Hodelykt - Best i test - Hodelykt til jakt og tur

Hodelykter i alle prisklasser

Hodelykt bør være standardutstyr i sekken. Vi har testet 30 modeller og kårer beste hodelykt til jakt og tur. Det er ingen grunn til å gå i skogen med en lykt på hodet som bare så vidt viser deg stien, når utvalget aldri har vært så stort som nå.

test av hodelykt i skogen under sjernehimmel
HODELYKT: Vi har testet 30 hodelykter og kårer best i test.

Hodelyktens lysbilde blir hovedsakelig vektlagt i testen. Aller mest hvor behagelig lyset fra hver hodelykt oppleves å gå eller jogge med. Som kriterium nummer to har vi vektlagt hvor behagelig lykten sitter på hodet. Her blir hodebånd, vekt og vektfordeling mellom lyktehode og batteri vesentlig.

I testen er også generell brukervennlighet og kvalitetsinntrykk på hver hodelykt viktig. En hodelykt bør helst være intuitiv å betjene, slik at man slipper å finne fram bruksanvisning for å bruke de ulike funksjonene.

Med en god hodelykt kan du forlenge turen med flere timer. Men å ha en pålitelig hodelykt tilgjengelig handler også om sikkerhet. Den dagen du ikke rekker hjem før mørket, kan ulykker fort inntreffe.

I dag er det ingen grunn til å gå med en hodelykt som bare så vidt viser deg stien. I prisklassen 1000-2000 kroner er det vanskelig å virkelig trå feil når det gjelder lyskvalitet. For selv en billig hodelykt kan lyse overraskende sterkt – så hva skal man velge? Vi kårer best i test blant 30 hodelykter og går gjennom noe grunnleggende lys- og LED-teori.

En av hodelyktene vi kåret til best i test er Nextorch MyStar R. Denne har 360 graders fokusjustering på lyktehodet, tre lysstyrker og 220 meter rekkevidde. I tillegg har hodelykten både oppladbart batteri, og mulighet før AAA-batterier.

2022-utgaven av hodelykten Lupine Wilma fikk også full pott av JEGERs testpanel. Den har blant annet en batteritid på 150 timer, og kommer med en praktisk fjernkontroll som kan brukes som armbånd eller hektes på sykkelstyret.

En annen hodelykt som kan smykke seg med tittelen "best i test", er Lupine Piko RX 4. Dette er en av testens letteste hodelykter, hvor lyktehodet kun veier 55 gram.

Hodelykt med LED lense

Når det kommer til hodelykt, er det LED lenser som gjelder. Halogenlyktenes tid er over for lengst. LED-teknologien fremstår i dag helt overlegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk, og vi har derfor ikke testet noen hodelykter uten LED. HID-hodelykter (xenon) kan lyse like sterkt som LED, men er belemret med andre ulemper som tung vekt og mindre solid konstruksjon.  LED gir i mye større grad en hodelykt med et sterkere lys med større spredning.

Fenix hodelykt HM70R viser hvor raskt LED og li-ion utvikles. Denne kan by deg på en revolusjon, hvis det er lenge siden du har prøvd en nyere hodelykt.

Hodelykt med LED har fullstendig tatt over markedet, og med god grunn. De var fra starten kompakte, og brukte pr lysstyrke mye mindre strøm enn en hodelykt uten LED. Samtidig er ikke LED led. Blant de første hodelyktene, og noen av de billigste fremdeles, handlet det om antall LED-pærer. Wow – denne lykten har ti dioder! Den må vel være bra! 

Sannheten er at antall dioder ikke sier noe som helst om lyskvalitet og styrke. Det er kvaliteten på dioden som teller. En hodelykt med én god diode kan lyse bedre enn 1000 billige dioder. 

Når det kommer til langdistanselys, er også LED overlegen. Kvalitet på både diode og reflektor spiller sterkt inn på hodelyktens lysutbytte, noe vi erfarte under testing. Dioden bestemmer lysmengde og fargetemperatur (hvor varmt eller kaldt lys), mens reflektoren bestemmer spredningen av lyset, altså om den er smal (spot) eller bred (fyller synsfeltet i bredden).

Lupine Wilma hodelykt best i test
BEST I TEST: Lupine Wilma er en av hodelyktene som fikk full pott av testpanelet

Hodelykt til jakt

Da vi utførte testen tenkte vi så klart også på følgende: Hvordan bør den ideelle hodelykten for jegeren være? Det er ikke lett å sette opp eksakte kriterier. Bør den hodelykten som lyser sterkest vinne testen? Bør den letteste kåres til selve superlykten? Eller den hodelykten som gir det mest behagelige lyset når man går i virkelig ulendt terreng i stupmørket?

Svaret er kanskje en kombinasjon av dette. Utfordringen er at produsentene gjerne spisser hodelyktene mot spesielle brukergrupper. Vi lander derimot på at Silva Trail Speed 2XT er en hodelykt godt egnet til jakt, da den er superkompakt og veldig lett.

Prisnivået på hodelyktene spenner fra 200 til over 5000 kroner. Hvor mye penger vil en jeger legge i en hodelykt av god kvalitet? Kanskje jegeren som ellers i mørketiden trener mye ute er villig til å betale en del mer for godt jaktutstyr? Som testen viser er en god hodelykt virkelig verdt pengene.

Testens aller billigste hodelykt var Biltema Flashlight. Alt ved denne virker grovt og raklete, og testpanelet rullet terningkast 1 på denne.

For drøyt en hundrelapp mer får du Nextorch UT10. Denne billige hodelykten er alt Biltema-lykten ikke er. Liten, lett, oppladbar, flere lysfunksjoner og grei lysspredning. Av de billige hodelyktene er denne å anbefale.

biltema flashlight hodelykt
BILLIG HODELYKT: Biltema Flashlight får terningkast 1 av testpanelet

Lysbilde

Vi har fotografert lysbildet fra samtlige hodelykter. Slik kan du selv vurdere forskjellene mellom hodelykten og hvilket lysbilde du ønsker. Som du ser er det ganske stor forskjell på lyskjeglenes spredning. 

Vi mener at jo bredere, jo bedre, og ikke minst hvor godt lyset oppleves de få første meterne foran beina.

Avstanden frem til bergnabben i bakre del av bildene er knapt 30 meter. 

Så lenge man ikke er ute etter en søkelykt, er nærfeltet viktigere enn hvor godt en hodelykt lyser på 100 meters avstand.

Bildene av lyskjeglene er tatt med kamera på stativ, manuelle innstillinger av lukker og blender. Innstillingene er identiske for alle bildene. Dermed gir dette et reelt inntrykk av forskjellene mellom hver hodelykt. 

Vi oppgir brenntid på full styrke. For samtlige hodelykter kan man oppnå mye lenger brukstid ved å redusere lysstyrken.

Test av Fenix HM70R hodelykt

Fenix HM70R hodelykt viser hvor raskt LED og li-ion utvikles. Har du ikke testet noe nyere enn fem år gamle hodelykter, kan Fenix HM70R by deg på en revolusjon.

Fenix HM70R hodelykt med LED-lys og li-ion batteri fotografert på et dørslag
FENIX HM70R: Og det blir mer og mer lys. Fenix HM70R er ei fleksibel hodelykt som gir både langlys og lang levetid.
Fenix HM70R

Produkt: Hodelykt med frontmontert, oppladbart batteri

Mål: 9,5 x 5,5 x 4,6 cm/ 204 g

Batteri: 3,6 volt/ 5000 mAh Li-ion, type 21700

Lysstyrke: Hovedlys med turbo 1600 lumen/186 m (2 t, men effektfall etter ca 5 min), 500 l/ 105 m (6 t), 150 l/53 m (30 t), 30 l/ 26 m (100 t). Spredelys med 400 l/ 38 m (8 t) og 70 l/ 16 m (48 t), samt rødt lys (5 l/ 5 m) og rød SOS. 

Robust: IP68/ 2 m fall

Veil.pris: kr 1299,-

Importør: Teno Astro AS

skala
6/6

Fenix HM70R framstår som en meget robust hodelykt. Lyktehuset i metall tåler fall fra 2 meter og er IP68-klassifisert. Ladeporten (USB-c) ligger godt beskytta bak et vribart deksel under av/på-bryteren.

Med hårfint over 200 gram er Fenix HM70R en lett og kompakt hodelykt, men du merker at all vekt ligger samla i fronten. Pannebåndet med toppstrikk gjør at den sitter greit på hodet, men det blir ørlite for tungt til å fungere optimalt joggelykt.

Fleksibel Fenix hodelykt

Batteriet utgjør nær 40 prosent av lyktas totalvekt (73 g). Med 5000 mAh kan lykta gi deg greit gålys uten stopp i fire døgn (100 timer) hvis du velger svakeste lys (30 l/ 26 m). Sterkeste innstilling (1600 lumen) får effektfall når lykta blir varm, men på nest sterkeste har du kraftig lys (500 l/ 105 m) i 6 timer.

Lyktehodet har fire led-pærer: Et hovedlys (Luminus SST40, 6000k), et nærlys (Cree XP-G2 HE, ca 3000 k) og to røde dioder (nattlys/ SOS-blink). 

I standardmodus (et langt klikk) skifter Fenix HM70R mellom fire nivå på hovedlyset, noe som er fornuftig slik at du slipper gå gjennom hele lysorgelet ved hver justering. På hovedlyset er det minnefunksjon, slik at du går tilbake til sist brukte modus.

På nærlyset/ nødlyset (to raske klikk) har du ikke minnefunksjon. Hodelykten fra Fenix er likevel smart lagt opp ved at du da starter på rødt lys for å spare nattsynet.

ALT-ETENDE PÅ BATTERI-FRONTEN: Test av Nextorch Mystar R

Smarte detaljer

Innfelt i av/på-knappen er det en lysdiode som angir både lading og gjenværende batterikapasitet i fire nivå.

En annen smart detalj er at av/på-knappen kan låses ved å holde knappen inne i ca 5 sek. Holder du knappen inne i nye 5 sekunder, vil lykta slå seg på med rødt nattlys, slik at batteriet tappes minst mulig i tilfelle knappen havner i klem i ryggsekken.

Sjøl om 1600 lumen er imponerende fra denne tassen, har du ikke flomlyset tilgjengelig lenge om gangen. Lampa vil skru seg ned etter 5–10 minutter, avhengig av kjøling. Du har likevel rundt 1200 lumen tilgjengelig i nær to timer.

Trenger du fornyelse på hodelyktfronten, er Fenix HM70R hodelykt en fleksibel arbeidshest med imponerende krefter, både målt i lysstyrke og batterilevetid.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kraftig lys

Kompakt og lett

Stor av/på-knapp

MINUS

Kort turbo-effekt

Test av Nextorch MyStar R

Tidligere har vi testa hodelykta Nextorch MyStar, som nå er oppgradert med flere batterialternativ og kraftigere lys. Sjøl om jeg liker versjonen med AA-batteri, er Nextorch MyStar R høstens lyspunkt.

Test av Nextorch MyStar R hodelykt
NEXTORCH MYSTAR R: Smart strømstyring og allsidig lyktehode gjør at Nextorch MyStar R gir alt fra skarpt søkelys ei lang kveldsøkt til teltlys i 3,5 døgn nonstop.
Nextorch MyStar R

Led: OSRAM P9

Lysstyrke: 760/ 245/ 28 lm (600/ 240/ 35 lm med AA-batteri) + S.O.S.

Batteritid: 4,7 / 8,2 / 81 t (4,5/ 7/ 55 m. AA)

Rekkevidde: 220 / 118 / 45 m (max. 180 m/ AA)

Batteri: Ladbar 3000 mAh Li-Polymer/ 3xAA

Klassifisering: IPX4/ støtsikker 1 m

Vekt: 180 g m/ batt (198 g med 3 x AA).

Pris: kr 898,-

Leverandør: Alterno

skala
6/6

Nextorch MyStar og Nextorch MyStar R er egentlig samme hodelykt, bare med tre variabler i batterihuset: Rimelige MyStar R AA bruker bare 3 stk AA-batterier, mens den direkte oppfølgeren til forgjengeren Nextorch MyStar R bare bruker oppladbare batteri.

Men så har du altså den gylne middelvei, der Nextorch MyStar R leveres med et oppladbart litium-polymer batteri, samtidig som den spiser AA-batteri når banken er tom. Vår test viser at Nextorch MyStar R er ei særs god hodelykt.

Det beste fra begge verdener gjør Nextorch MyStar R til ei svært fleksibel hodelykt: Bruker du ladebatteriet, har du «gratis» lys, samtidig som lykta har mer lys og lengre lystid.

Skal du på lengre tur eller lider av rekkeviddeangst, er det bare å ha tre ferske batteri som backup i sekkens innerlomme. Sia ladekabelen er standard USB-c, kan du alternativt lade fra sigarettenner eller powerbank.

test av rimelig hodelykt Nextorch MyStar R
Smart: Knappen på toppen av batterihuset fungerer både som hovedstrømbryter og som batteriindikator sammen med de blå led-diodene.

Trygg hovedstrømbryter

Batterihuset sitter på bakhodet. Det gir en bedre balanse og motvirker at lykta blir framtung. En fin detalj er den delte hodestrikken som gjør at batteripakken ligger som limt mot bakhodet.

På toppen sitter en kjekk knapp: For å unngå at Nextorch MyStar R slår seg på i sekken, kan du koble ut strømmen ved å holde den inne i fem sekunder. Når hovedstrømbryteren er på, kan du trykke kort på knappen, og en lysindikator angir batteristatus med fire dioder.

Den rene oppladbare versjonen Nextorch MyStar R har for øvrig baklys på batterihuset. Det er nok smart for dem som trenger sykkel- eller løpelys, men til friluftsbruk er det mer irriterende enn praktisk.

«Kombiner de tre lysstyrkene, og du får alt fra svakt spredelys i teltet via god campbelysning og kraftig gålys, til fokusert stråle.»

Justerbar lyskjegle

På toppen av lyktehuset sitter regulatorknappen som gir deg tre lysstyrker i syklus ved korte trykk. Det er ingen minnefunksjon, så lykta starter bestandig på full blås.

Det er god forskjell mellom lysstyrkene, slik at du kan velge om du prioriterer lang rekkevidde eller lang lystid.

Men det jeg liker best med Nextorch MyStar R, er fleksibiliteten i «Fresnel Lens Fokus Technology»: Lyktehodet har 360 graders fokusjusteringen, slik at du uavhengig av rotasjonsretning kan justere fra fokusert stråle til flomlys.

Kombinert med de tre lysstyrkene, betyr det at du kan tilpasse alt fra svakt spredelys i teltet via god campbelysning og gålys, til fokusert søkestråle. Putt på det fleksible batterivalget og 220 m rekkevidde – og du kan se høsten lyst i møte.

Testpanelet rullet en sekser på terningen og mener Nextorch MyStar R absolutt jaktutstyr du bør vurdere. En annen hodelykt som fikk full pott av testpanelet er Lupine Wilma i 2022-versjon.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fleksibel batteripakke

Justerbar lyskjegle

Dobbel av/på-knapp

MINUS

Ingenting vesentlig

Test av Lupine Wilma hodelykt i 2022-versjon

Lupine Wilma i 2022-versjon gir alt lys du ønsker – og enda litt til. JEGERs test viser at Lupine Wilma er en «toppen av premium»-hodelykt, laget med tysk grundighet.

Hodelykten Lupine Wilma med lyktehode
LUPINE WILMA: Hodelykten Lupine Wilma leverer mye lys i forhold til størrelsen i vår test. Lyktehodet veier kun 120 gram.
Lupine Wilma

Spredning: 22 grader

Lysnivå: 4 stk, programmerbart i app

Vekt: 120 g (hode) + 240 g (batt), totalt 430 g m/hodebånd og ledning

Batteri: 6,9 Ah, oppladbart Li-ion

Brenntid: 1t 45 min – 150 t (max/min)

Vanntett: IPX8

Pris: Kr 6 599,-

Import: Bertel O. Steen Tactical

skala
6/6

Lupine Wilma har vært i modellutvalget i mer enn et tiår, og er Lupines nest størst hodelykt etter Betty. Lik storesøster er Lupine Wilma hodelykt montert på et kraftig hodebånd med forlengelseskabel til et løst batteri du har i sekken eller lommen. 

Lupine har løsninger for å feste batteriet på hodet også, men da må du kjøpe et separat hodebånd og et mer kompakt batteri. Lupine Wilma i 2022-versjon har fått «front-klikk», slik at lyktehodet enkelt kan tas av hodebåndet og klikkes inn på sykkelstyre- eller hjelmfeste.

Gålys i 24/7

Batteriet på Lupine Wilma er på 6,9Ah og har en smart trykknapp som lar deg sjekke hvor mye strøm som er igjen. Det holder til non stop lysfest og 3600 lumen i 1 time og 45 minutter.

I motsatt ende av skalaen gir svakeste nivå 45 lumen. Det er mer enn nok til å gå på stien, og faktisk i sterkeste laget som leselys i teltet. 

Men du kan trygt la deg snø inne med Lupine Wilma på hodet: 6,9Ah-batteriet holder i 150 timer på dette nivået. Og skulle ikke det være nok, får du kjøpt et dobbelt så stort batteri som ekstrautstyr.

Lupine Wilma hodelykt har en praktisk fjernkontroll som kan brukes som armbånd eller hektes på sykkelstyret. På jakt har fjernkontrollen begrenset verdi, men kan settes på kjekt å ha-kontoen:

Gjennom Lupines app kan du programmere Wilma til fire selvvalgte styrkenivå. Det er mye enklere enn Lupines «gammelmåte» med bryteren.

Alt i boks: Lupine Wilma leveres i en kjekk transportbag der du har plass til lykt, batteri og lader.
Alt i boks: Lupine Wilma leveres i en kjekk transportbag der du har plass til lykt, batteri og lader.

Lupine Wilma har langt liv

Lupine Wilma har en lyskjegle som rekker inntil 285 meter med en spredningsvinkel på 22 grader. I praksis passer lysbildet best til aktiviteter med høy fart som skikjøring og sykling. Den er litt for konsentrert i senter til å være ideell til løping på sti og til nærarbeid som slakting. 

Tyskerne har dog tenkt på alt: Et mye jevnere lysmønster kan oppnås med å bytte til frostet frontglass, men det er ekstrautstyr.

Lupine-produkter er aldri billige. Kvalitetsmessig er de likevel i en klasse for seg. Jeg har en tolv år gammel Piko som har vært gjennom det meste, og som fortsatt fungerer upåklagelig. Nylig testet vi den oppgraderte versjonen av denne hodelykten, Lupine Piko RX 4.

Lupine Wilma leverer i lange lysbaner. Her får du alt fra sparelys for lange ekspedisjoner, til flomlys som lyser opp halve fjellsiden. I tillegg byr Lupine Wilma på funksjonalitet og en kvalitetsfølelse som andre hodelykter knapt har.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt

Både spot og spreder

MINUS

Høy pris

Test av Lupine Piko RX 4 Smartcore Hodelykt

Lupine Piko RX 4 Smartcore er siste i rekka av Piko-lykter. Nytt med Lupine Piko RX 4 er at hodelykten er blitt enda mindre og lettere, samt at den har fått et lysutbytte på 1900 lumen.

kvinne med Lupine Piko RX 4 hodelykt
LUPINE PIXO RX 4: Lupine Piko RX 4 er lett som en fjær på hodet.
Lupine Piko RX 4 Smartcore

Lysmengde: 1900 lm

Bredde (hovedlys): 22 grader

Styrke/ lysnivåer: Programmerbart via app

Vekt: 55 + 120 g (batt.)

Batteri: 3,3 Ah, oppladbart Li-ion

Brenntid: 1t 15 min (max)/ 80 t (min)

Ladetid: 2t 45 min

Fargetemperatur: 6000 Kelvin

Vanntett: IPX8

Pris: Kr 4599,-

Import: DSG Products

skala
6/6

Hodelykten Lupine Piko har vært med tyske Lupine gjennom mange år, og blir stadig oppgradert. Lupine Piko RX 4 er siste i rekken. Lupine er blant verdens ledende på utvikling av premium hodelykter.

Ofte har det vært snakk om økning i antall lumen, altså den totale lysstyrken. Andre ganger har lyktehodet blitt endret for å oppnå bedre kjøling, og atter andre ganger er fargetemperaturen justert for å bli mest mulig behagelig og lik dagslys.

På årets oppgradering Lupine Piko 4 øker lysutbyttet litt, fra 1800 til 1900 lumen. Tyskerne har likevel klart å gjøre lyktehodet mindre og lettere: Med kun 55 gram merker du knapt at det sitter på pannebrasken. Det medfølgende batteriet på 3,3 Ah veier 120 gram, festes med hurtigkobling bak på hodebåndet og balanserer lykten på en god måte.

Test-Lupine-Piko-2
BRUKERVENNLIG: Appen til Lupine fungerer svært bra til programmering av lyktens lysnivåer.

Lupine Piko RX 4 med ny sprede-LED

Lupine Piko RX 4 har fått en bitteliten led-diode for mykt flomlys i tillegg til hovedlyset. Skjønt «flom og flom»: Dette lyset er ikke veldig sterkt, og fungerer best på korte avstander som i teltleiren. 

Produsenten opplyser at sprederlysets fargetemperatur er noe varmere enn hovedlyset, og skal gjøre det mer behagelig til nærbruken det er ment for. Vi har ikke vitenskapelig belegg, men kan bekrefte at det i praksis fungerer supert.

Lupine Piko RX 4 leveres med en liten fjernkontroll som kan plasseres som armbånd eller på sykkelstyret. Til bruk som jaktlykt har fjernkontrollen begrenset nytteverdi. Mer nyttig synes vi personlig Lupines app-styring er: Den er svært brukervennlig og kan brukes blant annet til å programmere hodelyktens lysstyrke i ulike nivåer.

«Produkter fra tyske highend-produsenter er aldri rimelige, og Lupine Piko 4 er intet unntak. Men jeg har erfart at de kvalitetsmessig er i en klasse for seg.»

Kvalitet som varer

Vi har brukt Lupine Piko RX 4 gjennom noen måneder til alt fra treningsturer til slakting av hjort. Hovedlyset kaster langt og gir samtidig en behagelig lyskjegle uten tunneleffekt. Vi hadde ønsket litt sterkere sprederlys, men om breddelys er viktig, leverer Lupine et eget sprederfilter til hoved-diodene.

Produkter fra highend-produsenter i Tyskland er aldri rimelige, og Lupine Piko 4 er intet unntak. Men jeg har erfart at de kvalitetsmessig er i en klasse for seg: Undertegnede har en ti år gammel Piko av første utgave, og den har vært gjennom det meste. Den fungerer upåklagelig, og får den et nytt batteri, klarer den trolig enda et tiår. Vi tester derimot hodelykter i alle prisklasser, og har også innkludert hodelykten fra Biltema. Kan den måle seg med Piko mon tro...?

Lupine Piko RX 4 Smartcore får full pott av testpanelet og kan anbefales til både jegere og mosjonister.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt og lett

Både spot og spreder

MINUS

Kostbar

Test av Biltema Flashlight hodelykt

Biltema Flashlight er testens billigste hodelykt. Er det verdt å kjøpe hodelykt fra Biltema?

Hodelykt fra Biltema til test
HODELYKT: Biltema Flashlight
Biltema Flashlight

Avgitt lys: 150-160 lumen

Lysstyrker: 2 trinn

Lysvinkel: Medium trang til trang, justerbar

Vekt: 198 gram (90 g lyktehode)

Batteri: 3 stk AA

Lysfarge: Kaldblå

Vanntetthet: nei

Pris: Kr 269,-

Leverandør: Biltema

skala
1/6

Hodelykt fra Biltema

På hodelykten fra Biltema er det en stor klump foran og en stor klump bak. Lyset er ikke sterkt, og det som måtte være av lys, har heller ikke god kvalitet.

Det første som skjer når vi åpner batteriboksen for å legge i batterier, er at den lille skruen faller av og spretter bortover gulvet. Greit at det ikke skjedde mens vi var ute i skogen. 

Med batterilokket vel på plass, spenner vi Biltema hodelykt mot pannebrasken og tenker «ojii, den var svær!» Men ingenting svært skjer når vi trykker på knappen: En zoombar sirkel med kaldt lys avtegnes så trangt at led-diodens mønster faktisk projiseres mot bakgrunnen. 

Det meste ved hodelykten fra Biltema virker grovt og raklete, slik det ofte blir på billigste løsning. Denne ville vi ikke vært avhengig av å stole på under en langtur.

Vi hadde selvsagt ikke forventet topp kvalitet til 269 kroner, men de 130 ekstra kronene opp til Nextorch UT10 bringer deg til en annen divisjon. Det er vel anvendte penger dersom du virkelig trenger noe som lyser.

Det rulles faktisk terningkast 1 på hodelykten Biltema Flashlight.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lav pris

MINUS

Trang lyskjegle

Svakt lys

Veldig blått lys

Test av Nextorch UT10 hodelykt

Nextorch multifunksjonslykt UT10 er genial i all sin enkelhet: Pakken inneholder flere festemuligheter som du raskt kan sjonglere mellom: hodelykt, sykkellykt, capslykt. Nextorch har 170 lm og en led-kilde som består av et hvitt hovedlys og to smale, røde dioder.

kvinne med Nextorch hodelykt ut10
Lett og allsidig: Nextorch UT10 er knapt større enn ei fyrstikkeske, og kan monteres på flere måter enn som hodelykt. Foto: Åsgeir Størdal
Nextorch UT10

Produkt: Multifunksjonslykt (hodelykt, sykkellykt, capslykt) 

LED: COB 

Lysstyrke: 170 lm/20 lm/blink 

Batteri: Oppladbart 640 mAh 

Batterilevetid: 1.50 t/ 11 t 

Ladetid: 2.10 t 

Lyslengde: 1 m 

Vanntett: IPX-4 

Mål: 60 x 46 x 17 mm/ 38 g 

Pris: Kr. 249,- 

Leverandør: Alterno AS

skala
4/6

I pakken følger det med et klips som gjør at du kan feste Nextorch rett på caps-bremmen (eller andre tilsvarende flater/ plater) og en hjelmbrakett. Og i tillegg er det et feste som gjør at du kan montere Nextorch på sykkelstyre/ rør.

Nextorch har flatt design og er knapt større enn ei fyrstikkeske, slik at den lett går i ei bukselomme. Vekta er også omtrent den samme, så vi snakker kompakt format. Med 680 mAh er ikke det oppladbare batteriet superkraftig. Det gir full blås i snaut to timer, og krever ørlite lengre ladetid. Du kan imidlertid knipe inn lyset på sparebluss og få det til å holde i 11 timer. 

Led-kilden består av to lyskilder; et bredt og hvitt hovedlys i senter som har to styrkenivå, og to smale, røde dioder ute på sidene i det flate lyktehodet. Sistnevnte har også en blink-funksjon som du kan bruke som nødlys eller baklys hvis du for eksempel sykler.

Hovedlyset gir en veldig brei og jamn lysstråle som kaster lyset nesten 180 grader. Dette fungerer altså svært fint som camp-lys og gålys, noe også rekkevidda bærer preg av: På leverandørens nettsider står det bare en meters rekkevidde, men det synes jeg var temmelig beskjedent: Det rekker fint ut på 4–5 meter. Likevel blir det i snaueste laget for sykling, iallfall hvis du ikke supplerer med et «fjernlys». Det samme gjelder hvis du liker å holde høy fart i skisporet; du får litt kort forvarsel dersom noe skjer foran deg. Til gåbruk er det imidlertid glimrende så lenge du veit hvor du er. 

Samtidig hadde jeg nok ønska meg lengre batterilevetid på Nextorch UT10. På laveste lysstyrke holder det riktignok svært lenge, men da er det heller ikke rare lysstrålen; omtrent bare tilstrekkelig til å se stien rett foran deg.

Nextorch UT10 er en grei hodelykt, prisen tatt i betraktning. Er du villig til å bruke et par hundrelapper til, kan det verdt å ta en titt på Nextorch MyStar R AA.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt

Lett og flat

Oppladbar

God pris

MINUS

Litt kort batterilevetid

Kun spredelys

Kort rekkevidde

Test av Lupine Blika X4 hodelykt

Lupine Blika er en imponerende hodelykt. Ut av et lyktehode på 130 gram flommer 2100 lumen. Det gir deg følelsen av å gå med billyskaster på hodet.

TOPPKLASSE:  Lupine Blika gir mye lys på hodet, men vi savner ordentlig spreder.
TOPPKLASSE: Lupine Blika gir mye lys på hodet, men vi savner ordentlig spreder.
Lupine Blika X4

Effekt: Maks 22 watt led

Avgitt lys: 2100 lumen 

Dioder: 4 hvite + rød og grønn

Lysnivåer: Programmerbart

Vekt: 130 gram (lyktehode) 250 gram (med hodebånd og batteri)

Batteri: 1 stk 3,3 Ah oppladbar

Brenntid: 1 time (maks styrke) 

Fargetemperatur: 6000 Kelvin

Visning av reststrøm: Ja

Vanntetthet: IP 68

Pris: Kr 4399,-

Importør: DSG Products AS, www.dsgshop.no

skala
5/6

Utviklingen av led-hodelykter går i rasende tempo. Tyske Lupine har hele tiden vært i teten som innovatør og premiumprodusent. 

Heller ikke modellen Blika skuffer. Dette er en av lyktene på markedet som gir mest reell lysstyrke per gram. Og vi lar oss villig imponere av at det er mulig å få dette til:

Lupine Blika X4

Med det medfølgende batteriet montert på hodebåndet, veier hele stasen 250 gram. Dessuten kan batteriet plasseres i lommen på jaktjakken hvis du bestiller forlengelses-kabel i tillegg. Plassering nær kroppen vil kunne gi lengre batteritid, samt at du får mindre vekt på hodet.

For en jeger er det en fordel at alt utstyr som skal i sekken, er kompakt. Vi anser det også som et pluss at man kan velge om batteriet skal sitte på hodebåndet eller puttes i lommen. 

Når lysstyrken, som her, kan programmeres i valgbare trinn, kan man bruke svak eller medium styrke til gå-etapper. Så skrur du opp på fullt når det trengs, for eksempel ned en bratt kneik med tung bør på ryggen, eller når du trenger sterkt lys for å finne hytta.

«Lupine leverer som alltid en alfalykt som virkelig er premium. Produsenten er ikke uten grunn kjent for kompromissløse led-lykter, som nyttes under krevende forhold av hundekjørere, nattorienteringsløpere, redningsgrupper og politi.»

Svakt gålys

Med denne hodelykten fungerer det greit, men ikke ideelt. Hodelykten har fire ulike lysfunksjoner: Kastelys med relativt smal kjegle på inntil 2100 lumen, egne dioder for henholdsvis rødt og grønt lys på 90 lumen og bred, myk kjegle på 120 lumen. Sistnevtne er dessverre såpass svak at den bare egner seg til det helt nære arbeidet eller som leselys i teltet. 

Og akkurat her er vår kritikk av produktet: Kastelyset har en smal kjegle som egner seg for høyfartsaktiviteter som f.eks sykling, mens sprederlyset er for svakt til å lyse opp krevende terreng på en sikker måte når man jogger eller går. Her skulle vi gjerne hatt et mellomlys med skikkelig bred kjegle.

OMFATTENDE SYSTEM: Alle Lupines hodelykter er kompatible med et stort utvalg av batteristørrelser, kabler og ladere. Medfølgende batteri har reststrøm-indikator. Laderen ChargerOne (ekstrautstyr) er mer avansert enn standardladeren som følger med.
OMFATTENDE SYSTEM: Alle Lupines hodelykter er kompatible med et stort utvalg av batteristørrelser, kabler og ladere. Medfølgende batteri har reststrøm-indikator. Laderen ChargerOne (ekstrautstyr) er mer avansert enn standardladeren som følger med.

Alfalykt og alfapris

Uansett: Lupine leverer som alltid en lykt som virkelig er premium. Produsenten er ikke uten grunn kjent som en kompromissløs produsent av led-lykter, som nyttes under krevende forhold av hundekjørere, nattorienteringsløpere, redningsgrupper og politi. 

Blika X4-lykten koster en del ekstra, men er et holdbart verktøy som du trolig har glede av lenge. Fordi det også er langt fremme teknologisk, vil du leve lenge på følelsen av å eie noe som ikke alle matcher.

LES OGSÅ: Nitecore T360 mini-/hodelykt

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kraftig lysstyrke Premium kvalitet Kompatibel med Lupines tilbehør

MINUS

Kun smal lyskjegle ved full effekt

Test av Petzl Ultra Vario Hodelykt

Petzl Ultra Vario har en nydelig spredning av lyset, omtrent fra beina dine og 15-20 meter fram. Hodelykten fra Petzl er enkel å betjene og godt balansert på hodet.

hodelykten Petzt Ultra Vario
PETZL HODELYKT: Testpanelet er storfornøyede med hodelykten Petzl Ultra Vario
Petzl Ultra Vario

Samlet avgitt lys: 520 lumen

Lysstyrke nivåer: 4 nivåer

Vekt: 370 gram (med hodebånd og batteri)

Spredning av lys: ultra vid

Brenntid: 2,5 timer (max styrke) 

Vanntetthet: IP 67

Pris: Kr 3790,-

Importør: Varri AS

skala
4.5/6

Petzl Ultra Vario kan være en god hodelykt til jakt: Lysspreningen er med god vidvinkel slik at du slipper tunnelsyn i mørket. Dersom ettersøksjegeren skulle trenge en intens og lang lysstråle for å spotte et såret dyr, har Petzl Ultra Vario en funksjon for dette, på bryterens trinn 4. 

Betjeningen er enkel og intuitiv, her finnes fire nivåer av lys som kombinerer de tre diodene på ulike måter. Petzl Ultra Vario er veldig godt balansert på hodet når batteriet sitter påmontert bak. Selve lysbildet på hodelykten er mer enn godkjent. Ultra Vario er en utgående modell hos importøren, men finnes til meget gunstig pris i en del nettbutikker

Den eneste hodelykten i testen vår som imponerte testpanelet mer enn Ultra Vario, var hodelykten Mila Vega.

Lyset fra Petzl Ultra Vario hodelykt
LYSBILDE: Petzl Ultra Vario har god spredning av lyset
VURDERING
Karakter
PLUSS

Svært behagelig lysbilde

God kvalitetsfølelse

MINUS

Noe tung totalvekt

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.