Mellomplagg - Ull, Fleece, Mellomlagsjakker - Best i test
Mellomplagg til mellomlaget
Mellomplagg er et ekstra isolerende lag mellom undertøy og yttertøy som holder deg varm og tørr. Vi tester mellomlag i fleece, dun og ull til dame og herre. Vi tester mellomlagsjakker, jaktskjorter, vester og jaktgenser. Her får du tips til hva slags egenskaper de ulike mellomplaggene har.
Oppdatert torsdag 10. november 2022. k10.11.2022 00:00
MELLOMPLAGG: Test av mellomlag i ull og av syntetiske stoffer til dame og herre
Et godt mellomplagg er kanskje en av de viktigste investeringene man kan gjøre. Materialvalg og bekledning har mye å si for hvordan man opplever en jakt- eller fjelltur.
Her tar vi for oss egenskaper ved ulike typer mellomlag, basert på mange års erfaring. Vi har forsøkt å sammenligne produktene under så identiske forhold som mulig. Systematiske tester viser en klar tendens i hvordan ulike typer mellomlag puster og isolerer.
Vi har bevisst gått inn for å svette i disse plaggene, for å teste egenskapene når de først er blitt fuktige. Ulike materialer og kombinasjoner gir ulik effekt, og vi har derfor konsekvent brukt samme type undertøy for tydelig å få frem mellomplaggenes egenskaper.
Vi tester mellomlag i ull og fleece, isolasjonsjakker for dame og herre og strikkegenser til jakt. Vi tester jaktgenser, jaktskjorter, vester og fleecejakker. Vi går gjennom hvilke egenskaper de forskjellige mellomplaggene har.
En av testvinnerne er Aclima LightWool Hoodie, en nytt genser med ullhette, hals, toveis glidelås og tommelhull. Aclima LightWool er et fleksiblet plagg som er godt egnet som mellomlag til jakt.
Dale of Norway Blyfjell er en solid, pen og meget anvendelig ullgenser av beste kvalitet. Strikkegenseren fungerer godt som varmeplagg og mellomlag som til hverdags.
Mellomlag og fukttransport
Lett til moderat aktivitet med pustende tex-bekledning viser fort hvor god fukttransport et mellomlag har. Fungerer et mellomlag dårlig, setter kulden seg fort i kroppen når man slutter å bevege seg. Skal du sitte i timevis, fører det til redusert konsentrasjon og skjelvinger – en lite ønskelig tilstand når man skal avgi et sikkert skudd.
Ombytt til tørt ullundertøy hjelper naturligvis. Effekten varer en stund, men om mellomplagget har ugunstige egenskaper, slår fukten som allerede har etablert seg tilbake til undertøyet. Bytter man både undertøy og mellomplagg til tørt, er man bedre stilt. Men fullt skift er ofte lite fristende i møkkavær.
Om været tilsier det, er det vanlig å kun bruke undertøy og yttertøy, eventuelt å la mellomlaget være yttertøy. Den praktiske løsningen på tur er å ta av mellomplagg eller skall når aktiviteten øker, alt etter hva været tillater.
Den varme ulljakka Brynje Antarctic fungerer godt som mellomlag, men kan også brukes uten skalljakke. Den er utstyrt med vindstopper som et vindtett lag i midten, men super thermo-netting innvendig og merinoull på utsiden.
Det er stor forskjell på om du trenger et mellomlag du skal ha på hele dagen under jevn aktivitet, når du sitter stille på post eller et mellomplagg du tar på deg i pauser for å holde varmen. Ulike materialer har ulik effekt, noe vi fort merket under testing. Testen viser også at materialene på mellomlagene kan oppleves anderledes for menn og damer.
BOMULL: Slik ser det ut etter en halvtimes gange i pluss femten. Under skalljakka blir det verre. Pauser blir et iskaldt mareritt.
Vi inkluderte et par jaktskjorter testen. Spesielt likte vi den romslige brystlommen med vanntett glidelås på skjorta Härkila Newton. Med den sikrer man at jaktkort eller mobil ikke faller ut når man bøyer seg.
Den langermede jaktskjorta Chevalier Serengeti Mesh er spesielt egnet for safarijakt i eksotiske strøk. Jaktskjorta fra Chevalier er laget i bomull og har godt med praktiske lommer.
Mellomlag i ull, dun eller fleece?
Ingen mellomplagg er ideelle under alle forhold. Skal man drive jakt og friluftsliv med ulik grad av intensitet, er det en fordel å ha litt å velge mellom alt etter hvilken aktivitet man planlegger.
Som det beste allround-plagget velger vi kombinasjonen av ull og syntet i mellomlaget. Dette både transporterer vekk fuktighet og varmer når det ikke lenger er tørt.
Hvis intensiteten er vedvarende høy, velger vi mellomlag av tynn fleece. Her får man de beste puste- og fukttransporterende egenskapene.
Patagonia Better Sweater er en fleecejakke med behagelig og romslig utforming. Fleecejakka fra Patagonia har solide sømmer, mykt materiale og god struktur.
Tykk fleece har noen av de samme egenskapene. Ulempen er at den er tyngre enn en dunjakke med samme isolasjon. Fordelen er at den fortsatt varmer noe når den er fuktig og at den tørker mye raskere. Det kan bety mye når man er på tur over flere dager.
Vi testet en tykk og tett fleece som mellomlag på topptur i nullføre. Det kjentes ganske så varmt under skalljakken da vi la i veg, men etter ti minutter er testerne gjennomvåte og blir fort kalde når de setter seg ned for en 15 minutters pause på toppen. Konklusjonen er at tykk fleece fungerer best som tørt plagg til hvile, og isolerer dårlig når det er vått.
Under lignende forhold gikk testpanelet med mellomlag av ull. Damen som testet opplevde ulljakke som et godt mellomplagg, mens den mannlige testeren ble godt fuktig under skalljakken. I pausen på toppen satt det en god, varm og komfortabel dame ikledd mellomlag av ull, og en mannlig tester som kunne meddele at det var på tampen til å bikke over i ubehag.
Vi må også ta med erfaringer med jaktgenser av den tykke, tradisjonelle sorten: Strikkegenser til jakt er varm og grei å trekke på seg på post, også om den ikke er helt tørr. Strikkegenser er helt håpløs å gå med under jakt, og suger til seg alt av svette og damp slik at vekten øker.
Med mye svette i mellomplagget blir det til liten nytte å bytte til tørt undertøy på post. Fukten slår tilbake og væter undertøyet.
Best liker vi den tynne ulla fra Aclima, som er både myk, fleksibel og varm.
UNDERST: For å sammenligne mellomplaggene, har vi konsekvent brukt samme undertøy. Syntet-netting er ifølge vår erfaring den mest effektive fukttransportøren. I tillegg til isolerende luftlommer tørker den veldig fort.
Mellomlagsjakke
Arcteryx Proton er en lett varmejakke som fungerer godt for jegeren. Dette er en jakke man ofte plukker frem i store deler av året når det trengs litt varme.
Mange elsker dunjakker fordi de varmer mye i forhold til vekt. Som mellomlagsjakke utsetter vi dunjakkene for både høy og moderat intensitet, i tillegg til hvile.
Under høy belastning i pluss fem og vind kjenner den mannlige testeren at det er vel varmt til å begynne med. Dunet klapper så sammen etter 20 minutter og blir klamt. Isolasjonen i mellomlagsjakka er borte, og i pausen suges varmen ut av kroppen. Den kvinnelige testeren svetter mindre og opplever ikke samme ulemper med mellomlagsjakke i dun.
Under seinere turer med lett og moderat intensitet holder dunet spensten bedre, men det blir mye isolasjon med mindre det er minusgrader. Mellomjakke av dun oppleves å puste dårligere enn tynn, teknisk fleece og også dårligere enn ull/polyester-jakken.
Mellomplagg er viktige jaktklær og en kritisk del av det å holde seg tørr på tur.
STRIKKEGENSER TIL JAKT: Norlender Hitra 352 er både en pen strikkegenser og en anvendelig jaktgenser.
Test av Aclima LightWool Hoodie M Ulltrøye
Aclima LightWool Hoodie er ei overraskende fleksibel underskjorte, de enkle detaljene tatt i betraktning. Mellomlag i Aclima ull puster og isolerer bra, og er godt egnet til jakt.
ACLIMA ULL: Aclima LightWool Hoodie har både hetteløsning og glidelås foran, så du kan stenge igjen og åpne opp alt etter aktivitetsnivå.
For meg er Aclima LightWool «best of both worlds» når det kommer til mellomplagg, ja, faktisk tre verdener: Aclima har utstyrt en tynn ullgenser med hette og høy polohals som tetter godt når du trenger det, men som kan åpnes ned til brystbeinet med glidelås når du trenger lufting.
Putt på tommelfingergrep i ermene, så blir det jaggu fire bonuser på en gang!
Som navnet tilsier, er LightWool Hoodie laga av Aclimas letteste ull, noe som gjør plagget veldig mykt og behagelig.
Aclima LightWool Hoodie er typisk plagget som du putter under membranjakken når du skal gå hardt, enten det er på ski i påska eller når sykkelsesongen straks setter i gang for fullt. Ull har dessuten en avkjølende effekt ved å isolere mot varme utafra, slik at tynne ullplagg funker fint på sommerens fjelltur også.
På jakt er Aclima Hoodie svært godt egna på grunn av stor fleksibilitet: Det er utrolig hvor mye ekstra det varmer å ha ei tynn ullhette å dra opp for å bremse trekk, særlig hvis du drar jakkehetta utapå.
Glidelåsen er toveis, slik at du kan åpne «ventilen» i brystet, samtidig som hals og hette holder topplokket varmt når det blåser.
Merk at det ikke er all verdens slitestyrke på såpass tynn ull, noe du særlig bør ta hensyn til ved vask. Men så behøver da også ull langt mindre vask enn det vi gjerne utsetter plaggene for:
Ulla har selvrensende egenskaper, og klarer seg i mange tilfeller langt bedre med tørking/ lufting. Det er gull dersom du skal på langtur.
Aclima LightWool Hoodie får full pott av testpanelet.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Tynn, myk og luftig ull
Kjekk hette
Toveis glidelås i brystet
MINUS
Ingenting spesielt
Test av Dale of Norway Blyfjell genser
Det fins vel knapt noe mer norsk enn en Dale genser med tradisjonelt mønster. Dale of Norway Blyfjell strikkegenser kan brukes mesteparten av året, både som varmeplagg, mellomlag og pynteplagg.
DALE OF NORWAY BLYFJELL: Allround-genser fra Dale som kan brukes mesteparten av året, både som varmeplagg og pynteplagg.
Dale of Norway Blyfjell er mønstret med snøkrystaller og designtrekk som levner lite tvil om opphavet. I tillegg har man spandert norsk elgskinn på kantene av den korte glidelåsen i halsen på Dale genseren.
Ullgenseren Dale of Norway Blyfjell har en halvhøy krage med myk og komfortabel mikrofiber på innsiden.
Glidelåsanhenget er en fin detalj i seg selv, og det er også Dale-logoen på venstre overarm. Avslutningen nederst på ermene og i nedkant av genseren er enkel, hensiktsmessig og passe elastisk.
Dale of Norway Blyfjell dekker for øvrig middels langt i nedkant.
Det som gjør Blyfjell til en svært anvendelig genser, er at den har middels tykkelse. Den kan derfor gjøre jobben i store deler av året. Her er det heller ikke noe vindfôr eller lommer som lett gjør gensere mindre egnet under skalljakker.
DALE OF NORWAY MØNSTER: Glidelåsen i halsen har mykt elgskinn på flankene.
Dale of Norway er en genser med bra passform, men unisexmodeller som dette tilgodeser ikke damer hva angår snitt. Halsen er heller ikke spesielt romslig når glidelåsen er dratt helt opp, men det gjør samtidig at det blir lite varmelekkasje.
Materialkvaliteten på Dale-genseren synes meget god både når det gjelder ull og glidelås. Sømarbeidet er det heller ikke noe å utsette på.
Dale of Norway Blyfjell er etter vår mening en solid og meget anvendelig ullgenser av beste kvalitet. Et svært godt kjøp om du vil ha en genser som fungerer i hverdagen og på tur.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Allround-plagg
Går fint under skalljakka
Gode materialer
MINUS
Ingen damefasong
Test av Patagonia Better Sweater fleecejakke
Patagonia Better Sweater er en fleecejakke, ikke en genser, navnet til tross. Uten membraner som tar seg av vind og nedbør, er Patagonia Better Sweater rett og slett en helt standard fleecejakke.
PATAGONIA BETTER SWEATER: Patagonia fleecejakke er et trygt, men ikke veldig spennende mellomlag-alternativ.
Patagonia Better Sweater fungerer fint ytterst i finvær, men i ruskevær må fleecejakka under en skalljakke.
Vi testet Patagonia Better Sweater herre, som har en normal utforming med en passe høy krage, to glidelåslommer nede og en brystlomme som passer til mobilen eller annet småtteri.
Front- og lommeglidelåsene er fra YKK og er passelig dimensjonert for bruken. Videre er det flate sømmer hele veien, noe som er bra dersom du bruker ryggsekk.
Patagonia Better Sweater har en klassisk behagelig og romslig utforming, så det er god bevegelighet. Det myke materialet er sentralt for å bidra til en høy grad av komfort. Strukturen gjør også sitt til at dette er en fin fleecejakke som passer like bra i hverdagen som på tur.
Slitestyrken virker for å være god, i den grad man får slitt ut en fleecejakke. Patagonia Better Sweater dekker ganske langt ned, så foretrekker du en kort jakke, kan andre alternativer være bedre.
I tillegg er fleecejakken ganske romslig i størrelsen. Dersom du normalt ligger i grenseland mellom to størrelser, skal du trolig gå for den minste i dette tilfellet.
Det er ikke mye å pirke på her. Samtidig er det heller ikke et dristig eller spennende valg på noen måte. Patagonia fleecejakke skiller seg lite ut fra den store mengden standard fleecejakker – dette er pent, pyntelig og ordinært egentlig hele veien.
Eneste bonuspoeng er at dette er 100 prosent resirkulert polyester.
Vi konkluderer derfor med at Patagonia Better Sweater er et ålreit plagg. Det er gode allroundegenskaper som gjør jobben for de fleste, enten du trenger varmeplagg på post eller koseplagg til kvelds.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Bra allroundegenskaper
Gode materialer
Miljøvennlig
MINUS
Stikker seg ikke ut fra mengden
Test av Arcteryx Proton LT hettejakke
Arcteryx Proton LT en investering som varmt kan anbefales, enten du er frossen posteringsjeger eller vil ha et kompakt varmeplagg tilgjengelig i sekken. Arcteryx Proton er en lett varmejakke som fungerer godt for jegeren.
ARCTERYX PROTON LT: Arcteryx Proton er en veldig anvendelig og meget bra varmejakke.
Arcteryx Proton LT hettejakke
Materiale: Fortius Air 20 ytterstoff, Coreloft Compact 80 isolasjon
Arcteryx Proton LT har et tynt ytterstoff som verken er vann- eller vindtett, men til gjengjeld er det tynt, lett og slitesterkt. Holder den mål?
Lette varmejakker som Arcteryx Proton har blitt svært populære. Det skyldes at slike jakker kan brukes i store deler av året – og ikke minst så er de lette og komfortable i bruk.
Det syntetiske isolasjonsmaterialet er også lett og holder seg på plass selv om jakka krølles og brettes nede i ryggsekken.
Av detaljer, så er Arcteryx Proton LT utstyrt med to passelig romslige stikklommer med glidelås foran, samt en brystlomme med glidelåsfunksjon. Det er fast hette og ellers er det enkle avslutninger nederst på ermene, samt strikk i nedkant.
Arcteryx Proton er multianvendelig
Etter lengre tids bruk fremstår Arcteryx Proton LT som en meget god og multianvendelig jakke:
Dette er en jakke man ofte plukker frem i store deler av året når det trengs litt varme. Arcteryx Proton LT fungerer både som ytterplagg og mellomlag under en skalljakke.
«Etter lengre tids bruk fremstår Arcteryx Proton LT som en meget god og multianvendelig jakke: Dette er en jakke man ofte plukker frem i store deler av året.»
Det er egentlig bare når det er mange minusgrader at den blir igjen hjemme, for da må det mer isolasjon til.
Passformen er midt på treet hva angår romslighet. Den er ikke såkalt kroppsnær, men heller ikke så romslig at jakka blir som et telt. Materialene er slitesterke og de passe dimensjonerte glidelåsene fungerer som de skal.
Arcteryx Proton LT er svært lett, og volumet i nedpakket tilstand er svært begrenset.
Det er i det hele fint lite å pirke på her. Ytterstoffet er ikke så glatt som på den gamle Atom-jakka vi har testet tidligere, men det betyr ikke så mye. Dessuten er det utvilsomt slik at nye materialet har vært en forbedring på andre områder.
Vår konklusjon er at Arcteryx Proton LT hettejakke er et meget bra valg dersom du ser etter en lett og anvendelig varmejakke. Arcteryx Proton finnes også som damemodell.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Bra passform
Slitesterk
Stort bruksområde
MINUS
Kun småplukk
Test av Brynje Antarctic jakke
Brynje Antarctic jacket er varm ull kombinert med vindtetthet, lommer, lufting, stramming og hette – hva mer kan man ønske seg? Brynje Antarctic er en hybrid mellom ytterjakke og mellomplagg.
BRYNJE ANTARCTIC JACKET: Med hetta på og hendene i lomma, ligger alt til rette for å holde seg varm med ulljakka Brynje Antarctic.
Brynje Antarctic ulljakke
Produkt: Ulljakke med vindstopper
Størrelse: XS-XXXL
Vekt: 995 g
Materiale: Utside i 70% merinoull og 30% polyamid, Super thermonetting innvendig, og vindbeskyttelse mellom netting og ytterlag.
Brynje Antarctic jacket er ikke laget for varme sommerkvelder eller turer hvor lav vekt står i fokus - derav navnet.
Men jaggu har denne hybriden mellom ytterjakke og mellomplagg mye annet flott å by på:
Brynje Antarctic serverer deg god isolasjon og varme, lufting, robusthet og alt du måtte ønske i et svært varmt plagg.
Vindtett
De fleste er enige om at ull er gull, enten det er jakt eller annet friluftsliv. Men på dager med mye vind, bør man ha et ytterplagg over ullgenseren for ikke å bli kald.
Det trengs ikke med denne Brynje Antarctic: Den er nemlig utstyrt med vindstopper som et vindtett lag i midten. Innvendig er det Super thermo-netting som fukttransportør og utsiden består mest av merinoull.
I tillegg har Brynje Antarctic god lufting under armene. En strikket ullgenser føles nok mer luftig, men trenger du god isolasjon, har du et komplett produkt i Brynje Antarctic jacket.
For ei som sverger til ullgenser og elsker å gå uten jakke, ble dette raskt en favoritt fordi den erstatter skalljakka på dager med litt vind.
Magisk hette
Det er lommer fornuftig plassert både på brystet og ved midjen. Tommelfingerhull gir varme over håndbaken og jakken kan strammes både i halsen og nederst på jakken. Brynje Antarctic er passelig høy i halsen og har akkurat det man trenger av finesser.
I kulda har vi mye varmetap gjennom hodet. Er du småkald, er det nesten magisk å ta på hetta på Brynje Antarctic:
Kombinasjonen ull og vindtetthet stopper mye varmetap, og jeg kjenner at jeg faktisk får varmen tilbake i kroppen når hetta tas på. På Brynje Antarctic foretrekker jeg hetta fremfor vanlig lue, fordi den holder så godt på varmen også i nakken.
Brynje Antarctic jacket er en relativt tykk jakke til de kalde utfluktene, samtidig som du ikke damper i hjel:
Du blir betydelig mer svett med en skalljakke som ytterste lag enn med en Brynje Antarctic. Den puster bedre, selv om den er et relativt tett produkt som stopper vinden utenifra.
Brynje Antarctic kan brukes i kombinasjon med annen jakke eller som ytterste plagg. I kombinasjon med annen jakke, føles jakken varmere enn en tykk og tung ullgenser.
Eneste minus er at den tidvis nesten blir for varm – men det synes jeg er et luksusproblem! Brynje Antarctic Jacket har et bredt bruksområde når du trenger ekstra isolasjon og varme.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Glidelåslufting
Vindtett
Varm
MINUS
Ingenting
Test av Härkila Newton skjorte
I Härkilas rikholdige kolleksjon for jegerstanden fant vi skjorta Newton, en modell som trolig vil appellere til mange. Newton er en skjorte fra Härkila som er klassisk utformet og romslig i størrelsen.
Härkila skjorte: Härkila Newton er en kledelig skjorte både til hverdags og i felten.
Härkila Newton er en bomullsskjorte med karakteristisk rutemønster i tre ulike fargekombinasjoner.
Härkila skjorta har en tradisjonell utforming med vanlige hullknapper. Under kragen er det små festeknapper slik at disse holder seg pent på plass.
To knapper på hvert erme gjør at du kan justere alt etter hvor kraftig du er rundt håndleddene. Det er også knappefeste litt oppe hvis du vil brette opp underermene.
Härkila Newton skjorte har romslig brystlomme med vannrett glidelås, noe som sikrer at jaktkort eller mobil ikke faller ut når du bøyer deg.
Skjorta er forholdsvis voksen i størrelsen, og passformen er klassisk og romslig – ingen slimfit her. Materialet er behagelig, og blir bare bedre med bruken.
Newton er en tradisjonell og komfortabel skjorte fra Härkila.
Som bomullsplagg flest er Härkila Newton skjorte fortrinnsvis et plagg for barmarksesongen. Vinterstid vil de fleste sverge til ull som mellomlag.
Härkila Newton er kanskje ikke veldig spennende eller nyskapende, men det er en komfortabel og fin skjorte til jakt.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Behagelig materiale
Komfortabel passform
Hyggelig pris
MINUS
Ikke akkurat nyskapende
Test av Chevalier Serengeti Mesh skjorte
Chevalier Serengeti Mesh er en fin jaktskjorte ved gode temperaturforhold. Chevalier jaktskjorte er passer perfekt på safarijakt, men passer også for norske fjell.
JAKTSKJORTE: Chevalier Serengeti Mesh er en fin jaktskjorte ved gode temperaturforhold, uansett hvor du er.
Vi har fått prøve Chevalier Serengeti Mesh jaktskjorte, og her vil vi mene at både navn og utforming oser av utflukter i fjerne verdensstrøk.
Det er mange som trekker jakta litt lenger enn andre, som for eksempel ved å ta seg en tur på safarijakt i eksotiske strøk en gang i blant. Slikt kan kreve en litt annen garderobe enn det den norske fjell tilsier, selv om safariplagg selvsagt også kan brukes her på hjemmebane under mindre ekstreme forhold.
Den langermede jaktskjorta er laget av bomull og utformingen er veldig i stil med det som forventes av en typisk safariskjorte.
Når det gjelder detaljer, så har Chevalier skjorte to brystlommer med glidelås, og to lommer med knepping. I tillegg er det en lomme oppe på venstre arm. Man kan altså konstatere at lommebehovet er vel ivaretatt.
Videre har jaktskjorta knapper over albuene, slik at skjorteermene kan festes i oppbrettet tilstand. Bomullsmaterialet er forholdsvis lett og mykt, og med en normal, ledig form så er dette et behagelig plagg i bruk.
Chevalier jaktskjorte har god ventilasjon og tørker fort når den blir våt. Hva gjelder slitestyrke, så er bomullskvaliteten middels kraftig og det betyr at den tåler vanlig turbruk fint.
Den er således passe balansert i forhold til slitestyrke og mykhet med tanke på komfort. Skikkelig kraftige bomullsskjorter blir gjerne vel stive. De små, påsydde knappene må man antakeligvis kontrollere litt etter hvert.
Ellers kan det tillegges at jaktskjorta virker litt stor i størrelsen, i tilfelle du handler på nettet. Chevalier Serengeti Mesh er en luftig og komfortabel tur- og jaktskjorte som passer glimrende når temperaturen er hyggelig.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.