Jaktsekk – best i test

Jaktsekk for børsebærere og gramjegere

Riktig jaktsekk er viktig enten du er på dagstur, bærer kjøtt ut av terrenget, eller går langt med både våpen og utstyr i sekken. Les vår store test av jaktsekker, rifle- og våpensekker, og finn den beste sekken for dine jaktformer og ditt behov.

Jeger med våpen og jaktsekk på ryggen
Jaktsekk, rifle- og våpensekk testet gjennom hele sesongen. Riktig sekk til jakt er viktig. Vi kårer testvinner, så du finner den beste sekken for dine jaktformer.

Jaktsekkene i testen får plusspoeng for god organisering og rask oversikt over innholdet i sekken, samt komfort og et godt bæresystem. For våpensekker vektlegger vi også sekkens evne til å bære våpenet stabilt og gi rask tilgang. Testen inkluderer tur- og jaktsekker med og uten våpenholder. Vi har en egen test av jaktsekk med stol, for jegeren som skal sitte lenge på post.

Jaktsekk med eller uten våpenholder?

Har du først prøvd en god jaktsekk, er det lett å bli frelst. Men både med og uten våpenholder er jegeren avhengig av lett tilgang til utstyr og kraftig nok hoftebelte. I denne testen vurderer vi hva som utgjør en god våpen- og jaktsekk, kårer best i test, og hjelper deg å finne den sekken som passer best til ditt bruk - enten du skal på jakt eller på tur.

Noen av sekkene vi har testet er lette og nær minimalistiske. Andre veier mer, men har et vell av finesser. Spesielt to av våpensekkene, Vorn Deer og Stone Glacier Serac, skiller seg ut med en ganske annerledes måte å bære våpenet på.

Vi har nylig testet den splitter nye Vorn EV45, våpensekken som erstatter den originale Vorn Deer-sekken. Dette er Vorns største jaktsekk, hvor vekta er trimmet ned til et greit nivå og våpentilgangen like god.

Hvorfor våpenholder?

Arbeidet med tester av gode jaktsekker har overbevist oss: Dagene med hagle eller rifle konstant i hendene eller slengt over skulderen er talte for vår del.

Fordelene med å få våpenet ut av hendene er så mange at det delvis overskygger argumentet om at en jeger alltid skal være 110 prosent parat.

På noen jaktsekker passer våpenholderen kun til ei hagle, mens hos andre kun til ei rifle. Eberlestock G2 Gunslinger er testens mest versatile sekk, og lar deg stille inn størrelsen på våpenrommet, slik at den kan brukes til flere typer våpen.

Og forresten; vi opplever at vi faktisk ikke er så mye mindre parat heller: Med flere av våpensekkene i testen er det fullt mulig å trekke våpenet raskt ut av hylsteret og over hodet uten å ta av sekken. Med to av dem trenger vi ikke engang å løfte hendene over skulderhøyde for å bli skuddklar.

organisert innhold i jaktsekk
Organisering: Rask tilgang til utstyr vektlegges i vår jaktsekk-test.

Bedre beskyttelse

Aller mest setter vi pris på å ha hendene fri når terrenget er ulendt. De fleste som har jaktet i bratt terreng vet at man tidvis må koble inn drift på alle fire og legge inn lavgir samtidig. Kanskje må du dra deg opp etter bjørkeleggene for å komme opp ei kneik, eller krype på alle fire under et vindfall. 

Og du må helt sikkert før eller siden ta deg for når du glir i mosen på vei ned tusen steile høydemeter. At våpenet da er plassert relativt beskyttet på ryggen, fører til færre skrammer på stokken og færre bulker i kikkertsiktet. God beskyttelse av våpenet er altså like viktig i jaktsekken som i våpenkoffert eller i futteral.

Antallet bekymringer går ned og jaktdagen blir bedre. Vektleggingen av dette vil imidlertid være annerledes hvis du jakter i mer lettgått terreng.

Når det kommer til bærekomfort, er testens soleklare vinner Exped Lightning 45. Sekken veier kun en drøy kilo, men testpanelet opplevde høy grad av bærekomfort selv med vekt på 24 kilo på ryggen, noe som ofte er uvanlig for lette sekker.

Alltid en ulempe

Kjenner du ditt jaktterreng, har du ofte en viss formening om hvor det «aldri» er dyr og hva som er «hotspots», og kan heller velge å gå med våpenet mer parat da. Det blir en avveining opp mot de få gangene hjorten støkkes før du er klar eller rypeflokken sitter lavere enn du trodde.

Alternativt kan du gå for en av de to jaktsekkene i testen som gir deg raskest tilgang.

Men én ulempe er felles for sekker hvor våpenet stikker under sekkebunnen: Du kan ikke sette deg på baken, og du har brått fått en ekstra hale som stikker ned mot steiner som stikker opp. Det kan gjøre det vanskeligere å komme seg ned bratte avsatser.

Test av Vorn EV45

Vorn EV45 er den nye våpenryggsekken som erstatter Vorn Deer 42. På Vorns største jaktsekk er vekta trimma ned til et greit nivå, samtidig som våpentilgangen er like god.

Jeger med Vorn EV45 våpensekk
Lettere og større Vorn: Vorn EV45
Vorn EV45

Produkt: Ryggsekk med QRR bæresystem for rifle/ hagle

Detaljer: Justerbart våpenrom. Løpsbeskytter for snø etc. Hoftebelte med mollefester. Nettinglomme for hydreringssystem (max 3 l)

Mål: 45 l/ 2,75 kg

Veil.pris: 3.995,-

Produsent: Vorn Equipment AS

skala
6/6

Vorn EV45 er den største sekken når norske Vorn Equipment ruller ut trespannet som bokstavelig talt skal bære det innovative hurtigutløser-systemet QRR videre. 

Ti år etter at første Vorn-sekk ble lansert, er Vorn EV45 ei etterlengta oppgradering av Vorn Deer. De to minste har også fått mer intuitive navn som angir volum, nemlig EV30 og LT12 istedenfor Lynx og Fox.

Så hva har de norske utviklerne med gründer Eirik Andersen i spissen gjort? Jo, i stor grad bærer Vorn EV45 preg av at de har beholdt det beste, skifta ut materialer for å fintrimme vekta, og rydda litt i sekken.

Jeger med rifle i Vorn EV45 jaktsekk
Rask tilgang: Bæresystemet med QRR (Quick rifle release) våpenholder gir rask tilgang til våpenet.

Justerbart og godt bæresystem

Konseptet rundt hurtigutløseren QRR (Quick rifle release) er beholdt: Et fjærbelastet håndtak på venstre skulder løser ut to klips bak på høyre side som lukker våpenhylsteret mellom bæresystemet og sekkeposen. Med høyre hånd over skuldra griper du børseløpet og løfter fram våpenet. 

Sjølve bæresystemet er dog endra: Aluminium er erstatta med ei fiberforsterka polymerramme som kniper vekta 350 gram. To stående spiler er sammenføyd med to «tverrliggere» i topp og bunn. Dette gir en rigid og solid konstruksjon.

Det merkes da også på våpensekken: Med justerbar rygglengde byr Vorn EV45 på svært stabil bærekomfort. Jeg har prøvd ulike jaktsekker med mer eller mindre smarte våpenløsninger. Vorn er blant de bedre – og kanskje den mest komfortable der våpenet er sentrert stabilt bakpå ryggen.

God komfort: Den nye riflesekken Vorn EV45 imponerer med meget god bærekomfort, og takler fint 15 kg med børsa.
God komfort: Den nye riflesekken Vorn EV45 imponerer med meget god bærekomfort, og takler fint 15 kg med børsa.

Både topp- og sideåpning

På Vorn EV45 har sekkeposen en «klassisk» løsning med topplokk. Men i tillegg har du en toveis, vannavstøtende (PU-belagt) YKK-glidelås som går ned langs jaktsekkens side. Slik får du enkelt tilgang til genseren i bunnen uten å snu alt på hodet. 

Topplokket har to lommer, og den største har innvendig nettinglomme med nøkkelkrok. I tillegg er det ei romslig baklomme. 

Noe å pirke på? Jeg hadde jo gjerne sett at Vorn klarte å knipe enda et par hundre gram. Særlig sekkens ytterstoff V-tex (3-lags) framstår veldig tykt og robust. Samtidig er det solid og lydløst, en egenskap som gjør at sekken tåler langt mer herjing gjennom kratt og skog.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Smart våpenutløser

God bærekomfort

Solid og vanntett

Mollefester

MINUS

Litt høy egenvekt

Test av Vorn Deer

Norske Vorn er kjent for sin patenterte løsning for å få våpenet skuddklart raskt. Her slipper du å dra geværet opp fra sekken og over hodet.

Test av Vorn Deer.
Test av Vorn Deer.
Vorn Deer

Vekt: 3,1 kg

Volum, hovedrom: 42 liter 

Utstyr: Hurtigutløser. Hovedrom pluss 2 utvendige glidelåslommer.

3 innvendige lommer. 2 flaskelommer. Noen molle-fester. 2 kompresjonsreimer på sidene. Langsgående lomme for kikkertsikte/ stativ etc.

Farger: Ensfarget grønn-brun eller skogkamuflasje

Pris: kr 3 495,- 

Produsent: Vorn Equipment, www.vornequipment.com

skala
6/6

Du tar bare tak i børsepipen, drar i utløserringen på venstre skulderreim og svinger våpenet fram på et sekund eller to. Løsningen fungerer genialt, viser vår test av syv forskjellige våpensekker.

For øvrig er Vorn Deer en solid sekk. Med stiv aluminiumskinne i ryggen og kraftig hoftebelte er den, Stone Glacier og Eberlestock’ene kvartetten som laster tyngst i testen.

Sekken er laget i et kraftig materiale med oransje farge innvendig slik at det er lettere å få oversikt. Åpningen dekker halve fronten nedentil, men vi hadde gjerne sett at glidelåsen gikk i hele sekkens lengde. 

Det er én nettinglomme i hovedrommet, én i topplokket og én i frontrommet på sekken. Det er bedre enn ingenting, men vi hadde ønsket flere.

De utvendige flaskelommene er litt løse, så vi frykter at drikkeflasken kan gå tapt – særlig fordi sekken har en lav kompresjonsreim som lett presser flasken oppover. 

For øvrig har sekken greit med utvendige festepunkter på sekkeposen og på hoftebeltet. Klipsene for topplokket går gjennom to løkker som er høyt plassert, men du kan trekke ut reimene for å feste store gjenstander utvendig.

Selv med noe pirk er dette en god jaktsekk som kan brukes både på rypejakt og lettere storviltjakt – og den gir svært rask tilgang til våpenet.

Denne sekken får toppkarakter i vår stortest av våpensekker. Det samme gjør Eberlestocks G2 Gunslinger og Stone Glaciers Serac 1700.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Hurtigutløser for våpen Solid materiale Bæreevne

MINUS

Høy vekt

Test av Eberlestock G2 Gunslinger

Eberlestock G2 Gunslinger II er en knallfunksjonell våpensekk. Den er proppet med utstyr som lommer og molle-fester, og kan virke overveldende første gang du titter inni for å orientere deg.

Test av Eberlestock G2 Gunslinger.
Test av Eberlestock G2 Gunslinger.
Eberlestock G2 Gunslinger

Vekt: 3,2 kg (uten kolbe-cover)

Volum, hovedrom: 44 liter 

Utstyr: Vertikale og horisontale kompresjonsreimer. Molle-fester utvendig og innvendig. Frontåpning. Avtakbar meis. 2 flaskelommer med stramming. 3 utvendige og 15 innvendige lommer

Farger: Ensfarget militærgrønn

Pris: kr 4995,-

Importør: Nordskog AS, www.nordskog.com

skala
6/6

Men jo lenger vi bruker den i løpet av vår test av våpensekker, jo mer setter vi pris på evnen til å organisere utstyre, og hvor god den er til å bære litt last.

Den uttakbare meisen er i seg selv ekstremt lett. Vi ser likevel flest fordeler med å la den være på plass.

G2 Gunslinger II stammer fra Eberlestocks militærserie og det merkes at den er gjennomtenkt. Særlig liker vi at selve våpenrommet kan strammes ved hjelp av de tverrgående kompresjonsreimene som går via en løkke nær ryggen.

Da kan du velge om våpenrommet skal være vidt for en stor rifle med kikkertsikte, eller snurpet sammen for å sikre en smekker hagle. 

Sekken leveres med et «butt cover»; et avtakbart trekk som dekker kolben som stikker opp av sekken. Dette beskytter våpenet mot slag og hindrer at snø eller rusk havner i våpenrommet. 

Sekken har veldig gode muligheter for å feste ting utenpå: Store gjenstander festes med de kraftige reimene, mens vesker og annet tilbehør bruker mollefestene. Bruker man alle mulighetene, duger den til tross for 44 liter også til korte overnattingsturer.

Sekken går helt til topps i vår store test av våpensekker. Det samme gjør også sekken fra Vorn Deer og modellen Serac 1700 fra Stone Glacier.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode strammemuligheter Rom til organisering Ekstra festemuligheter

MINUS

Høy vekt Høy pris

Test av Neverlost 28 l Backpack Add-on Scout ryggsekk

Gode bæreløsninger for våpen er viktig, særlig for jegere som går langt og mye. Jeger.no har testet et spennende og fleksibelt alternativ, nemlig Scout-sekken fra Neverlost.

Behagelig: Neverlost sikrer rifla stabilt mot ryggen, samtidig som den er raskt tilgjengelig uten at du må ta av sekken.
Behagelig: Neverlost sikrer rifla stabilt mot ryggen, samtidig som den er raskt tilgjengelig uten at du må ta av sekken.
Neverlost 28 l Backpack Add-on Scout

Produkt: Riflesekk i vanntett 900D polyester.

Volum: 28 liter

Detaljer: Symbolmerking på lommer, feste for tripod stol, brystrem og hoftebelte.

Vekt: 1,5 kg

Høyde: 95 cm

Veil. pris: kr. 1395,-

Leverandør: Norma, www.norma.as

skala
5/6

For jegeren som går mye på jakt både med eller uten hund, kan det være godt å slippe å ha rifla på skulderen. Rifla som dingler i stroppen, gjør oss litt bevegelseshemmet, særlig i bratte bakker. 

I dag finnes det flere riflesekker på markedet, og Neverlost har kommet med en versjon som er godt synlig. Jeg testet en siste jakthøst, for det meste på elgjakt hvor postene ofte hadde et stykke å gå. 

Som alle Neverlost-produkter har sekken kraftig oransje felt på det ellers sorte sekke-stoffet som er produsert av vanntett polyester. Sekken har godt polstret hoftebelte med gode puter mot ryggen.

LES OGSÅ: Test av åtte stolsekker for jakt 

Test-Neverlost-ryggsekk-2
Hjelpen nær: En førstehjelpsvekse er lurt å ha lett tilgjengelig utenpå sekken.

Smart Add on

Beltet er enkelt og raskt å stramme, og det har fester for Neverlosts «Add on»-utstyr som har mye å velge i. Her kan det for eksempel være lurt å feste på en patronholder, slik at du alltid har patroner lett tilgjengelig når du er ute på jakt.

Bæreselene er brede og passe tykke, og holdes sammen av en brystrem med hurtigklips. På bæreselene er det hemper for feste av GPS, jaktradio eller lignende. 

Sekken har en stor, åpen lomme ytterst. Også her er det fester for diverse Add on-produkter utenpå. En god ide å ha Neverlost førstehjelpstaske her, noe som er meget viktig å ha med på jakt. Da er den også lett tilgjengelig og lett synlig hvis noen andre skulle få behov for å hjelpe deg. Du kan sette på løse Neverlost-lommer som fås i tre størrelser. Dermed har du ekstra lukkbare utenpå-lommer som du kan bruke til å sortere utstyr lett tilgjengelig etter behov.

«Alt i alt er dette en kjempegod sekk for jegeren som går mye. For en hundefører må dette være helt topp»

Test-Neverlost-ryggsekk-3
Synlig: Fargene på Neverlost sine produkter gjør at du er godt synlig.

Praktisk bæring

Sekken har en åpen lomme på hver side for jaktstol eller skytestøtte. Du kan også bruke dem for å ha vannflaske eller termos lett tilgjengelig. Hovedrommet i sekken er på 28 liter og er klargjort for drikkesystem. Under topplokket er det en lomme med glidelås til småting som hodelykt, hundeband, merkeband og lignende. 

Så til det viktigste med denne type sekk, nemlig riflelommen: Rifla går forholdsvis lett både inn og ut av lommen, og det går an å gjøre dette uten å ta av sekken. Sekken kan også etterstrammes slik at rifla sitter stødig og godt inn mot ryggen uten å skape problemer når du går.

Test-Neverlost-ryggsekk-4
Smal sak: Sekken er smal, noe som gjør at den ikke hindrer deg gjennom skog og kratt.

Slank og smidig

Sekken er veldig behagelig på ryggen. Det at den er såpass smal, gjør at jeg går veldig ledig og merker knapt at jeg har sekk på ryggen. Den slanke fasongen er også gunstig når du går i skog og kratt, noe særlig hundeførere vet å verdsette. Ulempen er selvfølgelig at det gir begrenset plass. Jeg opplever likevel at jeg får med meg det aller viktigste, pluss litt tørre klær til skift. 

Det eneste jeg savner med sekken, er en tett, litt større utvendig lomme til matpakke og lignende. En liten lomme med karabinkrok for oppbevaring av nøkler hadde også vært greit å ha. Men det geniale er den nevnte Add on-serien til Neverlost, som gjør at du kan kjøpe til og feste på ekstra lommer etter behov. 

Alt i alt er dette en kjempegod sekk for jegeren som går mye. For en hundefører må dette være helt topp: Du har begge hendene fri, og slipper banne over rifla som sklir av skulderen når du går med hunden i band. Anbefales!

Godt utstyr er viktig for både jakt- og turopplevelsen. Vi i Jeger har testet ryggsekker eller annet jaktutstyr og jaktvåpen

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Behagelig på ryggen God synlighet Fester for Add on-produkter

MINUS

Småpirk

Test av Norrøna Finnskogen Integral Pack

I motsetning til de øvrige sekkene i testen av våpensekker, har Finnskogen Integral Pack få av finessene som kan gjøre jaktdagen lettere med denne sekken.

Test av Norrøna Finnskogen Integral Pack.
Test av Norrøna Finnskogen Integral Pack.
Norrøna Finnskogen Integral Pack

Vekt: 1,8 kg

Volum, hovedrom: 40 liter

Utstyr: Avtakbar våpenkogge. 2 kompresjonsreimer på sidene. Hoftereim. Innvendig og utvendig lokklomme. 1 innvendig lomme i hovedrom. 2 sidelommer. Avtakbart rypenett. Farger: Ensfarget grønn

Pris: kr 2 999,-

Produsent: Norrøna, www.norrona.com

skala
3/6

Norrøna pleier å levere produkter i toppklasse, men denne modellen i vår stortest av våpensekker ble vi skuffet over.

Den mest irriterende mangelen er at sekken ikke har noen som helst form for åpning i fronten. Det vil si at man må grave seg nedover gjennom innholdet fra toppen av sekken.

Erfaringen vår mange ganger er at det blir rot i det lille systemet som er mulig å skape i en slik sekk, dersom man i løpet av dagen må til bunnen av sekken for å fiske ut det man har plassert der.

Slik graving er frustrerende og unødvendig når løsningen på problemet bare er en glidelås unna.

Sekken mangler også utvendige lommer for drikkeflaske og har svært få og dårlige muligheter for å feste ekstrautstyr som liggeunderlag, staver eller små ekstravesker på utsiden. 

LES OGSÅ: Test av Stone Glacier Evo

Ryggen er bra avstivet, noe som skulle borge for mulighet for å bære litt vekt. Da er det rart at «hoftebeltet» bare en tynn reim som utelukkende stabiliserer sekken og ikke hjelper særlig til med vektavlastning. 

Den avtakbare våpenkoggen er stiv og fin, men for trang til alt annet enn hagler eller en superslank rifle. Her får ikke Mauseren plass, selv med et kikkertsikte av moderat størrelse.

Sekken får imidlertid pluss for lav vekt og medfølgende rypenett. Likevel; vår test av våpensekker viser at det finnes mange bedre modeller der ute.

Vorn EV45 og Eberlestock G2 Gunslinger er to glimrende eksempler.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt God avstiving av rygg

MINUS

Ingen frontåpning Mangler utvendige flaskelommer Spinkelt hoftebelte

Test av Exped Lightning 45 ryggsekk

Hva sier du til å velge mellom en 45l ryggsekk som veier knapt kiloet, eller et bæremonster som takler 20 kg +? Du sier som Ole Brumm, «ja takk, begge deler» etter vår test av Exped Lightning 45.

HENDIG: Spandex-lommene på hoftebeltet til Exped Lightning 45 er hendige til GPS eller kamera.
HENDIG: Spandex-lommene på hoftebeltet til Exped Lightning 45 er hendige til GPS eller kamera.
Exped Lightning 45

Ryggsekk: Anatomisk

Materialer: 210D ripstop nylon (1500 mm vannsøyle), 1 alu-spile

Volum: 45 liter

Størrelse (lukka): 72 × 32 × 25 cm

Vekt: 1150 g

Rygglengde: 41–58 cm

Bæreevne: 24 kg

Garanti: 5 år

Pris: 2430,-

Importør: Utedepot, www.utedepot.no

skala
6/6

Exped er kjent blant friluftsfolk for komfortable liggeunderlag med dunisolasjon. Men det sveitsiske merkets utvalg inkluderer også soveposer, telt og ryggsekker.

Jeg lot meg besnære etter en titt i produktkatalogen til Utedepot på Røros, der ekspedisjonssekken Exped Lightning 45 frista med magre 1150 gram (1170 g i 60 l-sekk). Likevel angis bærekomfort-grensa til imponerende 24 kg!

Nå skal du jaggu pakke hardt for å trumpe 24 kg ned i 45-literssekk, men et par hjortelår ned fra fjellposten gjør da fort susen.

LES OGSÅ: Test av åtte stolsekker for jakt 

Og jeg har faktisk testa, med ei bør som tikka over de oppgitte 24 – uten at det ble noe problem: Mens mange lettvekts-sekker blir rullepølser på ryggen, tilhører denne sekken de få som bare retter seg opp en anelse strammere i maska, når de blir servert slike utfordringer.

Test-Exped-Lightning-45-1
Lett som lynet: Exped Lightning 45 er både lett og lynrask med sin vanntette rulletopp.

Svakt savn etter topplokk

Her på berget er vi mest vant med svære topplokk. Her er det isteden rulleåpning, på godt og vondt: Rulletoppen er raskere og vanntett, men jeg savner nok topprommet ørlite. Det har likevel Exped løst på glimrende vis – flere steder: 

Det beste er de to Spandex-lommene på hoftebeltet, som fint rommer en stor smartmobil, en GPS eller et kompaktkamera.

Videre er det romslige lommer i nedkant på begge sider av sekken, dog litt knotete tilgjengelig.

Og for dem som insisterer på toppmating, kan det innebygde rommet for drikkesystem fint brukes som topplomme.

Allsidig kompresjon

Sekken er utstyrt med to lange kompresjonsreimer som går i sikk-sakk på hver sin side. Akkurat dette kan jeg styre min begeistring for, sia det blir veldig lange «tamper» å holde styr på dersom du har lite i sekken. Men de funka faktisk fint som slepetau da en hjortebukk skulle dras ut.

Lightning 45 har imponert meg, primært med bæreevnen. Sekken funker fint både som lett sekk til hjorteposten der du kanskje får noe ekstra å bære ned, som dagstur-sekk, eller minimalistiske «hytte til hytte»-turer. Skulderreimene er såpass slanke at den også bør funke for fuglejegeren, for rypa driter jo i om sekken er himmelblå eller kamo-grønn.

Godt utstyr er viktig for både jakt- og turopplevelsen. Vi i Jeger har testet ryggsekker eller annet jaktutstyr og jaktvåpen

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Imponerende bæreevne

Lav vekt

Hendige hoftelommer

Prisen

MINUS

Ingenting

Test av Bergans Budor Silent - lett og god våpensekk

Bergans Budor Silent blir vi mer venn med jo mer vi bruker den. Sekken får pluss for langsgående sideåpning av hovedrommet i vår stortest av våpensekker.

Test av Bergans Budor Silent. Det er trivelig sekk med noen klare forbedringspunkter.
Test av Bergans Budor Silent. Det er trivelig sekk med noen klare forbedringspunkter.
Bergans Budor Silent

Vekt: 1,7 kg

Volum, hovedrom: 45 liter 

Utstyr: Kompresjonsreimer på sidene. Hoftebelte med lommer.

Utvendig og innvendig lokklomme. Molle-fester på framsiden. Langsgående, full sideåpning. To små glidelåslommer innvendig

Farger: Ensfarget grønn

Pris: kr 1 999,- 

Produsent: Bergans of Norway, www.bergans.com

skala
4/6

I vår stortest av våpensekker, får Bergans modell Budor Silent jevnt over god karakter. Men det er enkelte forbedringspunkter.

Siden åpningen kun er på den ene siden, får man ikke like god oversikt som hos Eberlestock. Budor har kun to små glidelåslommer innvendig, noe som er lite for å organisere innholdet. 

Våpenrommet kan ekspanderes og komprimeres i forhold til utgangspunktet. Her kan selv rifler med stort skjefte og skumringskikkert få plass. I et så bredt våpenrom er det fare for at et slankt våpen kan slingre, men kompresjonsreimer på sidene samt en toppmontert stropp bidrar til å holde det i ro.

I likhet med Neverlost gir Bergans dårlig beskyttelse av våpenpipen, da stoffet i den utstikkende delen av sekken nederst er uten polstring.

Ryggen er moderat avstivet med tynne spiler. Tross stivt hoftebelte oppgir Bergans «makslast» på 12 kilo, noe som virker fornuftig. Sekken får stort pluss for lommene på hoftebeltet. De er perfekte for å ha ammunisjon og avstandsmåler lett tilgjengelig. 

Sekken har molle-fester i fronten, men har ellers litt dårlig med festemuligheter. I sum er Budor Silent en trivelig sekk som kunne blitt enda bedre med full frontåpning og bedre muligheter for organisering av utstyret. 

Denne testartikkelen er en del av vår stortest av våpensekker. Om du leter etter en super sekk som får toppkarakter, kan modellen fra Vorn Deer være et alternativ.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett vekt Full sideåpning Komprimering av våpenrom Rimelig pris

MINUS

Få innvendige lommer Dårlig beskyttelse av våpenpipe

Test av Osprey Ariel 85 Plus

Osprey er kjent for å levere gjennomførte kvalitetssekker. De skuffer heller ikke med storsekken Osprey Ariel 85 Plus, som er tilpasset damer.

Test av Osprey Ariel 85 Plus
Kroppsnær: Ryggplaten er i pustende materiale, hoftebelte og skulderstropper er godt polstret, og sekken sitter tight mot ryggen.
Osprey Ariel 85 Plus

Type: Stor damesekk

Vekt: 2,6 kg (str M/L)

Rygglengde: XS/S og M/L

Farge: Sort eller rød

Pris: 3200,-

Leverandør: Jarbeaux Sport, www.jarbeaux.no 

skala
5/6

Å finne en god storsekk, er som å finne gode jaktstøvler: Det er mange gode sekker på markedet, men de bør likevel prøves.

Form og fasong må passe din kropp. Derfor er det lurt å teste i butikken, og få noen med kunnskap til å tilpasse sekken. 

Osprey Ariel 85 Plus føltes ukomfortabel første gang jeg tok den på. Men det var før jeg fikk justert rygglengde, bredde på hoftebeltet og den faste lengden på skulderstroppene.

For alt dette skal tilpasses for å få Ariel til å passe best mulig, før du tar de siste finjusteringene med sekken på ryggen. En tur på Youtube anbefales, der dette vises enkelt

Etter justeringene satt den såpass godt at jeg ikke tenker over at jeg har en tung sekk på ryggen: Vekta lander godt på hoftene, slik at det er i beina belastningen kjennes, ikke i skuldre eller rygg. 

Komplett

For å si noe helt enkelt om denne sekken: Hvis Osprey Ariel 85 Plus passer din kropp, har den alt du trenger i en sekk (pluss litt til) for lange turer og tyngre bører. Den er solid bygget, har sterke reimer/ klips og et godt gjennomtenkt bæresystem. Ingenting gir etter, til tross for tung vekt i sekken.

Test: Osprey Talon 33

«Hvis Osprey Ariel 85 Plus passer din kropp, har den alt du trenger i en sekk (pluss litt til) for lange turer og tyngre bører.»

Osprey Ariel 85 har lomme for drikkeblære, kompresjons-stropper, lommer innvendig med separate rom og ei elastisk lomme i front med enkel tilgang. Det er integrert dagstursekk i topplokket og kompresjons-stropper i forskjellige høyder

Rufs i detaljene

Hvis du skal bruke sekken til jakt, får du plass til våpen i sidelommene og patroner i hoftelomma. En mobil med stor skjerm er det derimot ikke plass til. I tillegg savner jeg pulkfester, som er kjekt på skiekspedisjoner og praktisk til å feste hundebånd i.

Stortest: Hva er den beste våpensekken på markedet?

Osprey har valgt en spesiell løsning på sidelommene: De har åpning både i topp og nesten nederst (uten glidelås) for enkel tilgang til drikkeflaska med sekken på ryggen. Jeg ville hatt én av sidelommene helt tett:

Jeg har ikke mistet ting ut derfra, men tør ikke oppbevare mindre gjenstander der i frykt for at noe skal falle ut.

Ellers har Osprey Ariel 85 Plus det de fleste trenger. Det er gjennomførte detaljer og finesser i lange baner. Her får du en solid storsekk som du kan herje med og likevel føle deg trygg med langt til fjells.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Solid

Dagstursekk i lokket

MINUS

«Åpne» sidelommer

Test av Eberlestock Team Elk Pack M5

Testpanelet er delt på hvor godt denne sekken takler tung last. Men om deler av lasten må plasseres utenpå sekken, er de utvendige lastemulighetene i særklasse.

Test av Eberlestock Team Elk Pack M5.
Test av Eberlestock Team Elk Pack M5.
Eberlestock Team Elk Pack M5 Team Elk Pack M5

Vekt: 3,1 kg

Volum, hovedrom: 52 liter

Utstyr: Tverrgående kompresjonsreim og spennduk rundt meisen. Hoftebelte med lommer. Lokklomme, 2 flaskelommer og 5 innvendige lommer. Frontåpning. 2 sidelommer

Farger: 2 ulike kamuflasjer

Pris: kr 4 299,- 

Importør: Nordskog AS, www.nordskog.com

skala
4/6

Eberlestock kaller Team Elk for «a great meat hauler». Kjøttsekk etter norsk målestokk er den dog ikke, viser vår stortest av våpensekker.

For å spenne fast utstyret, brukes en duk som strekker seg fra sekkebunnen seg ut over pakkrammen, med reimer som fortsetter opp til topplokket.

I tillegg er det en kraftig tversgående reim til fastspenning og kompresjon. Som nærmest en kuriositet finnes en egen «taskelomme» på utsiden av duken.

LES OGSÅ: Test av Stone Glacier Evo

I tillegg til gode lommer for drikkeflaske, har Team Elk to ordinære sidelommer, fem innvendige lommer for bare å nevne noe. Det beste er at fronten har full glidelåsåpning, ganske likt G2 Gunslinger II. 

Hoftebeltet er stivt med to lommer for ammunisjon, GPS, avstandsmåler eller lignende. Selve våpenrommet er bredt og romslig, men her taper Team Elk for G2 Gunslinger II: Mulighet for komprimering av rommet er betydelig dårligere.

Team Elk mangler også «butt cover». Resultatet etter en jakttur i snøtungt kratt var både snø og småkvist i våpenrommet. 

På tross av minuset er Team Elk en god jaktsekk, raust dimensjonert for rypejakt og mulig å pakke for en overnattingstur.

Du kan også sjekke ut sekkene fra Vorn Deer eller Stone Glacier om du vil ha en enda bedre sekk. Begge får toppkarakter i vår test av våpensekker.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Frontåpning Gode festemuligheter utvendig Mange lommer

MINUS

Høy vekt Høy pris

Test av Stone Glacier Serac 1700 ryggsekk

Til storviltjakt der du sjøl må bære kjøttet ut, ender du fort med kompromiss: Enten altfor stor sekk til jakta eller altfor liten sekk til slaktet. Vi har testet Stone Glacier Serac, som har løst problemet.

RASK OG REINSLIG: Serac-sekken klipses/ slakkes løs med fire klips og fire reimer, før kjøttsekken plasseres på lastehylla. Det er reinslig å slippe pakke utstyr sammen med blodig kjøtt.
RASK OG REINSLIG: Serac-sekken klipses/ slakkes løs med fire klips og fire reimer, før kjøttsekken plasseres på lastehylla. Det er reinslig å slippe pakke utstyr sammen med blodig kjøtt.
Stone Glacier Serac 1700

Bæresystem: Xcurve

Hofterem: S (<28"), M (29-35) og L (36 >)

Max. last: 60 kg

Volum: 27 liter (+ 41 l)

Vekt: 1837 g

Detaljer: Utvidbar lastehylle mellom bæreramma og sekkeposen, der medfølgende pakksekk (41 l) kan plasseres.

Tilleggsutstyr: Hoftelommer og geværslynge.

Pris: 6.499,–

Agent: Gramjegeren, www.gramjegeren.no.

skala
6/6

På reinsjakt og hjortejakt, men også elgjakta i uveisomme områder, har jeg sjøl forsøkt å drive/ smyge med stor pakkramme-sekk på ryggen. Det kom godt med den gangen vi var tre mann som bar ned ei elgku 500 høydemeter i ett løft. Men langt oftere har jeg lyst skakke fjellbjørker i bann mens jeg hang på tvers med pakkramma. 

Mellomløsninger med store anatomiske sekker kan fungere, men de har omtrent like høy egenvekt som alt pikkpakket du har med utenom rifla, og en brei sekk er uansett vanskelig å smyge med. Smarte forsøk med å sette igjen et pakkmonster midt i jaktterrenget, ender med at du må gå fram og tilbake for å hente sekken.

SLANK SEKK: Stone Glacier Serac er såpass slank at den ikke er til vesentlig hinder ved smyg.
SLANK SEKK: Stone Glacier Serac er såpass slank at den ikke er til vesentlig hinder ved smyg.

Løsningen

Stone Glacier har løst dette, sjøl om jeg var skeptisk til den lille sekken på den store ramma: For dem som ikke kjenner den amerikanske produsenten, så har de spesialisert seg på fleksible sekker der du sjøl setter sammen bæresystem og sekkepose. 

LES OGSÅ: Test av åtte stolsekker for jakt 

I grunnen ligger to rammer – den opprinnelige Krux (oppdatert til Krux Evo i 2018) og Xcurve (ny i 2017). Begge systemene har fire karbonstenger, der to står og to ligger i kryss. Hos Xcurve er de "formsydd" med titan-skjøter, slik at sekken følger kroppen bedre, men samtidig blir 314 gram tyngre. Med andre ord mest en smaksak om du velger ultimat bærekomfort eller nitidig gramjakt.

«Og det mest geniale? Bærerammene veier bare så vidt over kiloet! Så kan du begynne kose deg med bonusen: Du har et solid knippe sekkeposer å velge mellom.»

Komfort-kongen

For uansett gir dette bærekomfort av en annen verden: I en tidligere test fylte jeg en Stone Glacier-sekk med tjue halvannen liters vannflasker og sammenlignet med to anatomiske sekker jeg regna som stødige. Der de to andre begynte sagge, strammet Stone Glacier seg opp med et bredt flir og ba om mer. Jeg har ikke maxet på 60 kg, men på 40 kg var det kun knærne som murra.

Og det mest geniale? Bærerammene i seg sjøl veier bare så vidt over kiloet!

Så kan du begynne kose deg med bonusen: Du har et solid knippe sekkeposer å velge mellom, alt fra å kjøre «nakent» kun med lastehylle og pakksekk (mer om det etterpå) via mellomstore sekker på 50-60 liter, til ekspedisjonssekker på 100-120 l.

KJØTTBØR: Her er ryggsekken ferdig pakka med kjøttsekk plassert på lastehylla mellom Serac-sekken og ramma X-curve.
KJØTTBØR: Her er ryggsekken ferdig pakka med kjøttsekk plassert på lastehylla mellom Serac-sekken og ramma X-curve.

Lur lastehylle

Og her kommer Serac inn som en liten luring på 28 liter. Trenger ikke «svippsekk», sier du? Jo, sekken fyller et tomrom som dagtursekk, der du får dytta nedi stashet som du trenger til smyg eller på post. 

Når beistet da endelig ligger der, slakker du på sidereimene og toppfestet, vipper Serac ut og løsner på lastehylla. Her får du nemlig plass til den nevnte pakksekken på 41 liter, behagelig plassert med kjøttvekta så nærme ryggen som mulig. Etter endt pakking strammer du det hele sammen, og har blodig kjøtt og tørre klær hver for seg.

RIFLEFESTE: Riflekolben settes i ei web-slynge som henger ned langs ramma. Løp/ forskjefte låses mot skuldra med hurtigklips og en utløser-tamp (grå stropp) som foldes under skulderreima for rask tilkomst.
RIFLEFESTE: Riflekolben settes i ei web-slynge som henger ned langs ramma. Løp/ forskjefte låses mot skuldra med hurtigklips og en utløser-tamp (grå stropp) som foldes under skulderreima for rask tilkomst.

Egen plass til rifla

Siden dette er dedikerte jaktsekker, får du sjølsagt utvida funksjonaliteten med lommer på hoftebeltet og geværslynge, ssistnevnte genial i all sin enkelhet. Det er ei web-lomme som henger ned i hoftehøyde, der du setter koblen nedi. Løpet fester du med en stropp med hurtiglås og lang tamp oppe ved skuldra. Tampen kan du med fordel dytte lett innunder skulderstroppen, da den ellers kan blåse bak på ryggen. Når du trenger rifla, er det bare å dra i tampen og løfte rifla fram etter løpet.

Prisen kan synes stiv, men på 1,8 kilo får du altså en sekk du kan smyge med uten at du merker at den er der. Når du trenger bærehjelp, kan du laste på den mer enn anatomiske sekker som veier det dobbelte, ja, faktisk nærmere opp mot pakkrammesekkene som veier det tredobbelte. Og da har vel knærne til de fleste av oss gitt seg for lengst.

Vi tester mye utstyr på våre turer, sjekk ut alt fra ryggsekker til våpen og jaktklær

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Ekstrem bæreevne Svært lett Fleksible sekkeposer

MINUS

Du kan ikke lenger skylde på sekken

Test av Mylagopus 35 l jaktsekk

Mylagopus 35 l jaktsekk treffer blink i JEGERs test: Produsenten har forstått at en jaktsekk er ikke bare en sekk. Den skal også være behagelig på ryggen og ha smarte løsninger.

Jeger som holder hagle med Mylagopus jaktsekk.
Mylagopus 35 l jaktsekk har en smart hagleholder som gjør at støkkjegeren kan gå parat uten å måtte løfte hagla hele tiden.
Mylagopus jaktsekk 35 L

Produkt: Jaktsekk

Stoff: Polyester 400 D

Volum/vekt: 35 l/ 1540 g (inkl.tilbehør)

Pris: Kr 2.590,-

Produsent: Mylagopus AS, www.mylagopus.com

skala
5/6

For å ta det viktigste først på Mylagopus 35 liters rypesekk: Hagleholderen er like enkel som den er genial. Aldri mer sliter du med trøtte armer etter en dag i fjellet, eller våpenreim som gnager over skuldra.

I ei plate mellom skulderstroppene og hoftebeltet henger en krok som haglas låskasse hviler i. Dette kan tilpasses i ulike høyder og er gummiert slik at børsa holder seg på plass og ikke sklir ut.

Vinklingen på festet sørger for at hagla er plassert komfortabelt og ikke er anstrengende å bruke under jakt – og du er til enhver tid klar med børsa om fuglen plutselig støkkes ut. 

Du kan også relativt enkelt feste børsa bakpå sekken med tilhørende regulerbare sidestropper og en kolbelomme nederst. Børsa sitter da godt, men er ikke tilgjengelig for et raskt skudd. For en ren transportetappe fungerer imidlertid dette fint, eller om du også vil ha med ei småviltrifle.

Støkkjegerens venn: Mylagopus jaktsekk 35 l er skreddersydd for rypejegere og skogsfugljegere, siden hagleholderen gjør det lett å holde børsa parat.
Støkkjegerens venn: Mylagopus jaktsekk 35 l er skreddersydd for rypejegere og skogsfugljegere, siden hagleholderen gjør det lett å holde børsa parat.

Smart, men ikke perfekt

Hagleholderen leveres både til rechts- og links-skyttere. Til festet medfølger det en del reimer som kan virke litt knotete å få skikkelig strammet til. Justeringene kunne vært gjort enklere, da det tar litt tid å stille inn sekken perfekt. Men når alt først er tilpasset, sitter det som det skal. 

«Andre ting verdt å neve er hundefløyte på brystreima, patronstrikk på hoftebeltet og dype sidelommer i netting.»

Selv om to hoftelommer veier opp en del, savner jeg å ha småting lettere tilgjengelig, siden sekken ikke har topplokk. For bruk både høst og vinter ville topplokk og snøring i åpningen gjort sekken mer allsidig, istedenfor valgte «skolesekk-form». 

KLAR FOR RYPEJAKT? Vinnertips for vinterjakt

Mylagopus – alt i ett for støkkjegeren

På vinterjakt kan det være en tendens til at det pakker seg en del snø i låsen på hoftebeltet, noe som gjør det vanskelig å få klipset til å gå skikkelig i lås.

Et stort pluss er at sekken selges komplett: Du får med et romslig rypenett, som selvsagt er avtakbart. Videre følger det med et regntrekk i signalfarge som er integrert i en egen lomme nederst på sekken, samt et behagelig sitteunderlag som har sin egen lomme tett inntil ryggen på sekken.

Andre ting verdt å nevne er hundefløyte på brystreima, uttak til drikkesystem, patronbelte på hoftebeltet og dype sidelommer i netting. Dermed blir det totalt sett en god pakke for småviltjegeren. Mylagopus er kanskje ikke helt perfekt, men holder det ryggsekken lover – nemlig hagla parat.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Innovativ geværholder

Lett vekt

Leveres komplett

MINUS

Knotete justering

Samler snø i beltespenna

Mangler topplokk

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.