Liggeunderlag - tester og anbefalinger

De beste liggeunderlagene

Liggeunderlag av det oppblåsbare slaget, gir god komfort. Vår test viser at det også gjelder for de lette utgavene.

Jeger pakker ned liggeunderlag etter tur på vinteren
Stor test av liggeunderlag: Liggeunderlag av det oppblåsbare slaget, gir god komfort. Vår test viser at det også gjelder for de lette utgavene

Liggeunderlag er ofte en avgjørende komfortfaktor under jakt, for en utsovet jeger er en god jeger. Men om man tilbringer natten i telt, er det ikke alltid så lett å få det til: Bakken er skjev og ryggen blir kranglete. Hver rot og stein føles kjempesvær. De har en merksnodig evne til å vokse etter hvert som natten skrider fram.

Test av ti liggeunderlag

Både komforten, vekten og pakkvolumet på liggeunderlagene har bedret seg betraktelig det siste tiåret: Produsentene tilbyr nå brede utvalg av oppblåsbare liggeunderlag og ikke oppblåsbare, hvor ulike kompromisser er gjort, alt etter hva man ønsker å prioritere: Færrest mulig gram, minst mulig sammenrullet størrelse, eller mest mulig komfort og varme. Et eksempel er Exped Megamat Lite, som fremstår som konge på komforthaugen, men er det kompakt nok?

Testen vi nå har gjort av både lette og litt tyngre liggeunderlag, viser at de to første faktorene går på bekostning av de to siste. Men det skjer i ulik grad. 

Her kommer prisen inn: Jo mer du er villig til å betale, jo mindre oppleves kompromissene. Men fysikkens lover gjelder også for liggeunderlag.

Kompromissenes valg

Et lett underlag må nødvendigvis ha mindre masse enn et tyngre. Det kan spares ved å gjøre underlaget tynnere, droppe isolerende fyll, bruke lettvektsmaterialer eller designe det slik at det består av minst mulig material og mest mulig luft.

Å velge et liggeunderlag uten isolasjonsmateriale, gjør bruksområdet smalt, som vi ser hos blant annet Sea to Summit. I praksis kan det kun brukes i årets tre varmeste måneder. Lette materialer vil ofte gå utover slitestyrken. Det er verdt å merke seg, særlig hvis du sover mye under åpen himmel uten en beskyttende teltbunn mot skarpe steiner.

Lett matchseier

Mye luft og lite material gir dessuten gjerne en mer primitiv og mindre stabil liggeopplevelse. Spørsmålet er hvor mye du er villig til å ofre, enten av det ene eller det andre. Men som du kan se av testen, er det mulig å få ganske mange gode egenskaper også på det letteste underlaget. 

JEGER har hanket inn ni populære liggeunderlag til en sammenlignende test. Vekten spenner fra bokstavelig talt magre 200 gram og en snau centimeter bakkeklaring, til drøyt 800 gram og ti cm rendyrket liggekomfort.

Liggeunderlagene varierer også i lengde og bredde. For produktene med valgbar størrelse, er vekten oppgitt i standardutgave for enklest mulig sammenligning. Der vi har testet en annen størrelse, er også vekten på dette oppgitt.

Viktig verdi

R-verdi er et mål på isolasjonsevnen. Jo høyere tallet er, jo bedre beskyttelse gir underlaget mot varmetap. 

For vinterbruk bør R-verdien ligge på 4,5 og høyere. Til vår- og høstbruk kan den være rundt 3. Kommer man betydelig under dette, snakker vi om underlag som kun er egnet for sommerbruk. En løsning som imidlertid kan utvide bruksområdet, er å kombinere et lett, men tykkere liggeunderlag med lav R-verdi, med et «gammeldags» skumplast-underlag som isolerer mer mot bakken.

Husk også at en sammenklemt sovepose under kroppen isolerer dårlig. Liggeunderlaget må følgelig gjøre den største jobben når det gjelder varmetap mot bakken

Test av Exped Synmat XP 9 LW liggeunderlag

Exped er blitt synonymt med tykke underlag som sikrer ei god natts søvn. Vi testet Exped Synmat XP 9 LW, som har en R-verdi på 5,2, som iskal holde ned til –20 grader.

Exped liggeunderlag synmat
Test av Exped Synmat XP9, et liggeunderlag tykt nok til at du sover godt og varmt.
Exped Synmat XP 9 LW

Produkt: Underlag med sertifisert mikrofiber Texpedloft, 200 g/m²

Materiale: 75 D Polyester, øko-sertifisert.

R-verdi ASTM F3340:5,2 (–20 °C)

Mål: 197x65x9cm/1,1 kg

Garanti: 5 år

Pris: 2799,-

Importør: UTE Depot

skala
5/6

Sjøl om dunfylte Downmat er «gullstandarden», er Synmat med mikrofiber ikke noe dårlig sølv.

XP 9 er fylt med 200 g/m² mikrofiber, noe som gir R-verdi 5,2 (isolasjon), som igjen skal holde til –20 grader. Underlaget er ikke prøvd i så kaldt vær, men det duger fint for mer ordinære vinternetter.

Vekta er ganske lik for tilsvarende Downmats, men du taper litt isolasjonsverdi, sia dun gir deg 18 grader ekstra ved samme tykkelse.

Exped har heldigvis gått vekk fra de innebygde håndpumpene som ble brukt ei stund. Nå er det Schnozzel-posen som gjelder igjen, og den funker godt når det kommer til oppblåsbare liggeunderlag: Ved å bruke en vidhalsa «brødpose» omtrent som belgen på ei sekkepipe – bortsett fra at du åpner den vide halsen for å mate posen med friskluft – fyller du underlaget i løpet av et minutt. Stapper du ei dunjakke i posen, har du pute for natta. Sjøl om overflata naturlig nok ikke puster, er den såpass ru at det ikke kjennes ut som plastikk rett mot huden. Det gir også nok friksjon til at du ligger stabilt. 

XP 9 kommer i flere kombinasjoner av lengde og bredde, der medium lengde (M/ 183 cm) holder for de under 180 cm, mens L-versjonen kreves for lengre folk. Når underlaget er 9 cm, blir «balanseevnen» i grenseland med Expeds normale bredde på 52 cm. Jeg synes Wide (W – 65 cm) gir det lille ekstra, og tåler de grammene for å «maxe» komforten. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Romslig størrelse

God tykkelse

Grei vekt

MINUS

Mer isolasjon i dun

Test av Exped Megamat Lite 12 M liggeunderlag

Om du er prinsessen på erten eller vil være konge på komforthaugen, bør du ta en kikk på Expeds Megamat-serie. Med Megamat Lite får du formidable 12 cm å hvile ditt tandre legeme på, uten at vekta på liggeunderlaget er helt avskrekkende. Liggeunderlaget skal være komfirtabelt helt ned i -20°C.

Tykt, men smalt: Megamat Lite 12 M oppleves som i smaleste laget. Gå for 12 MW-versjonen for å få fullt utbytte av liggekomforten.
Tykt, men smalt: Megamat Lite 12 M oppleves som i smaleste laget. Gå for 12 MW-versjonen for å få fullt utbytte av liggekomforten.
Exped Megamat Lite 12 M

Produkt: Underlag med microfiberfyll (200 g/ m²). Topp: 50 D polyester. Bunn: 75 D polyester (begge filmlaminert og vannbestandig). Oeko-Tex 100-sertifisert.

Mål: 183x52x12 cm/ 955 g + pumpe/ pose (121 g). 24x17 cm pakka.

R-verdi/ temp: 5,3/ -20°C

Garanti: 5 år

Pris: 2199,-

Importør: Utedepot, www.utedepot.no

skala
4/6

M står for medium lengde og bredde, noe som vil si 183 x 52 cm i Exped-land. Normalt pleier dette være tilstrekkelig for meg, men i denne versjonen blir det litt snaut: Sjøl om 3D-konstruksjonen på Megamat-serien skal gi økt støtte fra kant til kant, oppleves det litt vaglete. Jeg prøvde meg fram med ulik luftmengde, men du skal ikke snu deg mye i løpet av natta før du havner utafor.

Da ville jeg heller gått for 12 MW, wide-versjonen som altså er 65 cm vid. Da går riktignok vekta nesten 200 gram opp til 1,13 kg, noe som er prisen å betale hvis du vil ligge superkomfortabelt. Og vil du virkelig ligge som en konge, kan du kline til med LXW-versjonen (long, extra wide), som måler 197 x 77 cm (1,39 kg).

For ellers er dette et suverent underlag: 12 cm gjør at alt av ujevnheter jevnes ut, og at du kan velge liggestilling uten å få kuldegjennomslag eller bakkekontakt.

Kombinert med stor versjon av Expeds Schnozzel pumpebag, går det på ett minutt å blåse opp underlaget. Den kan i tillegg brukes som pakksekk, og fungerer greit som pute hvis du dytter inni dunjakka.

Isolasjonsegenskapene er ikke blant de mest ekstreme, tykkelsa tatt i betraktning, men det holder til vanlige vinterovernattinger.

Vi tester mye utstyr på våre turer, sjekk ut alt fra telt til soveposerliggeunderlag og annet jakt- og turutstyr.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Ekstrem demping Lav vekt

MINUS

Smal madrass Vaglete leie

Test av Exped Synmat Deluxe 7 MW liggeunderlag

Exped Synmat Deluxe 7 MW- et oppblåsbart liggeunderlag med microfiberfyll. Madrassen leveres med en genial pumpebag og et lakentrekk som gjør liggeunderlaget mykere mot huden og mindre klam om sommeren. Oppgitt nedre temperatur grense er -17 °C, men Jegers testekspert synes underlaget blir noe tynt til vinteren.

Lett å vaske: Trekket kan enkelt tas av og vaskes.
Lett å vaske: Trekket kan enkelt tas av og vaskes.
Exped Synmat Deluxe 7 MW

Produkt: Oppblåsbart liggeunderlag med microfiberfyll (160 g/ m²). Yttertrekk i røff, men myk og pustende polyester 

Mål: 183 x 65 x 7 cm/ 970 g + pumpe og pakksekk (80 g). 25x17 cm sammenpakka.

R-verdi/ temp: 4,9/ -17 °C

Pris: 2499,-

Leverandør: Utedepot, www.utedepot.no

skala
4/6

På sommeren eller når man sover innendørs på liggeunderlag, kan det bli småklamt når man i løpet av natta har kravla ut den åpne soveposeglidelåsen og har endt opp direkte på madrassen. Synmat deluxe bidrar iallfall til litt mindre lakenskrekk.

Det avtakbare yttertrekket er laga i forholdsvis røff, men likevel myk og behagelig polyester. Dette kjennes nesten som bomull mot huden, og gjør at sengehyggen gir mindre gummifølelse, om man skal si det slik. I tillegg er det vaskbart, bare så det er nevnt. Madrassen kan videre brukes uten trekket for å spare noen gram ekstra på langturer der vekt er viktig.

Vekta er ellers ikke avskrekkende, men en snau kilo i sekken er ikke i toppklasse lenger på denne tykkelsa: 7 cm er hårfint tilstrekkelig hvis du finner en normalt grei teltplass. Men på steinete underlag eller skogbunn med mye røtter, kan det bli litt knapt. 7 cm kan også være i grenseland når det begynner å bli kaldt i bakken, men til slik bruk bør du kjøpe et 9 cm-underlag eller ta med et tynt skumgummiunderlag som kuldestopper.

Sjøl synes jeg Expeds Schnozzel pumpebag er genial for å blåse opp underlaget kjapt, sjøl om fasongen kan avstedkomme litt munterhet i teltet når gutta er på tur: Det ser ut som en brødpose med tut, der du samler opp luft og klemmer inn i underlaget. På noen få «blås» har du fylt underlaget, uten at pusten din har tilført noe fuktighet som kan gi råte og delaminering. I tillegg kan den brukes som pakksekk, og fungerer greit som pute hvis du dytter inni dunjakka.

Vi tester mye utstyr på våre turer, sjekk ut alt fra telt til soveposerliggeunderlag og annet jakt- og turutstyr.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Renslig Allsidig med valgfri bruk av trekk

MINUS

Litt tynt til vinterbruk Dyrt syntet-underlag

Test av Trangoworld Micro Air Primaloft

Her snakker vi om et virkelig lett underlag som også isolerer mot kald bakke og luft.

Trangoworld Micro Air Primaloft
Trangoworld Micro Air Primaloft
Trangoworld Micro Air Primaloft

Størrelse (onesize): 185x50 cm 

Vekt: 440 gram 

Testet (onesize): 185x50 cm, 440 gram 

Tykkelse: 6 cm 

R-verdi: 3,2 

Leveres med: Pakkpose 

Pris: Kr 1 395,- 

Importør: Jemco www.jemco.no

skala
3/6

Trangoworld Micro Air med Primaloft-fiber tar opp i seg mye av små ujevnheter når teltplassen ikke er optimal. 

6 centimeters tykkelse er slett ikke verst. Tverrgående kanaler gir i tillegg en annerledes ryggstøtte enn de med langsgående ribber. Her får korsryggen fint løft og liggende på ryggen kjennes underlaget absolutt behagelig.

Men ankepunktet mot dette liggeunderlaget er den totale mangelen på sidestøtte. Beveger du deg litt utenfor sentrum, enten til høyre eller til venstre, kollapser underlagets langside så du nærmest blir veltet av. Det er i tillegg glatt. Her har vi ikke våknet en eneste gang liggende der vi skulle. Så: Dersom du ikke er av typen som ligger dønn strak og helt i ro, velg noe annet.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt Grei isolasjon

MINUS

Litt glatt Fraværende sidestøtte

Test av Exped Airmat UL Lite

Sammen med Dovrefjell Basic, har Exped Airmat UL Lite grunnkonstruksjon med tradisjonelle luftmadrass-pølser. Men Exped har skjønt hva som skal til for å ta det videre:

Exped Airmat UL Lite
Exped Airmat UL Lite
Exped Airmat UL Lite

Størrelse (M): 183x52 cm 

Vekt: 350 gram 

Testet (M): 183x52 cm, 350 gram 

Tykkelse: 5 cm 

R-verdi: 1,7 

Leveres med: Pakkpose, håndpumpe og reparasjonssett 

Pris: Kr 999,- 

Importør: UTE Depot AS www.utedepot.no

skala
6/6

1. De to ytterste pølsene bør være kraftigere enn de andre for å gi sidestøtte. 

2. Luften må ikke kunne flytte seg for mye på tvers. Da vil sidestøtten kunne kollapse. 

3. Liggeunderlagets overflate bør være behagelig og ikke oppleves for glatt. 

4. Underlaget bør isolere mot kald bakke. 

Dette underlaget oppfyller alt dette, men bare delvis på siste punkt: Her er ekstremt lav vekt prioritert høyest. Likevel er R-verdien 1,7. Bra gjort med en vekt på bare 350 gram. For ordens skyld: Underlaget finnes også i en mer isolert utgave.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Superlett Meget god sidestøtte Antiskli på ene siden

MINUS

Savner tosidig antiskli Litt lav R-verdi

Test av Sea to Summit Comfort Plus

Sea to Summit Comfort Plus er en aldri så liten nytelse, om man i det hele tatt kan bruke et slikt ord om liggeunderlag.

Sea to Summit Comfort Plus
Sea to Summit Comfort Plus
Sea to Summit Comfort Plus

Størrelse (regular): 183x55 cm 

Vekt: 785 gram 

Testet (large): 201x64 cm, 1015 gram 

Tykkelse: 6,3 cm 

R-verdi: 5,0 

Leveres med: Pakkpose med integrert posepumpe, reparasjonssett 

Pris: Kr 2 699,- 

Importør: Cirdan, www.cirdan.no

skala
6/6

Men vi hadde sant og si ikke sett for oss at en matte på 6,3 centimeter ville gi en følelse av noenlunde jevn trykkbelastning mot kroppen. 

Comfort Plus-serien til Sea to Summit består av to separate luftkammer, ett for cellene som vender opp mot kroppen, og ett for cellene mot bakken. Å justere luften fast i det nederste skiktet og mykt i det øverste, gir godt opptak av ujevnheter i underlaget og behagelig støtte for kroppen.

Liggeunderlaget er som de fleste andre litt glattere enn vi skulle ønske oss. Med en R-verdi på 5,0, isolerer det godt nok for det meste utenom ekstreme vinterturer. Vekten er litt høy, men det er prisen å betale om man ønsker betydelig grad av både komfort og isolasjon.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært komfortabelt To luftkamre God isolasjon

MINUS

Litt glatt overflate Kun tilgjengelig i mumiefasong Høy vekt

Test av Sea to Summit Either Light XT Insulated

Sea to Summit Either Light XT i god «Insulated»-versjon er fortsatt et svært lett liggeunderlag.

Sea to Summit Either Light XT Insulated
Sea to Summit Either Light XT Insulated
Sea to Summit Either Light XT Insulated

Størrelse (regular): 183x55 cm 

Vekt: 425 gram 

Testet (Large): 201x64 cm, 615 gram 

Tykkelse: 10 cm 

R-verdi: 3,8 

Leveres med: Pakkpose med integrert posepumpe, reparasjonssett 

Pris: Kr 1 999,- 

Importør: Cirdan, www.cirdan.no 

skala
5/6

I standardstørrelse veier det 425 gram, og det er imponerende til å ha en R-verdi på 3,8. Vi anbefaler å gå for denne isolerte utgaven, fordi bruksområdet utvides betraktelig. 

Som hos sin uisolerte bror snakker vi her om raus tykkelse og store luftceller. Ujevnhetene i bakken filtreres i stor grad bort, og man har helt klart mye mer å gå på når det gjelder røtter og humper på liggeplassen enn med mange av underlagene som har 5-6 cm tykkelse. 

Vi testet dette liggeunderlaget i største utgave, bredt og rektangulært. Med tanke på litt begrenset sidestøtte, var det for vår del verdt å gå opp disse grammene for å redusere faren for å havne utenfor underlaget.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært lett 10 cm tykkelse God 3-sesongs isolasjon

MINUS

Litt glatt overflate Noe luftmadrass-følelse

Test av Biltema Liggeunderlag

Dette liggeunderlaget koster faktisk under en femtilapp.

Biltema Liggeunderlag
Biltema Liggeunderlag
Biltema Liggeunderlag

Størrelse (onesize): 180x50 cm 

Vekt: 200 gram 

Testet (onesize): 180x50 cm, 200 gram 

Tykkelse: 0,9 cm 

R-verdi: Ikke oppgitt 

Leveres med: Pakkstrikk 

Pris: Kr 49,- 

Importør: Biltema www.biltema.no

skala
2/6

Med 200 gram er det testens letteste, og med 0,9 centimeters tykkelse er det med god margin også det tynneste. Men det har faktisk to sterke sider: Vekt og isolasjonsevne. Dessverre er det også de to eneste.

Komfortmessig er det en katastrofe. Her kjenner du det meste av selv små røtter og dumper fra underlaget. Plassmessig i sekken er det like ille. Det er sammenrullet så stort at det hører hjemme på utsiden av sekken, sammenrullet som en tube og stroppet fast på lokket. 

Men kanskje kan det ha en viss funksjon likevel: Det er supert som isolasjons-forsterkning i den kalde årstiden. Lagt oppå et annet, mer komfortabelt underlag, gir det isolasjon nok for det meste.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God isolasjon Lav vekt

MINUS

Ingen komfort Stort pakkvolum

Test av Dovrefjell Classic Air

Mens Dovrefjell Basic (se klassen over 500 g) kan minne om noe som er hentet fra 1970-tallet, er Classic Air et liggeunderlag med moderne stil.

Dovrefjell Classic Air
Dovrefjell Classic Air
Dovrefjell Classic Air

Størrelse (onesize): 190x56 cm 

Vekt: 480 gram 

Testet (onesize): 190x56 cm, 480 gram 

Tykkelse: 5 cm 

R-verdi: 0,7 

Leveres med: Pakkpose 

Pris: Kr 399,- 

Importør: Magasinet, www.magasinet.no

skala
4/6

Ved første øyekast kan oppbygningen ligne en del på Sea to Summits luftcelle-prinsipp, og det stemmer et stykke på vei. Men det er langt fra så sofistikert som den langt dyrere konkurrenten: 

Dovrefjell Classic Air har nemlig ingen isolasjon. Med en R-verdi på kun 0,7 skal bakken følgelig ha god sommervarme før du prøver deg med dette underlaget i teltet. 

Er den det, samt at bakken er noenlunde jevn under teltduken, er dette liggeunderlaget faktisk veldig godt å ligge på. Her er ingen sidestøtte, men om du ruller av et såpass tynt underlag er det ingen sak å rulle seg tilbake.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rimelig Svært lett Relativt komfortabelt

MINUS

Kun én størrelse Ingen isolasjon

Test av Dovrefjell Basic

Dovrefjell Basic ser ut som en god, gammeldags luftmadrass – og den er akkurat det.

Dovrefjell Basic
Dovrefjell Basic
Dovrefjell Basic

Størrelse (onesize): 188x51 cm 

Vekt: 550 gram 

Testet (onesize): 188x51 cm, 550 gram 

Tykkelse: 7 cm 

R-verdi: Ikke oppgitt 

Leveres med: Pakkpose 

Pris: Kr 299,- 

Importør: Magasinet, www.magasinet.no

skala
3/6

Her finnes ingen fancy pumpesystem, isolasjon eller high-tech materialer. Bare seks pølser som du blåser opp én etter én. Riktignok fra samme munnstykket som fungerer greit til formålet. 

Dette underlaget kjennes akkurat som det ser ut: Luften flytter seg nøyaktig som du forventer under kroppen. Og om du slipper ut litt luft, slik at det ikke er for hardt, opplever du en viss forming etter kroppen. Men pølsene er der fortsatt.

Materialet virker solid, men er glatt. Vekten er ikke mer enn 550 gram. Vær klar over at Dovrefjell Basic som alle uisolerte liggeunderlag vil lede kulden fra bakken rett opp i ryggen din. Dette fungerer greit nok på fjellet – og enda bedre som flytemadrass i badesesongen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Relativt lett Pris

MINUS

Markant «luftmadrass-følelse» Lite sidestøtte Ingen isolasjon

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.