Truger dame - Best i test

De beste dametrugene

Vi har testet damemodellene fra Tubbs, Atlas og MSR. Truger for dame er både smalere og kortere, og gir et mindre bredbeint ganglag. Vi tester grep, bindinger og støynivå på trugene.

Nærbilde av Tubbs Flex Alp Womans 24 truger i snøen
Tubbs Snowshoes har lansert egen damemodell av den populære Flex-trugen.

En dametruge er først og fremst smalere enn både herre- og unisexmodellene. De fleste damer er som kjent ikke så bredbente som menn, og da er det fint med en smalere truge, så man unngår at de kakker inn i hverandre når man går. I tillegg har trugene som er spesialutviklet for dame ofte et slankere haleparti, noe som tilrettelegger for en kortere steglengde - med en dametruge skal du altså slippe å tråkke i dine egne ben.

Ved valg av lengde på dametrugene, blir det straks flere hensyn å ta. Lengden vil avhenge mye av bruksområde, snømengde og snøtype. I løsere snø eller i store snømengder har du bruk for en lengre truge enn under mer normale forhold. Samtidig må den totale vekten din, altså inklusive vekten du bærer i sekken på ryggen, tas med når du velger størrelse på trugene.

Vi tester truger for dame

Det er dermed ikke sikkert det er lurest å velge den minste dametruga selv om du har korte ben. Men betyr det at hvis du ender opp med en høy totalvekt, er du tilbake til scratch og må velge for store truger som kakker inn i hverandre når du går, så du unngår å falle gjennom snøen? Ikke nødvendigvis. Trugene vi testet kommer med noen smarte løsninger på akkurat dette problemet:

MSR har for eksempel utstyrt damemodellen Revo Ascent med forlengere. Der kan du ved behov fiske forlengeren ut av sekken, og med et enkelt grep øke trugelengden med 5 tommer.

Atlas Serrate Elektra truge for dame på èn fot, og MSR Revo Ascent Woman på den andre
Slank i steget: Trugene fra MSR og Atlas for dame gjør at du slipper å gå hjulbent. Her har testeren en på hver fot, for å sammenligne egenskapene.

Kortere bindinger

Trugeprodusentene lager dessuten bindingene på dametrugene noe annerledes enn på herre- og unisexmodellene. På Tubbs Flex Alp 24 og flere andre modeller ser vi for eksempel at sidevangene på bindingen er noe kortere på truger som er laget for damer. Et kortere fotblad vil også ha noe betydning for hvor hælløfteren bør plasseres på trugeramma.

Testvinneren ble Atlas Serrate Elektra. Denne dametrugen oppfyller de fleste kravene til en damemodell, med et markant slankere haleparti enn de andre vi har testet. I tillegg er dette den modellen som er best egnet for jakt, da den under riktige snøforhold nærmest er lydløs.

JEGER tester truger gjennom hele vinteren. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen utstyr til jakt- og friluft.

Test av Tubbs Flex Alp 25 Womans truge

Damemodellen Tubbs Flex Alp 25 Womans truge er en forenklet versjon av Flex VRT, der hovedforskjellen ligger i bindingen. Vår test viser at det er mye truge for pengene, men ikke så egnet for jakt.

tubbs flex alp woman 25 truge med hælløfter oppspent
Tubbs Flex Alp Womans 25 har gummistropper foran slik at man enkelt kan løsne bindingene på trugene.
Tubbs Flex Alp 25 Womans truge

Produkt: Truge i hardplast. Damemodellen leveres også i 21", mens herremodellene kommer i 25 og 29".

Detaljer: Viper 2.0 stegjern, langsgående «rails» med sagtenner, hælløfter

Vekt: 1984 g

Pris: Kr. 2999,-

Leverandør: Hansi AS

skala
5/6

Tubbs Flex Alp 25 Womans er en slank dametruge i solid hardplast. Det er jo en kjent sak at damer oftest ikke er så bredbente, så slanke damemodeller blir godt mottatt, da de gjør at vi ikke snubler i våre egne ben.

Flex ALP-trugene har langsgående brodd-skinner under på sidene, i tillegg til grove stegjern under tåballene med seks klør i kransform. Under hælen har dametrugene to faststøpte, tverrgående plastbånd og i bakkant er det to faststøpte, langsgående plastbånd med metallpigger.

Kraftige brodder og godt grep

De grove stegjernene og de langsgående skinnene gir svært godt grep om underlaget. I motbakke tar stegjernene godt tak i snøen, og trugene kjennes stødige. Hælløfteren er lett å få opp i posisjon. Den er verdifull i brattere terreng, og gjør at klørne under foten får ekstra godt tak i tillegg til å avlaste akillessenen.

De langsgående skinnene gjør at det er trygt å begi seg sidelengs ut i hellinger. I nedoverbakke sklir trugene derimot litt på snøen før de tar tak. Årsaken til dette kan være at de to tverrgående plastbåndene under hælen ikke bidrar nok til tilstrekkelig bremsing.

Tubbs Flex Alp Womans 25 truge testes i turterreng ved Sirikjerke
Tubbs Flex Alp Womans 25 truge er godt egnet til turbruk, viser vår test.

Binding med noen svakheter

Bindingen strammes rundt hælen når foten er i posisjon, og låses over vristen ved at to remmer trekkes utover til hver sin side på toppen av bindingen.

Hælremmen låses ved at en plast-tapp skal treffe riktig hull på remmen. Det kan by på problemer når snøen pakker seg. Pass derfor på at låsemekanismen er fri for snø, og sjekk at plast-tappen treffer riktig på ett av hullene.

Når bindingen er tilpasset din støvel, er det lett å få trugene på og av, for da er det tilstrekkelig at fronten av bindingen åpnes og lukkes. Når trugene skal av, løser du enkelt ut bindingen i toppen gjennom å trekke i stroppen som binder de to frontremmene sammen.

FAVORITT I DYP SNØ: Test av Atlas Range MTN 35

Tubbs Flex ALP 25 til jakt

Tubbs Flex ALP 25 er en ypperlig turtruge for damer. Men særlig på hardt underlag følger det med ganske mye støy på en truge i hardplast.

Det kan være enerverende nok når man går på tur, men det er enda vanskeligere å se bort ifra dette i jaktsammenheng. Skal du ha en truge utelukkende til jaktbruk, ville vi nok derfor valgt en vanlig rammetruge med nylonduk, som for eksempel damemodellen Atlas Serrate Elektra.

Dametruge Tubbs Flex Alp Womans 25 sett fra siden
Kraftige "rails": Tubbs Flex Alp har kraftige, langsgående rails under som gir godt feste i sidehelling.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Grove stegjern

Hælløfter

MINUS

Støy fra hardplast

Test av MSR Revo Ascent Woman

Vi tester damemodellen Revo Ascent Woman truge fra MSR. Med massiv stålramme, gir dette en svært solid truge.

msr revo ascent woman truge for dame i snøen
MASSIV: Vi tester MSR Revo Ascent Woman truge for damer med massive stålkanter
MSR Revo Ascent Woman

Produkt: Truge i hardplast

Størrelse: 22 eller 25 tommer (testet)

Vekt: 2080 g

Pris: 4299 kr

Leverandør: Varri AS

skala
4/6

MSR Ascent Woman truge for damer er ei solid plasttruge med langsgående klør på utvendig stålramme, og tverrstål under fotbladet. Den har paragonbindinger, tåhette med stropp på begge sider og hælstropp.

Trugen har hælløfter som kan vippes opp ved behov og som fungerer godt i bratte bakker, når det er viktig å få satt steget godt og samtidig avlaste akillessenen.

Damemodellen har ett stegjern i hele trugens bredde rett bak tåjernet. I tillegg er stålrammen utformet som stegjern i hele trugens lengde.

Massive stålrammer

Stålrammen på MSR Revo Ascent Woman oppleves som massiv. Det gir en svært solid truge, men den er 330 gram (20 %) tyngre enn for eksempel Atlas Serrate Elektra.

MSR har imidlertid den smarte detaljen med at det går an å sette på forlengere med et enkelt grep. Dette øker lengden med 12,5 cm/ 5 tommer, slik at du brått har en 30 tommer.

Da øker totalvekten med 400 gram – og det kjennes på balansen at du har fått en «tilhenger» bak. Det er likevel en fleksibel løsning hvis du bruker trugene under varierte snøforhold.

Taper litt på bindingene

Bindingene er lette å bruke når de først er innstilt på støvelen, og trugen sitter godt på foten. Bindingene innstilles/ låses i front, og hælremmen strammes når man tar trugen av og på.

Bindingene på dametrugen er egentlig enkle å åpne og stramme, men MSR taper på at du må tre hælstroppen inn i en liten hekte og dra til ganske hardt for å låse, noe som ikke er ideelt med kalde fingre.

I likhet med Tubbs Flex Alp 24 Womans truge er heller ikke MSR Ascent Woman en gunstig truge på jakt. Trugene bråker faktisk så mye at det kan oppleves smått sjenerende.

Jeger tester truger gjennom hele vinteren, også truger spesiallaget for dame.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Robust konstruksjon

Godt grep

MINUS

Støyende

Noe høy vekt

Test av Atlas Serrate Elektra

Atlas Serrate Elektra scorer godt når vi tester truger for damer. Dette er blant de stilleste trugene vi har prøvd, noe som er bra på jakt.

atlas serrate elektra truger for dame på snøen
MUSESTILLE: Atlas Serrate Elektra truger for dame er noen av de stilleste trugene vi har gått på.
Atlas Serrate Elektra

Produkt: Truge for dame/smal, slank modell

Størrelse: 23 og 27 tommer (testet)

Vekt: 1750 g

Pris: 3799 kr

Leverandør: Hansi AS

skala
5/6

Damemodellen Atlas Serrate Elektra har aluminiumsramme med Nytex duk. Den har Zodiac stegjern, med 6-kantet klo under fotbladet og to hælskinner med tverrstropper.

Truga har godt grep, til og med på speilholke, på grunn to rader med langsgående jern under hælen.

Serrate Elektra har hælløfter for godt grep i bratta, og Wrapp Pro bindinger med gummikappe som du kan stramme med ett grep. Bindingene oppleves under testing som særdeles gode og enkle i bruk.

Med hælstroppen på bindingene ferdig innstilt, er det bare å stramme eller slakke en kappe over støvelen ved hjelp av en gummistropp, for å få trugene av eller på. Det er uten tvil enklere å bare trekke i håndtaket på bindingen når du er kald på fingrene og bindingene er fulle av snø, enn å begynne å stille inn, slik vi opplevde på MSR Ascent Woman.

Lydsvak truge

På jakt ønsker vi at trugene er så lydsvake som mulig. Er det antydning til skare, blir dette et særdeles viktig poeng.

Med myk duk på aluminiumsramme i konkurranse med et hardt plastflak, blir akkurat denne øvelsen rått parti. Atlas-trugen er blant de stillere trugene vi har prøvd, og blir testvinner i denne omgang.

Å finne riktig truge kan være vanskelig. Det er mange aktører på markedet, og forskjellige trugemodeller er ofte laget til ulik bruk. JEGER har derfor laget en guide som hjelper deg med å finne riktig truge, slik at prosessen forhåpentligvis blir litt enklere.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Smekker modell

God binding

Lydsvak

MINUS

Kaster litt snø bak på leggen når du løfter foten

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.