Truger - tester og anbefalinger

Slik velger du riktig truge

Truger testet i alle slags forhold: Oppover og nedover, på skare og i løssnø, i flatt og i bratt terreng. Vi kårer testvinner blant merker som Tubbs, Atlas, MSR og TSL, slik at du finner de trugene som passer best til ditt bruk.

Truger i snøen, flere testvinnere
Truger testet i alle slags forhold: Oppover og nedover, på skare og i løssnø, i flatt og i bratt terreng. Vi kårer testvinner og hjelper deg å finne de trugene som passer deg best.

Truger er i mange tilfeller lettere å bruke enn ski. Enten du går langtur på vidda eller er på hytta og bare skal ned til bekken for å hente vann, er det lurt å ha et par gode truger tilgjengelig. Vi har testet truger gjennom hele vinteren for å avdekke om du kan få ei god truge for en billig penge, eller om de dyreste trugene generelt har bedre feste.

Vi utsatte trugene for forskjellige forhold, da vi tidligere har opplevd at testvinner i bratte lier ikke nødvendigvis er best i dyp snø. Vi guider deg gjennom de forskjellige trugemerkene og gir anbefalinger om hva du bør vektlegge på bindinger, stegjern, hælløfter og klør. Vi ønsker med denne testen å hjelpe deg å finne de trugene som passer best til ditt bruk og ditt budsjett.

Den store trugetesten

Vi testet et tjuetalls truger fra kjente produsenter som Tubbs, Atlas, MSR, Fimbulvetr og TSL, og har gjort noen vurderinger på hvilke forhold de forskjellige trugene egner seg best for. Det er nemlig ikke slik at versting-truga er best hvis trugene kun er til hyttebruk, men går du som regel på skare er du avhengig av det beste grepet. Går du mest i løssnø, må du ha en truge som kan bære deg oppå snøen gjennom hele turen. Samtidig er det ikke kun produsent og grep som avgjør hva slags truge som passer til deg. Størrelse og vekt har også mye å si. Og med det, litt trugeteori:

I likhet med ski, er det også slik med truger at større er bedre hvis du er ute etter maks bæreevne. Det må du enten ta i lengda eller bredda – men det er grenser for hvor behagelig det er å gå når trugene passerer 25 cm bredde. Å gå som en hjulbeint cowboy i skogen er slitsomt for hoftene.

Norskproduserte Fimbulvetr Rangr er et av de bredeste parene med truger i denne testen. De kan flatpakkes og er fleksible for store sko, men vi er ikke imponert over bæreevnen.

Også i lengda er det viktig å ikke overdrive. Det beste er i utgangspunktet å ha både ei lang truge som for eksempel 36 tommer (91,4 cm) til dyp løssnø, og en 25-tommer (63,5 cm) når snøen har stabilisert seg. 

En av de lengre trugene vi testet er Atlas Range MTN 35. De har gode klør, kjappe Boa-bindinger og er lange og slanke. En favoritt blant testpanelet.

Men hva hvis du kun skal ha ett par? Tenk gjennom hva slags føre du hovedsakelig vil bruke trugene på. Skal du gå mest i løssnø i dype skoger, velg 30 tommer (76,2 cm). Skal du primært kikke etter rypa i bratte lier når snøen har satt seg, vil du ha vesentlig bedre feste og manøvrering med 25-tommere.

Truge og trugegåer med fjell i bakgrunnen
Gode bindinger er viktige for å avlaste føttene. En viktig forskjell mellom dametruger og herretruger er at bindingen er lengre og gir støtte for en lengre fot på herretrugene.

Viktig bindingstid

Videre er en stabil binding viktig. Særlig hvis du skal gå mye sideveis i bratte lier, er det viktig at foten sitter godt. Men husk også at den bør være enkel å feste, slik at det ikke blir et pes hver gang truga skal av eller på. Da ender det med at du ikke gidder bruke dem. 

Det fins også egne damemodeller. Det vil si, det er primært et skille på hvor stor sko du bruker: Bruker du under 42, er den kortere bindingen tilpassa for å gi mer støtte. Det avstemmes også med hælløfteren, slik at hælen faktisk treffer riktig på denne. Men dedikerte damemodeller er gjerne også tilpassa et mindre breibeint ganglag. Tubbs Mountaineer 25 og 30 har en egen damemodell av truga, som også er godt egnet til de med små føtter.

Med omsyn til stabiliteten bør du også se på innfestinga mellom bindingen og truga. Er denne slakk og fjærende, kan du oppleve at hælen vrir seg og anklene belastes. Samtidig er noe fleksibilitet ønskelig for at du skal kunne vinkle foten når du går i sidehelling.

De beste innfestingene klarer å kombinere disse to egenskapene.

Trugene Flex VRT 21 og 24 fra Tubbs får også høy karakter i testen, grunnet akkurat bindingene. I tillegg til fantastisk grep i motbakke og sidehelling, er bindingene raske og komfortable.

Trugetest med ei truge på hvert bein i skråhelling.
Truger med dårlig kantgrep kan gjøre det slitsomt å gå i skråhelling. Her testes Fimbulvetr og TSL på hver sin fot for å sammenligne.

Med klørne ute

Under truga skal du ta en god kikk på klørne. Som nevnt er det ikke alltid nødvendig med de verste tennene. Men veit du at du skal gå mye utafor allfarvei, i kupert eller bratt terreng, er grove klør et must.

Sjekk at det er klør både under tåa og hælen, for hælen er vel så viktig for fraspark og hold. De beste klørne har grep både på tvers og langs, som en krans.

De beste trugene i testen har også tenner i utkant av ramma. Dette gir deg overlegent feste når du går i sidehelling. Så dersom du jakter ryper i bratte Vestlandslier, kan det være bedre anvendte penger enn ei livsforsikring.

Les også: Truger eller jaktski på vinterjakta? Vinnertips for vinterjakt på rype.

Truger eller ski?

Det er ikke i alle tilfeller at truger kan erstatte ski. Skal du smyge i flatt skogsterreng, vil ski være stillere og noe raskere. Trugene vil alltid avgi noe støy fordi du løfter beina steg for steg. Det er dog mulig å surre/stripse fast litt granbar eller tilsvarende under trugeramma for å dempe noe støy, men det blir fort tungt.

Men når terrenget begynner å bli mer kupert, for ikke å si bratt, oppleves det som mye tryggere på truger i kombinasjon med våpen. Brått kan du stoppe eller snu på femøringen (utgått valuta), og skyte vinterfugl på støkk.

Stavene er også noe du kan velge bort for raskere skyting. Kjøper du noen sammenleggbare, er det uansett kjapt å få dem unna veien når du smyger inn på en heit situasjon.

Velg til din bruk

Så, hva fant vi ut? Det er vanskelig å kåre en ubestridt testvinner, fordi mye kommer an på ditt behov. Men det er allikevel et par modeller som får full pott.

I slakt terreng oppleves Tubbs Panoramic som et trygt valg: De har plassert fotbladet relativt midtstilt i lengderetningen, noe som gir god balanse og flyt i steget. Videre er det helt fritthengende innfesting mellom binding og ramme, slik at du slipper «bære» vekta av truga i steget og kaster minimalt med snø bak på leggene.

I bratta holder vi en knapp på Atlas: Særlig deres nye modell Range MTN byr på det beste fra begge verdener. Her har du svært godt feste med klør også i ramma.

Test av Atlas Range MTN 35

Lange truger er ikke hyllevare, så det er gledelig med nye langtravere laga fra scratch. Slank fasong og Boa-binding smykker Atlas Range MTN 35.

Test i snøen av trugen Atlas Range MTN 35
Tester godt i løssnø: Du får grepa tak med sagtennene under T-profilen på ramma til Atlas Range MTN 35
Atlas Range MTN 35

Lengde: 91,5 cm/ 35" (leveres i 22 og 26" for damer, samt 26 og 30" for herrer)

Vekt: 2,7 kg/par

Veil.pris: 3.799,- (samtlige lengder)

Leverandør: Hansi AS

skala
6/6

Atlas har i det siste eksperimentert med de vanlige «alu-rørene» som moderne truger har som ramme. Modellene Atlas Spindrift, Ascent og Apex har hatt rør i front og bakstykker av «flatjern».

T-profil bak har muliggjort grove tenner på ramma, noe som gir grepa feste under testen. På Atlas Range BC og MTN er skrittet tatt fullt ut, med flatjern rund baut.

MSR har en lignende stående metallprofil på MSR Lightning Explore. Men Atlas’ T-profil virker mer solid og gir bedre gå-komfort: Profilen på MSR Lightning kan tidvis spore trugene inn mot hverandre og gi hekting, noe jeg ikke har opplevd med Atlas.

Slutt på snøkasting

Det kan komme av at Atlas Range MTN 35 er slanke til å være såpass lange. Mens «standard» for 35/36-tommere er 10 tommer (25 cm), er disse snaut 9 tommer (22,2 cm) breie.

Det merkes: Her slipper du å vagge på trugene som en hjulbeint cowboy i snøen. Isteden får du fin flyt – også på grunn av trugas gode lengde. Du merker at de er lange først når du skal snu deg i bjørkekjerrene.

Sjøl da er de lette å manøvrere: Et Atlas-kjennetegn har vært SLS-opphenget, der fot-akslingen består av et krysslagt gummibånd. Det gir mer fjæring og kantingsmulighet enn en rigid aksling, men også en ulempe ved at snø vippes opp bakpå leggene.

Det slipper du med den nye innfestinga, der tåplata er skrudd rett i ramma. Jeg har en ørliten følelse av at Atlas Range MTN er mindre kantingsvillig enn sine forgjengere, men det oppleves ikke som sjenerende.

 «Til tross for slank fasong beholder Atlas Range MTN bæreevnen med god bredde bakover.»

Behagelig Boa

Ellers har Atlas Range MTN det du venter på en toppmodell av en truge: I tillegg til «sagtennene» langs hele ramma, er det kraftige klør under tåplata med åtte «spader» i front.

En brei hælløfter (19°) avlaster leggen i bratte skråninger og sørger for ytterligere grep for tåa.

Og ikke minst har du Boa-bindingen, som mange kjenner fra skotøy; en syltynn wire som strammes og frigjøres ved å skru på ei lita klokke. Det gir behagelig og jevnt trykk over vrista, og med riktig tilpassa hælstropp går det svært kjapt å ta trugene av og på.

Jeg har ikke testa om Boa-bindingen er utsatt for is hvis du tråkker gjennom i en bekk, men du kan uansett bruke hælstroppen for å komme deg løs.

Kort oppsummert synes jeg Atlas Range MTN 35 er de beste langtrugene jeg har prøvd. Til tross for slank fasong har de god bredde bakover som opprettholder bæreevnen. Den lange rekka med sagtenner sørger for godt grep, og Boa-bindingen gjør dem enkle i bruk.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Slanke og lange

Gode klør og sagtenner

Kjapp Boa-binding

MINUS

Litt mindre kantingsvillige

Test av Tubbs Flex VRT 21 og 24 truge

Hvis du glemmer støyen som ei plasttruge nødvendigvis avgir, ville Tubbs Flex VRT vært ubestridt testvinner. Er likevel truga så god på andre områder at det blir seier?

Tubbs Flex VRT 21 og 14 truge
Kan trugen Tubbs Flex VRT score høyt i testen til tross for støy?
Tubbs Flex VRT 21 og 24

Materiale: Plasttruge med langsgående klo-skinner under.

Type: ATV, egen dame- og herremodell 

Lengde: 54 cm/ 21" og 61,5 cm/ 24" (og 28")

Bredde: 20 cm (begge)

Bæreflate/ -evne: 974 cm2/ 78 kg og 1065 cm2/ 86 kg

Vekt: 1810 g (innveid 1840 g) og 2040 g (innveid 2040 g)

Frontklo: Viper 2.0, lange klør i 6-kanta krans.

Hælklo: To faststøpte plastbånd på tvers, samt langsgående sag-skinne helt ut mot sidene.

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 2999,-

skala
6/6

Ja, Tubbs Flex VRT bråker som en vanlig plasttruge.

Men ellers får du like godt grep som duellant Atlas Spindrift, takket være grove tå-klør og ei tannrekke langs sidene som får Jotunheimen til å framstå som Hedmarksvidda.

Du får den hendige Boa-bindingen med superkomfort, og du får robust plastdekke uten den overdrevne fjæringa i Fimbulvetr Tankr og Rangr .

Bonusen? Den koster en tusenlapp mindre enn de andre topp-trugene.

Eneste aber er at største versjon stopper på 28". Vi skulle gjerne sett 30" – og vi er spente på egenskapene hvis den kommer som 36-tommer.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fantastisk grep i motbakke og sidehelling

Rask og komfortabel binding

MINUS

Støyende plast

Nostalgifaktor på nivå med tupperware

Test av MSR Lightning Explore truge

MSR Lightning Explore er ei lett truge med godt grep. Men vær oppmerksom på en liten detalj vi avdekket under testingen, som kan gi skår i trugeturgleden.

Truga MSR Lightning Explore testes i snøen
Vi har testet MSR Lightning i Explore og syns truga er lett i bruk, og lett å like.
MSR Lightning Explore

Produkt: Truge med aluminiumsramme i flatjern og duk tredd med metallhemper gjennom ramma.

Stegjern: Klør langs hele ramma, samt tre tverrjern fordelt fra tåballene og bakover. To bevegelige tenner under tærne. Hælløfter. Montasje for forlenger (selges separat, kr 799,-)

Binding: Hyperlink, smal snøbrett-konstruksjon med jekkestropp over vrista og rundt hælen.

Størrelse: 22, 25 eller 30 tommer (testet)

Bæreevne: 68-127 kg (136 kg med forlenger)

Vekt: 2040 g (30")

Pris: 4499,-

Leverandør: Varri AS

skala
5/6

30-tommere pleier krabbe godt over 2 kg, men MSR har klart å pine vekta nesten ned på to blank med modellen Lightning Explore, til tross for kraftig aluminium som stående flatjern i ramma. Det slår godt ut når truga skal testes.

Duken er poppa fast i T-forma metallstykker som er tredd gjennom ramma. Det gir en robust konstruksjon som bør være lett å fikse med elektrikerstrips hvis uhellet er ute.

Under ramma gir skarpe tagger hele veien samt tre tverrstål bra feste. To ekstra «fortenner» gir grep med tåa, særlig når du bruker hælløfterne for å komme opp siste kleiva.

Kjapp binding

Bindingen er enkel i bruk, og minner om snøbrett-typen: En jekkestropp over vrista og en bak hælen, gjør det lett å entre og komme ut av truga. Tå-stroppen kan entres på to ulike hakk, slik at du kan øke lengden for ekstremt vide vintersko.

MSR-trugene er særlig interessante på grunn av patentet med forlengere: En ekstra hale kan hektes bakpå (se bildet), noe som forlenger bæreflata med 12,5 cm/ 5 tommer. Det øker vekta med 140 gram, noe som ikke er all verden, men det merkes at du har fått et ekstra «vedheng» der bak.

Jeg hadde likevel helst sett at forlengerne var lengre, for 5 tommer ekstra byr ikke på all verdens ekstra bæring hvis det først er løssnø.

Sjøl om Lightning er ei god truge, blir det likevel ikke full score. Årsaken er at trugene har en ørliten tendens til å hekte: Dels skyldes det at endene på T-krokene kan se ut til å få tak på hverandre, dels skyldes det at hvis du først får et feilskjær, kan den langsgående ramma fungere omtrent som ei togskinne, slik at beina spores i kryss.

Tendensen er verifisert av en co-tester, så det omhandler ikke bare forbigående snublefot-nykker.

Jeger.no har også testet andre truger i ulike prisklasser og med ulike løsninger. Les blant annet testen av truger for damer.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask binding

Smart forlenger

Lav vekt

MINUS

Litt tendens til hekting

Test av Fimbulvetr Trailr-X truge

Da vi testet norske Fimbulvetr Rangr og Tankr, kom de ikke så godt ut. Nå lanseres Trailr-X med nye bindinger som gjør trugene enklere i bruk og litt kjappere å ta av og på.

Fimbulvetr Trail-X truge testes i snøen
Fimbulvetr presterer bedre i den nye testen og har tatt et steg opp med den nye bindingen og modellen Trailr-X.
Fimbulvetr Trailr-X

Konstruksjon: Helstøpt såle i DuPont Hytrel, stålklør skrudd gjennom sålen, binding i nylonweb + snøring

Holdbarhet: Stresstest i -40 / 1 mill. sykluser

Lengde/ bredde: 60 cm (24")/ 21 cm

Vekt: 2,24 kg (par)

Bæreevne: 100 kg

Pris: 2.199,-

Leverandør: Fimbulvetr

skala
4/6

Fimbulvetr har markedsført seg tungt som nyskapende – og det er korrekt: Trugene har få deler, slik at mindre kan gå i stykker. Konstruksjonen er også smart ved at typiske slitedeler enkelt kan fikses hvis uhellet er ute samtidig med deg:

Det første vi legger merke til når vi tester trugen Fimbulvetr Trailr-X, er at snora som strammer bindingen, enten kan knyttes i bruddet eller erstattes med ny snor. 3-4 elektrikerstrips (standardutrustning på trugetur) bør gjøre susen hvis noe mer ryker.

Tre endringer forenkler den nye bindingen: Snøringa går gjennom tre web-sløyfer istedenfor fire (kortere «aksjon» og mindre stump til overs), strammeklossen (ser ut som et lubbent kryssholt) er snudd og henger mindre i veien når du skal entre truga, og hælstramminga skjer nå kun på ei side.

Ingen store revolusjoner, men alt gjør truga litt kjappere å ta av og på.

Bedre tupp

Jeg liker også den nye modellen Trailr-X' slanke fasong: Mens «signaturmodellen» Hikr har asymmetrisk form og slakk tupp, er Trailr-X symmetrisk med litt mer «spring» i tuppen. På Hikr kan den tynne «stortå-spissen» lett hekte i skaren eller ved høyt tempo. Det slipper du med Trailr-X. 

Undersida av truga har kraftig mønster, noe som gir godt fraspark. Det er i tillegg «sagtenner» cirka to tredjedeler langs ytterkant av ramma midtveis. Disse er ikke kraftige nok til å hjelpe på is, men der har du i tillegg middels kraftige klør under tærne (ti tenner) og hælen (fire tenner).

Truga er i tillegg utstyrt med hælløfter, ikke blant de høyeste jeg har sett, men nok til å avlaste akillessenen i normale bakker.

God start

Likevel er jeg ikke helt overbevist, primært på grunn av bindingen: Den er fortsatt tungvint å ta av og på. Til å være 24 tommer er Trailr-X dessuten ganske tung (oppgitt til 2,1, innveid til 2,24 kg).

Og jeg vil ha kraftigere klør på is og holke under nysnøen. 

Men hvis du ikke bruker truger ofte eller under ekstreme forhold, er det ei ålreit truge . Prisen er også fornuftig hvis du ikke trenger mer spesialiserte truger som gjerne koster en halv gang så mye.

Det holder hårfint til en 4'er på terningen. 

Truger for dame: JEGER har testet dametrugene Atlas Serrate Elektra, MSR Revo Ascent Woman og Tubbs Flex Alp 24.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Robust konstruksjon

Lett å reparere i felt

God pris

MINUS

Begrensa klør

Snøkast bak leggene

Test av Tubbs Mountaineer 25 og 30 truge

Vi tester Tubbs Mountaineer, sjølve inkarnasjonen av Tubbs-truger: Robuste og pålitelige saker som biter fra seg i motbakken, takket være aggressive klør.

En  av hver Tubbs Mountaineer 25 og 30 truge
Tubbs Mountaineer har vunnet en rekke tester
Tubbs Mountaineer 25 og 30

Materiale: Alu-ramme med SoftTec-duk.

Type: ATV, leveres både som herre- og damemodell (testet).

Lengde: 64 cm/ 25 tommer og 76 cm/ 30"

Bredde: 20 cm og 22,5 cm

Bæreflate/ -evne: 1147 cm2/ 55 - 90 kg og 1510 cm2/ 77-113 kg

Vekt: 2155 g og 2200 g (innveid 2160 og 2200 g)

Frontklo: Anaconda, med lange klør i 7-kanta krans.

Hælklo: Lange Phyton-klør i brei U-fasong .

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 3799,-

skala
5/6

Tubbs Mountaineer har vunnet en rekke tester. I tillegg skal produsenten ha ekstra honnør for at de har montert egen dameversjon (skonr. 5-11) av bindingen på denne – også i 30 tommer.

Dette er en allsidig sliter som hjelper deg opp i motbakken: Klørne gir godt grep og biter godt ned i snøen. Blir bakken bratt nok eller du skal gå lengre stigninger, drar du meget god nytte av hælløfteren.

Den oppgraderte R2-innfestinga mellom ramma og bindingen gjør at truga oppleves mer stabil enn de litt rimeligere Tubbs-modellene, særlig i sidehelling.

Det er også lagt inn en liten bøy i hælen, noe som gjør at du går mer naturlig rullende og ikke klasker truge-enden i bakken.

Hvilken truge du bør velge, avhenger av bruk, men til jakt er både Tubbs Hunter og Tubbs Flex VRT en favoritt. Tubbs Hunter er dog en utvida og ekstra robust versjon av Tubbs Mountaineer. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget godt feste

Egen damemodell/ for små føtter

MINUS

Binding må løses både foran og bak

Test av Atlas Spindrift 25 og 30 truge

Atlas Spindrift er en av trugene med best grep i vår stortest. Men det er flere grunner til at trugen havner i tetsjiktet.

Atlas Spindrift 25 og Atlas Spindrift 30 truge
Trugene Atlas Spindrift oppleves under testing som lettere enn konkurrentene
Atlas Spindrift 25 og 30

Materiale: Alu-ramme, med bakpart av T-jern.

Type: ATV, unisex.

Lengde: 64 cm/ 25 tommer og 76 cm/ 30" 

Bredde: 21 cm

Bæreflate/ -evne: 25" – 1019 cm2/ 42-82 kg. 30" – 1368 cm2/ 64-107 kg

Vekt: 25 – 1700 g (innveid 1720 g). 30 – 1900 g (innveid 1960 g)

Frontklo: To lange, breide «gnagertenner»

Hælklo: Bredt tverrjern under hælen, samt tenner på T-ramma bakover fra midten av foten.

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 3799,-

skala
6/6

Atlas Spindrift har ei alu-ramme som midtveis går over i lettere T-jern med sagtenner som griper godt.

Det gjør at vekta blir 0-30 lettere enn hos konkurrentene.

Den banalt enkle Z-bindingen krever dog litt tilvenning: Her har du ingen tåstopper på trugene.

Plasserer du skotuppen for langt fram, blir du «framtung» i steget. Men ellers er patentet med ei lang gummireim i kryss tillitvekkende robust og svært enkelt å skifte.

Den medfølgende pakkreima kan sågar brukes til nødhjelp.

Til jakt i bratt lende er dette en av favorittene: Tubbs Hunter og Mountaineer blir slått når vi prøver å traversere, mens plasttruga Tubbs Flex VRT krever målfoto.

Sjøl om truger ikke er noe optimalt smygverktøy, er ei rammetruge likevel stillere enn ei plastikk-truge. Dermed er Atlas Spindrift en av beste du kan bruke på jakt.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Ekstremt feste, særlig sideveis

Rask binding som kan flatpakkes

Testens letteste

MINUS

Litt tilvenning med bindingen

Test av TSL 227 Escape Snow Hunter truge

Snow Hunter fra franske TSL leveres i snøkamuflasje. Trugen har en TSL-binding med heldekkende fotplate. Under testingen opplever vi flere utfordringer ved feste av sko.

Test av TSL 227 Escape Snow Hunter truge
Test av TSL 227 Escape Snow Hunter truge.
TSL 227 Escape Snow Hunter

Materiale: Plasttruge i kompositt

Type: 2WD, unisex.

Lengde: 74 cm/ 29 tommer (samt 65 cm)

Bredde: 22,7 cm

Bæreflate/ -evne: 70–140 kg

Vekt: 2200 g (innveid 2240 g)

Frontklo: To middels korte "vampyrtenner"

Hælklo: 3 par langsgående pigger

Hælløfter: Ja. Hæl kan i tillegg låses

Leverandør: TSL truger hos Hekta på tur

Pris: 2199,-

skala
3/6

Lengda på TSL 227 Escape Snow Hunter justeres ved å klemme inn to klips, men vi finner fort ut under testingen at mekanismen går litt ujamt. Over tåa er det ei spenne på hver side som låser ei webreim, men den kan bli kort hvis du har store vintersko.

Fra bak på hælplata og rundt foran vrista spennes en jekkespenne av snowboard-typen – en kjekk og kjapp løsning, men den oppleves noe irriterende fordi den bremser ankelbøyen og kan gi gnagsår. 

Et annet ankepunkt ved Snow Hunter er de beskjedne klørne: De to «hjørnetennene» under tåa er smale, men griper greit ned i snøen. Under resten av trugeflata er det kun seks stk cm-korte pigger uten retningsstabilitet. Ekstra hælklo kan dog kjøpes og ettermonteres. 

På hard snø tar du nedi med hælen først, noe som gjør ganglaget smått hakkete. Plastplata under foten gjør at du kommer noen cm høyere, og truga kan føles noe vaglete.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask binding når den først er tilpassa skoene

Slank modell med timeglass-form

MINUS

Beskjedne klør

Låsespenne foran vrista kan gnage

Test av Tubbs Panoramic 25 truge

Vi tar en test av Tubbs Panoramic, og finner en pimpa versjon av truga Wilderness. Ramme, klør og duk er det samme. Men du får to «add-ons» på Panoramic.

Tubbs Panoramic 25 truge
Test av Tubbs Panoramic 25 truge viser at den ikke er ulik tidligere modeller
Tubbs Panoramic 25

Materiale: Alu-ramme med SoftTec-duk.

Type: 2WD, egen dame- og herremodell

Lengde: 64 cm/ 25 tommer (samt 21" for damer, 30" for begge og 36" for menn)

Bredde: 20 cm

Bæreflate/ -evne: 1147 cm2/ 55 - 90 kg og 1510 cm2/ 77-113 kg

Vekt: 2034 g (innveid 2080 g og 2120 g)

Frontklo: Cobra

Hælklo: To enkle hælklør med en vinkel

Hælløfter: Ja. 

Leverandør: Hansi AS

Pris: 3500,-

skala
5/6

Tubbs Panoramic er rimelig lik modellen Wilderness. Men to oppgraderinger gjør at det kan lønne seg å velge førstnevnte fremfor sistnevnte.

Den viktigste er Boa-bindingen. Noen kjenner denne fra Viking-sko:

Det er en syltynn wire som strammes med et låsehjul, og løses ut enkelt ved å dra opp hjulet i fri-posisjon. Her går wiren i sikksakk over polster-puta på tåa og bindings-basen.

Resultatet er en binding som fordeler trykk godt over foten, og som er rasende raskt både å ta på og av: Bare sett foten i bindingsbasen og vri låseklokka noen runder.

Av? Napp opp låseklokka, og hele tåpolstringa kan vippes 90 grader før foten løftes ut.

Den andre bonusen er R2-innfestinga. Denne er mer stabil mot sideveis belastning enn standardutgaven, slik at du ikke vrir foten så mye i sidehelling.

Hvis du primært trenger ei truge for lufteturer med bikkja, er Panoramic et supert valg.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Superbehagelig og rask

Boa-binding

MINUS

Beskjedne klør

Test av Fimbulvetr Rangr truge

Fimbulvetr har kul markedsføring og innovasjonfokus. Testpanelet synes dog ikke Rangr innfrir, ei heller blant dem som hadde gleda seg til å teste de norske trugene.

Fimbulvetr Rangr truge
JEGER har testet Rangr-trugen til Fimbulvetr.
Fimbulvetr Rangr

Materiale: Plasttruge i Dupont Hytrel.

Type: 2WD, unisex.

Lengde: 71 cm/ 28 tommer

Bredde: 28 cm

Bæreflate/ -evne: 1702 cm2/ <140 kg

Vekt: 2216 g (innveid 2360 g)

Frontklo: Middels korte i trapesform

Hælklo: Nei

Hælløfter: Nei

Leverandør: Fimbulvetr

Pris: 2800,-

skala
2/6

Rangr er en av modellene til den norske trugeprodusenten Fimbulvetr. De har særlig siktet seg inn på snowboard-folket, og har fått mye omtale og positiv oppmerksomhet.

De yngste i testpanelet er derfor spente, men fallhøyden blir ditto stor: Fimbulvetr Rangr leverer ikke i vår test.

Særlig skuffer den omstendelige Hugin-bindingen. Den har ei lang lisse tredd gjennom flere web-løkker, som låses etter kryssholt-prinsippet rundt en plastkloss på vrista.

Det er fleksibelt for store posteringsstøvler, og truga kan flatpakkes utapå ryggsekk/ i pulk. Men snøringa er svært tidkrevende.

Truga og bindingen er meget elastisk, ettersom alt er støpt i ett stykke. Hensikten er at alt skal fjære og flyte – men dette blir altfor mye av det gode: Særlig i løssnø synker du mye nedi, og ingen opplevde at de fikk ditto spenst med seg på veien opp.

Den asymmetriske tuppen hekter seg lett når det er litt gjennomslagsføre. Fraværet av hælklo skaper trøbbel ved traversering/ sidehellinger, og er i særklasse dårligst i testen: På skareføre ender vi opp med å bli gående sideveis som en krabbe.

Synd å si, men vi hadde håpet på mer fra en norsk trugeprodusent.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fleksibel for store sko

Kan flatpakkes

MINUS

Svært dårlig grep uten hælklo

Elastisk bæring gir mer svikt enn spenst

Test av Atlas Treeline 25

Atlas Treeline 25 er lette truger som gir deg mye vinterglede for pengene. Trugene scorer godt i testen da de er brede og gir god bæring i laus og kald nysnø.

Test av trugen Atlas Treeline 25
Atlas Treeline 25 er så breie at de gir god bæring i laus og kald nysnø og kommer godt ut i testen..
Atlas Treeline 25"

Produkt: Truger for herrer (finnes også i damemodell Elektra)

Materialer: Ramme i 6061 aluminium, Nytex-duk, hælløfter og klør i rustfritt stål.

Mål: 64 x 23 cm, også tilgjengelig i 30"

Vekt: 1,84 kg/par

Bæreevne: 54-91 kg (avhengig av snøforhold)

Pris: kr 3499,-

Leverandør: Hansi AS

skala
5/6

Sjøl om truger er velkjent i mange deler av verden, er mange norske jegere fortsatt låst til ski som det eneste akseptable. Sjøl mener jeg at ski og truger utfyller hverandre, alt etter hva slags terreng du jakter i.

Jeg har testet om Treeline 25 modellen fra Atlas holder stand i ulendt eller småkupert terreng, hvor truger vanligvis gir deg mer kontroll når du også skal håndtere våpen og eventuelt bikkjer i bratte bakker.

Utviklinga som har skjedd innen aluminiumstruger de siste tjue åra, har vært formidabel. Nå får du bindinger som sørger for rask og stabil innfesting av foten, og klør som gjør at du får grep omtrent uansett underlag. Atlas er i så måte blant de mer innovative produsentene.

Funksjonell design

Atlas Treeline er i det øvre sjiktet når det kommer til teknologi og pris. Den er ikke så ekstrem som storebror Spindrift, men gir veldig mye funksjonalitet for pengene. Den nye Reactiv-ramma er laga av asymmetriske rør, slik at midtpartiet er «stående» ovalt for mest mulig styrke, mens tuppen er liggende oval for mest mulig bæring.

Rask: Asymmetrisk ramme gir stabilitet på tross av lav vekt Boa-bindingen med den røde “vri-klokka” er rask i bruk.
Rask: Asymmetrisk ramme gir stabilitet på tross av lav vekt Boa-bindingen med den røde “vri-klokka” er rask i bruk.

Atlas bruker det de kaller SLS (spring-loaded suspension) for innfesting av bin­dingen. Det er ei tjukk gummireim som gir spenst, fjæring og noe kantingsmulighet sideveis hvis du går i skråhelling.

Dette bidrar også til at klørne griper dypere ned i snøen. Ulempen er at særlig korte modeller kaster en del snø opp bakpå leggene. 

Under truga er det «All Trac»-klør med asymmetrisk utforming, der spisse klør i front gir kvast grep og breiere klør på sidene gir sideveis stabilitet. De er ikke lengre og spissere enn de må være, for vi har opplevd bedre grep på issvullene. 

«Under truga gir grove «All Trac»-klør kvast grep med spisse tenner i front og breiere klør på sidene for mer stabilitet sideveis.»

Bredde gir stabilitet

I praktisk bruk oppleves Treeline som ei veldig stabil truge. Den er relativt brei sammenligna med for eksempel Spindrift, men dette bidrar også til at den oppleves mer stødig hvis det er halvveis gjennomslagsføre. 

Boa-bindingen er ei veldig lettvint løs­ning for å ta trugene raskt av og på: En tynn wire strammes inn med ei vribar klokke plassert på utsida av vrista.

Les også: Test av damemodellen Atlas Serrate Elektra.

Under ekstreme forhold med fare for ising eller med overvann på islagte vann, er det nok andre bindinger som er tryggere med omsyn til garantert funksjonalitet, men jeg må likevel tilstå at jeg aldri har klart å framprovosere funksjonsfeil på Boa-bindinger.

I kombinasjon med svært lett ramme og hælløfter blir Atlas Treeline 25 ei veldig lettgått og allsidig truge.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask Boa-binding

Stabil og brei

Takler kanting

MINUS

Kunne hatt spissere klør

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.