Brodder til sko - best i test

Brodder til store og små sko

Er brodder på skoa ei god løsning når det er sleipt og glatt under jakta? Ja, mener vi, for gode brodder er svært anvendelig så lenge du ikke er på smygjakt. JEGER tester brodder fra Snowline - for voksne og barn.

Snowline brodder
Test av Snowline brodder til sko for voksne og barn. Gode brodder er svært anvendelig til jakt, så lenge du ikke er på smygjakt.

Brodder sikrer grep på varierende føre når sjøl de beste gummisålene må gi tapt. Til forskjell fra vanlige turgåere, går gjerne jegerne utenom stier og vanlige tråkk, for å oppsøke de stedene nettopp der det ikke ferdes folk for å finne viltet:

Rypejegeren på støkkjakt etter fjellrypa vil legge løypa innom de verste steinurene, for det er her fuglen sitter. Reinsjegeren vil ta snarveien opp på nærmeste topp for å få høyde til å spane utover dalene og er avhengig av godt fotfeste. Og hjortejegeren veit aldri hvor dyret felles, og dermed hvor ferden går ned den stupbratte lia.

Test av Snowline brodder til sko

Da jeg først ble introdusert for brodder, tenkte jeg at dette var noe ræl for gammelkara med sviktende lårhalser. Og jeg kan godt innrømme det: Etter hvert som alderen skrider fram, blir man mer opptatt av å ikke falle. Men på den verste glattisen kan det til og med være hensiktsmessig med brodder til barn.

En tur på tvers over et flere kilometer stort steinplatå i reinsfjella mellom Årdal og Lærdal innerst i Sogn, lærte meg nytten av brodder. Den dryppende skodda i området som symptomatisk nok heter Skvettebotn, gjorde lav-belegget på alle steiner såpeglatt. Mens jaktkompisene måtte se seg for under hvert steg, kunne jeg marsjere tvers gjennom ura.

Det samme har skjedd i jaktlagene der jeg har deltatt på hjortejakt: Det er påfallende hvor fort fliret forsvinner til dem uten brodder etter et par fall ned sleipe grasbakker i brattlia med kjøttbør på ryggen.

Isbrodder på jakt

Det blir naturlig nok litt mer støy av å gå med kjetting under beina. Setter du foten rett på stein eller berg, blir det et svakt kjetting-klink. For den mest ekstreme smygjakta vil det nok derfor være ei avveining om du prioriterer grep som gjør at du ikke behøver å se deg for, versus lydløs gange.

Men for støkkjegere og andre jaktformer der du kan tillate deg litt lyd, er brodder suverent. Du kan også ha broddene liggende i sekken helt fram til kjøttbøra skal opp på ryggen eller jakta er avslutta, for det betyr ikke mange gram ekstra.

Test av Snowline Chainsen Pro XT brodder

Grundig test av den nye ekstrem-varianten Snowline Chainsen Pro XT: isbrodder som gir underbitt så det holder. Broddene gir godt fotfeste.

Bilde av Snowline Chainsen Pro XT på isen
JEGER tester brodder: Med Snowline Chainsen Pro XT under skoene får du feste på det meste.
Snowline Chainsen Pro XT

Produkt: Brodder til ekstrembruk

Konstruksjon: Mansjett i elastomer (fabrikktesta ned til -60 grader). Kjetting og pigger i herda, rustfritt stål.

Pigger: 23 pigger, 1 cm.

Vekt: 440 g (XL-par)

Pris: 699,-

Leverandør: Snowline brodder hos Hansi AS

skala
6/6

Snowline broddene Chainsen Pro XT har dobbelt sett med klør under midtfoten, samt ekstra sagtenner under tærne sammenligna med forrige modell av brodder til sko. Med slike ispigger har du grep under skoen så det holder – ikke bare når bakken er hvit.

Både seinhøstes og vinters tid kan det være forhold som gjør at vanlige jaktstøvler ikke får godt nok grep. Faktisk sommers tid også, når fuktig lav lager speilholke i fjellrype-ura og villreinfjellet. 

Brodder er for pingler som ikke kan fote seg i marka?

Vel, på jaktlagene der jeg har deltatt på hjortejakt, er det påfallende hvor fort fliret forsvant etter et par fall i brattlia og hvor mange som nå har et broddepar i sekken, iallfall til bæreøktene.

Godt utvalg hos Snowline

Jeg har de siste årene testa ulike brodde-typer fra Snowline Chainsen, etter at broddene ble introdusert i Norge for 6–7 år sia.

Broddene har vært brukt på alt fra glatte svaberg under seljakt i mars, forsering av steinurer under reinsjakta i august, bratte bæreøkter etter oktobersuksess i hjortelia, og den obligatoriske vinterholka.

Da standardversjonen Pro ble supplert av Trail, var det et godt og lett turalternativ med kortere klør. Jeg har likevel savna en ekstremversjon, ettersom de to andre modellene har en svakhet:

Midt under fotbladet er det ingen klør. Særlig hvis du går på stier med glatte røtter eller i hogstfelt der du tråkker på stammer og greiner på tvers, gir det noen utfordrende skøyteskjær sideveis som kan være vanskelige å hente inn.

Grep så det holder

Første versjon av Snowline Chainsen Pro XT hadde ekstra sagtenner under tærne i tillegg. På denne oppgraderte versjonen er også grepet midt under fotbladet forsterka med et dobbelt sett klør akkurat under midtfoten.

Med dette har du grep så det holder! Skal du ha kraftigere feste enn dette, må du kjøpe deg et par truger i stedet, eller så er stegjern og sugekopper det neste. 

Men et lite tips: Det ekstra leddet gjør broddene hårfint tyngre. Derfor kan det være lurt å kjøpe dem en størrelse mindre enn normalt. Da vil gummikalosjen rundt fotbladet stramme ekstra hardt, slik at du ikke får «sagging» med tilhørende kjettingknirk under foten.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Stålkontroll på festet

Unngår sideskjær

Billig livsforsikring

MINUS

Tendenser til «sagging»

Brodder til barn: Trygge små føtter på glattisen

Vi tester om Snowline brodder for barn gir sikkert grep når de minste fryktløse raser av gårde på is, holke og glatt underlag, slik at de unngår vonde fall i bakken.

Bilde av Snowline brodder for små barn på is
Fleksible isbrodder: Snowline brodder for barn utmerker seg i testen, selv på små skostørrelser
Snowline KIDS XXS

Materiale: Silikon og kjetting med 7,5 mm pigger

Vekt: 104 gram

Størrelse: 24-27

Pris: 349,-

Leverandør: Snowline KIDS fra Hansi AS

skala
6/6

Snowline KIDS XXS isbrodder for barn skal passe til skostørrelse 24-27. Silikon-mansjetten gjør at broddene får godt grep rundt skoene, samtidig som de er enkle å ta på og av. Broddene har fire pigger under fremste del av foten og to pigger under hælen. På såpass små skostørrelser ser det ut til å være tilstrekkelig:

Den fryktløse testeren ser iallfall ut til å ha perfekt kontakt med underlaget der han setter av gårde bortover islagte skogsvann for å sjekke isfiskehullene. Det går faktisk så fort bortover isen at vi i samme slengen burde anbefale testen av brodder for voksne.

Broddene passer for små barn

Denne testen er gjennomført av en toåring med skostørrelse 23, altså mindre enn det broddene egentlig er laget for. Silikonen er såpass spenstig at det likevel ikke er noe problem å få den til å henge godt på støvlene:

Etter noe løping, krabbing og klatring glir mansjetten litt ned bak på hælen. Det gjør at kjettingen henger litt under foten, men uten at det byr på problemer for testeren.

Bilde av barn på isen med brodder på skoene
Test av brodder til små barn: Snowline KIDS XXS passer til mindre størrelser enn hva produsenten angir.

Dette er ikke et problem ved selve broddene: Det er bare å justere litt underveis, og de vil sitte perfekt til neste år. Det viser at det går helt fint å bruke dem på en eller to skostørrelser mindre enn angitt.

Snøbroddene gir godt feste på glatt underlag.
Snøbroddene gir godt feste på glatt underlag.

Med tanke på motorisk utvikling, advares det mot å la små barn bruke brodder i utrengsmål. Men når blåholka over lengre perioder hindrer småbarna i å leke, tenker testpanelet at brodder på skoene er en god investering slik at de kommer seg ut for å leke. Det er bare å bruke dem med måte.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gir godt grep

Fleksibel i størrelsen

MINUS

Ikke noe å bemerke

Test av Snowline Pro XT brodder

Vi har testet Snowline brodder i forskjellige versjoner de siste åra, og sverger til dem når føret er av det sleipe slaget. Broddene Pro XT gir panserfeste under skoene på det meste.

Bilde av Snowline Pro XT brodder
Biter fra seg: Haikjeften i front på ekstremutgaven Snowline Pro XT, gir broddene høy score i testen ved å gi ekstra feste i bratta.
Snowline Pro XT

Pigger: 17 stk, 1 cm 

Kjeder + pigger: Herdet rustfritt stål

Gummi: Høyteknologisk elastomer, testet ned til -60° C

Str: M (36-40) L (40-44) og XL (44-48)

Leverandør: Hansi AS

Pris: kr 699,-

skala
5/6

Det gjelder ikke bare på snø og is. Snowline brodder er uovertrufne på glatte svaberg under kobbejakt, og i steinura på jakt etter fjellrypa eller på vei ned hjortelia med kjøttbør i sekken. Til tross for hard og hyppig helårs-bruk, holder broddene normalt minimum tre år.

Ekstreme brodder fra Snowline

Vi har testet toppmodellen i rekken av Snowline brodder, ekstremutgaven Pro XT, der ting bokstavelig talt er satt ytterligere på spissen: Under tåspissen på skoen er det nå en brettbar haikjeft som gir ytterligere feste og fraspark.

Pro-utgaven av broddene som kom først, er nå supplert av en lett-versjon av brodder til sko som heter Trail og byversjonen City som går i jakkelomma når du skal ut i finstasen.

Mappe til Snowline Pro XT brodder
En liten og lett mappe til broddene følger med

Også Pro XT biter så absolutt fra seg: Ved normal gange merker du ikke så mye til de ekstra frontpiggene. Men sia du nå kan hogge med tåspissene mer ned i isen, får du bedre feste i de verste motbakkene. Merk dog at de kan kladde ved enkelte snøforhold, særlig rundt 0-føre.

Den eneste ulempen med superbroddene, er at du blir bortskjemt av panserfestet. Det kan straffe seg ved særlig et forhold – nemlig når det ligger glatte kvister og stammer på tvers. Tråkker du på kjettingen under fotens midtparti, er det lite som bremser sideveis. På en såpass ekstrem utgave, burde produsenten her vurdert tilsvarende haikjeft som de nå har lagt til på tåspissene.

Nettopp dette har Snowline løst på nyere utgaver av Pro XT, som vi mener er de broddene som er best i test.

JEGER har også test brodder for barn så smått som størrelse 23

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Panserfeste på det meste

Tåler langvarig bruk

MINUS

Kunne hatt bedre grep midt under foten

Test av Snowline Trail: Brodder til hverdags og fest

Snowline Trail broddene er lettvektsversjonen som egner seg godt til hverdagsbruk eller som forsterkning under joggesko hvis det er sleipt føre.

test av snowline trail brodder
Snowline Trail broddene er lettvektsversjonen som egner seg godt til hverdagsbruk eller som forsterkning under joggesko hvis det er sleipt føre.
Snowline Trail

Produkt: Lettvekts isbrodder

Materiale: Elastomer-strikk/mansjett som holder kjettinger med 13 pigger á 7,5 mm

Størrelse: S (32-36), M (36-40), L (40-44) og XL (44-48)

Pris: 499,-

Leverandør: Hansi AS

skala
5/6

Etter at jeg for åtte år sia testa modellen Chainsen Pro for første gang, innrømmer jeg at jeg har blitt bortskjemt med kjettingfeste på jakt. At parene har takla 2-3 års helårsbruk, inkludert omtrent daglig bruk under lufteturer med bikkja, er beint fram imponerende.

Det eneste aberet er at piggene på 1 cm unektelig gir en noe vaglete gange på hardt berg med ilagt perkusjon.

Lettvekter

Den nye Trail-versjonen biter «bare» 7,5 mm, men veier til gjengjeld halvparten. Etter jevnlig bruk ser jeg noen fordeler og noen ulemper:

Borte er «vaglinga» og for en stor del skramlinga fra kjettingen. Klørne har et jevnere bitt, fordi du har bakkekontakt både med stålklør og skoas gummiknaster.

Men på akkurat det temperaturspennet der stålet gjør at snøen kan kladde, merker du at bittet er et par millimeter kortere.

Snowline trail brodder på isen
Lette brodder: Test av Snowline Trail

Ellers er dette en drøm å gå med: Trailversjonen er vel så godt egna som «hverdagsbrodd», enten det er speilholke i gata eller du vil ha bedre feste på joggeturen.

De duger fint også som ekstra feste til på jaktturen. Men vil du ha ekstremfeste, bør du vurdere ekstremvarianten Snowline Pro XT.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt grep

Lett vekt

Sitter godt på skoene

MINUS

Litt mindre grep

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.