Lettvektsrifler - Test av lette jaktrifler

Lette rifler som skyter bra

Lette rifler eller mountain rifles som amerikanerne kaller det, har blitt populært de siste årene. JEGER har testet lettvektsrifler, samt lagd en liten guide til hva som skiller en lett jaktrifle fra en tung.

lettvektsrifle lett jaktrifle test mountain rifle
BENK: Skal man skyte presist med lett rifle, er god støtte viktig. Det gjelder også på jakt.

Du skal gå langt og høyt, og vet at dagen vil kreve mye. Mang en gang har du forbannet alt utstyret du må bære, ikke minst skyteriggen som tynger mer og mer på skulderen jo lengre dagen blir. Da er det kanskje på tide å tenke nytt?

Antallet gamle, tunge mausere i norske skoger og fjell går nedover. Trenden har lenge vært at jegerne bytter til smekrere og mer moderne våpen. Ofte er de litt lettere enn forrige børse-generasjon, men ikke alltid så mye at det monner. 

Nå er en ny trend på full vei inn. I USA har jegerne for lengst forelsket seg. Ifølge norske våpenforhandlere er vi i ferd med å komme etter: Begjæret vekkes av lette rifler som skyter bra.

Mange fordeler med lettvektsrifle

Det har utvilsomt en del fordeler. Den mest åpenbare er selvsagt at det blir mindre ubehagelig når riggen med rifle, kikkertsikte, lyddemper og reim skal henge på skulderen en lang jaktdag, særlig når milene blir mange i reinsfjellet. 

Men også hundeføreren som må ha riflen i beredskap over lengre tid vil nyte fordeler av færre gram i hendene, særlig i tett skog og kratt: Hvor deilig er det ikke med et kort og hendig våpen som ikke hekter seg i greiner og kvist når man beveger seg gjennom drevet?

Og dersom man er på rent smyg og hjorten man har oppdaget ikke befinner seg i et rent skuddfelt: Hvor mange har ikke kjent melkesyren komme krypende når man må stå og vente i minutt etter minutt med våpenet i skyteposisjon?

LES OGSÅ: Test av rettrekkere

Aktuelle tester av lettvektsrifler

BOLTRIFLE: JEGER tester 80 boltrifler i alle prisklasser
Les også
JEGER tester boltrifler med alt fra 2 til 9 låseklakker, kontrollert mating og push feed, oppspenner, 2- og 3- punktssikring - i alle prisklasser. Finn din nye boltrifle før årets jaktsesong med våre tester.

Midt i blinken

Mountain rifles kaller amerikanerne det. Fjellrifler. Der borte jakter de mye og også høyt. Men det gjør vi jo her også? Hvorfor skulle ikke vi ha nytte av tilsvarende lett rifle når de har det? 

Amerikanerne skyter ofte på lange hold. Derfor vektlegges presisjon når produsentene utvikler mountain rifles. Vi driver lite med langholdsjakt, men god presisjon er en bra ting for oss også.

Mange produsenter skryter av «sub moa»-presisjon. Moa betyr ”minutes of angle”; enkelt forklart det samme som en tomme på 100 yards avstand (91 meter). Om vi gjør det litt omtrentlig, kan vi si at en moa er det samme som 3 centimeter på hundre meter. 

Sub-moa betyr da at presisjonen skal være bedre enn dette. Fra produsenter som for eksempel Kimber og Browning medfølger det en fabrikkgaranti for dette. Mer enn godt nok for normal jakt, og langt bedre enn «snusbokspresisjonen» som mange jegere regner som tilstrekkelig for norsk storviltjakt.

LES OGSÅ: Stor test av boltrifler

Tett samling skutt med lett rifle fra Browning
LETT PRESISJON: Denne samlingen oppnådde vi med Browning X-Bolt Superlite.

Kalibervalg for lette jaktrifler

Hvordan utvikler produsentene de lette riflene, til forskjell fra de tunge? Som regel er førstevalget å begynne med et lett kunststoff-skjefte og en pipe som ikke er tykkere enn høyst nødvendig. 

Deretter er det snakk om å ha kortest mulig løp og kortest mulig låskasse. Noen produsenter slanker og nedskalerer låskassen også. Et tydelig eksempel her er Kimber som bruker en ganske søt minimauser-løsning.

Når det gjelder lengde på låskasse og løp er faktorene kaliberavhengig. Lange patroner som 30-06 eller 6,5x55 krever lang låskasse. 30-06 krever relativt langt løp fordi den bruker langsomtbrennende krutt som bør få brent fra seg inne i løpet. 

Av patroner som klarer seg med kort låskasse og kort løp, er .308WIN den mest utbredte. Brukt i et lett våpen er den største ulempen at den gir relativt kraftig rekyl. 

Den mest brukte løsningen for å redusere rekyl blant norske jegere er lyddemper. Amerikanerne er glad i rekylbrems. Den tar dunket, men gjør ingenting for lydnivået. 

Et kaliber som egner seg bra for korte våpen er vår personlige favoritt .260 REM. Dette er en 6,5 kule i en kort hylse av .308-sorten. Da får man fordelene med både kort låskasse og mild rekyl. Med denne løsningen kan man trygt velge den minste og letteste lyddemperen man finner.

rettrekker rifle test jeger
Les også
Er du blant dem som knoter med ladegrepene, særlig i en travel og stressende situasjon? Liker du drivjakt, men får ikke fart på repeteringen? Da kan det være verdt å vurdere en rettrekker.
Nærbilde av Kimber Montana lettvektsrifle testet med flutet sluttstykke.
FLUTED: Kimber går drastisk til verks og freser metall av sluttstykket for å spare vekt.

Vekt viktigst

Våpnene vi har testet har hatt litt ulike kaliber. De er dermed ikke direkte sammenlignbare med hensyn til rekyl. I spesifikasjonene av tekniske data har vi oppgitt alt i kaliber .308, for å gjøre sammenligningen enklere.

Lyddemperne som importørene kunne levere med testvåpnene er heller ikke av samme type. Dermed påvirker også de følt rekyl forskjellig.

I testen har vi vektlagt ergonomi, skjeftemateriale og -grep, avtrekk, sluttstykke og låsing, samt helt uvitenskapelig – hvor lett det er å få gode samlinger. 

Men aller mest har vi selvsagt vært opptatt av vekt: Jo lettere og hendigere, jo bedre. Det er jo dette det handler om: Hva gir den beste løsningen for deg som er lei av tungt utstyr og ønsker en lettere jakthverdag!

jeger test salongrifle
Les også
JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon. Med et salonggevær kan du lettere se hva du gjør feil på skytebanen, og de funker fint også etter vinterrypa.

Test av Kimber Hunter Realtree Edge

Kimber Hunter er en billig lettvekter. Totalt kan man faktisk klare å få ett rifleoppsett beregnet til storvilltjakt på under tre kilo. Kimber Hunter har topp presisjon og et avtrekk som andre i klassen bare kan misunne.

Kimber Hunter lett rifle test
Usynlig rifle: Meningene er sikkert delte om behovet for et våpen i realtree-kamo.
Kimber Hunter Realtree Edge

Kaliber: 6,5 Creedmoor. Tilgjengelig i .243, .308 og 30.06

Vekt: 2,5 kg

Lengde: 105 cm

Løp: 56 cm

Avtrekk: Justerbart, 1,5 kg fra fabrikk

Beddet: Ja, søylebeddet

Magasin: 4+1

Stokk: Polymer

Rustfri: Ja, belagt med Black KimPro II

Pris: 11.995,- (2017)

Importør: Oslo Skytesenter

skala
5/6

Har du først jaktet med en virkelig lett rifle som Kimber Hunter, er det fort gjort å bli avhengig. Fordelene ved fjelljakt som reinsjakt og rypejakt er åpenbare.

All vekt som kan spares, er verdt å kutte ut, så lenge det ikke reduserer utstyrets nødvendige egenskaper. Under lange dagsmarsjer vil et kilo mindre på skulderen merkes godt. 

Kanskje ikke like åpenbart, men også under skogs- og smygjakt blir dagen mer behagelig og jakten gjerne mer effektiv, i hvert fall om man jakter i bratte vestlandslier med veltede trær og kratt som hinderløype i allerede vanskelig terreng. Det er noe helt annet å drille en lett trekilos rigg enn 4,5 kilo når man må krype på alle fire under halvråtne trestammer og klatre over rotvelter i time etter time.

Patroner til Kimber Hunter
LETT I LETT BØRSE: Den største patronen er 30.06 og den minste 6,5 Creedmoor – et kaliber som kler Kimberen supert.

«Lavbudsjett»

Med en ordentlig lett rifle som Kimber Hunter, klarer man faktisk å komme under tre kilo om man velger et lett kikkertsikte eller rødpunktsikte: Kimber Hunter er budsjettversjonen av produsentens berømte og superlette Kimber Montana. Den er et par hundre gram tyngre, men du verden hvor mye lettvekter du får for pengene her: Vi kan ta feil, men så langt har vi ikke sett noe tilsvarende kjøp på det norske markedet.

Hos Kimber Hunter snakker vi startvekt hårfint under 2,5 kilo i en børse fullt ut beregnet på storviltjakt. Utseendet er med kamostokk er spesielt – eller tøft – alt etter øynene som ser, og kjøperens personlige preferanser.

Avtrekkeren på Kimber Hunter
BRED OG GOD: Selve avtrekkeren er raust dimensjonert og veldig presis for et såpass rimelig våpen.

Støpt avtrekkerbøyle

Kimber Hunter har et lett polymerskjefte med en relativt gripevennlig overflate. Ørlite glatt, men ruglete struktur i grepsområdene retter opp litt av dette, slik at det sitter greit også når våpenet er vått. Det er dog ikke samme perfekte grep som storebroren Kimber Mountain Ascent, men bra nok til å dytte riflen godt inn i skuldergropen. 

Og god montering trengs saktens når man skal fyre av et så lett våpen, selv i et lett kaliber som 6,5 Creedmoor. Uten lyddemper sparker det godt, men heldigvis forsvinner mye ubehag selv med en demper av det minste slaget. Og som de fleste jegere erfarer: På jakt merker man knapt rekyl, demper eller ikke.

Hevearmen på Kimber Hunter
BOLTLØFT: Med høyt hevarmsløft blir det trangt om kikkertsiktet har stort okular. Her gjelder det å velge slankt sikte.

Kimber Hunter har et rett, klassisk skjefte med relativt slakt pistolgrep. Det følger ikke trenden hvor grepet nærmest skal være loddrett og kinnstykket hevbart, men det er egnet til mye av bruksområdet for et lett våpen: Raske skudd på trange poster og moderate hold på smygjakt hvor hjorten aldri står akkurat der du venter. En skjefte-fasong som gjør lite ut av seg, er nemlig ofte det beste når våpenet skal håndteres i uvante skytestillinger. 

Forøvrig kjennes stokken solid, men vi stiller spørsmål ved at avtrekkerbøylen er støpt i samme stykke som skjeftet. Om man dundrer mot en stein og bøylen knekker, er det surt å måtte kjøpe hele skjeftet for å få ildstaven operativ igjen.

Bolten til Kimber Hunter
MINIMAUSER: Bolt og låskasse er skalert ned fra Mauser M98. Utdrageren er nærmest kopiert, mens andre deler er mer moderne.

Kimber Hunter = Mini-mauser

Kimber sverger til Mauser-inspirerte låskasser av den klassiske sorten. Kontrollert mating og M 98-utdrager er sjelden feil. Men bare to låsklakker gir høyt hevarmsløft, noe som kan bli trangt mot kikkertsiktet. Dog er løsningen velprøvd og sikkert noe av det beste og solide som finnes når låskasse og bolt skal nedskaleres så mye som her, særlig når låskassen er konstruert for storviltkalibre helt opp til .300 Win Mag.

I motsetning til sine superlette søsken, har Hunter uttakbart magasin. Det har plass til fire patroner, men er litt plundrete å fylle. Her kreves begge hender i bruk, hvor man med den ene må holde ned patronen under, for så å dytte inn den neste med litt kraft. Magasinveggene er av metall, mens bunnen er av plast. I sum virker det solid.

Utløserbryteren er stor og litt for lett. Det er greit når man skal ha ut magasinet med hansker, men litt lett å komme borti uforvarende og løse ut magasinet mens man går.

Magasinet til Kimber Hunter
TRANGT: Magasinet tar fire patroner, men krever en del fingerferdighet når man skal fylle det.

Sub MOA

Kimber garanterer at alle deres våpen skal klare samlinger på under en tomme (Sub MOA) med riktig ammunisjon. Vi synes det er lett å skyte gode samlinger med Hunteren. Vi har ikke finstudert presisjonen i benk med ulik ammunisjon, men vi er ikke i tvil om at egenspredningen er svært liten for et så lett våpen. Dog er det klart at en tynn pipe ikke håndterer varmen fra lange og raske skuddserier på skytebanen like bra som en tykkere, så dette er et jaktvåpen.

Avtrekket er virkelig rent og godt, og kan stilles lettere enn de ca 1,5 kiloene som fabrikken har satt som standard. Det finnes ikke kryp. Kneppet er så sprøtt og kontant at bildet av en tynn glassplate som brister får mening. Avtrekkeren på Kimber Hunter er bred og god, så i sum er avtrekket sammenlignbart med mye dyrere våpen.

Sikringen sitter på bolthodet og er av 3-punktstypen. I bakerste stilling er både avtrekker og hevarmsløft sperret. I midtre kan man repetere for å tømme kammeret, fortsatt med avtrekkeren låst. I fremre stilling er våpenet avsikret. Det er litt langt fram til den posisjonen, og sikringen er heller ikke helt lydløs.

Knallkjøp

Etter mange turer på jakt og bane har vi blitt gode venner med Kimber Hunter. Vi snakker her om en ordentlig lettvekter med topp presisjon og et avtrekk som andre i klassen kan misunne den. Toppet med et lett kikkertsikte og en lyddemper av det minimale slaget, klokker du inn en rigg hårfint over tre kilo.

I kaliber 6,5 Creedmoor er man med dette verktøyet rustet for jakt i våre mest krevende terreng, lovlig på alt av storvilt. Samtidig har man en børse som ikke er sintere enn at den egner seg ypperlig hvis du tenker deg på vinterjakt etter rype. 

Vi setter fingeren på et par detaljer som ikke er helt i toppklassen, men prisen tatt i betraktning, kan vi ikke si annet enn at Kimber Hunter er et kanonkjøp.

Kolben på Kimber Hunter
RETT SKJEFTE: Pistolgrepet er relativt slakt, og skjeftet tar opp rekylen bra. Tykk og god kolbekappe.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt

Presist avtrekk

Presisjon

MINUS

Skjefte og avtrekkerbøyle i ett stykke

Lett magasinutløser

Test av Kimber Mountain Ascent

Kimber Mountain Ascent lettvektsrifle veier under 2,2 kilo! Med lett montasje og lett kikkert kan du lande en ferdig rigg rundt 2,6 kilo, viser vår test.

Kimber Mountain Ascent test lett rifle med montasjer
Kimber Mountain Ascent veier under 2,2 kg!
Kimber Mountain Ascent

Vekt: 2,18 kg

Lengde: 108 cm

Løpslengde: 56 (+ rekylbrems, 4 cm)

Avtrekk: Justerbart, 1,5 kg fra fabrikk

Fabrikkbeddet: Ja

Kapasitet: 4 skudd (lukket magasinbunn)

Skjefte: Kevlarforsterket karbonfiber

Rustfri: Ja

Kalibere: 6.5cr, 270WSM, 280Ackimp, 7mm-08 Rem, 30-06, 308win, 300wsm, 300win Mag, .270WSM, 7mm Rem Mag.

Pris: kr 27 995,- (2019)

Importør: Oslo Skytesenter (nedlagt – for tiden ingen importør)

skala
6/6

Kimber Mountain Ascent lettvektsrifle er lett å skyte med og leverer jevne, gode samlinger. Med Kimbers sub-moa garanti er det trygt å kjøpe en av verdens letteste storviltrifler, selv om man er presisjonsfrik.

Kamo-utseendet på Kimber Mountain Ascent er spesielt eller tøft, alt etter øynene som ser. Det lette karbonskjeftet har en halvmyk og gripevennlig overflate som gir god friksjon, så du kan dytte Kimber Mountain Ascent godt inn i skuldergropen, selv med sleipe hender. 

Og god montering kan du saktens trenge: Uten demper sparker det ganske heftig, men heldigvis forsvinner mye ubehag selv med en moderat demper. Pistolgrepet er noe brattere enn hos broder Montana og vi synes Kimber Mountain Ascent er klart bedre å skyte med.

LES OGSÅ: Test av Bergara Premier Mountain 2.0 308 Win

Sluttstykket og låskassen er et kapittel for seg. Her snakker vi mini-mauser så det holder. I tillegg er boten flutet, det vil si frest på lignende måte som pipen. Vi vet ikke hvor mange gram metallspon man klarer spare, men det skal iallfall ikke stå på innsatsen til produsenten. 

Vi synes det er lett å skyte gode samlinger med Kimber Mountain Ascent, i hvert fall så lenge den tynne pipen ikke er for varm. Avtrekket er virkelig rent og godt, og kan stilles lettere enn fabrikkens 1,5 kg.

Ulempen – og det eneste klare minuset vi egentlig klarer finne med Kimber Mountain Ascent – er at boltgangen blir ganske slarkete. Men akkurat det tåler vi når resten av pakken er så bra.

Kimber Mountain Ascent er ei super rifle, som sanker en av testens tre seksere blant lettvektsriflene.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Ultralett vekt

Skjefte i toppklasse

Presisjonsgaranti

MINUS

Slarkete boltgang

Test av Bergara Premier Mountain 2.0 308 Win

Bergara Premier Mountain 2.0 308 Win er en slank og forholdsvis lett rifle for jegeren som går mye og langt.

Bergara Premier Mountain 2.0 test lettvektsrifle 308 win
LETT: Bergara Premier Mountain 2.0 har en slank og rett stokk i karbonfiber.
Bergara Premier Mountain 2.0 308 Win

Løpslengde: 56 cm 

Riflelengde: 105,5 cm

Vekt rifle: 2,8 kg

Trigger Tech avtrekk

Magasin 4 patroner 

Rett klassisk syntetstokk, kolbelengde 34,5 cm.

Pris rifle: kr.42990,-

skala
5/6

Bergara Premier Mountain 2.0 har en slank og rett klassisk stokk i 100% karbonfiber og veier 2,8 kg. Stokken har en matt ujevn overflate med kamuflasjemønster. Ikke like gummiaktig overflate som Sporter-modellen, men heller ikke glatt. Pistolgrepet har litt slakere vinkel og et rundt behagelig forskjefte som jeg liker veldig godt.

Kolbelengden er 34,5 cm, men et minus at den ikke kan forandres. Den spiralflutede bolten glir meget glatt og lett med høyt løft. Det 56 cm lange løpet er tynt og uten gjenger for lyddemper.

Magasinet er hengslet og litt mer knotete å lade enn boksmagasin. Til gjengjeld har det plass til 4 patroner + en i kammer. Som på de to andre har også Bergara Premier Mountain 2.0 to-posisjonssikring og det kan kamres/tas ut patron i sikret tilstand.

LES OGSÅ: Test av Chiappa Little Badger Survival Rifle

FAST: Kolbelengden på 34,5 centimeter kan ikke endres.
FAST: Kolbelengden på 34,5 centimeter kan ikke endres.

Bergara Premier Mountain 2.0 har Trigger Tech-avtrekk med Frictionless Release Technology som er crispy og perfekt. En slank og forholdsvis lett rifle for jegeren som går mye og langt.

LADING: Det hengslede magasinet har plass til fire patroner.
LADING: Det hengslede magasinet har plass til fire patroner.

På frihånd i jaktstillinger skyter jeg gode samlinger med lettvektsrifla takket være et meget godt avtrekk og god presisjon med tre av testpatronene. Her savner jeg i hvert fall høyere kinnstøtte for bedre kinnkontakt. Bortsett fra det er Bergara Premier Mountain 2.0 god å skyte med og har gode, fyldige grep.

I benken etter 3 x 3 skudd på 100m:

Norma 150 Jaktmatch, 795m/s, 29mm

Norma 180 Bondstrike, 789m/s, 27mm

Norma 165 Oryx Silencer, 834m/s, 42mm

Norma 147 Tactical, 837m/s, 23mm

Sako 162 Powerhead Blade, 814m/s, 34mm

Lapua 170 Naturalis, 805m/s, 52mm

Federal 180 Trophy Bonded Tip, 788m/s, 26mm

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget godt avtrekk 

God funksjon 

God presisjon med noen patroner

MINUS

Savner justerbar kinnstøtte

Test av Chiappa Little Badger Survival Rifle

Chiappa Little Badger: Ai ai, for en morsom liten sak! Å plukke opp Chiappa Little Badger får humøret til å stige flere hakk.

Chiappa Little Badger survival rifle test lett jaktrifle
Chiappa Little Badger: Ai ai, for en morsom liten sak!
Chiappa Little Badger Survival Rifle

Kaliber: .17 HMR 

Vekt: 1,3 kg

Lengde: 79 cm

Løp: 42 cm

Avtrekk: Ikke oppgitt

Magasin: Nei

Skjefte: Metall

Hevarm: Nei

Pris: kr 3.490,- 

Importør: Oslo Skytesenter (nedlagt)

skala
4/6

Her snakker vi ekstrem minimalisme, med fuglerifle på 1,3 kilo som kun er 47 cm sammenfoldet. Fordelen er åpenbar: Chiappa Little Badger ligger klar i sekken på rypejakt med hagle. Om fuglene er sky, er det bare å finne fram italieneren.

Å skyte presist med Chiappa Little Badger utover haglehold med de åpne siktene er likevel krevende. Her trengs kikkertsikte, noe som reduserer minimalismen.

Chiappa Little Badger har flust med picatinny-fester; både over, under og på sidene. Kikkertsiktet bør være kompakt, da våpenets hane er så høy at den kan komme i konflikt med siktet. 

Utvendig hane betyr ellers brekkvåpen av den gamle sorten, med enkeltskudds løp. Hanen fungerer også som sikring. Skjeftet er bare en stiv stålramme. Kolbekappen er av tynn plast og foran den sitter en plastholder for patroner. 

LES OGSÅ: Test av Browning X-Bolt Super Light

Chiappa Little Badger leveres kun i kaliberne .17HMR, .22WMR og .22LR. Det funker som forventet i .17HMR på jakt: Helt suveren i sekken, og brukbar når den tas ut for å skyte. På banen matcher dog presisjonen ikke bolt-riflene, så 80-90 meter er maks på rype. 

Grovt avtrekk og lite «pistolgrep» har mye av skylden. Vi ville latt en børsemaker se på avtrekket.

Chiappa Little Badger har et lett, bratt pistolgrep som kan festes som tilbehør. Det var ikke tilgjengelig under testen, men vi tror det forbedrer prestasjonen. Uansett: Lav pris og vekt kan sikre Chiappa Little Badger plass i sekken som survivalrifle når haglen kommer til kort.

LES OGSÅ: Stor test av lettvektsrifler

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Ultralett vekt

Kompakt

MINUS

Ergonomi

Presisjon

Test av Browning X-Bolt Super Light

Browning X-Bolt Super Light er med 42 cm løp ekstremt kort. Til tross for dette var Browning X-Bolt Super Light blant de letteste våpnene å oppnå gode samlinger med. Men lever Super Light opp til andre X-Bolt-modeller fra Browning?

Browning X-bolt Super Light med picatinnyskinne test lettvektsrifle
Browning X-bolt Super Light: Lettvektsrifle med 42 cm kort løp
Browning X-Bolt Super Light

Vekt: 2,6 kg

Lengde: 93 cm

Løpslengde: 42 cm

Avtrekk: Justerbart, fabrikkinnstilt på 1,2 kg

Fabrikkbeddet: Ja

Kapasitet: 4 skudd

Skjefte: Kompositt

Rustfri: Ja

Kalibre: .222REM, 6,5x55, .308WIN

Pris: kr 15 990,-

Importør: BW Norway AS

skala
5/6

Browning X-Bolt Super Light er en kort, hendig rifle som er en drøm å bære når skogen blir tett, og som er lett når turene er lange. Skjeftet består av lett komposittmateriale som har akkurat passe friksjon til å kjennes trygt å holde i, selv om man er våt og kald på hendene.

Framskjeftet er fyldig og pistolgrepet er passe bratt til å gi et komfortabelt grep også når man skal finsikte. I vår test av lettvektsrifler opplever vi Browning X-Bolt Super Light som å være blant de beste til hurtig montering i skuldergropen. 

Sluttstykket glir lett med lite slark og ladegrep går raskt. Første testrifle hadde ørlite kryp i avtrekket, så vi ba om et annet testeksemplar av Browning X-Bolt Super Light som viste seg å være helt perfekt. 

Med det ultrakorte løpet var vi spente på hvordan både skytekomfort og presisjon ville være. Med forventet lavere utgangshastighet kjentes rekylen godt håndterbar også uten demper.

LES OGSÅ: Test av Sako 85 Carbonlight

Presisjonen viste seg god, og Browning X-Bolt Super Light var blant de letteste våpnene å oppnå gode samlinger med på skytebanen. Vi lurer dog litt på hvorfor det er så liten klaring bak avtrekkeren mot avtrekkerbøylen. Her skal ikke særlig mye rusk til før avtrekkeren ikke kan beveges. 

Ut over noen små svakheter, er her ikke mye å trekke for. Browning X-Bolt Super Light er testens klart mest manøvrerbare rifle.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Hendig og snerten

Veldig godt skjefte

God pris

MINUS

Ørlite kryp i avtrekk

Trang klaring bak avtrekker

Test av Sako 85 Carbonlight

Det utmerkede med Sako 85 er at serien består av 23 utgaver. Det helt spesielle er at Sako bygger sine rifler med seks låskasselengder tilpasset kalibergruppen. Vi tester lettvekteren Sako Carbonlight.

Sako Carbonlight lettvektsrifle test
SAKO 85 CARBONLIGHT: Superlettvekter i allværskategorien. Perfekt for bl.a. villreinjakt!
Sako 85 Carbonlight

Type: Boltmekanisme. Storviltrifle. Allværsutgave. Lettvektsutgave. S – Small - låskasse. 

Kaliber: .308 Win.  

Magasin: 5. Uttakbart boksmagasin, kryssmating. 

Andre kalibre, lagerførte: .260 Rem., .30-06 Sprg. M – Medium - låskasse. Andre kalibre: På bestilling, totalt 15 kalibre 

Pipelengde: 51,5 cm. 

Andre pipelengder, - avh. av kal.: 57,5 cm, 62 cm. 

Kolbelengde: 36 cm - LOP = Length of Pull. 

Totallengde: 103 cm. 

Vekt:2,4 kg. Vekt riflestokk: 590 g. Vekt m/testkikkertsikte i Sako stålmontasje, veid: 3278 g. 

Pris: kr 34390. 

Produsent: Sako, Finland. 

Importør: Schou Våpen AS, Kløfta. (tlf. 63 94 55 50). www.schouvapen.no

skala
6/6

Jeg har allerede nevnt en god del viktige momenter om Sako 85, men det er Sako Carbonlight som er temaet her.

Importøren har foreløpig tre kalibre som lagervare og både -308 Win. og .260 Rem har S – Small – låskasse, mens .30-06’en har M – Medium – låskasse med 57 cm pipe og en vekt på 2,6 kg. Totalt får man også Sako Carbonlight i XS - Extra Small , M – Medium  og L – Large låskasse, og vekta ligger på 2,4 kg, 2,6 kg og 2,8 kg. Lengste pipe blir på 62 cm.

Kaliberutvalget er ganske så omfattende med 15 kalibre inkludert magnumkalibre som 7mm Rem. Mag. og .300 Win. Mag. Links-utgaver kommer  i forskjellige låskasselengder – inkludert M – og flere kalibre.

Selv om Sako Carbonlight er en superlettvekter, så kan den selvsagt benyttes til allround riflejakt, men blir i første rekke en rifle for deg som ønsker minimal vekt til bratte hjortelier og høyfjellsjakt etter villrein.

HÅNDBYGGET I FINLAND: Svært sterk karbonstokk med meget god grepskontakt og praktisk utforming.
HÅNDBYGGET I FINLAND: Svært sterk karbonstokk med meget god grepskontakt og praktisk utforming.

Stokkmaterialet 

Stokken på Sako Carbonlight er håndbygget i Finland i samme CFRP- (Carbon Fiber Reinforced Polymer) teknologi som blir brukt til formel 1 og andre spesialbiler samt i romfartsindustrien. Karbonfiberens styrke er forbløffende; den er sterkere enn stål og lettere enn aluminium. Med sin styrke, svært lette vekt og stabilitet blir dette et utmerket materiale til en allværs riflestokk. 

Overflaten på Carbonlight-stokken har en behandling kalt Soft-Touch, som gir en svært god og behagelig grepskontakt selv i regnvær. Siden karbonfibermateriale er kostbart og stokken håndlaget, så går selvsagt prisen i været sett i forhold til en stokk i sprøytestøpt materiale, men så får du en av de aller beste riflestokkene på markedet i dag.

LES OGSÅ: Test av Tikka T3X Lite Stainless

PRAKTISK SIKRINGSSYSTEM:  To-punkts sikring. Låser avtrekker/ hevarm/sluttstykke. Sluttstykkeutløserhendel foran sikringsfløyen.
PRAKTISK SIKRINGSSYSTEM: To-punkts sikring. Låser avtrekker/ hevarm/sluttstykke. Sluttstykkeutløserhendel foran sikringsfløyen.

Rustfri låsekasse

I tråd med allværsstokken er naturligvis låskasse og pipe på Sako Carbonlight i rustfritt stål med dertil silkematt finish for anti-refleks.

Sluttstykket på Sako Carbonlight har 3 låsklakker i ulik størrelse og utforming, som gir sterk låsning, et lavt hevarmsløft, rask og glatt repetering. Mating og kamring er ikke av den mye benyttede såkalte ”push-feed” - ”skyv og mat” - typen, men er Sako’s eget mer praktiske og pålitelige kontrollerte matesystem! Ved kontrollert mating fra magasinet så hentes patronen opp mot støtbunnen og utkasteren griper tak.

Utfrest spor på undersiden er for fast utkaster, som er plassert på en bevegelig fjærbelastet og nikkelplatet stålplate bak magasinbrønnen. Boltstopperen/utløseren for sluttstykket er hendig plassert/innfelt på venstre side av bakre låskassebro.

BOLTSTOPPER/UTLØSER: Boltstopperen/sluttstykkeutløseren er plassert på venstre side av bakre låskassebro.
BOLTSTOPPER/UTLØSER: Boltstopperen/sluttstykkeutløseren er plassert på venstre side av bakre låskassebro.

Praktisk sikring

Skyvesikringen har to posisjoner. Sikringen sperrer avtrekket pluss at en rund bolt går opp i tilsvarende hull i sluttstykket - rett under hevarmen - og blokkerer totalt både hevarmen og sluttstykket. 

En praktisk konstruksjon er at man kan trykke ned en utløserknapp foran sikringsfløyen når denne er i sikret posisjon for å frigjøre sluttstykket; og dermed kan man ta ut en patron fra kammeret eller kamre en ny patron mens avtrekket fremdeles er sikret!

UTMERKET AVTREKK: Gjennomtestet direkte avtrekkersystem, som kan justeres i vektområdet fra 1 til 2 kg.
UTMERKET AVTREKK: Gjennomtestet direkte avtrekkersystem, som kan justeres i vektområdet fra 1 til 2 kg.

Presist avtrekk

Avtrekkerhuset, som også inkluderer sikring og nevnte utløser er ”ryddig” med få og solide komponenter. Avtrekkeren i rustfritt stål er middels bred og har relativt kraftige langsgående serrateringer for meget god kontakt for avtrekkerfingeren. 

Avtrekket er direkte jaktavtrekk og det er fullt justerbart i området fra 1 til 2 kg. Fabrikkjusteringen var meget tilfredsstillende – passe for vekt og helt konsist, så jeg hadde ikke noe behov for videre justering under testskytingen.

SKALERT: Sluttstykkekonstruksjonen er den samme for alle låskasselengdene, men er selvsagt skalert for låskassestørrelsen.
SKALERT: Sluttstykkekonstruksjonen er den samme for alle låskasselengdene, men er selvsagt skalert for låskassestørrelsen.

Sako Carbonlight har uttakbart boksmagasin med kryssmating (to-rader), og er i rustfritt stål mens tilbringeren er i lettmetallslegering og magasinbunnen er i rustfritt stål med matt finglassblåst finish. 85’en har underbeslag i stål, men unntaket er Sako Carbonlight og Finnlight med avtrekkerbøyle/underbeslag i hardanodisert lettvekts aluminium. Magasinet kan også lades på vanlig måte gjennom utkasterporten. Dette magasinet kan ikke utløses ved uhell da det har en lås som krever bevisst åpning.

UTTAKBART OG SIKRET: Magasinet kan ikke utløses ved uhell – ”The Total Control Latch”.
UTTAKBART OG SIKRET: Magasinet kan ikke utløses ved uhell – ”The Total Control Latch”.

Meget god løpskvalitet og presisjonsgaranti

Den korte pipa i rustfritt stål med silkematt finish er ”fluted”, dvs. at den har langsgående utfresninger. Fluting gir etter manges syn en pen og ”spennende” profil, men hensikten er ikke utseendet men det praktiske – vektreduksjon men hovedtingen er at man får større overflate for varmeavgang – altså raskere nedkjøling! Gjenget for lyddemper og kryssfilt beskyttelsesmutter er utmerket!

FLUTED OG GJENGET: Kort ”fluted” pipe i rustfritt stål med satinmatt finish og gjenget for lyddemper.
FLUTED OG GJENGET: Kort ”fluted” pipe i rustfritt stål med satinmatt finish og gjenget for lyddemper.

Sakoløp holder en meget god standard – løpsemnene er presisjonsdrillet, finslipt, kaldhamret, polert og individuelt inspisert av ekspertens kritiske øye! Sako gir presisjonsgaranti for sine rifler med Sako ammunisjon. Kravet er at ingen rifler forlater fabrikken uten at de oppnår og ikke overstiger 1 MOA - Minute of Angle - senter på 100 meter, dvs. 2,908 cm! For Tikka T3 sin del gjelder en 3 skudds samling, men for en Sako 85 utgjør presisjonstesten 5 skudds samling.

PRAKTISK OG PÅLITELIG: Kontrollert mating fra magasinet.
PRAKTISK OG PÅLITELIG: Kontrollert mating fra magasinet.

Sako Carbonlight overbeviser

Sako Carbonlight kom med ferdig montert kikkertsikte – Steiner Ranger 3-12x56 med retikkel 4A-i (med regulerbart lyspunkt) – i original Sako Optilock stålmontasje. Et meget velvalgt kikkertsikte til både høyfjellsjakt og som en allrounder til både skumring og demring, og, vekta er kun 705 g. Pris kikkertsikte: kr 12190. Montasjen var i blånert stål, skjønt Sako montasjeringer i matt rustfritt stål hadde harmonert bedre.

Medfølgende ammo var Sako Speedhead 8,0 g/123 grs. helmantel, følgelig patroner til skive og toppjakt. Hadde liggende en pakke Sako Super Hammerhead 9,7 g/150 grs., som passet både til rådyr, rein og hjort. 

Jeg skjøt Sako Carbonlight inn med stødig benkskytingsutstyr og meget gode forhold uten vind og i godt lys på 100 m på ringskive. Sako rifle + Sako ammo + foreskrevne 5 skudds samlinger. Samling med 8,0 g Speedhead: 14mm. Med 9,7 g Super Hammerhead: 21mm. Godt nok? Faktisk meget bra!

KRYSSMATING: Magasinet er i rustfritt stål og har kryssmating.
KRYSSMATING: Magasinet er i rustfritt stål og har kryssmating.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Superlett, sterk og håndbygget stokk. Meget god totalkonstruksjon. Allversegenskaper. Lett og kompakt jaktrifle til det meste. Presisjon.

MINUS

Rekylkappa sitter godt i skuldergropa, men burde vært noe bløtere.

Test av Tikka T3X Lite Stainless

Tikka T3X Lite Stainless er en av Norges mest solgte storviltrifler. Vi tester om Tikka T3X Lite Stainless duger like bra på fugl som på hjort og elg.

Tikka T3X lite Stainless lettvektsrifle test
Tikka T3X lite Stainless; Populær storviltrifle
Tikka T3X lite Stainless

Kaliber: .223 REM 

Vekt: 2,9 kg

Lengde: 108 cm

Løp: 57 cm

Avtrekk: Justerbart, 1,5 kg fra fabrikk

Magasin: 4

Skjefte: Glassfiberforsterket polymer

Hevarm: 60 grader

Pris: kr 21 290

Importør: Tikka T3X lite Stainless fra Schou Våpen

skala
5/6

Tikka T3X Lite Stainless har ikke like silkemyk boltgang som en premiumrifle, men akkurat så bra at du ikke tenker over det.

Sikringen har god plassering for en normalt stor hånd, men er bare topunkts, slik at du ikke kan repetere magasinet tomt mens avtrekkeren er sikret.

Første reaksjon på avtrekket er «oj, dette var tungt». Heldigvis er det justerbart fra fabrikkens 1,5 kilo. De fleste skyter best med lettere avtrekk, men det blir en vurdering med tanke på sikkerhet. Stilt om til cirka 1 kilo opplevde vi å få pene og stabile samlinger med Tikka T3X Lite Stainless.

Som de fleste rimelige rifler, har Tikka T3X Lite Stainless magasin i plast. Vi liker metall bedre, men noen gram er spart med kunststoff og det er kanskje greit nok på en fuglerifle som skal bæres langt.

LES OGSÅ: Test av Kimber Montana Custom

Ellers er det mange ting å like med Tikka T3X Lite Stainless, men skjeftet i hardplast er ikke blant dem. Det gir en hul og skranglete følelse, og det slake pistolgrepet blir fort glatt om man ikke holder grepet godt plassert der hvor den i overkant skarpe nettskjæringen er. 

Selv om Tikka T3X Lite Stainless er den dyreste riflen i vår test av lettvektsrifler, synes vi testens eneste rustfrie våpen er et godt kjøp om du vil ha kaliber .223. Bra valuta for pengene – om du kan leve med et litt hardt skjefte.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Boltgang

Rustfri

MINUS

Hardt og glatt skjefte

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.