Atlas Montane er ei tradisjonell rammetruge i aluminiumsrør med nylonduk festa med pop-nagler.
Men la deg ikke lure av den konvensjonelle utforminga, for dette er en fjellulv i fåreklær:
Tå-kloa består av sju tenner i krans, slik at de biter til alle kanter. Under hælen er det to langsgående klo-rekker på ca 18 cm med to midtstoppere rett under hælen. Integrerte hælløftere vippes kjapt opp og ned, slik at du får ekstra bett i bakken.
Bindingen er praktisk og komfortabel: Opp fra en godt forma såle går det ei gul reimløkke med to låseklips oppå vrista. Dra i den gule tampen, og de to låseklipsene strammer skoa til sålen.
Skal truga av, er det bare å dra i ei svart hempe, så løser du ut de to spennene. Både inn- og utstigning er gjort på sekunder. Og best av alt – det sitter godt uten at bindingen klemmer ubehagelig.
Bak har du en hælstropp som du for det meste vil ha i samme posisjon så lenge du ikke skifter til mer polstra/ større sko. Det er litt uvant at hæl-låsen står på innsida. Du kan bli gående og tråkke litt på tampene, men det er samtidig ei grei låsehempe for å sikre enden.
Atlas er kjent for sitt behagelige bindingssystem, der hengslinga mellom binding og truge er ei solid, men lett fjærende reim spent under både foran og bak tåballene. Denne sikrer mot sideveis vridning, samtidig som du kan kante foten litt i truga når du traverserer i sidehelling.
Fjæringa gir et naturlig, gyngende ganglag uten at du mister kraft, slik altfor myke truger gjør. En liten ulempe – mest merkbart på korte versjoner – er at du kan sparke noe snø oppover bak leggene hvis du går fort. På 35-tommeren (90 cm) er problemet så godt som fraværende.
Det mest iøynefallende med Montane, er den slanke fasongen. Det gjør at bæreevnen reduseres noe, slik at jeg nok tror det er noe optimistisk når Atlas angir 82–136 kg som vektgrense på 35-tommeren.
Bæreevnen til truger er svært avhengig av snøforhold; om du tråkker mest i djup laussnø i mørke skoger, eller om sol og vind i fjell- og dalsider pakker snøen hardere.
Truga har god oppsving i tuppen og en ørliten bøy bak som gjør at du ruller litt i steget. Atlas plasserer i tillegg foten ganske langt fram på truga, noe som gjør at du får bedre innsteg i bratt terreng.
Med andre ord – en langtraver for bratte fjell-lier mer enn et slagskip for dype skoger.
LES OGSÅ: Test av MSR Lightning Explore Truge