Hørselvern og hørselsskader er heldigvis mer i fokus blant jegere nå enn før. Vi tester hva som er best på jakt av aktive og passive hørselvern og øreplugger.
Sist oppdatert: 12. november 2023 kl 20.00
HØRSELVERN: Hva er den beste beskyttelsen for hørselen din? Bruk hørselvern og øreplugger på jakt for å bevare hørselen.
Hørselvern kommer i form av både øreklokker og øreplugger. Begge varianter finnes både som aktive og passive utgaver. JEGER har testet syv av de mest populære merkene på markedet, slik at vi kan hjelpe deg å finne det hørselvernet som passer ditt bruk best. Det er viktig å ta vare på hørselen, både når du jakter og når du trener på skytebanen.
Mange jegere har skaffet seg "hørselsbeskytter" på rifla. Men selv lyddempersmellet kan skade hørselen din. JEGER gir derfor råd om hva slags type hørselvern som egner seg til ulike typer jakt.
Aktive eller passive hørselvern
Variasjonen i hørselvern tilpasset jegere er stor. Vi kan dele hørselvernene i to kategorier: Øreklokker og øreplugger. Disse kan igjen deles i to; aktive og passive.
Aktive hørselvern filtrerer høye lyder ved hjelp av elektronikk, men slipper vanlige lyder gjennom. Tanken er at du skal kunne ha hørselvernet på en hel dag på jakt. Aktive hørselvern har mikrofon på utsiden og høyttaler på innsiden. De slipper gjennom normal lyd, og kan sågar forsterke vanlig lyd.
De aktive hørselvernene i testen kobler ut all lyd når støynivået bikker ca 85 dB. Det er dermed kun dempet 22lr som ikke trigger hørselvernene.
Passive hørselvern inneholder ikke elektronikk og vil i de fleste tilfeller kun dempe og ikke slippe gjennom lyd. Noen passive øreplugger har derimot filtrering, som Surefire EP79. Dette er komfortable øreplugger med god demping.
For de aktive hørselvernene kan vindstøy eller bekkesus bli et problem: Lyden forsterkes og kan overdøve annen lyd. Ergo de kan bli slitsomme å benytte. Å bestemme hvor lyden kommer fra, kan også by på problemer i slike tilfeller.
Vi fant ut at om man senker lydnivået ned til hva vi hører normalt, vil problemene minimeres ganske drastisk. Ønsker du å utnytte muligheten for å ha «supermannhørsel», bør dette altså gjøres på tilnærmet vindstille dager.
Både ørepluggene Peltor Lep 200E og Starkey Soundscope imponerte stort på akkurat dette punktet. Da vi testet hørselvern til jakt syns vi retningsbestemmelse og vindsus ble et langt mindre problem med disse enn med flere av øreklokkene.
Lynkurs i audiologi
Vi går til audiograf Ingrid Alnes for å få bakgrunnskunnskap om hørselssystemet. Øret består blant annet av det ytre øret, mellomøret og det indre øret.
I det indre øret sitter et lite organ som omtales som cochlea. Dette sneglehuset omdanner lydbølger til elektriske impulser ved hjelp av såkalte hårceller som vaier i en væskefylt gang. Impulsene sendes derfra via hørselsnerven og opp til hjernen, der lydene tolkes.
Lyd måles i antall desibel (dB). Denne skalaen er ikke lineær. For hver tredje desibel, dobles lydene som vi oppfatter.
130 dB er sett på som terskelen for når en enkel, kortvarig støypåvirkning kan gi varig skade. Ved for høy lyd vil hårcellene i cochlea skades. Disse hårcellene kan ikke fornyes.
– En støyskade kommer av støy som er så sterk at den gir midlertidig eller varig hørselsskade. Når det kommer til støyskader, finner vi fire avgjørende faktorer. Den første omhandler lydens intensitet, sier Alnes.
Hun forklarer at den andre faktoren omhandler lydens frekvens, så varigheten av lydpåvirkningen, og til slutt cochleas følsomhet for lydpåvirkning. Denne kan variere fra person til person.
Hvor høyt er et smell? Vel, det blir litt som å stille spørsmålet «hvor tung er en elg?».
Et vanlig rifleskudd kan fort komme opp i 170-180 dB. Selv med en lyddemper som tar ca 30 dB, vil vi derfor i de fleste tilfeller være langt over hva som anses som skadelig støypåvirkning. Det er derfor særdeles viktig å bruke hørselvern under skyting.
Et hørselvern som vil fungere veldig godt til trening på skytebanen er Peltor WS Alert XP. Dette hørselvernet har støydempende mikrofon, hvilket betyr at du kan koble det til telefonen via Bluetooth, og føre lange samtaler mens jaktkompisene skyter - uten at du eller personen i andre enden vil plages av støyen.
Har du behov for ekstrem demping, kan du ta en titt på testen vår av Peltor Protac Shooter. Dette hørselvernet demper hele 32 db!
Testens desidert mest komfortable hørselvern er MSA Sordin Pro X øreklokker.
Double – no trouble
Særlig gjelder dette på skytebanen, som er en kjær samlingsplass for de fleste jegere. Opphold her uten forholdsregler kan være hørselens dødsdom!
På banen bør vi bruke doble hørselvern; både klokker og øreplugger. En tilleggsfordel ved dobbelt hørselvern er at du under storviltprøven får det helt stille rundt deg. Da blir konsentrasjonen best mulig – trolig også resultatet.
Alle jegere har sine preferanser, behov og budsjett. Du må derfor tenke på om egenskapene vi har listet opp, passer til dine behov. Ingen av hørselvernene gjør jobben direkte dårlig, og du blir mest sannsynlig veldig fornøyd med ditt valg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.