Soveposer - tester og anbefalinger

Sov i ro – uten å fryse eller irritere deg over dårlig sovepose.

Det er mange hensyn å ta når du skal velge sovepose. Kommer du til å sove i telt eller under åpen himmel? Kan det hende at soveposen din blir våt? Vil du bære lett eller tungt? Trenger du en sovepose for ekstreme forhold? Fryser du lett, eller blir du fort varm?

Vi tester soveposer og hjelper deg å finne de beste soveposene for ditt behov og dine jaktformer. Det er stor forskjell om du skal ligge i en sovepose flere dager på fjellet mens du jakter villrein, eller om du trenger en varm sovepose til leiren på vinterjakt.

Det finnes også multifunksjonelle soveposer du kan stikke bein og armer gjennom og slik ha en overdimensjonert jakke på deg i leiren.

Hvor lang bør soveposen være?

En sovepose bør ikke være for lang, siden det er din kroppsvarme som skal varme opp luften i soveposen som isolerer deg mot kulde. Mer volum gir mer luft å varme opp. Samtidig må det være romslig nok i soveposen til at du får et lite luftlag rundt deg uten at soveposen oppleves som for trang. Legg derfor på noen centimeter på kroppslengden din for å finne riktig lengde på sovepose din. 

Hva er den beste soveposen?

Hva som er den beste soveposen for deg kommer helt an på ønsket bruk, økonomi og hvor lett du fryser eller blir varm. Om du vil ha en sovepose som veier lite og isolerer godt så lenge den er tørr, er Helsport Rago Superlight et godt valg. Om du ønsker deg en sovepose du også kan bruke som en dunjakke eller teppe rundt leirbålet, kan du ta en titt på Exped Dreamwalker WB -4°.

Skal jeg velge dunpose eller syntetpose?

Hvilken sovepose du skal velge, varierer med bruksområdet. Dun isolerer best, veier minst og kan komprimeres mest. Men dun kan falle sammen om fyllet blir vått, og da isolerer en dunpose veldig dårlig. Derfor er poser med syntetisk fyll best under våte forhold. Men disse posene veier som regel mer, og kan ikke pakkes lite godt sammen. For ekstreme forhold har Helsport laget en variant som har én syntetisk pose ytterst for å tåle vær og vind, samt en innerpose i dun for å isolere godt.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen