Jervenduk fjellduk - tester og anbefalinger

Stor test av fjellduk og jervenduk

En jeger som fryser, er en dårlig jeger. En fjellduk eller posteringspose kan være forskjellen på en god eller dårlig dag på jakt. Jervenduken, Fjellduken fra Helsport, Jerven Hunter og Dovrefjell Multiduk er noen av posene vi tar en nærmere kikk på i denne testen.

Jeger på post ikledd Jervenduken
Jervenduken varmer en kald jeger på post og kan redde liv i felten.

Fjellduken er essensielt jaktutstyr, for du har sikkert opplevd det samme selv: Svetten siler etter en strevsom tur, og det ligger ikke spesielt godt til rette for kalde timer på post. Driverne bruker uendelig lang tid og du skjelver snart så mye at du knapt kan skyte. Hadde du bare hatt en varm posteringspose...

Hovedgrunnen til at en fjell- eller jervenduk alltid bør være med, handler om å kunne overleve dersom et uhell skjer når du er langt inne på vidda. En brukket fot kan være livstruende når det er kaldt og du ikke kommer deg av flekken. Slike situasjoner blir dessverre en realitet for en del friluftsfolk hvert eneste år.

Er Jervenduken den beste fjellduken?

For å få en pekepinn på hvor god effekt de forskjellige fjelldukene gir, og blant dem den populære Jervenduken, har vi målt temperaturen i brysthøyde etter 15 minutter i posen. Testpersonen er 95 kilo og var kledd med fleecegenser, foret membranjakke og fjellbukse. Klærne var tørre. Resultatene viser at det er en del forskjeller på de forskjellige posene - særlig hvorvidt posene har innerfôr med isolasjon eller ikke. 

Utetemperatur var åtte grader, nesten vindstille og jevnt regn. 

Med andre ord har vi i denne omgang ikke utsatt produktene for ekstreme forhold. Ulikhetene ville trolig blitt større om det var ti eller tjue grader kaldere.

Selv om det er Jervenduken som ofte er den mest populære varmeposen, ble allikevel testvinner i denne omgang Helsport Fjellduk X-trem. Testpanelet opplevde at Fjellduk X-trem har mer avanserte og bedre løsninger for funksjon på post, enn hva Jerven har å tilby.

Velprøvd prinsipp

Fjellduken og tilsvarende varmeposer har berget livet til mennesker, og kan berge ditt. For hver grad temperaturen øker på innsiden av duken kontra på utsiden, jo bedre odds har du.

En god fjellduk bidrar til dette, kanskje mer enn man skulle tro, både fordi den motvirker varmelekkasje, isolerer og holder vind og nedbør ute. 

Å få et skjold rundt kroppen gjør i seg selv at kroppens egen varme holdes på plass. Dette kan en enkel vindtett duk bidra til.

Men en fjellduk gjør mye mer. De fleste har en metallfolie laminert til et vann- og vindtett ytterstoff. Folien reflekterer varme fra kroppen tilbake til kroppen. 

De tykkere utgavene har i tillegg et isolerende fôr på innsiden av folien. Med både varmerefleksjon og isolasjon mot den lavere temperaturen på utsiden, blir effekten forbløffende bra.

Den som i dårlig vær har prøvd både duk uten folie og isolasjon og ditto med dette, kan skrive under på at dette er et genialt prinsipp.

Forskjellige løsninger på fjelldukene

Når vi snakker om posteringsposer, finnes det ulike typer på markedet.

Noen er tykke, soveposelignende saker som man kryper nedi når man skal postere i kaldt og helst tørt vær, som fjellduken Dovrefjell Multiduk Pro.

Andre er multiduker som kombinerer fjelldukens ekstreme egenskaper med funksjoner for posteringsbruk. Helsport Fjellduk Pro posteringspose er et godt eksempel på dette. Den har avtagbare armer og hette, som gir mye bedre bevegelighet.

Atter andre er noe midt i mellom. Jerven Fjellduken Thermo er kvadratisk i formen, og kan dermed brukes som en poncho man kan tre over seg selv og sekken.

I denne testen har vi hovedsakelig konsentrert oss om vanntette produkter som grenser opp mot fjellduker eller varmeposer. I tillegg har vi med én som skiller seg ut med litt andre egenskaper. 

Vi har brukt dem til generelt friluftsliv og på jakt. Et par av de lengre posene har vi prøvd som soveposeerstatninger i den varme årstiden – der de er mer enn varme nok.

Jerven Fjellduken Hunter er en stor varmepose det er godt å være i, og vi kjente varmen nesten umiddelbart. Jervenduken fungerer utmerket som sovepose.

Produktene er i denne omgang ikke brukt om vinteren, men tidligere erfaringer tilsier at slike poser er et godt supplement til sovepose i teltet. Det betyr at du slipper investere i ekspedisjons-sovepose om du bare skal ha en overnatting eller to i kulden. 

Men uansett er det viktig å huske at de fleste vanntette løsninger ikke puster, noe som gir kondens på innsiden. Effekten reduseres ved å velge en pose som har isolasjonsfôr.

Fukten blir da absorbert av foret slik at du ikke opplever å bli så klam, men den blir ikke borte. På den andre siden vil en ikke-pustende pose motvirke vanninntrenging fra bakken. 

Hvilken fjellduk skal du velge?

Det kan være greit å ha en formening om hvor på skalaen mellom ren fjellduk og gjennomført posteringspose du ønsker å lande.

De rendyrkede løsningene er gjerne de beste for sin spesialiserte bruk. Men de fleste produktene har en viss kombinasjonsfaktor, der for eksempel frie armer gir god fleksibilitet til å håndtere et gevær. 

Forøvrig er isolerende egenskaper og vekt nært sammenhengende. Om du ønsker en lettest mulig pose, må du akseptere at den ikke varmer best. Om du vil ha best mulig isolasjon, må du bære tyngre. På dette området finnes dessverre ennå ingen mirakelkur. 

Men uansett er en enkel pose veldig, veldig mye bedre enn ingen pose. Det spiller selvsagt en rolle hvilken du velger, men det første kriteriet må være at vekten tilsier at den blir fast inventar i sekken.

Farlig kald

Nedkjøling, såkalt hypotermi, er farlig.

Synker kroppstemperaturen din til under 32 grader, står du i fare for å miste bevisstheten. Pulsen og pusten blir svakere.

Under 28 grader er du bevisstløs og i livsfare. Hjertet kan når som helst slutte å slå.

Hvor raskt man blir nedkjølt, avhenger av temperatur, vind og fuktighet i luften. Det er ikke så vanskelig å forstå at dersom det er minusgrader, og du sitter eller ligger stille, vil kroppstemperaturen falle i løpet av kort tid.

Med hypotermi kan også oppstå ved langt høyere temperaturer: Er det vind og luften er fuktig, blir 15 plussgrader for kaldt. Ligger du stille på bakken med tynne og våte klær, tar det ikke lang tid før du begynner å fryse.

Hypotermi

Norsk luftambulanse gir følgende beskrivelse av stadiene i hypotermi:

Hypotermi stadium 1 (35-32°C)

Kroppen forsøker å gjenopprette temperaturen ved hjelp av skjelvinger og sammentrekning av blodkar i hud. 

Man skjelver ukontrollert, puls og blodtrykk øker, pustefrekvensen tiltar.

Pasienten skjelver, men er fullt bevisst. Hudoverflaten er kald og blek. Pasienten er ofte urolig og kan klage over smerter i albue, hender, kneledd og underlivet.

Hypotermi stadium 2 (32-28 °C)

Alle kroppsfunksjoner nedreguleres gradvis. Stoffskiftet reduseres, du forbruker mindre oksygen og produserer mindre karbondioksyd (CO2).

Skjelvingen avtar, hjertets arbeid reduseres og pulsen går ned. Blodet sirkulerer saktere, risikoen for blodpropp øker og til slutt vil åndedrettet stoppe.

Pasienten skjelver ikke lenger, og bevisstheten avtar gradvis. Talen blir slørete. Pusten er langsom og svak, og pulsen er langsom og kan være uregelmessig.

Hypotermi stadium 3 (28-24 °C)

Pasienten er bevisstløs, og huden er svært kald. Pulsen er ekstremt lav. Puls i armen og bein er fraværende på grunn av dårlig eller ingen sirkulasjon. Få og små bustebevegelser.

Hypotermi stadium 4

Kan foreligge når det ikke kan finnes verken pust, puls eller bevegelser i kroppen (temp < 24 °C)

Hva du skal gjøre

Norsk Helseinformatikk gir følgende råd om hva man bør gjøre med en nedkjølt person:

1. Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å komme seg innendørs, beskytt personen mot vind, dekk hodet og om mulig isoler kroppen fra den kalde bakken.

2. Ikke kle av pasienten våte klær, spesielt om en er utendørs og det er kaldt.

Det anbefales å bruke dampsperre (f.eks. plast eller fjellduk) i stedet for å utsette pasienten for ytterligere fare for nedkjøling.

Kle inn våte klær fremfor å fjerne plagene + påføre tørt hodeplagg.

Dersom forholdene tillater det, og det ikke fører til ytterligere nedkjøling, skal våte klær fjernes og erstattes med tørre klær eller tepper

3. Ring 113 og tilkall medisinsk hjelp. Mens du venter på at hjelpen kommer, bør du følge med på personens pusting.

Hvis pusten stanser eller virker farlig langsom eller overflatisk, bør du straks begynne med hjerte-/lungeredning.

4. Del kroppsvarme dersom det er praktisk mulig.

5. Tilby varm ikke-alkoholisk drikke, hvis vedkommende er i stand til å drikke.

6. Nedkjølte personer bør sendes til nærmeste sykehus.

Hva du ikke skal gjøre

1. Ikke forsøk å varme opp personen med direkte varme. Ikke bruk varmt vann, varmepledd eller -pute, eller varmelampe. Legg heller varmt tøy rundt halsen, på brystveggen eller i skrittet. 

2. Ikke forsøk å varme opp armer og ben. Varme som tilføres armer og ben, tvinger det kalde blodet tilbake til hjerte, lunger og hjerne og medfører faktisk at den indre kroppstemperaturen faller ytterligere. Dette kan fremkalle en livstruende situasjon.

3. Ikke gi den nedkjølte alkohol.

4. Ikke masser eller gni personen. Sterkt nedkjølte personer må håndteres forsiktig fordi de kan få hjertestans.

Test av Dovrefjell Multiduk Pro foret posteringspose

Dovrefjell Multiduk Pro foret er Dovrefjells utgave for de barskeste forholdene. I vår test av varmeposer får den pluss for at den kan fungere som en sovepose.

Jeger ikledd Dovrefjell Multiduk Pro
Test av Dovrefjell Multiduk Pro fjellduk
Dovrefjell Multiduk Pro foret

Ytterstoff: Vanntett, glatt overflate 

Refleksjonsfolie: Ja 

Innerfôr: Ja 

Leveres med: Avtakbar hette, løse armer, pakkpose 

Mål: 215x100 cm 

Vekt: ca 1560 gram 

Pris: Kr 1 399,- 

Importør: Magasinet

skala
4/6

Her får du en duk i soveposelengde som er bedre isolert enn Multiduk Light.

Og det merkes: Man kjenner varmen mye raskere og sluttemperaturen er høyere.

Som lillebror kommer også Multiduk Pro med påkneppbar hette og armings – løse armer med strikkstramming øverst mot skulderen. En ok løsning, men ikke like bra som Helsports med glidelåsfeste. 

Glidelåsene hos Dovrefjell er litt plundrete og kjører seg lett fast om man ikke er påpasselig med å holde stormklaffen unna. Det er litt uheldig for viktig jaktutstyr.

Hverken Multiduk Light, Pro eller Dovrefjell Classic Thinsulate kommer med rescue-flagg, men har signalfarger på hetten. En grei løsning – og noe som ikke rotes vekk like lett?

Innertemperatur etter 15 minutter: 16 grader.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kan funke som sovepose

Signalfarger på hette

God pris

MINUS

Plundrete glidelåser

Litt billigpreg

Test av Dovrefjell Multiduk Light uforet posteringspose

Med Dovrefjell Multiduk Light får du mye varme pr krone, selv om temperaturmålingen er svakest i testen vår.

Jeger ikledd Dovrefjell Multiduk Light
Test av Dovrefjell Multiduk Light. Foto: JEGER
Dovrefjell Multiduk Light uforet

Ytterstoff: Vanntett, glatt overflate

Refleksjonsfolie: Ja 

Innerfôr: Nei 

Leveres med: Avtakbar hette, løse armer, pakkpose 

Mål: 145x130 cm 

Vekt: ca 800 gram 

Pris: Kr 599,- 

Importør: Magasinet

skala
3/6

Dovrefjell Multiduk Light uforet er en helt enkel fjellduk som har posteringsfunksjonalitet i form av påkneppbar hette og løse armer til å tre på.

Formen er nesten kvadratisk og passer derfor best til sittede stilling eller som poncho. Refleksjonsfolie er på plass, men isolerende innerfôr mangler. 

Sammenlignet med den andre uforede duken i testen, Helsport Fjellduk Pro, opplever vi at det tar litt lenger tid før varmen kommer. Likevel ender de likt etter vårt måleskjema.

Dersom du ikke har posteringspose eller fjellduk fra før og vurderer å prøve det, er Dovrefjells lettvekter verdt hver lille krone, selv om den ikke er best. Vi fant en litt varmere variant fra Dovrefjell da vi testet modellen Classic Thinsulate fjellduk.

Innertemperatur etter 15 minutter: 14 grader.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett

Rimelig

MINUS

Litt billig-følelse

Test av Helsport Fjellduk Pro posteringspose

Helsport Fjellduk Pro har mye av samme gode funksjonalitet som storebror X-trem. Vår test av varmeposer viser at den fungerer svært godt på post.

Jeger ikledd Helsport Fjellduk Pro posteringspose
Test av Helsport Fjellduk Pro. Foto: JEGER
Helsport Fjellduk Pro

Ytterstoff: Vanntett, glatt polyesteroverflate Refleksjonsfolie: Ja 

Innerfôr: Nei 

Leveres med: Løse armer, hette og pakkpose 

Mål: 115x160 cm 

Vekt: ca 775 gram 

Valgbart mønster: Skog, fjell, ensfarget grønn 

Pris: Kr 1 595,- 

Importør: Helsport AS

skala
4/6

Helsport Fjellduk Pro er mindre og kortere, men har avtakbare armer, hette og bryststykke som festes med glidelås.

Sammen med testvinner Xtrem-posen fungerer den best på post i vår test av varmeposer, nettopp på grunn av god bevegelighet samtidig som både hode og armer er beskyttet mot nedbør og vind.

Siden posen er relativt kort, er den enkel å gå med. 

Posen har refleksjonsfolie, men er ikke fôret. Den er derfor ikke like varm som flere av de øvrige fjelldukene i testen.

Likevel føles den lunere enn Dovrefjell uisolerte Multiduk Light, noe temperaturmålingen også bekrefter. 

Av svakheter nevner vi det samme som hos storebror: Innfestingen av hette og bryststykke kan gi varmelekkasje. Likevel er den det beste valget om man vil ha en lett pose med kompakte mål som en del av sitt jaktutstyr.

Innertemperatur etter 15 minutter: 15 grader.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God funksjonalitet

Lett vekt

MINUS

Varmelekkasje ved glidelåsfeste

Test av Jerven Fjellduken Hunter posteringspose

I Jerven Fjellduken Hunter posteringspose er det godt å være! Da vi testet fjellduker, kjenner vi med denne varmen nesten umiddelbart etter at vi har tredd posen over hodet.

Jeger ikledd Jerven Fjellduken Hunter
Test av Jerven Fjellduken Hunter. Foto: JEGER
Jerven Fjellduken Hunter

Ytterstoff: Vanntett, glatt polyesteroverflate Refleksjonsfolie: Ja

Innerfôr: Primaloft 60g/ kvm 

Leveres med: Løse armer, rescueflagg og komprimeringspose 

Mål: 102x220 cm 

Vekt: ca 1500 gram 

Valgbart mønster: Skog- eller fjellkamo 

Pris: Kr 3 160,- 

Importør: Jerven AS

skala
5/6

Selv om ytterstoff, refleksjonsfolie og isolasjon er likt som hos Jerven Thermo, føles Hunter et hakk varmere i vår test av varmeposer.

Vi mistenker at det skyldes formen: Nesten halvmeteren smalere gir mindre luftvolum som skal varmes opp.

Jerven Fjellduken Hunter funker bra som sovepose i den varme og halvkalde årstiden og som sovepose-forsterking om vinteren.

Den lange formen gir dårlig bevegelsesfrihet om man må flytte seg, men det kan løses med et belte eller til nød en taustump rundt livet. 

Jerven-dukene har de mest lettbetjente glidelåsene, og kan trygt anbefaler som jaktutstyr.

Ekstremposefaktoren er rendyrket, litt på bekostning av posteringsfunksjonalitet. Blant annet mangler hette og mulighet for å feste de løse armene. Derfor slår den heller ikke Helsport Fjellduk X-trem, fjellduken som ble best i test.

Innertemperatur etter 15 minutter: 18 grader.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Isolering

Gode glidelåser

Solid følelse

MINUS

Mangler hette og feste for armer

Test av Jerven Fjellduken Thermo posteringspose

Jerven Thermo er en isolert utgave av fjellduken Jerven Original, og er selvsagt med i vår test av varmeposer og fjellduker.

Jeger ikledd Jerven Fjellduken Thermo posteringspose
Test av Jerven Fjellduken Thermo. Foto: JEGER
Jerven Fjellduken Thermo

Ytterstoff: Vanntett, glatt polyesteroverflate

Refleksjonsfolie: Ja 

Innerfôr: Primaloft 60g/ kvm 

Leveres med: Løse armer, rescueflagg og pakkpose 

Mål: 143x143 cm 

Vekt: ca 1300 gram 

Valgbart mønster: Skog, fjell, ensfarget grønn, oransje 

Pris: Kr 2 460,- 

Importør: Jerven AS

skala
4/6

Jerven Thermo har et isolert innerfôr i tillegg til refleksjonsfolie.

Vår test av varmeposer og fjellduker viser at denne utgaven kan være et godt valg om du vil spare noen gram.

Kombinasjonen av foring og folie gir naturligvis fordeler som mer varme, men det reduserer også kondensen som oppstår når varm, fuktig luft møter en kald overflate – slik som skjer i en uisolert pose.

Det funker, i hvert fall ganske lenge. Men til slutt – når man har sittet lenge nok i en tett pose, blir det vått. 

Jerven Fjellduken Thermo er kvadratisk i formen og har dermed fordelen av at den kan brukes som en poncho som man trer over både jeger og sekk.

Ulempen med en slik form er at man ikke kan strekke ut beina inni posen. Men du sparer litt vekt i forhold til en pose med sovepose-lengde. Om disse grammene er viktige, kan Fjellduken Thermo være et godt jaktutstyr.

Innertemperatur etter 15 minutter: 18 grader.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god isolasjonsevne

Lettbetjente glidelåser

MINUS

Litt svak funksjon for postering

Test av Helsport Fjellduk X-trem posteringspose

Vi tester Helsport Fjellduk X-trem, en halvlang posteringspose hvor varmen kommer raskt.

Jeger ikledd Helsport Fjellduk X-trem
Test av Helsport Fjellduk X-trem. Foto: JEGER
Helsport Fjellduk X-trem

Ytterstoff: Vanntett, glatt polyamidoverflate Refleksjonsfolie: Ja

Innerfôr: Termoguard 200g/ kvm

Leveres med: Løse armer, hette og kompresjonspose 

Mål: 115x160 cm (+ hette)/ 80 x 230 som soveposeovertrekk.

Vekt: ca 1 700 gram 

Valgbart mønster: Skog, fjell, ensfarget grønn 

Pris: Kr 2 295,- 

Importør: Helsport AS

skala
6/6

Helsport Fjellduk X-trem har hette og armer festet med glidelås, slik at man trer på seg duken som en stor genser hvor alt smetter greit på plass.

Testen vår av varmeposer viser at hetten er veldig god og har stramming gjennom kraven og i bakhodet. Vi opplever at den er lett å tilpasse slik at sikten ikke hemmes. Det er et godt utgangspunkt for viktig jaktutstyr av denne typen.

Til forskjell fra Jerven, har Helsport altså mer avanserte og bedre løsninger for funksjon på post.

De gode postegenskapene ødelegger ikke for muligheten til en ekstrem fjellduk: Ved å ta av hette, bryststykke og armer blir den en firkantet pose. Da går også vekten litt ned på testens tyngste. 

Av minus nevner vi små glipper der hetten møter nakken og der bryststykket er festet i front. 

Innertemperatur etter 15 minutter: 17 grader.

nærbilde glidelås Helsport-X-trem
VARMETAP: På Helsports poser er det glippe ved glidelås-innfestingen til hetten. Det kan gi varmetap.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Isolasjon

Svært god post-funksjonalitet

God kvalitetsfølelse

MINUS

Varmetap i innfestning for hette

Test av Hunters Posteringspose

Hunters Posteringspose er helt annerledes enn de øvrige i vår test av varmeposer. Posen har fiffig funksjonalitet og isolerer godt.

Test av Hunters Posteringspose
Test av Hunters Posteringspose. Foto: JEGER
Hunters Posteringspose

Ytterstoff: Halvglatt stoff, vannavvisende

Refleksjonsfolie: Ikke oppgitt 

Innerfôr: Ja

Leveres med: Hette, pakkpose 

Mål: Ca 210 cm lang 

Vekt: ca 1500 gram 

Valgbart mønster: Grå kamo

Pris: Kr 1 995,- 

Importør: Hunters

skala
4/6

Denne posen skiller seg fra de andre deltakerne i vår test av fjellduk og posteringsposer.

Her snakker vi om en slags sovepose med armer og hette, der bunndelen er avtakbar.

Tanken er at man ved å dele den, får en jakke-poncho, pluss en del som kan brukes som varmepose for hunden, som «viltpose» for å hindre blodsøl i bilen, eller til annen kreativ bruk. Fleksibilitet i jaktutstyret er en god tanke.

Posen er varm, men løsningen har sine begrensninger: I en jaktsituasjon måtte vi reise oss raskt for å forfølge et hjortevilt, men ble hemmet av at bunndelen ikke er åpen for føttene under postering. Hele bunndelen må fjernes, noe som stjal verdifulle sekunder. 

Leverandøren opplyser på sin nettside at ytterstoffet er ”vindtett og vannavvisende”. Vi opplevde at den fint tålte halvannen time med vestlandsregn uten vanninntrenging. Den mangler lommer nettopp for å unngå å perforere membranen. 

Innertemperatur etter 15 minutter: 17 grader.

Les også vår test av den populære posteringsposen Helsport Fjellduk Pro.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Isolering

Fiffig funksjonalitet

MINUS

Føttene er «innelåst»

Test av Dovrefjell Classic Thinsulate fjellduk

Vi tester Dovrefjell Classic Thinsulate fjellduk i fôret versjon. Mange jegere bruker fjellduk når det er kjølig på post. Går du for en fôret variant, er det ekstra behagelig.

Jeger ikledd Dovrefjell Classic Thinsulate fjellduk
Lun og hendig: Dovrefjell Classic Thinsulate leveres i det kvadratiske formatet, så vekten er overkommelig til tross for at den er fôret.
Dovrefjell Classic Thinsulate fjellduk

Materiale: 100% polyester, 3M Thinsulate fôr, YKK glidelåser

Mål: 143 cm x 143 cm 

Vekt: 1320 gram 

Farge: Kamuflasje 

Veil.pris: 1599,- kr

Leverandør: Friluftsmagasinet

skala
5/6

Dovrefjell Classic Thinsulate er en potensiell livredder under jakt. Slike fjellduker kan brukes til så mangt, så det er ikke rart at de er populære blant jegere som ferdes utenfor allfarvei. Det er mange varianter, så du kan finne den rette, enten det er med eller uten fôr, kvadratisk eller avlangt format.

Dovrefjell Classic Thinsulate er en foret duk som måler 143 cm x 143 cm når den er sammenkoblet, og 143 cm x 286 cm ved full åpning. Duken er av et vind- og vanntett materiale, og foret med 3M Thinsulate, med varmereflekterende coating i aluminium på innsiden.

Videre er det YKK glidelåser og solide festehull i hjørnene. Duken leveres i tillegg med en avtakbar hette, samt et kompresjonstrekk. Løse ermer finnes også, men må eventuelt kjøpes som tillegg.

 «Kamuflasjemønsteret er passe lyst og fungerer fint enten det er i skogen eller på fjellet.»

Allsidig format på Dovrefjell Classic Thinsulate

Denne fjellduken egner seg godt som vindsekk og improvisert bolig dersom uværet bryter løs, og den kan også fungere fint som poncho. Foret isolerer godt, så dette er rett variant på senhøsten, vinteren og våren. For de barskeste forholdene, har Dovrefjell kommet med utgaven Multiduk Pro.

I utbrettet tilstand kan den brukes til så mangt, eksempelvis som slakteduk under jakta, gapahuk, presenning, vindskjerm, vindseil, båreunderlag eller hva nå oppfinnsomheten klarer å frembringe – gjerne i kombinasjon med snøre eller elastiske bagasjestropper. 

Leveres til Forsvaret

Duken har god materialkvalitet og glidelåsene fungerer knirkefint. Forsvaret har inngått avtale om leveranser med Friluftsmagasinet, så da kan man også anta at holdbarheten er behørig testet. Kamuflasjemønsteret er passe lyst og fungerer fint enten det er i skogen eller på fjellet. 

Det er i det hele ikke så mye å pirke på her. En del jegere foretrekker en mer avlang modell enn det originale kvadratformatet, så dette er også å få kjøpt. Dette styres av behov, smak og behag, samtidig som det også gir utslag på vekten.

Er du på utkikk etter en standard fjellduk med fôr, er Dovrefjell Classic Thinsulate en god og anvendelig fjellduk til en hyggelig pris.

Les også: JEGERs test av Jervenduken

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Robust

Avtakbar hette

Valuta for pengene

MINUS

Ingen store ting

Test av Therm-A-Rest Honcho Poncho

Da Therm-A-Rest Honcho Poncho kom til testing, må jeg tilstå at jeg heva både ett og flere øyenbryn . Men den praktiske ponchoen har vist seg svært anvendelig.

Jeger ikledd Honcho Poncho
Vokser på deg: Honco Poncho er ikke et plagg som du higer etter i første omgang, men du verden så praktisk og lun den er.
Therm-A-Rest Honcho Poncho

Produkt: Poncho som pakkes i integrert lomme.

Mål: 190 x 140 cm (43x28 cm pakka)/ 698 g

Farger: Rød, grå/svart, grønn, oliven og blå

Materialer: Utvendig DWR-behandla 20D Polyester, fyll i eraLoft, liner i 20D Polyester.

Pris: 1799,-

Leverandør: Varri Sport AS

skala
4/6

I utgangspunktet er dette helt enkelt en tynt fora poncho i lett vannbestandig materiale. Du kan pakke den inn i sin egen brystlomme, og i tillegg er det ei enkel varmelomme på magen for lankene.

Utover dette er det ei ganske tettsittende hette for å dra over hodet, samt en trykknapp på hver side slik at du kan hekte sammen fram- og bakstykket under armene for å holde den på plass.

Lav vekt og god kompresjonsmulighet i fyllet gjør at den lett får plass i sekken. Slik sett er dette et plagg som fort blir med «for sikkerhets skyld». Fordi den pakkes i sin egen frontlomme og er i tynt stoff, kan den også brukes som hodepute eller sitteplate som gir deg noen centimeter ekstra høyde. Men kan den måle seg med den populære fjellduken Dovrefjell Classic Thinsulate?

«Sitter du lavt, er den akkurat stor nok til å dra utapå knærne. Det er imponerende effekt i å få et isolerende luftlag utapå jakken.»

Allsidig

Videre kan du også bruke den som tynt pledd for middagsluren i lyngen eller ekstraisolasjon over soveposen gjennom de nettene som blir kaldere enn venta. Beaglen har sjølsagt lagt sin elsk på den som varmepose, enten det er på vinterturene eller mellom jaktøktene.

Men ikke minst er dette et varmende og anvendelig isolasjonsplagg på post: Er det småkjølig vind, funker det fint å bare surre den rundt beina for å stanse trekken over låra. Er det mer rufsete, er poncho-bruk det soleklare valget:

Sitter du lavt/ på bakken, er den akkurat stor nok til å dra utapå knærne. Da er det imponerende hvor mye effekt det gir å få det ekstra luftlaget som isolerer utapå jakken.

Honcho Poncho pakket inn i pose
Kompakt: Ponchoen pakkes i sin egen magelomme, og tar lite plass i sekken.

Kostbar 

Det er imidlertid to ting som trekker ned. Ifølge produktbeskrivelsen skal den være vanntett. Det er den ikke. Den holder riktignok unna litt duskregn, men er værgudene av det mer gavmilde slaget, blir den fort våt.

Fordelen med syntetfyll er jo da at det ikke klapper helt sammen, slik dun gjør.

Mitt viktigste ankepunkt er likevel prisen: 1800 kroner for et tynt vattert flak synes jeg er i overkant av stivt.

Da er det fort et bedre alternativ med en dønn vanntett og vattert fjellduk til omtrent samme kostnad, sjøl om vekta blir det doble. En enkel test med gjettelek fra husets bedre halvdel, endte da også på et forslag om halve prisen. Det gjenspeiles i terningen.

Nysgjerrig på flere poser? Vi har også testet en litt anderledes posteringspose fra Hunter.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Anvendelig og fleksibel

Praktisk på post

Lav vekt

MINUS

Tåler lite vann

Stiv pris

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.