Hørselvern - tester og anbefalinger

Finn riktig hørselvern til jakt

Hørselvern og hørselsskader er heldigvis mer i fokus blant jegere nå enn før. Vi tester hva som er best på jakt av aktive og passive hørselvern og ørepropper.

bilde av hørselvern, øreklokker og ørepropper
Hva er den beste beskyttelsen for hørselen din? Bruk hørselvern og ørepropper på jakt for å bevare hørselen.

Hørselvern kan være både øreklokker og ørepropper. Begge varianter finnes både som aktive og passive utgaver. JEGER har testet syv av de mest populære merkene på markedet, fra produsenter som blant annet Peltor og Surefire. Vi hjelper deg med å finne den typen som passer ditt bruk best, slik at du kan ta vare på hørselen både når du jakter og trener på skytebanen.

Aktive eller passive hørselvern?

Aktive hørselvern filtrerer høye lyder ved hjelp av elektronikk, men slipper vanlige lyder gjennom. Tanken er at du skal kunne ha dem på en hel dag på jakt. Passive hørselvern demper derimot stort sett all lyd, selv om vi har eksempler på passive ørepropper med filtrering.

Mange jegere har skaffet seg "hørselsbeskytter" på rifla. Men selv lyddempersmellet kan skade hørselen din. JEGER gir derfor råd om hva slags type hørselvern som egner seg til ulike typer jakt.

Øreklokker og ørepropper – hva er best?

Variasjonen i hørselvern tilpasset jegere er stor. Vi kan dele hørselvernene i to kategorier: Øreklokker og ørepropper. Disse kan igjen deles i to; aktive og passive. 

Aktive hørselvern er elektroniske, med mikrofon på utsiden og høyttaler på innsiden. De slipper gjennom normal lyd, og kan sågar forsterke vanlig lyd. De aktive hørselvernene i testen kobler ut all lyd når støynivået bikker ca 85 dB. Det er dermed kun dempet 22lr som ikke trigger hørselvernene.

Passive hørselvern inneholder ikke elektronikk og vil i de fleste tilfeller kun dempe og ikke slippe gjennom lyd. Vi har imidlertid testet to passive propper (Surefire EP3 og Surefire EP79) som gjør nettopp det!

Ørepropper og tre par øreklokker på et bord.
Det er stor variasjon i pris, fra de enkleste øreproppene til avanserte elektroniske hørselvern med bluetooth.

For de aktive hørselvernene kan vindstøy eller bekkesus bli et problem: Lyden forsterkes og kan overdøve annen lyd. Ergo de kan bli slitsomme å benytte. Å bestemme hvor lyden kommer fra, kan også by på problemer i slike tilfeller.

Vi fant ut at om man senker lydnivået ned til hva vi hører normalt, vil problemene minimeres ganske drastisk. Ønsker du å utnytte muligheten for å ha «supermannhørsel», bør dette altså gjøres på tilnærmet vindstille dager. 

De aktive proppene i testen (Peltor Lep og Starkey Soundscope) imponerer stort på akkurat dette punktet: Retningsbestemmelse og vindsus er et langt mindre problem enn med øreklokker.

Lynkurs i audiologi

Vi går til audiograf Ingrid Alnes for å få bakgrunnskunnskap om hørselssystemet. Øret består blant annet av det ytre øret, mellomøret og det indre øret.

I det indre øret sitter et lite organ som omtales som cochlea. Dette sneglehuset omdanner lydbølger til elektriske impulser ved hjelp av såkalte hårceller som vaier i en væskefylt gang. Impulsene sendes derfra via hørselsnerven og opp til hjernen, der lydene tolkes.

Lyd måles i antall desibel (dB). Denne skalaen er ikke lineær. For hver tredje desibel, dobles lydene som vi oppfatter.

130 dB er sett på som terskelen for når en enkel, kortvarig støypåvirkning kan gi varig skade. Ved for høy lyd vil hårcellene i cochlea skades. Disse hårcellene kan ikke fornyes.

Demperen tar ikke nok

– En støyskade kommer av støy som er så sterk at den gir midlertidig eller varig hørselsskade. Når det kommer til støyskader, finner vi fire avgjørende faktorer. Den første omhandler lydens intensitet, sier Alnes.

Hun forklarer at den andre faktoren omhandler lydens frekvens, så varigheten av lydpåvirkningen, og til slutt cochleas følsomhet for lydpåvirkning. Denne kan variere fra person til person.

Hvor høyt er et smell? Vel, det blir litt som å stille spørsmålet «hvor tung er en elg?».

Et vanlig rifleskudd kan fort komme opp i 170-180 dB. Selv med en lyddemper som tar ca 30 dB, vil vi derfor i de fleste tilfeller være langt over hva som anses som skadelig støypåvirkning.

Double – no trouble

Særlig gjelder dette på skytebanen, som er en kjær samlingsplass for de fleste jegere. Opphold her uten forholdsregler kan være hørselens dødsdom!

På banen bør vi bruke dobbel beskyttelse av ørene våre; både klokker og propper. En tilleggsfordel ved dobbelt hørselvern er at du under storviltprøven får det helt stille rundt deg. Da blir konsentrasjonen best mulig – trolig også resultatet.

Alle jegere har sine preferanser, behov og budsjett. Du må derfor tenke på om egenskapene vi har listet opp, passer til dine behov. Ingen av hørselvernene gjør jobben direkte dårlig, og du blir mest sannsynlig veldig fornøyd med ditt valg.

Test av Starkey Soundscope pro-tect iHunt ørepropper

De formstøpte øreproppene fra Starkey scorer høyt i vår test av aktive og passive hørselvern når det kommer til komfort.

Bilde av Starkey Soundscope pro-tect iHunt
Test av Starkey Soundscope pro-tect iHunt hørselvern
Starkey Soundscope pro-tect iHunt

Produkt: Aktive, formstøpte ørepropper

Vekt: 6 g

Oppgitt dempeevne: 26 dB

Tilkobling til jaktradio: Ja, via halsslynge (ekstrautstyr)

Strømkilde: Høreapparatbatteri (mod 13)

Pris: 4999,- med teleslynge

Leverandør: Starkey, www.starkey.no

skala
6/6

Øreproppene fra Starkey er aktive, som vil si at de demper når støynivået blir for høyt, men at vanlige lyder slipper gjennom. 

Proppene er formstøpt etter eierens øreganger, en prosess som tar 10 minutter. Resultatet er et hørselvern som sitter som støpt (sic!) i øregangen.

Følgelig kan proppene uten problemer monteres hjemme før jaktdagen starter og bli sittende komfortabelt helt til kveldsdrevet er unnagjort.

Elektronikken drives av et høreapparatbatteri i hver propp. Disse varer fint i tre uker med normal jaktbruk. Lyden er direkte imponerende! Dette er jaktutstyr du ikke bør være foruten!

Retningsbestemmelse er lekende lett og man glemmer fort at de er der. Har du behov for radiokommunikasjon, kan proppene kobles til jaktradio eller mobil. Dette gjøres ved hjelp av en teleslynge rundt halsen som sender signalene tråløst. Et system som funket meget bra!

Dette hørselsvernet er det beste i kategorien ørepropper i vår test.

Usikker på hvilket hørselvern du skal velge? JEGERs store test hjelper deg å finne riktig hørselvern til ditt bruk.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fantastisk passform og komfort

Naturlig lydbilde

Lite følsom for vindstøy

MINUS

Stiv pris sammenlignet med klokker

Test av Peltor ProTac Shooter hørselvern

Peltor ProTac Shooter er et monster av et hørselvern, viser vår test av aktive og passive øreklokker og ørepropper. Disse klokkene demper hele 32 dB!

Bilde av Peltor ProTac Shooter
Test av Peltor ProTac Shooter hørselvern
Peltor ProTac Shooter

Produkt: Aktive øreklokker

Vekt: 355 g

Oppgitt dempeevne: 32 dB

Tilkobling til jaktradio: Ja

Strømkilde: To stk AA-batterier

Veil: 999,-

Leverandør: 3M Norge AS, www.3mnorge.no

skala
6/6

Peltor ProTac Shooter er tiltenkt skyting der man er avhengig av ekstra demping. Øreklokkene faller kategorien for aktive hørselvern.

Klokkene klemmer hardere rundt hodet og komforten er derfor ikke helt på høyde med konkurrentene. Til gjengjeld demper øreklokkene hele 32 dB!

På skytebanen eller duejordet en sen dag i august, kommer disse virkelig til sin rett. Kombineres klokkenes gode demping med propper, får man ikke rustet seg bedre mot skadelig smell.

Ikke-skadelig lyd gjengis godt i klokkene og er lett å retningsbestemme. Sterk vindstøy er et problem på mange øreklokker, men disse er blant de bedre til å takle problemet. 

Tatt i betraktning at disse klokkene er spesielt tiltenkt skyting og ikke nødvendigvis bare jakt, lar vi derfor disse få full score. På banen er disse en klar vinner!

Disse klokkene kommer også helt til topps i vår stortest, som hjelper deg å velge riktig hørselvern.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Mye for pengene

Suveren dempeevne

MINUS

Litt hardt ørepress

Test av Peltor ProTac III øreklokker

Vi testet Peltor ProTac III, et sett aktive hørselvern som lett kan kobles til jaktradioen.

Test av Peltor ProTac iii
Test av Peltor ProTac iii.
Peltor ProTac III

Produkt: Aktive øreklokker

Vekt: 305 g

Oppgitt dempeevne: 26 dB

Tilkobling til jaktradio: Ja

Strømkilde: 2 stk AA-batteri

Veil: 999,-

Leverandør: 3M Norge AS, www.3mnorge.no

skala
5/6

Peltor ProTac III forsterker vanlig lyd og demper høye lyder. Klokkene kan lett kobles til jaktradioen. 

Disse føles ikke like store og klumpete i bruk som storebror ProTac Shooter i vår test av aktive og passive øreklokker og ørepropper.

At de er mindre, går dog på bekostning av dempeevnen, men komforten til ProTac III er til gjengjeld bedre enn hos ProTac Shooter. 

Klokkene sitter godt på plass, men klemmer ikke for hardt. Båndet på klokkene mangler en del polstring sammenlignet med lignende modeller, men er ikke ubehagelig. Dette gjør at man orker å bruke disse over lengre perioder.

Med en vekt på 305 gram er de heller ikke avskrekkende tunge å bruke gjennom en jaktdag og kan således anbefales som jaktutstyr.

Lydbildet er like bra som i storebroren og retningsbestemmelse av lyd fungerer tilfredsstillende bra. Klokkene kan lett kobles til jaktradio ved hjelp av en vanlig 3,5 mm minijack-kabel og fungerer utmerket i en jaktsituasjon.

I denne testen har vi testet sju ulike hørselsvern. Testens beste øreklokker er Peltor Protac, mens testens beste ørepropper er Starkey Soundscope

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt

God demping vs. størrelse

MINUS

Ikke like komfortable som Sordin

Test av Peltor LEP 200E ørepropper

Peltor LEP 200E er et sett med oppladbare, aktive ørepropper for jakt. De gjør det godt i vår test av aktivt og passivt hørselvern.

Bilde av Peltor LEP 200E
Test av Peltor LEP 200E hørselvern
Peltor LEP 200E

Produkt: Aktive ørepropper.

Vekt: 8 g

Oppgitt dempeevne: 32 dB (fabrikktall)

Tilkobling til jaktradio: Ja

Strømkilde: 3 x AA/ mini-USB

Veil: 4999,-

Leverandør: 3M Norge AS, www.3mnorge.no

skala
5/6

Peltor LEP 200E er noen av de aktive øreproppene i vår test av aktivt og passivt hørselvern. At hørselsvernene er aktive vil si at de slipper gjennom vanlig lyd og demper når støynivået bikker 85 dB.

Proppene kan kobles til jaktradioen.

Etuiet tar vare på proppene og fungerer som ladestasjon. Som strømkilde har du to valg, enten å lade med vanlig mini-USB, eller via batteriene i etuiet.

Kobler du etuiet til USB, blir batteriene spart. Det gjør proppene til et godt stykke utstyr til jakta.

Under praktisk jakt fungerer proppene upåklagelig. Ved å velge størrelse på gummiflensen kan du selv tilpasse proppene slik at de passer øret.

Dempeevnen oppgis til smått utrolige 32 dB, men vi under praktisk test synes vi ikke de demper i nærheten av Protac Shooter.

Lyden i proppene er nesten på høyde med testen beste ørepropper: Starkey Soundscope.

Akkurat som med Soundscope kan Peltor LEP 200e kobles til jaktradioen via teleslynge.

Å slå proppene av/ på og justere volum er meget enkelt med den store betjeningsknappen som sitter på hver av proppene.

Starkey Soundscope er testens beste ørepropper, mens Peltor Protac Shooter er testens beste øreklokker. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God lyd

Genial strømløsning

Passer de fleste

MINUS

Dyr sammenlignet med klokker

Mindre komfort enn Starkey

Test av Surefire EP7 ørepropper

Surefires EP7 er et mer behagelig hørselsvern, men er mindre holdbar enn EP3 fra samme selskap, viser vår test av aktive og passive øreklokker og ørepropper.

Test av Surefire EP7
Test av Surefire EP7.
Surefire EP7

Produkt: Passive ørepropper med støyfilter

Vekt: 6 g

Oppgitt dempeevne: 28 dB med filterpropp

Tilkobling til jaktradio: Ja

Strømkilde: Ingen

Veil: 249,-

Leverandør: Fjellsport.no, www.fjellsport.no

skala
2/6

Forskjellen mellom Surefires EP7 og EP3 ligger i flensen som føres inn i øret. På EP3 er den laget av gummi, mens EP7 bruker skum.

Skummet gjør proppen litt mer behagelig, men langt mindre holdbar: Etter kort tids bruk revner skumflensen på midten og gjør hørselvernet ubrukelig, viser vår test av aktive og passivt hørselvern.

Heldigvis følger det med to ekstra flenser som man selv kan bytte ut relativt enkelt.

I likhet med EP3 er også EP7 passive ørepropper med støyfilter, som vil si at de slipper gjennom vanlig lyd og demper høy lyd. 

Å få proppen inn i øret kan være en prøvelse: Skumflensen må tvinnes på lik linje med vanlige skumpropper før den ekspanderer inne i øregangen. Når proppene er tvinnet, har man bare sekunder på seg før proppene må være på plass. 

EP7 har oppgitt en bedre dempeevne enn EP3, noe som virker for å stemme. EP7 vil som EP3 fungere godt for den som ikke jakter lange økter av gangen, som reserve eller under hørselsvernene på banen.

At holdbarheten er såpass dårlig, trekker dog veldig ned fra et forbrukerståsted.

I denne testen har vi testet sju ulike hørselsvern. Testens beste ørepropper er Starkey Soundscope, mens Peltor Protac er de beste øreklokkene.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Bedre demping enn EP3

Litt mer komfort

MINUS

Lite holdbare

Vanskelig å få på plass

Test av MSA Sordin Pro X øreklokker

Sordins hørselvern er viden kjent blant norske jegere, og Pro X er et meget godt sett aktive øreklokker, viser vår test av øreklokker og ørepropper.

Test av MSA Sordin Pro X
Test av MSA Sordin Pro X.
MSA Sordin Pro X

Produkt: Aktive øreklokker

Vekt: 406 g

Oppgitt dempeevne: 25db

Tilkobling til jaktradio: Ja

Strømkilde: 2 stk. AAA-batteri

Veil: 2499,-

Leverandør: Norma Norge AS, www.norma.as

skala
5/6

MSA Sordin Pro X er et aktivt hørselsvern, som vil si at den forsterker vanlig lyd og demper høy lyd.

Klokkene er relativt tunge, men er da også bygd som en «tanks».

Klokkene betjenes enkelt via tre knapper. Trykker man inn både + og -, har man i tillegg innebygd lys! 

Selve lyset er ikke så sterkt, men havner man i en knipe og må finne veien ut av skogen, funker det mer enn godt nok som en forsikring. 

Øreklokkene demper godt og er testens desidert mest komfortable øreklokker. Putene er myke og gjør at klokkene kan sitte vesentlig lengre enn konkurrentene før de blir ubehagelige.

Lyden føles dog litt kunstig og det er vanskeligere å retningsbestemme lyd enn med de andre. Dette trekker dessverre litt ned, noe som er synd, siden resten av produktet er i en klasse for seg selv.

I denne testen har vi testet sju ulike hørselsvern. Testens beste øreklokker er Peltor Protac, mens testens beste ørepropper er Starkey Soundscope

Husk at vi også tester våpen og jaktklær og andre typer utstyr slik at du kan bygge den beste garderoben for dine jaktformer. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Bunnsolid konstruksjon

Meget komfortable

Innebygd «nødlys»

MINUS

Litt kunstig lyd

Test av Surefire EP3 ørepropper

Surefire EP3 er et prakteksempel på at det ikke trenger å koste skjorta for å beskytte hørselen på jakt, viser vår test av øreklokker og ørepropper.

Test av Surefire EP3
Test av Surefire EP3.
Surefire EP3

Produkt: Passive ørepropper med støyfilter

Vekt: 6 g

Oppgitt dempeevne: 24 dB med filterplugg

Tilkobling til jaktradio: Ja

Strømkilde: Ingen

Veil: 229,-

Leverandør: Fjellsport.no, www.fjellsport.no

skala
4/6

Surefire EP3 er passive ørepropper som er utstyrt med et støyfilter som gjør at de slipper gjennom vanlig lyd. De forsterker ikke lyden, men slipper gjennom mesteparten av vanlig lyd.

Filteret kan i tillegg tettes med en propp for enda bedre demping. Det trekker opp i vår test av aktive og passive øreklokker og ørepropper.

Hele proppen unntatt støyfilteret er produsert i myk gummi. Komforten er ikke den beste, men man kan fint ha dem i ørene et par timer. De kan ikke sammenlignes med aktive propper, men mer hørselvern for pengene er vanskelig å finne.

Les også: Dette er de beste varmende posteringsposene

EP3 fungerer fint som dobbel sikring på skytebanen. Trenger du radiokommunikasjon, kan dette fikses med en gummislynge som kobles i proppen.

Produsenten lover at EP3 skal vare i tre måneder, men vår test viser at de varer vesentlig lengre. Billig forsikring å ha i hanskerommet om du skulle finne på å glemme hørselvern en dag!

I denne testen har vi testet sju ulike hørselsvern. Testens beste ørepropper er Starkey Soundscope, mens Peltor Protac er de beste øreklokkene. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Billig

Varer lengre enn oppgitt

Sitter godt

MINUS

Litt ubehagelige over lang tid

Knotete å få på plass

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.