Truger - Test av truger til jakt og tur

Slik velger du riktig truger

Test av truger i alle slags forhold: Oppover og nedover, på skare og i løssnø, i flatt og bratt terreng. Vi kårer testvinner blant 20 truger. Vi har laget en guide på hvordan du velger størrelse på trugene, og finner beste truger for ditt bruk.

Jeger med truger i snøen til test
TRUGER: Test av truger i alle slags forhold, til forskjellig bruk.

Truger er i mange tilfeller lettere å bruke enn ski. Enten du går langtur på vidda eller er på hytta og bare skal ned til bekken for å hente vann, er det lurt å ha et par gode truger tilgjengelig. Her har truger har vært i test gjennom hele vinteren for å avdekke om du kan få gode truger for en billig penge, eller om de dyreste trugene generelt har bedre feste.

Vi har utsatt alle truger for forskjellige forhold, da vi tidligere har opplevd at testvinner i bratte lier ikke nødvendigvis er best i test når det kommer til dyp snø.

Vi guider deg gjennom de forskjellige trugemerkene og gir anbefalinger om hva du bør vektlegge på bindinger, stegjern, hælløfter og klør. Vi ønsker med denne testen å hjelpe deg å finne de beste truger til ditt bruk og ditt budsjett.

Truger til fleksibelt bruk

Testen inkluderer truger fra kjente produsenter som Tubbs, Atlas, MSR, Fimbulvetr og TSL. Vi har gjort noen vurderinger på hvilke forhold hver truge egner seg best for. Det er nemlig ikke slik at versting-truger er best hvis de kun er til hyttebruk, men går du som regel på skare er du avhengig av truger som har det beste grepet.

Går du mest i løssnø, må du ha truger som kan bære deg oppå snøen gjennom hele turen. Samtidig er det ikke kun produsent og grep som avgjør hva slags truger som passer til deg. Størrelse og vekt har også mye å si. Og med det, litt trugeteori:

I likhet med ski, er det også slik med truger at større er bedre hvis du er ute etter maks bæreevne. Det må du enten ta i lengda eller bredda – men det er grenser for hvor behagelig det er å gå med truger som passerer 25 cm bredde. Å gå som en hjulbeint cowboy i skogen er slitsomt for hoftene.

Også i lengda er det viktig å ikke overdrive. Det beste er i utgangspunktet å ha både ei lang truge som for eksempel 36 tommer (91,4 cm) til dyp løssnø, og en 25-tommer (63,5 cm) når snøen har stabilisert seg. 

Truge test vinner atlas range mtn 35 truge i snøen
BEST I TEST: Du får grepa tak med sagtennene under T-profilen på ramma til Atlas Range MTN 35

En av de lengre trugene vi testet er Atlas Range MTN 35. Dette er lange og slanke truger med gode klør og kjappe Boa-bindinger. En favoritt blant testpanelet, som kårer trugene til best i test.

Men finnes det truger til fleksibelt bruk? Går det an å kun kjøpe ett par? Tenk gjennom hva slags føre du hovedsakelig vil bruke trugene på, både når det gjelder truger til jakt og turtruger.

Skal du gå mest i løssnø i dype skoger, velg 30 tommer (76,2 cm). Skal du primært kikke etter rypa i bratte lier når snøen har satt seg, vil du ha vesentlig bedre feste og manøvrering med 25-tommere.

Slik velger du riktig størrelse på trugene

Når du skal velge riktig størrelse på trugene, starter du med vekt som et utgangspunkt. Merk at dette er vekt med oppakning. Tenker du å gå mye med ryggsekk, bør du altså legge på 10-15 kg på totalvekta, og enda mer hvis du skal jakte og bære våpen med truger.

21 og 22 tommer (53,3-55,6 cm): 36-70 kg

23, 24 og 25 tommer (58,4-63,5 cm): 55-90 kg

27, 28 og 30 tommer (68,6-76,2 cm): 77-112 kg

35 og 36 tommer (88,9-91,4 cm): 100-136 kg

Med truger i brattlia på tur i fjellet
BINDINGER: Truger med gode bindinger er viktig for å avlaste føttene.

Viktig bindingstid

Videre er en stabil binding viktig. Særlig hvis du skal gå mye sideveis i bratte lier, er det viktig at føtter og truger sitter godt sammen. Men husk også at bindingene bør være enkle å feste, slik at det ikke blir et pes hver gang trugene skal av eller på. Da ender det med at du ikke gidder bruke dem. 

Det fins også egne damemodeller: Vi har en separat test av truger for dame. Det vil si, det er primært et skille på hvor stor sko du bruker: Bruker du under 42, er bindingene kortere og tilpasset for å gi mer støtte. Det avstemmes også med hælløfteren, slik at hælen faktisk treffer riktig når bindingene er kortere. Dedikerte dametruger er gjerne også tilpasset et mindre breibeint ganglag.

Med omsyn til stabiliteten bør du også se på innfestinga mellom truge og binding. Er bindingen slakk og fjærende, kan du oppleve at hælen vrir seg og anklene belastes. Samtidig er noe fleksibilitet ønskelig for at du skal kunne vinkle foten når du går i sidehelling.

De beste innfestingene klarer å kombinere disse to egenskapene.

Trugene Flex VRT 21 og 24 fra Tubbs får også full pott i testen, grunnet akkurat bindingene. I tillegg til fantastisk grep i motbakke og sidehelling, er bindingene raske og komfortable.

Billigste truger i test er Eagle Products Jegertruge. Her oppleves bindingene som lite fleksible, noe som trekker ned helhetsinntrykket, i tillegg til korte klør.

test av truger med ei truge på hvert bein i skråhelling.
KANTEGREP: Truger med dårlig kantgrep kan gjøre det slitsomt å gå i skråhelling. Her testes Fimbulvetr og TSL på hver sin fot for å sammenligne.

Med klørne ute

Når du skal velge truger, skal du ta en god kikk på klørne. Som nevnt er det ikke alltid nødvendig med de verste tennene. Men veit du at du skal gå mye utafor allfarvei, i kupert eller bratt terreng, er truger med grove klør et must.

Sjekk at det er klør både under tåa og hælen, for hælen er vel så viktig for fraspark og hold. De beste klørne har grep både på tvers og langs, som en krans.

De beste trugene til slikt bruk har også tenner i utkant av ramma, som gir overlegent fest i sidehelling. Så dersom du jakter ryper med truger i bratte Vestlandslier, kan slike truger være bedre anvendte penger enn ei livsforsikring.

Tubbs Mountaineer er ei robust truge med aggressive klør som virkelig biter fra seg i motbakker. Også denne har egen damemodell for mindre føtter.

Bindingene på MSR Lightning Explore minner om snowboard-bindinger, og er særdeles enkle i bruk. Det interessante med trugene fra MSR er forlengerene: En ekstra hale som kan hektes bakpå, som forlenger bæreflata med 12,5 cm/ 5 tommer. Lightning Explore er en av de letteste trugene i testen.

Truger eller ski?

Det er ikke i alle tilfeller at truger kan erstatte ski. Skal du smyge i flatt skogsterreng, vil ski være stillere og noe raskere. Truger vil alltid avgi noe støy fordi du løfter beina steg for steg. Det er dog mulig å surre/stripse fast litt granbar eller tilsvarende under trugeramma for å dempe noe støy, men det blir fort tungt.

Men når terrenget begynner å bli mer kupert, for ikke å si bratt, oppleves det som mye tryggere på truger i kombinasjon med våpen. Brått kan du stoppe eller snu på femøringen (utgått valuta), og skyte vinterfugl på støkk.

Tubbs Journey Lynx 30 er gode truger til jakt. Ved å kun utløse spenna over tåa, får du raskt av deg trugene, som er kjekt når du skal skyte liggende.

Stavene er også noe du kan velge bort for raskere skyting. Kjøper du noen sammenleggbare, er det uansett kjapt å få dem unna veien når du smyger inn på en heit situasjon.

MSR lightning explore truger test i snøen
PATENT: Trugene MSR Lightning Explore med patenterte forlengere.

Velg truger til ditt bruk

Så, hva fant vi ut? Det er vanskelig å kåre en ubestridt testvinner, fordi mye kommer an på ditt behov. Men det er allikevel et par modeller som får full pott.

Tubbs Wilderness 25 er gode hyttetruger: Klørne er ikke så store at den vil egne seg til lange turer, men egner seg godt til bruk rundt hytta og kortere turer. Bindingene er enkle å bruke og du tar trugene kjapt av og på foten. Wilderness har også justerbare bindinger som gjør at trugene kan passe til flere skostørrelser.

I slakt terreng oppleves Tubbs Panoramic som et trygt valg: De har plassert fotbladet relativt midtstilt i lengderetningen, noe som gir god balanse og flyt i steget. Videre er det helt fritthengende innfesting mellom binding og ramme, slik at du slipper «bære» vekta av truga i steget og kaster minimalt med snø bak på leggene.

I bratta holder vi en knapp på Atlas: Særlig deres nye modell Range MTN byr på det beste fra begge verdener. Her har du svært godt feste med klør også i ramma.

JEGER tester truger, jaktski og annet jaktutstyr gjennom hele sesongen. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt.

Test av Atlas Range MTN 35

Lange truger er ikke hyllevare, så det er gledelig med nye langtravere laga fra scratch. Slank fasong og Boa-binding smykker Atlas Range MTN 35.

Test i snøen av truger Atlas Range MTN 35
Tester godt i løssnø: Du får grepa tak med sagtennene under T-profilen på ramma til Atlas Range MTN 35
Atlas Range MTN 35

Lengde: 91,5 cm/ 35" (leveres i 22 og 26" for damer, samt 26 og 30" for herrer)

Vekt: 2,7 kg/par

Veil.pris: 3.799,- (samtlige lengder)

Leverandør: Hansi AS

skala
6/6

Atlas har i det siste eksperimentert med de vanlige «alu-rørene» som moderne truger har som ramme. Modellene Spindrift, Ascent og Apex har hatt rør i front og bakstykker av «flatjern».

T-profil bak har muliggjort grove tenner på ramma, noe som gir grepa feste under testen. På Atlas Range BC og MTN er skrittet tatt fullt ut, med flatjern rund baut.

MSR har en lignende stående metallprofil på Lightning Explore, som tidvis spore trugene inn mot hverandre og gi hekting, noe jeg ikke har opplevd med Atlas. Atlas’ T-profil virker mer solid og gir bedre gå-komfort.

Slutt på snøkasting

Det kan komme av at Atlas Range MTN 35 er slanke til å være såpass lange. Mens «standard» for 35/36-tommere er 10 tommer (25 cm), er disse snaut 9 tommer (22,2 cm) breie.

Det merkes: Her slipper du å vagge på trugene som en hjulbeint cowboy i snøen. Isteden får du fin flyt – også på grunn av trugas gode lengde. Du merker at de er lange først når du skal snu deg i bjørkekjerrene.

Sjøl da er de lette å manøvrere: Et Atlas-kjennetegn har vært SLS-opphenget, der fot-akslingen består av et krysslagt gummibånd. Det gir mer fjæring og kantingsmulighet enn en rigid aksling, men også en ulempe ved at snø vippes opp bakpå leggene.

Det slipper du med den nye innfestinga, der tåplata er skrudd rett i ramma. Jeg har en ørliten følelse av at Atlas Range MTN er mindre kantingsvillig enn sine forgjengere, men det oppleves ikke som sjenerende.

 «Til tross for slank fasong beholder Atlas Range MTN bæreevnen med god bredde bakover.»

LES OGSÅ: Test av Tubbs Flex VRT 21 og 24

Behagelig Boa

Ellers har Atlas Range MTN det du venter på en toppmodell av en truge: I tillegg til «sagtennene» langs hele ramma, er det kraftige klør under tåplata med åtte «spader» i front.

En brei hælløfter (19°) avlaster leggen i bratte skråninger og sørger for ytterligere grep for tåa.

Og ikke minst har du Boa-bindingen, som mange kjenner fra skotøy; en syltynn wire som strammes og frigjøres ved å skru på ei lita klokke. Det gir behagelig og jevnt trykk over vrista, og med riktig tilpassa hælstropp går det svært kjapt å ta trugene av og på.

Jeg har ikke testa om Boa-bindingen er utsatt for is hvis du tråkker gjennom i en bekk, men du kan uansett bruke hælstroppen for å komme deg løs.

Kort oppsummert synes jeg Atlas Range MTN 35 er de beste langtrugene jeg har prøvd. Til tross for slank fasong har de god bredde bakover som opprettholder bæreevnen. Den lange rekka med sagtenner sørger for godt grep, og Boa-bindingen gjør dem enkle i bruk.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Slanke og lange

Gode klør og sagtenner

Kjapp Boa-binding

MINUS

Litt mindre kantingsvillige

Test av Tubbs Flex VRT 21 og 24 truger

Ville Tubbs Flex truger vært ubestridt testvinner hvis du glemmer støyen som plasttruger avgir? Er likevel Tubbs Flex VRT så gode på andre områder at det blir seier?

Tubbs Flex truger i snøen
TUBBS FLEX TRUGER: Kan Tubbs Flex VRT score høyt i testen til tross for støy?
Tubbs Flex VRT 21 og 24

Materiale: Plasttruge med langsgående klo-skinner under.

Type: ATV, egen dame- og herremodell 

Lengde: 54 cm/ 21" og 61,5 cm/ 24" (og 28")

Bredde: 20 cm (begge)

Bæreflate/ -evne: 974 cm2/ 78 kg og 1065 cm2/ 86 kg

Vekt: 1810 g (innveid 1840 g) og 2040 g (innveid 2040 g)

Frontklo: Viper 2.0, lange klør i 6-kanta krans.

Hælklo: To faststøpte plastbånd på tvers, samt langsgående sag-skinne helt ut mot sidene.

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 2999,-

skala
6/6

Tubbs Flex truger

Ja, Tubbs Flex VRT bråker som en vanlig plasttruge. Ellers får du meget godt grep med Tubbs Flex truger, takket være grove tå-klør og ei tannrekke langs sidene som får Jotunheimen til å framstå som Hedmarksvidda.

Tubbs Flex VRT har den hendige Boa-bindingen med superkomfort, og robust plastdekke uten den overdrevne fjæringa i Fimbulvetr Tankr og Rangr .

Bonusen? Tubbs Flex truger koster en tusenlapp mindre enn de andre topp-trugene.

Eneste aber er at største versjon stopper på 28". Vi skulle gjerne sett 30" – og vi er spente på egenskapene hvis Tubbs Flex VRT kommer som 36-tommer.

LES OGSÅ: Test av Eagle Products Jegertruge

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fantastisk grep i motbakke og sidehelling

Rask og komfortabel binding

MINUS

Støyende plast

Nostalgifaktor på nivå med tupperware

Test av Eagle Products Jegertruge

Eagle Products truger er testens desidert billigste – og det merkes: Eagle Products Jegertruge har så enkle løsninger at vi blir skeptiske til holdbarheten.

Eagle products truger jegertruge i snøen til test
EAGLE PRODUCTS TRUGER: Jegertrugen fra Eagle Products imponerer ikke under testingen
Eagle Products Jegertruge

Materiale: Alu-ramme med duk

Type: 2WD

Lengde: 67 cm/ 26 tommer

Bredde: 20,5 cm

Bæreflate/ -evne: 1150 cm2/ 55 - 90 kg

Vekt: 1800 g

Frontklo: Seks halvgrove tenner parallelt

Hælklo: Seks halvgrove tenner i trapes-form

Hælløfter: Nei. 

Leverandør: Eagle Products

Pris: 1199,-

skala
2/6

Eagle Products truger

Bindingen på Eagle Products trugene har to «jekkestropper» av snowboard-typen. På andre truger jeg har testet, har jeg erfart at de slites ut slik at du ikke får låst klipsene.

Bak på hælen er det ei enkel klips-spenne av samme type som gjerne brukes som brystreim på ryggsekken. Denne er spinkel, utsatt plassert, og blir sprø i kulde og av elde.

Eagle Products truger har myk duk, noe som gjør at den bråker lite. Men kombinert med pop-nagler til innfesting mot ramma, er jeg redd det tøyes i stykker hvis trugene blir hardt belasta.

Broddene er ei dobbelt, tverrstilt tannrekke under tærne, og en trapesforma tannrekke under hælen. De er solide i godset, men tar ikke veldig godt tak når det røyner på. I sidehelling er bindingen lite vridningsstabil.

Hvis du egentlig ikke tenker gå særlig på truger, er Eagle Products truger et greit kjøp å ha stående i vedskjulet til når du skal tråkke hoppbakke eller lage solvegg.

LES OGSÅ: Test av Tubbs Mountaineer 25 og 30 truge

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lav pris

MINUS

Myk og ikke særlig stabil

Utsatt plastklips på hælen

Korte klør

Test av Tubbs Mountaineer 25 og 30 truge

Tubbs Mountaineer er sjølve inkarnasjonen av Tubbs-truger: Robuste og pålitelige saker som biter fra seg i motbakken, takket være aggressive klør. Tubbs Mountaineer 30 kommer i både dame- og herremodell.

En  av hver Tubbs Mountaineer 25 og 30 truge til test i snøen
TUBBS MOUNTAINEER 30: Tubbs Mountaineer har vunnet en rekke tester
Tubbs Mountaineer 25 og 30

Materiale: Alu-ramme med SoftTec-duk.

Type: ATV, leveres både som herre- og damemodell (testet).

Lengde: 64 cm/ 25 tommer og 76 cm/ 30"

Bredde: 20 cm og 22,5 cm

Bæreflate/ -evne: 1147 cm2/ 55 - 90 kg og 1510 cm2/ 77-113 kg

Vekt: 2155 g og 2200 g (innveid 2160 og 2200 g)

Frontklo: Anaconda, med lange klør i 7-kanta krans.

Hælklo: Lange Phyton-klør i brei U-fasong .

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 3799,-

skala
5/6

Tubbs Mountaineer 30

Tubbs Mountaineer har vunnet en rekke tester. I tillegg skal produsenten ha ekstra honnør for at de har montert egen dameversjon (skonr. 5-11) av bindingen på denne – også i Tubbs Mountaineer 30 tommer.

Tubbs Mountaineer er en allsidig sliter som hjelper deg opp i motbakken: Klørne gir godt grep og biter godt ned i snøen. Blir bakken bratt nok eller du skal gå lengre stigninger, drar du meget god nytte av hælløfteren.

Den oppgraderte R2-innfestinga mellom ramma og bindingen gjør at Tubbs Mountaineer oppleves mer stabil enn de litt rimeligere Tubbs-modellene, særlig i sidehelling.

Det er også lagt inn en liten bøy i hælen, noe som gjør at du går mer naturlig rullende og ikke klasker enden av trugen i bakken.

Det eneste som trekker noe ned med Tubbs Mountaineer er at bindingene må festes både foran og bak.

LES OGSÅ: Test av MSR Lightning Explore

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget godt feste

Egen damemodell/ for små føtter

MINUS

Binding må løses både foran og bak

Test av MSR Lightning Explore

MSR Lightning Explore er ei lett truge med godt grep. Men vær oppmerksom på en liten detalj vi avdekket under testingen, som kan gi skår i trugeturgleden. MSR Lightning Explore er allikevel truger som er lette å like.

MSR Lightning Explore trugene testes i snøen
MSR LIGHTNING EXPLORE: Vi har testet MSR Lightning i Explore og syns truga er lett i bruk, og lett å like.
MSR Lightning Explore

Produkt: Truge med aluminiumsramme i flatjern og duk tredd med metallhemper gjennom ramma.

Stegjern: Klør langs hele ramma, samt tre tverrjern fordelt fra tåballene og bakover. To bevegelige tenner under tærne. Hælløfter. Montasje for forlenger (selges separat, kr 799,-)

Binding: Hyperlink, smal snøbrett-konstruksjon med jekkestropp over vrista og rundt hælen.

Størrelse: 22, 25 eller 30 tommer (testet)

Bæreevne: 68-127 kg (136 kg med forlenger)

Vekt: 2040 g (30")

Pris: 4499,-

Leverandør: Varri AS

skala
5/6

MSR har klart å pine vekta på trugene MSR Lightning Explore nesten ned på to kg, til tross for kraftig aluminium som stående flatjern i ramma. 30-tommere krabber vanligvis godt over det på vekta. Det slår godt ut når truga skal testes.

Duken er poppa fast i T-forma metallstykker som er tredd gjennom ramma. Det gir MSR Lightning Explore en robust konstruksjon som bør være lett å fikse med elektrikerstrips hvis uhellet er ute.

Under ramma gir skarpe tagger hele veien samt tre tverrstål bra feste. To ekstra «fortenner» gir grep med tåa, særlig når du bruker hælløfterne for å komme opp siste kleiva.

MSR Lightning Explore

Bindingene på MSR Lightning Explore er enkle i bruk, og minner om snøbrett-typen: En jekkestropp over vrista og en bak hælen, gjør det lett å entre og komme ut av truga. Tå-stroppen kan entres på to ulike hakk, slik at du kan øke lengden for ekstremt vide vintersko.

MSR Lightning Explore er særlig interessante på grunn av patentet med forlengere: En ekstra hale kan hektes bakpå (se bildet), noe som forlenger bæreflata med 12,5 cm/ 5 tommer. Det øker vekta med 140 gram, noe som ikke er all verden, men det merkes at du har fått et ekstra «vedheng» der bak.

Jeg hadde likevel helst sett at forlengerne var lengre, for 5 tommer ekstra byr ikke på all verdens ekstra bæring hvis det først er løssnø.

LES OGSÅ: Test av Tubbs Journey Lynx 30

Sjøl om MSR Lightning Explore er ei gode truger, blir det likevel ikke full score. Årsaken er at trugene har en ørliten tendens til å hekte: Dels skyldes det at endene på T-krokene kan se ut til å få tak på hverandre, dels skyldes det at hvis du først får et feilskjær, kan den langsgående ramma fungere omtrent som ei togskinne, slik at beina spores i kryss.

Tendensen er verifisert av en co-tester, så det omhandler ikke bare forbigående snublefot-nykker.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask binding

Smart forlenger

Lav vekt

MINUS

Litt tendens til hekting

Test av Tubbs Journey Lynx 30

Tubbs Journey Lynx er en litt oppjustert versjon av økonomimodellen Tubbs Journey, trolig primært med jegerne som målgruppe. Vi tester Tubbs Journey 30 og syns du får mye for pengene.

Tubbs Journey Lynx 30 truger i snøen til test
TUBBS JOURNEY 30: Vi tester trugene Tubbs Journey Lynx 30
Tubbs Journey Lynx 30

Materiale: Alu-ramme med SoftTec-duk.

Type: 4WD, unisex.

Lengde: 76 cm/ 30 tommer

Bredde: 22 cm

Bæreflate/ -evne: 1510 cm2/ 77-113 kg

Vekt: Innveid 2280 g

Frontklo: Anaconda, med lange klør i 7-kanta krans.

Hælklo: To enkle hælklør med en vinkel

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 2999,-

skala
4/6

Tubbs Journey Lynx

Lynx-tilnavnet på Tubbs Journey 30 kommer som en følge av at frontkloa er hakket hvassere i bittet enn originalen. Her har Tubbs satt på Anaconda, den sjukanta frontkloa som de dyreste trugene deres har. 

Ellers er duken laga i SoftTec, som er det samme som standard Tubbs Journey truger, og innfestinga mellom bindingen og ramma er den samme.

Dette gjør at Tubbs Journey Lynx 30 er merkbart mindre vridningsstabil enn jeger-storebror Hunter XD.

De enklere hæljernene gjør at Tubbs Journey 30 også under testing oppleves mer gleppete i motbakken.  Du har imidlertid hælløfter som hjelper deg få noe bedre grep.

Vi liker imidlertid bindingen på Journey Lynx vel så godt som Hunter XD-bindingen: Tubbs Journey Lynx 30 er raskere å ta av og på, fordi du kun behøver feste/ utløse spenna over tåa. Det er kjekt i situasjoner der du raskt må få av deg trugene for eksempel når du skal skyte liggende.

LES OGSÅ: Test av Tubbs Wilderness 25

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Mye truge for pengene

MINUS

Skulle hatt litt bedre hælgrep

Test av Tubbs Wilderness 25

Tubbs Wilderness er et godt valg hvis du trenger ei grei truge på hytta. Tubbs 25 er ikke noe versting-utstyr, men en enkel binding sikrer likevel raskt inn- og utsteg - og pluss i testen.

Tubbs Wilderness 25 truger til test i snøen
HYTTETRUGER: Greit med enkle bindinger når vi tester Tubbs Wilderness 25 truge.
Tubbs Wilderness 25

Materiale: Alu-ramme med SoftTec-duk.

Type: 2WD, egen dame- og herremodell

Lengde: 64 cm/ 25 tommer (samt 21" for damer, 30" for begge og 36" for menn)

Bredde: 20 cm

Bæreflate/ -evne: 1147 cm2/ 55 - 90 kg og 1510 cm2/ 77-113 kg

Vekt: 2034 g (dame/ herre veid til 2080/ 2240)

Frontklo: Cobra 

Hælklo: To enkle hælklør med en vinkel

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 2800,-

skala
4/6

Tubbs Wilderness

Bindingen til Tubbs Wilderness 25 består av to polstrede kapper som går halvveis opp på hver side av foten. Disse kobles sammen med ei justerbar spenne med et enkelt låseklips.

Den justerbare reima bak hælen tilpasses skolengda di og låses. Dermed er det kun tåklipset som trenger festes eller løses ut når truga skal på eller av.

Tubbs har også laget en litt oppjustert utgave av Wilderness med modellen Tubbs Panoramic 25.

Flere hakk på låsespenna gjør at Tubbs Wilderness 25 til en viss grad tilpasser seg ulike sko. Åpning i tåa gjør at Tubbs 25 takler 75 mm skisko.

Under Tubbs Wilderness 25 finner du relativt korte klør. Dette gjør at du ikke har det beste festet i løssnøen, men det duger dersom du ikke er avhengig av å gå langt på truga. Tubbs Wilderness 25 vil følgelig være supre truger å ha hengende på hytteveggen når du skal ut for å hente vann eller på kortere trimturer.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Enkel og rask binding

MINUS

Litt korte klør

Test av Tubbs Panoramic 25

Tubbs Panoramic 25 er en pimpa versjon av Wilderness trugen. Ramme, klør og duk er det samme som på Panoramic 20. Tubbs Panoramic 25 har imidlertid to «add-ons».

Tubbs Panoramic 25 truger test i snøen
TUBBS PANORAMIC: I testen viser Tubbs Panoramic truger at de ikke er ulik tidligere modeller
Tubbs Panoramic 25

Materiale: Alu-ramme med SoftTec-duk.

Type: 2WD, egen dame- og herremodell

Lengde: 64 cm/ 25 tommer (samt 21" for damer, 30" for begge og 36" for menn)

Bredde: 20 cm

Bæreflate/ -evne: 1147 cm2/ 55 - 90 kg og 1510 cm2/ 77-113 kg

Vekt: 2034 g (innveid 2080 g og 2120 g)

Frontklo: Cobra

Hælklo: To enkle hælklør med en vinkel

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 3500,-

skala
5/6

Tubbs Panoramic 25

Tubbs Panoramic 25 er rimelig lik modellen Wilderness. Men to oppgraderinger gjør at det kan lønne seg å velge førstnevnte fremfor sistnevnte.

Den viktigste forskjellen på Tubbs Panoramic 25 fra tidligere modeller er Boa-bindingen. Noen kjenner denne fra Viking-sko:

Det er en syltynn wire som strammes med et låsehjul, og løses ut enkelt ved å dra opp hjulet i fri-posisjon. Her går wiren i sikksakk over polster-puta på tåa og bindings-basen.

Resultatet er at Tubbs Panoramic 25 har en binding som fordeler trykk godt over foten, og som er rasende raskt både å ta på og av: Bare sett foten i bindingsbasen og vri låseklokka noen runder.

Skal du ta de av? Napp opp låseklokka, og hele tåpolstringa kan vippes 90 grader før foten løftes ut.

Den andre bonusen med Tubbs Panoramic 25 er R2-innfestinga. Denne er mer stabil mot sideveis belastning enn standardutgaven, slik at du ikke vrir foten så mye i sidehelling.

Hvis du primært trenger ei truge for lufteturer med bikkja, er Tubbs Panoramic et supert valg.

LES OGSÅ: Test av Tubbs Hunter XD 30

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Superbehagelig og rask

Boa-binding

MINUS

Beskjedne klør

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.