Elektronisk hørselvern er et viktig hjelpemiddel for å beskytte hørselen lengst mulig. Vi tester Blaser Ear Protector og Sordine Supreme Pro-X, som begge tilhører toppsjiktet av hørselvern.
STILLE DUELL: Hvilket hørselvern er det beste av Blaser Ear Protector og Sordine Supreme Pro-X? Begge har sine styrker og svakheter.
Jegere og skyttere er ekstra utsatt for hørselsskade, så det er veldig viktig med god beskyttelse. Det er positivt at flere og flere bruker lyddemper på rifla, men det er på langt nær alle lyddempere som beskytter godt nok. Da kan det lønne seg å bruke et hørselvern i tillegg. På skytebanen med ekstra mye og høye smell anbefales øreplugger i tillegg til hørselvern.
Også på haglejakt kan du spare deg for øresus og dårlig hørsel dersom du bruker hørselvern. Under mange jaktformer er dette ensbetydende med elektronisk eller aktivt hørselvern, med mindre skuddsituasjonene kommer med «forvarsel» i form av en fuglehundstand. Men selv da er det et gode med elektronikken, fordi lyden hjelper deg med retningsbestemmelse.
Kan bli varme
Jeg har brukt elektronisk hørselvern i mange år både på fuglejakt, storviltjakt og på jakt i Afrika og andre land. Skrur man opp lyden, hører man bedre enn de fleste og kan fange opp lyder som øret ikke kan uten. På full styrke hører man den aller minste lyd, og i hvert fall jeg må dempe litt.
På jakt i Afrika kan øreklokkene bli i overkant varme å ha på ørene. Da tar jeg dem på rett før vi smyger innpå viltet.
På fuglejakt og delvis også på post kan jeg få litt problemer med å retningsbestemme lyden med hørselvern. Som regel går det bra, og det er likevel bedre å miste en fugl enn hørselen. Et lett valg, spør du meg!
Lydjusteringer
Vi har tatt en nærmere kikk på Blaser Ear Protector og Sordin Supreme Pro-X for å sammenligne hva du får i det øvre prissjiktet.
Hørselvernet til Blaser har en enkel og brukervennlig innstilling som jeg liker godt: Det er rett og slett et passe stort hjul som du både slår på/av med og bruker til å justere lydstyrken. Hjulet er lett å finne og kan betjenes selv med hansker. Dermed blir det veldig lite fommel hvis du har behov for raske lydjusteringer.
På Sordin er det en knapp for av og på, samt en knapp for høyere lyd og en for lavere lyd. Dette blir litt mer fomlete i forhold til Blaser etter min mening.
Begge hørselvernene tetter godt rundt ørene og stenger ute smellet raskt og effektivt. Blaser gjør jobben litt bedre og mer behagelig på grunn av gel i tetteringene sammenlignet med det originale skuminnlegget i Sordin. Særlig i lengden og ved brillebruk er gel en fordel. Gelringene føles mykere og mer behagelig.
Sordin har imidlertid et hygiene-sett med gel-ringer som kan kjøpes separat. Jeg fikk med et sett som jeg byttet ut skumringene med. Dette vil jeg sterkt anbefale dersom du har et Sordin-sett. Sordin anbefaler at hygienesett byttes et par ganger i året for best mulig tetting og hygiene.
Batteribytte
På Blaser løsner man dekselet på høyre side for å bytte batterier. Dette er ganske enkelt og kjapt gjort, og krever ingen verktøy eller hjelpemidler.
På Sordin skrur man ut lokket og tømmer ut det første batteriet. Det andre får man ut ved å snu øreklokkene på hodet og gi det et dunk. Da detter det andre ut og kan skiftes.
Ved bytting til nytt batteri slippes det første inn og trykkes ned med en penn eller lignende. Det andre kan deretter slippes rett inn.
Hvilket hørselvern man velger, avhenger av smak og behag og hva som passer. Passformen er nemlig veldig individuell. Begge har imidlertid god demping, og det er det viktigste.
Av/på og lydjustering er enklest på Blaserklokkene, selv med hansker. Blaser har ringer med gel, mens Sordin har ringer med skum. Sordin har fordelen med at det fås ekstra hygienesett og ringer med gel. Med skuminnlegg ligger Sordin et hestehode bak Blaser, så gelringene anbefales!
Blaser Ear Protector
Produkt: Demping: 25 dB SNR
Vekt: 335 g
Batteri: 2 stk 1,5V AAA
Batterilevetid: ca 350 t. Slås automatisk av etter 4 t
Detaljer: Beskyttelsesringer med gel-puter. Hodebøyle trukket med lær. Sammenfoldbart. Leveres i neopren-bag. 4 ulike deksel (brunt, grønn kamuflasje, hvit kamuflasje og oransje kamuflasje)
Garanti: Ikke oppgitt
Veil pris: kr. 2399,-
Leverandør: Blaser Group Norge AS, www.blaser-group.com
Pluss: God demping og lyd, Komfortable, Enkel justering, Kan tilkobles jaktradio
Minus: Lite
Terningkast: 6
Sordin Supreme Pro-X
Produkt: Elektronisk hørselvern
Demping: 25 dB SNR
Vekt: 330 g
Batteri: 2 stk AAA
Batterilevetid: ca 300 t. Slås automatisk av etter 4 t.
Detaljer: Beskyttelsesringer med skum eller gel. Hodebøyle trukket med stoff. Sammenfoldbart. Grønn kamuflasje. Løse ringer og innlegg fås kjøpt i flere valgfrie farger.
Garanti: 5 år
Veil. pris: kr. 2499,- (Gel hygiene-kit kr. 499,-)
Leverandør: Norma AS, www.norma.as
Pluss: God demping, God lydgjengivelse, Gelringer kan monteres , Komfortable, Kan tilkobles jaktradio
Minus: Litt fomlete justering
Terningkast: 5
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.