Brodder til sko - Snowline Brodder Best i test

Sikrere grep med brodder på jakt

Brodder kan være en god løsning når det er sleipt og glatt under jakta. Gode brodder er svært anvendelig så lenge du ikke er på smygjakt. JEGER tester brodder til sko fra Snowline - for voksne og barn.

test av Snowline brodder på jaktstøvler i snøen
TEST AV SNOWLINE ISBRODDER TIL SKO: Gode brodder er svært anvendelig til jakt, så lenge du ikke er på smygjakt.

Brodder er for pingler som ikke kan fote seg i marka?

Vel, på jaktlagene der jeg har deltatt på hjortejakt, er det påfallende hvor fort fliret forsvant etter et par fall i brattlia og hvor mange som nå har et par brodder i sekken, iallfall til bæreøktene.

Brodder sikrer grep på varierende føre når sjøl de beste gummisålene må gi tapt. Til forskjell fra vanlige turgåere, går gjerne jegerne utenom stier og vanlige tråkk, for å oppsøke de stedene nettopp der det ikke ferdes folk for å finne viltet:

Rypejegeren på støkkjakt etter fjellrypa vil legge løypa innom de verste steinurene, for det er her fuglen sitter. Reinsjegeren vil ta snarveien opp på nærmeste topp for å få høyde til å spane utover dalene og er avhengig av godt fotfeste. Og hjortejegeren veit aldri hvor dyret felles, og dermed hvor ferden går ned den stupbratte lia.

Test av brodder til sko

Da jeg først ble introdusert for brodder til sko på jakt, tenkte jeg at dette var noe ræl for gammelkara med sviktende lårhalser. Og jeg kan godt innrømme det: Etter hvert som alderen skrider fram, blir man mer opptatt av å ikke falle. På den verste glattisen kan det være hensiktsmessig med brodder.

En tur på tvers over et flere kilometer stort steinplatå i reinsfjella mellom Årdal og Lærdal innerst i Sogn, lærte meg nytten av brodder til sko. Den dryppende skodda i området som symptomatisk nok heter Skvettebotn, gjorde lav-belegget på alle steiner såpeglatt. Mens jaktkompisene måtte se seg for under hvert steg, kunne jeg marsjere tvers gjennom ura.

Snowline brodder

Broddene fra Snowline er laget av elastomergummi og solid kjetting med herdede stålspisser. Snowline brodder er lette å gå med og enkle å dra av og på skoene. Snowline brodder er også kjent for sitt gode grep - Pansergrep, liker vi å kalle det. Har du tenkt å investere i et par brodder til sko, anbefaler vi Snowline på det sterkeste.

Snowline Chainsen Pro XT er ekstremversjonen fra Snowline. Chainsen Pro XT har dobbelt sett med klør under midtfoten, og ekstra sagtenner under tærne. Disse er testet på alt fra glatte svaberg, i steinurer, bratte bæreøkter og på den obligatoriske vinterholka.

Snowline Chainsen Pro XT er soleklar testvinner. Skal du ha bedre grep enn dette, må du skaffe deg truger.

Forgjengeren til Chainsen Pro XT, er Snowline Pro XT. Disse er uovertrufne på glatte svaberg og i steinura. Til tross for hard og hyppig helårs-bruk, holder broddene normalt minimum tre år. Under tåspissen på skoen er det en brettbar haikjeft som gir ytterligere feste og fraspark.

Pro XT-broddene egner seg godt til jakt og friluftsliv. Men er du på utkikk etter en mer anvendelig hverdags-brodde til sko, er Snowline Trail å anbefale. Trail er lettvektsversjonen til Snowline, og egner seg godt til hverdagsbruk, selv om de ikke gir like ekstremt feste som Pro XT og Chainsen.

Snowline Chainsen Pro XT brodder til sko på isen
SNOWLINE CHAINSEN PRO XT: Med disse broddene under beina får du feste på det meste.

Isbrodder på jakt

Det blir naturlig nok litt mer støy av å gå med kjetting under beina. Setter du foten rett på stein eller berg, blir det et svakt kjetting-klink. For den mest ekstreme smygjakta vil det nok derfor være ei avveining om du prioriterer grep som gjør at du ikke behøver å se deg for, versus lydløs gange.

Men for støkkjegere og andre jaktformer der du kan tillate deg litt lyd, er isbrodder et suverent supplement til jaktutstyret. Du kan også ha broddene liggende i sekken helt fram til kjøttbøra skal opp på ryggen eller jakta er avslutta, for det betyr ikke mange gram ekstra.

Test av Snowline Chainsen Pro XT brodder

Snowline Chainsen Pro XT er isbrodder med underbitt så det holder: Snowline Chainsen Pro gir ordentlig godt fotfeste.

Snowline Chainsen Pro brodder på isen
GODT FOTFESTE: Med Snowline Chainsen Pro XT under skoene får du feste på det meste.
Snowline Chainsen Pro XT

Produkt: Brodder til ekstrembruk

Konstruksjon: Mansjett i elastomer (fabrikktesta ned til -60 grader). Kjetting og pigger i herda, rustfritt stål.

Pigger: 23 pigger, 1 cm.

Vekt: 440 g (XL-par)

Pris: 699,-

Leverandør: Snowline brodder hos Hansi AS

skala
6/6

Snowline Chainsen Pro har dobbelt sett med klør under midtfoten, samt ekstra sagtenner under tærne sammenligna med forrige modell, Pro XT. Med Snowline Chainsen Pro har du godt grep under skoen – ikke bare når bakken er hvit.

Snowline Chainsen Pro har vært brukt på alt fra glatte svaberg under seljakt i mars, forsering av steinurer under reinsjakta i august, bratte bæreøkter etter oktobersuksess i hjortelia, og den obligatoriske vinterholka.

Både seinhøstes og vinters tid kan det være forhold som gjør at vanlige jaktstøvler ikke får godt nok grep. Faktisk sommers tid også, når fuktig lav lager speilholke i fjellrype-ura og villreinfjellet. 

Ekstremversjonen Chainsen Pro

Jeg har de siste årene testa ulike typer Snowline brodder, etter at de ble introdusert i Norge for 6–7 år sia.

Da standardversjonen Pro ble supplert av Trail, var det et godt og lett turalternativ med kortere klør. Jeg har likevel savna en ekstremversjon, ettersom de to andre modellene har en svakhet:

Midt under fotbladet er det ingen klør. Særlig hvis du går på stier med glatte røtter eller i hogstfelt der du tråkker på stammer og greiner på tvers, gir det noen utfordrende skøyteskjær sideveis som kan være vanskelige å hente inn.

Ekstremversjonen jeg ønsket meg, fikk jeg i Snowline Chainsen Pro XT.

LES OGSÅ: Test av Snowline Pro XT

Grep så det holder

Første versjon av Snowline Chainsen Pro XT hadde ekstra sagtenner under tærne i tillegg. På denne oppgraderte versjonen er også grepet midt under fotbladet forsterka med et dobbelt sett klør akkurat under midtfoten.

Med Snowline Chainsen Pro har du grep så det holder! Skal du ha kraftigere feste enn dette, må du kjøpe deg et par truger i stedet, eller så er stegjern og sugekopper det neste. 

Men et lite tips: Det ekstra leddet gjør Snowline Chainsen Pro hårfint tyngre. Derfor kan det være lurt å kjøpe dem en størrelse mindre enn normalt. Da vil gummikalosjen rundt fotbladet stramme ekstra hardt, slik at du ikke får «sagging» med tilhørende kjettingknirk under foten.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Stålkontroll på festet

Unngår sideskjær

Billig livsforsikring

MINUS

Tendenser til «sagging»

Test av Snowline Pro XT brodder

Snowline Pro XT gir panserfeste under skoene på de aller fleste underlag. Vi har testet brodder fra Snowline i forskjellige versjoner de siste åra, og sverger til dem når føret er av det sleipe slaget.

Snowline Pro XT brodder på sko
BITER FRA SEG: Haikjeften i front på ekstremutgaven Snowline Pro XT, gir broddene høy score i testen ved å gi ekstra feste i bratta.
Snowline Pro XT

Pigger: 17 stk, 1 cm 

Kjeder + pigger: Herdet rustfritt stål

Gummi: Høyteknologisk elastomer, testet ned til -60° C

Str: M (36-40) L (40-44) og XL (44-48)

Leverandør: Hansi AS

Pris: kr 699,-

skala
5/6

Det gjelder ikke bare på snø og is. Snowline Pro XT er uovertrufne på glatte svaberg under kobbejakt, og i steinura på jakt etter fjellrypa eller på vei ned hjortelia med kjøttbør i sekken. Til tross for hard og hyppig helårs-bruk, holder broddene normalt minimum tre år.

Satt på spissen

På toppmodellen Snowline Pro XT er ting bokstavelig talt er satt ytterligere på spissen: Under tåspissen på skoen er det nå en brettbar haikjeft som gir ytterligere feste og fraspark.

Snowline Pro XT kom først, og er nå supplert av en lett-versjon av brodder til sko som heter Snowline Trail og byversjonen City som går i jakkelomma når du skal ut i finstasen.

Mappe til Snowline Pro XT brodder
SNOWLINE PRO XT: En liten og lett mappe til broddene følger med

Snowline Pro XT biter så absolutt fra seg: Ved normal gange merker du ikke så mye til de ekstra frontpiggene. Men sia du nå kan hogge med tåspissene mer ned i isen, får du bedre feste i de verste motbakkene. Merk dog at de kan kladde ved enkelte snøforhold, særlig rundt 0-føre.

Den eneste ulempen med Snowline Pro XT, er at du blir bortskjemt av panserfestet. Det kan straffe seg ved særlig et forhold – nemlig når det ligger glatte kvister og stammer på tvers. Tråkker du på kjettingen under fotens midtparti, er det lite som bremser sideveis. På en såpass ekstrem utgave, burde produsenten her vurdert tilsvarende haikjeft som de nå har lagt til på tåspissene.

Snowline Pro XT blir testvinner i vår test av brodder.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Panserfeste på det meste

Tåler langvarig bruk

MINUS

Kunne hatt bedre grep midt under foten

Test av Snowline Trail: Brodder til hverdags og fest

Snowline Trail brodder er lettvektsversjonen som egner seg godt til hverdagsbruk eller som forsterkning under joggesko hvis det er sleipt føre. Etter jevnlig bruk av Snowline Trail ser vi noen fordeler og ulemper med så lette brodder.

Jeger iført snowline trail brodder går i vannet
TIL HVERDAGS OG FEST: Snowline Trail brodder
Snowline Trail

Produkt: Lettvekts isbrodder

Materiale: Elastomer-strikk/mansjett som holder kjettinger med 13 pigger á 7,5 mm

Størrelse: S (32-36), M (36-40), L (40-44) og XL (44-48)

Pris: 499,-

Leverandør: Hansi AS

skala
5/6

Snowline Trail brodder biter «bare» 7,5 mm, men veier til gjengjeld halvparten. Etter jevnlig bruk ser jeg noen fordeler og noen ulemper:

Snowline Trail brodder gjør ikke gangen «vaglete» og har mindre skramling fra kjettingene enn de mer ekstreme Snowline broddene.. Klørne på Snowline Trail broddene har et jevnere bitt, fordi du har bakkekontakt både med stålklør og skoas gummiknaster.

Men på akkurat det temperaturspennet der stålet gjør at snøen kan kladde, merker du at bittet er et par millimeter kortere.

Snowline trail brodder på isen
LETTE BRODDER: Snowline Trail

LES OGSÅ: Brodder til barn: Trygge små føtter på glattisen

Etter at jeg for åtte år sia testa Snowline-brodder for første gang, innrømmer jeg at jeg har blitt bortskjemt med kjettingfeste på jakt. At parene har takla 2-3 års helårsbruk, inkludert omtrent daglig bruk under lufteturer med bikkja, er beint fram imponerende.

Det eneste aberet med Snowline Trail brodder er at piggene på 1 cm unektelig gir en noe vaglete gange på hardt berg med ilagt perkusjon.

Snowline Trail er brodder som duger fint også som ekstra feste til på jaktturen, men gir ikke det samme ekstremfestet som Pro-utgavene.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt grep

Lett vekt

Sitter godt på skoene

MINUS

Litt mindre grep

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.