I baskerland er våpenproduksjonen i all hovedsak konsentrert i de to småbyene Eibar og Elgoibar, og her har jeg vært flere ganger for å måle pulsen på særlig de beste av produsentene av spanske ”Best Guns”. Arrieta har jeg besøkt ved flere anledninger, og har blitt virkelig imponert over den helt håndtilvirkende produksjonen i alle ledd.

HÅNDGRAVERT: Det som alltid fascinerer meg på en håndbygget hagla er ”prikken over i’en”, nemlig graveringen. Det er ikke noe som slår ekte håndgravyr utført av en mestergravør! Denne hagla er i sin helhet håndgravert, og et objekt til fingransking av detaljer. Sidelåshagler er de fornemste, og sidelåsene gir mer rom for gravering. Graveringen her er i Arrieta-komponert engelsk stil scroll/akantus og rosebuketter, og samtlige skruer er også gravert.
Spanske ”Best Guns” følger den klassiske engelske tradisjonen spesielt når det gjelder sideliggerhagler i sidelåskonstruksjon, og vi kan godt si at de lager – eller rettere sagt – bygger engelske ”Best Guns” med spansk aksent.
Arrita feiret sitt 75 års jubileum i fjor (2015), og ble da grunnlagt i 1940 av Avelino Arrita. Vi skal ikke gjennomgå hele historien eller produksjonen her, men firmaet har en rekke S/S hagler på leveringsprogrammet – 12 – utgaver i alle kalibre, samt 3 S/S sidelås dobbeltrifler i flere kalibre pluss O/U sidelåshagle i flere kalibre. Alt dette blir naturligvis bestillingsvåpen.
LES OGSÅ: Test av Sauer Apollon

NETTSKÅRET: Gummi rekylkappe, plast bakkappe? Nei, absolutt nei på en klassisk sideliggerhagle! Arrieta gjør det gjennomført og tradisjonelt på alle sine hagler; pent, korrekt og praktisk. Rekylanslaget har perfekt utforming med avrundet og glatt hæl, innsvinget midtparti med nettskjæring (håndskåret) for god nok kontakt i skuldergropa og utskytende tå.
Arrieta 581 Venatum Round Action (eller Round Body, om du vil) er på langt nær den dyreste i assortementet, men, etter mitt syn, et flott og velbalansert jaktvåpen på alle vis. Balansen er perfekt (balanse har ikke noe med vekt å gjøre), og vekta på 2820 g (også noe avhengig av skjeftematerialet) matcher den klassisk engelske ”Game Load” (”fugleladningen til feltfugl”) på 1 OZ (28,349 g, hvor den perfekte vekta på hagla ideelt sett bør være 100X vekta av haglladningen! Pirk, men dog! En Round Action hagle er dessuten mer bekvem å bære i hånden enn en hagle med mer kantet låskasse, og disse klassiske sideliggerhaglene er for aktiv jakt og har ikke rembøyler.

KLASSISK FORSKJEFTE : Slankt og lite forskjefte – ”Splinter Forend” - som følger den klassiske engelske stilen, og har omløpende og pent utlagt håndskåret nettskjæring og tradisjonell frontåpner.
Klart en håndbygget hagle koster en del ”laken”, men så er det da også en investering. Så får du se om denne hagla er en fristelse!?
LES OGSÅ: Test av Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19

TRADISJONELL OG SOLID: Her selvsagt helt pinlig nøyaktig tilpasset er denne meget tradisjonelle og mest anvendte låsningen på en sideliggerhagle. Kort sagt: De doble og kraftige låsehakene går ned til låskassebunnen og låses i inngrepspor med doble låsekiler.

EJEKTORHANER : Hagla har separate automatiske ejektorer, og her ser du ejektorhanene som er plassert i forskjeftet. Ejektorene var både konsise og kraftige og kastet tomhylsene ut om lag like langt, som igjen borget for presis justering. Legg for øvrig merke til ”Purdey” åpner-/låsesystemet.