Hodelykt bør være standardutstyr i sekken. Vi har testet 30 modeller og kårer beste hodelykt til jakt og tur. Det er ingen grunn til å gå i skogen med en lykt på hodet som bare så vidt viser deg stien, når utvalget aldri har vært så stort som nå.
Sist oppdatert: 4. desember 2023 kl 20.00
HODELYKT: Vi har testet 30 hodelykter og kårer best i test.
Hodelyktens lysbilde blir hovedsakelig vektlagt i testen. Aller mest hvor behagelig lyset fra hver hodelykt oppleves å gå eller jogge med. Som kriterium nummer to har vi vektlagt hvor behagelig lykten sitter på hodet. Her blir hodebånd, vekt og vektfordeling mellom lyktehode og batteri vesentlig.
I testen er også generell brukervennlighet og kvalitetsinntrykk på hver hodelykt viktig. En hodelykt bør helst være intuitiv å betjene, slik at man slipper å finne fram bruksanvisning for å bruke de ulike funksjonene.
Med en god hodelykt kan du forlenge turen med flere timer. Men å ha en pålitelig hodelykt tilgjengelig handler også om sikkerhet. Den dagen du ikke rekker hjem før mørket, kan ulykker fort inntreffe.
I dag er det ingen grunn til å gå med en hodelykt som bare så vidt viser deg stien. I prisklassen 1000-2000 kroner er det vanskelig å virkelig trå feil når det gjelder lyskvalitet. For selv en billig hodelykt kan lyse overraskende sterkt – så hva skal man velge? Vi kårer best i test blant 30 hodelykter og går gjennom noe grunnleggende lys- og LED-teori.
En av hodelyktene vi kåret til best i test er Nextorch MyStar R. Denne har 360 graders fokusjustering på lyktehodet, tre lysstyrker og 220 meter rekkevidde. I tillegg har hodelykten både oppladbart batteri, og mulighet før AAA-batterier.
2022-utgaven av hodelykten Lupine Wilma fikk også full pott av JEGERs testpanel. Den har blant annet en batteritid på 150 timer, og kommer med en praktisk fjernkontroll som kan brukes som armbånd eller hektes på sykkelstyret.
En annen hodelykt som kan smykke seg med tittelen "best i test", er Lupine Piko RX 4. Dette er en av testens letteste hodelykter, hvor lyktehodet kun veier 55 gram.
Hodelykt med LED lense
Når det kommer til hodelykt, er det LED lenser som gjelder. Halogenlyktenes tid er over for lengst. LED-teknologien fremstår i dag helt overlegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk, og vi har derfor ikke testet noen hodelykter uten LED. HID-hodelykter (xenon) kan lyse like sterkt som LED, men er belemret med andre ulemper som tung vekt og mindre solid konstruksjon. LED gir i mye større grad en hodelykt med et sterkere lys med større spredning.
Fenix hodelykt HM70R viser hvor raskt LED og li-ion utvikles. Denne kan by deg på en revolusjon, hvis det er lenge siden du har prøvd en nyere hodelykt.
Hodelykt med LED har fullstendig tatt over markedet, og med god grunn. De var fra starten kompakte, og brukte pr lysstyrke mye mindre strøm enn en hodelykt uten LED. Samtidig er ikke LED led. Blant de første hodelyktene, og noen av de billigste fremdeles, handlet det om antall LED-pærer. Wow – denne lykten har ti dioder! Den må vel være bra!
Sannheten er at antall dioder ikke sier noe som helst om lyskvalitet og styrke. Det er kvaliteten på dioden som teller. En hodelykt med én god diode kan lyse bedre enn 1000 billige dioder.
Når det kommer til langdistanselys, er også LED overlegen. Kvalitet på både diode og reflektor spiller sterkt inn på hodelyktens lysutbytte, noe vi erfarte under testing. Dioden bestemmer lysmengde og fargetemperatur (hvor varmt eller kaldt lys), mens reflektoren bestemmer spredningen av lyset, altså om den er smal (spot) eller bred (fyller synsfeltet i bredden).
Hodelykt til jakt
Da vi utførte testen tenkte vi så klart også på følgende: Hvordan bør den ideelle hodelykten for jegeren være? Det er ikke lett å sette opp eksakte kriterier. Bør den hodelykten som lyser sterkest vinne testen? Bør den letteste kåres til selve superlykten? Eller den hodelykten som gir det mest behagelige lyset når man går i virkelig ulendt terreng i stupmørket?
Svaret er kanskje en kombinasjon av dette. Utfordringen er at produsentene gjerne spisser hodelyktene mot spesielle brukergrupper. Vi lander derimot på at Silva Trail Speed 2XT er en hodelykt godt egnet til jakt, da den er superkompakt og veldig lett.
Prisnivået på hodelyktene spenner fra 200 til over 5000 kroner. Hvor mye penger vil en jeger legge i en hodelykt av god kvalitet? Kanskje jegeren som ellers i mørketiden trener mye ute er villig til å betale en del mer for godt jaktutstyr? Som testen viser er en god hodelykt virkelig verdt pengene.
Testens aller billigste hodelykt var Biltema Flashlight. Alt ved denne virker grovt og raklete, og testpanelet rullet terningkast 1 på denne.
For drøyt en hundrelapp mer får du Nextorch UT10. Denne billige hodelykten er alt Biltema-lykten ikke er. Liten, lett, oppladbar, flere lysfunksjoner og grei lysspredning. Av de billige hodelyktene er denne å anbefale.
Lysbilde
Vi har fotografert lysbildet fra samtlige hodelykter. Slik kan du selv vurdere forskjellene mellom hodelykten og hvilket lysbilde du ønsker. Som du ser er det ganske stor forskjell på lyskjeglenes spredning.
Vi mener at jo bredere, jo bedre, og ikke minst hvor godt lyset oppleves de få første meterne foran beina.
Avstanden frem til bergnabben i bakre del av bildene er knapt 30 meter.
Så lenge man ikke er ute etter en søkelykt, er nærfeltet viktigere enn hvor godt en hodelykt lyser på 100 meters avstand.
Bildene av lyskjeglene er tatt med kamera på stativ, manuelle innstillinger av lukker og blender. Innstillingene er identiske for alle bildene. Dermed gir dette et reelt inntrykk av forskjellene mellom hver hodelykt.
Vi oppgir brenntid på full styrke. For samtlige hodelykter kan man oppnå mye lenger brukstid ved å redusere lysstyrken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Produkt: Hodelykt med frontmontert, oppladbart batteri
Mål: 9,5 x 5,5 x 4,6 cm/ 204 g
Batteri: 3,6 volt/ 5000 mAh Li-ion, type 21700
Lysstyrke: Hovedlys med turbo 1600 lumen/186 m (2 t, men effektfall etter ca 5 min), 500 l/ 105 m (6 t), 150 l/53 m (30 t), 30 l/ 26 m (100 t). Spredelys med 400 l/ 38 m (8 t) og 70 l/ 16 m (48 t), samt rødt lys (5 l/ 5 m) og rød SOS.
Robust: IP68/ 2 m fall
Veil.pris: kr 1299,-
Importør: Teno Astro AS
Produktinfo
Produkt: Hodelykt med frontmontert, oppladbart batteri
Mål: 9,5 x 5,5 x 4,6 cm/ 204 g
Batteri: 3,6 volt/ 5000 mAh Li-ion, type 21700
Lysstyrke: Hovedlys med turbo 1600 lumen/186 m (2 t, men effektfall etter ca 5 min), 500 l/ 105 m (6 t), 150 l/53 m (30 t), 30 l/ 26 m (100 t). Spredelys med 400 l/ 38 m (8 t) og 70 l/ 16 m (48 t), samt rødt lys (5 l/ 5 m) og rød SOS.