Hoftesekk - Jakt med rumpetaske og midjeveske

Hoftesekk til jakt og tur

Hoftesekk kan være et godt alternativ for både hundeførere og skogsfugljegere som vil ha ryggen fri. En rumpetaske eller midjeveske kan erstatte en vanlig ryggsekk på skogsfugljakt og dagstur. Vi kårer best i test i vår test av hoftesekk.

Hoftesekker, også kalt rumpetasker eller midjebelter, har gjort comeback den siste tiden. Nå brukes disse både som moteplagg i hverdagen like godt som til trening og på tur. Men kan en hoftesekk være et godt alternativ for å erstatte dagstursekken når du skal på jakt?

Det er tre fordeler med hoftesekk på aktiv jakt: Du slipper skulderreimer som kan være i veien for børseanlegget. Du får mye bedre ventilasjon i jaktbekledningen når du unngår skulderstropper, og unngår dermed svett og klam rygg. Og du tvinges til å rasjonere på hva du drar med deg:

Med hoftesekk, rumpetaske eller midjeveske har du mindre pakkvolum enn i en dagstursekk. Men det er ikke nødvendigvis negativt. Du tvinges til å ta med mindre når du bruker hoftesekk, og du kan dermed bevege deg raskere og lettere.

Test av hoftesekker

Denne høsten har JEGER testet ulike hoftesekker tiltenkt jaktformål, utviklet av produsentene Swedteam, Härkila, Bergans og Dovrefjell. Meningen er at en slik hoftesekk skal kunne brukes som alternativ til en liten sekk på korte jaktturer. I testen har vi lagt vekt på hvor behagelige hver hoftesekk er å gå med, funksjoner og utforming, lommer/rom og plass, altså hvor mye man faktisk får med meg.

Foreløpig er ikke utvalget av hoftesekker og rumpetasker spesielt tilpasset jakt veldig stort, men med økende interesse vil vi nok se flere og flere utgaver på markedet. I tillegg er det selvfølgelig et bredere utvalg hvis man ser på hoftesekk til tur, trening og friluftsliv, og ikke bare spesifikt til jakt. 

Bergans rumpetaske ble testens store vinner. Bergans Budor Hip Pack har mange god passform, gode detaljer og smarte løsninger og vil være en fullverdig erstatning for dagstursekken.

Härkilas hunting waist pack Deer Stalker Camo er liten og nett, med kamuflasjemønster i et mykt og lydløst materiale. Deer Stalker Camo sitter godt på kroppen, rett over hoftene og er meget behagelig i bruk.

jeger med fire hoftesekker til test på jakt tur
HOFTESEKK PÅ JAKT: JEGER tester fire nye hoftesekker for 22/23-sesongen

Fordelene med rumpetaske på jakt

Jeg er først og fremst positivt overrasket over hvor behagelig det er å gå med en rumpetaske når jeg er ute på tur og på jakt. Det er fint å slippe stroppene fra sekken over skuldrene, ikke minst når man i tillegg skal bære våpenet i reim. Får man plassert hoftesekken på riktig plass og strammet den riktig, går det veldig fint å bære litt vekt på hoftene. Som med sekk, er riktig tilpasning viktigere jo tyngre du bærer, og de ulike modellene har forskjellige tilpasningsmuligheter. 

Hoftesekken Swedteam Alpha kommer i flere fine farger og har bred og behagelig demping mot ryggen. Vi opplevde derimot hoftesekkens mange sidelommer noe forstyrrende når vi samtidig skulle bære våpen.

Testens billigste hoftebelte er Dovrefjell Forest. Denne oppleves også som god å ha på hoftene med fin demping mot ryggen, men også her oppstår problemet med for mange små sidelommer som kommer i veien når vi bærer våpen.

Hoftesekkens funksjonalitet og kapasitet 

Hoftesekkene i testen varierer mye i størrelse, fra Bergans' store rumpetaske på 11 liter, til Härkilas beskjedne hunting waist pack på ca. 4 liter. 

Dette gjør naturlig nok at de vil passe til ulike formål, og ulike jaktformer. I tekstene om hvert enkelt hoftesekk har vi forsøkt å gjøre sammenlikninger, men også individuelle vurderinger av rumpetaskene ut fra hvilke formål de kan passe til og hvilket annet jaktutstyr det er nødvendig å ha med seg.

bergans rumpetaske testvinner hoftesekk
TESTVINNER: Bergans Budor Hip Pack stakk av med seieren i JEGERs nye test av hoftesekker

Test av Bergans Budor Hip Pack

Bergans har ikke bare laget testens største hoftebelte: Bergans Budor Hip Pack er en rumpetaske som også er behagelig å bære og fullt av smarte detaljer.

bergans rumpetaske hoftebelte test
BERGANS RUMPETASKE: Bergans Budor byr på romslig baklomme og medfølgende rypenett, som kan festes som en sekk over hoftebeltet.
Bergans Budor Hip Pack

Stoff: 100% polyester, ventilerende bakside i mesh

Farge: Green Mud

Størrelse: 11 liter

Vekt: 750 g (veid selv. Produktinfo oppgir ikke vekt)

Polstring: Ja, mot rygg og hofter

Antall rom/lommer: Et stort rom bak og to utvidbare sidelommer

Justeringsmuligheter: Justerbart hoftebelte med stramming mot spenne i front + to kompresjonsremmer til sidestramming/ stramming mot ryggen

Annet utstyr: Integrert rypenett, festesystem for tilleggsutstyr, bærehank i toppen, løkker til feste av hundebånd i front, ++

Pris: 1300,-

Leverandør: Bergans of Norway

skala
6/6

Bergans er en velkjent norsk produsent med mer enn 100 års erfaring i å lage ryggsekker. Deres rumpetaske for jakt er så romslig at det konkurrerer med en liten ryggsekk, og er den største i vår test av hoftesekker. Med hele 11 liter volum får du med deg utrolig mye i dette beltet. Rumpetasken er laget i et lydsvakt, mykt materiale, og har en dempet grønnfarge. Mot rygg og hofter har beltet tjukke støtteputer, som minner om polstringen man vil finne på hoftereimen og ryggen på en sekk.

Bergans beskriver også rumpetaska som «hoftesekk», noe som passer godt. Det bakre rommet er stort nok til at jeg får med meg alt jeg vanligvis ville hatt med i dagstursekken på jakt. Både termos, sitteunderlag, kniv og et par hansker til en dag på post får plass her. I tillegg får jeg fint en vannflaske ned i en av de to sidelommene, og annet jeg kunne trenge i den andre sidelommen. Bergans Budor Hip Pack er altså rumpetaske med tre lommer totalt, og alle har glidelåslukking. 

Bergans har tenkt nøye gjennom detaljene her. På toppen av beltet er det en innvendig lomme, der man finner et rypenett. Dette kan festes på utsiden av beltet, eller settes sammen slik at det fungerer som en liten ryggsekk over beltet. I den store baklommen er det et innvendig rom med glidelås, der vi også finner en liten stropp med krok. Den kan for eksempel brukes til å feste nøkler eller liknende, slik at man er sikker på å ikke miste dem. På utsiden av den store lommen er det flere stropper og reimer som kan brukes til å feste tilleggsutstyr og annet. Beltet har også to løkker i front som kan brukes til å feste hundebånd. I tillegg er det en stor bærehank på toppen ba. Den gjør det lett å løfte rumpetasken av ryggen, og eventuelt bære den i hånden ved behov.

LES OGSÅ: Test av Härkila Deer Stalker Camo Hunting Waist Pack

Bergans rumpetaske i bruk

Bergans rumpetaske festes med spenne i front og har stramming på begge sider av spennen. Fordi det er plass til å bære ganske tungt i denne rumpetaska, er «sekken» bak ganske stor. Det er også stramme-stropper i toppen ned mot hoftene, for å få beltet godt inntil ryggen. Dette fungerer utmerket, og Bergans rumpetaske er utrolig behagelig å gå med, selv «fullastet». Bergans har også klart å sentrere alt dette bak på beltet, slik at ingen lommer kommer i veien ved hoftene når man bærer med seg våpen på skulderen. På det lengste blir beltet ca 130 cm langt, og på det korteste ca 70 cm. 

Jeg vurderer Bergans rumpetaske til å være en fullverdig erstatning for dagstursekken, med veldig mange gode detaljer, god passform og smarte løsninger. Så det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at det settes som best i test!  

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Utrolig romslig. Gode tilpasningsmuligheter.

Veldig behagelig å bære. Godt utstyrt.

MINUS

Dyrest i testen

Test av Härkila Deer Stalker Camo Waist Pack

Härkila Deer Stalker Camo er en hunting waist pack med mange fine detaljer, men som ikke rommer all verden.

harkila hunting waist pack deer stalker camo test hoftesekk
HUNTING WAIST PACK: Deer Stalker har fin kamuflasje og god passform til ryggen.
Härkila Deer Stalker Camo Waist Pack

Stoff: 100% polyester. Ytterstoff 100% neopren 

Farge: Kamuflasjemønstret «Multi Season Pattern». Finnes også i fargen Willow Green

Størrelse: 4 liter

Vekt: 300 g (veid selv. Produktinfo oppgir ikke vekt)

Polstring: Ja. Tynn polstring mot rygg og hofter.

Antall rom/lommer: 1 stor baklomme, med ytterlomme på utsiden 2 små lommer (en på hver side)

Justeringsmuligheter: Justerbart hoftebelte med stramming ved spennen i front

Annet utstyr: Innerlomme med glidelås i det største rommet. Patronholder i ytterlommen bak. Molle-remmer til feste av annet utstyr på begge sider. 

Pris: 1099,-

Leverandør: Härkila 

skala
4/6

Jaktmerket Härkila er svensk, og ble grunnlagt i 1985. De produserer en rekke ulike sekker og vesker til ulike formål. De beskriver sin hunting waist pack som en praktisk oppbevaringsløsning for småting du trenger på jakt, som ikke kommer i veien slik en ryggsekk kan gjøre. 

Härkilas hunting waist pack er et lite og nett hoftebelte, i mykt og lydløst materiale med et fint kamuflasjemønster. Opplevelsen både på tur og på jakt er at beltet er behagelig å bruke, og har en fasong som gjør at det sitter godt på kroppen, rett over hoftene. 

Hoftebeltet har klikkspenne i front og stramming på den ene siden av spennen. På høst og vinter, der man gjerne har på seg noen lag med klær, var det ingen problemer med å få strammet beltet godt nok. Men skulle jeg båret dette sommerstid iført t-skjorte, er det så vidt jeg får det stramt nok. På det bredeste blir beltet ca 140 cm i omkrets, mens på det korteste er det ca 90 cm. Mot rygg og hofter har beltet en tynn polstring i meshfôr, som gjør det behagelig å ha på. Det skal transportere fuktighet godt, slik at du ikke blir svett og våt under beltet.

Beltet har fire rom/lommer med glidelåslukking. Det har ett stort rom bak, som har en innerlomme med glidelås. På utsiden av denne sitter en mindre ytterlomme. I denne er det patronholder med plass til fire rifleskudd. På hver side av baklomma sitter det en liten sidelomme. Disse er ganske flate, og kommer ikke i veien hvis man f.eks. bærer våpenet i reim over skulderen. På disse er det festet reimer som man kan bruke til å feste annet utstyr utvendig. 

LES OGSÅ: Test av Swedteam Alpha WB Waistbag

Hoftebeltet er testens minste av størrelse, og Härkila oppgir at det har et volum på 4 liter. Dermed begrenser det seg raskt hvor mye man får med seg i dette beltet sammenliknet med noen av de andre beltene i teste. Igjen: hvor funksjonelt dette hoftebeltet vil være, avhenger av hva man skal bruke det til. På smygjakt der man skal bære med seg lite og samtidig er opptatt av å bevege seg lett og lydløst, slik at man gjerne vil unngå sekk på ryggen eller fulle lommer, vil jeg si at dette hoftebeltet er godt egnet! 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fin kamuflasje

Lydløst materiale

Myk og behagelig å gå med

MINUS

Dyr i forhold til størrelse

Det minste beltet i testen 

Test av Swedteam Alpha WB Waistbag

Mange rom og god polstring kjennetegner hoftesekken fra Swedteam. Dessverre er rommene i minste laget og sidelommene kommer litt i veien for de med smal rygg.

swedteam waistbag hoftebelte kamuflasje test
SWEDTEAM WAISTBAG: Den svenske varianten har mange rom, samt egen lomme til vannflaske med snøring i toppen – med andre ord ganske likt Dovrefjell-beltet.
Swedteam Alpha WB Waistbag

Stoff: Ytterstoff i 100% polyester, belegg 100% polyuretan

Farge: Kamuflasjemønstret «Desolve Veil», Oransje kamuflasje «Desolve Fire» og Hunting Green 

Størrelse: Jeg anslår ca 5 liter totalt (ikke oppgitt)

Vekt: Produktinfo sier 600 g, jeg veier det til 500 g

Polstring: Ja, mot rygg og hofter 

Antall rom/lommer: 1 stor baklomme, 1 nettinglomme, 2 små lommer + lomme til vannflaske

Justeringsmuligheter: Justerbart hoftebelte med stramming ved spennen i front

Annet utstyr: Nei 

Pris: 775,-

Leverandør: Swedteam

skala
3/6

Swedteam er et skandinavisk jaktvaremerke, grunnlagt for over 100 år siden. Swedteam leverer en rekke ulike ryggsekker og vesker, og beskriver hoftesekken sin som perfekt for deg som synes at en ryggsekk kan bli for stor å bære.

Swedteam har gått for en liknende løsning som Dovrefjell, og leverer en hoftesekk med mange rom til ulike formål. Utformingen på de to beltene er påfallende like, så mye av det jeg skriver om beltet til Dovrefjell vil også gjelde Swedteam.

Hoftesekken fra Swedteam har en bred polstring mot rygg og hofter med et meshfôr som er ventilerende. Det festes med en stor klikkspenne i front, og har stramming på begge sider av spennen. På det lengste blir beltet ca 160 cm, og på det korteste er det ca 80 cm. 

Bak sitter et stort rom, som jeg anslår til å romme rundt 2,5 liter. På utsiden av baklomma sitter en ytterlomme. Begge med glidelåslukking. På venstre side av baklomma sitter en lomme til vannflaske med strikksnøring rundt åpningen i toppen, og bortenfor der igjen sitter en liten lomme med glidelås. På høyre side av baklomma sitter det en halvstor netting-lomme med glidelås. Det som pakkes i denne lommen vil med andre ord dermed ikke være beskyttet mot for eksempel regn. Ytterst på høyre side finner vi en liten glidelåslomme tilsvarende den på venstre side. 

LES OGSÅ: Test av Dovrefjell Forest hoftebelte

Beltet på Swedteams hoftesekk har ikke noen utvendige kroker eller reimer til feste av tilleggsutstyr. Stoffet er lydsvakt og mykt, og varianten jeg testet har kamuflasjemønster i skogsfarger. Swedteam har eneste hoftesekk i testen som kommer i ulike fargevarianter: Beltet leverer også i et oransje kamuflasjemønster godt egnet for hundeførere eller i ensfarget skogsgrønn. 

På samme måte som hos Dovrefjell må jeg stramme Swedteam så pass mye at sidelommene kommer langt frem. De blir i veien ved bæring av våpen, og de er generelt litt i veien også for armene når man er ute og går. I tillegg er polstringen bred både i rygg og rundt hoftene, noe som gjør at det blir litt i bredeste laget for meg. Det at Swedteam har så mange rom, gjør at man kan sortere utstyret sitt slik det måtte passe i beltet, men samtidig er det ingen av rommene som rommer noe særlig. 

Prisen på Swedteam er nesten det dobbelte av det tilsvarende beltet fra Dovrefjell, og det trekker ned totalinntrykket.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Flere fine fargevarianter

Bred og behagelig demping mot rygg

MINUS

Mange små rom, som ikke har så mye funksjon

Sidelommer blir i veien når du skal bære våpen over skulderen

Test av Dovrefjell Forest hoftebelte 2023

Hoftebeltet fra lavprismerket Dovrefjell har massevis av lommer og er behagelig å bære. Ulempene med hoftebelte på tur er blant annet at ingen av lommene er spesielt romslige og det passer ikke så godt til smalere rygger.

dovrefjell forest hoftebelte tur test
HOFTEBELTE: Mange rom, og egen vannflaske-lomme med snøring i toppen.
Dovrefjell forest hoftesekk

Stoff: Ytterstoff 100% polyester, belegg 100% polyuretan

Farge: Brun, med oransje detaljer

Størrelse: Jeg anslår ca 5 liter totalt

Vekt: Produktinfo oppgir 400 g, jeg veier det til 500 g.

Polstring: Ja, mot rygg og hofter

Antall rom/lommer: 1 stor lomme bak, 4 små lommer på sidene + lomme til vannflaske

Justeringsmuligheter: Justerbart hoftebelte med stramming ved spennen i front

Annet utstyr: Plastikkringer til feste av annet utstyr

Pris: 399,-

Leverandør: Magasinet

skala
4/6

Hoftebeltet fra Dovrefjell leveres av butikken Friluftsmagasinet, som har produsert og utviklet klær og utstyr under dette varemerket siden 1997. De lager flere ulike ryggsekker og beskriver dette hoftebeltet som «hoftesekk», til de gangene en sekk blir for stor.

Hoftebeltet til Dovrefjell er utformet med mange rom/lommer, mot en bred ryggpolstring. Det er veldig likt beltet fra Swedteam, som vi også har testet. Forest hoftebelte har klikkspenne i front, med stramming på begge sider av spennen. Det største rommet sitter bak på ryggen. Volum er ikke oppgitt, men jeg anslår at det rommer ca 2,5 liter. Ved siden av på venstre side sitter det en lomme til vannflaske med snøring i toppen, og ved siden av der igjen en liten glidelåslomme. På høyre side av baklommen sitter først en dobbel lomme med to glidelåser, og til slutt en liten lomme med glidelås, tilsvarende den på venstre side.

Dette hoftebeltet har altså mange lommer, med mulighet til å sortere forskjellig utstyr man har med seg. Samtidig gjør det at det er så mange lommer at ingen av dem er spesielt romslige. Lommen til vannflaska oppleves også som noe grunn, selv om den gjør drikke lett tilgjengelig når man er ute på tur med hoftebeltet.

Mot rygg og hofter har beltet en tjukk og behagelig polstring i ventilerende fôr, som motvirker at det blir klamt å ha på. Resten av hoftebeltet er i et lydsvakt materiale. 

Utformingen av Dovrefjell Forest hoftebelte ble i bredeste laget til min rygg, særlig på sidene over hoftene. Det er gode justeringsmuligheter på lengde. På det lengste er dette beltet ca 160 cm, og på det strammeste er det ca 80 cm. Det betyr at når jeg strammer beltet for å passe til meg, kommer sidelommene nesten helt frem i front. Dette opplevde jeg som noe upraktisk når jeg skulle bære rifla over skuldra. Det er også ugunstig for armene når man er ute og går, da lommene rett og slett ble litt i veien ved hoftene. 

I tillegg til alle de ulike lommene, har hoftebeltet to plastikkringer over baklommen, der man kan feste annet utstyr. Man kan med andre ord få med seg mye «småtteri» i dette hoftebeltet. Min opplevelse av det er at de små lommene på siden blir litt i veien hvis jeg skal ut og gå med våpen, samtidig som ingen av rommene egentlig er store nok til at jeg får med meg det jeg trenger hvis jeg skal ut å sitte på post. Likevel får du «mye hoftebelte for pengene», da Dovrefjell Forest hoftebelte er klart rimeligst i vår test av hoftesekker.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Billigst i testen

Bred og behagelig demping mot rygg

MINUS

Mange små rom, som ikke har så mye funksjon

Sidelommer blir litt i veien når du skal bære våpen over skulderen

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.