Jakthansker - best i test

Som hånd i (jakt)hanske

Hansker til jakt skal beskytte hendene dine høst og vinter, og sikre godt grep om våpenet. Dårlige hansker og kalde fingre kan utgjøre forskjellen på bom eller treff. JEGER tester flere av jakthanskene på markedet.

Ti par jakthansker hengende på en tørkesnor
JEGER tester ti par jakthansker som skal holde nevene varme høst og vinter.

Gode jakthansker er viktigere enn man skulle tro. Hanskene spiller en avgjørende rolle når det kommer til komfort gjennom en lang jaktdag, enten du sitter i ro på post eller jakter aktivt. Har du glatte hansker med klumpete utforming, vil du slite både med å få et godt grep om børsa og trøble med upresist avtrekk på våpenet. 

Stor breddetest av de nyeste jakthanskene

En ting er å finne gode og varme hansker som holder deg varm og tørr på jakt. En annen ting er at hansker med disse tekniske egenskapene i tillegg skal gi nok fintfølelse til et godt avtrekk på rifla, eller gjøre det enkelt å avsikre hagla raskt nok og holde skjeftet stabilt gjennom haglesvingen idet skuddet avfyres. 

I JEGERS store test av jakthansker har vi i hovedsak tatt for oss hansker som er vindtette og vannavstøtende eller vanntette. Disse vurderes i forhold til hva leverandørene lover om hvor tette og varme hanskene skal være. Lovnadene er også sett opp mot pris. Vi har testet ti par hansker fra produsenter som Härkila, Norrøna, Beretta og Pinewood, der målet er å finne en hanske som du kan bruke en hel jaktdag, og uansett jaktsituasjon føle deg beredt til å skyte.

Det er vanskelig å finne en jakthanske som passer til alt. Vår anbefaling etter testen er å finne ulike hansker til litt forskjellig bruk. Ha dessuten gjerne et par ekstra hansker i sekken. Da har du mulighet til å bytte dersom svette eller regn gjør hanskene klamme.

For såkalte vanntette jakthansker er ikke nødvendigvis vanntette: Alle hanskene i JEGERs stortest ble iallfall til slutt våte, uansett hva leverandørene lovte.

Avtakbar skytefinger eller ei?

Mange jegere ser etter hansker med skytefinger. Vår erfaring i løpet av denne testen er at skytefinger har vært mer til bry enn nytte for vår del. Så lenge du finner hansker som gir god «feeling» med våpenet, er skytefinger på jakthansker ofte ikke nødvendig. 

Hansker med skytefinger innebærer derimot et svakt punkt i forhold til kuldegjennomtrengning og nedbør. Dette er noe du bør ta med i betraktningen ved kjøp. Det er også viktig at festet for avtrekkerfingeren er varig og enkelt å få av og på. På noen hansker måtte vi knote for å «få ut finger’n», noe som er lite praktisk i en jaktsituasjon.

Uforståelig antiskliprioritering

Mengde antiskli på avtrekkerfingeren og innsiden av hansken er for øvrig svært viktig. Det skal ikke være for mye stopp, men heller ikke føles for glatt. 

Vi erfarte at flere av hanskeprodusentene hadde valgt bort antiskli på avtrekkerfingeren og tommel. Antageligvis gjøres dette for å gi tynnere stoff og dermed bedre «feeling». Vi synes dette virket mot sin hensikt, da avtrekkerfingeren plutselig oppleves påfallende glatt. Det kan muligens være en god ide å redusere mengden antiskli, men det falt ikke helt i smak at det ble fjernet helt. Dette merket vi spesielt godt på hanskene fra Beretta og Seeland.

Ulike krav

Ved hagleskyting settes det ikke like høye krav til grepet og fingerførlighet. Kraftigere hansker kan derfor fint brukes til hagleskyting. Derimot er det viktig å raskt få av sikringen på våpenet og sikre kjapp atkomst for avtrekkerfingeren på jakt med hagle, og da bør ikke fôret være altfor tykt. 

Er det unødige sømmer på tommelen eller glatte hansker, vil dette også kunne være avgjørende for om du får deg en god rypemiddag eller ei.

Sørg for at hanskene sitter

Lengde på fingrene og bredden på håndflaten varierer fra person til person. Derfor vil det være lurt å prøve forskjellige hansker før kjøp, for å finne en jakthanske som passer dine hender. Riktig størrelse er avgjørende for hvor godt grepet føles.

Selv om smak, behag og bruksområde er avgjørende, er en tettsittende hanske helt klart det som faller best i smak hos oss. Har hanskene løst innerfôr, kan det bli plagsomt når fingrene dine er halvklamme eller fuktige og du skal ta på deg hansken igjen. Dette gjaldt både Norrøna og delvis Pinewoods hansker. Derimot bør du merke deg at det tok litt lengre tid før fukt trengte gjennom med de fôrede hanskene. 

Får ikke i pose og sekk 

Konklusjonen etter denne testen er at man sjelden får i pose og sekk, selv om vi fant en testvinner blant jakthansker også. Ofte må du inngå et kompromiss og bestemme deg for hva du synes er viktigst. 

Spesielt ved rifleskyting er presisjon med fingrene helt avgjørende for treffsikkerheten. Men har du godt grep og god kontroll når det kommer til småpirk, er hansken sjelden veldig varm. Flere av testens hansker er både vind- og vannavstøtende, men ikke nødvendigvis veldig varme. Sealskinz imponerer likevel med testens varmeste hanske, som i tillegg gir akseptabel kontroll på avtrekket på rifla. Men det betyr ikke nødvendigvis at den ble testvinner...

Test av Härkila Wildboar Pro Gloves

JEGER har testet Härkila Wildboar Pro, en tynn, slitesterk hanske som gir god kontakt med fingrene. Dette sikrer godt grep om våpenet.

Bilde av jakthansker
JEGER tester Härkila Wildboar Pro jakthansker
Härkila Wildboar Pro Gloves

Materiale: Overside med mikrofleece og Gore-Tex Infinium windstopper-membran. Innside i lær.

Størrelse: M, L, XL

Pris: 849,-

Leverandør: Outfit International AS, www.harkila.com

skala
5/6

Selv om str M er for stor for en liten damehånd, fungerer hansken fint. Det skyldes en god passform der stoffet ikke føles overflødig. Rundt håndleddet har hanskene god stramming.

Härkila Wildboar Pro fungerer like godt med rifle som med hagle. Et minus er en kraftig søm midt på tommelen som føles klumpete og upresis når du skal avsikre våpenet. Sømmen burde vært flyttet på oversiden i stedet.

Härkila Wildboar Pro er uforet og oppleves ikke særlig varm. På oversiden har hanskene vindtett Gore-Tex og vannavstøtende DWR-behandlet mikrofleece. Er det kaldt, føles hanskene litt kalde i håndflaten fordi det er skinn rett mot huden.

Hanskene fungerer imidlertid bra med en tynn ull-liner uten å bli klumpete. Med et slikt supplement får du altså en hanske til helårsbruk.

Härkila Wildboar Pro faller godt i smak fordi hanskene gir god feeling med våpen og andre gjøremål. De fremstår som slitesterke, og tåler relativt mye nedbør sammenlignet med mange andre hansker i testen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt grep

Slitesterke

MINUS

Litt lei søm på tommelen

Test av Seeland Hawker WP

Når vi tester hanskene fra Seeland Hawker WP, får vi et godt førsteinntrykk. Hanskene sitter veldig godt på hånden til tross for mangel på stramming. Men er det nok til at de klarer å hevde seg i stortesten?

Seeland Hawker WP jakthansker som henger på en tørkesnor
Test av Seeland Hawker WP jakthansker
Seeland Hawker WP

Materiale: Elastisk vind- og vanntett SEETEX-membran og power stretch fleece

Størrelse: S, M, L, XL

Pris: 699,-

Leverandør: Outfit International AS, www.seeland.com

skala
3/6

Førsteinntrykket falmer dessverre etter litt for kort tid: Vi opplever at Seeland Hawker WP har ganske dårlige pusteegenskaper. Dette gjør at vi raskt blir klamme på fingrene. De er riktignok relativt varme, men det hjelper lite når pusteegenskapene er såpass dårlige. 

Dette kan skyldes ulik kvalitet i membranen, målt opp mot goretexen som samme leverandør benytter i Härkila: Hanskene framstår nemlig ikke som særlig vanntette.

Seeland Hawker WP blir videre ganske raskt nuppete i stoffet. Antiskli-detaljene faller dessuten av, til tross for relativt beskjeden bruk. 

Hansken har derimot godt grep og du har ganske god kontroll. Men antiskli-belegget er fjernet fra skytefingrene, noe som gjør at avtrekket føles glatt og lite stabilt. 

Seeland Hawker WP sitter altså godt på hånden, men viser for raskt tegn på slitasje til at de klarer å hevde seg i denne stortesten av jakthansker.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Behagelig på hånden

MINUS

Tidlig slitasje

Dårlige pusteegenskaper

Test av Norrøna Finnskogen Dri Gloves

Norrøna Finnskogen Dri Gloves er en varm jakthanske med rom for forbedringer. For til tross for at Norrøna Finnskogen Dri Gloves er testens dyreste hanske, blir vi litt skuffet.

Bilde av Norrøna Finnskogen Dri Gloves
Test av Norrøna Finnskogen Dri Gloves
Norrøna Finnskogen Dri Gloves

Materiale: Vanntett og pustende dr1 membran, flex1 ytterstoff, innerfôr og skinn i håndflatene.

Størrelse: XS-XL

Pris: 1099,-

Leverandør: Norrøna AS

skala
4/6

Passformen på Norrøna Finnskogen Dri Gloves oppleves som posete med et løst innerfôr. Fôret gjør det vanskelig å ta hanskene på igjen når man er fuktig på hendene. Dette gir i tillegg generelt dårlig passform og grep om børsa. 

Videre er strammingen rundt håndleddet til svært lite nytte: Den er altfor slapp, så vi må ofte dra hanskene på plass. Men vi liker godt hempen øverst som gjør det enklere å ta av/på hanskene og henge dem til tørk.

Norrøna Finnskogen Dri Gloves har svært gode yttermaterialer. Hanskene er vindtette og er blant dem i testen som tåler mest nedbør. Skinnet på innsiden gir passelig motstand og grep når man holder våpenet. 

Dessverre faller Norrøna Finnskogen Dri Gloves godt ned på lista grunnet posete passform. Det blir vanskelig å håndtere både åpning av termos og avtrekk på børsa. 

Norrøna Finnskogen Dri Gloves har en vid passform som nok passer best for store hender. Vi tror likevel ikke at løsningen med løst innerfôr er optimalt, uansett størrelse. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode materialer

MINUS

Pris

Passform

Test av Pinewood extreme padded

Pinewood Extreme Padded er testens billigste hanske – men imponerer likevel på flere områder! Det ser ut som en svært enkel hanske med lite finesser, noe som også er tilfelle.

Bilde av Pinewood extreme padded
Test av Pinewood extreme padded
Pinewood extreme padded

Materiale: Ytterstoff i 100% polyester, vind- og (ikke) vanntett membran. Lett foret, behandlet med Bionic Finish som avstøter vann og skitt.

Størrelse: 6-11

Pris: 399,-

Leverandør: Pinewood, www.pinewood.eu

skala
5/6

Pinewood extreme padded kan minne litt om Norrøna Dri Glove i fôring og tykkelse, men har mer ettersittende innerstoff og passform. Hanskene er enkle å ta av og på, utenom når fingrene er fuktige, da glir de ikke like lett på. 

Hanskene bærer litt preg av enkelhet og lavpris i form av manglende antiskli og stramming: Hanskene har ikke skinn på innsiden av håndflaten, men føles likevel helt greie når man holder i våpenet. Strikken rundt håndleddet er passelig stram og holder hanskene greit på plass.

Pinewood extreme padded er ikke spesielt vanntette, til tross for vanntett membran. Likevel liker vi hanskene fordi de enkelt og greit holder oss varme, og fordi vi opplever god kontroll til tross for at det er en fôret hanske. 

Pinewood extreme padded holder vinden ute og er veldig behagelig på hånden. Fine som ekstrahansker i tørt, kjølig vær når du verdsetter komfort!

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Behagelig på hånden

Pris

MINUS

Ikke vanntett

Ikke skinn i håndflaten

Test av Swedteam Grip Dry W Gloves

Swedteam Grip Dry W Gloves er på mange måter en ultimat hanske, men testen viser dessverre en graverende svakhet.

Bilde av Swedteam Grip Dry W Gloves
Test av Swedteam Grip Dry W Gloves
Swedteam Grip dry w gloves

Materiale: Vind- og vanntett HIPORA-membran, innerfôr i 50% ull og 50% nylon, neoprenstramming, smarttouch fingertupper.

Størrelse: S, M, L – dame- og herremodell

Pris: 655,-

Leverandør: Swedteam AB, www.swedteam.com

skala
3/6

Swedteam Grip Dry gloves’ damemodell lå raskt an til å bli en favoritt ut fra grep, fleksibilitet i stoffet, varme og fingerfølelse. Dessverre endte de opp med å forårsake bannskap når vi skulle ta på hanskene: Innerfôret er ikke sydd ordentlig fast. 

Vi gikk til og med opp en størrelse for å se om det hjalp. Det ble likevel en kamp hver gang fingrene skulle lirke seg plass inne i fôret og komme «på plass» inne i hansken. 

Ellers har Swedteam Grip Dry W Gloves alt vi ønsker av en god hanske: Når du har fått på plass alle fingrene, er hansken svært behagelig og varm takket være 50% ullfôr. Ytterstoffet er fleksibelt, og gir godt grep og fingerfølelse til å få av haglesikringen og gjøre et presist rifleavtrekk. Det er god silikonstramming rundt håndleddet og mange likhetstrekk med Chevalier, men med hakket tykkere innerstoff.

Her har Swedteam potensialet til en svært god hanske – så sant de finner en bedre løsning på innerforet. Inntil da er ikke dette en hanske vi kan gi en sterk anbefaling.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt grep

Varm uten å være klumpete

MINUS

Løst innerfôr

Test av Beretta Softshell glove

Beretta Softshell glove er testens desidert tynneste hanske. Den er vindtett og gir deg nødvendig beskyttelse på dager med tørt og mildt vær, men ei heller særlig mer.

Bilde av Beretta Softshell glove
Test av Beretta Softshell glove
Beretta Softshell glove

Materiale: Softshell med Beretta vindtett og vannavstøtende BWR-membran.

Størrelse: S-XXL

Pris: 415,-

Leverandør: Schou AS, www.schouvapen.no

skala
4/6

Beretta Softshell glove sitter godt på testernes hender, men vi anbefaler å prøve ulike størrelser: Den kan nemlig føles nesten for tight dersom det ikke er riktig passform til hånden din. Stoffet er lite fleksibelt og stramt, slik at det er viktig å få tilstrekkelig plass til hånden.

Skytefingerløsningen med borrelås faller ikke helt i smak hos testpanelet. Det er knotete å lirke ut fingeren raskt fordi stoffet er for langt. I tillegg føles hullet veldig trangt. Videre mangler det antiskli på avtrekkerfingeren, noe som gjør at den oppleves glatt. 

Hansken gir derimot god kontakt med våpenet. Den tettsittende passformen og at den føles minimalistisk på hånda, er helt klart det vi liker best. Det gjør at vi føler mindre behov for å dra hanskene av og på, alt etter hva vi skal foreta oss. 

Alt i alt er Beretta Softshell glove en helt grei hanske. Vi hadde nok likevel foretrukket en versjon uten skytefinger, ettersom dette er en hanske som uansett er såpass tynn.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Enkel

Tettsittende

MINUS

Lite fleksibelt stoff

Skytefinger

Test av Sealskinz Waterproof all weather shooting glove

Sealskinz Waterproof all weather shooting glove er testens varmeste hanske. Til å være såpass kraftig, har den god passform og fingerfølelse. Det er solid saueskinn på innsiden av håndflaten og ytterstoffet er vind-og vannavstøtende.

Bilde av Sealskinz Waterproof all weather shooting glove
Test av Sealskinz Waterproof all weather shooting glove
Sealskinz Waterproof all weather shooting glove

Materiale: Ytterstoff i 92% polyester og 8% elastan, håndflate i fåreskinn. Membran i 100% polyuretan og fôr i 50% polyester/ 50% coolmax

Størrelse: S-XXL

Pris: 795-,

Leverandør: Ultimate Nordic AS, www.ultimatenordic.no

skala
5/6

Ved skytefingeren er det litt kuldegjennomslag på de kaldeste dagene. Modellen uten skytefinger (Sealskinz All Weather Hunting glove) kan være et bedre valg, for vi opplevde god avtrekkerkontakt uten å «kle av» skytefingeren. Magneten som skal holde skytefingeren oppe, fungerer bra. Merk at slike magneter kan forstyrre vanlige kompass (påvirker ikke GPS-kompass).

Sealskinz Waterproof all weather shooting glove er litt varmere enn Norrøna Finnskogen, men mindre vanntett. Sealskinz hevder at den er vanntett, men vi forventer likevel mer når det står «100% vanntett». 

Alt i alt er det en solid hanske for kjølige dager. Föret er ikke til hinder for hendenes fleksibilitet. Hanskens smale passform passer fint til damer, men store mannehender bør kanskje opp en størrelse. Klar 6’er hvis hansken hadde vært hakket mer vanntett!

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Varm

Godt grep

MINUS

Vanntetthet

Test av Matt Hunting Glove

Matt Hunting Glove er en helt grei og rimelig hanske – verken mer eller mindre. Den har en litt rar form på fingrene og virker noe ujevnt sydd.

Bilde av Matt Hunting Glove
Test av Matt Hunting Glove
Matt Hunting Glove

Materiale: Yttermateriale og membran ikke oppgitt/ spesifisert. Ulike modeller med og uten skytefinger med magnetklaff (testet uten). 

Størrelse: S-XXL

Pris: 549,-

Leverandør: XXL, www.xxl.no

skala
3/6

Spesifikasjonene er for så vidt greie: Matt Hunting Glove er vindtett og har god stramming, men stoffet oppleves ganske stivt både i fingrene og håndflaten. På sidene er det anheng for å klipse hanskene sammen, men det er litt for fremtredende og i veien. Dette kan imidlertid klippes vekk hvis det plager deg.

Vi blir ikke helt komfortable med utformingen på hanskene: De virker lite gjennomførte i design og passform, til tross for at de beskytter hendene. Borrelåslukkingen over håndleddet sørger for at de sitter ålreit. I håndflaten har hanskene et antiskli-materiale som gir greit grep.

Matt Hunting Glove er en litt tykkere hanske, men den oppleves ikke som veldig varm. De tåler en del regn før de blir våte, men når hanskene først blir våte, blir de både tunge og bruker veldig lang tid på å tørke. De stive fingrene og stoffet gjør at det føles litt tungt å bøye fingrene og utøve gjøremål som krever gripetak.

Oppsummert er dette en hanske med greie spesifikasjoner som har litt stivt grep og ytterstoff.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vindtett

MINUS

​Stivt stoff

Tørker sent

Test av Hestra Ergo Grip Active

Hestra Ergo Grip Active er en fleksibel og god allroundhanske som under testingen raskt ble favoritt til både snekring, skiturer, vedkløyving, fjellturer og selvsagt på jakt. Den tettsittende, men fleksible passformen gir full bevegelsesfrihet og god kontroll. Men holder det til seier?

Bilde av Hestra Ergo Grip Active
Test av Hestra Ergo Grip Active
Hestra Ergo Grip Active

Materiale: Gore-tex Infinium Windstopper og geiteskinn

Størrelse: 6-11

Pris: 895,-

Leverandør: Hestra, www.hestragloves.no

skala
6/6

Hansken utvider seg og former seg etter hånda etter litt tids bruk. Personlig liker jeg tettsittende hansker, og valgte derfor en hanske som nesten var litt for trang, men som til gjengjeld ga optimalt grep og mulighet for småpirk-arbeid selv med hanskene på. Etter litt tids bruk har hansken formet seg og sitter som hånd i hanske (sic!), hadde vi nær sagt. 

Hestra Ergo Grip Active har tynt geiteskinn på innsiden og Gore-tex på oversiden. Hansken er kun vannavstøtende og er ikke veldig varm, men kan suppleres med ull-liner inni. Hestra Ergo Grip Active puster for øvrig godt i forhold til mange andre hansker i testen. 

Dette er en optimal hanske til aktiv jakt. Liker du hansker hvor du kan fikle med hundebånd, hente opp småting fra sekken, og justere innstillinger på GPSen, er dette en hanske for deg! Den er ikke blant de varmeste, men hansken holder det den lover ut ifra leverandørens spesifikasjoner og gir svært god kontroll over det meste du foretar deg.

JEGER kårer derfor denne til best i test blant ti par jakthansker.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget godt grep

Fleksible

Puster godt

MINUS

Ingenting

Test av Chevalier Windblocker warm shooting gloves

Grunnen til at Chevalier Windblocker warm shooting gloves faller godt i smak, er fordi de er litt «midt mellom» på flere områder.

Chevalier Windblocker warm shooting gloves hengende på ei snor
Test av Chevalier Windblocker warm shooting gloves
Chevalier Windblocker

Materiale: 100% polyesterstretch, innerfôr i 100% ull

Størrelse: 6-12

Pris: 699,-

Leverandør: Chevalier AB, www.chevalier.no

skala
5/6

De er lett fôret med ull, noe som gjør at du kan bruke dem både høst og tidlig vinter. Når ullfôr blir vått, føles det ikke så kaldt som syntetisk fôr. 

Chevalier Windblocker warm shooting gloves er fleksible og god føling med våpenet, enten du skal jakte med hagle eller rifle. Grepet er godt, og de er enkle å ta raskt av og på. De er nok ikke av de mest slitesterke, men er tettsittende rundt hånda med fleksibelt ytterstoff. 

I håndleddet har Chevalier-hanskene  funksjonell stramming som gjør at de sitter stabilt. Hanskene er laget i fleksible materialer som gir svært god komfort. De er varme uten å være klumpete, men til de kaldeste vinterdagene er de ikke varme nok til stillesittende jakt.

Det skrives ingen ting om vanntetthet fra produsentens side, og Chevalier Windblocker warm shooting gloves er da heller ikke særlig vanntett. Likevel faller de svært godt i smak, da de sitter godt og har god komfort. At hansken er fôret med ull, er helt klart et pluss.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt grep

Passform

Ullfôr

MINUS

Ikke vanntett

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.