Jaktsekk – Våpensekk - Best i test

Jaktsekk for børsebærere og gramjegere

Riktig jaktsekk er viktig enten du er på dagstur, bærer kjøtt ut av terrenget, eller går langt med både våpen og utstyr i sekken. Men hva er en god jaktsekk? Les vår store test av jaktsekk, rifle- og våpensekker, og finn den beste sekken for dine jaktformer og ditt behov.

Jeger med våpen og jaktsekk til test på ryggen
JAKTSEKK: Jaktsekk, rifle- og våpensekk testet gjennom hele sesongen.

Hver jaktsekk i testen får plusspoeng for god organisering, rask oversikt over innholdet, komfort og et godt bæresystem. Her vurderer vi hva som utgjør en god våpen- og jaktsekk og kårer best i test.

For jaktsekk i kategorien våpensekk vektlegger vi også jaktsekkens evne til å bære våpenet stabilt og gi rask tilgang. Testen inkluderer tur- og jaktsekk med og uten våpenholder.

Vi har inkludert både jaktsekk for dame og herre i testen, men har en separat test av jaktsekk med stol, for jegeren som skal sitte lenge på post.

Jaktsekk med eller uten våpenholder?

Har du først prøvd en god jaktsekk er det lett å bli frelst. Men både med og uten våpenholder er jegeren avhengig av lett tilgang til utstyr og kraftig nok hoftebelte

Noen av jaktsekkene vi har testet er lette og nær minimalistiske. Andre veier mer, men har et vell av finesser.

En av testvinnerne er jaktsekken Stone Glacier EVO 40/56. Den er utrolig lett og har samtidig et enormt pakkevolum.

Vi har nylig testet den splitter nye Vorn EV45, våpensekken som erstatter den originale Vorn Deer-sekken. Dette er Vorns største jaktsekk, hvor vekta er trimmet ned til et greit nivå og våpentilgangen like god.

Hvorfor våpenholder?

Arbeidet med tester av gode jaktsekker har overbevist oss: Dagene med hagle eller rifle konstant i hendene eller slengt over skulderen er talte for vår del.

Fordelene med å få våpenet ut av hendene er så mange at det delvis overskygger argumentet om at en jeger alltid skal være 110 prosent parat.

På noen jaktsekker passer våpenholderen kun til ei hagle, mens hos andre kun til ei rifle. Noen jaktsekker er mer versatile og lar deg stille inn størrelsen på våpenrommet, slik at den kan brukes til flere typer våpen.

Og forresten; vi opplever at vi faktisk ikke er så mye mindre parat heller: Med flere av våpensekkene i testen er det fullt mulig å trekke våpenet raskt ut av hylsteret og over hodet uten å ta av sekken. Med to av dem trenger vi ikke engang å løfte hendene over skulderhøyde for å bli skuddklar.

Bergans Viking 90L+ fikk full pott av testpanelet da vi testet våpensekker. Bergans Viking er utformet slik at man ett skal komme til innholdet via en åpning i toppen, i front og under. Hovedrommet er delt i to, og våpensekken har et justerbart bæresystem som legger til rette for optimal tilpasning.

En annen testvinner er Eberlestock G2 Gunslinger. Dette er en ordentlig funksjonell våpensekk med så mye ekstra lommer og molle-fester at det nesten kan virke litt overveldende første gang du skal orientere deg i sekken.

Bergans Budor Silent har egen våpenlomme som gjør det mulig å bære våpenet trygt hvis man er flere som går på post sammen og allikevel være skuddklar. Også denne våpensekker har en rekke gode jakt-detaljer.

organisert innhold i jaktsekk til test
ORGANISERING: Rask tilgang til utstyr vektlegges i vår jaktsekk test.

Jaktsekk gir bedre beskyttelse

Aller mest setter vi pris på å ha hendene fri når terrenget er ulendt. De fleste som har jaktet i bratt terreng vet at man tidvis må koble inn drift på alle fire og legge inn lavgir samtidig. Kanskje må du dra deg opp etter bjørkeleggene for å komme opp ei kneik, eller krype på alle fire under et vindfall. 

Og du må helt sikkert før eller siden ta deg for når du glir i mosen på vei ned tusen steile høydemeter. At våpenet da er plassert relativt beskyttet på ryggen, fører til færre skrammer på stokken og færre bulker i kikkertsiktet. God beskyttelse av våpenet er altså like viktig i jaktsekk som i våpenfutteralet.

Med en ordentlig god jaktsekk går antallet bekymringer ned og jaktdagen blir bedre. Vektleggingen av dette vil imidlertid være annerledes hvis du jakter i mer lettgått terreng.

Når det kommer til bærekomfort, er testens soleklare vinner Exped Lightning 45. Sekken veier kun en drøy kilo, men testpanelet opplevde høy grad av bærekomfort selv med vekt på 24 kilo på ryggen, noe som ofte er uvanlig for lette sekker.

Kan en vanlig tursekk brukes som jaktsekk?

Ved de fleste jaktformer kan du bruke en vanlig tursekk som jaktsekk, og eventuelt supplere tursekken med ekstra lommer eller detaljer, eller en modul-sekk. Det finnes løse hoftelommer som du kan montere på hoftebeltet for rask tilgang til ammunisjon, avstandsmåler og en liten lommekikkert/ håndkikkert, så som ulike militære produkter tilpasset såkalte molle-system (Modular Lightweight Load-carrying Equipment). Du får også kjøpt rypegalger og ulike fangstnett løst. 

Osprey Talon er en liten tursekk, men med et stabilt og godt utviklet bæresystem. Talon skal takle belastninger på opp mot 15 kr.

En annen tursekk vi liker godt er Arcteryx Alpha AR. Sekken rommer 35 liter og veier så lite som 1017 gram.

Til storviltjakt vil det vesentlige være om du skal bære ut kjøttet sjøl, noe som er vanlig på reinsjakt/villreinjakt og tidsvis også på hjortejakt (terreng-avhengig). Ved kjøttbæring trengs ryggsekk med kraftig bæresystem så som pakkrammesekker. Det er også gunstig om du kan pakke kjøtt atskilt fra resten av jaktutstyret, enten det er en egen kjøttsekk eller et atskilt rom. Merk at søppelsekker ikke bør brukes for å frakte kjøtt på grunn av uheldige plastforbindelser og lukt. Bruk lerretsekker eller et stort putetrekk vasket uten skyllemiddel. 

Alltid en ulempe med våpensekk

Kjenner du ditt jaktterreng, har du ofte en viss formening om hvor det «aldri» er dyr og hva som er «hotspots», og kan heller velge å gå med våpenet mer parat da. Det blir en avveining opp mot de få gangene hjorten støkkes før du er klar eller rypeflokken sitter lavere enn du trodde.

Alternativt kan du gå for en av de to jaktsekkene i testen som gir deg raskest tilgang til våpenet.

Men én ulempe er felles for enhver jaktsekk hvor våpenet stikker under sekkebunnen: Du kan ikke sette deg på baken, og du har brått fått en ekstra hale som stikker ned mot steiner som stikker opp. Det kan gjøre det vanskeligere å komme seg ned bratte avsatser.

Test av Stone Glacier EVO 40/56

Stone Glacier er kjent for å lage lette og solide jaktsekker av det minimalistiske slaget. Stone Glacier EVO 40/56 er intet unntak.

Stone Glacier jaktsekken på ryggen
STONE GLACIER: Evo 40/56 kan laste opptil 125 liter når lastehyllen mellom sekken og rammen taes i bruk.
Stone Glacier Evo 40/56

Volum: 92/ 125 liter

Tilbehør: Kjøpes ekstra: våpenfeste, innvendige og utvendige lommer, kjøttsekk

Vekt: 1985 gram

Personlengde: Ikke oppgitt

Pris: 8 399,-

Nett: Gramjegeren.no

skala
6/6

Med modellen EVO 40/56 tilbyr Stone Glacier her en ryggsekk som rommer 92 liter og samtidig veier under to kilo. Det er virkelig imponerende, men har samtidig sin pris – i dobbelt forstand.

I tillegg kan Stone Glacier EVO utvides til 125 liter om man bruker lastehyllen som er laget spesielt for kjøttlast. 

Stone Glacier har noen løsninger som skiller seg ganske mye fra typiske norskproduserte jaktsekker. Stone Glacier skiller seg også betraktelig fra mange andre utenlandske sekker som ofte har mye ekstralommer og dilldall og fiksfakserier man slett ikke alltid bruker. 

Stone Glacier Tåler vekten av en hjort

Stone Glacier anbefaler denne fjærlette sekken for last opptil 70 kilo. Det har vi ikke prøvd og kommer nok heller ikke til å utsette oss for. Men det tyder på at Stone Glacier i hvert fall har tro på styrken til rammen og soliditeten til resten av bæresystemet. 

Selve rammen består av fire karbonstenger hvor to er rette og to står i kryss diagonalt i ryggen. Det avtakbare hoftebeltet og skulderreimene er festet til ryggstykket med borrelås – en løsning som kan virke underlig enkel sammenlignet med mer avanserte bæresystemer fra for eksempel Norrøna og Bergans.

Men det veier lite og det fungerer. Faktisk veldig bra. Vi har gått lange turer med rundt 25 kilo på ryggen og kortere turer med opp til 40. Etter all sannsynlighet tåler det 70 kg også. Antakelig gir jegeren opp før sekken.

Den eneste ekstra lommen på sekkeposen er en «sidelomme» som befinner seg innenfor åpningen av sekken. Ved bruk av denne folder sekken seg ut langs ene siden.
Den eneste ekstra lommen på sekkeposen er en «sidelomme» som befinner seg innenfor åpningen av sekken. Ved bruk av denne folder sekken seg ut langs ene siden.

Stone Glacier modul-sekk

Stone Glaciers jaktsekker er bygget som modul-ryggsekker. Dette vil si at selv om du kjøper en komplett sekk, så kan du skaffe deg flere sekkeposer til ulik bruk. Den er altså avtakbar og rammen kan brukes til alle produsentens sekkeposer. 

Rosinen i pølsen er lastehyllen som finnes mellom rammen og sekkeposen. Den kan naturligvis brukes til all slags last, men er særlig tiltenkt kjøttlast. Du kan kjøpe en egen, tett kjøttsekk som passer til lastehyllen. For å få plass til last mellom sekken og rammen, må naturligvis reimene som sekkeposen er festet med, slakkes slik at rommet i mellom blir passe stort for lasten. 

Hurtigutløser for våpen

Rosin nummer to er at du kan kjøpe våpenfeste med hurtigutløser som tilbehør til Stone Glacier EVO 40/56. Vi har brukt det med en annen SG-sekk enn denne, men prinsippet er helt likt. Det veier nesten ingenting og består av en veldig enkel konstruksjon med reimer og fungerer forbausende bra når du raskt trenger tilgang til våpenet. For å feste våpenet på sekken igjen, må du ta den av og tre reimene på nytt. Litt mer plundrete enn løsninger fra enkelte andre produsenter, men noe må man ofre for den lave vekten.

Selve DNA-et til Stone Glacier er minimalisme. Sekkeposen til EVO 40/56 er helt «tom» både utvendig og innvendig. Det vil si ingen lommer. Foruten kompresjonsreimene er det få muligheter for å feste utstyr utvendig. Stone Glacier EVO 40/56 har rett nok en «sidelomme», men denne sitter på innsiden av den langsgående glidelåsen som åpner sekkerommet på siden av fronten. Innvendig finnes det ingenting annet, utenom to små festepunkter for reimer. Som tilbehør finnes lommer som er ment til å feste her.

LES OGSÅ: Test av Vorn EV45

Inni er det helt tomt. Eller helt rent om du vil. Ingen lommer eller fiksfakserier.
Inni er det helt tomt. Eller helt rent om du vil. Ingen lommer eller fiksfakserier.

Mye ekstrautstyr

I toppen av sekken fra Stone Glacier finnes tradisjonell snølås og i topplokken finnes én utvendig lomme og kun det. Lokket, som er avtakbart, ligger litt sånn løselig plassert oppå toppen og har ingen kant man kan dra ned langs sidene for å beskytte toppen av sekken mot regn. Dette er en litt merkelig løsning som vitner om at Stone Glacier EVO 40/56 like mye er beregnet for bruk uten lokk og at man ved virkelig uvær kanskje bør bruke regntrekk. 

Stone Glacier EVO 40/56 er rommelig, kan laste tungt og er superlett. Dersom man skal utstyre den med ekstra lommer innvendig og på hoftebeltet øker vekten noe. Kjøttpose og regntrekk vil også dra grammene opp. Men likevel vil man være langt unna vekten til tradisjonelle kjøttsekker. 

Sekken fra Stone Glacier er ikke billig, men dersom du kan leve enkelheten og tapet av de mange tusenlappene den koster, vil du få det som kanskje er markedets letteste storsekk som faktisk også kan bære tung last.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Utrolig lett

Enormt lastevolum

MINUS

Middelmådig topplokk

Få rom

Test av Vorn EV45

Vorn EV45 er den nye våpenryggsekken som erstatter Vorn Deer 42. EV45 er største jaktsekk fra Vorn, hvor er vekta trimma ned til et greit nivå, samtidig som våpentilgangen er like god.

Jeger med Vorn EV45 jaktsekk
VORN JAKTSEKK: EV45 er en lettere og større Vorn
Vorn EV45

Produkt: Ryggsekk med QRR bæresystem for rifle/ hagle

Detaljer: Justerbart våpenrom. Løpsbeskytter for snø etc. Hoftebelte med mollefester. Nettinglomme for hydreringssystem (max 3 l)

Mål: 45 l/ 2,75 kg

Veil.pris: 3.995,-

Produsent: Vorn Equipment AS

skala
6/6

Vorn jaktsekken EV45 er den største jaktsekken når norske Vorn Equipment ruller ut trespannet som bokstavelig talt skal bære det innovative hurtigutløser-systemet QRR videre. 

Ti år etter at første Vorn jaktsekk ble lansert, er Vorn EV45 ei etterlengta oppgradering av Vorn Deer. De to minste har også fått mer intuitive navn som angir volum, nemlig EV30 og LT12 istedenfor Lynx og Fox.

Så hva har de norske utviklerne med gründer Eirik Andersen i spissen gjort? Jo, i stor grad bærer Vorn jaktsekken EV45 preg av at de har beholdt det beste, skifta ut materialer for å fintrimme vekta, og rydda litt i jaktsekken.

Jeger med rifle i Vorn EV45 jaktsekk
RASK TILGANG: Bæresystemet med QRR (Quick rifle release) våpenholder gir rask tilgang til våpenet.

Vorn jaktsekk med justerbart og godt bæresystem

Konseptet rundt hurtigutløseren QRR (Quick rifle release) er beholdt: Et fjærbelastet håndtak på venstre skulder løser ut to klips bak på høyre side som lukker våpenhylsteret mellom bæresystemet og sekkeposen. Med høyre hånd over skuldra griper du børseløpet og løfter fram våpenet. 

Sjølve bæresystemet Vorn jaktsekken er dog endra: Aluminium er erstatta med ei fiberforsterka polymerramme som kniper vekta 350 gram. To stående spiler er sammenføyd med to «tverrliggere» i topp og bunn. Dette gir en rigid og solid konstruksjon.

Det merkes da også på våpensekken: Med justerbar rygglengde byr Vorn EV45 på svært stabil bærekomfort. Jeg har prøvd ulike jaktsekker med mer eller mindre smarte våpenløsninger. Vorn er blant de bedre – og kanskje den mest komfortable der våpenet er sentrert stabilt bakpå ryggen.

LES OGSÅ: Test av Bergans viking 90l+

Vorn jaktsekk på ryggen til jeger til test
JAKTSEKK MED GOD KOMFORT: Den nye riflesekken Vorn EV45 imponerer med meget god bærekomfort, og takler fint 15 kg med børsa.

Både topp- og sideåpning

På Vorn jaktsekken har sekkeposen en «klassisk» løsning med topplokk. Men i tillegg har du en toveis, vannavstøtende (PU-belagt) YKK-glidelås som går ned langs jaktsekkens side. Slik får du enkelt tilgang til genseren i bunnen uten å snu alt på hodet. 

Topplokket har to lommer, og den største har innvendig nettinglomme med nøkkelkrok. I tillegg er det ei romslig baklomme. 

Noe å pirke på? Jeg hadde jo gjerne sett at Vorn klarte å knipe enda et par hundre gram. Særlig sekkens ytterstoff V-tex (3-lags) framstår veldig tykt og robust. Samtidig er det solid og lydløst, en egenskap som gjør at jaktsekken tåler langt mer herjing gjennom kratt og skog.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Smart våpenutløser

God bærekomfort

Solid og vanntett

Mollefester

MINUS

Litt høy egenvekt

Test av Bergans viking 90l+

Vi tester Bergans Viking 90L+: Ifølge produsenten var dette en Bergans sekk som nærmest var et resultat av den nye M12-sekken til Forsvaret og den eneste reelle forskjellen er faktisk fargen.

bergans sekk viking 90l+ utendørs til test
BERGANS SEKK: Bergans viking 90l+ er en sekk som er godt egnet for krevende og lange turer.
Bergans viking 90l+

Materiale: Nylon 700D Volum: 90 liter Brukerhøyde: 170-195cm Vekt: 4400 gram 

Pris: Kr 4000,-. 

Produsent: Bergans Fritid AS

skala
6/6

Det positive i den sammenheng er at Forsvaret nok har hatt en rekke kravspesifikasjoner som tilsier at dette er en sekk fra Bergans som på alle måter er et solid produkt.

Bergans Viking 90L+ er utformet slik at man lett skal komme til innholdet. Her er det nemlig åpning i toppen, i front av sekken og i nedkant. Det er for øvrig ett stort hovedrom og det kan deles i to, noe som kan være praktisk for å oppnå bedre orden eller holde noe adskilt fra resten. På toppen av sekkeposen sitter det en passende snølås.

Bergans Viking 90l har et justerbart bæresystem som legger til rette for en sekk med optimal tilpasning. Hoftebeltet har høy komfort og er godt utformet, og det har også feste for pulkdrag. Skulderreimene har en passe bredde og hardhetsgrad i polstringen. I tillegg er det en brystreim som bidrar til at Bergans sekken sitter skikkelig på.

Allsidig Bergans sekk

Det man kaller Molle-kompatibel Pals webbing gjør at du kan tilpasse hvordan du vil feste på ekstra lommer og utstyr, så det er med andre rom for personlige tilpasninger også her. Eller så kan du gjøre de ekspanderende sidelommene om til en dagstursekk på 12 liter, dersom du vil ta en liten avstikker fra campen.

Av andre detaljer så må vi nevne at Bergans Viking 90l har hevbart og avtakbart lokk. Lokket har videre både ut- og innvendig lomme til småsaker du vil ha lett tilgjengelig. Det er godt med festepunkter på Bergans sekken og det er også feste for ski på sidene.

Som seg hør og bør på store sekker er det kompresjonsreimer i sidene, slik at man kan stabilisere innholdet godt. Ellers er det kraftige løftehåndtak i front og rygg, noe som er kjekt når sekken skal løftes som bagasje.

LES OGSÅ: Test av Exped Lightning 45

Bergans Viking 90l gjør totalt sett et solid inntrykk. Både sekkematerialet og YKK glidelåser og sømarbeid ser ut til å være av høy kvalitet. Bergans har laget nok en sekk som fungerer svært bra og er komfortabel på ryggen, med gode justeringsmuligheter for å få den til å sitte tipp topp.

Hva angår last så sier Bergans at Viking 90l fungerer fint opp til 35 kg, og det kan vi være enig i. Etter det bør du trolig vurdere en pakkrammesekk uansett. I sum er Bergans Viking 90l en eminent langtursekk og jaktsekk, som fortjener full pott.

VURDERING
Karakter
PLUSS

Komfortabelt bæresystem

Megetsolid utforming

Mange fine detaljer

MINUS

Ingen store ting

Test av Eberlestock G2 Gunslinger

Eberlestock G2 Gunslinger er en knallfunksjonell våpensekk. Eberlestock G2 er proppet med utstyr som lommer og molle-fester, og kan virke overveldende første gang du titter inni for å orientere deg.

Eberlestock G2 gunslinger jakt og våpen sekk til test
GUNSLINGER: Eberlestock G2 Gunslinger kan virke litt overveldene når du først ser oppi sekken
Eberlestock G2 Gunslinger

Vekt: 3,2 kg (uten kolbe-cover)

Volum, hovedrom: 44 liter 

Utstyr: Vertikale og horisontale kompresjonsreimer. Molle-fester utvendig og innvendig. Frontåpning. Avtakbar meis. 2 flaskelommer med stramming. 3 utvendige og 15 innvendige lommer

Farger: Ensfarget militærgrønn

Pris: kr 4995,-

Importør: Nordskog AS

skala
6/6

Eberlestock G2

Jo lenger vi bruker Eberlestock G2 Gunslinger i løpet av vår test av våpensekker, jo mer setter vi pris på evnen til å organisere utstyre, og hvor god den er til å bære litt last. Den uttakbare meisen er i seg selv ekstremt lett. Vi ser likevel flest fordeler med å la den være på plass.

Gunslinger stammer fra Eberlestocks militærserie og det merkes at den er gjennomtenkt. Særlig liker vi at selve våpenrommet kan strammes ved hjelp av de tverrgående kompresjonsreimene som går via en løkke nær ryggen.

Da kan du velge om våpenrommet skal være vidt for en stor rifle med kikkertsikte, eller snurpet sammen for å sikre en smekker hagle. 

Eberlestock G2 Gunslinger leveres med et «butt cover»; et avtakbart trekk som dekker kolben som stikker opp av sekken. Dette beskytter våpenet mot slag og hindrer at snø eller rusk havner i våpenrommet. 

Gunslinger har veldig gode muligheter for å feste ting utenpå: Store gjenstander festes med de kraftige reimene, mens vesker og annet tilbehør bruker mollefestene. Bruker man alle mulighetene, duger Eberlestock G2 til tross for 44 liter også til korte overnattingsturer.

Eberlestock G2 Gunslinger går helt til topps i vår store test av jaktsekker.

LES OGSÅ: Test av Bergans Budor Silent

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode strammemuligheter

Rom til organisering

Ekstra festemuligheter

MINUS

Høy vekt

Høy pris

Test av Bergans Budor Silent ryggsekk

Bergans Budor Silent har en flust av gode egenskaper man ønsker i en jaktsekk. Bergans' allsidige jaktsekk bærer det beskjedne navnet Budor Silent with Gun Compartment.

detaljbilde på bergans jaktsekk budor til test
BERGANS JAKTSEKK: En lett skumkloss og ei reim holder børsa. Klossen kan fjernes og bunnposen dyttes inn, slik at Bergans Budor blir en vanlig jakt-/ tursekk.
Bergans Budor Silent

Produkt: Jaktsekk med våpenlomme

Materiale: Lydsvakt stoff med vanntett nylon

Størrelse: 45 liter

Vekt: 1695 gram

Pris: 1999,-

Produsent: Bergans

skala
6/6

Våpen i sekken er ikke alltid hensiktsmessig, da du ikke er skuddklar. Men Bergans Budor gjør det iallfall mulig å bære våpenet trygt hvis man er flere som går på post sammen, eller om du ikke behøver å være parat.

Stikkordet her er «Gun Compartment», altså våpenlomme. For etter å ha trasket på post med rifla dinglende uhåndterlig på skulderen, ga Bergans' jaktsekk meg nytt mot. Tidligere hang rifla seg opp i grener, skled bakover og pekte på jegeren som kom bak, eller skled av skulderen slik at jeg endte med å bære den som en håndveske hengende i albuekroken. Da var det en stor lettelse å isteden få våpenet i sekk på ryggen med Bergans Budor Silent.

Bergans Budor har stabil støtte

Våpenlommen på Bergans Budor ligger i utgangspunktet trukket opp bak sekkens bakvegg, slik at den ikke er i veien dersom du ønsker å bruke jaktsekken som en ren tursekk. Ved å åpne bunnen av sekken trekker du lommen ut og plasserer våpenet ned i den fra toppen av sekken. Våpenet ligger dermed plassert mellom sekkens bæresystem og bakveggen, isolert fra resten av sekkens innhold, samtidig som det polstres fra jegerens rygg. 

I tillegg er det en robust polstringspute for våpenløpet i toppen, med en rem som strammer ytterligere slik at løpet står stabilt mens man er i bevegelse. Polstringsputen er avtakbar, slik at du kan sløyfe den hvis du ikke skal ha med deg våpen.

Test-Bergans-Budor-1
På plass: Våpenet står støtt i sekken når du skal gå på post.

Flust med detaljer

Bergans Budor har frontglidelås i full høyde, store belglommer på sidene, innvendig rygglomme, topplokk med utvendig og innvendig lomme og festekroker for rypenett. Alt er utformet i mykt, lydløst materiale, slik at Bergans' jaktsekk egner seg godt for smyg. Det eneste jeg savner er lommer på hoftebeltet.

Med 45 liters volum er Bergans Budor Silent en dagstursekk, men den har likevel mange av de gode egenskapene til større tursekker: Den har et godt bæresystem med flate, justerbare skulderremmer med god bredde og lærforsterkning. Brystremmen er justerbar. Hoftebeltet er stødig med god bredde og løkker for hundekobbel. I toppåpningen har den snølås og kompresjonsrem, i tillegg til kompresjonsremmer på siden og i front.

LES OGSÅ: Test av Stone glacier EVO 40/56

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God våpenlomme

Kroker for hundekobling

Storsekk-detaljer

MINUS

Savner hoftelommer

Test av Exped Lightning 45 ryggsekk

Exped Lightning 45 har bærekomfort-grense til imponerende 24 kg! Hva sier du til å velge mellom en 45l ryggsekk som veier knapt kiloet, eller et bæremonster som takler 20 kg +? Du sier som Ole Brumm, «ja takk, begge deler» etter vår test av Exped Lightning.

sidelomme på Exped Lightning 45 jaktsekk
EXPED LIGHTNING: Spandex-lommene på hoftebeltet til Exped Lightning 45 er hendige til GPS eller kamera.
Exped Lightning 45

Ryggsekk: Anatomisk

Materialer: 210D ripstop nylon (1500 mm vannsøyle), 1 alu-spile

Volum: 45 liter

Størrelse (lukka): 72 × 32 × 25 cm

Vekt: 1150 g

Rygglengde: 41–58 cm

Bæreevne: 24 kg

Garanti: 5 år

Pris: 2430,-

Importør: Utedepot

skala
6/6

Exped er kjent blant friluftsfolk for komfortable liggeunderlag med dunisolasjon. Men det sveitsiske merkets utvalg inkluderer også soveposer, telt og ryggsekker.

Jeg lot meg besnære etter en titt i produktkatalogen til Utedepot på Røros, der ekspedisjonssekken Exped Lightning 45 frista med magre 1150 gram (1170 g i 60 l-sekk). Likevel angis bærekomfort-grensa på Exped Lightning til imponerende 24 kg!

Nå skal du jaggu pakke hardt for å trumpe 24 kg ned i 45-literssekk, men et par hjortelår ned fra fjellposten gjør da fort susen.

Og jeg har faktisk testa Exped Lightning 45 med ei bør som tikka over de oppgitte 24 – uten at det ble noe problem: Mens mange lettvekts-sekker blir rullepølser på ryggen, tilhører Exped Lightning de få som bare retter seg opp en anelse strammere i maska, når de blir servert slike utfordringer.

jeger med exped lightning 45 jaktsekk på ryggen til test
Exped Lightning 45 er både lett og lynrask med sin vanntette rulletopp.

Exped lightning har allsidig kompresjon

Exped Lightning er utstyrt med to lange kompresjonsreimer som går i sikk-sakk på hver sin side. Akkurat dette kan jeg styre min begeistring for, sia det blir veldig lange «tamper» å holde styr på dersom du har lite i sekken. Men de funka faktisk fint som slepetau da en hjortebukk skulle dras ut.

Exped Lightning 45 har imponert meg, primært med bæreevnen. Sekken funker fint både som lett sekk til hjorteposten der du kanskje får noe ekstra å bære ned, som dagstur-sekk, eller minimalistiske «hytte til hytte»-turer. Skulderreimene er såpass slanke at den også bør funke for fuglejegeren, for rypa driter jo i om sekken er himmelblå eller kamo-grønn.

Svakt savn etter topplokk

Her på berget er vi mest vant med svære topplokk. Exped Lightning har isteden rulleåpning, på godt og vondt: Rulletoppen er raskere og vanntett, men jeg savner nok topprommet ørlite. Det har likevel Exped løst på glimrende vis – flere steder: 

Det beste er de to Spandex-lommene på hoftebeltet, som fint rommer en stor smartmobil, en GPS eller et kompaktkamera.

Videre har Exped Lightning 45 romslige lommer i nedkant på begge sider av sekken, dog litt knotete tilgjengelig.

Og for dem som insisterer på toppmating, kan det innebygde rommet for drikkesystem fint brukes som topplomme.

LES OGSÅ: Test av Osprey Talon 33

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Imponerende bæreevne

Lav vekt

Hendige hoftelommer

Prisen

MINUS

Ingenting

Test av Osprey Talon 33

Osprey Talon 33 kom i ny versjon i 2021 og er verdt en sjekk hvis du trenger en allsidig dagstursekk til jakt og hverdags. Det er to smarte detaljer på Osprey Talon som vil glede jegerne.

Jeger med dagstursekken Osprey Talon 33 på ryggen
OSPREY TALON 33: Dagstursekken har smarte løsninger som jegerne har nytte av, så som stavfeste og peilerlomme.
Osprey Talon 33

Produkt: Dagstursekk/ lett helgetursekk

Ytterstoff: 100 D/ 210 D resirkulert nylon

Vekt: 1,2 kg

Mål: 33 l, 65 (l) x 28 (b) x 25 (d) cm

Detaljer: 8 lommer, justerbar rygglengde, fløyte i brystreima, Stow-on-the-Go stavfeste

Veil. pris: kr 1200,-

Importør: Jarbeaux Sport AS

skala
6/6

Osprey Talon er en serie sekker som spenner fra rumpetasker på 6 liter via små juniorsekker til større dagstursekker på 20–55 l. Mellomversjonen Osprey Talon 33 frister med mange smarte detaljer som gjør den godt egna til småviltjakt når du behøver rask tilgang til utstyret.

Til å være en såpass liten sekk, har Osprey Talon 33 et godt utvikla og stabilt bæresystem som skal takle belastninger opp mot 15 kg. Det stemmer godt med min erfaring: Osprey Talon 33 sitter godt på ryggen og kneler ikke hvis den får litt last.

Airspace-panelet i ryggen er noe av det bedre jeg har prøvd med tanke på å lede varme og fuktighet vekk fra ryggen.

Osprey Talon 33 med astro-lomme

Osprey Talon 33 er godt utstyrt med lommer. Særlig liker jeg de romslige lommene på hoftebeltet. Her får du plass til patroner, mobil, kompaktkamera eller til nød en liten kikkert. Kjekk er også den romslige stretch-lomma på sekkens bakside, der du kjapt kan stuve vekk hansker, lue eller et lett regnsett.

Begeistringa er mer delt over meshlomma på venstre skulderreim (merk den, linksskyttere): Den er akkurat hårfint for liten til mobilen med mindre du klamrer deg til en gammel Nokia. Men Astro-eiere vil trolig elske denne (Alpha 200 – ikke fullt så mye), sjøl om åpningen er i trangeste laget.

«Osprey Talon har ei smart løsning for å stue vekk stavene i en fei, når du stabber de siste meterne mens du venter på at rypeflokken letter.»

LES OGSÅ: Test av dagstursekken Arcteryx Alpha AR35

Smart stavfeste

Men du bør merke deg en kjekk detalj hvis du driver mye med vinterjakt på ski og truger:

Osprey Talon 33 har ei smart løsning for å stue vekk stavene i en fei. Uten at du behøver ta av sekken, kan du dytte trinsene inn i ei løkke nede på sekkens venstreside og feste håndtakene nederst på skulderreim-polstringa. Da er de unna veien når du stabber de siste meterne fram mens du venter på at rypeflokken letter.

Det er kompresjonsreimer på sidene, opplegg for drikkesystem (medfølger ikke), og flaskelommer på begge sider (litt kronglete å nå tak i). Meshlomma innvendig i topplokket har smart nok nøkkelringholder. 

Osprey Talon 33 har fin størrelse for dagsturer og helgeturer med lite oppakning. Den er innafor de strategiske målene hvis du vil ha den med på flyet, og er slik sett en allsidig bærehest. Det er egen dameversjon av Osprey Talon heter Tempest.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt bæresystem

Kjekke hoftelommer

Smart stavfeste

God pris

MINUS

Ingenting vesentlig

Test av Arcteryx Alpha AR 35

Arcteryx Alpha AR 35 har et volum på 35 liter kun veier 1017 gram. En dagstursekk kan med fordel være snerten og lett. Arcteryx Alpha AR rommer det du trenger for en lang dag ute, enten du skal på jakt eller tur.

Arcteryx Alpha AR sekk til test
ARCTERYX ALPHA AR: Arcteryx Alpha AR35 sitter godt, og er en meget bra dagstursekk som vil levere i lange tider.
Arcteryx Alpha AR35

Materiale: N315r HT ripstop nylon

Volum: 35 liter

Farge: Grå eller oransje

Vekt: 1017 gram

Pris: Kr 1899,-

Produsent: Arcteryx

skala
5/6

Arcteryx Alpha AR 35 har nylonmateriale utviklet av produsenten selv og det er lett, slitesterkt og motstandsdyktig mot rifter. Arcteryx Alpha AR er avstivet med en plate som er uttakbar, selv om folk flest neppe er tjent med å fjerne den. 

Bæresystemet på Arcteryx Alpha AR består av passelig brede og polstrede skulderreimer, regulerbar brystreim og et bredt, men upolstret hoftebelte. På en slik sekk er det da heller ikke det helt store behovet for vektavlasting; det er mer for å holde sekken på plass. Toppstrammere gir deg i tillegg mulighet til å flekse med nærheten til ryggen og tilpasning til terrengtypen.

Arcteryx Alpha AR har en uvanlig låseklips

Arcteryx Alpha AR har et enkelt og praktisk hovedrom, med en krok og liten glidelåslomme øverst mot ryggen. Lokket har lommer på inn- og utsiden for småting. Lokket låses til sekkeposen med en enkel løkke som klemmes inn i reimklipset. Uvanlig ja, men det fungerer og driftssikkerheten er garantert. 

Ellers har Arcteryx Alpha AR åpning for drikkesystem ut fra sekkeposen og slangeløkker i mikrowebbing. Bærehåndtak og heisehemper er også på plass. Strikk, seks integrerte festepunkter og isøks-løkker gir bra med utvendige festepunkter på sekken. Det er alltid praktisk.

LES OGSÅ: Test av Eberlestock F1 systemsekk

«Ellers tenker vi at fargealternativet i grått vil passe fint i fjellet dersom det er et tema å bruke Arcteryx Alpha AR til støkkjakta på rype.»

Gå for grått

Arcteryx Alpha AR 35 er en jaktsekk med svært god passform: Den fremstår som mer pakkevennlig enn for eksempel dråpeformede sekker med buet ryggplate. Snølåsen er passe høy, og det er to kompresjonsreimer på begge sider av sekken, noe som er kjekt for å stabilisere last og redusere volum. Arcteryx Alpha AR sitter rett og slett som et skudd på ryggen og den følger kroppen godt i forskjellige situasjoner – bærekomforten er mer enn godkjent. 

Materialet virker slitesterkt, så vi tror sekken vil tjene sin herre i mange år. Ellers tenker vi at fargealternativet i grått vil passe fint i fjellet dersom det er et tema å bruke Arcteryx Alpha AR til støkkjakta på rype. 

Alt i alt er det lite å pirke på her i gården. Det måtte i så fall være at vanemennesker ikke liker låseanordningen mellom lokk og sekk, men det funker altså.

Arcteryx Alpha AR er en utmerket dagstursekk. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett og kompakt

Mange gode detaljer

Robust og slitesterk

MINUS

Ingen store ting

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.