Test av liggeunderlag - Tips om R-verdi - Sea to Summit, Exped liggeunderlag
Sover du godt, jakter du bedre
Liggeunderlag testet spesielt med tanke på jakta: Liggeunderlag er en avgjørende komfortfaktort, for en uthvilt jeger er en god jeger. Her får du tips om valg av R-verdi. Vi kårer best i test av liggeunderlag fra Exped, Sea to Summit og Dovrefjell.
Oppdatert onsdag 18. januar 2023. k18.1.2023 10:00
STOR TEST AV LIGGEUNDERLAG: Vår test viser at jegeren kan ha god komfort også med de lette liggeunderlagene.
Liggeunderlag og riktig R-verdi har mye å si: Om man tilbringer natten på liggeunderlag i telt, er det ikke alltid så lett å ligge godt. Bakken er skjev og ryggen blir kranglete. Hver rot og stein føles kjempestore.
Etter slike netter sverger man som regel at man skal skaffe seg et bedre liggeunderlag, men glemmer det gjerne før neste tur. Noen som kjenner seg igjen?
Utvalget av liggeunderlag er stort, og det er mange faktorer som spiller inn når du skal velge det liggeunderlaget som er best for deg - vekt, pris, tykkelse, pakkestørrelse, bredde, og ikke minst isolasjonsevne, også kalt R-verdi.
I vår test av liggeunderlag inkluderer vi kjente merker som Exped, Dovrefjell og Sea to Summit, i de fleste tykkelser, størrelser og prisklasser.
Liggeunderlag og R-verdi
R-verdi er et mål på isolasjonsevnen på liggeunderlag. Jo høyere tallet er, jo bedre beskyttelse gir liggeunderlaget mot varmetap.
For vinterbruk bør liggeunderlagets R-verdi ligge på 4,5 og høyere. Til vår- og høstbruk kan R-verdi være på rundt 3. Kommer man betydelig under dette, snakker vi om liggeunderlag som kun er egnet for sommerbruk. En løsning som imidlertid kan utvide bruksområdet, er å kombinere et lett, men tykkere liggeunderlag med lav R-verdi, med et «gammeldags» liggeunderlag av skumplast som isolerer mer mot bakken.
Husk også at en sammenklemt sovepose under kroppen isolerer dårlig. Liggeunderlaget må følgelig gjøre den største jobben når det gjelder varmetap mot bakken.
Vi har nylig testet liggeunderlaget Exped Versa 4R, et lett liggeunderlag som dekker 3-sesongs bruk med god margin til en grei pris.
Exped Synmat XP 9 LW er et tykt liggeunderlag som gir god komfort og har en R-verdi på 5,2, som skal holde helt ned i -20 grader.
Skal du jaktcampen stå i flere dager, og du er en som liker å ligge 110% komfortabelt, kan du vurdere en teltseng. Vi testet Prologic Inspire Relax Recliner teltseng, med justerbare ben og ryggstøtte.
FOR GLATTE: Liggeunderlagene i testen har ganske ulike egenskaper, men nesten alle er etter vår mening for glatte. Er ikke bakken helt i vater, har de en tendens til å flytte seg mot en av teltets ender i løpet av natten.
Liggeunderlag for jakt
Både komforten, vekten og pakkvolumet på liggeunderlagene har bedret seg betraktelig det siste tiåret: Produsentene tilbyr nå brede utvalg av oppblåsbare liggeunderlag og ikke oppblåsbare, hvor ulike kompromisser er gjort, alt etter hva man ønsker å prioritere: Færrest mulig gram, minst mulig sammenrullet størrelse, eller mest mulig komfort og varme.
Et eksempel er Exped Megamat Lite, som fremstår som konge på komforthaugen, men er det kompakt nok?
Exped Synmat Deluxe 7 MW leveres med en genial pumpebag og lakentrekk, noe som gjør liggeunderlaget mykere mot huden og mindre klamt på sommeren.
Testen vi nå har gjort av både lette og litt tyngre liggeunderlag, viser at de to første faktorene går på bekostning av de to siste. Men det skjer i ulik grad.
Her kommer prisen inn: Jo mer du er villig til å betale, jo mindre oppleves kompromissene. Men fysikkens lover gjelder også for liggeunderlag.
Exped Ultra 3R MV Mummy er et lett og kompakt liggeunderlag som gir høy sovekomfort. Vi savner derimot feste til pute.
Testvinner i denne omgang ble Exped Airmat UL Lite. Dette liggeunderlaget fra Exped er isolerende og stabilt, har lav vekt, og leveres med pakkpose, håndpumpe og reparasjonssett.
Kompromissenes valg
Et lett liggeunderlag må nødvendigvis ha mindre masse enn et tyngre. Det kan spares ved å gjøre liggeunderlaget tynnere, droppe isolerende fyll, bruke lettvektsmaterialer eller designe det slik at det består av minst mulig material og mest mulig luft.
Liggeunderlaget Sea to Summit Comfort Plus har til gjengjeld en høyere vekt, men svært god isolasjonsevne med R-verdi på 5,0. Dette liggeunderlaget fikk også stempelet best i test av JEGERs testpanel.
Det kan være et godt alternativ å kjøpe et lite underlag til å legge under selve liggeunderlaget. På den måten isoleres det enda bedre, og du beskytter liggeunderlaget mot kvist og stein. Vi tok en titt på Biltema liggeunderlag, som kan fungere godt til akkurat dette.
PUMPESEKK: Metoden for å blåse opp underlagene er ulike. Sea to Summit fylles ved hjelp av en sekk som man først blåser opp med munnen, for så å rulle den sammen og presse luften inn i liggeunderlaget. Fordelen er at mye fuktighet fra pusten avsettes som kondens i luftsekken før den når inn i madrassen.
Lett matchseier
Mye luft og lite material gir dessuten gjerne en mer primitiv og mindre stabil liggeopplevelse. Spørsmålet er hvor mye du er villig til å ofre, enten av det ene eller det andre. Men som du kan se av testen, er det mulig å få ganske mange gode egenskaper også på det letteste liggeunderlaget.
JEGER har hanket inn populære liggeunderlag til en sammenlignende test. Vekten spenner fra bokstavelig talt magre 200 gram og en snau centimeter bakkeklaring, til drøyt 800 gram og ti cm rendyrket liggekomfort. Testen inkluderer hele 8 liggeunderlag fra Exped.
Liggeunderlagene varierer også i lengde og bredde. For produktene med valgbar størrelse, er vekten oppgitt i standardutgave for enklest mulig sammenligning. Der vi har testet en annen størrelse, er også vekten på dette oppgitt.
JEGER tester liggeunderlag og annet jaktutstyr kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt og friluftsliv.
Test av Exped Versa 4R
Exped Versa 4R M liggeunderlag er et godt alternativ hvis du vil ha en rimelig god natts søvn: Synmat-underlaget gir mange av Expeds fordeler, men til halve prisen.
Integrert pumpe: Med den innebygde håndpumpa får du fylt liggeunderlaget Exped Versa 4R M på halvannet minutt.
Exped Versa 4R M
Produkt: Rektangulært liggeunderlag m. integrert håndpumpe
Materialer: Synmat-teknologi med 75 D resirkulert ripstop polyester (økosertifisert) utvendig og 160 g/m² Texpedloft mikrofiber som fyll.
Exped Versa 4R er et rektangulært liggeunderlag i 52 cm bredde og 183 cm lengde. For damer flest er det ganske passelig, men det er nok ikke mer enn det full utblomstra menn trenger i skulder- og magebredde.
Til telt velger man likevel helst det alternativet som gir minst vekt, og Versa 4R bidrar på best mulig måte: Liggeunderlaget har langsgående kanaler, noe jeg foretrekker fordi det synes å gi mer sideveis støtte som motvirker at du triller av.
Liggeunderlaget har integrert håndpumpe. Personlig synes jeg Expeds Schnozzel-bag (en pute-stor nylonpose) er kjappere og mer anvendelig, men det går greit å få fylt Versa 4R på halvannet minutt med håndmakt.
Anvendelig: Exped Versa 4R M er et liggeunderlag der allround-egenskaper og anvendelighet står i fokus. Det tilbyr ingen ekstrem-egenskaper – heller ikke når det gjelder pris.
Midt på treet
Exped har kjørt full øko-lift på hele kolleksjonen. Liggeunderlagene er klimasertifisert karbonnøytrale og det er brukt resirkulert polyester i ytterduken og økosertifisert syntetfyll.
I tillegg er standard-underlagene nå gruppert i kategoriene Ultra (lettvektere), Dura (slitestyrke) og Versa (versatilitet). Hver gruppe har flere modeller i ulik tykkelse, der R-verdien (isolasjon) brukes som nøkkelbenevnelse.
Exped Versa 4R er altså et liggeunderlag med R-verdi 4 (3,7 for å være eksakt) der anvendelighet og allround-egenskaper er vektlagt. Det glitrer da heller ikke med ekstreme spesifikasjoner: Det isolerer akkurat passelig og veier sånn midt på treet.
I Expeds prisbunn
Sammenligna med lettvekteren Exped Ultra 3R som vi testa i JEGER 7-2022 er vekta økt med nær 2/3, fra 440 til 715 gram. Det skyldes tykkere og mer robust ytterstoff, samt mer isolasjon (160 vs 60 g/m2).
Fraværet av ekstrem-egenskaper gjør det til imidlertid til en ålreit innfallsport: Prisen er ikke så avskrekkende som en del av Rolls Royce-utgavene til Exped, særlig de dunfylte.
Exped Versa 4R liggeunderlag dekker 3-sesongs bruk med god margin, med anbefalt temperaturgrense på -10 grader. Planlegger du mye vintercamping, er det verdt å gå opp i R-verdi. Men prioriterer du grei vekt resten av året og versatiliteten som Exped Versa 4R byr på, er dette et godt basisunderlag som heller suppleres med et celleplast-underlag for de få ekstremturene.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Robust bygd
God pris
Ålreit vekt
MINUS
Savner hodepute-feste
Test av Exped Ultra 3R MW Mummy
Exped Ultra 3R MW Mummy er et liggeunderlag som gir akkurat det du trenger for en god natts søvn – verken mindre eller mer. Men redusert klimaavtrykk gjør at du iallfall kan sove med ekstra god samvittighet.
Sov på rett sted: Med Exped Ultra 3R MW Mummy liggeunderlag er det verken vekt eller komfort som legger begrensninger for hvor du kan sove.
Exped Ultra 3R MW Mummy
Produkt: Liggeunderlag i mumiefasong m. Schnozzel UL pumpepose
Materialer: Synmat-teknologi med 20 D resirkulert ripstop polyester (økosertifisert) utvendig og 60 g/m² Texpedloft mikrofiber som fyll.
Exped Ultra 3R MW Mummy har mumiefasong smalnende fra 65 cm ved skuldrene til 42 cm i fotenden, slik at du ikke drar på mer vekt enn påkrevd. Liggeunderlaget finnes også i M (183 cm x 52-35 cm/ 365 g) og LW (197 cm x 65-42 cm/ 465 g), samt rektangulære versjoner om du ønsker det.
Kvinner vil trolig klare seg med M-versjonen, men du skal nok sove ekstremt rolig for å holde beina innafor 35 cm. En smart detalj er imidlertid at ytterste «pølse» på underlaget er litt tykkere (Comfort Cradle), noe som holder deg litt mer på plass.
Exped har fått klimasertifisering fra MyClimate med sine nye liggeunderlag. De kanaliserer midler til prosjekt i Nord-Tanzania som driver med land- og skogplanlegging, samt jobber mot krypskyting.
Allsidig pumpe og pute: Dytter du dunjakka eller ullgenseren i Schnoozel-bagen, funker den greit som pute.
Fokus på R-verdi
Exped har for øvrig gjort ei opprydding i sine utallige Downmat- (dunfyll) og Synmat-versjoner (mikrofiber), slik at forbrukerne lettere skal forstå egenskapene på det de kjøper. Sjøl synes jeg for så vidt det var veldig greit og oversiktlig med de gamle benevnelsene som sorterte i tykkelse og dun- vs syntetfyll.
Men istedenfor å angi liggeunderlagets tykkelse, oppgir de nå R-verdi, som er en teknisk isolasjonsverdi. Exped Ultra 3R MW Mummy har i så måte R-verdi på 2,9, noe som skal takle -5 grader og gjør dette til et greit 3-sesongsunderlag. Underlag med benevnelsen 7R og 8R duger til kjølige uteovernattinger vinters tid.
I tillegg har underlagene blitt kategorisert i tre kolleksjoner, der Ultra prioriterer lav vekt og lite volum, Dura som vektlegger solid yttermateriale, og Versa som er allround-utgaven.
«Med den anvendelige Schnozzel-bagen burde alt ligge til rette for en knock out-kombinasjon i Ole Lukkøye-format.»
Hendig: Størrelsen på Exped Ultra mat 3R Mummy er minimalistisk, men så tar da heller ikke underlaget stor plass i sekken.
Schmart Schnozzel
Exped har heldigvis beholdt sin hendige Schnozzel-bag. Det er en stor lufttett pose med brettelås i toppen og ventilmunnstykke i tuten. Ei kjekk løkke ved ventil-tuten låses med foten for å holde pumpeposen i ro:
Løft posen opp slik at den fylles med luft, klip igjen brettelåsen, og klem lufta inn i underlaget. Sju-åtte drag er nok, så er Exped Ultra 3R MW Mummy klart til bruk på mindre enn ett minutt.
Den luft- og vanntette Schnozzel-posen har ellers flere bruksområder i campen, så som sovepose-oppbevaring eller pute hvis du stapper inn en ullgenser.
Ventilene på Exped Ultra 3R MW Mummy er godt innfelt, slik at de er mindre utsatte for slitasje. Dessuten har du både inn- og utventil, der førstenevnte er enveis (slik at du unngår at lufta slippes ut) med en kjekk «tapp» som gjør at du kan slippe ut ørlite luft hvis underlaget er for hardt.
Fotarbeid: Schnoozel-bagen krever litt teknikk, men er rask i bruk. Fotløkka hjelper deg å holde posen stabil slik at tuten ikke tvinnes når du klemmer ut lufta.
Knock out for Ole Lukkøye
Så er det ingenting å trekke for? Jo, jeg hadde gjerne sett at Exped kom med et system som gjorde at du kunne feste puta til underlaget. Særlig når underlaget er såpass minimalistisk, er det fort gjort at puta havner utafor.
Kunne dette vært kombinert med den anvendelige Schnozzel-bagen, burde alt ligge til rette for en knock out-kombinasjon i Ole Lukkøye-format.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Minimalistisk design
Kompakt pakkevolum
Lav vekt
MINUS
Savner feste til hodepute
Test av Prologic Inspire Relax Recliner teltseng
Teltseng for de som vil sove ekstra godt: Hvis du allerede skal sette opp en luksus-jaktcamp, hvorfor ikke sørge for at nettene blir ekstra behagelige med Prologic Inspire Relax Recliner teltseng?
TELTSENG: Relax Recliner er en komfortabel teltseng med gode justeringsmuligheter
Teltsengen Prologic Inspire Relax Recliner er ganske massiv. Den er både brei og lang. For ei jente på 162 cm blir det helt klart litt overkill!
Med en vekt på 12.4 kilo begrenser det seg også hva slags bruksområde en teltseng som denne passer til. Det er ingen tvil om at du kun gidder å drasse med deg Prologic Inspire Relax Recliner teltseng om du skal sette opp telt- eller lavvocamp som blir stående en stund eller som er nærme bilen.
Sammenpakket blir den selvsagt mye flatere, men tar likevel en del plass i bilen. Vi savner også hemper slik at teltsenga presses sammen under transport.
Likevel er Prologic Inspire Relax Recliner en teltseng som gir deg god komfort og du faktisk kan sove skikkelig godt på. Hvis du sliter med litt vond rygg eller ikke helt får den viktige skjønnnhetssøvnen for å være 110 % på hugget på elgjakta, kan en teltseng som denne være et godt alternativ.
Telt sengen kan justeres i ryggen og i høyden på beina.
Justerbar teltseng
Det jeg liker aller best med Prologic Inspire Relax Recliner teltseng, er at du har muligheten til å justere høyden på bena med 15 cm. Føttene på teltsengen står stødig og justerer seg etter terrenget. I tillegg kan du heve stolryggen slik at du kan sitte helt oppreist. Veldig behagagelig dersom du liker å krype i soveposen, lese en god bok eller bare ha en ekstra behagelig sitteplass å slappe av i.
For oss som ikke liker å ligge paddeflatt på et liggeunderlag, men ha bittelitt hevet rygg når vi sover, er muligheten for å justere høyden på beina, eller ved å heve stolryggen kjekk å ha! Vær bare klar over at skruen som er festet til ryggjusteringen skrus ekstra fast under transport. Vi erfarte nemlig å miste disse etter en lang skogsbilferd på vei til camp på første turen.
Prologic skal ikke straffes for at jeg kanskje er i minste laget for deres teltseng. Likevel blir bruksområdet litt innskrenket på grunn av vekt og størrelse. Men en teltseng er gull verdt når du først har muligheten til å drasse med deg litt luksus!
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Mulighet for å
heve ryggen
Justerbare bein
MINUS
Stor og tung
Test av Exped Synmat XP 9 LW liggeunderlag
Exped Synmat XP 9 LW, som har en R-verdi på 5,2, som iskal holde ned til –20 grader. Exped Synmat er blitt synonymt med tykke underlag som sikrer ei god natts søvn, og Exped Synmat 9 LW skuffer ikke.
EXPED SYNMAT: Exped Synmat 9 LW er et liggeunderlag tykt nok til at du sover godt og varmt.
Exped Synmat XP 9 LW
Produkt: Underlag med sertifisert mikrofiber Texpedloft, 200 g/m²
Sjøl om dunfylte Downmat er «gullstandarden», er Exped Synmat med mikrofiber ikke noe dårlig sølv.
Exped Synmat XP 9 LW er fylt med 200 g/m² mikrofiber, noe som gir R-verdi 5,2 (isolasjon), som igjen skal holde til –20 grader. Exped Synmat 9 LW er ikke prøvd i så kaldt vær, men det duger fint for mer ordinære vinternetter.
Vekta er ganske lik for tilsvarende Downmats, men du taper litt isolasjonsverdi, sia dun gir deg 18 grader ekstra ved samme tykkelse.
Exped har heldigvis gått vekk fra de innebygde håndpumpene som ble brukt ei stund. Nå er det Schnozzel-posen som gjelder igjen, og den funker godt når det kommer til oppblåsbare liggeunderlag: Ved å bruke en vidhalsa «brødpose» omtrent som belgen på ei sekkepipe – bortsett fra at du åpner den vide halsen for å mate posen med friskluft – fyller du underlaget i løpet av et minutt.
Stapper du ei dunjakke i posen, har du pute for natta. Sjøl om overflata naturlig nok ikke puster, er den såpass ru at det ikke kjennes ut som plastikk rett mot huden. Det gir også nok friksjon til at du ligger stabilt.
Exped Synmat 9 LW kommer i flere kombinasjoner av lengde og bredde, der medium lengde (M/ 183 cm) holder for de under 180 cm, mens L-versjonen kreves for lengre folk. Når underlaget er 9 cm, blir «balanseevnen» i grenseland med Expeds normale bredde på 52 cm. Jeg synes Wide (W – 65 cm) gir det lille ekstra, og tåler de grammene for å «maxe» komforten.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Romslig størrelse
God tykkelse
Grei vekt
MINUS
Mer isolasjon i dun
Test av Exped Synmat Deluxe 7 MW liggeunderlag
Exped Synmat Deluxe 7 MW- et oppblåsbart liggeunderlag med microfiberfyll. Oppgitt nedre temperatur grense er -17 °C, men Jegers testekspert synes Exped Synmat 7 blir noe tynt til vinteren.
EXPED SYNMAT 7: Trekket kan enkelt tas av og vaskes.
Exped Synmat Deluxe 7 MW
Produkt: Oppblåsbart liggeunderlag med microfiberfyll (160 g/ m²). Yttertrekk i røff, men myk og pustende polyester
Mål: 183 x 65 x 7 cm/ 970 g + pumpe og pakksekk (80 g). 25x17 cm sammenpakka.
På sommeren eller når man sover innendørs på liggeunderlag, kan det bli småklamt når man i løpet av natta har kravla ut den åpne soveposeglidelåsen og har endt opp direkte på madrassen. Exped Synmat 7 bidrar iallfall til litt mindre lakenskrekk.
Det avtakbare yttertrekket er laga i forholdsvis røff, men likevel myk og behagelig polyester. Dette kjennes nesten som bomull mot huden, og gjør at sengehyggen gir mindre gummifølelse, om man skal si det slik. I tillegg er det vaskbart, bare så det er nevnt. Exped Synmat 7 kan videre brukes uten trekket for å spare noen gram ekstra på langturer der vekt er viktig.
Vekta på Exped Synmat 7 er ellers ikke avskrekkende, men en snau kilo i sekken er ikke i toppklasse lenger på denne tykkelsa: 7 cm er hårfint tilstrekkelig hvis du finner en normalt grei teltplass. Men på steinete underlag eller skogbunn med mye røtter, kan det bli litt knapt. 7 cm kan også være i grenseland når det begynner å bli kaldt i bakken, men til slik bruk bør du kjøpe et 9 cm-underlag eller ta med et tynt skumgummiunderlag som kuldestopper.
Sjøl synes jeg Expeds Schnozzel pumpebag er genial for å blåse opp underlaget kjapt, sjøl om fasongen kan avstedkomme litt munterhet i teltet når gutta er på tur: Det ser ut som en brødpose med tut, der du samler opp luft og klemmer inn i underlaget. På noen få «blås» har du fylt underlaget, uten at pusten din har tilført noe fuktighet som kan gi råte og delaminering. I tillegg kan den brukes som pakksekk, og fungerer greit som pute hvis du dytter inni dunjakka.
Exped Synmat Deluxe 7 MW er et allsidig liggeunderlag som er lett å holde rent, men er nok litt for tynt til vinterbruk.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Renslig
Allsidig med valgfri bruk av trekk
MINUS
Litt tynt til vinterbruk
Dyrt syntet-underlag
Test av Exped Megamat Lite 12 M liggeunderlag
Med Exped Megamat Lite 12 får du formidable 12 cm å hvile ditt tandre legeme på, uten at vekta på liggeunderlaget er helt avskrekkende. Exped Megamat skal være komfirtabelt helt ned i -20°C.
EXPED MEGAMAT: Exped Megamat Lite 12 oppleves som i smaleste laget. Gå for 12 MW-versjonen for å få fullt utbytte av liggekomforten.
Exped Megamat Lite 12 M
Produkt: Underlag med microfiberfyll (200 g/ m²). Topp: 50 D polyester. Bunn: 75 D polyester (begge filmlaminert og vannbestandig). Oeko-Tex 100-sertifisert.
Mål: 183x52x12 cm/ 955 g + pumpe/ pose (121 g). 24x17 cm pakka.
Om du er prinsessen på erten eller vil være konge på komforthaugen, bør du ta en kikk på Expeds Megamat-serie. Vi har testet Exped Megamat Lite 12.
M står for medium lengde og bredde, noe som vil si 183 x 52 cm i Exped-land. Normalt pleier dette være tilstrekkelig for meg, men med Exped Megamat Lite 12 ble det litt snaut: Sjøl om 3D-konstruksjonen på Exped Megamat-serien skal gi økt støtte fra kant til kant, oppleves Exped Megamat Lite 12 litt vaglete. Jeg prøvde meg fram med ulik luftmengde, men du skal ikke snu deg mye i løpet av natta før du havner utafor.
Da ville jeg heller gått for Exped Megamat 12 MW, wide-versjonen som altså er 65 cm vid. Da går riktignok vekta nesten 200 gram opp til 1,13 kg, noe som er prisen å betale hvis du vil ligge superkomfortabelt. Og vil du virkelig ligge som en konge, kan du kline til med LXW-versjonen (long, extra wide), som måler 197 x 77 cm (1,39 kg).
For ellers er Exped Megamat Lite 12 et suverent underlag: 12 cm gjør at alt av ujevnheter jevnes ut, og at du kan velge liggestilling uten å få kuldegjennomslag eller bakkekontakt.
Kombinert med stor versjon av Expeds Schnozzel pumpebag, går det på ett minutt å blåse opp underlaget. Den kan i tillegg brukes som pakksekk, og fungerer greit som pute hvis du dytter inni dunjakka.
Exped Megamat Lite 12 har ikke blant de mest ekstreme isolasjonsegenskapene, men det holder til vanlige vinterovernattinger.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Ekstrem demping
Lav vekt
MINUS
Smal madrass
Vaglete leie
Test av Exped Airmat UL Lite
Exped Airmat UL Lite har samme grunnkonstruksjon som tradisjonelle luftmadrass-pølser. Men Exped har skjønt hva som skal til for å ta det videre. Exped Airmat UL Lite er et superlett liggeunderlag med god sidestøtte.
LUFTMADRASS: Exped Airmat UL Lite
Exped Airmat UL Lite
Størrelse (M): 183x52 cm
Vekt: 350 gram
Testet (M): 183x52 cm, 350 gram
Tykkelse: 5 cm
R-verdi: 1,7
Leveres med: Pakkpose, håndpumpe og reparasjonssett
Exped Airmat UL Lite et tradisjonelt, oppblåsbart liggeunderlag. For at et liggeunderlag som Exped Airmat UL Lite i det hele tatt skal fungere, er det fire viktige kriterier som må oppfylles.
1. De to ytterste pølsene bør være kraftigere enn de andre for å gi sidestøtte.
2. Luften må ikke kunne flytte seg for mye på tvers. Da vil sidestøtten kunne kollapse.
3. Liggeunderlagets overflate bør være behagelig og ikke oppleves for glatt.
4. Underlaget bør isolere mot kald bakke.
Exped Airmat UL Lite oppfyller alt dette, men bare delvis på siste punkt: Her er ekstremt lav vekt prioritert høyest. Likevel er R-verdien 1,7. Bra gjort med en vekt på bare 350 gram.
For ordens skyld: Exped Airmat UL Lite finnes også i en mer isolert utgave.
Sea to Summit Either Light XT i god «Insulated»-versjon er fortsatt et svært lett liggeunderlag. Either Light XT er et Sea to Summit liggeunderlag med en imponerende vekt i forhold til R-verdi.
INSULATED: Sea to Summit Either Light XT
Sea to Summit Either Light XT Insulated
Størrelse (regular): 183x55 cm
Vekt: 425 gram
Testet (Large): 201x64 cm, 615 gram
Tykkelse: 10 cm
R-verdi: 3,8
Leveres med: Pakkpose med integrert posepumpe, reparasjonssett
I standardstørrelse veier Sea to Summit liggeunderlag Either Light XT 425 gram, og det er imponerende til å ha en R-verdi på 3,8. Vi anbefaler å gå for denne isolerte utgaven, fordi bruksområdet utvides betraktelig.
Som hos sin uisolerte bror snakker vi med Sea to Summit Either Light liggunderlag om raus tykkelse og store luftceller. Ujevnhetene i bakken filtreres i stor grad bort, og man har helt klart mye mer å gå på når det gjelder røtter og humper på liggeplassen enn med mange av underlagene som har 5-6 cm tykkelse.
Vi testet Sea to Summit Either Light XT liggeunderlag i største utgave, bredt og rektangulært. Med tanke på litt begrenset sidestøtte, var det for vår del verdt å gå opp disse grammene for å redusere faren for å havne utenfor underlaget.
Sea to Summit Comfort Plus er en aldri så liten nytelse, om man i det hele tatt kan bruke et slikt ord om liggeunderlag. Sea to Summit Comfort Plus liggeunderlag får full pott av JEGERs testpanel.
BEST I TEST: Sea to Summit Comfort Plus liggeunderlag
Sea to Summit Comfort Plus
Størrelse (regular): 183x55 cm
Vekt: 785 gram
Testet (large): 201x64 cm, 1015 gram
Tykkelse: 6,3 cm
R-verdi: 5,0
Leveres med: Pakkpose med integrert posepumpe, reparasjonssett
Sea to Summit Comfort Plus liggeunderlag overrasket testpanelet. Vi hadde sant og si ikke sett for oss at en matte på 6,3 centimeter ville gi en følelse av noenlunde jevn trykkbelastning mot kroppen.
Comfort Plus-serien til Sea to Summit består av to separate luftkammer, ett for cellene som vender opp mot kroppen, og ett for cellene mot bakken. Å justere luften fast i det nederste skiktet og mykt i det øverste, gir godt opptak av ujevnheter i underlaget og behagelig støtte for kroppen.
Sea to Summit Comfort Plus er som de fleste andre liggeunderlag litt glattere enn vi skulle ønske oss. Med en R-verdi på 5,0, isolerer det godt nok for det meste utenom ekstreme vinterturer.
Sea to Summit Comfort Plus liggeunderlag har litt høy vekt, men det er prisen å betale om man ønsker betydelig grad av både komfort og isolasjon.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Svært komfortabelt
To luftkamre
God isolasjon
MINUS
Litt glatt overflate
Kun tilgjengelig i mumiefasong
Høy vekt
Test av Biltema Liggeunderlag
Liggeunderlaget fra Biltema koster faktisk bare rett under hundrelappen. JEGER tester om Biltema liggeunderlag er verdt kjøpet.
Med 200 gram er Biltema liggeunderlag testens letteste, og med 0,9 centimeters tykkelse er det med god margin også det tynneste.
Biltema liggeunderlag har faktisk to sterke sider: Vekt og isolasjonsevne. Dessverre er det også de to eneste.
Komfortmessig er Biltema liggeunderlag en katastrofe. Her kjenner du det meste av selv små røtter og dumper fra underlaget. Plassmessig i sekken er det like ille. Biltema liggeunderlag er sammenrullet så stort at det hører hjemme på utsiden av sekken, sammenrullet som en tube og stroppet fast på lokket.
Men kanskje kan liggeunderlaget fra Biltema ha en viss funksjon likevel: Det er supert som isolasjons-forsterkning i den kalde årstiden. Lagt oppå et annet, mer komfortabelt underlag, gir Biltema liggeunderlag isolasjon nok for det meste.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.