En jaktbukse får ofte lide: Jegerne er notorisk verre enn andre turfolk til å traske i søle. Vi har testet jaktbukser, hybrid- og Gore-Tex bukser. Les vår guide til vask og vedlikehold av jaktbukser og Gore-Tex.
JAKTBUKSE: Vi kårer best i test blant jaktbukser, gore-tex bukser, skallbukser, vadmelsbukser og hybridbukser.
En jaktbukse skal sitte godt, både når du kryper og løper, sitter og står. Og ikke minst skal en jaktbukse tåle mye mer slitasje enn ei vanlig turbukse.
For å finne riktig jaktbukse til din jaktform, må du ta stilling til om du vil ha en skallbukse, en lydsvak vadmelsbukse eller en hybridbukse. Vil du ha en Gore-Tex bukse, eller en bomullsbukse du kan vokse eller impregnere selv? Jaktbukse med eller uten kamuflasje?
Med vår test av jaktbukser bør du kunne lettere finne den buksa som passer deg best. Vi tar også en grundig gjennomgang av hvordan man vasker Gore-Tex og impregnerer jaktbukser.
Slik tar du vare på jaktbuksene dine
Jaktbuksene vedlikeholder du ganske enkelt best med riktig og hyppig nok vask. Verken piggtråd eller bålglør er den hyppigste årsaken til at norske jegere må reparere jaktbuksa. Det er slitasjeskader som skyldes dårlig reinhold.
Det vanligste er slitte glidelåser og buksebein. Hvis du ikke vasker en jaktbukse jevnlig, bygger det seg opp med smuss og lo i glidelåsen. Glideren utvider seg, og låsekjedene flises opp på baksida. På sikt sprenges glideren eller tøyet rundt låsetappene ryker.
Møkkete buksebein skyldes at jegerne er notorisk verre enn andre turfolk til å traske i søle. Sand og smuss som setter seg i stoffet, fungerer som sandpapir når det tørker inn. Dermed gnisses buksebeina i stykker når du labber store deler av hele høsten i ei skitten jaktbukse.
Er du en som går mye, bør du ta en titt på Arcteryx Zeta LT. Denne Gore-Tex buksa er spesiallaget for folk som beveger seg til fots.
Sitka Timerline er en jaktbukse som egner seg for røffe forhold og middels lave temperaturer. Jaktbuksa har uttagbar polstring i knærne, og kan være et godt alternativ for atletiske jegere i høyt driv.
Også Fjällräven Vidda Pro har åpning til knebeskyttere, dersom man ønsker å legge inn det (følger ikke med). Over sete og knær bruker Fjällräven det slitesterke materialet G-1000.
UTTAGBAR POLSTRING: Sitka Timberline er laget for røffe forhold
Hvordan vaske Gore-Tex
Når du vasker Gore-Tex trenger du verken teknisk vaskemiddel eller wash in-impregneringsmiddel. Da er det vanlige vaskemidler som gjelder. Du skal ikke bruke et «2-i-1»-produkt med skyllemiddel eller bleikestoffer inkludert. Skyllemiddel kan legge igjen kjemikalierester og forstyrre Gore-Tex-membranens evne til fukttransport. Skyllemiddel/ tøymykner kan dessuten redusere overflatespenninga som gjør plagget vanntett.
Gore-Tex membranen står i utgangspunktet oppreist som ei bust, og overflatespenninga holder vann ute. Når en jaktbukse blir skitten, våt, eller utsatt for mekanisk slitasje, vil busta legge seg flat. Da reduseres både evnen til å slippe fukt gjennom, og til å holde vann ute.
Når en Gore-Tex bukse vaskes, renses membranporene og «busta» blir fri for smuss. Tilfører du varme, reiser busta seg igjen og membranen blir reaktivert. Det kan du gjøre med tørketrommel, tørkeskap eller strykejern, gjerne etter å ha lufttørka plagget for å redusere energiforbruket.
Det er bra for Gore-Tex membranens effekt å henge jaktbuksa foran ovnen, så lenge det ikke blir for varmt. Aller best er strykejern, men ikke skru det høyere enn 150 grader. Pass på at du ikke stryker direkte på lydløse plagg som har børsta overflate. Her bør du legge mellom matpapir eller rett og slett et putetrekk.
Härkila Lynx Axis MSP er en jaktbukse som tåler mye bruk og slitasje. Under testing har membranen holdt det den lover i forhold til nedbør og vind. Jaktbuksa sitter høyt i livet og har generelt god passform.
Lundhags Makke Pro MS Pants er en avansert hybridbukse med avtakbare gamasjehemper, som er skjult inne i stoffet på buksa. Hybridbuksa har fem innstillinger på anklene, slik at du får strammet den ekstra godt rundt støvlene.
Gramjegerne kan ha interesse av Brynje Hiking, en lett og luftig turbukse av solide materialer, som også vil fungere bra som jaktbukse. Turbuksa tørker raskt dersom den blir våt, og har glidelåser av god kvalitet.
En av buksene som kan smykke seg med tittelen best i test, er den avanserte skallbuksa Brynje Expedition - en gjennomtenkt, robust og komfortabel skallbukse for seriøse friluftsmennesker.
Ukentlig vask av jaktbukser med Gore-Tex
Membranplagg som Gore-Tex bukser bør vaskes oftere enn man tror.
Jakter du hver helg, kan du vaske jaktbuksene ukentlig, iallfall hvis det er intensive økter med svetting, slakting og buksering av felt vilt. Svette er salt og fett som tetter porene samt tærer på teipen i sømmene. Blod og fett fra pelsen på dyret bidrar også til å tette porene. Det skal egentlig mye til for å vaske membranplagg for ofte, for overflata på slike ytterplagg tåler mye.
Så mye for å lukte villmann en halv sesong for å spare impregneringa lengst mulig.
Du bør reimpregnere for hver 3–4 vask. Den enkleste testen er å skvette litt vann på buksa. Hvis vannet ikke preller av, men begynner å trekke inn, er det på tide å reimpregnere.
Når du vasker jaktbuksa bør du lukke alle glidelåser helt. Årsaken er at en åpen glidelås gnager mer på plagget i løpet av den mekaniske «eltinga» under vasken, samt at en halvlukka glidelås får mye juling når plagget slynges rundt i vaskemaskina, særlig under sentrifugen.
Jaktbuksa skal ikke vaskes på vranga: Som sagt er overflata robust. Derimot kan innsida med membran – særlig på 2-lags jakker med løst innerfôr – være mer utsatt. Jeg vasker Gore-Tex med utsida ut, sier Fredrik.
Vil du være på den sikre sida, kan du vaske jaktklær i en vaskepose eller rett og slett putte de i et putevar. Da gnager innsida av trommelen mindre på plagget. Her fins det ellers spesielle poser som reduserer mikroplast- og fiberutslipp til miljøet.
Det er viktig å tørke en jaktbukse skikkelig. Hvis du legger fuktige jaktbukser i en plastpose og glemmer å pakke ut klærne de første to dagene, er det helt utrolig hvor mye det lukter, og du kan slite med å få vasket ut lukten.
Vi testet Brynje Antarctic bukse, som vil holde deg varm i mange, mange minusgrader, gitt at du har dratt en skallbukse utenpå. Som jaktbukse ligger Brynje Antarctics styrke i isolasjon og komfort.
SMARTE LØSNINGER: Jagdhund Alpin 4 vadmelsbukse utgjør en komplett gamasj.
Damer og jaktbukser
Det kan være vanskelig å finne en jaktbukse som passer godt for dame. De aller fleste av damene har nok opplevd å gå på tur ikledd en herremodell som er litt for lang på bena og med belte rundt livet.
Som eneste jaktbukse for dame i denne omgang, testet vi Deerhunter Lady Raven. Denne jaktbuksa har god strech i livet og er svært fleksibel og bevegelig. Damejaktbuksa kan være litt ettersittende, men føles ikke ubehagelig eller trang.
Den har børstet ytterstoff og er lydsvak. Vi opplever derimot at innerstoffet lager noe lyd. Dette er en relativt varm jaktbukse som passer best når det er under 10 minusgrader ute.
Vi er ikke helt fornøyde med pustemulighetene, men er du på utkikk etter en jaktbukse for dame, kan det være verdt å ta en titt på denne, hvis komfort og bevegelighet vektlegges mest hos deg.
Vadmelsbukse
I den grad regulering er nødvendig: Vadmel har pusteegenskaper på en helt annen måte enn hva du noensinne vil oppleve både fra Gore-Tex og bomull. Du kan riktignok gå deg varm og kjenne at du svetter i en vadmelsbukse, men svetten absorberes.
Den store fordelen med vadmelsbukser er at du da ikke er klam lenge når du stopper opp eller setter deg på post.
Vadmelsbukser er som regel helt lydløse, og passer godt til smygjakt.
Vi testet Jagdhund Alpin 4 vadmelsbukse for herre, som med sine funksjonelle detaljer og gode ull, fikk full pott av testpanelet.
Jagdhund Gamsleiten 2 er også testet for herre. Denne har ikke noe ekstra isolerende fôr, noe som gjør jaktbuksa lett og ledig uten at jeg plages av at den klør. Denne vadmelsbuksa egner seg for jegeren som går mye.
Impregnering av jaktbukse
Det er begrensa hvor mange vask som tåles før membranplagget må reimpregneres. Har du alltid sverga til impregneringsmiddel som vaskes inn, vil du kanskje få et lite sjokk:
Man tenker nok at det er best å få gnidd impregneringa mest mulig inn, omtrent som skoimpregnering, men det stemmer ikke. Et impregneringsmiddel som vaskes inn, vil impregnere innsida av jaktbuksa like mye som utsida, som vil gi dårligere pusteevne.
Det virker i grunn fornuftig: For du pleier ikke å pusse skoene fra innsiden?
Den beste impregneringen til jaktbukser er impregneringsmidler som sprayes på. Spray til det drypper av det, og la impregneringa trekke inn i tjue minutter. Tørk vekk det overskytende for å unngå skjolder. Til slutt aktiverer du impregneringa med varmebehandling. Jaktbuksa må være vasket godt, altså helt rent, på forhånd.
Ti bud for tech-plagg
1: Vask dressen ukentlig i den mest intense jaktsesongen hvis du jakter hver helg.
2: Bruk vanlig vaskemiddel, og ingen skyllemiddel/ tøymykner eller bleikemiddel.
3: Lufttørk klærne og reaktiver membran med tørketrommel, -skap eller strykejern.
4: Impregner plagget for hver 4. vask eller når du ser at vann ikke lenger preller av.
5: Bruk spray, ikke wash in-impregnering, og dusj plagget til det begynner å dryppe.
6: Tørk i 20 min. før du tar bort impregneringsrester, Bruk varmebehandling til slutt.
7: Vask klærne før du setter på lapper, for da fester limet best. Lapping bør også gjøres før du reimpregnerer plagget.
8: Rens borrelås med fingrene, ei nål eller en tannpirker for å få ut lodotter og rusk.
9: Skal du på lange jaktturer, er det lurt å ha med et reparasjonssett for goretex.
10: I tvil om vask og vedlikehold? Sjekk produsentenes nettsider! Der finner du ofte flere nyttige «gjør det selv»-tips.
Test av Jagdhund Alpin 4 jaktbukse
Jagdhund Alpin 4 er ei robust og varm jaktbukse i loden, som er foret med behagelig og myk bomull. Kombinasjonen av pustende ull, romslig snitt og lufteglidelåser gjør jaktbuksa fra Jagdhund veldig god.
Test av Jagdhund Alpin 4 jaktbukse: Legg-glidelås, webstramming, tåhempe og hælstropp utgjør en komplett gamasj. Men akkurat wire-hempa kunne vært bedre løst, f.eks med en strikk.
Gjennomtenkte jaktplagg i loden vokser ikke på trær. De dyrkes derimot i Østerrike, nærmere bestemt hos Jagdhund.
Noen av plaggene fra Jagdhund kan bli litt i meste laget «lederhosen», men de fleste har fokus på funksjon. Dette er virkelig tilfelle med buksa Jagdhund Alpin 4. Jeg har testa Jagdhund Gamsleiten 2, som jeg rett og slett la min elsk på. Og Jagdhund Alpin 4 er ikke mindre elskverdig.
Smart gamasj på Jagdhund Alpin 4
Jagdhund Alpin 4 leveres med solide bukseseler som festes rett i smedstolene. Her kunne jeg tenkt meg ei spenne som holdt dem samla i ryggen, for oss som ikke har aksler hogd i fire-tom fire. Linningen er høy i ryggen, noe som er en fordel når du sitter på post.
Jagdhund-buksa har utvendige stikklommer, samt lårlommer med glidelås. Venstre lårlomme har ekstra «halvlomme» med glidelås sideveis; fin til jaktpapirer i en ziplock-pose. Høyre lårlomme har stikklomme til foldekniv/ lommekniv (litt fiklete tilkomst).
Stille smyg: Lydløs vadmel, lufting og gode jaktdetaljer gjør dette til ei fin bukse for smyg og jakt med vekslende aktivitetsnivå.
30 cm glidelås utapå leggene åpner en ekstra legg-fold som gjør det lett å få Jagdhund Alpin 4 utapå vide jaktstøvler, før du etterstrammer med ei solid web-reim med spenne.
I front går webreima gjennom en gummiring med hempe som du kan feste frampå skolissene, slik at buksa holdes godt på plass nede.
Som om dette ikke var nok, følger det med wire med to plasthemper som festes på hver side og dras under hælen, slik at du har komplett gamasj. Wiren er dog litt i lengste laget, noe som gjør at hempene kan hoppe av.
Tips: Kort inn ved å sløyfe den ene hempa og dra wiren isteden gjennom wire-løkka. Strikk hadde vært bedre, om enn ikke så robust.
Grom for smyg
Kombinasjonen av såpass mange detaljer og tykk loden gjør sjølsagt sitt med vekta: Mens ei god membranbukse til jaktbruk gjerne veier 700-800 gram, klokker Jagdhund her tett på 1,4 kg. Nå er ikke dette vekt som du direkte vil oppleve som tyngende. Men ull er ikke vannbestandig. Det tåler noe regn, og blir ikke kaldt, men fuktigheta absorberes, og da blir det fort tungt.
Dette er altså ei jaktbukse best egna for relativt tørt og stabilt vær. Men da glimrer til gjengjeld Jagdhund Alpin 4 med sine funksjonelle detaljer og gode egenskaper basert på ull:
Der ei membranbukse blir klam innvendig, vil svetten din absorberes, slik at du er like tørr når du setter deg på post eller om du må stoppe og vente på bikkjelosen. Ulla er helt lydløs, uten gnissing mellom buksebein eller klasking mot kvister og busker. Perfekt til smyging når det er kaldt i været!
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Lydløs og luftig
Smarte jakt-detaljer
MINUS
Savner spenne som samler bukseselene
Test av Jagdhund Gamsleiten 2
Vadmelsplagg har så smått fått sin renessanse etter tiår dominert av Gore-Tex bukser. Jagdhund Gamsleiten viser at det er er på høy tid, for ull har mye å by på for jegere.
Lett og luftig: Vadmel i seg sjøl puster godt, men lufting på lårene gjør Jagdhund Gamsleiten enda luftigere.
Jagdhund Gamsleiten 2
Produkt: Vadmelsbukse (unisex) uten fôr
Materiale: 95% ull, 5% alpakka
Detaljer: Lufting i lårene, to stikklommer foran, stor lårlomme (venstre) uten glidelås, liten knivlomme (høyre)
Merk først at det ikke er ull alt som glitrer i grønt: En del rimeligere bukser er laga med større eller mindre innslag av viskose, som er trefiber som ikke har isolerende egenskaper i seg sjøl.
Plaggene fra den østerrikske produsenten Jagdhund Gamsleiten er derimot laga hovedsakelig av ull, med litt innslag av alpakka i dette tilfellet:
Jagdhund Gamsleiten 2 er en modell som egner seg for tidligjakta eller for den som går mye: Her er det nemlig ikke noe ekstra isolerende fôr, noe som gjør jaktbuksa lett og ledig uten at jeg plages av at den klør. Derimot er det glidelås med myggnetting på innsida av begge lår. Det gjør at du raskt og enkelt kan regulere temperaturen.
«Jagdhund Gamsleiten byr på vadmelens supre isolerende og pustende egenskaper. Den tåler litt dogg, men i regn blir den tung og blaut.»
Jagdhund Gamsleiten er ellers en enkel modell: Beinavslutningene er rette, uten strammereimer eller gamasjehemper, slik «storebror» Alpin 4 har. Det er ingen baklommer i det hele tatt, og kun enkle stikklommer uten glidelås på sidene.
Litt ekstra høyde bak på ryggen gjør at du slipper rørleggersprekk når du setter deg til på post.
Det eneste som gjør at toppscore på terningen ryker, er lårlommene. Det er ei smal knivlomme på høyre lår og ei større lårlomme uten glidelås på venstre side. Knivlomma oppleves ikke som spesielt anvendelig, fordi det krever kniv av en relativt eksakt størrelse, både for å få den nedi og for å få den opp igjen.
Lårlomma på venstre side er plassert på framsida, noe som gjør at den fort strammer hvis du putter noe av særlig volum oppi der. I fraværet av glidelås kan den bli stående å smågeipe, noe som samler litt bøss.
Men ellers byr Jagdhund Gamsleiten på vadmelens supre isolerende og pustende egenskaper.
Jagdhund Gamsleiten tåler litt dogg fra graset, men i regn vil du oppleve at den fort blir tung og blaut. Den oppleves perfekt for smyg og er fleksibel for hundeføreren som skifter mellom aktivitet og venting.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Lydløs og lett
Kløfri ull
Lufting i lårene
MINUS
Lommerusk
Test av Härkila Lynx AXIS MSP jaktbukse
Härkilas Lynx-serien består av plagg som egner seg for smyg og lydløs jakt. Härkila Lynx AXIS MSP er en bukse med flere fine detaljer. Härkila buksa har god passform og er slitesterk.
Lydsvak: Härkila Lynx bukse AXIS MSP utmerker seg med god kamuflasje og en overflate som er egnet for smyg.
Härkila Lynx AXIS MSP bukse
Materiale: Ytterstoff og fôr i 100% polyester + 2-lags HWS-membran
Härkila Lynx er en serie plagg designet for å være lydløse og skjule smygjegeren godt.
JEGER har testet jaktbuksa Härkila Lynx Axis MSP. En Härkila bukse som føyer seg pent inn i Lynx-kolleksjonen med tilhørende fleece og ytterjakke.
Yttermaterialet og fôret er som på ytterjakka: Härkila Lynx Axis MSP har mykt polyestermateriale som er supplert med membranen Härkila Weather System (HWS), som holder både vind og nedbør der du helst ser at det hører hjemme – på utsiden.
Härkila-buksa har åpne stikklommer foran, to romslige cargolommer med vanntette glidelåser på lårene, samt korte ventilasjonsglidelåser på utsiden av lårene med netting under. Det er tett med brede beltehemper samt knapper for feste av bukseseler.
Jaktbuksa er forsterket med cordura rundt leggene og kan justeres med klips og trykknapper. Det er også borrelåsjustering på baksiden ved knærne.
Härkila Lynx Axis MSP sitter passe høyt i livet, og det er generelt en god passform. Den er ikke for posete nedover beina, noe som er lurt på en bukse til smygjakt. Den myke materialoverflaten gir lite lyd og bidrar til god komfort.
Härkila Lynx buksa ser ut til å tåle mye bruk og slitasje, og membranen har så langt holdt det den lover i forhold til nedbør og vind.
AXIS MSP-kamuflasjen egner seg godt i de fleste terrengtyper i barmarksesongen.
Härkila Lynx AXIS MSP er med andre ord et meget bra valg for den som er ute etter en stille allroundbukse til jakta.
Arcteryx Zeta imponerer: I dag vil folk flest gjerne ha skallplagg som kan ta av for all slags vær, og samtidig være lette og solide. Arcteryx Zeta LT er en Gore-Tex bukse spesiallaget for folk som beveger seg til fots.
ARCTERYX ZETA: Buksa fra Arcteryx gjør jobben i vår test
Arcteryx Zeta LT er en bukse som er spesiallaget for folk som beveger seg til fots. Det er lagt vekt på en minimalistisk stil, der hver detalj er vurdert opp mot vekt og funksjonalitet.
Arcteryx Zeta er en bukse med tynt og mykt materiale med Gore-Tex membran, som skal sikre at nedbør holder seg på utsiden, samtidig som kondens slippes ut – i større eller mindre grad.
Når det gjelder detaljer, er det lange langsgående glidelåser på yttersiden av begge beina. Det betyr gode ventilasjonsmuligheter. Videre har Arcteryx Zeta LT et belte med en enkel spenne i livet. Nederst på beina har produsenten dratt et sterkere stoff hele veien rundt, og der er det også mulighet for justering med strikk.
Hva gjelder utforming og passform, så er Arcteryx Zeta en romslig og behagelig bukse. Det er god plass til longs under dersom det er ønskelig, og det er vesentlig i et kaldt klima. Etter vår mening fungerer Arcteryx buksa også som en super overtrekksbukse, og den tar veldig liten plass i sekken når den ikke er i bruk.
Materialkvaliteten er det ingenting å si på.
På minussiden så har vi ikke mye å komme med, men helt lydløs er denne buksa selvfølgelig ikke, dersom det skulle ha betydning. Vår konklusjon er at Arcteryx Zeta LT er en meget lett, solid og gjennomtenkt turbukse, som nok ikke skuffer den som velger å investere i den.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Svært lett, tar liten plass
Romslig og fin passform
Fullgode allværsegenskaper
MINUS
Ikke lydløs om det betyr noe
Test av Sitka Timberline bukse
Sitkas bukse Timberline leveres med stretch, atletisk snitt og ekstra robust stoff. Sitka buksa kan fungere godt for noen, men det kan også bli et smalt produkt – bokstavelig talt.
SITKA TIMERLINE PANTS: En Sitka bukse som skiller seg ut fra flokken av friluftsbukser, men det er nok lurt å prøve passform før kjøp.
Sitka Timberline bukse skal være særlig godt egnet for røffe forhold ved middels til lave temperaturer.
Basismaterialet til buksa er polyester med 4-veis stretch, samt YKK glidelåser. Materialet er mykt og komfortabelt, og det er merkbar stretch.
Sitka bukse har stikklommer med glidelås foran, samt lårlommer på begge ben. Sitka Timberline har avtakbare bukseseler og det er et solid antall beltehemper hele veien rundt livet. Buksa er videre forsterket i setet og på knærne, og det er faktisk puteinnlegg i knepartiet.
Det er første gang vi ser det på en friluftsbukse.
Lavt liv
Sitka har laget en bukse som virker meget solid og vil nok holde i flere sesonger, selv for svært aktive jegere.
Sitka Timerline pants har en såkalt «athletic fit». Det betyr et ganske kroppsnært snitt, men det er primært over lårhøyde.
Videre er buksa skåret lavt i livet. Dette er gjort bevisst fordi man mener det funker bra i forhold til sekk og hoftebelte. Lav profil i livet er noe enkelte liker, og andre ikke. Undertegnede ville nok foretrukket et litt høyere snitt, men det blir en personlig greie.
Ekstrautstyr: Putene i knepartiet kan fjernes om man ikke ønsker å bruke dem.
Djevelen i detaljene
For en atletisk jeger i høyt driv kan buksa være et godt valg. Polstringen i knærne er en artig detalj – og har du ikke behovet, kan de enkelt tas ut. På plussiden setter vi også gode lommeløsninger og et heftig kamuflasjemønster.
Men det er forbedringspotensiale på noen detaljer: Gylfåpningen er forholdsvis kort. Bukseselene kunne med fordel vært noe lengre, og beltehempene burde vært en centimeter bredere for å få plass til litt brede belter.
Det er heller ikke noen innstrammingsmulighet nederst på beina, og det er en detalj som vi savner.
Det er ingen tvil om at Sitka Timberline pants er et robust produkt. Buksa kan være et riktig valg, men vi tror det er ganske avhengig av hva man trives med av benklær og foretrekker av detaljer på fritidsplagg.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Solid med stretch
Fine lommeløsninger
Kamuflasjemønster
MINUS
Lavt liv er ikke for alle
Ikke ankelstramming
Pirk på enkelte detaljer
Test av Lundhags Makke Pro Ms Pant
Lundhags Makke Pro er ei hybridbukse tenkt for vinterlig bruk til fots og på ski. Detaljene er gjennomtenkte, men et par tidlige slitasjetegn overrasker, til Lundhags Makke å være.
LUNDHAGS MAKKE: Lunhags Makke Pro er behagelig i bruk, og har gode, gjennomtenkte detaljer.
Lundhags Makke Pro Ms Pant
Produkt: Fritidsbukse i voksa LPC polyester-/ bomullsblanding (65/35 %, 235 g m2) med forsterkninger i Schoeller Keprotec ved vrista, vanntette paneler på knær og sete.
Detaljer: Lufteglidelås m/ netting på lårene. Toveis glidelås m/ hempelås i anklene m/ lufting.
Sjøl om Lundhags Makke Pro ikke er ei tett membranbukse, har Lundhags spandert på lufting mellom lårene, noe som øker temperaturomfang og anvendelsesområde.
Øverste del av lommefôret på frontlommene har netting som gir ekstra lufting. Andre detaljer er romslige lårlommer på begge sider, høyre lomme med innvendig strikklomme for mobiltelefon eller GPS.
Lundhags Makke Pro har strikkstramming med borrelås i livet.
Smarte detaljer
Pro MS Pants er Lunshags tykkere utgave av sommerbuksa Makke, tiltenkt vinterbruk. Særlig vises dette på beinavslutninga, der ekstra innlegg med 30 cm toveis glidelås gjør det lett å få buksa utapå tykke vinterstøvler.
Lundhags Makke Pro har integrerte, avtakbare gamasjehemper skjult i en fold i stoffet. Fem trykknapp-innstillinger på anklene gjør at du får stramma buksa godt rundt støvelleggen.
Dette er ei avansert hybrid-bukse, der tankegangen er at man bruker det stoffet som er best egna til de ulike delene: Lundhags Makke er hovedsakelig laga i polyester- og bomullsblanding, men i rumpa og over knærne er det stretchstoff som skal være vanntett. Ankelforsterkninger i Keprotec beskytter litt ekstra hvis du bruker truger eller fjellski med stålkanter.
Nettopp de mange overgangene mellom ulike stoffpaneler og alle sømmene dette medfører, er den største utfordringen for Lundhags Makke: Relativt tidlig merka jeg at regn slipper inn i overgangen fra bomull til vanntett stretch over knærne. Dette kan nok avhjelpes med litt reimpregnering.
Innvendig i skrittet er det brukt teip i begge retninger. Den i folden mellom lårene har sluppet helt, og den langs rumpesprekken er i ferd med å løsne. «Gummibelegget» som trolig utgjør en del i vanntettheten, viser synlige tegn på perforering.
Nå skal det tilføyes at jeg omtrent har bodd i Lundhags Makke Pro MS Pants gjennom store deler av sommeren og høsten. Men jeg synes det er tidlig at det kommer såpass åpenbare tegn på slitasje på et produkt til denne prisen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
God stoffkvalitet
Behagelig stretch
Lufting
MINUS
Lite vannbestandig
Teipen slipper
Test av Fjällräven Vidda Pro
Fra det rikholdige utvalget av Fjällräven G-1000 turbukser, har vi testet Vidda Pro, som har ganske standard utforming. Fjällräven Vidda pro har normal midje og en passe romslig utforming.
G-1000: Fjällräven Vidda Pro turbukse testet til jakt
Fjällräven Vidda Pro har figursydde knær, og nederst på beina er det en elastisk stroppejustering med trykknapper.
Vidda Pro byr på seks praktiske lommer, og det inkluderer både en økse- og kartlomme. Bortsett fra en stikklomme foran, har lommene klaff med trykknapp.
Fjällräven Vidda Pro et dobbelt lag av det slitesterke materialet G-1000 over sete og knær. Det er til og med lagt inn åpning til knebeskyttere, dersom du skulle ønske å benytte det.
Fjällräven Vidda sitter passe tett og godt, og det lette materialet blir bare mykere med tiden. Komforten er med andre ord flott.
Buksens begrensning er at det voksede materialet ikke holder særlig stand mot reell nedbør, så i slike situasjoner må overtrekksbukser til.
Strammereguleringen nederst på beina tillater ikke helt presis stramming rundt jaktstøvlene, men det spiller ikke noen stor rolle på en bukse som uansett ikke er vanntett.
I sum mener vi Fjällräven Vidda Pro er et meget godt valg hvis du ønsker en lett og luftig turbukse, og da spesielt i barmarkstiden.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Lett og luftigmateriale
Bra slitestyrke
Sitter som et skudd
MINUS
Ikke for regnværet
Ellers bare småpirk
Test av Brynje Hiking turbukse
Vår test av turbukser viser at Brynje Hiking er lett og luftig med et komfortnivå som tilhører sjeldenhetene. Fungerer den som jaktbukse?
TEST: Turbuksa Brynje Hiking er særdeles komfortabel og kan passe mange.
Vi testet turbuksa Brynje Hiking, som er laget av Shoeller dryskin, et tolags softshell-matriale.
Når det gjelder detaljer, har Brynje buksa to stikklommer med glidelås, to lårlommer med glidelås, samt to baklommer. Alle lommer har foring av lett nettingmateriale, noe som bidrar til ventilasjon.
Det er et passe antall beltehemper. Buksebena er rette, uten noen form for justering nederst.
Test av turbukser til jakt
Brynje Hiking har en moderne og slank fasong, som falt godt i smak da vi testet turbukser til jakt. Buksa er relativt tettsittende, så det er ikke noe unødig sleng i buksebena. Buksa utmerker seg med særdeles god komfort. Dette skyldes den myke og uvanlig behagelige innsiden, kombinert med at stretchmaterialet gir god fireveis-elastikk.
Den lave vekten bidrar også til godfølelsen. Materialene virker solide, og de passe dimensjonerte glidelåsene er tilsynelatende også av god kvalitet. Brynje har laget en bukse som er luftig og lett, og tørker raskt dersom den først har blitt våt.
Vi kan ikke finne mye å pirke på, men flate lårlommer i front er generelt mindre pakkvennlige og anvendelige enn tilsvarende på siden av låret – i hvert fall om de skal brukes til mer enn noen hundeposer. Men du kan alltids la være å fylle dem, og da er buksa fortsatt tipp topp.
Vår konklusjon i testen er at Brynje Hiking er en anvendelig turbukse med et komfortnivå som tilhører sjeldenhetene – så til de grader, at det alene er nok til å forsvare prislappen. Buksa kan brukes hele året, men er i sitt ess vår, sommer og høst. Et meget bra kjøp, og godt egnet som jaktbukse.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Uvanlig god komfort
Lett og luftig
Slitesterk
MINUS
Pirk på lårlommer foran
Test av Brynje Expedition bukse
Brynje Expedition er en kraftig skallbukse som er laget for de tøffeste forhold, enten det er ekspedisjon, langtur eller dagstur.
For krevende bruk: Brynje Expedition er skallbuksa å velge dersom man venter krevende forhold.
Brynje Expedition bukse
Materiale:Schoeller WB formula (77% polyamid, 17% polyuretan, 6% elastan)
Brynje har nemlig ikke spart på verken materialer eller detaljer ved produksjonen av skallbuksa Expedition.
I utgangspunktet er dette en selebukse – eller salopette som det kalles på fint – der overdelen dekker godt oppover bryst og rygg. Den er laget av Schoeller WB formula tre-lags materiale, der membranen har en vannsøyle på 20 000 mm.
Skallbuksa er således vindtett, bra vannavstøtende og med pustende egenskaper. Videre har skallbuksa solid Kevlar-forsterkning på knærne og på innsiden av anklene. Det myke materialet har en merkbar fireveis-stretch, noe som bidrar til god bevegelighet og komfort.
Enkel å få av og på
Toveis-glidelåser med overliggende klaff går i full lengde langs beina. Det betyr enkel av- og påkledning, uovertruffen mulighet til å variere luftingen, samt hurtigere tørking om påkrevet. De vannavvisende glidelåsene fra YKK fungerer utmerket.
Brynje Antarctic pants vil forøvrig fungere godt som et mellomplagg under denne skallbuksa.
På innsiden av buksebenas nedre del er det innvendige gamasjer, med krokfeste til jaktstøvlene.
Passformen er romslig og bra, så her er funksjonalitet satt i høysetet. Overdelen, som kan justeres inn i livet med borrelåsklaffer, har god elastikk som ivaretar komforten bra.
Lårpartiet virker noe slankere enn delen nedenfor knærne, som trolig er utvidet litt i tilfelle brukeren har kraftig skotøy med litt skafthøyde.
Dette er en gjennomtenkt, robust og komfortabel bukse for seriøse friluftsmennesker. Det er fint lite å pirke på. Buksa er ikke lett, men det er vanskelig å oppnå med en avansert skallbukse som dette.
Noen synes nok prislappen tynger. Alt i alt er Brynje Expedition likevel en skallbukse som bruksmessig innfrir forventningene når man først har åpnet lommeboka.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Meget solide materialer
Funksjonelle løsninger
Komfortabel passform
MINUS
Stiv pris
Test av Brynje Antarctic pants
Brynje Antarctic bukse er ment som både et ytterplagg i oppholdsvær og som et mellomplagg når været er mindre godt.
Smalt spekter: Brynje Antarctic bukse er varm og komfortabel, men i jaktsammenheng blir det et nisjeprodukt.
Brukerne av Brynje Arctic-undertøy vil kjenne igjen konseptet: Brynje Antarctic bukse er av tettstrikket merinoull med noe polyester ytterst og supplert med syntetisk thermonetting innerst mot kroppen.
Buksa har en forholdsvis tettsittende passform, uten at det blir stramt eller ubehagelig. Snittet er helt fint og Brynje Antarctic er en bukse det generelt er behagelig å ha på. Slik sett føles den nærmest som ei joggebukse som man kan bruke i heimen.
Men Brynje Antarctic er ingen inne-bukse, for her snakker vi virkelig topp fyring: Det skal være svært kjølig eller direkte kaldt før den kommer til sin fulle rett.
For nettopp isolasjon og komfort er plaggets styrke: Med skallbukse utenpå kan du greie deg utmerket i arktiske strøk og takle de tøffeste forhold.
Smalt konsept
Uten skallbukse er derimot Brynje Antarctic bukse mer utsatt for slitasje og skader: Til å jage rundt i kjerr og kratt er den mindre egnet. Det tvinger fram et betimelig spørsmål som mange jegere nok vil stille seg omkring konseptet til jaktbruk:
Hvor mange vil basere seg på to bukser versus å ha kun en allværsbukse i kombinasjon med en stillongs? Jeg tror brorparten er konservative her av praktiske grunner, også fordi vind fort blir et tema på rypefjellet eller i andre utsatte strøk.
Ellers har Brynje Antarctic bukse to stikklommer med glidelås foran, samt forsterkede partier i baken og på knærne. I midjen er det ingen beltehemper, men et bredt elastisk parti med strammesnor. Nederst på beina er det enkle avslutninger.
Jeg synes lommeåpningene kunne vært litt større, og mangelen på både beltehemper og selesystem vil være et minus for noen, især i en ytterplagg-setting. Videre blir naturligvis tørketiden merkbar med såpass tykk og solid ullkvalitet.
Totalt sett mener vi Brynje Antarctic bukse er en innertier for ekspedisjoner og opphold i arktiske strøk, samt på lange vinterturer. I jaktsammenheng vil den være mest aktuell for en nisje med et særskilt behov, og det er i dette lys karakteren er satt.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Isolasjonsegenskaper
Komfort
Varmt mellomlag i kulde
MINUS
Tåler ikke røff bruk alene
Takler vind dårlig
Litt pirk på detaljer
Deerhunter Lady Raven Trousers Elmwood
Mange sliter med å finne jaktbukse for dame, og ender opp med å velge store herrejaktbukser som er for lange i beina. Vi testet Deerhunters jaktbukse for dame Lady Raven Trousers Elmwood.
JAKTBUKSE DAME: Jaktbuksa er svært behagelig å ha på, men den er litt varm på grunn av begrenset luftemulighet.
Deerhunter Lady Raven Trousers Elmwood
Produkt: Jaktbukse for damer
Materiale: Ytterstoff i polyester, forsterkninger i polyamid.
Hvis du tilhører kategorien «dame med litt mage, rumpe og lår», er det nemlig ofte vanskelig å finne både tur- og jaktbukser som er behagelige å ha på.
Deerhunter Lady Raven er en jaktbukse for dame, laget med god stretch i livet og er svært fleksibel og bevegelig. Selv om den er litt ettersittende, føles den ikke trang og ubehagelig. Den har børstet ytterstoff og er følgelig lydsvak. Det eneste som lager litt lyd, er innerfôret.
Svakheter
Deerhunter Lady Raven sitter veldig behagelig på og vil nok passe de fleste damer med litt former. Har du prøvd mange jaktbukser og syns de er for trange i livet, bør du prøve denne buksa!
Merk at den er noe stor i størrelsen og medium høy i livet.
Dessverre virker det som det er en svakhet med trykknappene i livet: Selv om jaktbuksa ikke må «tvinges igjen», har det skjedd flere ganger at knappene har gått opp, selv med lite motstand.
Det skjer ikke hver gang buksa brukes, men oftere enn med andre jaktbukser jeg har prøvd som har sittet stramt med tilsvarende trykknapper i livet.
Det er ikke noen vanlig knapp som sikring, noe som eventuelt kunne løst prekære situasjoner, men du kan selvsagt bruke belte i tillegg.
Deerhunter Lady Raven jaktbukse for dame har en stor lårlomme med både knapper og glidelås. I tillegg er det to stikklommer høyere opp med glidelås. Det er forsterkninger på rumpe og knær.
Nedover anklene er det en glidelås, men ingen strammefunksjon.
Damejaktbuksa er relativt varm og passer best når det er under 10 grader ute. Går du rolig og ikke er svett av deg, tåler den nok litt høyere temperaturer før du blir klam.
Men den har ikke spesielt gode pusteegenskaper eller noen form for luftemuligheter.
Alt i alt er det en veldig behagelig og varm jaktbukse å ha på, og Lady Raven er blitt en favoritt på kjøligere dager på grunn av passform og fleksibilitet.
Men på grunn av knappene i livet og mangel på lufting, er ikke dette en jaktbukse for dame som rekker helt til topps i testen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Godt snitt
Stretch Varm
MINUS
Ingen lufting
Dårlige knapper
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.