Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 har nytt choke- og løpsystem fra forrige Beretta hagle. Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 er en flott og driftsikker hagle.
Berettas referansehagle Silver Pigeon har sitt utspring i Beretta 686 som etter hvert fikk navnet Silver Pigeon 686. Dette ble en populær hagle som mange konkurrenter ble og fortsatt blir målt opp mot.
Etter hvert lanserte derfor Beretta en enklere utgave av samme hagle ved navn Silver Pigeon 1, hvor blant annet remfester var fjernet, kolbekappen var enklere – kort sagt, en nedskrellet og rimeligere utgave.
Vital overgang for Beretta 686
Den nye modellen har fått navnet Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 (model year 2019). Ved første øyekast kan det se ut som at Beretta har «sminket hesten» og kun gitt Silver Pigeon 1 ny gravyre og deretter relansert den som en ny Beretta hagle.
Det er feil. Den største endringen er nemlig ikke så synlig, men ligger i løpene. MY19-modellen av Beretta 686 SP har nemlig blitt utstyrt med nye choker og løpssystem.
Optima choke HP er nytt for Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19. Optima-chokene kom for cirka tjue år siden og tok da over for det kortere «mobil choke»-systemet.
Optima ble videreutviklet senest i 2008 da Optima choke HP (high-performance) kom. Nesten hver nye hagle fra Beretta som nå produseres, er tilpasset dette systemet.
Optima-løpet har en overgangs-kon på 80 mm og tilsvarer det for eksempel Browning kaller «back-bore». Det innebærer at det er en konet (kjegleformet) overgang fra kammeret og inn i løpet.
Ved en del oppgraderinger oppleves det som produsentene endrer uviktige småting og lanserer det som et nytt våpen. Beretta må ha ønsket å forbedre ei svært vellykket hagle.
Choke-effekt
Optima choke HP-tubene er på 70 mm og flukter i forkant av løpet. Hvis du foretrekker konkurranse-choker, kan man bruke chokene fra for eksempel Beretta DT11.
Optima choke HP-systemet sies å gi bedre skuddbilde med stålhagl. Det er nok slett ikke umulig, i og med at chokene og overgangskonen er lengre. Det hjelper til å holde svermen bedre samlet særlig med harde stålhagl.
Silver Pigeon MY19 produseres i kaliber 12 og 20 med 76-mm kammerlengde. Våpenet kommer med løpslengder på henholdsvis 67, 71 og 76 cm. Importøren Schou har dog valgt å kun ta inn våpen med 71 mm løp, som er det vanligste på jakt. Det vil jeg tro er et fornuftig valg.
Siktemidlet er et enkelt korn i metall plassert fremme på den ventilerte sikteskinnen.
Den lasergraverte låskassa er av bokslås-typen og har doble selvjusterende låsetapper som gir en slank og lav kasse.
Denne driftssikre låskassa er produsert i tredve år og har blitt solgt i over 1 million eksemplarer. Selve løsningen med doble selvjusterende låsetapper er enda eldre enn dette.
Gravyren har motiv fra planteriket og består av vinranker og -druer – såkalt New Floral – samt Beretta-navnet med logoen godt synlig. Top lever og avtrekkerbøylen har også fått en omgang med laserverktøyet på Beretta-fabrikken.
Finishen på låskassa og en relativt finskåret og grunn gravyre, gjør at utsmykningen fremstår som godt synlig, men likevel diskret. Det gjør at «tivoli-preget» som fort kan skjemme enkelte hagler med lasergravyre, heldigvis ikke er til stede på Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 hagle.
Et lite minus
I underkant av låskassa sitter en enkelt gullfarget avtrekker. Derfor er våpenet utstyrt med løpsvelger som sitter på toppen av sikringsfløyen. Løpsvelgeren er det eneste undertegnede ikke er helt fornøyd med på denne børsa: Den er flat og nærmest flukter med sikringsknasten.
Riktignok har den riller, men jeg opplever den som noe vanskelig å betjene med hansker. Her kunne jeg ønsket meg for eksempel en forhøyning på toppen av velgeren, slik at den ikke så lett glipper under fingeren når ting skal skje fort sent i høstjakta eller vinters tid.
Våpenet leveres med automatisk sikring, men denne kan enkelt bygges om til manuell sikring ved å fjerne tangen som går mellom toplever og sikringsfløy. Ejektoren kommer også fra 686-modellen som i mange år har vist seg som en solid og driftssikker løsning.
Skjefte uten schnabel
Stokken på Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 er av oljet valnøtt og var på testvåpenet pen å se på, om enn med litt lite liv. Fordelen med et så ensartet skjefte er at det er mindre utsatt for spenninger og sprekker – aldri så galt at det ikke er godt for noe, med andre ord. Men for all del – skjeftet skjemmer absolutt ikke børsa, og gir et godt inntrykk av kvaliteten på håndverket.
Beretta MY19 produseres med både schnabel og rund avslutning på forskjeftet (også kjent som classic eller semi beaver tail). Schou har valgt å ta inn modellen uten schnabel-avslutning, og det er jeg enig i:
Den runde avslutningen er mindre utsatt for mekaniske skader. I tillegg synes jeg personlig den runde formen passer best ved varierte skytestillinger og jaktformer.
Forskjefte og pistolgrep har jevn og pen nettskjæring som oppleves som ru, men behagelig og gir godt grep. Microcoil-rekylkappen henger seg ikke fast i klær og demper rekylen bra. Kolben er for øvrig ikke klargjort med hull for rembøyler, selv om slike følger med.
Ved en del oppgraderinger av våpen, oppleves det av og til som om produsentene endrer uviktige småting, fikser litt på utseende og lanserer det hele som et nytt våpen. Det er noe som heter «never change a winning team» – og enkelte ganger kan det være heldig.
Valgene Beretta har gjort med det nye løpssystemet på Silver Pigeon 1 MY19, gjør at det oppleves som at de har hatt et genuint ønske om forbedring av en allerede svært vellykket Silver Pigeon 1.
Undertegnede er 190 høy med lange armer. Hagla passet nesten perfekt, selv om kolben var litt høy. Likevel var det ikke verre enn at de fleste leirduene avgikk ved døden. Dette er en hagle som oppleves som meget godt balansert og lettskutt.
På økonomisjefens aksept-liste
Etter mitt syn kunne som sagt løpsvelgeren med fordel vært noe annerledes utformet for nordisk jakt, da vi gjennomfører store deler av jaktsesongen med hanskekledde fingre. Hvis du vurderer Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19, anbefaler jeg deg å sjekke dette selv, da det slett ikke er sikkert at du er enig med meg.
Men her i landet jaktes det såpass mye med hansker at jeg ikke vil se bort fra akkurat denne svakheten. I min bok gjør det at Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19 under tvil trekkes ett øye på terningen, og dermed går glipp av full score.
For ellers er også dette ein meget god, solid og driftssikker hagle fra Beretta. Denne kan du ha glede av for resten av livet, både til jakt og baneskyting – uten at du behøver å gjemme bort kvitteringen for økonomisjefen hjemme!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.