroner.

Det er mange halvautomat-hagler som er flaut lik forgjengeren, men som får nytt navn på grunn av kosmetiske endringer. Et raskt blikk på Browning Maxus II Carbon Black avslører at våpenet er vesentlig endret sammenliknet med forgjengeren, Browning Maxus.

Likevel er det ingen direkte ny haglemodell, så en videreføring av navnet føles helt korrekt.

Nærbilde av gummiinnlegget på grepsflatene på Browning maxus II
Grom gummi: Gummiinnlegg på grepsflatene sikrer godt tak om halvautoen Browning Maxus II.

Moderne og sprek Browning Maxus

Hva skiller Browning Maxus 2 fra forrige Browning Maxus? Først og fremst mer moderne utseende. Videre er ergonomien forbedret, selv om den ikke var ille hos 1.generasjonen. 

Samtidig er det likevel ikke noe problem å se at det er en Browning Maxus. Førsteinntrykket er at den nye utgaven er slankere, takket være et nytt forskjefte. Stokken har et noe spesielt utseende. Sammen med det matte stålet gir det et moderne og sprekt utseende.

LES OGSÅ: Test av Browning A5 One Sweet Sixteen

Nærbilde av håndtaket på sluttstykket og utløserknasten på halvautomat hagla Browning Maxus 2
Håndtak: Håndtaket til sluttstykke og utløserknast har fått et nytt utseende på nykommeren Browning Maxus II.

Velprøvd mekanisme

Nye Browning Maxus er fortsatt en gassdrevet halvautomat. Selve innmaten er uendret – og det er helt greit: 

Dette systemet funker meget bra og er driftssikkert slik det er, så lenge du pusser den halvautomatiske hagla innimellom vel og merke. Gassdrevne halvautomater trenger gjerne litt våpenpuss og omtanke etter noen hundretalls skudd for å fungere optimalt. 

En godt synlig endring på Browning Maxus 2 er at håndtak og utløserknapp for sluttstykket er redesignet: Håndtaket som du spenner bolten med, er forlenget, noe som gir bedre grep. Utløserknappen for sluttstykket har også blitt litt større. 

Nærbilde av håndtaket på halvautomat-hagla Browning Maxus 2
Solid grep: Det kraftige håndtaket gjør funksjonaliteten til det bedre på den halvautomatiske hagla.

En svært praktisk løsning på Browning Maxus 2 er magasinsperren: En liten hendel sperrer for mating fra magasinet, slik at det kan plyndres uten at patronene må innom magasinet.

Raskere omlading

Avtrekkerbøylen på Browning Maxus 2 har fått nytt utseende med bedre plass til pekefingeren. I tillegg skråner den mer i forkant for at det skal være enklere å føre patroner inn i ladeporten.

«Speed load plus»-systemet fører første patron direkte opp fra ladeporten uten at du trenger å fikle med bolten. Dette sikrer raskere omladning når det virkelig trengs. 

Nærbilde av ladeporten på halvautomaten Browning Maxus 2
Savner Speed Lock: Den nye løsningen for demontering av Browning Maxus II oppleves ikke av meg som en forbedring.

En svært praktisk løsning er ellers magasinsperren: En liten hendel nederst på venstre side av låskassa sperrer for mating fra magasinet, slik at det kan plyndres uten at patronene må innom magasinet. Dette er en kjekk løsning også når du ønsker å bytte patroner i magasinet, men vil ha hagla skuddklar.

På toppen av den matt sorte låskassa er det frest ut spor for montering av optiske siktemidler.

Nærbilde av halvautomat hagle Browning Maxus 2 liggende på en trestokk sett fra siden
Futuristisk: Browning Maxus 2 har noen løsninger som kanskje ikke alle liker.

Skjefte

Forskjeftet låses ikke lenger med Speed Lock-løsningen som hadde en vippehendel for å trekke løs forskjeftet. Nye Browning Maxus har den mer vanlige løsningen der en mutter med rembøylefeste i forkant av magasinrøret må skrus løs før forskjeftet kan trekkes løs. Personlig er jeg ikke sikker på om det er en forbedring: Den gamle løsningen var raskere og medførte ikke løse deler.

Forskjeftet er slankere og mer sylinderformet enn hos forgjengeren, noe som faktisk gir mer behagelig grep og mindre kantete utseende. Forskjefte og pistolgrep har et gummibelegg som også bidrar til bedre grep. 

Rekylkappen er tykk og gir merkbart dempet rekyl. På toppen av kolben er det et gel-innlegg som demper kilevinker mot kinnet. Dette er et stort pluss, spesielt ved skyting med tunge ladninger. Hele skjeftet er laget av et komposittmateriale med karbonliknende finish.

LES OGSÅ: Test av GIRSAN MC 312

Nærbilde av gelputen på kolbekammen til Browning Maxus 2
Gelpute: Gel-innlegg på kolbekammen til Browning Maxus II demper harde slag

Ansiktsløftet som Browning har gjort med nye Maxus II er både hensiktsmessig og fornuftig.

I det lange løp

Løpet på den nye Browning Maxus har ingen endringer. Innfestingen til forskjefte og mekanisme er den samme som tidligere. Både kammer og løp er innvendig belagt med krom. Som tidligere er det Invector-choker som holder styr på haglesvermen.

Løpet har backbore, noe som betyr at innsnevring fra kammer til løp er lengre og slakere, i tillegg til at løpsdiameteren er noe mindre. Dette skal gjøre at friksjon mellom løp og forladning i innsnevringen blir mindre, noe som igjen skal føre til høyere utgangshastighet på haglsvermen.

Dessuten presses ikke haglene for hardt sammen på sin vei gjennom løpet. I tillegg slipper ikke kruttgassene forbi forladningen, noe som kan bremse haglsvermen på vei gjennom løpet. 

Summa summarum skal backbore-systemet gi jevnere skuddbilde. Om dette gir voldsomme utslag i praksis, kan sikkert diskuteres. Men faktum er at Browning Maxus halvautomatiske hagler jevnt over gir meget pene skuddbilder.

Halvautomat hagle Browning Maxus 2 stående opp mot en trevegg sett fra siden
Spennende design: Jeg kan trygt anbefale en kikk på Browning Maxus II hvis du er på utkikk etter en halvautomat som skiller seg ut.

Godt balansert

Browning Maxus II med sine 126 cm på strømpelesten er ei lang hagle. Takket være det nye skjeftet oppleves den som enda bedre balansert enn tidligere.

Under testen av halvautomater er den lettskutt og stabil i bruk. Jeg testet alt fra normale leirdueladninger til tunge 12/89-ladninger. Den skiftet uten problemer samtlige patroner.

Ansiktsløftet som Browning har gjort med nye Maxus er både hensiktsmessig og fornuftig. Jeg har ikke noe å utsette på den nye modellen, bortsett fra endringen de har gjort med måten hagla låses sammen på. 

Dette er på mange måter ei litt utradisjonell halvautomat-hagle med noen originale løsninger som muligens ikke tiltaler alle. Meg tiltaler den, så dermed kan jeg trygt anbefale å ta en kikk på Browning Maxus II hvis du er på utkikk etter en halvautomat hagle som skiller seg ut i mengden!

Nærbilde av grepet på Browning Maxus 2
Røft grep: Grov gummi sikrer at hagla sitter i neven, også når lankene er våte.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

God stokk

Smart patronbytte i magasin

Gel-innlegg på kolbekam

MINUS

Låsing av forskjefte

Test av Browning A5 One Sweet Sixteen

Browning A5 ble introdusert i 2013. I den nye A5-modellen Sweet Sixteen fra Browning, er det lagt inn mye nytenkning og praktiske konstruksjonsdetaljer. Men er det vellykket?

Halvautomat-hagla Browning A4 One Sweet Sixteen sett fra siden på hvit bakgrunn
PRAKTISK NOSTALGI: Samme umiskjennelige stil, men med ny teknologi og kaliber 16.
Browning A5 One Sweet Sixteen

Type: Halvautomathagle kinetisk/rekyldrevet

Kaliber: 16/70; 

Pipelengde: 71 cm.

Choke: 2 stk. inkludert Magasin: Rørmagasin, makskapasitet: 4+1; redusert kapasitet2+1(særnorsk pkapasitet maks 2)

Kolbelengde: Justerbar

Fall/cast: Justerbart

Totallengde: 126cm med 71cm pipe.

Vekt: 2,6 kg med 66 cm pipe, veid 2715g med 71cm pipe

Pris: 18 990,-

John Moses Browning (1855-1926) er en av de viktigste personer innenfor utvikling av moderne halvautomatiske og semiautomatiske våpen. Han er faktisk kreditert for 128 våpenpatenter. Browning Auto-5 var den første vellykkede halvautomat hagle designet med stor suksess. Auto-5 ble designet i 1898, patentert i 1900 og i produksjon fra 1902 til 1998.

Produsent: Browning, Belgia

Importør: Browning

skala
5/6

Svaret er; ja. Resultatet er meget vellykket, spør du meg.

Browning setter stor lit til denne pålitelige A5-hagla da de gir en garanti på sju år og 100.000 skudd!

Humpback-låskasseprofilen er ikke bare nostalgi, men gir sammen med den matchende flate sikteskinna forlenget siktelinje for raskere målfinning. Dessuten hevder/dokumenterer Browning at A5 er den raskest kinetisk opererte hagla på markedet, pluss den med lavest følt rekyl og med 25-50% lavere munningsvipp.

Browning A5 leveres nå i seks utgaver og med kaliber 12/76 som "standard"-kaliber, men også to fullkamo-hagler i kaliber 12/89. Sweet Sixteen utgaven med sin laver vekt - svært nær en kaliber 20 - og meget bløte rekyl, ble tidligere betegnet som en"gentleman´s gun", og den betegnelsen fortjener den også i dag. Dette er en flott allrounder som de fleste vil finne seg til rette med. Og kaliber 16/70 er ikke å kimse av.

Nærbilde av kolben på Browning A5 One Sweet Sixteen
GOD DESIGN: Samtlige Browning A5-hagler har samme design og kolbe.

GOD DESIGN I PRAKSIS

Samtlige A5-hagler har samme designkolbe, som er i oljebehandlet valnøtt i klassifisering Grade 1.

Godt avrundet kolbekam i passe bredde, praktisk og meget godt pistolgrep. Størrelse, vinkling, avstand til avtrekkerbøylen - med litt håndutfylling på begge sider og store utlagte grepspaneler med godt laserskåret nettskjæring, noe som gir god kontakt og godt utformede overganger fra kam til grep. Et pistolgrep som de aller fleste kan finne seg rette med.

Det Browning A5 mangler, som vi finner på modellen Maxus 2, er gummibelagt grep, som gir et enda sikrere grep.

Nærbilde av sikringen på halvautomat-hagla Browning A5 One Sweet Sixteen på hvit bakgrunn
GODT AVTREKK: Sikringsfløyen er praktisk plassert og veldesignet. Nydesignet og presist avtrekk.

Den helt nye rekylkappa på Browning A5 One Sweet Sixteen er en ytterligere forbedring. Dette er ikke bare en rekylkappe i moderne rekylabsorberende materiale, men er designet med en innvendig struktur som bidrar til å skyve kolben vekk fra skytterens kinn i stedet for opp som er vanlig under rekyl.

Nærbilde av pipehånden på halvautomat-hagla Browning A5 One Sweet Sixteen på hvit bakgrunn
PRAKTISK DESIGN FOR PIPEHÅNDEN: Passe lang og slankt forskjefte med strategisk plasserte nettskårne paneler gir god kontakt og føring for pipehånden.

Korrekte kolbemål er viktig, faktisk mer viktig for praktisk jaktskyting enn du skulle tro. Kolbelengden på den nye Browning A5 kan reguleres med mellom skriver og rekylkapper.

Nærbilde av hurtiglading-systemet på Browning A5
HURTIGLADING: Speed Load Plus er det nye systemet for hurtiglading og ditto tømming av magasinet.

Forskjeftet er slankt og meget godt avrundet og har god lengde. Det har overgang til grepskanalutforming og strategisk plasserte nettskårne paneler. Dette forskjeftet gir meget god kontakt for pipehånden, og har en praktisk design som passer pipehånden nærmere løpets senterlinje.

Nærbilde av den uttakbare avtrekkerenheten til halvautoat hagla Browning A5 One Sweet Sixteen på hvit bakgrunn
LETT UTTAKBAR: Den uttakbare avtrekkerenheten er oversiktlig med få og solide komponenter

Skru av magasinmutteren, og bruk bilnøkkelen til å skru en halv tørn for å ta ut magasinsperrepluggen(stanga) for om nødvendig å sette inn en plugg som er tilpasset den patronkapasitet som er lovlig i det landet du jakter i.

A5: DRIFTSIKKER NYKONSTRUKSJON

Låskassa på nye Browning A5 er maskinert fra ett stykke lettvekts flyaluminiumlegering og har sort slitesterk og beskyttende finish med utmerket underpolering. Sikringen er av kryssbolttypen med sperring av avtrekkersystemet, men denne sikringsfløyen er også meget praktisk og veldesignet med nettfilt overflate. Sikringen møter den utstrakte avtrekkerfingeren og må faktisk trykkes inn i samme lette og naturlige bevegelse før du kan nå fram til avtrekkeren.

Nærbilde av sluttstykket på Browning A5 på hvit bakgrunn
KINEMATIC DRIVE: Todelt sluttstykke med roterende bolthode med fire låsklakker er "motoren" i dette kinetisk kort-rekyl-opererte systemet.

Avtrekket er meget bra, akkurat passe justert for vekt og uten slep eller ettervandring. Knappen du ser rett under spennarmen er utløser for sluttstykket.

Browning A5 One Sweet Sixteen bruker det nye systemet Speed Load Plus for hurtig lading og hurtig tømming av magasinet. Første patron sendes direkte til kamring, og ved å anvende fløyen - ser ut som en liten sikringsfløy - kan man raskt tømme magasinet gjennom ladeporten.

Nærbilde av styrkeskinne med utkaster på halvautomaten Browning A5 One Sweet Sixteen på hvit bakgrunn
STYRSKINNE MED UTKASTER: Lang påskrudd skinne i stål er styring for sluttstykket og har fjærbelastet utkaster.

I selve "motoren" i Browing A5 er det todelt sluttstykke med roterende bolthode med fire låsklakker. Systemet heter Kinetic Drive og benyttes på flere halvautohagler i dag.

Bolthodet har meget god fjærbelastet utdrager og "halen" bak går til rekyl7Retur-fjæra i kolben. Sluttstykket er lett demonterbart og meget godt rustbeskyttet med kjemisk hardforkromming. Et svært raskt system som tar alt fra lette til tyngre ladninger. 

Den lange påskrudde skinna i låskasseveggen fungerer også som styring for sluttstykket pluss at den har den fjærbelastede pålitelige utkasteren. Løpet er selvsagt trykktestet og godkjent for stålhagl. Den ventilerte - 6mm - jaktsikteskinna er tverrseratert og har fiberoptisk rørkorn.

Chokere til Browning A5 på hvit bakgrunn
NYE SPESIALCHOKER: De nye 72mm lange Invector DS chokene matcher løpsprofilen og har patentert messing ring/forsegling.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Driftsikker

Lett demonterbar

Løp og Choker

Lettoperert

Greit system for kolbejustering

Lett vekt og meget gode håndteringsegenskaper

God totalfinish

MINUS

Burde vært levert med 5 choker

Test av Franchi Intensity Camo Max 5 12-89

Vi tester halvautomaten Franchi Intensity Camo Max 5 i 12-89 på leirdueladninger. Støter vi på samme problem som 12-89 hagler ofte gjør, eller kan det gå bra?

Halvautomat hagla Franchi Intensity Camo Max 5 på hvit bakgrunn
TEST: Franchi Intensity Camo Max 5 12-89
Franchi Intensity Camo Max 5 12-89

Type: Halvautomat

Pris: 14.995,-

Leverandør: Norma AS

skala
4/6

Joda, vi støter dessverre på samme problem. Det er ikke helt uvanlig for halvatomater, spesielt med 89-kammer, da mekanismen skal drives av tyngre skyts. Dette er likevel en knallgod hagle til jakt.

Vi kontrollskjøt nemlig med jaktammo som matet feilfritt. Tilbakemeldingen fra importøren er at etter ca 200 skudd vil mekanismen normalt gå seg til slik at dette ikke skal skje med leirdueammunisjon. Testvåpenet var nytt og ikke skutt med tidligere.

Totallengde er 125 cm med 71 cm løp og hagla veier 3,2 kg. I likhet med Affinity-serien har den roterende bolthode med låseklakker i stål. Våpenet er godt balansert og passe framtungt.

Rekylen er lav og man er raskt klar for skudd nummer to. Våpenet må imidlertid plomberes før jakt, siden det tar tre skudd.

Den ventilerte sikteskinnen har godt synlig fiberoptisk sikte. Syntetstokken har god «nettskjæring», men noe tynt pistolgrep. Overflaten gir godt grep også med våte fingre. Manuell sikring som sitter bakerst i avtrekkerbøyle.

Leveres i eske med tre 7-cm choker (full, modified og modified cylinder), chokenøkkel og våpenolje. Klargjort for montering av optiske siktemidler.

Knallgod hagle for jakt – men litt mateproblemer med rimelig treningsammo under testen.

Er du ute etter innovasjon og nytenkning, kan du ta en titt på testen vår av Browning A5 One Sweet Sixteen, som leveres i seks utgaver.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Syntetstokk

Godt balansert

Godt egnet til hardskutt vilt

MINUS

Feilmatet med lett ladning

Test av Franchi Affinity Synth Black 12-76

Franchi Affinity Synth Black er en slank og godt balansert halvautomat-hagle med roterende bolthode og låseklakker i stål. Den rekyldrevne halvautomaten leveres i tre utgaver, der vi testet 12/76-versjonen med 66 cm løp.

Franchi Affinity Synth Black 12-76
Franchi Affinity Synth Black 12-76
Franchi Affinity Synth Black 12-76

Type: Halvautomat

Pris: 14.195,-

Leverandør: Norma AS

skala
5/6

Franchi Affinity Synth Black leveres med ulike løp og kaliber; 66 og 71 cm i 12-76 og 66 cm i 20-76. Totalvekta til testvåpenet var 3140 gram og totallengden på 120 cm. 

Rett ut av esken er kolben noe kort for undertegnede, og litt lav for «co-testeren» på 170 cm. Likevel oppleves det som en god hagle å skyte med: Våpenet er godt balansert og kjennes passe framtungt, slik at haglesvingen går jevnt. Rekylen på halvautomaten er lav og man får raskt i vei andreskuddet.

Testvåpenet er ikke godkjent for jakt, da vi fikk plass til to patroner i magasinet og en i kammeret. Her må man altså plombere, noe som er en smal sak å få ordnet.

Franchi Affinity Synth Black har ventilert sikteskinne med godt synlig fiberoptisk sikte, noe vi liker godt. Syntetstokken har god «nettskjæring», men det tynne pistolgrepet blir i overkant magert for undertegnedes lange og tynne fingre. Manuell sikring sitter bakerst i avtrekkerbøylen. 

Franchi Affinity Synth Black spiste det den fikk servert av leirdueammunisjon. Halvautoen leveres med tre 7-cm choker (full, modified og cylinder) og chokenøkkel.

Vi har også testet Franchi Intensity Camo Max. En knallgod jakthagle, men som uheldigvis møter på litt matingproblemer med rimelig treningsammo.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Syntetstokk

Ikke ammo-kresen

Godt balansert

MINUS

Litt lav kolbe (chims kan monteres)

Litt tynt pistolgrep

Test av Franchi Affinity 3 Elite Cobalt

Italienske Franchi kom i 2021 med en ny halvautomat i Affinity-serien for dem som digger hagle med kamo, værbestandighet og røft utseende. Funker Franchi Affinity 3 Elite Cobalt? JEGER tester om andejegerne har fått en ny favoritt.

Halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cbalt sett fra siden liggende på steiner utendørs
FRANCHI AFFINITY: Franchi Affinity 3 Elite Cobalt halvautomat i kamo
Franchi Affinity 3 Elite Cobalt

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,14 kg

Løpslengde: 71 cm

Totallengde: 120 cm (uten choke)

I esken: 3 choker (full, modified og cylinder), chokenøkkel og våpenolje.

Pris (veil.): 14.990,-

Importør: Franchi Affinity 3 Elite Cobalt fra Norma AS

skala
5/6

Franchi Affinity 3 Elite Cobalt er en halvautomat-hagle i 3’er-serien til Franchi. Felles for disse halvautomatene er blant annet det kjente Inertia-systemet som er justeringsfritt, raskt og driftssikkert. 

Systemet krever lite puss og rens for å fungere, sammenliknet med en del andre halvautomat-hagler. Det kan fort være en fordel for deg som liker å jakte i våtmark og på sjøen.

Det kan nemlig være et problem på en del halvautoer; at de til dels er svært avhengige av godt vedlikehold, og at det ikke er helt enkelt å komme til med nødvendig rens.

Franchi Affinity er derimot særdeles hardfør. Cerakote-coatingen på løp, låskasse og skjefte, gjør nemlig at Franchi Affinity Elite tåler mye vær og vind og vil således være ei svært interessant hagle til sjøfugljakt, andejakt og gåsejakt.

Jeger med fingeren på avtrekkeren sikter med halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cobalt
Kort og lav: Rett ut av esken er Franchi Affinity 3 Elite Cobalt noe lav og kort for undertegnede.

Interessant til sjøfugljakt, andejakt og gåsejakt

Skjeftet på Franchi Affinityer syntetisk og vedlikeholdsfritt, bygget i technopolymer. Det er belagt med et kamuflasjemønster som Franchi kaller Optifade Timber.

Cerakote gjør ikke hagla vedlikeholdsfri, men det gjør vedlikehold lettere og hagla mer motstandsdyktig mot rust og problemer grunnet ytre påvirkning. 

I tillegg gir det en refleksfri overflate. Dette kan være vel verdt å merke seg når du posterer på et skjær i lav sol, enten det er morgen- eller kveldstrekket du satser på, for ikke å snakke om supermistenksomme gjess.

LES OGSÅ: Test av Franchi Intensity Camo Max 5 12-89

Nærbilde av det fiberoptiske kornet på siktet til halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite cobalt
Eksemplarisk: Det fiberoptiske kornet er meget godt synlig, spesielt mot mørk bakgrunn.

Affinity med god appetitt

I og med at Franchi Affinity Elite er ei halvautomatisk hagle kamret for 12/76-patroner, er mekanismen noe mykere enn det 12/89-hagler gjerne er. 12/89 er jo nærmest «beryktet» for å krangle med lette leirdueladninger på grunn av stiv mekanisme. Men heller ikke halvautomater i 12/76 er alltid like problemfrie. 

Jeg forventet derfor noe krangling på lette leirdueladninger, særlig i og med at testvåpenet var helt nytt. Men med unntak av ett leirdueskudd, spiste Franchi Affinity 3 Elite Cobalt alt fra normale leirduepatroner til blodtrimma jaktladninger med god appetitt uten problemer.

Nærbilde av jeger som drar tilbake spenningsbolten på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt.
Stor og god: Knasten for spenning av bolten er overdimensjonert og behagelig i bruk.

Et stort pluss ved Franchi Affinity er betjeningsvennligheten med hanskekledde fingre. Utløserknappen for bolten er overdimensjonert, og det samme er knasten som brukes for å trekke bolten med roterende låsehode tilbake. 

Hele den aluminiumslegerte låskassa på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt er selvfølgelig også dekket av cerakote. Cut off-mekanismen fungerer som den skal og hindrer mating fra magasinet opp i kammer når magasinet eller hele våpenet skal tømmes.

LES OGSÅ: Test av Browning Maxus 2

Nærbilde av utløserknappen på halvautomat hagle Franchi Affinity 3 Elite Cobalt liggende i gresset
Hanskevennlig: Utløserknapp for sluttstykket og knasten for å trekke sluttstykket tilbake er overdimensjonerte og praktiske i bruk – selv med hansker.

Utstikkende choke

Løpet har høy ventilert sikteribbe og tofarget fiberoptisk sikte av rørtypen. Siktet var svært godt synlig under de lysforholdene jeg testet. Mot mørk bakgrunn blir det nesten selvlysende og fører øyet raskt på målet.

Chokene på Franchi Affinity Elite har godt synlig merking utvendig. De stikker ut foran på løpet på samme måte som konkurransechoker. Alle utvendige metalloverflater på løp og mekanisme med unntak av choke og avtrekker, er for øvrig belagt med nevnte cerakote som tåler mye av både fuktige og mekaniske påkjenninger. 

En rimeligere versjon av denne halvautomaten er Franchi Affinity Synth Black 12-76, som kommer uten cerakote-behandling, og dermed ikke er like hardfør som Franchi Affinity Elite.

Nærbilde av skjeftet på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt liggende i gresset
Smakssak: Skjeftet er bygget i technopolymer med et kamomønster Franchi kaller Optifade Timber.

Kort kolbe

Som med de fleste halvautomat hagler er stokken for kort og lav ut av esken, selv om Franchi Affinity Elite ikke er ekstrem i så måte. Imidlertid følger det med chims som sørger for at selv en lang slask som undertegnede får en stokk som passer perfekt.

Ei hagle må jo i mange tilfeller uansett tilpasses skytteren, så noe stort problem er det for så vidt ikke. Men det er greit å være oppmerksom på kolbelengden når du prøver Franchi Affinity første gang.

Nærbilde av nettskjæringen på halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cobalt liggende i gresset
Funksjonell Franchi hagle: Nettskjæringen er formpresset og gir godt grep.

Forskjeftet har god fylde med avsmalning opp mot løpet, slik at du får et godt grep selv med hansker. Pistolgrepet kunne etter min smak hatt noe mer fylde på høyresiden og føles dermed litt smalt hvis mine personlige preferanser legges til grunn.

Nærbilde av boltehodet og låseklakkene på Franchi Affinity 3 Elite cobalt halvautomat hagle
Solid: Både det roterende boltehodet og låseklakkene er bygget i stål.

Gode grep

Imidlertid er både dybde og vinkel behagelig, slik at du har et godt grep for lankene. Nettskjæringen på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt oppleves som passe ru og sørger for at hendene ikke sklir rundt på syntetstokken, selv med bare og våte hender. 

I nedkant av kolben er det feste for rembøyle og det samme finner du frempå forskjeftet i forkant av mutterlokket som holder hele sulamitten sammen.

Rekylkappen er myk og god, men samtidig fast nok. Øverste del er noe hardere og glattere enn nedre del, slik at den ikke gir for mye friksjon mot klærne når du monterer våpenet raskt til skulderen.

Hagla Franhi Affinity 3 Elite Cobalt demonert og liggende i gresset
Godt skrudd: Den halvautomatiske hagla er enkel å ta fra hverandre for transport og vedlikehold

Franchi Affinity - Et driftssikkert bruksvåpen

Denne Affinity hagla fra Franchi er en god halvautomat til jakt. Men særlig for halvauto-fantaster som jakter under røffe forhold, vil dette være et meget interessant våpen slik jeg ser det. Våpenet er godt balansert til å være en halvautomat. Hagla ligger raskt på målet og oppleves som stabil og god i bruk.

Selv om jeg ikke er noen kjempetilhenger av camo-maling på våpen, synes jeg faktisk at denne hagla har et kult utseende som balanserer på den rette siden av «militært harry» og «tøff».

Nærbilde av avtrekkeren på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt halvautomat hagle liggende i gresset
Wet, wet, wet: Franchi Affinity 3 Elite Cobalt er våpenet for deg som liker det fuktig.

Jeg har ingen spesielle motforestillinger mot Franchi Affinity 3 Elite Cobalt. Som halvautomat er den ikke av de rimeligste i klassen, men forsvarer prisen med sine robuste løsninger. Dette er ikke ei hagle med sjel, men det er heller ikke spesielt vanlig for denne typen våpen. Dette er et jaktredskap – that’s it!

Alt i alt og kort oppsummert, er Franchi Affinity Elite ei tøff, solid og driftssikker brukshagle for jegere som jakter i fuktige omgivelser!

Nærbilde av sikringen på halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cobalt
Tradisjonell: Sikringen er tradisjonell og plassert bakerst i avtrekkerbøylen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Hanskevennlig

Driftssikker

Cerakote

Tøff

MINUS

Kort kolbe ut av esken

Test av Girsan MC 312

Girsan MC 312 er en tyrkisk halvautomat i den billige enden av skalaen. Girsan er en solid produsent av tyrkiske hagler, som ellers leverer til politi og militæret. Kan den billige halvautoen Girsan MC 312 hevde seg mot de dyrere haglene i testen?

Halvautomat-hagle Girsan MC 312 sett fra siden på hvit bakgrunn
GIRSAN MC 312: Ikke mange dikkedarier på den tyrkiske halvautomaten Girsan MC 312.
GIRSAN MC 312

Type: Halvautomat-hagle, inertistyrt

Kaliber: 12/76 eller 12/89

Vekt: Ca 3,0 kg

Løp: 71/ 76 cm

Choker: 5 stk

Pris: 6.999 kr

Importør: Girsan MC 312 fra Jakt & Friluft

skala
4/6

Halvautomaten MC 312 er den første hagla som leveres fra Girsan, som ellers produserer mest våpen (særlig håndvåpen) til den tyrkiske hær.

Halvautomatiske hagler finnes både i halvdyre merkevare-versjoner og i billig-enden, der det er skarp konkurranse. Især tyrkiske halvautomat-hagler har fått en trofast fanskare. På det norske markedet ligger de i den billige enden av skalaen, fra snaut 4.000 kroner til rundt 6.000 kroner.

Girsan har et nært samarbeid med Akkar, som utelukkende produserer jaktvåpen, noe som har gjort distribusjonen til Europa, Asia og USA mer effektiv. 

Girsan av høy kvalitet

Girsan MC 312 er dog ingen Akkar, som har et godt renommé. Likevel er det ingen grunn til å tvile på at kvaliteten er til stede også her, nettopp fordi leveranser til politi og militære fordrer streng kvalitetskontroll.

Fabrikken til Girsan er – som de aller fleste våpenfabrikker i dag – 100 prosent automatisert. Det er ikke mange menneskehender som berører et våpen i «normal» prisklasse. Likevel blir de fleste kontrollert og testet før de forlater fabrikken – og i prøvebenken er det menneskehender som gjelder. For halvautomatene er det viktig å sikre at ladegrep og avtrekk fungerer optimalt og slik det skal. 

Vi har ikke rukket, ei heller hørt noen som har erfaring med å teste 100.000 skudd med en Girsan. Men både konstruksjon, oppbygging og materialvalg ser solid ut på testbørsa Girsan MC 312.

Nærbilde av skjeftet på den tyrkiske halvautomat-hagla Girsan MC312
Svart skjønnhet: Syntetiske skjefter blir mer og mer populære. Her er den svarte varianten, men Girsan har sjølsagt flere valg, inkludert et par kamo-alternativ for dem som finner slikt påkrevd.

To typer halvauto

Det er to halvauto-systemer på markedet. Den gasstyrte bruker gasstrykket idet du skyter til å lade og spenne avtrekkerfjæra. Den rekylstyrte (også kalt interti) bruker den mekaniske rekylen mot skuldra di til å mate kammeret og spenne fjæra.

Hvorvidt gasstyring eller inerti-styring er best, er mest en smakssak. Gasstyring krever mer mekanikk, men gir samtidig mindre rekyl – noe mange vektlegger som nettopp en av fordelene med halvauto.

Jeg har testet halvautomater av begge typer, og synes ikke det er så stor forskjell. Testet med de samme patroner (kal. 12/70, hagl nr 5 og 32 gram) har jeg ikke merket noen stor forskjell. Dette handler imidlertid om mine erfaringer og min skyteteknikk – og i tillegg har vi ulike grenser for hvor mye rekyl vi tåler og liker.

LES OGSÅ: Test av Benelli M2

Nærbilde av avtrekkerbøyel på Girsan MC312 halvautomatisk tyrkisk hagle sett fra siden på hvit bakgrunn
Hanskerom: Avtrekkerbøylen er syntetisk og romslig, så sjøl en hanskekledt finger kan komme til. Bak avtrekkeren finner du sikringen, som er manuell og kun sikrer avtrekkeren.

Tåle slit og tåle sludd...

Jegere som er ute i all slags vær, velger ofte halvauto, fordi 90 prosent av alle halvautomat-hagler selges med syntetstokk. Så også med testmodellen Girsan MC 312: Det er en svart, syntetisk utgave med karakteristisk mattsort overflate både på syntetiske skjeftedeler og metallflater. Du får alt fra kamuflasje til mer fancy overflater, samt en utgave med treskjefte.

Girsan MC 312 har 76 mm kammer, men fås også i 89 mm. Det er etter min beste mening bokstavelig talt overkill: Du får ikke så mye mer slagkraft med 13 mm ekstra i kammeret og patronen, selv når skuddavstanden økes. Det som derimot garantert øker, er rekylen.

En uting med halvautomater er at tomme patroner kastes ut, uten at du rekker fange dem opp. Det synes jeg er problematisk av miljøhensyn, og håper noen snart finner opp en «hylsefanger».

Nærbilde av løpsskjeftet på demontert halvautomat hagle Girsan MC312 på hvit bakgrunn
Lett å like: Løpssettet kan skilles fra sjølve geværet med et enkelt grep. Det gjør rengjøring meget lett. Aluminium er hovedmaterialet i alle «jerndeler», noe som sparer litt på vekten, men har samme styrke som gammeldags stål.

Slankt forskjefte på MC312

Løpet på MC312 er av det Girsan kaller «spesialstål» med en spesiell coating både inn- og utvendig. Innvendig ligner det en vanlig hardforkromming, noe som duger til litt av hvert.

Sikteskinnen er ventilert og 10 mm brei. Det er ganske mye til å være et jaktgevær, men det fungerer godt når du kikker ut langs løpet som ender i et oransje siktekorn med litt selvlysende effekt.

Låsekassa er bygd i aluminium/ alloy, som blir mer og mer vanlig i moderne våpen. Den anodiserte overflaten ser ut til å motstå de verste ripene. På gamle gevær hadde slike overflater dårlig slitestyrke, men det er blitt langt bedre. Testmodellen har null utsmykning, og det venter du da heller ikke på et bruksgevær av denne typen. 

MC312 leveres i løp med forskjellige lengder, men de fleste vil nok gå for standardpipa på 71 eller 76 cm. Det er fem utskiftbare choker med tydelig angivelse både i tekst og riller, to mer enn det de fleste konkurrentene leverer. De fleste vil trolig velge halv eller trekvart choke til normal bruk.

Det syntetiske skjeftet på Girsan MC 312 har behagelige «nettskjæringer» både i pistolgrepet og forskjeftet, som forøvrig er ganske slankt til å være en halvautomat.

I enden av stokken finner du en såkalt ergonomisk rekylpute. Tja, det er en rekyldempende foranstaltning med god fasong, så man kan vel like godt kalle den ergonomisk.

Chokere tilhørende Girsan MC312 i eske på hvit bakgrunn
Choke-effekten: Fem choker er en ekstra gevinst, men det spørs vel hvor ofte du kommer til å benytte deg av dette. Men da har du iallfall valget.

Krever tilvenning

Sikringen er manuell med en trykknapp i avtrekkerbøylen, altså utelukkende en avtrekkersikring. Slik er det på alle halvautomater, noe som krever at du er oppmerksom på at geværet med en patron i kammeret ikke er «skikkelig» sikret.

Det er et viktig moment med håndtering av hagler, at geværet alltid bæres brukket og uten patroner når jegerne samles. For halvauto-brukere er jo dette umulig, så husk å markere den «trygge» tilstanden med en farget klut eller en patron på tvers i kammeret.

Når man er mest vant med vanlige hagler, krever det tilvenning å bruke en halvautomat hagle. Jeg har alltid syntes at de er tungvinte å lade, og at lite er så lett som å droppe to patroner inn i kammeret på en vanlig dobbeltløper. Men halvauto-brukere hevder nå en gang hardnakket at dette er noe man lærer seg.

En annen uting med halvautomater er at tomme patroner kastes ut, uten at du rekker fange dem opp. Det klarer du med et vanlig brekkvåpen, sjøl om det har ejektor. Jeg synes derfor halvautomater er noe problematiske av miljøhensyn, men håper noen snart finner opp en «hylsefanger».

Nærbilde av sikringen og avtrekkeren på hagla Girsan MC312 sett fra siden på hvit bakgrunn
Sikring: Husk å dytte en patron eller en rød klut på tvers i kammeret når du går sammen med andre jegere, slik at de ser at våpenet er sikkert.

Grei bonus

I praksis kan jeg godt like å skyte med en halvautomat. Girsan MC 312 er intet unntak. Inerti-repeteringen er ikke spesielt rekyldempende, men heller ikke annerledes enn på ei vanlig over/under-hagle. Det er god balanse i våpenet med vektsentrum plassert litt lengre bak enn vanlige hagler. Den syntetiske overflaten er behagelig, så sjøl på en kald dag har jeg godt grep om geværet.

Med 1/2 choke i pipa ga børsa et skuddbilde som forventet. Jeg aner en tendens til at den skyter litt lavt, men dette behøver ikke skyldes geværet: Det vil alltid være variasjon fra gevær til gevær så lenge vi er levende mennesker som skyter.

Har andejegerne fått et ny favoritt? Les testen av Franchi Affinity 3 Elite Cobalt.

Det er lett å dele Girsan MC 312 når våpenet skal gjøres rent. For sjøl om materialet er syntetisk og de sterke aluminiums-overflatene tåler mye, er rengjøring viktig for mekanikken. Girsan har lagt ved en ekstra rekylfjær. Det er nemlig forskjell på fjæra til henholdsvis kraftige og lette ladninger. Mange halvautomater uten spesialfjær har trøbbel med å repetere lette patroner til for eksempel leirdueskyting.

Fem choker i pakken er en bonus, siden de fleste billigere halvautomater byr på maks tre. Hvor ofte du vil skifte choke er en annen sak: Normalt sitter den samme choken i et gevær hele børsas levetid.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Solide materialer

Lett demontering og rengjøring

Slankt forskjefte

MINUS

Lading krever øvelse

Patronene kastes for langt vekk

Test av Benelli M2

Benelli M2 er en halvautomat, og det er ikke uten grunn: M2 viderefører arven fra forrige modell, og framstår som en allsidig, driftssikker og solid arbeidshest. Når Benelli M2 til topps i testen av halvautomater?

Benelli M2 halvautomat-hagle liggende på en stein utendørs sett fra siden
Benellis halvautomat M2 er en driftssikker arbeidshest.
Benelli M2

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,2 kg

Lengde: 120 cm (65 cm løp) 

Kolbelengde: 363 mm

Mekanisme: Rekyldrevet

Veil.pris: 19.900,-

Leverandør: Benelli M2 fra Jakt og Friluft AS

skala
6/6

Benelli M2 har et meget godt skjefte i techno-polymer. Til å være halvautomat har nemlig M2 høy kolbe – og det liker jeg: Som en av de få halvautoene jeg har testet, passer denne perfekt til undertegnede rett ut av esken.

Og hadde den ikke gjort det, hadde det vært null problem: Benelli M2 leveres nemlig med et sett chims slik at du kan justere høyde og cast-off/-on. 

Nettskjæringen er støpt inn og gir godt grep selv med hansker. Avtrekkerbøylen er overdimensjonert, slik at den er god å bruke med hansker.

LES OGSÅ: Test av Beretta A400 Lite

Nærbilde av forskjeftet på halvautomat-hagle Benelli M2
Hold skjefte: Testvinneren Benelli M2 har svært godt forskjefte med godt grep.

Den rekyldrevne mekanismen på Benelli M2 er det velkjente Inertia-systemet som brukes i mange av Benellis halvautomat-hagler.

På grunn av skjeftets utforming og det innebyggede rekylsystemet, byr Benelli M2 på lite rekyl når du skyter. 

Benelli halvautomat er svært godt balansert og oppleves som stabil under skyting. Rekylkappen demper rekylen ytterligere takket være ComforTech-systemet, slik at munningsvippen blir minimal.

Summa summarum – Benelli M2 er ei svært driftssikker og god halvautomat hagle som trekker det lengste strået og blir testvinner i denne omgang.

En Benelli halvautomat som M2 synes jeg nemlig er veldig behagelig å betjene, og den er en skytemaskin av de sjeldne.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god stokk

Driftssikker

Lav rekyl

MINUS

Ikke noe spesielt

Test av Beretta A300 Outlander Synthetic

Beretta A300 Outlander Synthetic er ei stilren og driftssikker halvautomat-hagle. Sikringen på Beretta A300 Outlander har imidlertid ny utforming og sitter foran avtrekkerbøylen. Når den til topps i vår test av halvautomater?

Halvautomat hagle Beretta A300 Outlander Synt sett fra siden liggende på en stein utendørs
Beretta A300 Outlander Synt er en stilren og tradisjonell halvautomat hagle.
Beretta A300 Outlander Synthetic

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,2 kg

Lengde: 110,5 cm (66 cm løp)

Kolbelengde: 350 mm (375 mm med chims)

Mekanisme: Gassdrevet

Veil.pris: 14.350,-

Leverandør: Beretta A300 Outlander Synthetic fra Schou AS

skala
5/6

Skjeftet på Beretta A300 Outlander Synthetic er veldig behagelig og har gode, støpte nettskjæringer med meget godt grep. Mekanisme og løp hviler i en kunstfiberstokk i techno-polymer.

Beretta A300 Outlander er svært kompakt, men oppleves ikke som vinglete selv med så kort løp som den har. Skjeftet har ganske normal halvauto-utforming – med andre ord for kort og for lav til meg.

Dermed blir totallengden på Beretta A300 Outlander nærmest ekstremt kort, men med begge avstandsstykkene montert mellom kolbekappe og kolbe, sitter hagla som et skudd. 

Nærbilde av kolben på halvautomat hagla Beretta A300 Outlander Synt med kolbeforlengere
Kolben på Beretta A300 Outlander Synt måtte forlenges en del for å passe testeren.

Tilpasningsdyktigheten til Beretta A300 Outlander stopper ikke der: Dette er en halvauto som er et smart valg hvis dere er flere av ulik størrelse som skal bruke samme hagle, siden den korte kolben enkelt kan forlenges med chims mellom kolbekappe og kolbe.

Ellers gjelder kritikken som jeg påpekte hos Beretta A400 Lite: Beretta A300 Outlander Synt har en bolt med en liten bolthendel som etter min smak er for tung å trekke tilbake. I tillegg kommer en flat og tung utløserknapp for bolten.  

LES OGSÅ: Test av Franchi Affinity 3 Elite Cobalt

Driftssikker A300 fra Beretta

Bortsett fra dette er Beretta 300 Outlander ei driftssikker brukshagle uten dill-dall som de fleste vil trives godt med.

Beretta A300 Outlander Synthetic som særdeles kjapp og kompakt, og er absolutt et morsomt våpen, selv om den trakk det korteste strået mot testvinner Benelli M2 i kampen om seieren.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt for korte personer

Kan forlenges eller gjøres til links

God stokk

MINUS

Flat utløser for bolt

Kresen på leirdueammunisjon

Test av Beretta A400 Xcel Multi Target

Ifølge Beretta er dette den mest teknologiske konkurransehagla de har konstruert innen halvauto-segmentet, og sier den har 36% raskere funksjoner enn noen annen Beretta. Vi tester om den også egner seg til jakt. Ønsker du en annen pipelengde eller Berettas «Kick-Off» integrert i stokken (rekyldemper i form av mekanisk støtdemping) så er det bestillingsvare.

Halvautomat hagla Beretta A400 Xcel Multi Target på hvit bakgrunn sett fra siden
SUPERRASK: Supersporteren har 36 prosent raskere funksjon enn noen annen Beretta.
Beretta A400 Xcel Multi Target

Type: Halvautomathagle. Gassdrevet. Trykk-kompensert. Sporting utgave. 

Kaliber: 12, 3” kammer, 12/76. 

Pipelengde: 76 cm. Andre pipelengder: 81 cm (på best.). 

Choke: Utskiftbare. 

Magasin: Rørmagasin. 

Kolbelengde: 36,6 cm (m/15mm rekylkappe). 

Fall/cast: Justerbart. Totallengde: 130, cm (m/76 cm pipe og choke, 128,0 cm u/utv. Choke +20mm). 

Vekt, oppgitt: 3538 g, veid: 3511 g (m/76 cm pipe). 

Anmerkning: Leveres komplett i koffert. Pris (2016): kr 30890.  Anm.: Kan bestilles med m/Kick-Off. 

Produsent: Beretta, Italia. 

Importør: Schou Våpen AS

En allsidig halvautomat som fungerer like godt til konkurranse som til jakt er svært så interessant. Vi tester om Beretta A400 Xcel Multi Target oppfyller alle kravene.

På flere vis var og er A400 en gjennomtenkt og ikke minst gjennomtestet halvautomat både rent teknologisk og brukermessig. Ikke det spor underlig at Beretta satser på denne i mange versjoner.

Her bør du så absolutt gå inn på importørens nettsider og se det brede utvalget av A400’er, som du kan få i 19 versjoner med forskjellige pipelengder, med valnøtt eller syntetskjefting, Kick-Off rekyldemping og Gun Pod 2 ”kjørecomputer” for registering av antall skudd m.m. samt kaliber 12/76 og 12/89.

Nærbilde av kolben på halvautomaten Beretta A400 Xcel Multi Target
MONTECARLO B-FAST KOLBE: Kolbenpå A400 Xcel Multi Target er i Montecarlo design – egentlig den justerbare kolbekammen.

Kick off

Beretta uttalte i sin tid blant annet at denne hagla er den mest teknologiske halvautomat konkurransehagla de noensinne hadde konstruert. Kanskje ytterligere ”perfekt” med Kick Off! Nettopp kombinasjon av konkurranse og jakt gjør denne hagla svært så interessant.

Dette er forøvrig utgaven som blir lagerført, og ønsker du en annen pipelengde eller Kick-Off så er det bestillingsvare. 

Nærbilde av B-Fast systemet på kolberammen til Beretta A400 Xcel Multi Target halvautomat hagle
B-FAST JUSTERING: I B-Fast systemet ligger også Berettas sitt system for justering av kolbekammen.

Ikke minst har pistolgrepet en slak vinkling, som jeg synes er ”perfekt”, og har god avstand til avtrekkerbøyle for å unngå konflikt med denne. Jeg skulle tro at dette er et pistolgrep som vil passe de aller fleste til de forskjellige disipliner innen leirdueskyting samt jakt. 

Rekylkappa på A400 Xcel Multi Target er glatt og har glatte sider - slik at den ikke på noe vis henger seg opp i skytevesten eller jaktjakka . Rekylkappa  er avrundet og har et helt glatt parti i hælen med hullmønster i anleggsflaten slik at du får god kontakt i skuldergropa. Påmontert er det en 15mm tykk rekylkappe. 

Hvis du er nysgjerrig på halvautomatene fra Beretta utenfor A400-serien, kan du ta en titt på testen vår av Beretta 300 Outlander Synt: En driftssikker brukshagle som de fleste vil trives godt med.

Nærbilde av låsekassa på halvautomat hagla Beretta A400 Xcel Multi Target
RASKERE BETJENING: Denne halvautomat hagla har den første «hvite» låskassa i A400 serien.

«Hvit» låskasse

I B-Fast ligger Berettas system for justering av kolbekammen. Nøyaktig høydeinnstilling blir med mellomleggskiver. Ved å benytte vekselvis hvite og sorte skiver er det lettere å telle hvor mange millimeter man har forhøyet med, og på de to «tårnene» er det også en millimeterskala.  

Denne hagla har den første ”hvite” låskassa i A400 serien, nemlig en spesial nikkelfinish som også er svært resistent mot korrosjon og skrammer.

En virkelig praktisk nyhet er den lange ladearmen med syntetmuffe med kraftige riller pluss den mye større og serraterte sluttstykkeutløserhendelen, som absolutt gir mye raskere og mer presis betjening! 

Nærbilde av låsekassen og avtrekkeren på halvautomat hagla Beretta A400 Xcel Multi target
MAGASINSPERRE: Denne hendelen til å trykke inn for sperring av magasinet er nyttig for å skifte patron fra kammer uten at en ny kommer opp fra magasinet.

Den uttakbare avtrekkerenheten – kun en kryssbolt - i polymer har få og oversiktlige deler; her er det duket for minimale problemer. Sikringen er designmessig større og mer ergometrisk. Dessuten er plasseringen bedre brukermessig da det er lettere å gå direkte fra sikring og tilbake til avtrekker enn først bak avtrekkerbøylen for avsikring og deretter fram til avtrekker! 

Selve avtrekkeren er hardforkrommet, og avtrekket er upåklagelig.

Avtrekkerenheten på halvautomat hagla Beretta A400 Xcel Multi Target på hvit bakgrunn
LETT UTTAKBAR OG OVERSIKTLIG: Avtrekkerenheten har få og oversiktlige deler.

Spiser «alt»

Samtlige A400 hagler bygger på det samme systemet – B-Link eller mer offisielt Blink, som er betegnelsen på dette relativt nye patenterte gassopererte systemet inkludert nytt sluttstykke og nytt matesystem.

Gass-systemet er selvjusterende slik at det tar alle patroner – her fra 24 g til 57 g (i 12/76), men for en A400 kamret for 12/89 patroner ”spiser” hagla fra 24 g til 64 g!

Systemet er også såkalt selvrensende (bør tørkes/pusses av og til). Beretta uttaler også at A400 er det raskeste og reneste halvautosystemet noensinne utviklet av produsenten – hele 36% raskere funksjon, og hurtigheten skal da bidra også til at man øker sjansen til å treffe med skudd nummer to!

Gass-systemet på Beretta A400 Xcel Multi Target dekonstruert på hvit bakgrunn
«MASKINROMMET»: Gass-systemet tar alle patroner.

Superchoker

De innvendige/utvendige 90mm lange chokene har betegnelsen OptimaChoke HP +20 (+20 betyr at de stikker ut 20mm fra munningen). Den delen som stikker ut fra munningen har to kryssfilte ringer for greit skifte i tillegg til chokenøkkelen.

Fargebandet/ringen (i lettmetall) er en fargekode for rask identifisering av chokeverdien, og i tillegg har denne ringen både bokstaver og stjernemerking for chokeverdi – eks. gullfarget ring IC – IC ****.

Chokene er i spesialstål med høy styrke og har en nikkellegering coating som gir svært god resistens mot korrosjon og som kan motstå i høyeste grad stålhagl og andre harde hagl.

JEGER tester halvautomat hagler og andre jaktvåpen kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt og våpen.

Nærbilde av trykktest-stempling på Beretta A400 Xcel Multi Target
BETRYGGENDE STEMPLING: Trykktestet til 1370 bar..
Tre chokere tilhørende halvautomaten Beretta A400 xcel multi target på hvit bakgrunn
MEGET GODE MATCHENDE CHOKER: Tre choker er inkludert.
PLUSS

Driftsikker kvalitet

Meget gode og svært praktiske detalj- løsninger!

Tja, trenger jeg egentlig å si noe mer?

MINUS

Ingen spesifikke negative kommentarer.

Test av Beretta A400 Lite

Beretta A400 Lite er ei tøff, godt balansert og lett halvautomat-hagle. Skjeftet i svart techno-polymer gir halvautoen et kult, litt futuristisk utseende. Men spiser den ammo uten problemer?

halvautomat hagla Beretta A400 lite liggende på steiner utendørs sett fra siden
HALVAUTOMAT-HAGLE: Beretta A400 Lite
Beretta A400 Lite

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,0 kg

Lengde: 119 cm (66 cm løp)

Kolbelengde: 368 mm

Mekanisme: Gassdrevet

Magasin: 4+1 (plombering medfølger)

Veil. pris: 19.590,-

Leverandør: Schou AS

skala
5/6

Skjeftet på Beretta A400 Lite er enda kortere og lavere enn det jeg ofte opplever på halvautomater. Forskjeftet har en litt rar kant som ikke gir helt komfortabelt grep.

Pistolgrepet har derimot god grepsvinkel og fyller godt i hånda. Kick-off systemet skal gi 60 prosent lavere rekyl – og det merkes når du skyter litt med Beretta A400 Lite på banen. 

Sluttstykket er noe tungt å trekke tilbake, selv om dette kan bedre seg når hagla «slites til». Men i tillegg er sluttstykkehåndtaket lite og puslete, og gjør det tyngre å trekke bolten tilbake.

Når så sluttstykket skal løses ut, er utløserknappen på Beretta A400 Lite flat og anonym. Det skal noe til for å løse ut sluttstykket ved et uhell for å si det slik – og bra er jo det – men en mellomting hadde nok vært å foretrekke. 

Den mest imponerende hagla fra Berettas A400-serie som vi så langt har testet er A400 Xcel Multi Target - ei konkurransehagle som fungerer utmerket til jaktbruk.

Knuslete knast: Beretta A400 Lite har etter undertegnedes syn vel liten boltknast.
Knuslete knast: Beretta A400 Lite har etter undertegnedes syn vel liten boltknast.

Beretta A400 Lite viser seg å spise all ammo uten problemer.

Halvautomaten fra Beretta ligger raskt på duene, og er så lettskutt at den nærmest oppleves som aggressiv.

Det er tydelig at Beretta mener alvor med A400 Lite. Dette er ei moderne hagle hvor gamle tradisjoner ikke står i veien for vilje til å se fremover og la seg inspirere av moderne tider.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask og lettskutt

Takler lett ammunisjon

Tøft utseende

MINUS

Lite bolthåndtak

Tung boltgang

Test av Hatsan Escort Magnum

Hatsan Escort Magnum er en hardfør og rimelig halvauto med syntetskjefte. Trenger du ei røff jakthagle og ønsker montasjemulighet for optikk, er Hatsan Escort halvautomat verdt en titt.

Hatsan Escort halvautomat hagle magnum test
HATSAN ESCORT MAGNUM: Tøff halvautomat jakthagle
Hatsan Escort Magnum

Produkt: Gassdrevet halvautomatisk hagle

Kaliber: 12/89

Vekt: 3,2 kg

Løpslengde: 65 cm

Totallengde: 118 cm

Tilbehør: Leveres med 5 choker (full, kvart, halv, trekvart og cylinder)

Pris: kr 6.999,-

Importør: Hatsan Escort Magnum fra Norma AS

skala
4/6

Førsteinntrykket sier raskt ifra at Hatsan Escort Magnum ikke prøver å framstå som noen dyr hagle. Likevel føles den rimelige halvautomatiske hagla tillitvekkende og hardfør når man får den i hende for første gang.

En stor fordel etter mitt syn er at Escort Magnum har en «cut off»-knapp for magasinet slik at man kan plyndre kammeret uten at en ny patron mates opp. Det er en sikker og praktisk løsning slik at man slipper å tømme våpenet fullstendig hvis man bare skal forflytte seg kjapt eller klatre over en liten hindring.

Bilde av Hatsan hagle Escort Magnum på hvit bakgrunn
Likandes og tøff: Hatsan Escort Magnum er ei lettskutt og tøff hagle.

Uvant løsning

Hatsan Escort halvautomat hagle har en noe utradisjonell løsning for å løse ut sluttstykket når det er i bakre stilling: I stedet for utløserknapp, trykker man på en innfelt del av mateplata mellom avtrekkerbøylen og magasinåpningen, og sluttstykket smekker dermed på plass.

Dette er en ting å være obs på når man fikler med hagla og har sluttstykket trukket tilbake: Hold fingra vekk fra sluttstykke, kammer og veien mellom disse. 

Jeg hadde foretrukket en vanlig utløserknapp, da plata for det første er lett å komme uforvarende borti hvis man bærer hagla med sluttstykket i bakre stilling.

For det andre føles det skummelt å tafse med fingrene opp i mekanismen i nærheten av sluttstykket, ettersom man smertelig har erfart at det absolutt ikke anbefales å komme i veien med pølsefingrene når det smekker igjen.

Nærbilde av cut off-knappen på Hatsan hagle Escort Magnum
Kjekk detalj: Cut off-knappen gjør at man kan tømme kammeret uten at ny patron mates opp, noe som er en kjekk og praktisk detalj.

Puss, puss, så får du en suss

Om du pusser hagla, kommer verken Trond Viggo eller Flode og gir deg en suss, men du får iallfall ei hagle som fungerer: I likhet med andre gassdrevne halvautomater er nemlig heller ikke Hatsan Escort Magnum noe førstevalg for dem som liker at børsa fungerer i årevis uten at den pusses eller stifter bekjentskap med olje.

Gass og kruttrester fra skuddet skitner til mekanismen, overflater og porter, slik at hagla etter hvert vil kunne få problemer med veksling hvis man ikke renser og smører.

Nærbilde av magasinåpningen på hagla Hatsan Escort Magnum
Pass fingrene: Man løser ut sluttstykket ved å trykke inn en del av mateplata foran magasinåpningen.

Hvilket bringer oss over på vedlikehold: De første stegene i demontering av mekanismen er enkle og greie, helt til man skal fjerne sluttstykket.

Her er det greit å være utstyrt med tre hender: En for å holde hagla, en for å presse sluttstykket litt tilbake, mens den tredje forsøker å lirke håndtaket i sluttstykket ut fra to spor som må stilles i linje av hånd nummer to.

Dette oppleves unødvendig kronglete, særlig de første gangene, men med litt trening går det seg til. Fordelen er at sluttstykkehåndtaket er umulig å miste i felt.

Men merk at det foran gasspakningen sitter en løs O-ring som man må holde kontroll på under demontering, slik at man ikke mister den.

Når det kommer til sluttstykke, er Escort Magnums rake motsetning i testen av halvautomat-hagler, Beretta A400 Lite, som har et særdeles tungt sluttstykke med et lite og puslete sluttstykkehåndtak.

«Under skyting oppleves Hatsan Escort Magnum i likhet med mange andre halvautoer litt fortung. Når det er sagt, er den likevel stabil og kommer raskt på målet.»

Tøff og behagelig stokk

På toppen av låskassen er det frest ut 10 mm spor for montering av kikkert, rødpunkt eller hva man måtte ønske å sette på. Sikringsknappen på Escort Magnum sitter bakerst i avtrekkerbøylen, som for øvrig er av plast eller komposittmateriale.

Polymerstokken er et mer behagelig bekjentskap. Den gir godt grep og ser ganske ok ut. Jeg vil dra det så langt som å si den er litt småtøff i positiv forstand. Jeg liker fylden i forskjeftet og pistolgrepet. Her er det også lagt inn små gummipanel som gir bedre grep. 

Jeger sikter med Hatsan hagle Escort Magnum, nærbilde
På kornet: Hatsan-hagla leveres med fem utskiftbare choker og fiberoptisk korn er siktemiddel.

Lav, men justerbar

Kolben rett ut av esken er jeg derimot ikke så veldig begeistret for – og da i hovedsak grunnet høyden. Denne kolben er nemlig veldig lav. Selv undertegnede, som har et langt ansikt og fremdeles husker luenummeret sitt fordi det krevde spesialbestillinger da han var russ, finner kolben altfor lav.

Faktisk så lav at jeg ikke ser siktekornet når jeg legger hagla til skulderen. 

Heldigvis leveres Hatsan Escort halvautomat med chims til å plassere mellom sluttstykke og kolbe for å endre vinkel på kolben. Her er det viktig å ta seg god tid til å gjøre tilpasningsjobben skikkelig: At haglekolben passer, er jo som kjent et ganske viktig moment for å treffe der man mener å treffe med hagla...

Jeger sikter med Hatsan hagle Escort Magnum i skogen
Lav kolbe: Rett ut av esken er hagla såpass lav at de aller fleste nok må bygge den opp og justere for at den skal passe.

Tung i tuten

Under skyting oppleves Escort Magnum i likhet med mange andre halvautoer litt fortung. Når det er sagt, så er den likevel stabil og kommer raskt på målet. 

Avtrekket oppleves også bra. Selv om den manuelle sikringen føles trygg for en som er vant med å håndtere halvautomatiske våpen, så hadde det strengt tatt ikke gjort noe om det var litt mer motstand i knappen når man slår av sikringen.

LES OGSÅ: Test av Beretta A300 Outlander Synthetic

Nærbilde av sikringen på hagla Hatsan Escort Magnum
Sikring: Den manuelle sikringen betjenes med knapp bakerst i avtrekkerbøylen.

Spisevillig halvauto

Jeg fikk ikke testet de aller letteste leirduepatronene, men alt fra Nitedals Sport til tunge 89 mm magnumpatroner ble matet uten problemer. Det er gledelig, men ganske uvanlig med en ubrukt halvauto:

Spesielt børser med 89 mm kammer trenger vanligvis noen titalls skudd før mekanismen mykner opp såpass at den takler å mate fram også med lettere ladninger.

Alt i alt vil jeg derfor si at Escort Magnum er ei allright jakthagle til en hyggelig pris. Selv om terningkastet er gitt under tvil, er det definitivt mye pang for penga.

Du bør absolutt kikke på Hatsan Escort Magnum hvis du er i markedet for en rimelig halvautomat – og særlig hvis du vil ha en rimelig halvauto klargjort for optiske siktemidler.​

nærbilde av låskassen på Hatsan hagle Escort Magnum
Klart for optikk: Låskassen er klargjort for siktemidler.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rimelig og hardfør halvauto

Cut off-knapp

Stilig utseende

Klargjort for optikk-feste

MINUS

Lav kolbe ut av esken

Kronglete demontering

Test av Hatsan Escort Magnum Xtreme

Den halvautomatiske hagla Hatsan Escort Magnum Xtreme er en litt påkostet versjon av Hatsan Escort Magnum. Du skal likevel ikke forvente de helt store endringene med Xtreme.

Escort Magnum Xtreme liggende på en sten
TEST: Hatsan Escort Magnum Xtreme halvautomatisk hagle med gassdrevet halvauto-mekanisme
Hatsan Escort Magnum Xtreme

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,2 kg

Lengde: 118 cm (66 cm løp)

Kolbelengde: 370 mm

Mekanisme: Gassdrevet

Veil. pris: 6.999,-

Leverandør: Norma AS

skala
4/6

Hva forskjellen innebærer i bunn og grunn, ligger egentlig i Xtreme-navnet: Hatsan Escort Magnum Xtreme har nemlig en sterkere coating – og det er alt som skiller de to halvautomatiske haglene.

Så kort oppsummert er dette også en rimelig, men grei halvauto. Den nådde derimot ikke helt opp da vi testet halvautomat hagler.

Halvauto-mekanismen er gassdrevet. Hatsan Escort Magnum Xtreme foretrekker derfor litt hardere ladninger enn den letteste leirdueammoen for å veksle problemfritt.

Nærbilde av av mateplata på den halvatuomatiske haglen Hatsan Escort Magnum Xtreme
PASS FINGRENE: For å løse ut bolten på Hatsan-haglene må man trykke inn en del av mateplata til magasinet

Dermed blir det egentlig en avveining opp mot hvor glad du er i våpenvedlikehold. Hvis du ikke liker å pusse våpen, kan det for så vidt være tryggest å gå for Hatsan Escort Magnum i Xtreme-versjonen.

Hvis du har gode rutiner for børsepussen etter endt jaktdag, kan du spare en tusenlapp ved å velge basismodellen Hatsan Escort Magnum.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rimelig

Hardfør

Ser kul ut

MINUS

Noe framtung

Kronglete demontering

Uvant utløsing av bolt

Duell på halvauto-banen

Det er mange synspunkter på halvauto-hagler, men et argument på plussiden er langt mindre rekyl enn på brekkvåpen, enten halvautomaten er gass- eller rekyldrevet. Men hvilket av de to systemene for repetering er så best? Vi tester ett av hvert.

Nærbilde av to havlautomat-hagler på hvit bakgrunn
MODERNE MATTSORT: To av de nyeste halvautomatene på markedet. Øverst Winchester SX4 og nederst Sauer SL5. Moderne haglgevær med mattsort overflate og begge med plass til 3-tommers patroner (76 mm) i kammeret. Begge geværene leveres med forskjellige løpslengder.
Winchester og Sauer SX4 og SL5

Winchester SX4

System: Gassdrevet halvauto

Kaliber: 12/76 eller 12/89

Løpslengde: 66 eller 71 cm

Vekt: Ca 2,9-3,2 kilo, avhengig av stokk og løpslengde

Stokk: Plast eller tre

Tilbehør: 3 choker i pakken

Importør: Nordskog AS

Pris: Kr. 12.490,-

Sauer SL5

System: Rekyldrevet halvauto

Kaliber: 12/76

Løpslengde: 70 eller 76 cm.

Vekt: Ca 3,0 kilo, avhengig av løpslengde 

Stokk: Lasergravert tre

Tilbehør: 5 choker, justerbare dropp og cast-innlegg.

Importør: Magne Landrø AS

Pris: Kr. 25.831,-

skala
4/6

Jeg har skutt med mange forskjellige haglevåpen og aldri hatt rekylskrekk. Jeg kan likevel merke den ofte udefinerbare forskjellen i rekyl fra gevær A til B. 

Jeg har inntil nå hevdet at det ikke er vesentlig forskjell på rekylen i en gass- eller en rekyl-halvauto. På skytebanen med samme skuddmønster og like patroner, var det derimot helt tydelig hvilket system som vinner av Sauers inerti-versjon (rekyldrift) og Winchesters gassmodell.

Det er sistnevnte som vinner på rekyl-kontoen.

Det er utvilsomt morsomt å skyte med halvautomat når man er vant til en side by side eller over/under. Det gir en god følelse å banke på to skudd i løpet av tideler hvis leirduen ikke er helt pulverisert, eller enda bedre; hvis man har behov for oppfølgingsskudd mot en fugl i luften.

Nærbilde av demontert forskjefte på halvautomatene Winchester SX4 og Sauer SL5
FYLDIG FORSKJEFTE: Det er helt tydelig at det må være mer plass i en gassdrevet halvautomat enn i en rekyldrevet. Øverst Winchester, som derfor får et mye bredere forskjefte enn den slanke Saueren.

John Moses Brownings oppfinnelse

Historisk sett, som med så mange nyskapinger på våpenfronten, er det John Moses Browning som står bak. Legendariske A5 eller AutoFive, som den også ble kalt, var først ute. Den dag i dag produserer Browning halvautomater, inkludert en modell A5.

Det er mange myter rundt halvautomatiske jaktgevær: «De funker ikke», «de er stygge», og «dårlig sikkerhet» er innvendinger man gjerne møter. Med moderne halvautomater kan i hvert fall to av påstandene utelukkes. Om de er stygge, forblir en smakssak.

Halvautomat-hagle Winchester SX4 sett fra siden på hvit bakgrunn
Winchester SX4: For første gang merker jeg at det er forskjell på rekylene i de to halvauto-systemene, der SX4 er snillest.

Gir gass

Det finnes to forskjellige typer halvautomater: Den gassdrevne og den rekyldrevne (inerti) utgaven. Teknisk sett likner de hverandre utvendig med enkeltløp, rørmagasin under løpet, lading i bunnen og utkast i siden. Tidligere hadde noen halvautomater frynsete rykte på grunn av mye funksjonsfeil, men både dette og holdbarheten er nå forbedret. 

Nærbilde av grepet på halvautomaten Winchester SX4 liggene på en krakk sammen med fem patroner utendørs
GODT GREP: Winchester SX4 har noen nye ting i forhold til forgjengeren SX3. Blant annet er ladegrepet gjort større og det samme er sikringsknasten. Dette er en stor fordel når man bruker geværet under kalde forhold. Mange halvautomater er nettopp derfor verdsatt av sjøfugljegere som jakter under barske forhold.

Det er et åpent spørsmål hvorvidt gassdrift kvalitetsmessig er bedre enn rekyldrift, men gass-halvautomatene er i ferd med å overta markedet. 

I de senere årene er det kommet en del nye navn på markedet, fortrinnsvis fra tyrkiske produsenter. De ligger helt i bunnen med hensyn til prisen, men er av helt grei kvalitet. Velkjente merker som Browning, Remington, Beretta, Benelli og Winchester har likevel stadig størsteparten av markedet, selv om prisen er noe høyere.

Nærbilde av gasstrykk-funksjonen på Winchester SX4 på hvit bakgrunn
VELPRØVD: Winchester velprøvde gasstrykk-repetering, hvor ladebolten ligger inne i låsen. Her er også den synlige spiralfjæren som arbeider sammen med gasstrykket.

Litt morsomt er det at Winchester omkring 1900 ikke var interessert i J.M. Brownings oppfinnelse, så han solgte ideen til Remington. Gamle John Moses humret nok litt i fippskjegget da han år senere kjøpte hele Winchester-fabrikken.

Ukjente fabrikker, kjente merker

Det er ingen ny sak at kjente navn får sine gevær produsert hos underleverandører. Både i Tyskland, Østerrike, Belgia og Frankrike ble det fra 1900-tallet handlet «råvarer» i stor stil, kanskje særlig fra belgiske fabrikker. I England er Webley & Scott fra Birmingham kjent som et solid gevær, men Webleys bokslås finner du langt flere steder.

Mest berømt er fornemme Holland & Holland, som i mange år kjøpte gevær fra flere produsenter i Birmingham og gjorde dem ferdige i London, før de ble solgt som eksklusive Holland & Holland Cavalier eller Northwood. 

I dag er tendensen den samme med gamle, engelske navn på gevær produsert i Italia og Spania.

Nærbilde av gassreguleringen på halvautomat-hagla Winchester SX4
SELVJUSTERENDE: Winchester har gjennom årene utviklet og forbedret gassreguleringen. I nyeste versjon er ventilene selvjusterende, slik at overskuddsgass evakueres ut og ikke inn i repeteringsfunksjonen.

Klassisk modernist 

Sauer SL5 er så nær du kan komme en helt klassisk, europeisk halvautomat med et slankt utseende, toppet med en ventilert sikteskinne over enkeltløpet. Sauer har ikke villet konkurrere med billige halvautomater fra Tyrkia. Det har vært viktig at navnet skal garantere for kvalitet.

SL5 har treskjefte, men Sauer går hele veien med et moderne laserbehandlet skjefte, der årringene ikke er ekte, men tegnes på med laser. Det ser ganske overbevisende ut – og for de fleste betyr det vel lite om det er valnøtt med flere hundre år på bak(k)en eller nyere treverk med kunstige dekorasjoner. Det er uansett et slankt og elegant skjefte med fine nettskjæringer på pistolgrepet og forskjeftet.

Halvautomat-hagla Sauer SL5 sett fra siden på hvit bakgrunn
Sauer SL5: Saueren er en del dyrere, men kan til gjengjeld tilpasses mer både med drop og cast i kolben.

Mikk og montering

For meg er det nesten alltid en utfordring med halvautomater: De skal tas fra hverandre og settes sammen på en helt bestemt måte, noe som krever øvelse.

SL5-systemet fordrer i så måte ekstra oppmerksomhet: Ladebolten med den lange aktiverings-stangen bakover ligger nærmest løs i låsekassen når løpet skrus av. Det er et pluss for rengjøring, men du må ha kontroll på hvordan den ligger for å få den på plass igjen. I tillegg må du sjekke om ladegrepet skal være fram eller trukket tilbake. Dette er dog kun et spørsmål om å venne seg til systemet, noe Sauer ikke skal lastes for. 

Ladebolten er et Civolani/Benelli-system med roterende boltehode. Du ser det ikke når du skyter, men systemet har mange år på baken som garanterer for driftssikkerheten.

Nærbilde av låsekassa på Sauer SL5 og patroner liggende på en krakk utendørs
ELEGANTE ITALIENSKE GENER: Det er Breda som produserer, men Sauers egne konstruktører og teknikere har medvirket fra dag 1. Jeg vil likevel tro at designerne bak den elegante halvautoen er fra den italienske fabrikken.

Winchester fra den gode familien

Winchester og Browning har en lang felles familiehistorie. Litt morsomt er det at Winchester omkring 1900 ikke var interessert i J.M. Brownings oppfinnelse av halvautomaten, så han solgte ideen til Remington. Gamle John Moses humret nok litt ekstra i fippskjegget da han noen år senere kjøpte hele Winchester-fabrikken.

Winchesters navn er uløselig forbundet med USAs historie. Det er da også den dag i dag «hjemlandet» og det største markedet for halvautomatene. Men Winchesters produksjon av halvautomater ligger i Portugal. Det er her utviklingen og produksjonen for alvor skjøt fart i nært samarbeide med Liege i Belgia.

Nærbilde av ladebolten på Sauer SL5 på hvit bakgrunn
BENELLI-BOLT: Ladebolten på sleiden i en Sauer. En bolt som stort sett er identisk med den Bruno Civolani konstruerte for mange år siden til Benelli. Det er en roterende bolt, som er enkel å ta ut og som fungerer ved rekyl.

Romstort system

Den første Browning A5 hadde en veldig lang skrufjær foran på utsiden, som var teknikken den gangen. Winchesters SX4 har derimot et lukket system, hvor de forholdsvis store gassventil-åpningene er mest iøynefallende. 

Med gassystemet må det være noe mer plass under pipen, så forskjeftet er derfor ganske kraftig. Det krever følgelig en litt stor hånd for å kunne gripe helt rundt. Men nettskjæringen er god, så grepet er uansett behagelig.

Testmodellen fra Winchester har treskjefte. Det er ingen prangende sortering fra tyrkiske valnøttrøtter, hvilket også stemmer med prisen. Den fås også i sort kunststoff og ulike kamuflasjefarger, i motsetning til Sauer som kun leveres i en utgave.

Felles for begge er den mattsorte overflatebehandlingen på baskyl og løp. På Sauer er den helt sort, mens Winchesteren har stemplet inn SX4 i hvit kontrastfarge. Det er dog neppe utseendet på noen av dem som vil være avgjørende for ditt valg.

Det er betydelig prisforskjell mellom de to, uten at forklaringa er helt åpenbar. En grunn kan være at SX4 bygger videre på en modell som er laget i flere tusen eksemplarer, mens Sauers Breda-kloning ennå ikke er produsert i så store mengder. Jeg ser iallfall ikke den helt store kvalitetsforskjellen.

Nærbilde av ladebolten på Sauer SL5 på hvit bakgrunn
LETT RENGJØRING: Her den roterende Civolani-ladebolten fra Saueren. Det har selvfølgelig sine fordeler når man skal rengjøre geværet. Det er også tydelig hvordan rotasjonen styres når patronen skal kastes ut.

Patroner på avveie

Personlig synes jeg matingen nedenfra på halvauto-hagler er knotete. Men jeg har sett en halvauto i hendene på en erfaren skeetskytter, som ladet like raskt som makkeren med over/under. Dette handler nok om tilvenning og trening. 

Men en annen sak er at halvautomatens virkemåte er problematisk i forhold til miljøet: Patronene flyr bokstavelig talt ut av geværet etter hvert skudd. På skytebanen kan de samles opp, men under jakt sliter du med å finne tomhylsene.

Over det meste av Europa er man i gang med å finne løsninger for å unngå at jegerne etterlater seg plastforladninger og tomhylser. Nå skal ikke halvautomatene avskrives, men brukerne må nok forvente ekstra fokus på å finne igjen tomhylsene. 

Et par ord til slutt om sikkerhet: Alle andre typer haglgevær bæres brukket/ åpne når vi møtes. Det kan man av gode grunner ikke gjøre med en halvauto, men sørg for å bære den med åpen lås slik at alle kan se at den ikke er ladd.

En god ide er å stikke en rød klut, en spesiell plast-propp eller en patron på tvers i låsen, noe som tydelig viser at geværet er tomt og sikkert. Og husk at det kun er tillatt med to patroner i en halvautomat under jakt i Norge!

VURDERING
Winchester SX4 terningkast
Sauer SL5 terningkast
PLUSS

Winchester SX4:

Standardmål som passer de fleste

Lav pris

Minst rekyl

Sauer SL5:

Justerbar med Ergofit-innlegg

Gjennomprøvd låssystem

MINUS

Winchester SX4:

Lading krever tilvenning

Ukontrollert utkasting av tomme hylser

Sauer SL5:

Noe mer rekyl

Litt krevende montering

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.