Damerifler - Best i Test

Gode riflevalg for jeger-damer

Gode jaktrifler til kvinnelige jegere er et like selvsagt krav som at damene trenger jaktdresser som passer den kvinnelige anatomi. Men hva vektlegger damene når de skal velge rifle?

Dame sikter med rifle
Rifle for damer: Hva vektlegger damene når de skal velge rifle?

Det er viktigere enn du tror: Ei rifle som passer, er lettere å skyte godt med, og du får bedre opplevelser både på skytebanen og på jakt. 

Rifler med riktig utforming av børsestokken, godt avtrekk og en lettbetjent mekanisme er nemlig like viktig som på ei hagle, hvor det for lengst opplest og vedtatt at det er kolben som treffer. 

Men også på rifla er det slik at en godt tilpasset stokk bedre sikrer et godt og repeterbart anlegg, noe som igjen innvirker på presisjonen.

Ettersom damer og menn har ulik anatomi, må dette nødvendigvis avspeiles i våpenet. Dette er noe som stadig flere rifleprodusenter heldigvis ser ut til å ta på alvor.

For det er viktig å få med flere kvinner på jakt: Damene er vanligvis forsiktige og gode skyttere, og dyktige som jegere. Jeg tror kvinnelige jegere er med på å gjøre jakta mer akseptert i en tid med voksende jaktmotstand. 

Men det forutsetter at de blir tatt på alvor og får god hjelp i våpenbutikken. Med denne testen har jeg derfor hatt fokus på rifler som er tilpasset damer. Håpet er at JEGER kan bidra til å få med flere kvinner på jakt gjennom at de finner bra utstyr som passer til deres jakt.

Tre kvinnelige jegere tester rifler for damer
Fornøyd testpanel: Litt regn la ingen demper på stemningen da Marie, Haldis og Eva fikk teste åtte jaktrifler for damer.

Aktuelle tester av rifler for dame

Fire ivrige jegere

Jeg fikk med meg fire kvinnelige jegere til å bistå JEGER i å lage denne testen: Helle Johannessen er primus motor for Facebook-gruppa Jaktjenter og er en ivrig rådyr- og hjortejeger. Trekløveret Haldis Værland, Marie Bakka og Eva Cathrine R. Paulsen jakter både elg, hjort og rådyr. 

Alle sammen er over gjennomsnittet interessert i jakt, og de er gode skyttere som er opptatt av å finne utstyr som passer. Det er flott å få med så engasjerte testskyttere!

Riflene damene har testskutt er alle tilpasset kvinner, og presisjonstestet med 2 x 3 skudd på 100 m, men det ble kun skutt med Norma Jaktmatch da hovedhensikten var å teste skytekomforten. 

Utover dette har vi overlatt til damene å avgjøre hvilke rifler som de liker best, og hva de mener er positive og negative detaljer med hver rifle etter testskytingen.

lettvektsrifle lett jaktrifle test mountain rifle
Les også
Lette rifler eller mountain rifles som amerikanerne kaller det, har blitt populært de siste årene. JEGER har testet lettvektsrifler, samt lagd en liten guide til hva som skiller en lett jaktrifle fra en tung.
Åtte rifler for dame på rekke
Noe for enhver smak: Det har blitt langt mer å velge i blant rifler for damer, og nå er det ikke bare fargen som utgjør forskjellen.

Funksjon foran farge

Er det noen fellestrekk som går igjen? Helle, Haldis, Marie og Eva sier alle at de legger mest vekt på en riflestokk med passe kolbelengde, riktig høyde på kinnstøtten og passe avstand fram til avtrekkeren. 

Det er også viktig at boltmekanismen fungerer godt og pålitelig, samt at sikringen er lett og lydløs. De prioriterer i tillegg et godt og ikke for tungt avtrekk, samt et lettbetjent magasin med plass til 5 patroner – helst uten at det stikker ned. 

Fancy farger eller pent treverk står derimot ikke så veldig høyt på lista. Hos disse jegerdamene er det funksjon og form som prioriteres øverst.

Gjennomgående er alle testriflene av meget god kvalitet, og testskytterne er stort sett veldig fornøyde med de fleste av dem. Karakterene er gitt med grunnlag i damenes pluss- og minuspunkter.

Norma 6,5x55 ammunisjon
Presist: Flere av riflene vartet opp med god presisjon, som her fra Schultz & Larsen Classic DL med KKC-stokk.
BOLTRIFLE: JEGER tester 80 boltrifler i alle prisklasser
Les også
JEGER tester boltrifler med alt fra 2 til 9 låseklakker, kontrollert mating og push feed, oppspenner, 2- og 3- punktssikring - i alle prisklasser. Finn din nye boltrifle før årets jaktsesong med våre tester.

Pallplassene

Alle testskytterne plukker til slutt ut sine tre personlige favoritter etter testskytingen. 

Sånn blir det:

Helle:

1) Blaser R8 Ultimate Compact

2) Sauer 101 Artemis

3) Sauer 100 Artemis

Marie:

1) Tikka T3X Compact

2) Bergara/GRS Hunter Light

3) Schultz & Larsen Classic DL KKC

Haldis:

1) Bergara B14/GRS Hunter Light

2) Tikka T3X Compact

3) Sauer 101 Artemis

Eva:

1) Bergara/GRS Hunter Light

2) Tikka T3X Compact

3) Blaser R8 Ultimate Compact

Det gir et hårfint løp mellom Bergara B14 med GRS Hunter Light-stokken og Tikka T3X Compact, der Bergara med knappest mulig margin blir best i test. 3.-plass på pallen går til Blaser R8 Ultimate Compact, også her med knapp margin til Sauer 101 Artemis.

Testen viser at kvinner som menn har forskjellige ønsker og prioriteringer ved valg av rifle. Vi håper likevel at beskrivelsen av riflene er til hjelp når du skal velge rifle – men det aller beste er om du har anledning til å prøve den aktuelle rifla først.

Test av Bergara B14 Sporter GRS Hunter Light 

Bergara B14 kommer i en spesialversjon med GRS Hunter Light-kolbe, Hawke Endurance 2,5-10 x 50 sikte og en A-Tec Lynx lyddemper.

Bergara B14 rifle for damer
Bergtatt av Bergara: Bergara B14
Bergara B14

Kolbe: GRS Hunter Light 

Kaliber: .308 Win

Kikkert: Hawke Endurance 2,5-10x50

Lyddemper: A-Tec Lynx

Riflelengde: 103 cm

Løpslengde: 56 cm

Vekt (inkl. demper): 4,3 kg

Stokk/kolbelengde: Laminatstokk/ 32 cm m. justerbar kinnstøtte

Avtrekk: Direkte

Magasin: Løst enkeltrads, 3 patroner

Pris: kr. 15.584,-  (kr. 29.900,- som pakke) (2022)

Leverandør: Norma AS

skala
6/6

Laminatstokken GRS Hunter Light har litt kortere kolbelengde (32 cm) enn standard og kan forlenges med mellomlegg. Her får du justerbar kinnstøtte samt et passe bratt ergonomisk pistolgrep. Grepet er i tillegg litt smekrere, og har kortere avstand fram til avtrekkeren. 

Bergara B14 byr på glatt og lett boltgang med litt høyt løft. Sikringen har to posisjoner, men kan lades og tømmes i sikret tilstand. I tillegg er Bergara B14 en jaktrifle med et meget godt og distinkt avtrekk.

Bergara B14 rifle for damer med GRS Hunter Light-kolbe
GRS Hunter Light-kolbe

Vanligvis pleier Bergara å by på meget god presisjon. Med dette løpet greide B14 imidlertid kun 38 mm samling med Norma 150 Jaktmatch. 

Men Bergara B14 med GRS Hunter Light-stokk ble meget populær rifle hos damene: Bergara B14 var favoritten både for Haldis og Eva, mens Marie rangerte den som nummer 2. Hos Helle havnet den hårfint utenfor pallplass rett bak Sauer 100.

Sikringen på Bergara B14
Bergara B14 rifle for damer med GRS Hunter Light-kolbe

Så hva var det damene vektla mest hos favoritten Bergara B14? Alle likte riflestokken spesielt godt. I tillegg ble lett boltgang og godt avtrekk nevnt, samt den enkle og lettbetjente sikringen.

LES OGSÅ: Sauer 101 Artemis og 101 Elegance.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god stokk

God og lett funksjon

Godt avtrekk

Lettbetjent sikring

MINUS

Magasin kun for 3 patroner

Test av Sauer 101 Artemis og 101 Elegance

Sauer 101 Artemis deltar i to versjoner i vår test av rifler til dame – den vanlige standardutgaven og en egen Elegance-versjon med ekstra pent treverk og rød kolbekappe.

Sauer 101 Artemis og Sauer 101 Elegance rifle for damer
Smart Sauer: Sauer 101 Artemis og Sauer 101 Elegance
Sauer 101 Artemis og 101 Artemis Elegance

Sauer 101 Artemis

Kaliber: 6,5x55

Kikkert: Minox 1-5 x 24 

Riflelengde: 103 cm

Løpslengde: 54 cm

Vekt hele pakka: 3,9 kg

Stokk/ kolbelengde: Rett, klassisk trestokk m. justerbar kinnstøtte/ 33 cm 

Avtrekk: Direkte, 950 g

Magasin: Løst, 5 patroner

Pris: kr. 35.890,- + kr.13.999,- (sikte)

Sauer 101 Artemis Elegance

Kikkert: Minox 3-15 x 56

Vekt hele pakka: 4,1 kg

Stokk/ kolbelengde: Rett, klassisk trestokk m. justerbar kinnstøtte/ 32,5 cm 

Pris: kr. 41.163,- + kr. 17.999,- (sikte)

Leverandør: Blaser Group Norway AS

skala
5/6

Ellers er de to Sauer 101 Artemis-typene såpass like rifler at vi omtaler dem samlet: Artemis-stokken er slankere og kortere enn standard Sauer-stokk. 

På S101 justeres kinnstøtten med det bakre QR-remfestet som verktøy. Det er en mye bedre løsning enn Sauer S100, siden det ikke er sjenerende skruer eller hjul som stikker ut på utsiden.

Sikringen på Sauer 101 Artemis
Sauer 101 Artemis damerifle

Bolten på Sauer 101 Artemis går glatt med kort løft. Eva slet litt med kamringen, men fikk dreisen på det med litt mer makt. Avtrekket er meget godt og distinkt, og har en avtrekksvekt på 950 g. 

Dura Safe er en sikker sikring hvor du må trykke inn en knapp på sikringstangenten for å avsikre. Bolten er låst i sikret tilstand, men kan låses opp med en knapp rett bak hevarmen. Med litt forsiktighet betjenes sikringen lydløst.

LES OGSÅ: Test av Tikka T3X Compact

Sikringen på Sauer 101 Elegance
Sauer 101 Elegance

Sauer 101 Artemis ga 34 mm samling, men så er nok ikke et 5x-kikkertsikte det beste for presisjonsskyting. Dette ble da også bekrefta av at Artemis Elegance med kraftigere kikkert ga 23 mm samling. Dette vil ellers variere fra løp til løp og mellom ammunisjonstyper.

Sauer 101 Artemis var blant Haldis’ favoritter og endte som Helles andrevalg. Alle likte stokken og at kinnstøtten ble justert med verktøy i rembøylen, uten utstikkende stillehjul som på S100. Godt avtrekk, glatt boltgang, god sikring og lettbetjent magasin ble notert som plusspunkter. 

Ingen av damene var spesielt opptatt av det penere treverket på Artemis Elegance-versjonen av damerifla, og alle hadde faktisk valgt den rimeligere 101’en for drøyt 5000 kroner mindre. Sterk 5’er!

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God stokk

Godt avtrekk

Glatt boltgang

Justerbar kinnstøtte med verktøy i rembøylen

5-skudds magasin som ikke stikker ut

MINUS

Lite

Test av Tikka T3X Compact .308 Win

Tikka T3X Compact i kaliber .308 Win stiller til test med rosa framskjefte og pistolgrep. Men damene har allerede varslet at de ikke lar seg blende av presumptivt feminine fargevalg.

Tikka T3X 308 Compact rifle for damer
Tikka tikker av på det meste: Tikka T3X Compact i kaliber .308 Win
Tikka T3X Compact

Kaliber: .308 Win 

Kikkert: Burris Four Xe 3-12 x 56 m/lys

Lyddemper: Hausken JD 184 

Riflelengde: 99 cm

Løpslengde: 51 cm

Vekt (inkl. demper): 3,9 kg

Stokk/ kolbelengde: Syntetstokk/ 32 cm

Avtrekk: Direkte, justerbart 1-2 kg

Magasin: Løst, 3 patroner

Pris (u/ demper): kr. 15.390,- + kr. 9440,-(sikte)

Leverandør: Schou AS

skala
6/6

Tikka T3X Compact-kolben byr imidlertid på mer enn som så: Gode, gummierte grep med bred og flat framstokk sikrer godt anlegg. Stokken er litt kortere og har passe avstand fra pistolgrepet fram til avtrekker. Brattere pistolgrep (tilbehør) kan raskt monteres, og du kan velge både pistolgrep og framstokkdeksel i andre farger om rosa ikke frister. 

Stokken på Tikka T3X Compact rifle for damer
Kortere stokk: Tikka T3X Compact

Boltgangen på Tikka T3X .308 er som vanlig meget glatt. Det løse magasinet er lett å fylle, men har kun plass til 3 patroner. Et minus er 2-posisjonsikring hvor bolten er låst i sikret tilstand, slik at våpenet må kamres/tømmes usikret. 

Finnen frister og er Maries klare favoritt. Eva og Haldis setter Tikka T3X .308 som 2.valg, men Helle er mer skeptisk: Hun savner justerbar kinnstøtte, og synes stokken virker litt hul og bråkete. 

LES OGSÅ: Test av Schultz og Larsen Classic DL

sikringen på Tikka T3X Compact rifle for damer
Tikka T3X Compact rifle for damer

Tikka T3X Compact .308 Win blir testskutt med en Hausken JD184 lyddemper. Damerifla gjør ikke skam på presisjonsryktet til Tikka, og varter opp med 16 mm samling med Norma 120 Jaktmatch. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget lett og god funksjon

Godt avtrekk

Gummierte grep

MINUS

Ikke justerbar kinnstøtte

Magasin for kun 3 patroner

Test av Schultz & Larsen Classic DL 6,5x55 KKC Hunting

Schultz & Larsen Classic DL 6,5x55 stiller med KKC-stokk i vår test av rifler til dame. Den danske rifla har et godt rykte blant norske jegere.

Schultz & Larsen 6,5x55 Classic DL rifle for damer
God dansk-norsk union: Schultz & Larsen Classic DL 6,5x55 KKC Hunting
Schultz & Larsen Classic DL

Kolbe: KKC Hunting

Kaliber: 6,5x55

Kikkert: Leupold VX-Freedom 3-9 x 50

Lyddemper: A-Tec Optima 45

Riflelengde: 100 cm

Løpslengde: 49 cm

Vekt (inkl. demper): 4,5 kg

Stokk/ kolbelengde: Laminatstokk med justerbar kinnstøtte/ 34,5 cm 

Avtrekk: Direkte 

Magasin: Løst enkeltrads, 3 patroner

Pris: kr. 25.899,- + kr. 6601,- (sikte) (2022)

Leverandør: Schultz & Larsen Classic DL m/KCC fra Jakt & Friluft AS

skala
5/6

Schultz & Larsen Classic DL 6,5x55 er ei topp systemrifle med raskt løpsbytte, og byr på en fantastisk lett boltgang med kort hevarmsløft. Stålmagasinet er løst med 3 patroner i enkeltrad.

3-posisjonsikring noteres som et stort pluss, og det samme gjelder for det gode, crispy avtrekket som dansken er kjent for. Schultz & Larsen 6,5x55 imponerer da også med beste treskuddsamling på 11 mm med Norma 120 grs Jaktmatch.

Schultz & Larsen Classic DL rifle for damer med KKC stokk
KKC-stokk: Schultz & Larsen Classic DL

Schultz & Larsen 6,5x55 er montert i en standard KKC Hunting-stokk med gode, ergonomiske grep som er nedkortet til 34,5 cm med tanke på kvinner. Merk at KKC også har en Short-stokk på 32,5 cm som har slankere grep.

Damene i testpanelet liker KKC-stokken godt og trekker fram god kinnstøtte og passe kolbelengde, selv om kolben er i grenseland lang for Haldis.

LES OGSÅ: Test av Blaser R8 Ultimate Compact

sikringen på Schultz & Larsen Classic DL
Schultz & Larsen Classic DL rifle for damer

Schultz & Larsen 6,5x55 får skryt i vårt testpanel for avtrekket, men sikringen er litt hard å betjene. Marie liker rifla så godt at Schultz & Larsen 6,5x55 får 3. plass hos henne. Det gir en meget sterk 5’er til den fornorskede dansken!

LES OGSÅ: Test av rifler til dame

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god stokk

Justerbar kinnstøtte med verktøy i rembøyle

Glatt og lett funksjon

Meget godt avtrekk

MINUS

Litt hard sikring

Test av Blaser R8 Ultimate Compact 6.5 x55 

Blaser R8 Ultimate Compact 6.5 x55 var faktisk en nyhet i 2022 og første Ultimate med kortere kolbe.

Blaser R8 6.5 x55  Ultimate Compact rifle for dame
Spesial-Blaser for damene: Blaser R8 Ultimate Compact 6.5 x55 
Blaser R8 Ultimate Compact

Kaliber: 6.5 x55 

Kikkert: Blaser B2 2-12 x 50 IC 

Riflelengde: 94,5 cm

Løpslengde: 50 cm

Vekt hele pakka: 4,3 kg

Stokk/ kolbelengde: Syntetstokk med tommelhull/ 34 cm 

Avtrekk: Direkte

Magasin: Løst, 4 patroner

Pris: kr. 64.574,- + 19.995,- (sikte)

Leverandør: Blaser Group Norway AS

skala
6/6

Blaser R8 Ultimate Compact 6.5 x55  har tommelhullstokk med justerbar kinnstøtte. Med litt kortere avstand enn vanlig fram til avtrekkeren, bør den passe bra for damer. 

Damemodellen R8 Intuition har imidlertid også kortere kolbe, men denne har kun vanlig trestokk. 

Blaser R8 Ultimate Compact rifle for dame
Kompaktrifle: Blaser R8 Ultimate Compact

Rettrekkermekanismen på Blaser R8 6.5 x55 gjør det raskt og lett å repetere. Magasin og avtrekkerhus kommer som en enhet, og er lett å fylle opp med patroner. Som systemrifle kan løp og bolthode raskt byttes hvis du ønsker et annet kaliber. 

Blasers spesialmontasjer gjør det enkelt å montere kikkertsiktet uten treffpunktforandring. Presisjonen er ingenting å si på, med 19 mm samling notert for Norma 120 jaktmatch.

LES OGSÅ: Test av Sauer 404 Artemis

Blaser R8 Ultimate Compact rifle for dame
Tommelhullstokk: Blaser R8 Ultimate Compact

Tommelhullstokken falt i smak, med godt grep og justerbar kinnstøtte. Tre av damene fant oppspenneren i litt kronglete: Den var hard, og satt litt trangt plassert innunder kikkertsiktet. 

Helle var i utgangspunktet smålunken, men endte etterhvert med en fornøyd latter for hvert skudd og ga R8 favorittstempel. Med pallplass også hos Eva, fikk Blaser R8 Ultimate Compact 6.5 x55  3. plass sammenlagt i vår test av rifler til dame.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kjempegod stokk

Justerbar kinnstøtte med minne

Rask og lett repetering

Sikker oppspenner

MINUS

Litt hard oppspenner

Test av Sauer 404 Artemis 6,5x55

Sauer 404 Artemis er testet i kal. 6,5x55 med Minox ZE 5.2 2-10x50 kikkertsikte. Så lar damene seg friste av Sauers luksusmodell?

Sauer 6,5x55 404 Artemis rifle for damer test
Tysker med rikholdig tilpassing: Sauer 404 Artemis 6,5x55
Sauer 404 Artemis

Kaliber: 6,5x55

Kikkert: Minox ZE 5.2 2-10 x 50

Riflelengde: 102,5 cm

Løpslengde: 53,5 cm

Vekt hele pakka: 4,1 kg

Stokk/ kolbelengde: Rett, klassisk trestokk/ 32,5 cm 

Avtrekk: Direkte, justerbart

Magasin: Løst, 3 patroner (kan fås for 5 eller 8)

Pris: fra kr. 64.574,- + kr. 19.995,- (sikte)

Leverandør: Blaser Group Norway AS

skala
4/6

Sauer 404 Artemis 6,5x55 byr på mange tilpasningsmuligheter, både til jegeren og pengepungen. Stokken fås blant annet i valnøttre fra grad 2 til 10. 

Sauer 404 6,5x55 har en kortere kolbe med passe bratt pistolgrep og kort avstand til avtrekker. Den kan flyttes for personlig tilpassing, og er i tillegg enkelt justerbar mellom 550, 750, 1000 og 1250 gram.

sikringen på Sauer 404 Artemis
Sauer 404 Artemis rifle for damer

Sauer 404 6,5x55 er ei systemrifle med raskt bytte av løp og bolthode når du ønsker andre kaliber. Bolten går meget glatt og lett med kort løft. Sikker oppspenner gjør at du trygt kan gå med patron i kammeret. 

Magasinet til 3 patroner er løst og enkelradet, og låses ved å skyve frem en forsenket utløserknapp. Du får også til 5 eller 8 patroner, men da stikker magasinet ut. 404’en presterer 25 mm samling. 

LES OGSÅ: Test av Sauer 100 Artemis

kolben på Sauer 404 Artemis rifle for damer
Savner justerbar kinnstøtte: Sauer 404 Artemis

Sauer 404 Artemis 6,5x55 får ros fra damene for pistolgrepet, men de savner justerbar kinnstøtte for denne prisen. Helle synes oppspenneren er ok, men de andre tre synes den er litt tung. Glatt boltgang og godt avtrekk gir ekstra pluss i notatblokka i vår test av rifler til dame.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt avtrekk

Glatt og lett repetering

Sikker oppspenner

MINUS

Litt hard oppspenner

Ikke justerbar kinnstøtte

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.