Salongrifle - Test av salongpatroner og gevær

Salongrifler til trening og jakt

JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon. Med et salonggevær kan du lettere se hva du gjør feil på skytebanen, og de funker fint også etter vinterrypa.

jeger test salongrifle
BEST I TEST 2023: JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon

Hvert år dukker det opp jegere på skytebanen som er helt ute av skyteform når de skal ta storviltprøven. Fortvilet skyter de serie etter serie før fem skudd lirkes innenfor ringen. Det skyldes på ammunisjon, rifla eller «det jæv.. kikkertsiktet!», men ofte er grunnen mangelfull trening. 

Noen har kanskje ikke skutt et eneste skudd siden fjorårets prøve. Vil du være godt forberedt til jakta, er ikke dette særlig lurt. Mengdetrening jevnt fordelt utover året er medisinen, og da er salongrifle en god investering: Da er det lettere å finne et sted å skyte, og skytetrening med patroner koster deg rundt en krone smellet. 

JEGER hanket inn et knippe salongrifler til test. Du vil trolig finne en som passer blant disse. Her er i hvert fall litt for enhver smak og lommebok. Lett, tung, for lengre hold, match- eller direkteavtrekk for å nevne noe.

Alle riflene ble presisjonstestet med to femskuddserier på 50 meter i benk. De fleste er testet med samme ammunisjon, slik at det er lett å sammenligne. Merk likevel at det kan være variasjoner fra løp til løp.

Vi testet salongrifla Tikka T1X MTR som er god å skyte med, med et meget godt avtrekk og ingen kluss ved mating og utkast. T1X MTR viser jevne, gode samlinger under testing. 

Sako Quad er ei systemrifle hvor man raskt og enkelt bytter løp, og lar deg velge mellom kal. 17 Mach2, .17 HMR og .22 WMR. Quad føles god å skyte med, til tross for litt kort stokk.

Testvinneren ble CZ 457 At-One Match. Med fantastisk bra funksjon og boltgang, gir salongrifla en meget god opplevelse på skytebanen, hvor den har jevn og god presisjon. Justerbar kinnstøtte og kolbelengde er et stort pluss.

CZ 457 Carbon veier kun 2,2 kg, og er ei lett og god salongrifle som passer for rypejakt med rifle der det er langt å gå. Som alltid med karbonstokk, er prisen litt tyngre å bære enn selve våpenet.

Bergara B14 Trainer er passe tung og lik en storviltrifle, noe som gjør den til en god treningsrifle med tanke på jakt og skytekonkurranser. B14 Trainer er beregnet for lange hold og prikkskyting med anlegg.

Flere tester

Trening med kaliber .22LR

Trening med .22LR er en kjempegod investering for å bli en bedre skytter og jeger. Med salongrifle er det veldig billig å få seg nok skytetrening. Du kan skyte mange ganger flere skudd med .22LR for samme pris som for eksempel 6,5 x 55 eller .308 Win.

Salongpatroner får du til kr 1,00-1,50 pr skudd, mens treningsammunisjon i standard jaktkaliber nå koster det tidobbelte hvis du ikke lader selv.

Salongrifler har fått sin renessanse som treningsvåpen også for jegerne, ikke minst i forbindelse med at skytebanene ble stengt under covid-epidemien. For selv om kaliber .22LR har vært mye brukt i DFS-sammenheng, har jegerne oftere trent med tyngre skyts.

LES OGSÅ: Test av Blasers .22lr-kit

Hvorfor trene med salong?

I tillegg til lavere kostnad, er det enda bedre skytetrening med salongrifle fordi du lettere ser hvilke feil du gjør som skytter.

Men husk at salongrifla er vanskeligere å treffe godt med på grunn av lav hastighet: Små bevegelser gir store utslag på blinken. Lærer du å skyte godt med salong-rifla, er sjansen stor for at du også gjør det godt med storviltrifla.

Salongrifla har så å si ingen rekyl, slik at du kan konsentrere deg maksimalt om å få til rene avtrekk. Skyter du godt med en salong, er sjansen stor for at du også gjør det med storviltrifla – vel og merke dersom du takler rekylen. 

Hvis du ikke bor altfor sentralt, er det også lettere å finne en egnet plass å trene uten å tirre på seg naboen. Husk bare at kaliber .22LR er en rikosjettversting som krever sikker bakgrunn.

jeger tester rifle
Les også
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon, valg av riflestokk.

Hvilken salongrifle skal du velge?

All skyting med salongrifle er nyttig dersom du gjør det riktig og klarer å lokalisere feilene dine selv. Mye avtrekkstrening gjør at du slipper å tenke så mye på dette når du skyter på jakt. Du vil da som oftest gjøre det riktig helt automatisk.

Utvalget av salongrifler er bra, men hva bør man velge?

Da vi testet salongrifler var resultatene ganske jevnt, og det lønner seg derfor å teste hvilken patron som går best i ditt løp. Hvilket salonggevær du bør velge, er smak og behag. Men et lurt utgangspunkt er å velge ei rifle som er mest mulig lik den rifla du jakter med. Blant annet kan det være lurt å få justert avtrekksvekten ganske likt. 

Godt avtrekk er svært viktig på ei salong-rifle. God og feilfri funksjon er også et stort pluss, slik at du slipper å avbryte skuddserien for å pelle ut tomhylser som har kilt seg. 

Det samme er selvsagt presisjon: Med best mulig presisjon er det lettere å se hvilken fremgang du har med treningen. Skyter du dårlige samlinger med ei superpresis rifle og god ammunisjon, vet du at det er din egen feil – og da ligger alt rimelig godt til rette for å trene enda mer med ei god salongrifle. 

Kikkertsikte til salongrifle

Et godt kikkertsikte er også en fordel, selv om man ikke trenger den beste optikken til skytetrening på korte hold i godt dagslys. Pass bare på at kikkerten gir rimelig god øyekontakt og at kolben ikke krever strutsenakke.

Om du kanskje ikke monterer den aller dyreste optikken så ville jeg i hvert fall ha et kikkertsikte som gir et skarpt og godt bilde, har god skarpstilling og kanskje parallaksejustering. 

Du trenger heller ikke den største forstørrelsen til skyting på 50-100m, men fra 9X og opp til 12x er en fordel dersom det skal skytes presisjonskudd på 100 meter.

BOLTRIFLE: JEGER tester 80 boltrifler i alle prisklasser
Les også
JEGER tester boltrifler med alt fra 2 til 9 låseklakker, kontrollert mating og push feed, oppspenner, 2- og 3- punktssikring - i alle prisklasser. Finn din nye boltrifle før årets jaktsesong med våre tester.

Test av Tikka T1X MTR

Tikka T1X MTR salongrifle har en rett klassisk syntetstokk med et ruglete mønster på framstokk og pistolskjefte.

TIKKA T1X MTR test salongrifle jeger
TIKKA T1X MTR: Salongrifle rett klassisk syntetstokk
Tikka T1X MTR

Testoptikk: Meopta MeoSport 3-15x50 RD

Vekt rifle: 2,4 kg

Løp: 51 cm 

Riflelengde: 85,2 cm

Kolbe: Rett, klassisk syntetstokk/ 34 cm (forlenges med mellomlegg)  

Magasin: 10-skudds boksmagasin

Avtrekk: Justerbart direkteavtrekk

Sikring: 2 posisjons skyvesikring

Importør: Tikka T1X fra Schou Våpen AS

Veil. pris: kr. 8.690,–

skala
5/6

Pistolskjeftet på Tikka T1X MTR har slakk vinkel, men kan byttes ut med brattere grep akkurat som på T3X. 

Det 51 cm lange løpet er gjenget ½” x 20 UNF for lyddemper. Boltgangen er meget glatt og lett. 2-posisjonsikringen låser bolten, og man kan dermed ikke kamre/ tømme rifla i sikret tilstand. 

Tikka T1X MTR har et er meget godt avtrekk, noe som oppleves som et stort pluss. Magasinet utløses ved å trekke tilbake en forsenket knapp foran magasinet. 

Kolbelengden på testrifla er 34 cm og litt kort for meg, men den kan forlenges med mellomlegg. Jeg savner likevel justerbar kinnstøtte. Også på denne salongrifla er kolbekappen av hardplast, men kan fås i gummi.

LES OGSÅ: Test av Sako Quad salongrifle

Jevne, gode samlinger med Tikka T1X MTR

Har du en T3X til jakt, er Tikka T1X MTR ei perfekt rifle til trening da de to er ganske like.

Tikka T1X MTR er god å skyte med, uten kluss med mating og utkast. Den viser også jevne, gode samlinger med dette løpet.

En bonus er at du kan bytte til brattere pistolgrep, bredere framskjefte og kolbekappe av gummi. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lik ei jaktrifle

Bra avtrekk

God presisjon og funksjon

Raskt bytte av pistol- og framskjefte

MINUS

Savner justerbar kinnstøtte

Test av Sako Quad

Sako Quad salongrifle er ei systemrifle hvor man raskt og enkelt bytter løp.

sako quad salongrifle test
SAKO QUAD: Salong- og systemrifle
Sako Quad Synthetic

Testoptikk: Nikko Stirling Mountmaster 3-9x50

Vekt rifle: 2,6 kg

Løp: 56 cm  

Riflelengde (m/demper): 120 cm

Kolbe: Rett, klassisk syntetstokk/ 34 cm  

Magasin: Boksmagasin 5+1 (fås med 10 skudd)

Avtrekk: Justerbart direkteavtrekk ( 1-2 kg)

Sikring: 2 posisjons skyvesikring

Importør: Sako Quad Synthetic fra Schou Våpen AS

Veil. pris: kr. 13.290,–  

skala
5/6

Sako Quad lar deg velge mellom kal. 17 Mach2, .17 HMR og .22 WMR. Du bare løsner en skrue på undersiden og trekker ut/ setter inn nytt løp.

Sako Quad er forholdsvis lett med denne stokken. Framstokk og pistolskjefte har et spesielt mønster for bedre grep. Selv om stokken er litt kort for meg, føles den god å skyte med. 

Bolten går lett og glatt. 2-posisjonssikringen låser bolten, men kan ikke kamres/ tømmes for patroner i sikret tilstand. Det justerbare avtrekket er meget godt og distinkt. 

Sako Quad har kolbekappe av hard plast. Kanskje en bagatell, men jeg liker at den er av gummi slik at rifla ikke glir så fort når den settes opp mot veggen. Vi noterer et pluss for at den fås med mellomlegg slik at kolbelengden kan tilpasses. 

LES OGSÅ: Test av Salongrifla CZ 457 At-One Match

God skyteopplevelse med Sako Quad

Sako Quad er en salongrifle som gir en god skyteopplevelse takket være et godt avtrekk samt problemfri kamring og utkast. Resultatet i benken viser god presisjon med riktig kost. Sako Quad og Eley Force ble perlevenner! 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lik ei jaktrifle med gode grep

God funksjon

Godt avtrekk og presisjon

Raskt løpsbytte

MINUS

Hard kolbekappe

Ikke justerbar kinnstøtte

Test av CZ 457 At-One Match

CZ´s salongrifle 457 At-One Match falt vi øyeblikkelig for!

CZ salongrifle cz 457 at-one match
CZ SALONGRIFLE: Testpanelet falt øyeblikkelig for 457 At-One Match
CZ 457 At-One Match

Testoptikk: Gamo 4-12x44

Vekt rifle: 3,6 kg

Løp: 52,5 cm

Riflelengde: 93,8-98,2 cm

Kolbe: Rett, klassisk laminatstokk/ 31,3-36,0 cm

Magasin: 5-skudds boksmagasin

Avtrekk: Justerbart direkteavtrekk

Sikring: 2 posisjons skyvesikring

Importør: CZ 457 At-One Match fra Schou Våpen AS

Veil. pris: kr. 15.990,–

skala
6/6

CZ salongrifle er perfekt på mange måter, der den gode trelaminatstokken med rundt og fyldig framskjefte står i senter. 

CZ 457 At-One Match salongrifle har en godt tilpasset stokk med best mulig kinnkontakt og sikteøyet i riktig høyde takket være justerbar kinnstøtte og kolbelengde. Du justerer ved å trykke inn to forsenkede knapper på siden av kolben, raskt og enkelt. Det bratte pistolskjeftet sikrer god håndutfylling. 

CZ salongrifle har et 52,5 cm matchløp gjenget 1/2x20 for lyddemper. CZ 457 At-One Match er ei systemrifle hvor du kan bytte til kaliber .17 HMR og .22 WMR, både standard og match. 

2-posisjonsikringen låser ikke bolten, så du kan lade/ tømme våpenet i sikret tilstand. Jeg liker også den gummierte kolbekappen. Rifla har rembøylefeste under framstokken og kolben bak, samt QR-rembøylefeste på begge sider av kolben. 

LES OGSÅ: Test av CZ 457 Carbon salongrifle

CZ salongrifle med jevn og god presisjon

Avtrekkeren har ørlite kryp, men ikke så mye at det påvirker skytingen. Funksjon og boltgang er fantastisk bra, slik at salongrifla fra CZ gir en meget god opplevelse på skytebanen.

CZ 457 At-One Match salongrifle har jevn og god presisjon, og kan anbefales på det varmeste!

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god stokk

Meget god funksjon

Jevn presisjon

MINUS

Ikke noe å klage over

Test av CZ 457 Carbon

CZ 457 Carbon har som navnet tilsier en karbonstokk og veier kun 2,2 kg.

CZ 457 CARBON karbonstokk lett salongrifle test
CZ 457 CARBON: Lett salongrifle med karbonstokk
CZ 457 Carbon

Testoptikk: Meopta Meopro Optika 5 3-15x44

Vekt rifle: 2,2 kg

Løp: 52,5 cm

Riflelengde: 101,5 cm

Kolbe: Rett, Rett, klassisk karbonstokk/ 35,5 cm  

Magasin: 5-skudds boksmagasin (fins i 10 og 25 skudd)

Avtrekk: Justerbart direkteavtrekk

Sikring: 2 posisjons skyvesikring

Importør: CZ 457 Carbon fra Schou Våpen AS

Veil. pris: kr. 28.950,–  

skala
5/6

Lett vekt er nok grunnen til at den ikke har justerbar kinnstøtte, noe som ville gjort CZ 457 Carbon til en tyngre rifle

Jeg liker veldig godt den rette klassiske stokken med det myke Softtouch-belegget. Stokken har et spesielt kamuflasjemønster og løpet er supplert med et stilig mønstret karbonbelegg.

Pistolskjeftet er passe bratt og gir et godt og naturlig grep. Det samme gjør framstokken, selv om de to rembøylefestene kommer litt i veien. Magasinet utløses ved å trekke tilbake en knast rett foran magasinet.

Glatt og lett boltgang er et pluss, samt at bolten kan beveges i sikret tilstand. Det justerbare avtrekket er distinkt og uten kryp. Som andre CZ 457-modeller er dette ei systemrifle, der du kan kjøpe til både standard- og matchløp i .17 HMR, samt .22 WMR. 

LES OGSÅ: Test av Bergara B14 Trainer salongrifle

CZ 457 Carbon er ei lett og god salongrifle som passer for rypejakt med rifle der det er langt å gå. Prisen for å bære litt lettere er imidlertid høy – som alltid med karbonstokk. Rifla er god å skyte med og resultatet i benk er heller ikke noe å klage over.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett

God presisjon

Godt avtrekk

Meget god funksjon

MINUS

Høy pris

Test av Bergara B14 Trainer

Bergara B14 Trainer salongrifle er beregnet for lange hold og prikkskyting med anlegg.

Bergara B14 trainer salongrifle treningsrifle test
TRENINGSRIFLE: Bergara B14 Trainer
Bergara B14 Trainer

Testoptikk: Hawke Vantage IR 4-16x50

Vekt rifle: 3,7 kg

Løp: 45,7 cm  

Riflelengde: 96 cm

Kolbe: Justerbar syntetstokk/ 36,5 cm med 3 mellomlegg  

Magasin: Boksmagasin til 10 patroner

Avtrekk: Direkteavtrekk

Sikring: 2 posisjons skyvesikring

Importør: Bergara B14 Trainer fra Norma AS

Veil. pris: kr 18.990,–  

skala
6/6

Her får du en tung og solid Tactical syntetstokk med justerbar kinnstøtte og justering av kolbelengde via mellomlegg. Kinnstøtten justeres ved å løsne en skrue på siden av kolben. 

Framstokken er bred for stødig anlegg og har feste for tofot. På framskjefte og pistolskjefte er det ruglete gummierte felt som gir godt grep. Jeg liker også det litt bratte pistolskjeftet med passe avstand til avtrekkeren. 

Bergara B14 Trainer har et distinkt avtrekk uten kryp. Tactical hevarm byr på glatt boltgang og det er 2-posisjons sikring hvor bolten kan beveges i sikret tilstand. 

Magasinet er litt spesielt da det har samme dimensjon som et standard Short action AICS magasin. Det utløses ved å trykke frem en hendel rett foran avtrekkerbøylen. 

LES OGSÅ: Test av CZ 455 Synthetic Salongrifle

Bergara B14 Trainer er ei salongrifle som passer for skyting på lengre hold eller prikkskyting. At den er passe tung og lik en storviltrifle, gjør den også til en god treningsrifle med tanke på jakt og skytekonkurranser. 

Rifla blir stødig og god med tilpasset kinnstøtte. Den ligger også godt i skytestøtten og får beste 5 skuddsamling så god som 6 mm.

LES OGSÅ: Test av Weihrauch 66 JM

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Sikringen

God presisjon

Godt avtrekk

MINUS

Lite

Test av CZ 455 Synthetic

CZ 455 gir mye for pengene: God presisjon, feilfri kamring, utkast og et godt avtrekk. Men det er en type patron CZ 455 Synthetic ikke liker så godt.

CZ 455 Synthetic salongrifle test
CZ 455: Mye salongrifle for pengene
CZ 455 Synthetic (utgått)

Pakke: Med A-Tec Forest-demper og Burris Fullfield E-1 3-9 x 40

Vekt: 2,7 kg

Vekt totalt: 3,2 kg

Løpslengde: 52,5 cm, utskiftbart. Kan fås i kaliber 17 HMR og 22 WMR

Riflelengde inkl. demper: 112 cm

Stokk og kolbelengde: Rett klassisk syntetstokk, 34,5 cm 

Magasin: Uttakbart boksmagasin 5+1 (kan fås med 10 skudd)

Avtrekk: Direkteavtrekk

Sikring: 2-posisjons sikring ved boltmuffe

Veil pris (u/ sikte og demper): kr. 5250,- (2020)

Imortør: Schou Våpen

skala
5/6

Presisjonen til den tsjekkiske salongrifla CZ 455 Synthetic er ikke noe å klage over. Det er kun patronen Remington Subsonic som går dårlig med rifla, så det er ingen sær og kresen rifle

CZ 455 har en rett og klassisk syntetstokk med gummiert overflate gir gode grep og er god å skyte med. Men jeg kan styre meg for kolbekappe av hard plast. Magasinet er lett å fylle, og utløses ved å dra bakover en tapp foran magasinet; enkelt og funksjonelt med en hånd.

LES OGSÅ: Test av Tikka T1X salongrifle

jeger tester rifle
Les også
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon, valg av riflestokk.

CZ 455 er et meget godt valg

Den gode presisjonen sammen med feilfri kamring, utkast og et godt avtrekk, gjør CZ 455 til et meget godt valg. At du raskt kan bytte pipe i et annet kaliber, trekker selvfølgelig ikke ned. Men pass fingrene ved repetering, da hevarmskula nesten subber borti kikkertsiktet!

Vi har også testet modellen CZ 457 og 457 Carbon.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God funksjon

Bra avtrekk og presisjon

Stokk som på ei jaktrifle

MINUS

Hevarms-kula subber nesten borti siktet

Kolbekappe av plast

Test av Tikka T1X

Tikka T1X har en kompakt og brukervennlig stokk med gummierte grep og god håndutfylling. Vi testet Tikka T1X salongrifle i .22

Tikka T1X Salongrifle test 22.
TIKKA T1X: Kompakt og brukervennlig stokk med god håndutfylling
Tikka T1X Salongrifle

Pakke: Med A-Tec Forest-demper og Nikko Diamond 2.5 – 10 x 50.

Vekt: 2,4 kg

Vekt totalt: 3,4 kg

Løpslengde: 51 cm

Riflelengde inkl. demper: 109,5 cm

Stokk og kolbelengde: Rett klassisk syntetstokk, 34 cm. Byttbart pistolgrep, framskjefte og kolbekappe. 

Magasin: Uttakbart, 10-skudds boksmagasin 

Avtrekk: Justerbart direkteavtrekk.

Sikring: 2 pos. skyvesikring.

Veil pris (u/ sikte og demper): 8390,-

Importør: Tikka T1X fra Schou Våpen

skala
6/6

Testrifla har kolbekappe av plast, men kan raskt byttes med gummi. Du kan også velge brattere pistolgrep eller bredere framskjefte på Tikka T1X.

Tikka T1X har samme stokk som storebror T3X.

At Tikka T1X salongrifle i tillegg har glatt og lett boltgang, godt avtrekk og god, feilfri funksjon, gjør denne rifla god å skyte med.

Magasinet er meget lett å ta ut og fylle, og slik sett blant de mest brukervennlige i testen.

LES OGSÅ: Test av 160 rifler

Nærbilde av avtrekkeren på Tikka T1X Salongrifle
Salongrifle fra Tikka

Tikka T1X med god presisjon

Presisjonen er det heller ikke noe å si på med de fleste riflepatronene. Særlig god venn ble Tikka T1X med Eleypatronene, Norma 2, RWS Rifle Match og Remington Subsonic. 

Tikka T1X er et meget godt valg for jegeren som vil være godt forberedt til jakta.

LES OGSÅ: Test av Marlin XT salongrifle

boks med .22lr ammunisjon
.22LR
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lik en jaktrifle

God presisjon

Enkelt bytte av pistolskjefte og framskjefte

MINUS

Lite å pirke på

Test av Anschutz 1761 DHB Walnut Thumbhole

Anschutz 1761 har gode grep og en høy, avrundet kinnstøtte. I testen skyter vi stødig med Anschutz 1761 DHB Walnut Thumbhole, selv på frihånd.

Anschutz 1761 salongrifle Anschutz 1761 DHB Walnut tommelhull thumbhole test
ANSCHUTZ 1761: Anschutz 1761 DHB Walnut har lekker tommelhullstokk.
Anschutz 1761DHB Walnut Thumbhole

Pakke: Med Leica ER 6,5 – 26 x 56 LRS

Vekt: 3,0 kg

Vekt totalt: 3,8 kg 

Løpslengde: 45,7 cm

Riflelengde: 97 cm 

Stokk og kolbelengde: Tommelhullstokk av valnøtt, 37 cm

Magasin: 5-skudds uttakbart boksmagasin

Avtrekk: Direkteavtrekk, justerbart 800-1000 g

Sikring: 2 pos. sikring

Veil pris (u/ sikte): kr. 22 180

Importør: Anschutz 1761DHB Walnut Thumbhole fra Magne Landrø AS

skala
6/6

Anschutz 1761 har en stokk som gir fantastisk bra grep: Her er det fyldige og håndutfyllende grep som gjør at tommelhullstokken sitter som støpt i hendene mine.

Anschutz 1761DHB Walnut Thumbhole
Anschutz 1761DHB Walnut Thumbhole

Magasinet utløses ved å trykke fram en knapp som sitter på innsiden fremme på avtrekkerbøylen. Dette gjøres problemfritt med en hånd. Anschutz 1761 har fin og glatt boltgang, og et fantastisk avtrekk.

Anschutz 1761DHB Walnut Thumbhole
Samling skutt med Anschutz 1761DHB Walnut Thumbhole

Anschutz er kjent for sine låskasser som brukes til matchrifler. Testrifla skjøt superbra samlinger med de fleste testpatronene og ble presisjonsvinner blant salongriflene i testen.

At Anschutz 1761 har en gjennomsnittsamling så god som 8,1 mm med 3 femskudds-serier fra 17 forskjellige patroner, sier ikke så rent lite.

Anschutz 1761 er en drøm å skyte med, men det er ingen billig drøm, selv for de mest kresne.

LES OGSÅ: Test av Bergara BMR Steel 22LR salonggevær

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fantastisk god stokk

Superpresisjon

Perfekt avtrekk

MINUS

Ingenting, gitt!

Test av Sako Quad Synthetic

Sako Quad Synthetic er ikke den rimeligste salongrifla i vår test, men her er det lite å trekke for. Med godt grep, et lettbetjent magasin og en stokk som ligner ei jaktrifle, er Sako Quad Synthetic en fryd å skyte med.

Sako Quad Synthetic salongrifle
SAKO QUAD SYNTHETIC: En fryd å skyte med
Sako Quad Synthetic

Pakke: Med Sako Quad demper og Nikko Diamond 1,5-6 x 44

Vekt: 2,6 kg

Vekt totalt: 3,27 kg

Løpslengde: 56 cm. Utskiftbart, kan også fås i .17Mach 2, 17 HMR og .22 WMR

Riflelengde inkl. demper: 120 cm

Stokk og kolbe: Rett, klassisk syntet, 34 cm 

Magasin: Uttakbart 5+1 (fås med 10 skudd)

Avtrekk: Justerbart direkteavtrekk (1-2 kg)

Sikring: 2 pos. skyvesikring

Veil pris (u/ sikte og demper): kr. 12690,-

Importør: Sako Quad Synthetic fra Schou Våpen

skala
6/6

Sako Quad Synthetic har en riflestokk med gode gummierte grep og passe fylde. Videre er det lettbetjent magasin, selv med en hånd.

Sako-Quad-2
Sako-Quad-2

Sako Quad Synthetic byr på glatt boltgang og dønn feilfri repetering. Det samme kan sies om et fantastisk godt avtrekk og en meget god presisjon.

LES OGSÅ: Test av 160 rifler

Sako Quad Synthetic er en salongrifle for de kresne! Finnen går bra med det meste av ammunisjon, men liker i vår test spesielt godt Eley Club, RWS 50, RWS Rifle Match og Geco rifle. Med et gjennomsnitt så godt som 9,4 mm, tar Sako Quad Synthetic en solid andreplass når det gjelder presisjon.

LES OGSÅ: Test av Rossi 8122 salongrifle

Sako-Quad-3
Sako-Quad-3

Det er ingenting her å være misfornøyd med. At du raskt og enkelt kan bytte pipe til andre finkaliber, trekker heller ikke ned.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode grep som ei jaktrifle

Godt avtrekk

Utskiftbart løp

MINUS

Hard kolbekappe

Test av CZ 457

CZ 457 er en småviltrifle til en billig pris. Vi har nå testet CZ 457 med to løp i ulike kalibere, og det ene presterer betydelig bedre enn det andre.

Detaljbilde av løp og låskasse til CZ 457 med kikkertsikte
CZ 457: Småviltrifla har fått nytt løp
CZ 457 Synthetic

Kaliber: .17HMR

Total lengde: 86 cm

Løp: 52,5/ 63 cm

Vekt: 2,4 kg

Avtrekk: Justerbart, 1,5 kg fra fabrikk

Hevarmsløft: 60 °

Magasin: 5 skudd

Skjeftemateriale: Glass­­fiberforsterket polymer med soft touch

Rustfri: Nei

Pris: kr 8 590,- 

Ekstra løp: kr 3 119,-

Importør: CZ 457 fra Schou Våpen

skala
6/6

Da CZ 457 ble oppgradert for et par år siden, var det et stort fremskritt som gjorde tjekkernes rimfire-rifle til et fullverdig, moderne våpen for trening og jakt.

CZ 457 fikk, i forhold til forgjengerne 452 og 455, endelig «ordentlig» sikring. Nå sitter sikringen på riktig plass, lett tilgjengelig for tommelen. Det er en standard skyvesikring, og ikke minst går den «riktig» vei – det vil si bakover for å sikre og fremover for avsikre. Den gamle gikk motsatt, og skapte fort forvirring om hvorvidt man hadde en avsikret rifle eller ikke.

Bilde av CZ 457 med kikkertsikte til småviltjakt
GOD Å HOLDE: Syntetskjeftet til CZ 457 kjennes ut som om det tilhører et dyrere våpen enn hva som er tilfelle.

God avtrekker på CZ 457

Boltløftet som før var 90 grader og strøk langs kikkert-okularet ved repetering, lukker nå med 60 graders løft. Dette gjør det enklere å skyte med CZ 457:

Redusert bevegelse gir mer plass og raskere repetering. Nå er det plass til en finger mellom bolthodet og okularet på kikkertsiktet, uten at man for hver eneste repetisjon rasper fingeren mot okularhuset.

Den justerbare avtrekkeren er også ny på CZ 457, og kjennes mer kontant når vi sammenligner med vår gamle 452. Fra fabrikk er den stilt til 1,5 kilo. Selv om den er «crisp» og lett å bli dus med rett fra esken, tror vi mange vil ha nytte av å justere den lettere.

CZ 457 har fått et godt syntetskjefte som innbyr til mye skyting. Det har gummiaktig overflate som sitter godt i grep. Forskjeftet har passe bredde, og pistolgrepet er ganske bratt. Disse egenskapene bidrar sammen til at vi slapper av når vi skyter. Dette er ergonomi i en annen klasse enn den gamle 452-salongen, som har blitt stående mer og mer i våpenskapet.

LES OGSÅ: Test av Blasers 22lr-kit

Systemvåpen i tre kalibre

Selv om vi har blitt vant til plastdeler på mange våpen, skuffer det litt når en produsent som CZ utstyrer en ny rifle med plastmagasin. 5-skuddsmagasinet som følger med er litt skranglete, men man kan kjøpe magasin i stål som ekstrautstyr. Alternativt vil gamle magasin fra 452 og 455-riflene passe.

CZ 457 er i likhet med forgjenger 455 et systemvåpen. Tilgjengelig fra produsenten er løp for de tre vanligste randtennings-kalibrene .22LR, .22WMR og .17HMR. 

 «Resultatet av våre tester er uansett betydelig bedre med .17HMR-løpet enn med .22WMR-løpet som riflen var utstyrt med fra fabrikk. Nå skyter vi stabile samlinger på rundt 2,5 centimeter»

CZ 457 med ny og bedre presisjon

Da vi i vår stortest av fuglerifler i JEGER 6-2021 testet CZ 457 i kaliber .22WMR, skuffet våpenet: Presisjonen var ikke topp, med samlinger tidvis på opp mot 4-5 centimeter på 100 meter. Snusbokspresisjon er ikke godt nok til fuglejakt.

Vi spurte derfor importøren om å få teste CZ 457 i nytt kaliber, og Schou Våpen AS sendte et løp i kaliber .17HMR. Verd å merke seg er at når man kjøper en CZ 457, er standard løpslengde 52,5 centimeter. Om man bestiller ekstra løp, er løpslengden i «løsvekt» 63 centimeter. Importøren har ingen god forklaring på hvorfor det er slik.

Dette vil altså si at vi nå har testet CZ 457 med 63 centi­­­­­­meters løpslengde i kaliber .17HMR. Om du kjøper CZ 457 i dette kaliberet i utgangspunktet, vil løpet derimot være 52,5, og vi har altså ikke testet hvilket utslag det gir.

Bolt på CZ 457 småviltrifle
BEHAGELIG BOLTLØFT: Sluttstykket åpner nå kun 60 grader, og gir mer plass mellom bolt og kikkertsiktet.

Mer populært kaliber

Resultatet av vår test av CZ 457 er uansett betydelig bedre med .17HMR-løpet enn med .22WMR-løpet som riflen var utstyrt med fra fabrikken. Nå skyter vi stabile samlinger på rundt 2,5 centimeter med CCI 20 grs Gamepoint. Det både er og kjennes mye tryggere å bruke CZ 457 på rypejakt nå.

Nå har i tillegg .17HMR etter hvert blitt et mer populært kaliber til småviltjakt enn .22WMR. Mange mener at førstnevnte er et mer presist kaliber. Det kan tenkes at dette er en del av forklaringen på forskjellen vi har erfart. Dette kan vi imidlertid ikke fastslå med sikkerhet etter bare denne testen.

Treningskamerat

Det vi derimot kan gjøre med stor trygghet, er å anbefale CZ 457 som våpen, særlig med tanke på at du her kan få både salonggevær og et ordentlig fuglekaliber i samme rifle. 

Løpsbytte fungerer veldig greit, og riflen er så god å skyte med at CZ 457 garantert kommer til å bli mye brukt både på trening og til enkelte jaktformer framover.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Skjefte

Løpsbytte

MINUS

Fint lite i dette kaliberet

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.