Rettrekker Rifle - Best I Test 2023

Trekk rett med rettrekker

Er du blant dem som knoter med ladegrepene, særlig i en travel og stressende situasjon? Liker du drivjakt, men får ikke fart på repeteringen? Da kan det være verdt å vurdere en rettrekker.

rettrekker rifle test jeger
RETTREKKER: JEGER tester rettrekker rifle til jakt og sportsskyting

Men la det være sagt: Diskusjonen om hvorvidt rettrekker er raskere enn vanlig bolt action, går høyt i jegerkretser. For de mest rutinerte skytterne vil det trolig være marginale marginer som skiller de to mekanismene. 

Likevel er det slik at rettrekkere dominerer i sportsgrener der rask repetering er viktig. Fordelen er åpenbar: Mens ei boltrifle krever fire bevegelser med bolten (opp, bak, fram og ned), er dette halvert med en rettrekker til kun den horisontale bevegelsen bak og fram. 

Mekanismen er på ingen måte en nyhet. Faktisk ble flere militære rettrekkere utviklet omtrent parallelt på 1880-tallet, Mannlicher, Ross, Schmidt og Lee. Datidens kompliserte låsemekanismer og skyttergraver var imidlertid en dårlig kombinasjon, slik at våpnene ble faset ut av militær bruk i løpet av 1. og 2. verdenskrig.

Selv om rettrekkerne ble brukt innen sportsskyting, var det Blaser som med sin R93 for alvor brakte rettrekkerne inn i jaktsammenheng igjen. I dag er det flere rettrekkere å velge mellom, med forskjellige stokker for enhver smak og bruk, og modeller som også er priset overkommelig. 

Våre nyeste tester av rettrekkere

Se flere tester av rettrekkere neders på siden

jeger test salongrifle
Les også
JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon. Med et salonggevær kan du lettere se hva du gjør feil på skytebanen, og de funker fint også etter vinterrypa.

Hva er en rettrekker?

Rettrekkere har også bolt, men på en rettrekker trekkes den rett bakover for å kaste ut tomhylsen og skyves rett fremover igjen for å mate inn ny patron. Du slipper å løfte opp og lukke ned hevarmen igjen ved omladning. Dermed går ladingen med rettrekker raskere og enklere enn på en boltrifle. 

Rettrekkere har blitt produsert langt tilbake i tid, men det er vel Blaser som ble kjent for sånne våpen i nyere tid. Blaser R93 og senere Blaser R8 har blitt en stor suksess. I dag er utvalget stort også fra andre produsenter. Strasser, Merkel RX Helix, Haenel Jaeger NXT, Beretta BRX1 og Browning Maral er blant de andre mest kjente rettrekkerne. 

Låsingen av bolten er forskjellig i disse. Blaser låser i løpet med spennhylse som presses ut, Strasser med 4 lameller som spennes ut i løpet (radiallås), mens andre har roterende bolthode med låseklakker. 

Bolthodene kan raskt og enkelt byttes ved valg av magnumkaliber eller småkaliber. Spesielt med Merkel RX Helix er at du trekker ladearmen kun halve bevegelsen tilbake i en rask ladebevegelse. Beretta BRX1 har den geniale løsningen at rifla raskt og enkelt kan gjøres om for venstreskyttere. 

Sikring

Blaser R93, Blaser R8, Merkel RX Helix og Haenel Jaeger NXT har oppspenner. Nedspent er rifla helt trygg og kan ikke gå av ved et uhell. 

Haenel Jaeger NXT har en meget spesiell oppspenner som spennes ved å skyve ladearmen helt frem og har i tillegg sikring. Blaser R8 kan også fås med IC Control, som vil si at lyset i kikkertsiktet slås automatisk på ved oppspenning og av ved nedspenning. Beretta BRX1 og Strasser har sikring på kolbehalsen.

BOLTRIFLE: JEGER tester 80 boltrifler i alle prisklasser
Les også
JEGER tester boltrifler med alt fra 2 til 9 låseklakker, kontrollert mating og push feed, oppspenner, 2- og 3- punktssikring - i alle prisklasser. Finn din nye boltrifle før årets jaktsesong med våre tester.

Bredt testpanel

Jeg kontaktet noen importører og fikk de mest kjente rettrekkerne til test. For å skaffe større bredde i testpanelet, fikk jeg med fire ivrige skyttere og jegere for å teste de forskjellige riflene og høre hva de mente. Blant testskytterne var det også en kvinne. 

Alle fikk god tid med hver rifle og skjøt flere serier med hver i valgfrie skytestillinger. Alle ga til slutt 1-6 poeng for stokk, avtrekk, lading av magasin og skytekomfort. 

Karakterene i denne testen er gitt etter dommen fra testskytterne. Pluss- og minuskommentarene er mine, basert på erfaringer med riflene. Det ble lagt vekt på at det kun skulle være skytekomfort og funksjon som avgjorde resultatet, uavhengig av prislapp. 

Presisjonen har blitt testet før i JEGER med alle rifletypene, og alle modellene har oppnådd gode resultater. Jeg skjøt likevel to 3-skuddserier med Norma Jaktmatch med alle riflene på 100 m. Ingen av riflene skuffet.

Test av Strasser RS14 AVA Tahr Green Evolution

Strasser RS14 AVA Tahr Green Evolution er en av flere Strasser RS14-modeller som Norma AS tar inn. Rettrekker-rifla får gode skussmål av våre testere, men trekkes ned på ett punkt.

Strasser RS14 rettrekker rifle test
Strasser RS14 AVA Tahr Green Evolution byr på god presisjon.
Strasser RS 14 AVA Tahr Green Evolution

Testvåpen: Kaliber .308 Win med Hawke Endurance 30WA 3-12 x56 LR kikkertsikte og A-Tec Lynx lyddemper

Løpslengde: 49 cm, gjenget M14x1

Riflelengde: 103,5 cm

Vekt rifle: 3,5 kg

Avtrekk: Direkte justerbart, samt snellertavtrekk

Magasin: Uttakbart enkelradmagasin, 3 patroner (kan fås med 6)

Stokk: Syntet, kolbelengde 36,5 cm

Pris: kr. 46.990,–

Leverandør: Strasser RS 14 AVA Tahr Green Evolution fra Norma AS

skala
4/6

Vi tester Strasser RS14 AVA Tahr Green Evolution i kaliber .308 Win med Hawke Endurance 30WA 3-12 x56 LR og A-Tec Lynx lyddemper. Den grønne, klassiske stokken er produsert av helstøpt polyuretan med gummiert overflate. 

Testrifla har 36,5 cm kolbe, men rekylkappen kan fås i sju ulike tykkelser, slik at det er enkelt å tilpasse. Det fremre rembøylefestet sitter helt i enden av framstokken og rettrekkeren har skinne under for montering av tofot eller annet utstyr. 

Magasinet trekkes fram som et ankepunkt.
Magasinet trekkes fram som et ankepunkt.

Strasser RS14 har ikke oppspenner, men sikring på kolbehalsen som dessverre ikke er helt lydløs. Bolten er låst sikret, men låses opp med en knapp på sikringstangenten. «Tactical» ladearms-kule gir godt grep. Repeteringen går fantastisk glatt og boltgangen er best blant testriflene! 

Enkeltradsmagasinet har plass til tre vanlige patroner (to i magnumkaliber), men kan fås til seks patroner (fem i magnum). Strasser RS14-modellene byr ellers på raskt og enkelt løpsbytte, og bolthode byttes raskt og enkelt ved kaliberskifter der dette trengs. 

Testrifla har et godt, stillbart avtrekk som justeres i det uttakbare avtrekkshuset. Du får snellertavtrekk ved å skyve avtrekkeren fremover. 

LES OGSÅ: Test av Haenel Jaeger NXT

Den glatte boltgangen på Strasser RS 14 AVA Tahr Green Evolution får gode skussmål.
Den glatte boltgangen på Strasser RS 14 AVA Tahr Green Evolution får gode skussmål.

Strasser RS14 har også integrert picatinnyskinne, slik at det er enkelt å skifte mellom ulike kikkerter. Under testskytingen imponerte Strasser RS14 AVA Tahr Green Evolution med 3-skuddsamling så god som 20 mm med 150 Jaktmatch på 100 m, noe som er veldig bra. 

Så hva synes testskytterne om Strasser RS14 AVA Tahr Green Evolution? Alle liker den meget glatte og lette boltgangen, og synes dette er en rifle som har god balanse. Men samtlige trekker fram magasinet som et ankepunkt, da de synes er fiklete å lade opp med patroner. Ellers er de meget fornøyd med avtrekket, og litt over middels fornøyd med stokken. Totalt sett gir et snitt av karakterene en sterk 4’er til Strasser RS14.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God funksjon

Meget glatt boltgang

Avtrekk

Enkelt løpsbytte 

God presisjon 

MINUS

Ikke justerbar kinnstøtte

Litt magasinknot

Test av Haenel Jaeger NXT

Haenel Jaeger NXT har en pen, klassisk FSC-sertifisert laminatstokk med ruglete mønster på pistolgrep og framskjefte. Våre testere finner mye å like ved denne rettrekker-rifla.

haenel jaeger not rettrekker rifle test
HAENEL JAEGER NXT: Klassisk treskjefte er bra, men vi hadde gjerne sett justerbar kinnstøtte.
Haenel Jaeger NXT

Testvåpen: Kaliber .30-06 med Leica Fortis 6 1,8-12 x42 og Haenel NXT demper

Løpslengde: 52 cm, gjenget M15x1

Riflelengde: 104,5 cm

Vekt rifle: 3,2 kg

Avtrekk: Direkte, 1 kg

Magasin: Uttakbart, kryssmatet, 5 patroner

Stokk: Rett, klassisk laminat, 37 cm

Pris: kr. 23.995,–

Leverandør: Haenel Jaeger NXT fra Sisu Villmark AS

skala
5/6

Pistolgrepet på Haenel Jaeger NXT er passelig bratt og framskjeftet er fyldig. Kolbelengde på 37 cm blir dog litt langt for litt kortvokste. Kinnstøtten blir noe lav for god kinnkontakt med kikkertsikte, og kunne med fordel vært justerbar. Rembøylene har quick release, med den fremste i enden av framstokken.

Det spesielle med denne rettrekker-rifla er en oppspenner som er integrert og spennes ved å skyve ladearmen helt frem: Det er et roterende bolthode med tre låseklakker som låses i kammeret med 60 graders åpningsvinkel. Med ladearmen i bakerste posisjon er rifla nedspent. Du er raskt klar for skudd ved å skyve ladearmen helt frem, lydløst med litt forsiktighet. 

Haenel Jaeger NXT byr på «to i en» med bolten, ved at den både mater patron og fungerer som oppspenner.
Haenel Jaeger NXT byr på «to i en» med bolten, ved at den både mater patron og fungerer som oppspenner.

Ladearmen kan låses ved å trykke frem sikringen i høyre side. Da må du avsikre for å spenne opp. For å ta ut patron eller trekke tilbake bolten i sikret tilstand, trykker man frem sikringen til venstre side. 

Magasinet løses ut med en forsenket knapp rett foran magasinet og kan låses med samme knapp. Magasinet er meget lett å betjene, og rifla kan lades ovenfra om du behøver å fylle på i full fart.

Bolten går meget glatt og lett. For å ta den ut, trykker man ned en knapp på venstre side samtidig som man vrir bolten mot klokka og trekker ut. Rifla er meget rask og god å skyte med, med problemfri repetering der tomhylsene spretter elegant ut selv ved sakte ladegrep.

LES OGSÅ: Test av Merkel RX Helix Speedster

Magasinet er en detalj som testskytterne trekker fram som positivt.
Magasinet er en detalj som testskytterne trekker fram som positivt.

Haenel Jaeger NXT har et godt og distinkt direkteavtrekk på 1 kg. Rifla har integrert picatinny-skinne. Prestasjon i benk med 2x3 skudd på 100 m er svært akseptable 26 mm.

Haenel Jaeger NXT passer godt til drivjakt, men også for hundeførere og smygjegere, da den er sikker, rask, og lydløst klar for skudd. Dette er en meget bra rettrekker av god, tysk kvalitet til en hyggelig pris.

Testskytterne liker trestokken og det meget gode avtrekket. Også 5-skuddsmagasinet som er lett å fylle, faller i smak. De synes alle at dette er en rifle som er god å skyte med. Et par av skytterne synes oppspenneren er litt hard. Haenel Jaeger NXT havner dermed på en sterk 5’er. 

LES OGSÅ: Test av Haenel Jaeger 10 Norway og Haenel Jaeger 10 Timber LX Lady

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Oppspenner

Godt avtrekk

God presisjon

Mye for pengene

MINUS

Ikke justerbar kinnstøtte

Test av Merkel RX Helix Speedster

Merkel RX Helix Speedster er en rettrekker som har en spesiell funksjon ved at sluttstykkets utveksling gjør at du trekker boltarmen bare halve lengden tilbake. I vår test imponerer Merkel RX Helix også med høy presisjon.

merkel rx helix reetrekker rifle test
MERKEL RX HELIX: Det åpne grepet på Merkel RX Helix Speedster gjør at du kan slippe tommelen ned rett etter repetering.
Merkel RX Helix Speedster

Testvåpen: Kaliber .308 Win med Zeiss V8 2,8-20x56 og Merkel HLX demper

Løpslengde: 56 cm, gjenget M15x1

Riflelengde: 108,5 cm

Vekt rifle: 3,2 kg

Avtrekk: Stillbart direkteavtrekk, 900-1900 g

Magasin: Uttakbart, 3 patroner (5-skudds kan fås)

Stokk: Syntet, 37 cm

Pris: kr. 44.995,–

Leverandør: Merkel RX Helix Speedster fra Sisu Villmark AS

skala
5/6

I tillegg har tommelhullstokken til Merkel RX Helix Speedster en spesiell åpning i toppen: Omega Grip gjør at du slipper å ta tommelen ut og inn av hullet, men bare løfter den rett opp og slipper den ned etter repetering.

Ellers har den mørke syntetsokken på rettrekkeren gode grep med svarte gummierte felt på pistolskjefte, framskjefte og kinnstøtte. Den lange, fyldige framstokken og bratt pistolskjefte gir naturlige og gode grep. Kolbelengden på testrifla er 37 cm, men kolbekapper fås i 18 mm, 24 mm (standard) og 30 mm. 

LES OGSÅ: Test av Merkel RX Helix Speedster Green

Boltens utveksling gjør at omlading med Merkel RX Helix Speedster går svært raskt.
Boltens utveksling gjør at omlading med Merkel RX Helix Speedster går svært raskt.

Ved å trykke inn en knapp rett bak kinnstøtten, kan den reguleres i riktig høyde. Kinnstøtten har minnefunksjon (stilles inne i kolben når kappa er tatt av), så man får automatisk kinnstøtten i samme høyde hver gang. En spesiell detalj er oppbevaringsrom for pussesor og lignende i pistolskjeftet.

Merkel RX Helix har meget raskt og enkelt løpsbytte, der sluttstykkehode følger med løpet når det tas ut. Er sluttstykkehodet låst i løpet følger det med når du trekker det ut og byttes til annet kaliber og/eller gjør det umulig for uvedkommende å bruke rifla. 

LES OGSÅ: Test av Beretta BRX1

Magasinet kan også fås med plass til fem patroner.
Magasinet kan også fås med plass til fem patroner.

Merkel RX Helix har oppspenner, så du kan trygt gå med patron i kammeret nedspent. Oppspenneren er passe hard og spennes ned igjen ved å trykke inn en knapp på tangenten, dessverre ikke helt lydløs. Kula på ladearmen står passe langt ut fra stokken og er lett å få godt tak i.

Merkel RX Helix Speedster har et fantastisk godt avtrekk, stillbart fra 900 til 1900 g – og kan også leveres med stillbart TAR-GT avtrekk (500 – 1500 g). Helix’en gir 18 mm 3-skuddsamling med 150 Jaktmatch.

Testskytterne gir stokken meget gode karakterer, og det samme gjelder for avtrekket. En av skytterne fant oppspenneren litt hard og vanskelig å spenne opp, men ga samtidig full score i skytekomfort. «Meget god og rask rifle for drivjakt» var en av kommentarene testteamets ivrige villsvinjeger.

LES OGSÅ: Test av Merkel Helix Explorer

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask rettrekker

Oppspenner

God presisjon

Raskt løpskifte

MINUS

Utveksling gir mindre kraft hvis en tomhylse sitter fast

Test av Beretta BRX1

Beretta BRX 1 er en rettrekker med roterende bolthode og åtte låseklakker (seks på magnum). Kan haglegiganten nyte godt av sine kolbekunnskaper når de lager ei rifle som Beretta BRX 1, slik at du alltid kan velge Beretta?

Beretta BRX1 rettrekker rifle test
BERETTA BRX1: Beretta BRX1 er et godt kjøp når du ser alt du får for pengene.
Beretta BRX1

Testvåpen: Kaliber .308 Win med Burris Four Xe2,5-10x50 og A-tec Optima 45 med End Cap Brake

Løpslengde: 51 cm, gjenget M14x1

Riflelengde: 103,5 cm

Vekt rifle: 3,2 kg

Avtrekk: Direkte justerbart, 900, 1200 og 1500 g

Magasin: Uttakbart kryssmatet, 5 patroner

Stokk: Polymer, 36,5 cm

Pris: kr. 21.995,–

Leverandør: Beretta BRX1 fra Schou AS

skala
5/6

Beretta BRX1 har polymerstokk med gode, faste grep og ei god rekylkappe, den samme som på Berettas hagler.

Testrifla har kolbelengde 36,2 cm. Et stort pluss med Beretta BRX1 er at kolbelengden kan endres med mellomlegg og/eller forskjellige kolbekapper. Korteste lengde er 35 cm og lengste er 39 cm. 

Det ser ut som Beretta BRX 1 har oppspenner, men det er en 3-posisjonsikring: Bolt og avtrekker er låst i sikret tilstand og bolten kan beveges sikret i midterste stilling. Når Beretta BRX1 er usikret, vises et rødt merke bak sikringen. Det går an å avsikre lydsvakt med litt forsiktighet.

En genial detalj med Beretta BRX1 1 at rettrekkeren raskt og enkelt gjøres om for linksskyttere.

Magasinet er kryssmatet med plass til fem patroner uten at magasinet stikker ut på undersiden. Oransje farge er positivt for god synlighet ved eventuelle tap i terrenget. Testrifla har byttbar picatinnyskinne. 

Avtrekket kan justeres til 900, 1200 eller 1500 g ved å ta ut avtrekkerhuset. Løpet byttes raskt og enkelt ved å løsne to skruer under framstokken med medfølgende verktøy. Mellom låseskruene sitter det en rekylklakk som går inn i et spor i stokken og sikrer samme plassering uten treffpunktforandring. 

LES OGSÅ: Test av Blaser R8 Ultimate

Det oransje magasinet er kryssmatet og oransje. Hva mer kan man ønske seg?
Det oransje magasinet er kryssmatet og oransje. Hva mer kan man ønske seg?

Det 51 cm lange løpet på BRX1 er også produsert av Beretta og er gjenget M14x1.

Beretta BRX1 fås foreløpig i .308 Win, 30-06 og .300 win mag. Presisjonen i .308 Win er det ingenting å si på: 2x3 skudd på 100 m med Norma 150 Jaktmatch ga 23 mm samling.

Testskytterne synes Beretta BRX1 er god å skyte med og magasinet blir trukket frem som det beste blant testriflene. Avtrekket får litt færre poeng. Stokken får full score av to testskyttere, som også synes det er genialt at det raskt og enkelt kan byttes til høyre eller venstre skytter.

En av testskytterne fikk seg en støkk fordi skuddet gikk av raskt på grunn av lett avtrekk. Men han likte det, til tross for et ørlite kryp, noe de gode treffene vitner om. Skytterne ga Beretta BRX1 en femmer.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

3-posisjonssikring

Raskt løpsbytte

God presisjon

Rimelig

MINUS

Ikke justerbar kinnstøtte

Test av Blaser R8 Ultimate

Blaser R8 – her i Ultimate-modellen – er nok det våpenet som flest forbinder med rettrekkere. Derfor er det ekstra spennende å se hvordan testpanelet vurderer Blaser R8 når de slipper å se på prislappen.

Blaser R8 rettrekker test
BLASER R8: Blaser R8 er elsket og ikke-så-elsket i jegerkretser. Men i vårt testpanel er det ingen tvil om kjærligheten.
Blaser R8 Ultimate

Testvåpen: Kaliber .308 Win med Blaser B2 2-12x50 og A-Tec Optima 45

Løpslengde: 52 cm, gjenget M15x1

Riflelengde: 97 cm

Vekt rifle: 3,35 kg

Avtrekk: Direkteavtrekk 

Magasin: Uttakbart kryssmatet, 4 patroner

Stokk: Polymer, lengde 36,5 cm

Pris: kr 76.301,–

Leverandør: Blaser Group Norway

skala
6/6

Blaser har vært synonymt med rettrekker i mange år, først med R93 og nå med Blaser R8. Stokkene til Blaser R8-modellen blir stadig utviklet og forbedret med nye funksjoner, så denne gangen har vi testet en Blaser R8 med Ultimate Huntec-stokk.

Blaser R8 har byttbart løp som raskt byttes bare ved å løsne/feste to skruer under framstokken.  Rettrekkeren har i tillegg uttakbart magasin som sitter sammen med avtrekkerhuset. Ved å ta ut dette, ufarliggjør man rifla fullstendig. Det utløses ved å trykke inn en knapp på hver side samtidig. Er du redd for å miste det, kan det låses. Patroner kan for øvrig mates ovenfra. 

LES OGSÅ: Test av Blaser R8 Success

Ladegrepet er svært lett og problemfritt på R8.
Ladegrepet er svært lett og problemfritt på R8.

Kikkertsikte på R8 monterer du i Blaser spesialmontasjer, som festes i fire spor på løpet. Har du da kikkertsikte til hvert løp, slipper du jobben med innskyting for hver gang. 

Blaser R8 har et godt avtrekk og vanligvis meget god presisjon. Løpet er gjenget 15x1 for lyddemper. En meget god detalj med Blaser R8 er oppspenner som gjør den til en rifle som er så trygg som mulig. Oppspenneren har også IC Control, noe som innebærer at lyset i kikkertsiktet slås på/av samtidig med opp/nedspenning av rifla. Dessverre kan ikke Blaser R8 spennes opp helt lydløst. 

Stokken på testrifla har kamuflasjemønster med gummiert framstokk, pistolgrep og kinnstøtte. Dette sammen med tommehull gir meget gode og faste grep. At kinnstøtten kan justeres, er et stort pluss. Denne har i tillegg minnefunksjon, så den får automatisk samme høyde hver gang.

LES OGSÅ: Test av Blaser R8 Professional

Testrifla har tactical ladearmskule som stikker godt ut og er lett å få tak på. Boltgangen går glatt og lett. 2x3 skudd med Norma 150 Jaktmatch ga 20 mm samling.

Blaser R8 får skryt av testskytterne for den gode stokken med justerbar kinnstøtte. God funksjon og skytekomfort med meget godt avtrekk blir også behørig kommentert. Et lite og eneste minus fra testpanelet, er at magasinet kun tar fire patroner. At avtrekkshuset sitter sammen med magasinet, blir også sett på som positivt for å sikre rifla mot bruk av uvedkommende. Til sammen havner Blaser R8 Ultimate på en 6’er og blir testens vinner - som den også ble forrige gang vi testet Blaser R8 Ultimate.

LES OGSÅ: Test av Blaser R8 Silence

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Oppspenner

Raskt og enkelt løpsbytte

God presisjon 

Justerbar kinnstøtte

MINUS

Prislappen

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.