Stor test av våpenkoffert og våpenfutteral

Best beskyttelse for våpen under transport

En våpenkoffert er en nødvendighet når du reiser med våpen. Skader på våpenet under transport kan i verste fall påvirke treffsikkerheten. Vi tester våpenfutteral og kofferter til både 1 og 2 våpen.

Bilde av børse i ryggsekk, våpenkoffert og børse i våpenfutteral.
Nedpakket: Våpen skal alltid transporteres nedpakket i en våpenkoffert eller futteral.

I tillegg til at våpenet skal passe i kofferten, må det stilles flere krav for å avgjøre om en våpenkoffert eller et futteral beskytter rifla eller hagla godt nok, samtidig som det er praktisk å bruke. JEGER har testet flere modeller fra kjente merker som Negrini, Pelicase og Neverlost.

Trenger du plass til et ekstra langt våpen med demper, eller en rifle med stor kikkert? Ønsker du å transportere våpen komplett eller tatt fra hverandre? Vår stortest av haglekofferter og våpenfutteraler bør hjelpe deg å finne riktig modell til ditt bruk.

Hvorfor er det nødvendig med våpenkoffert?

Når du transporterer våpen i bil, skal våpenet ifølge våpenloven ikke være lett tilgjengelig. I tillegg til at våpenet ikke er synlig i våpenfutteral- eller koffert, beskyttes det mot riper og andre skader.

Kofferter for flyturer

En solid riflekoffert er viktig når du skal reise utenlands med våpen. Hvis du har sett hvordan våpenkofferter behandles på flyplassene, er det sjelden at det foregår pent og forsiktig!

Har du våpenet i en myk plastkoffert med dårlig polstring, kan du fort få en lite hyggelig overraskelse når du ankommer jaktdestinasjonen. 

Særlig kikkertsikter er utsatt. Egentlig kan man ha dette i håndbagasjen, men selv om regelverket sier at kikkertsiktet ikke blir regnet som en våpendel, hjelper det lite dersom du treffer på feil kontrollør. En kamerat fikk erfare dette og måtte sende kikkertsiktet for seg selv, siden kofferten allerede var sjekket inn. 

Det enkleste er å ha alt i våpenkofferten, men da må det være godt beskyttet. Det er litt å velge mellom av våpenkofferter, både i plast og aluminium, med nøkkellås eller kodelås.

Deler du rifla eller har ei systemrifle, kan du bruke en kortere koffert som er mer praktisk å reise med. Reiser du med hagle, er en kort koffert også å foretrekke.

Irriterende balansepunkt

Også blant futteralene er det mange varianter. Tykk eller tynn polstring, vanntette, doble, med og uten lommer, og i forskjellige lengder.

Det er en fordel med lommer for oppbevaring av lyddemper, ammunisjon og annet du trenger på skytebanen eller jakta, slik at du slipper at noe gnisser mot våpen eller kikkert under lange transportetapper. 

I tillegg til god polstring er det viktig med en god glidelås – gjerne toveis – og at det er god plass til rifla med kikkertsikte. Er futteralet trangt, ryker gjerne glidelåsen etter hvert.

Dersom det ikke har lomme til lyddemper, bør det være plass til rifla med påmontert demper. En detalj som jeg ellers fort irriterer meg over, er når håndtaket sitter langt utenfor balansepunktet slik at pipa eller kolben subber mot bakken.

Bilde av flere forskjellige våpenkofferter
Våpenkoffert gir best beskyttelse hvis du skal frakte våpenmed fly

Stort og tungt gir best beskyttelse

For å teste om futteralene og koffertene var romslige nok, brukte vi en Blaser R8 Success med Zeiss V8 1,8 -14 x 50 og lyddemper (totallengde 118 cm) samt en Schultz & Larssen Victory med Zeiss Conquest V6 2-12 x 50 uten demper (lengde 116,5 cm).

Flere Neverlost-futteral har god polstring. Det samme har futteralet fra Hart og fra Jakt & Friluft.

Add On-futteral fra Neverlost beskytter våpenet samtidig som du har dedikerte lommer til patroner, pusseutstyr, hørselvern – ja, til og med ekstra løp. 

Den slankeste Negrinikofferten tror vi ikke takler flyfrakt, da den virker myk og mangler låser, men den kan fint brukes i bil, båt og ATV.

Den andre Negrinikofferten er fortsatt lett og smekker, men gir likevel god beskyttelse ved flytransport. Her får du mye for pengene!

Men skal du kjøpe livsforsikring til børsa di, er Pelicase et trygt valg. Koffertene er store og tunge, men har hjul og kan trilles.

Test av Pelicase 1750

Pelicase 1750 får god plassering i vår test av våpenkofferter. Den er produsert av tykk plast med tykke forsterkinger i hjørnene og tåler det meste.

Pelicase 1750
Test av Pelicase 1750 våpenkoffert.
Pelicase 1750

Type: Våpenkoffert i plast

Egenskaper: Vanntett, uknuselig, støvtett og støtdempende. Skuminnlegg som tilpasses egen rifle/ kikkertsikte. Hjul. 4 låsehemper (hengelås ikke inkludert). Livstidsgaranti.

Tilleggsutstyr: TSA hengelås, Peli Dessicant silica gel for kondensabsorbering.

Mål innvendig: 128 x 34 x 13 cm

Vekt: 10,3 kg.

Veil. pris: kr. 7212,50.

Leverandør: Dacon AS, www.dacon.no 

skala
6/6

Pelicase 1750

Pelicase er produsert av tykk plast med tykke forsterkinger i hjørnene og tåler det meste. Kofferten har robuste hjul og håndtak i motsatt ende, slik at den kan dras/trilles. Dette sørger for toppkarakter i JEGERs store test av våpenkofferter og våpenfutteral.

De solide håndtakene på Pelicase 1750 kan klemmes ned og er dermed beskyttet under transport. De fire solide lukkeklemmene sitter godt beskyttet og passe stramme å lukke. Kofferten kan låses med hele 4 hengelåser.

Til flyfrakt kan det være lurt å bruke TSA-hengelåser som kan åpnes av personalet på flyplassene. 

Innvendig har lokket 4 cm skumgummi. Bunnen har to lag 4 cm-skumgummi, slik at du kan skjære ut passform for våpen, lyddemper, ekstra løp og kikkertsikte sånn at alt ligger beskyttet hver for seg.

Kofferten har plass til to rifler med kikkert og lyddemper, men er stor og tung. Det er prisen for meget god beskyttelse.

Jeg tråkket på kofferten og selv 94 kg nissedøl bøyde den seg ikke for. For deg som flyr mye er dette en investering.

Se også på Peli Storm Case iM 3300, som kommer minst like godt ut i vår test av femten våpenfutteral og våpenkofferter.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Beskytter godt

Hjul

Vanntett

Livstidsgaranti

MINUS

Tung

Test av Negrini riflekoffert rektangulær

Negrinis rektangulær er den rimeligste våpenkofferten i vår test av våpenfutteral- og kofferter.

Negrini våpenkoffert
Test av Negrini riflekoffert rektangulær.
Negrini riflekoffert rektangulær

Type: Våpenkoffert i plast

Egenskaper: Eggekartongformet skuminnlegg. 4 skyvelukkere. Plass til rifle (116,5 cm) med Zeiss Conquest V6 2-12 x 50.

Mål: 122 x 23,5 cm (innvendig)

Vekt: 2,65 kg

Veil. pris: kr. 779,-

Leverandør: Schou AS, www.schouvapen.no

skala
3/6

Negrinis rektangulær våpenkoffert

Negrinis rektangulær er en rimelig basismodell hvis du trenger koffert. Det er en slank og lett koffert i plast med eggekartongformet skuminnlegg.

Kofferten er produsert av forholdsvis tynn og myk plast, og leveres uten låser. Den gjør det ikke videre bra i vår test av våpenkofferter og våpenfutteral.

Den er dessverre litt for smal til å gi god beskyttelse av ei rifle med kikkertsikte, for kikkerten vil ta nesten helt ut i kantene.

Negrinis rektangulær riflekoffert er ikke en våpenkoffert jeg ville ha brukt ved flytransport der jeg ikke har kontroll på bagasjehåndteringen ettersom den er såpass myk.

Ellers er den grei nok til transport i bil, båt eller ATV.

LES OGSÅ: Test av Schou Riflekoffert m/ kodelås

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett plastkoffert

Rimelig

MINUS

Ingen lås

Beskytter dårlig ved hardhendt behandling

Test av Schou Riflekoffert m/ kodelås

Schous sin koffert med kodelås er grei nok, men du får bedre kofferter for omtrent samme pris.

koffert med kodelås
Test av Schou riflekoffert m/ kodelås.
Schou Riflekoffert m/ kodelås

Type: Våpenkoffert i aluminiumfinish

Egenskaper: To lukkeklemmer og to kodelåser. Eggekartongformet skuminnlegg. God plass til rifle med Zeiss V8 1,8-14 x 50. 

Mål: 123 x 31 x 11 cm (innvendig: 121 cm x 29,5 cm) 

Vekt: 4,9 kg

Veil. pris: kr. 1290,-

Leverandør: Schou AS

skala
4/6

Koffert med kodelås

Schou har laget en lett koffert med aluminiumfarget belegg, to lukkeklemmer med nøkkellås og to kodelåser. 

Våpenkofferten kunne med fordel hatt kun kodelåser og ikke begge deler.

Kofferten er forsterket med vinkellister rundt kantene og ekstra forsterkning i alle hjørner. Den er likevel litt myk og tåler trolig ikke hard medfart.

I tillegg er låser, klemmer og handtak veldig utsatt for skader, da de stikker litt ut og er helt ubeskyttet. Den er følgelig ikke blant de aller beste våpenkoffertene i vår test.

Et pluss er at den tilbyr god plass til rifle med kikkertsikte.

For deg som vil ha en rimelig og romslig våpenkoffert med kodelås er denne grei. Imidlertid er du nok ikke garantert ubehagelige overraskelser ved ankomst på jaktdestinasjonen etter flytransport. Denne ville jeg heller brukt til lettere transport.

LES OGSÅ: Test av Negrini våpenkoffert

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Romslig

Kodelås

MINUS

Litt myk

Håndtak og låser stikker ut

Test av Negrini våpenkoffert

Billigmodellen fra Negrini når ikke helt opp i testen, selv om dette er mye våpenkoffert for pengene.

Negrini våpenkoffert og våpenfutteral.
Test av Negrini våpenkoffert.
Negrini våpenkoffert

Type: Våpenkoffert i plast

Egenskaper:

Mål innvendig: 117 x 31 x 13 cm

Vekt: 4,7 kg

Veil. pris: kr. 1220,-

Leverandør: Vaabenhuset Nygård AS, www.vaabenhuset.no

skala
5/6

Negrini våpenkoffert

Negrini våpenkoffert er en stor og solid koffert av hard plast med ca 6-7 cm tykk eggkartongformet skumgummi i lokk og bunn. 

Den har totalt fire klikklåser, der to av dem er låsbare med nøkkel. Dette er mye koffert for pengene i vår test av våpenkofferter og våpenfutteral.

Alle lukkeklemmene ligger beskyttet. To av dem har en spesiell patent der du trykker ned på midten samtidig som du løfter klemmen.

Dermed er sjansen mindre for at de spretter opp ufrivillig. 

Våpenkofferten har veldig god plass til ei rifle med kikkertsikte og lyddemper. Skal du ha med to rifler, går det an å få plass ved å ta av kikkertsiktet på den ene.

Kofferten oppleves utrolig bra i forhold til vekt og pris.

Den er ikke like hard og solid som de kraftigste i testen, men det er likevel en koffert som det går an å bruke til flyfrakt.

LES OGSÅ: Test av Neverlost Waterproof

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Grei størrelse

Låsbar

Lett

Låser ligger beskyttet

MINUS

Mykere enn de røffeste

Test av Neverlost Waterproof

Vi syns at Waterproof-futteralet fra Neverlost er et godt alternativ da vi testet våpenfutteral, i hvert fall om du trenger noe helt vanntett.

Stor test av våpenfutteral og våpenkoffert
Test av Neverlost Waterproof våpenfutteral.
Neverlost Waterproof

Type: Vanntett våpenfutteral av Tarpulin

Egenskaper: Flyter (tilføres luft) 

Lengde: ca 123 cm innvendig når enden rulles 3x

Veil. pris: kr. 659,-

Leverandør: Norma AS, www.norma.as

skala
5/6

Neverlost Waterproof

Waterproof-futteralet fra Neverlost er et godt alternativ hvis du jakter mye til sjøs eller frakter våpen over vann med sjauing inn og ut av båt: Futteralet er vanntett med rullelukking. 

Det er også den våpenkofferten i testen som er helt vanntett.

Når toppen lukkes, gjør innvendig luft at det flyter. Det gir ekstra polstring, og innebærer god beskyttelse ved frakt på ATV eller i kano/ båt. Det er plass til rifle med demper.

Håndtak er plassert i balansepunktet og skulderreim medfølger.

Likevel er det neverlost Add on fra samme leverandør som er det beste futteralet sammenlagt. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vanntett og flyter

Godt polstret i oppblåst tilstand

God plass

MINUS

Ikke noe spesielt

Test av Jakt & Friluft riflefutteral

Riflefutteralet fra Jakt & Friluft er blant testvinnerne. 30 mm polstring og god plass til våpenet.

Jakt & Friluft riflefutteral
Test av Jakt & Friluft riflefutteral.
Jakt & Friluft riflefutteral

Type: Våpenfutteral

Egenskaper: Kraftig polstret med tre lommer

Lengde: 132 cm

Veil pris: kr. 999,-

Leverandør: Jakt & Friluft, www.jaktogfriluft.no

skala
6/6

Jakt & Friluft riflefutteral

Ser du etter massiv polstring, ikke let lengre: Polstringen her måler hele 30 mm.

Likevel er det god plass til rifle med kikkertsikte og lyddemper. Derfor får det også full uttelling når vi tester våpenfutteral- og kofferter.

Futteralet har toveis glidelås og ei avtakbar skulderreim. I tillegg er det stor lomme med glidelås og to mindre med borrelås, slik at du har ryddig plass til patroner, bolt, papirer eller annet. Fås både i oransje/ sort og grønn/ sort. 

I denne testen har vi sett på femten våpenfutteral og våpenkofferter for å finne ut av om de gjør en god nok jobb i å beskytte våpnene dine. Det er store forskjeller.

LES OGSÅ: Test av Schou Riflefutteral Web

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God plass

Testens beste polstring

Utvendige lommer

Oransjefarget godt synlig

MINUS

Håndtak litt ubalansert

Test av Schou Riflefutteral Web

Schous egenproduserte våpenfutteral oppleves som enkelt, men scoret bra da vi testet riflefutteral.

våpenkofferter og våpenfutteral
Test av Riflefutteral Web.
Schou Riflefutteral Web

Type: Våpenfutteral

Egenskaper: Romslig, uten lomme

Lengde: 131 cm

Veil. pris: kr. 820,-

Leverandør: Schou AS, www.schouvapen.no

skala
4/6

Schou Riflefutteral Web

Schou er et solid futteral med middels tykk polstring på ca 15 mm. Det er mindre enn de tykkeste i testen vår av våpenfutteral og -kofferter, men heller ikke tynnest.

Våpenkofferten har god plass til en Blaser R8 med demper i hovedrommet. Imidlertid er det ingen utvendige lommer til ammunisjon eller annet.

Skulderreima er fastmontert og glidelåsen er enveis. Håndtaket er heller ikke plassert helt i balansepunktet. 

LES OGSÅ: Test av Hart våpenfutteral

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Bra polstring

God plass inkl.demper

MINUS

Ingen lomme

Håndtak ikke helt balansert

Test av Neverlost Add On

Vi tester den nye versjonen av Add On futteralet til Neverlost. Får våpenet plass med så god polstring?

best i test våpenkoffert og våpenfutteral
Test av Neverlost Add On våpenfutteral.
Neverlost Add On

Type: Våpenfutteral

Egenskaper: Futteral med Molle-system (hemper av nylon-bånd)

Lengde: 125 cm

Veil. pris: kr. 1439,-

Leverandør: Norma AS, www.norma.as

skala
6/6

Neverlost futteralete Add On

Dette Neverlost futteralet (ny versjon) har meget god polstring på ca 20 mm og god plass til rifle med demper. 

Toveis glidelås og fast skulderreim med bred polstring er på plass. Våpenkofferten har mange utvendige glidelåslommer med plass til ekstra løp, tofot, lyddemper, patroner og hørselvern.

I tillegg er det Add On-system for ekstra lommer til førstehjelpsveske eller annet. Solid og anvendelig!

LES OGSÅ: Test av Peli Storm Case iM 3300

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt polstret

Mange lommer

Add On/ Molle

Meget romslig

MINUS

Ingenting

Test av Hart våpenfutteral

Hart våpenfutteral er det korteste futteralet i testen, men det har god polstring, noe som kan veie opp for manglende lengde.

best i test våpenfutteral og våpenkoffert.
Test av Hart våpenfutteral
Hart riflefutteral

Type: Våpenfutteral

Egenskaper: Kraftig polstret, med lomme

Lengde: 114 cm (oppgitt til 117 cm)

Veil. pris: kr. 899,-

Leverandør: Sisu Villmark, www.sisuvillmark.no

skala
5/6

Hart våpenkoffert

Våpenfutteralet fra Hart byr på meget god polstring som er ca 20 mm tykk. Vår test av våpenfutteral og våpenkofferter viser at dette beskytter rifla godt.

Her må imidlertid lyddemperen av for å få plass til en Blaser R8, og er slik sett med god margin det korteste i testen.

Futteralet har derimot ei romslig lomme med toveis glidelås som tilbyr grei plass for en lyddemper eller annet utstyr. I tillegg er det bred, avtagbar skulderreim med polstring.

LES OGSÅ: Test av Sako riflefutteral

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Tykk beskyttende polstring

Lomme for lyddemper

Handtak i balansepunktet

Godt synlig

MINUS

Litt kort

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.