Kraftige lommelykter

Trenger du en kraftig lommelykt som lager dagslys i mørketiden? Vi har testet kvalitetslykter i toppskiktet – lommelykter som lyser mange ganger kraftigere enn bilen din. JEGER hjelper deg å finne en kraftig LED lommelykt eller ettersøkslykt som best passer ditt bruk.

8 lommelykter på rekke på et bord ute test beste lommelykt ettersøkslykt
LOMMELYKTER TESTET TIL FRILUFTSLIV OG JAKT: JEGER hjelper deg å finne ei kraftig LED lommelykt som best passer ditt bruk.

En god lommelykt har jegeren alltid bruk for. Selv om det er forbudt med kunstig lys på jakt i Norge, er det tillatt på ettersøk etter skadd vilt. Bruksområdet for en kraftig lommelykt er betydelig for jegere, men det er også en sikkerhetsfaktor for både jaktlag og turgåere å ha en god lommelykt tilgjengelig om det skjer et uhell eller en ulykke i skogen. 

Hva gjør en lommelykt kraftig og god?

I denne testen har vi samlet kvalitetslykter som gir kraftig lys for sin størrelse. Da tenker vi først og fremst på egenskapene til lyskjeglen. Smal lyskjegle vil gi lenger rekkevidde, men dårligere egenskaper på kortere hold med for skarp ildkule som faktisk kan blende deg når den reflekteres fra bakken. 

En lommelykt med mye spredning av lyset, vil derimot være god på kortere avstander som for eksempel i tett skog, men ikke ha like gode langholdsegenskaper som ettersøkslykt, selv om den samlede lysstyrken altså er den samme. Noen lommelykter i testen har også variabel spredning av lyset eller en fiksert mellomløsning mellom spot og spredning.

Testvinneren ble FENIX RC40, som var best til å få en rask oversikt oer bøen for telling av hjort. Lyskjeglen er et godt kompromiss mellom spredning og rekkevidde.

I "Turbo 2"-modus produserer Olight X7R Marauder 12000 lumen i (maks) tre minutter, før den reduserer til 3000 lumen. Ganske imponerende med tanke på at lommelykten er på størrelse med en colaboks. Olight X7R Marauder har god spredning, noe som gir kjapt og godt overblikk.

Ledlenser MT10 er i svakeste laget som ettersøkslykt, men fungerer suverent som lommelykt i bilen med greit lysbilde.

Som ettersøkslykt er det Nitecore TM38 som når lengst av alle lommelyktene i testen. Oppgitt kastelengde er 1400 meter, noe lommelykten greide under testing når luften var klar nok.

Lommelykt med LED er overlegent

Led-teknologien fremstår i dag helt ovelegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk. HID-lykter (xenon) kan lyse like sterkt som led, men er belemret med andre ulemper.

Samtidig er ikke led led. Det finnes bra og mindre bra. Kvalitet på både dioder og reflektor spiller sterkt inn på lysutbyttet. 

I mange tilfeller er det nå blitt slik at én diode og perfekt designet reflektor lyser lengst. Selv om disse lommelyktene avgir relativt få lumen. Lommelyktene med flere dioder og små reflektorer lyser best på kortere hold.

Zoomfunksjonen på Ledlenser MT18 gir bredt og mykt lys. Med MT18 viser Ledlenser at de ikke henger bakpå lenger, etter mange år med svake lykter og kaldblått lys.

Til tross for sin lille størrelse, avgir Olight R50 Pro Seeker likevel 3200 lumen på maks. Dette er en lykt som for mange kan dekke behovet for det aller meste. Lyskjeglen har relativt vid spredning og duger for allround-bruk.

Fenix E18R veier kun 52 gram, er oppladbar og har et kraftig lys. Med fire lysnivå blir det en anvendelig pakke. Til å være en lyskilde som du alltid kan ta med deg, er Fenix E18R suveren.

Lupine Betty TL2 har en fargetemperatur på 6000 Kelvin, noe som tilsvarer dagslys. Til søkelykt å være, er kjeglen bred med et fantastisk jevnt og behagelig lys.

Slik testet vi lommelykt og ettersøkslykt

Vi har som sagt denne gang tatt for oss lommelykter og ettersøkslykter i toppskiktet. De er ikke spesielt rimelige, men vi har gjort utvalget slik for at testen også skal være interessant for profesjonelle brukere som for eksempel viltnemder og redningsgrupper. Dessuten liker mange jegere bra utstyr, og det gir unektelig en god følelse å eie et topprodukt av en lommelykt som kan lage dagslys i mørketiden. 

Vi er fullstendig klar over at det de siste årene har kommet rimeligere varianter fra Østen som også lyser sterkt. Mange av disse er lommelykter som kan imponere ved første lyskast, men avslører som regel svakheter etter hvert, enten det gjelder funksjonalitet eller kvalitet. Derfor har vi ikke tatt med slike lommelykter i denne testen. 

Det viktigste testkriteriet for å kåre beste lommelykt er lyskjeglen. Mye og langt lys på mellomlange hold (50-100 meter) er vektlagt høyest. Dette har vi studert og dokumentert ved å fotografere lyskjeglen til alle lommelyktene på samme eksponeringsverdi, slik at forskjellene som fremtrer på bildene er reelle. 

Pris er ikke vurdert inn i karakteren til hvert enkelt produkt. En dyr lommelykt bør ikke få lavere karakter på grunn av pris dersom det er best. Det er opp til brukeren å vurdere om man vil bruke mye penger for å få det beste produktet til sitt bruksområde.

Test av Fenix RC40

Fenix RC40 har det meste av det som trengs av en god søkelykt. Fenix RC40 gir mye lys, god rekkevidde og fin spredning av lyset.

FENIX RC40 lommelykt test
FENIX RC40: Testvinner
Fenix RC40

Avgitt lysmengde: 6000 lumen

Vekt: 1232 g

Batteri: Integrert Li-ion, ladbart: 

Brenntid:  1 time (max styrke)

Rekkevidde:730 m

Pris: 4195.-

Utlånt av: Fenix RC40 fra Teno Astro

skala
6/6

Fenix RC40 har enkel betjening med en knapp for av-på og ulike lysstyrker. Fenix RC40har også en knapp for spesialfunksjoner som strobe og SOS-blink.

Lyskjeglen er et godt kompromiss mellom spredning og rekkevidde.

I praksis viser Fenix RC40 seg til å være beste lommelykt til å få en rask oversikt over bøen for telling av hjort. Best i test!

lyskjeglen fra fenix rc40 lommelykt test
FENIX RC40: Lyskjeglen er et godt kompromiss mellom spredning og rekkevidde

LES OGSÅ: Test av Olight X7R Marauder

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lang rekkevidde

God spredning

MINUS

Stor og tung

Litt kaldblå farge på lyset

Test av Olight X7R Marauder

Olight X7R Marauder er en lommelykt på størrelse med en colaboks. Olight X7R Marauder produserer ifølge produsenten 12000 lumen.

OLIGHT X7R MARAUDER lommelykt
OLIGHT X7R MARAUDER: Lommelykt på størrelse med en colaboks.
Olight X7R Marauder

Avgitt lysmengde: 12000 lumen

Vekt: 665 g

Batteri: Innebygget Li-ion, ladbart. 

Brenntid: 3 minutter (max styrke), slår seg deretter ned til 3000 lumen i 120 min.

Rekkevidde: 380 m

Pris: 3499.-

Utlånt av: Valostore

skala
5/6

Olight X7R Marauder produserer etter hva produsenten oppgir 12000 lumen på bånn spiker. Så skal det nevnes at det er i "Turbo 2"-modus.

Sterk varmeutvikling gjør at Olight X7R Marauder kan lyse så kraftig i maks tre minutter før den reduserer til 3000 lumen

Til observasjon av vilt på bøen har Olight X7R Marauder lys i massevis - en kort stund.

Spredningen er veldig vid, noe som gir kjapt og godt overblikk. Samtidig går dette utover rekkevidden. Når Olight X7R Marauder i tillegg lett går ned i de fleste jakkelommer blir dette en svært anvendelig lommelykt. Brukergrensesnittet er logisk og brukervennlig, selv om vi måtte ta en rask kikk i bruksanvisningen for å forstå de ulike modusene.

lyskjeglen fra Olight X7R Marauder lommelykt test
Olight X7R Marauder: Vid spredning på lyskjeglen

LES OGSÅ: Test av Ledlenser MT10

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vanvittig lysstyrke

MINUS

Varmeutvikling på full styrke

Test av Ledlenser MT10

Ledlenser MT10 har størrelse som en tradisjonell liten lommelykt. Ledlenser MT10 har zoomfunksjon som storebror og avgir 1000 lumen på fullt.

ledlenser mt10 lommelykt ettersøkslykt test
LEDLENSER MT10: Avgir 1000 lumen
Ledlenser MT 10

Avgitt lysmengde: 1000 lumen

Vekt: 156 g

Batteri: Innebygget Li-ion, ladbart: 

Brenntid:  6 timer (max styrke)

Rekkevidde: 180 m

Pris: 999.-

Utlånt av: Wenaas Nordic

skala
3/6

For ikke så mange år siden var 1000 lumen ut av en så liten lykt som Ledlenser MT10 imponerende. Sammenlignet med de beste kompaktlyktene i dag er det ikke spesielt mye.

Men Ledlenser MT10 er rimelig og vi synes den gir greit lys for prisen. Som ettersøkslykt til seriøs bruk blir Ledlenser MT10 i svakeste laget, men som lommelykt i bilen er den flott.

Byggekvaliteten virker å være god. Ledlenser MT10 kan bygges ut til geværlykt og til dette kan lysbildet fungere bra.

Ledlenser mt10 ettersøkslykt lysbilde test
LEDLENSER MT10: Lysbildet fungerer bra når lykten er utbygd til geværlykt

LES OGSÅ: Test av Nitecore TM38

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Både spot og spreder

Liten og lett

MINUS

I svakeste laget som søkelykt

Test av Nitecore TM38

Nitecore TM38 er den råeste vi har testet av ettersøkslykter! Ikke fordi Nitecore TM38 er best i alt, men fordi den når lengst.

Nitecore TM38 ettersøkslykt test
NITECORE TM38: Ettersøkslykten som når lengst
Nitecore TM38

Avgitt lysmengde: 1800 lumen

Vekt: 1263 g

Batteri: Innebygget Li-ion, ladbart: 

Brenntid: 5 timer (max styrke)

Rekkevidde: 1400 m

Pris: 5599.-

Utlånt av: Teno Astro

skala
5/6

Nitecore TM38 har oppgitt kastelengde på 1400 meter. Vår testing viser at når luften er klar nok, greier den det!

Et slikt verktøy er en spesialisert ettersøkslykt for lange hold. Spredningen av lyset er minimal og alle de (kun) 1800 lumenene samles i en eneste smal prikk for å nå lengst mulig.

Nitecore TM38 er relativt stor og tung og med sitt spesielle lysbilde passer den ikke for alle bruksområder, men dersom du ønsker å lyse opp hjorten langt oppe i fjellsiden - da finnes det ikke bedre lommelykter.

Nitecore TM38 ettersøkslykt test
NITECORE TM38: Det spesielle lysbildet passer ikke for alle områder, men er perfekt for ettersøk

LES OGSÅ: Test av Ledlenser MT18

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Utrolig rekkevidde

MINUS

Stor og tung

Spesielt lysbilde for snever bruk

Test av Ledlenser MT18

Ledlenser henger ikke bakpå lenger. Etter mange år med svake lykter og kaldblått lys viser Ledlenser MT18 at den store produsenten kan bedre.

Ledlenser MT18 lommelykt test
LEDLENSER MT18: Oppgradert lommelykt fra Ledlenser
Ledlenser MT18

Avgitt lysmengde: 3000 lumen

Vekt: 620 g

Batteri: Innebygget Li-ion, ladbart. 

Brenntid:  5 timer(max styrke)

Rekkevidde: 540 m

Pris: 2499.-

Utlånt av: Wenaas Nordic

skala
5/6

Fortsatt ligger Ledlenser et hestehode bak de beste på markedet, men Ledlenser MT18, som er deres kraftigste søkelykt, gir mye lys for pengene og gjør jobben.

Ledlenser MT18 har zoomfunksjon slik at den kan gi bredt og mykt lys eller samlet spot som gir bra rekkevidde. Til sveiping av større områder fungerer spot-funksjonen best, mens vidvinkelen gjør seg om man skal lete etter skadd vilt i riktig tett skog.

Ledlenser MT18 virker som en solid lommelykt, men er belemret med ganske glatt grep.

Ledlenser MT18 lommelykt test
LEDLENSER MT18: Zoomfunksjonen gir bredt og mykt lys

LES OGSÅ: Test av Olight R50 Pro Seeker

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Både spot og spreder

Bra rekkevidde på spot

MINUS

Glatt aluminium i grepet

Litt svak i forhold til de beste

Test av Olight R50 Pro Seeker

Olight R50 Pro Seeker er bitteliten, men avgir likevel 3200 lumen på maks. For mange kan nok R50 fra Olight dekke behovet for det aller meste.

Olight R50 Pro Seeker liten lommelykt test
OLIGHT R50 PRO SEEKER: 3200 lumen
Olight R50 Pro Seeker

Avgitt lysmengde: 3200 lumen

Vekt: 620 g

Batteri: 1 stk. 26650 Li-ion. 

Brenntid: 1,5 min (max styrke), deretter 2,5 timer (1000 lumen)

Rekkevidde: 250 m

Pris: 1790.-

Utlånt av: Valostore

skala
5/6

Dette ville være uhørt for bare et par år siden.

Noe av forklaringen til intesiteten til Olight R50 Pro Seeker ligger i at 3200 lumen avgis i såkalt turbomodus i maks 1,5 min. Deretter sørger elektronikken for at R50 fra Olight halverer lysstyrken de neste 2,5 timene batteriet varer. Årsaken er varmeutvikling. 3200 lumen avgir mye energi i form av varme - noe som et så lite lykthode umulig kan ta seg av.

Men likevel: Olight R50 Pro Seeker er den som imponerer mest i vår test av lommelykter.

Lyskjeglen har relativt vid spredning og duger for allround-bruk. For mange kan Olight R50 Pro Seeker dekke behovet for det aller meste.

Olight R50 Pro Seeker lyskjegle test lommelykt
OLIGHT R50 PRO SEEKER: Lyskjeglen har relativt vid spredning

LES OGSÅ: Test av Fenix E18R mini-lykt

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Liten og lett

Kraftig lysstyrke

MINUS

Høy varmeutvikling på full styrke

Test av Fenix E18R mini-lykt

Fenix E18R veier kun 52 gram har et kraftig lys og er oppladbar. Hvor ofte har du ikke brått sett at kveldslyset er i ferd med å løpe fra deg, mens hodelykta ligger igjen heime? Da er det kjekt å ha ei lommelykt som Fenix E18R - så lita at du tar den med uansett.

Minilykta Fenix E18R holdt mellom to fingre
FENIX E18R: Med litium-batteri som backup, har du godt gålys mer enn et døgn.
Fenix E18R

Lyskilde: Cree XP-L HI

Batteri: Oppladbart (medfølger) 3,6v/ 700 mAh 16340 eller litium 3,0 v CR123a foto-batteri (ikke turbolys)

Ladetid: Ca 80 min

Styrke/ rekkevidde: 4 nivå fra 750 lm/ 136 m (turbo) til 5 lm/ 14 m

Mål: 6,0 x 2,1 cm/ 52 g

Vanntett: IP68/ 2 m 

Pris: 799,-

Leverandør: Fenix E18R fra Teno Astro

skala
6/6

Hensikten med små lykter som Fenix E18R er at du alltid har dem med. Men ofte er de tomme for strøm når du trenger dem, eller lyset er for svakt til noe anna enn gålys.

Dette er løst med Fenix E18R: Ikke bare er den kompakt, på tykkelse med en langfinger og like lang som de to ytterste leddene. Fenix E18R er oppladbar, men spiser vanlig litiumbatteri som back-up. Og du får plenty med lys:

Det er ca. 45 min levetid på full blås (750 lm/ 136 m), men merk at lyset daler til det halve etter noen minutter på grunn av overoppheting. Lyset går automatisk gradvis ned på neste trinn, slik at du har plenty med lys i drøyt 20 min til. Du kan aktivere turbolyset igjen flere ganger ved behov, men det avhenger av temperatur/ luftkjøling, og det påvirker total lystid. Ikke-ladbart batteri gir ikke nok strøm til turbo-styrken.

Neste trinn (High/ 150 lumen/ 58 m) gir to og en halv times lystid, og funker for arbeid og jogging. På trinn 3 har du 30 lumen (25 m/ 13-14 timer) som er fint til å gå på sti. Går du helt i sparebluss (5 lm/ 70 t), er Fenix E18R fint som teltlys og korte gåturer.

Test-Fenix-E18R-2
USB + backup: Med ladeplugg for USB og vanlig litium-batteri i reserve, blir det ei allsidig pakke.

Sikring i klips

Fenix E18R er bygd i aluminium, og har magnetisk ladeport på den ene sida av lyktehodet og klikkbryter på den andre. Klikkene er distinkte, men det er noe utfordrende med kun en klikkbryter: Det blir mye trykking for å få det lyset du vil – eller det lyset du ikke vil (hold 1,2 sek for strobeblinking…). 

Hold inn knappen 0,5 sekunder, og Fenix E18R skrus på. Da kan du klikke deg gjennom fire lysstyrker (T/H/M/L). Et raskt dobbeltklikk skrur av og på tastelåsen. I lomma er Fenix E18R ikke helt til å stole på, men det smarte her er at du uansett kan vri lyktas festeklips slik at bryteren er blokkert. Batterisjekk skjer med et raskt klikk i off-posisjon (4 nivå).

Magnetladeren har standard USB i motsatt ende, og kan lades fra batteribank eller sigarettenner (hvis du har overgang). Ladekabelen er spesifikk for Fenix E18R, så pass på at du ikke roter den bort.

LES OGSÅ: Test av Lupine Betty TL2

«Med magnetbunnen kan lykta festes på bildøra eller et knivblad stukket i en trestamme.»

God kjegle

Festeklipset gjør det lett å hekte Fenix E18R inni ei bukse- eller skjortelomme, men jeg savner en hengselfunksjon for å vri lykta/ lysstrålen. Dog er det enkelt å lage et pannebånd ved å sy ihop en halvmeter med strikkbånd. Magnetbunnen er mer anvendelig: Du kan feste Fenix E18R på bildøra eller på et knivblad stukket i en trestamme. Merk at du uforvarende kan dra lommelykten ut av sekken hvis den hekter seg til andre metallgjenstander. 

Jeg liker lyskjegla, som har bra spredning, men fokuserer til en hovedkjegle/ spot som rekker langt. Med fire lysnivå blir det en anvendelig pakke. Til å være en lyskilde som du alltid kan ta med deg, er Fenix E18R suveren.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lommeformat

Kraftig lys

Oppladbart/ vanlig batteri

MINUS

Savner vridbart festeklips

Test av Lupine Betty TL2

Tyske Lupine er blant verdens ledende på high-end hodelykter. Med TL2 serverer de en bombe av en liten lommelykt. Lupine Betty TL2 har hele 5000 lumen, med en rekke innstillingsmuligheter.

Lupine Betty TL2 lommelykt test ettersøkslykt
LUPINE BETTY TL2: Til søkelykt å være er Betty TL2 kompakt, og går fint ned i de fleste lommer.
Lupine Betty TL 2

Lys: 5000 lumen

Lyslengde: 350 meter

Lysnivå: Programmerbart

Vekt: 425 gram

Batteri: 6,6 Ah, oppladbart Li-ion

Brenntid: 1 – 160 t

Fargetemperatur: 6000 Kelvin

Ladetid: 2t 40min

Vanntetthet: IP X8

Pris: Kr 8999,-

Importør: Lupine Betty TL2 fra DSG Products AS

skala
6/6

Lupine Betty TL2 leveres i to størrelser, alt etter hvor stort batteri man ønsker. Begge er innenfor målene av en tradisjonell lommelykt. 

Men liten til tross: Lyset fra Lupine Betty TL2 etterlater billyktene dine i skyggenes dal. Dette er rett og slett enormt. Enorm er da også prisen, som vitner om at Lupine Betty TL2 mest er tiltenkt profesjonelle brukere som redningsgrupper og politi. Likevel kan ambisiøse ettersøksjegere og grunneierlag som bruker mye tid på telling av dyr på innmark, ha stor nytte av det kanskje aller beste produktet på markedet.

Lupine Betty TL2 lyser bredt

Om man vurderer å investere i en kraftig ettersøkslykt, er det viktig å tenke gjennom hvilket lysmønster som passer til bruksområdet. Med Betty TL2 har Lupine prioritert spredning av lysstrålen fremfor spot: 

Til søkelykt å være, er kjeglen bred med et fantastisk jevnt og behagelig lys. De åtte diodene er avstemt til å gi en helt sømløs spredning, der både skyggeområder og konsentrerte flekker av skarpere lys helt er unngått i lysfeltet. 

Overgangen til nattemørket i ytterkant av lyset er også helt jevn. Her er det ingen tunneleffekt. Reflekser fra dyreøyne kan derfor oppdages i lyktens «sidesyn».

LES OGSÅ: Test av Fenix CL30R

Test-Lupine-Betty-TL-2
Vidvinkel: Lyset er bredt, mykt og mellomlangt. Lykten duger inntil et par hundre meter unna.

Som dagslys

Selv med det største batteriet er Lupine Betty TL2 så kompakt at den glir ned i de fleste lommer. Den er minimalistisk designet og ligger godt i hånden. 

Med produkt på dette nivået er alt gjennomtenkt, så også hvor kaldt eller varmt lyset oppfattes. Fargetemperatur har stor betydning for om det man lyser på, gjengis med riktige og noenlunde samme farger som i dagslys. 

Lupine Betty TL2 har en fargetemperatur på 6000 Kelvin, noe som tilsvarer dagslys. Sammen med den jevne lysstrålen, gir dette en totalt uanstrengt opplevelse. Du kan bruke lykten i timevis uten å bli sliten i hodet.

«Vi er fristet til å utrope Lupine Betty TL2 til verdens beste kompakte lommelykt. Prisen er svært høy, men opplevelsen er som det berømte lyset i tunnelen.»

Robust og kompakt

Lupine Betty TL2 har en rekke innstillingsmuligheter. Lupines blåtann-app gjør bruken enklere enn å dykke ned i bruksanvisningen. 

Lupine Betty TL2 er vanntett til to meter og skal tåle fall fra to meter rett i bakken. Vi har ikke kastet lykten i bakken for å teste støtsikkerhet, men ti minutter på et par meters dyp tok i hvert fall ikke knekken på den.

Med lav vekt, kvalitetsfølelse og funksjoner i toppen, samt et utrolig lys, er vi fristet til å utrope Lupine Betty TL2 til verdens beste kompakte lommelykt. Prisen er svært høy, men opplevelsen er som det berømte lyset i tunnelen: Du vet du har et produkt som utklasser billigkopiene når du har prøvd begge klasser, og forskjellen er større enn man skulle tro.  

Vi tester mye utstyr på våre turer, sjekk ut alt fra lykter til våpen og jaktklær

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt

Kraftig lys

Sømløs spredning

MINUS

Høy pris

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.