De beste jaktjakkene

Jaktjakka skal tåle både vind, vær og slitasje. En jaktjakke må ha praktiske løsninger, god hette og lommer for ammunisjon og jaktradio. JEGER kårer best i test blant 34 jaktjakker.

kvinne ikledd jaktjakke
JEGER kårer testvinner blant 34 jaktjakker

Hvilken jaktjakke som passer best for deg, kommer an på jaktformen din. Sitter du mye stille på post på vinteren, trenger du en jaktjakke som holder godt på varmen. Går du mye i skiftende vær, må jaktjakken være både vannavstøtende og ha gode pusteegenskaper.

Enkelte jakker er spesialsydd for spesielle behov, som hundeførerjakker. Noen jakker skal ha høy synlighet av sikkerhetshensyn, andre har kamuflasje som lar deg forsvinne i terrenget. Uansett bruk, bør jaktjakken ha gode og praktiske løsninger for utstyr.

Med JEGERs store test av jaktjakker, vil du finne den jakken som passer best til deg. Vi har testet kamuflasjejakker, skalljakker, ponchoer, anorakker, tweedjakker og ulljakker. Vi har også testet jaktjakker spesiallaget for damer.

Det er viktig å ta godt vare på jaktjakken, slik at den holder i lang tid. Vi har intervjuet kvalitetskontrollør og tekstilekspert hos Bergans, Anne Granerud, og fått de beste tipsene til vedlikehold av isolasjonsjakker og dun- og skalljakker.

Jaktjakker for alle jaktformer

Når det kommer til høy synlighet, var Dovrefjell Hunter Vision en av favorittjakkene i testen. Hunter Vision er en romslig og heldekkende anorakk med oransje markeringer som gir god synlighet både i skogen og på vidda.

Hvis målet er å ikke bli sett, og i stedet forsvinne i terrenget, var det fleecejakken Härkila Lynx som stakk av med seieren. Härkilas jaktjakke med kamuflasjemønster er laget i slitesterkt materiale som kan minne om softshell.

Når det gjelder ulljakker for kalde jaktdager, stiller Jagdhund i en egen klasse for seg med modellen Gamshorn. Jaktjakken er laget av 95% ren ull og 5% alpakka, den er lydløs og luftig og har mange gode jaktdetaljer.

Av jaktjakkene for dame, var det norske Dale of Norway som klatret helt til topps i testen med modellen Fjellanorakk Weatherproof. Med lekkert design, lydløst og varmt materiale og romslig passform, fikk jakken full pott i testen, til tross for den noe stive prisen.

Testens beste skalljakke var Brynje Expedition. Den solide og detaljrike jakke har mange funksjoner og fikk full pott i vår test av jaktjakker.

Kvinnelig jeger med hund tester Pinewood Abisko 2.0 jaktjakke for damer
Test av jaktjakke for damer: Pinewood Abisko 2.0 er en jakke vi er blitt svært glad i til vinters bruk.

Vedlikehold av jaktjakker

– Altfor mange er for raske med å hive jaktjakken i vaskemaskinen, sier kvalitetskontrollør og tekstilekspert Anne Granerud.

Med over 14 års fartstid hos Bergans, vet hun hva hun snakker om. Granerud er stort sett å finne i systua eller i laboratoriet, hvor hun blant annet tester slitestyrke og vannsøyle på tekstilene som skal brukes til jakker, bukser og soveposer.

Ikke minst er tekstilenes tilstand etter flere runder i vaskemaskinen en viktig del av testrutinene. 

– Å hive en møkkete jaktjakke rett i vaskemaskinen gjør vondt verre. Blod og skitt løser seg lett opp i kaldt vann og kan fjernes med en klut før du eventuelt vasker plagget. Om du tyr direkte til vaskemaskinen, er det fort gjort at du bare løser opp møkka og at den setter seg i fibrene. Da er det vanskeligere å få jaktjakken ren, sier Granerud.

Vi testet Dovrefjell Jeger'n som er en lang jaktanorakk med flere smarte jaktdetaljer, selv om den bærer preg av enkelhet.

Riktig stell er viktig for miljøet

På laboratoriet blir stoff til isolerende klær med dun og syntetfyll direkte mishandlet: En egen maskin gnir stoffene mot hverandre 100.000 ganger eller mot sandpapir 5000 ganger. En annen måler hvor mye styrke som kreves for å rive stoffet i stykker, mens en tredje maskin måler vannsøyle. 

– Det er viktig for miljøet at vi lager ting som holder lenge. Men det er også viktig at brukerne steller plagg og utstyr riktig. 

Det er for eksempel bare tøys å bruke tøymykner eller spesialvaskemiddel for skall- og dunprodukter. Graneruds spesialtips er å bruke et såpestykke med oksegalle rett på de verste flekkene. Såpa koster godt under 100-lappen hos Clas Ohlson.

Vi testet den lange anorakken Norrøna Kvinnherad Flex2 Smock. Jakken har gode jaktdetaljer som radiolomme med antenneutgang, romslig frontlomme, to ammo-lommer og hette uten stramming.

Vi testet også Pinewood Abisko 2.0, en jaktjakke spesiallaget for damer. Jaktjakka oppleves som lun og god, uten å bli for tung å bære på. Jakka er en ren damemodell og har fint snitt og stramming i livet og bunnen. Jaktjakka har også avtagbar fuskepels.

Gjør det enkelt

Når du en gang iblant blir nødt til å vaske isolasjonsprodukt i vaskemaskinen, holder det lenge med Milo og 30 grader. Men kjør tre-fire ekstra skyllinger etter endt vask om det er dun i jaktjakka:

Såpa legger seg oppå dunet og gjør det tyngre. Fjærene mister spenst og klumper seg. Da forsvinner de isolerende egenskapene.

Dunjakker må tørkes skikkelig. Da er tørketrommelen god å ha. 

– Hiv i tillegg inn 3–4 tennisballer slik at dunjakka blir banket ekstra godt inne i trommelen.

Under et besøk på en av fabrikkene Bergans samarbeider med i Kina, lærte Granerud seg et lurt triks. Etter at arbeiderne hadde fylt kanalene i dunjakkene og sydd dem sammen, la de jakkene på et bord og banket dem med stokker rullet i avispapir. 

– Det får dunet til å fordele seg jevnt, og bør egentlig gjøres jevnlig. Du kan se det selv hvis du sitter på post med en lang dunjakke: Rompepartiet blir klemt flatt av vekten din, og dunet skvetter ut til siden. Bank litt på jakka, så legger fyllet seg på plass igjen. Da vil du oppleve at jaktjakka varmer godt hele tiden, sier hun.

For syntetisk fyll som primaloft er ikke ekstra grundig skylling etter vask like prekært, ei heller tørking i trommel.

dame fikser jaktjakke
Kvalitetskontrollør og tekstilekspert Anne Granerud hos Bergans

Bruk en stein

Granerud har akkurat kommet hjem fra sin årlige «Tour de Sy», der Bergans reiser rundt med sybil over store deler av landet og reparerer klær, deriblant en del jaktklær.

– En gjenganger på reparasjonsfronten er glidelåser. Mange tror at jakken eller soveposen må kasseres om glidelåsen ikke lukker ordentlig, men det er faktisk en veldig enkel fiks. Ofte er det bare hempen som trenger litt omsorg, sier hun. 

Glidelåshempen blir litt slitt hver gang du åpner og lukker den. Er du hjemme, kan du bruke en tang for å klemme sammen «munnen» på hempen igjen.

– Er du ute og får problemer, holder det ofte å legge hempen mellom to steiner og gi den noen forsiktige kakk ovenfra med en tredje stein, sier hun. 

Testvinneren i denne omgang ble Arcteryx Atom LT Hoody, som fikk full putt. Dette er en multianvendelig, lett og komfortabel isolasjonsjake som fungerer like godt som jaktjakke som hverdagsjakke.

Kaster helst ikke

På systua til Bergans står det metervis med tekstilrester, tråder og glidelåser i ulike farger. Granerud har som mål at svært lite skal kastes. 

– Ofte dukker det opp en kunde som skal reparere en gammel jakke. Da er det fint at vi har tatt vare på akkurat det stoffet. Se her, disse stoffene ble brukt i dunjakker før jeg begynte hos Bergans, peker hun. 

Når et produkt likevel må kasseres, tar Anne og kollegene vare på mest mulig. Deler av jakker lagres for fremtidige reparasjoner, eller sys om til poser for oppbevaring av utstyr.

Og dunet? Det suges inn i en spesialbygd støvsuger som tømmer jakken eller soveposen. Etter endt reparasjon, pumpes dunet tilbake før plagget sys igjen.

LES OGSÅ: Test av Chevalier Highland XLT Long Coat

Evig turliv

På vei ut døra blir jeg oppmerksom på en sliten skinnsekk i en glassmonter. Det er ryggsekken med meis som sykkelreparatør og jeger Ole Ferdinand Bergan lagde i 1909 fordi han fikk vondt i ryggen av datidens sekker. Resten er historie, som det heter. 

– Faktisk har vi tilbudt reparasjoner i over 100 år, men vi har ikke alltid vært like flinke til å markedsføre det. Nå håper jeg at flere får vite at vi gjerne hjelper til. Målet er at produktene skal leve lengst mulig, sier Granerud.

Slik får du maks varme, hver gang

  • Vask bare når du må! Du kommer langt med å fjerne flekker med en klut. 

  • Legg deler av plagget eller soveposen i bløtt i kaldt vann før du skrubber bort skitt med en klut.

  • Bruk det middelet som er best egnet for den konkrete flekken. Er det skismøring, vil skirens fungere best.

  • Dunjakker og dunsoveposer må skylles flere ganger for å få bort såperester etter maskinvask.

  • Bruk tørketrommel på utstyr som er isolert med dun. Det trengs ikke for produkter med syntetisk fyll.

  • Bank dunplagget mens det tørker, enten med tennisballer i tørketrommelen eller med en teppebanker.

  • Også ute på tur er det lurt å banke plagget jevnlig, slik at dunet flyter rundt i stedet for å klumpe seg. 

Test av Dovrefjell Jeger'n anorakk

Dovrefjell Jeger'n anorakk koster en fjerdedel av mange andre jaktanorakker. Dermed blir selvsagt forventningene også deretter. Så hva får du for en billig penge?

Dame ikledd Dovrefjell Jegern jaktanorakk
Har mye, mangler litt: Dovrefjell Jeger'n anorakk er en jaktanorakk som «gjør jobben», men har litt forbedringspotensial.
Dovrefjell Jeger'n anorakk

Produkt: Sid jaktanorakk

Materiale: Ikke oppgitt. Vanntett, vindtett og ventilerende

Størrelse: S-3XL

Vekt: ca 1050 g (L)

Pris: 1499,-

Leverandør: Friluftsmagasinet AS

skala
4/6

Dovrefjell Jeger'n anorakk fra Friluftsmagasinet følger opp den nye trenden med lange jaktanorakker. Den har flere smarte jaktdetaljer, selv om den bærer preg av enkelhet.

Jeger'n jaktanorakk har toveisglidelås for lufting eller full åpning langs hele venstre side, altså kun på en side. Videre er det hempe for skogsantenne på begge skuldre, to brystlommer med glidelås, to atskilte frontlommer, avtakbar hette, stramming til hetta samt i midjen og nederst på jakken.  Passformen føles god, selv til en jentekropp.

De første turene dømte jeg hetta sønder og sammen, da den ikke engang fungerte i medvind. Heldigvis var det en brukerfeil: Jeg måtte «dra til» kraftig før jeg omsider fikk strammet hetta ordentlig. 

Hetta er likevel ikke optimal i mye sidevind, siden den er ganske grunn. Til gjengjeld får du godt sidesyn, så det er en avveining av hva du foretrekker. 

Det er fint å kunne åpne glidelåsen i siden, enten for å lufte eller for å få bedre bevegelighet rundt lårene når du går. Som med lignende anorakker, får du den gode fordelen ved at jakken går godt over rompa. 

LES OGSÅ: Test av Dovrefjell Hunter Vision.

Anorakken ser ut til å være laget i samme stoff som Dovrefjell Jeger´n jaktdress. Det betyr en membran som puster ganske lite, men til gjengjeld føles den ganske myk og varm med børstet ytterstoff. I rolig aktivitet fungerer anorakken slik sett relativt bra. 

Det er likevel de tekniske egenskapene i stoffet som trekker ned i denne testen: For min del har anorakken for dårlige pusteegenskaper og føles altfor fort klam. Ved nedbør kjennes det ut som om jakka klistrer seg litt til kroppen. 

Ellers er det en kurant jakke til en kurant pris: Anorakken har enkle og nyttige finesser, men jeg ville gjerne hatt lufting på begge sidene. Hvis du bare trenger en billig jaktanorakk uten å stille de høyeste tekniske kravene, vil Dovrefjell Jeger'n anorakk fungere greit så lenge du unngår kraftig regnvær.

JEGER tester jaktjakker og annet jaktutstyr kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rimelig

Gode jaktdetaljer

MINUS

Blir fort klam

Lufting kun på en side

Test av Dovrefjell Hunter Vision anorakk

Dovrefjell Hunter Vision anorakk er laget av samme materialet som Dovrefjells jaktdresser. Jakka skal være både vanntett, vindtett og pustende.

Jeger ikledd Dovrefjell jakke Hunter Vision
Sidserk: Dovrefjell Hunter Vision er en prisgunstig investering for jegere som er ute etter en sid jakke.
Dovrefjell Hunter Vision anorakk

Materiale: 100% polyester 

Vekt (L): 1050 gram 

Farge: Kamuflasje m/ oransje signalfelt

Størrelser: S-XXXL 

Pris: Kr 1799,- 

Produsent: Friluftsmagasinet

skala
5/6

Overflaten på Dovrefjell Hunter Vision anorakk føles ganske myk og lydsvak, så den kan appellere både til jegere i skogen og de som ferdes på fjellet. Kamuflasjen har oransje markeringer som gjør deg mer synlig som ekstra sikkerhet om du er på reinsjakt eller lagsjakt.

Anorakken har avtakbar og regulerbar hette med spile i skyggen. Glidelåsen i halsen er lang, og det er en toveis glidelås fra armhulen og helt ned på den ene siden.

Sammen bidrar disse til å regulere ventilasjonen, og sideglidelåsen gjør det i tillegg lettere å ta anorakken av og på. Ellers har Dovrefjell-jakka to stikklommer med glidelås nede i front, og lengre oppe er det radiolommer og løkker for antenne. 

Sid anorakk

Snittet er normalt og passelig romslig for de fleste. Men Dovrefjell Hunter Vision anorakk dekker langt ned – faktisk midtveis ned mot knehøyden. Det er et pluss når man sitter eller står rolig, og om du ikke har vanntett bukse.

På den andre siden kan det virke litt hemmende ved aktiv gåing eller klyving i bratte lier, selv om sideglidelåsen gjør at du slipper «løfte» hele anorakkfronten. 

Jakkelommene på Dovrefjell Hunter Vision anorakk er gode, og klaffene ved håndleddene er store og brukervennlige. Hetta er svært romslig, faktisk så romslig at du må benytte strammemulighetene dersom «Hunter Vision» skal opprettholdes.

«Anorakken dekker langt ned. Det er et pluss når man sitter eller står rolig, men kan virke litt hemmende ved aktiv gåing eller klyving i bratte lier.»

Ulik smak

Kvaliteten på materialene og slitestyrken synes ok, selv om Dovrefjell Hunter Vision anorakk ikke er langtidstestet. Om du liker dette plagget, er avhengig av om du foretrekker anorakk fremfor jaktjakke, og om du vil ha noe som dekker så langt ned.

Magasinet har andre Dovrefjell-modeller dersom snittet på Dovrefjell Hunter Vision anorakk ikke faller i din smak, og skal følgelig ikke trekkes for å supplere Hunter-porteføljen med et slikt produkt for jegergarderoben.

Uansett får du mye for pengene med Dovrefjell Hunter Vision anorakk sammenlignet med konkurrenter som koster både det dobbelte og tredobbelte. Den vipper mellom en firer og femmer, men får et knepp opp for høy valuta for pengene.

Vi har testet 34 jaktjakker, deriblant Härkila Lynx full zip fleece - en fleecejakke utenom det vanlige.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Passe romslig snitt

Flere gode detaljer

Valuta for pengene

MINUS

Svært stor hette

Test av Härkila Lynx full zip fleece

Härkilas nye Lynx-kolleksjon for smyg-jegeren inneholder en fleecejakke med full glidelås - Vi testet den.

Härkila Lynx fleecejakke
Skogens ro: Härkila Lynx fleecejakke fungerer fint til mye og passer skogsjegere i skandinavisk natur særlig bra.
Härkila Lynx full zip fleece

Materiale: 95 % polyester, 5 % spandex. Fôr i 100 % polyester.

Farger: Axis MSP kamuflasje 

Størrelser: S-XXL 

Pris: kr 1799,-. 

Produsent: Härkila

skala
5/6

Härkila Lynx full zip fleece er laget av elastisk ArcStretch-materiale, som er polyester ispedd en liten dose spandex. Dette gir et mykt og slitesterkt materiale som kan strekkes i alle retninger.

De vanlige detaljene er på plass, så som toveis glidelås fra YKK med vindklaff i front, to romslige glidelåslommer nede, samt venstrestilt radiolomme med antenneutgang. Nederst på ermene er det elastiske tommelhull og en enkel avslutning. Det er også en elastisk strammesnor i nedkant.

LES OGSÅ: Test av Härkila Lynx jakke

Jeger ikledd Härkila Lynx fleecejakke
Härkila Lynx fleecejakke

Passformen er normal. På innsiden er det både netting og et mer klassisk, fleeceaktig fôr. Med et elastisk yttermateriale i tillegg blir det generelt meget god bevegelsesfrihet. Stoffet er mykt og relativt lyd-svakt, og minner mer om et softshell. Er det tradisjonell fleece som står på ønskelista, bør du nok lete etter noe annet. Men jakka isolerer tilfredsstillende og kamomønsteret fungerer fint i vår fauna. Den går også godt under skalljakka ved behov.

Härkila Lynx full zip fleecejakke er et robust produkt av god kvalitet, som særlig vil passe godt hos skogsjegerne. Prismessig ligger den på et forventet nivå. Alt i alt er det en grei femmer på karakterskalaen.

Vi testet også ulljakken Jagdhund Gamshorn.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God kvalitet

Nødvendige detaljer

Bra kamo-mønster

MINUS

Ingen store ting

Test av Jagdhund Gamshorn ulljakke

Jagdhund har spesialisert seg på vadmel til jegere. Deres nye Gamshorn-jaktjakka byr på mange gjennomtenkte detaljer for den som ønsker en ulljake til jakt – nesten litt for mange.

Jeger ikledd Jagdhund Gamshorn ulljakke til jakt
Ulljakke til jakt: Gamshorn er ei gjennomarbeida jaktjakke med flust av detaljer som du vil finne nyttige – stort sett.
Jagdhund Gamshorn

Materiale: 95% ull, 5% alpakka

Vekt (str. 54): 1,3 kg

Farge: Mosegrønn 

Størrelser: 46-62 

Pris: Ca kr 3970,-. 

Produsent: Jagdhund

skala
5/6

Det er ikke ofte jeg må sjekke bruksanvisninga på klær, men her var det et par detaljer jeg måtte undersøke –  dessverre uten at jeg nødvendigvis ble helt frelst.

Men la det være sagt: Jagdhund leverer solide saker hvis du er i vadmelsmarkedet. Stoffet er solid; her er det ordentlig ull og ikke viskose-tøv (cellulose), og sømarbeidet er utmerket. Jeg har i mange år hatt ei fôra Zwettl-jakke og ei Alpin-bukse som har vært førstevalg når det er kaldt og tørt.

Denne ulljakka til jakt er mye lettere, ettersom den ikke er fôra. Det gjør den egna for tidligere høstpostering, rolig støkkjakt og for hundeførere seinhøstes – i tørt vær: Et forsøk på hvor lenge jakka holdt fukt ute, dokumenterte at sjøl glatt ullstoff suger vann når det blir piska inn av regn og greiner. Men det blir ikke kaldt.

Djevelen i detaljene

Mange detaljer er gjennomtenkte, så som radiolomme med hull for ledning og antenne, ledningfeste øverst i kragen, patronholdere i omtrent hver ei lomme, toveis glidelås i front og grove knapper festa med nylonbånd istedenfor tynn sytråd.

Men så er det ting jeg ikke liker: Den todelte brystlomma for radio og mobil har glidelås på sidene, trolig for lettere tilgang til glatte mobiler. Men uten topplås på glidelåsen kan den gå opp (red. anm: Produsenten opplyser at glidelåsen låser seg når den vippes ned – ikke helt intuitivt). 

Løsninga med en tynn strikk-tamp med hurtigkobling på hver side av brystet, er ment for å holde kikkerten inntil brystet. Sia begge strikkene er festa i bunnen på lommene (og den ene i mobillomma), betyr det at du ikke kan ha noe i lommene hvis du bruker kikkertløsningen, sia de da går opp. 

Belglommene nede i front er vide – også i åpningen. Kjekt til å putte hansker i – men sultne på å samle kvist og kvas i tett skog. Lukker du dem med knappene, blir det brått litt verre å få tak i ammunisjon. 

LES OGSÅ: Test av Dale of Norway Weatherproof

Tett, men romslig

Sjøl om det er ei ufôra jakke, er vadmel varmt. Heldigvis puster det på en helt annen måte enn plastmembranene som vi er blitt for hekta på. Jeg kunne nok likevel tenkt meg glidelåser under ermene. Men løsninga med de grove og godt festa knappene gjør at du kan gå med «halvlufting» i front.

Ellers er det et suverent plagg – lydløst, lekkert og gjennomført. Det er flere ekspansjonssoner i over- og underarm, skuldre og rygg, slik at jakken sitter godt, samtidig som snittet er romslig nok for en ullgenser på kalde dager.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lydløs

Lett og luftig

Mange jakt-detaljer

MINUS

Noe overlesset

Et par dårlige løsninger

Test av Dale of Norway Fjellanorakk Weatherproof

Dale of Norway har kommet med en anorakk som vil glede mange vinterjegere, og særlig de som har et snev av nostalgi og sans for gode, varme og lydløse plagg.

Dame ikledd Dale of Norway weatherproof
Denne anorakken er nok noe av det mest eksklusive som er på markedet innenfor denne genren.
Dale of Norway Fjellanorakk Weatherproof

Materiale: 100% ull

Farger: Grå eller offwhite

Størrelse: S-XL

Pris: Kr 4990,-.

Produsent: Dale of Norway

skala
6/6

Fjellanorakk Weatherproof er nemlig en god gammeldags anorakk i stilen, men den smussavstøtende overflaten og den vindtette membranen som er montert i plagget er mer moderne innslag. Dette er prisverdige moderniseringer og spesielt fordi det fjerner ullplaggenes svakeste punkt, nemlig at vinden blåser rett gjennom. For å være mer spesifikk så er materialet Knitshell, som er basert på et tre-lags prinsipp med smuss- og vannavstøtende ytterst, membran i midten og innerforet.

Ser vi på detaljene så er anorakken utstyrt med en avtakbar pelskrage, og her kan man velge om man vil ha ekte pels eller juksepels. Videre er det lommer med tinnknapper, glidelåser og lærdetaljer. Det er håndleddsvarmere i myk merinoull og glidelås langs venstre side for bedre komfort. Designmessig er det også en fin sak, og det er pyntet med et kledelig snøkrystallmønster øverst på ryggen. 

LES OGSÅ: Test av skalljakke fra Brynje

Passformen er passe romslig, og det er et varmt og komfortabelt plagg vi har å gjøre med her. Det er ikke til å komme fra at den har et nostalgisk preg og det synes vi bare er koselig. Vi må ta med et par ekstra plusser i margen og en ting er at fargene er jaktvennlige. I tillegg er materialet mykt og lydløst. Det er ingen stor minus å finne her i gården utover det helt generelle at dersom det blir for mye våt nedbør, så vil en regulær skalljakke være bedre egnet.

Videre erfarer man her at kvalitet koster, men det er jo fort gjort å betale fem tusenlapper for en Gore-Tex jakke også. Vi kan ikke si annet enn at dette er en ypperlig anorakk for en dag på vinterjakt for damer med sans for tradisjonelle klesplagg. Herremodell er også tilgjengelig.

VURDERING
Karakter
PLUSS

Nydelig design

Varmt og lydløst materiale

Ypperlig tørre vinterdager

MINUS

Kvalitet koster

Test av Brynje Expedition skalljakke

Brynje har lagt ned mye innsats for å lage en særegen skalljakke. Resultatet er Brynje Expedition, som duger nettopp til ekspedisjonsbruk. Jakka slo seks på ternigen i vår test - en detaljrik skalljakke med mange funksjoner.

Brynje skalljakke
Miks: Her er det rent skallmateriale og nettingforing i skjønn kombinasjon.
Brynje Skald jakke

Materiale: Schaeller WB stretch 

Vekt (M): 950 g 

Farge: Sort 

Størrelser: XS-XXL 

Pris: Kr 6599,-. 

Produsent: Brynje of Norway

skala
6/6

Skalljakken fra Brynje er produsert i et elastisk Schaeller-materiale som er vanntett, vindtett og pustende – akkurat som Gore-Tex og andre membraner. Man har lagt inn nettingfôr på deler av innsiden og i lommer.

Det er en justerbar hette med spile i skyggen. Den er romslig utformet og fungerer utmerket med hjelm eller lue under. Videre er det to romslige stikklommer med glidelås foran. Disse er plassert litt høyt, slik at du kommer til selv om du har ryggsekk med hoftebelte på. 

Ekstra sikring

Videre er det i fronten to napoleonslommer lengre oppe med glidelås, samt en lomme på venstre arm. På innsiden av Brynje Expedition skalljakke er det to smarte innerlommer i nedkant. Under armene er det gode og lange ventilasjonsglidelåser slik at du kan lufte skikkelig når det blir hett. Klaffen over frontglidelåsen festes med borrelås. Det er lurt, både fordi det gir en pålitelig og ekstra sikring, samt at du kan ha den halvåpen for å lufte. I nedkant av jakken er det strammestrikk for justeringer av livvidden. Det er borrelås-justering nederst på ermene.

LES OGSÅ: Test av Norrøna Kvinnherad Flex2 Smock

Jeger ikledd Brynje Expedition skalljakke
Proft: Brynje skalljakke vil overbevise de fleste som er ute etter en jakke som takler alle forhold.

«Spørsmålet er egentlig om du vil ha en minimalistisk og glatt skalljakke, eller om du vil ha en som er rik på detaljer og funksjoner.»

Detaljrik

Materialene virker solide. YKK-glidelåsene fungerer fint og jakka leverer når værgudene utfordrer. Kombinasjonen av rent skallmateriale og netting er også smart, fordi nettingen hjelper på kondens, i tillegg til at det bidrar til å holde vekten nede. Det er også mange fine detaljer, som den myke innsiden i hakepartiet og stormstrikken. 

Det er egentlig lite å sette fingeren på, men mange lommer, glidelåser og detaljer betyr noe egenvekt i denne klassen. Prisen er også voksen, men flaggskip koster. 

Spørsmålet blir egentlig bare om du vil ha en minimalistisk og glatt skalljakke, eller om du vil ha en som er rik på detaljer med mange funksjoner. 

Gjelder det siste, er Brynje Expedition et supert valg. Denne skalljakka vil garantert glede deg på mange tøffe turer og fungerer utmerket som jaktjakke.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode og funksjonelle løsninger og detaljer

Robust jakke

God passform

MINUS

Høy egenvekt

Test av Norrøna Kvinnherad Flex2 Smock jaktanorakk

Norrøna har komplettert den side jaktanorakken Kvinnherad med en såkalt smock, et lett overtrekksplagg som kan brukes som mellomlag eller ytterplagg. Like spekka med tekniske detaljer, utfyller den goretex-parkaen på funksjonelt vis.

Jeger ikledd Norrøna Kvinnherad Flex2 Smock med rifle i hendene
Fleksibel: Lett, luftig og anvendelig er de tre stikkordene som slår meg først med Norrønas Flex-smock.
Kvinnherad Flex2 Smock

Produkt: Lang anorakk med heldekkende glidelås på begge sider.

Materiale: Syntet med 50% resirkulerte fibre, DWR-behandla (Durable Water Resistant) uten lange fluorkarbon-kjeder.

Vekt: 480 g

Detaljer: Radiolomme med antenneutgang og -hempe på begge sider, romslig frontlomme, to ammo-lommer, tommelhull-mansjetter, romslig hette uten stramming.

Størrelser: S-XL

Farge: Oliven

Pris: 2499.-

Produsent: Norrøna

skala
5/6

Kvinnherad Flex2 Smock er midt mellom ei softshelljakke og et mellomplagg. Den kan fint brukes «frittstående» uavhengig av Kvinnherad Gore-Tex parka (anorakken) eller sammen med andre membranjakker, men luftinga er best med de to i tospann:

For det er særlig luftemulighetene jeg finner geniale med Norrønas Kvinnheradserie: Smocken har i likhet med parkaen toveis-glidelås som går nesten fra albuen og ned til hofta.

Bruker du dem sammen, får du altså lufting på begge sider (samt i brystet) helt inn på undertøyet, sjøl om du går med smocken som mellomplagg. Det gir en helt annen gjennomtrekk enn ei vanlig jaktjakke, særlig hvis du ikke har et hoftebelte som bremser luftpassasjen.

LES OGSÅ: Test av Pinewood Abisko 2.0 jaktjakke for damer

Glidelås under armen på Norrøna Kvinnherad Flex2 jaktjakke
Lang lufting: Hel sideglidelås gir gode justeringsmuligheter.

Hensiktsmessige lommer

Bruker du smocken alene, merker du hvor smart og lett den er; snaut halvkiloet til tross for lang fasong. Den varmer godt over hoftene, noe som er virkningsfullt på post. 

Her har du hensiktsmessige lommer til det meste, omtrent de samme som på parkaen: Under midja er det ei stor magelomme med glidelås på begge sider og på brystet er det varme-/ radiolomme på begge sider. På begge overarmene er det ei lita lomme for avtakbar patronholder, eller du kan dytte inn en liten foldekniv.

Hybridjakka er langtidsimpregnert (DWR). Den er ikke vanntett, men tåler litt regn – og det tynne syntetstoffet tørker uansett fort. Den er ikke helt vindtett, men bremser vinden. Og den puster godt: Luftemulighetene gjør at du sjøl i bratte bakker effektivt blir kvitt overskuddsvarmen.

Totalt blir den genial som smygplagg: Der membranplagg alltid vil gnisse noe, er dette et svært lydsvakt alternativ. Du kan enkelt justere plagget til å passe tempoet som du beveger deg i, og når du stopper opp for å spane. Det innvendige «helsetrøye-mønsteret» sørger da for å skape litt ekstra luftlommer som holder på varmen.

Eneste ankepunktet, er lukta: Jeg veit ikke om den laminerte nettingen inni er av superundertøy-typen, men den har iallfall samme evne til å hamstre svettelukt. Det lukter fort såpass stramt at denne helst bør ha en runde i vaskemaskina etter hver jakttur.

Patronholder på armen på Norrøna Kvinnherad jaktjakke
Patroner: Smart holder på armen, så unngår du rot i lomma.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett og anvendelig

Fleksibel lufting

Supplement til parkaen

MINUS

Lukter fort svette

Test av Pinewood Abisko 2.0 jaktjakke for damer

Pinewood Abisko 2.0 er svært nær ei perfekt jaktjakke for damer i kulda. Praktiske jaktdetaljer til tross: JEGERs test viser at Pinewoods jakke fint kan brukes til annen uteaktivitet.

Kvinnelig jeger med hund tester Pinewood Abisko 2.0 jaktjakke for damer
Test av jaktjakke for damer: Pinewood Abisko 2.0 jakke
Pinewood Abisko 2.0 jaktjakke, dame

Materiale: 100% polyester ytterstoff med PU-membran (vind- og vanntett, 12.000 mm vannsøyle), fôr i 100% polyamid med reflekterende sjikt.

Størrelser: XS-XXL (normale størrelser)

Vekt: 1800 g (M)

Pris: 2899,-, 

Nett: Pinewood

skala
5/6

Pinewood Abisko 2.0 er tjukk uten å bli tung, og dekker godt nedover rompa. Et metallisk fôr kalt «Ultra Body-heat teknologi» skal virke varmereflekterende.

Jakka fra Pinewood oppleves da også som lun og god, så dette virker veldig lovende for alle frossenpinner.

Godt lommeutvalg

Som jaktjakke er Pinewood Abisko 2.0 utstyrt deretter. I front er det glidelås som åpnes både fra topp og bunn, og stormklaff med magnetknapper – nesten lydløst og håndterlig med votter.

De to romslige frontlommene har også magnetlukking, slik at du ikke må trøble med trykknapper eller glidelåser, som dessuten lager støy. Ja, liker du lommer, har denne jaktjakka i det hele tatt mange å velge i: 

Bak frontlommene er det to åpne lommer med plass til hender med votter. Det er imidlertid også egne håndvarmerlommer, og disse er trukket med mykt fleecefôr. I tillegg til flere innerlommer med glidelås, er det en stor, vanntett rygglomme med glidelås på den ene siden. 

Jeger ikledd Pinewood Abisko 2.0 jaktjakke for damer
Godjakke: Pinewood Abisko 2.0 er en god jakke for damer

Et par savn på Pinewood-jakka

Det er radiolomme på begge sider av jakka med antenneuttak, slik at antennen ikke trenger å stikke ut i glidelåsen. Her hadde jeg ønsket meg en skulderhempe for lang antenne, slik at man holder den godt borte fra ansiktet. 

Pinewood Abisko 2.0 har ribbestrikkede mansjetter og borrelåsstramming nederst på ermene. Her kunne jeg godt tenkt meg mansjetter med tommelhull. Lufting under ermene kan også bli et savn ved litt aktivitet, så den egner seg best når du skal sitte mye stille, eller kun være i rolig aktivitet.

LES OGSÅ: Test av Deerhunter Lady Mary Jacket

Detaljbilde av Pinewood Abisko 2.0 jaktjakke for damer
Varmefôr: Jakken har radiolomme på begge sider, lun fuskepels og varmefolie i fôret.

Til å bli glad i

Pinewood-jakka er en ren damemodell, med fint snitt og stramming i livet og bunnen. Avtakbar fuskepels på hetta gir jakken litt ekstra på utseendet, og hetta kan tas av om du ønsker jakke uten hette. Ønsker du komplett jaktdress til vinterjakt, fins en tilhørende bukse. 

Selv om Pinewood Abisko 2.0 markedsføres som jaktjakke til damer, har den funksjonalitet til all slags opphold utendørs i vinterhalvåret. Utseendet gjør at den fint kan brukes i andre situasjoner enn kalde dager på post. Denne ble jeg rett og slett fort glad i.

LES OGSÅ: Test av Arcteryx Atom LT.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lang og varm

Pen og feminin

Mange lure lommer

MINUS

Kunne gjerne hatt lufting

Test av Arcteryx Atom LT Hoody jakke

Arcteryx Atom LT Hoody kan med rette karakteriseres som en klassiker etter mange års fartstid. Nå kommer det en ny utgave av den lette og kompakte isolasjonsjakka.

Test av Arcteryx Atom LT Hoody jakke
Allsidig: Arcteryx Atom LT Hoody er ei suveren, kompakt jakke som har svært vide bruksområder.
Arcteryx Atom LT Hoody jakke

Produkt: Kompakt og lett isolasjonsjakke

Materiale: 100% polyester 

Vekt (L): 375 gram 

Farge: 10 alternativer

Størrelser: XS-XXXL 

Pris: Kr 2499,- 

Produsent: Arcteryx

skala
6/6

Arcteryx Atom LT Hoody er altså kommet i ny versjon. Har den blitt bedre?

Kort fortalt er det gjort justeringer på materiale, snitt, mansjetter og fargeutvalg. Det benyttes et syntetisk ytterstoff kalt Tyono 20, som er supplert med Coreloft Compact-fôr.

I tillegg er det brede stretchpaneler i sidene på jakka. Den er ikke vanntett, men tar greit av for vindkast.

Arcteryx Atom LT Hoody har fast hette, to vanlige frontlommer med glidelås og innerlomme. Videre er det enkle, elastiske avslutninger i nedkant av jakka og ved håndleddene.

Generelt er Arcteryx Atom LT Hoody ei lett og kompakt jaktjakke som tar liten plass i sekken når den ikke er i bruk. Mykt stoff, godt snitt, passe romslig utforming og lav vekt oppleves som gulloppskriften for å oppnå topp komfort. 

Bruksmessig scorer Atom LT Hoody i tillegg på at den fungerer supert både som ytterjakke i oppholdsvær og som mellomplagg under en ufôret skalljakke når værgudene er biske. Jakka har altså bruksområder nesten året rundt – litt avhengig av hvor i landet du bor. 

Arcteryx Atom LT Hoody har fungert utmerket i hele testperioden. Slitestyrken på plagget vurderes også som solid. Et pluss i margen er det at jakka tørker raskt når den blir våt, og at syntetforet da ikke klapper sammen på samme måte som dun.

Les også: Test av Swazi Model Norway Anorak

Det er lite å sette fingeren på her, og vi synes den prismessig er greit plassert som allsidig fritidsplagg.

Vi konkluderer med at Arcteryx Atom LT Hoody er en fulltreffer for deg som vil ha ei multi-anvendelig, lett og superkomfortabel isolasjonsjakke, som både funker i hverdagen og ute på tur.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært komfortabel

Duger som mellomplagg

Slitesterk

MINUS

Ingenting

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.