Riktig jaktsekk er viktig enten du er på dagstur, bærer kjøtt ut av terrenget, eller går langt med både våpen og utstyr i sekken. Men hva er en god jaktsekk? Les vår store test av jaktsekk, rifle- og våpensekker, og finn den beste sekken for dine jaktformer og ditt behov.
Sist oppdatert: 6. mai 2024 kl 16.00
JAKTSEKK: Jaktsekk, rifle- og våpensekk testet gjennom hele sesongen.
Hver jaktsekk i testen får plusspoeng for god organisering, rask oversikt over innholdet, komfort og et godt bæresystem. Her vurderer vi hva som utgjør en god våpen- og jaktsekk og kårer best i test.
For jaktsekk i kategorien våpensekk vektlegger vi også jaktsekkens evne til å bære våpenet stabilt og gi rask tilgang. Testen inkluderer tur- og jaktsekk med og uten våpenholder.
Vi har inkludert både jaktsekk for dame og herre i testen, men har en separat test av jaktsekk med stol, for jegeren som skal sitte lenge på post.
Jaktsekk med eller uten våpenholder?
Har du først prøvd en god jaktsekk er det lett å bli frelst. Men både med og uten våpenholder er jegeren avhengig av lett tilgang til utstyr og kraftig nok hoftebelte
Noen av jaktsekkene vi har testet er lette og nær minimalistiske. Andre veier mer, men har et vell av finesser.
En av testvinnerne er jaktsekken Stone Glacier EVO 40/56. Den er utrolig lett og har samtidig et enormt pakkevolum.
Vi har nylig testet den splitter nye Vorn EV45, våpensekken som erstatter den originale Vorn Deer-sekken. Dette er Vorns største jaktsekk, hvor vekta er trimmet ned til et greit nivå og våpentilgangen like god.
Hvorfor våpenholder?
Arbeidet med tester av gode jaktsekker har overbevist oss: Dagene med hagle eller rifle konstant i hendene eller slengt over skulderen er talte for vår del.
Fordelene med å få våpenet ut av hendene er så mange at det delvis overskygger argumentet om at en jeger alltid skal være 110 prosent parat.
På noen jaktsekker passer våpenholderen kun til ei hagle, mens hos andre kun til ei rifle. Noen jaktsekker er mer versatile og lar deg stille inn størrelsen på våpenrommet, slik at den kan brukes til flere typer våpen.
Og forresten; vi opplever at vi faktisk ikke er så mye mindre parat heller: Med flere av våpensekkene i testen er det fullt mulig å trekke våpenet raskt ut av hylsteret og over hodet uten å ta av sekken. Med to av dem trenger vi ikke engang å løfte hendene over skulderhøyde for å bli skuddklar.
Bergans Viking 90L+ fikk full pott av testpanelet da vi testet våpensekker. Bergans Viking er utformet slik at man ett skal komme til innholdet via en åpning i toppen, i front og under. Hovedrommet er delt i to, og våpensekken har et justerbart bæresystem som legger til rette for optimal tilpasning.
En annen testvinner er Eberlestock G2 Gunslinger. Dette er en ordentlig funksjonell våpensekk med så mye ekstra lommer og molle-fester at det nesten kan virke litt overveldende første gang du skal orientere deg i sekken.
Bergans Budor Silent har egen våpenlomme som gjør det mulig å bære våpenet trygt hvis man er flere som går på post sammen og allikevel være skuddklar. Også denne våpensekker har en rekke gode jakt-detaljer.
Jaktsekk gir bedre beskyttelse
Aller mest setter vi pris på å ha hendene fri når terrenget er ulendt. De fleste som har jaktet i bratt terreng vet at man tidvis må koble inn drift på alle fire og legge inn lavgir samtidig. Kanskje må du dra deg opp etter bjørkeleggene for å komme opp ei kneik, eller krype på alle fire under et vindfall.
Og du må helt sikkert før eller siden ta deg for når du glir i mosen på vei ned tusen steile høydemeter. At våpenet da er plassert relativt beskyttet på ryggen, fører til færre skrammer på stokken og færre bulker i kikkertsiktet. God beskyttelse av våpenet er altså like viktig i jaktsekk som i våpenfutteralet.
Med en ordentlig god jaktsekk går antallet bekymringer ned og jaktdagen blir bedre. Vektleggingen av dette vil imidlertid være annerledes hvis du jakter i mer lettgått terreng.
Når det kommer til bærekomfort, er testens soleklare vinner Exped Lightning 45. Sekken veier kun en drøy kilo, men testpanelet opplevde høy grad av bærekomfort selv med vekt på 24 kilo på ryggen, noe som ofte er uvanlig for lette sekker.
Kan en vanlig tursekk brukes som jaktsekk?
Ved de fleste jaktformer kan du bruke en vanlig tursekk som jaktsekk, og eventuelt supplere tursekken med ekstra lommer eller detaljer, eller en modul-sekk. Det finnes løse hoftelommer som du kan montere på hoftebeltet for rask tilgang til ammunisjon, avstandsmåler og en liten lommekikkert/ håndkikkert, så som ulike militære produkter tilpasset såkalte molle-system (Modular Lightweight Load-carrying Equipment). Du får også kjøpt rypegalger og ulike fangstnett løst.
Osprey Talon er en liten tursekk, men med et stabilt og godt utviklet bæresystem. Talon skal takle belastninger på opp mot 15 kr.
En annen tursekk vi liker godt er Arcteryx Alpha AR. Sekken rommer 35 liter og veier så lite som 1017 gram.
Til storviltjakt vil det vesentlige være om du skal bære ut kjøttet sjøl, noe som er vanlig på reinsjakt/villreinjakt og tidsvis også på hjortejakt (terreng-avhengig). Ved kjøttbæring trengs ryggsekk med kraftig bæresystem så som pakkrammesekker. Det er også gunstig om du kan pakke kjøtt atskilt fra resten av jaktutstyret, enten det er en egen kjøttsekk eller et atskilt rom. Merk at søppelsekker ikke bør brukes for å frakte kjøtt på grunn av uheldige plastforbindelser og lukt. Bruk lerretsekker eller et stort putetrekk vasket uten skyllemiddel.
Alltid en ulempe med våpensekk
Kjenner du ditt jaktterreng, har du ofte en viss formening om hvor det «aldri» er dyr og hva som er «hotspots», og kan heller velge å gå med våpenet mer parat da. Det blir en avveining opp mot de få gangene hjorten støkkes før du er klar eller rypeflokken sitter lavere enn du trodde.
Alternativt kan du gå for en av de to jaktsekkene i testen som gir deg raskest tilgang til våpenet.
Men én ulempe er felles for enhver jaktsekk hvor våpenet stikker under sekkebunnen: Du kan ikke sette deg på baken, og du har brått fått en ekstra hale som stikker ned mot steiner som stikker opp. Det kan gjøre det vanskeligere å komme seg ned bratte avsatser.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.