Prøv haglesikte og treff bedre

Bommer du på fugl og treffer få leirduer? Har du vurdert å sette på et haglesikte? JEGER har testet haglesikter og rødpunktsikter – og ja, det skjedde noe med treffprosenten.

haglesikte jeger test hagle
Vi har testet åtte ulike siktemidler som kan brukes som haglesikter, og de bød på hver sine fordeler og ulemper..

Å skyte med hagle handler om å være kjapp og i forkant. Når du skyter med hagle skal du egentlig ikke sikte i det hele tatt - du skal peke med begge øynene åpne. Det kan være krevende å avlære hvis man i utgangspunktet er vant med å sikte rolig med ett øye lukket.

Stor forskjell med og uten haglesikte

I vår test av haglesikter har vi brukt en halvautomat som ingen av testerne i utgangspunktet er vant til å skyte med. 

Vi skjøt først noen serier uten haglesikte og noterte en treffandel på rundt 20-30 prosent. Med et par av rødpunktsiktene var vi allerede etter første runde i en helt annen divisjon, med en treffandel på opptil 90 prosent. Flere bom i senere runder fikk oss ned på jorden, men i gjennomsnitt lå vi på rundt 70 prosent treff med de siktene vi likte best.

Etter noen hundre skudd kan vi si en ting sikkert: De fleste haglesikter bidrar til høyere treffprosent. Men tendensen er at en litt større dot, gjerne på 4-7 moa, gjør det lettere å innhente og sveipe forbi leirduen. Hvor raskt det går å finne riktig sikte-/ pekebilde, har også betydning.

Vi er videre sikre på at én løsning ikke fungerer for alle. Om du har mulighet for å prøve flere haglesikter før du handler, er det derfor en stor fordel. Merk i tillegg at terningene er kastet på vårt grunnlag, og at vurderingen KUN gjelder for haglebruk.

Det første haglesiktet vi testet var Aimpoint Micro S-1. Dette haglesiktet kan monteres rett på hagleskinnen. Den ene av testerne våre fikk dårlig treffprosent med dette haglesiktet, mens den andre fikk veldig god, noe som godt kan skyldes tilpasning av hagla.

Testvinneren ble Leica Tempus 3,5 moa. Med dette siktet får vi rask kontakt ved korte hold. Leica Tempus 3,5 moa har svært god optikk og fungerer godt som haglesikte.

Swarovski Z6i 1-6x24 er en av verdens beste sikter - for rifle. Det har upåklagelig optikk, men hadde dessverre et lite egnet retikkel til formålet som haglesikte.

Nikko Stirling Boar Eater oppleves som et sikte som koster tre-fire ganger mer enn det egentlig gjør. Med 48,1 m synsfelt fungerer dette rimelige siktet godt som haglesikte.

justering av haglesikte jeger test
GROVJUSTERING: Som med rifleskyting må siktemidlene også skytes inn når de brukes på hagle. Grovsiktingen kan gjøres i hagen, så sparer man tid og skudd på skytebanen.

Rødpunktsikte til hagle

Rødpunktsiktene til hagle hadde som vanlig for slike siktemidler, ingen forstørrelse.

Med mange av rødpunktsiktene ble det umiddelbart lettere å skyte med begge øyne åpne da dot’en havnet på riktig plass av seg selv. Den hang der i synsfeltet, noe som gjorde det lettere å svinge et rødpunkt forbi målet, enn å sveipe et nakent hagleløp.

Den store fordelen med rødpunktsikte på hagle, er at man et godt stykke på vei eliminerer behovet for en tilpasset stokk: Nesten uansett hvordan hodet lander på kolben, ser man dot’en, og man kan stole på at den viser riktig treffpunkt uansett hvor «feil» man plasserer øyet i forhold til siktelinjen. Det gir en betryggende følelse, noe som igjen øker tilliten til utstyret. Noe som igjen sannsynligvis medfører bedre skudd. 

Swarovski Z8i 1-8x24 har flexchange-retikkel, hvilket betyr at man kan velge retikkel - enten vanlig lysdot eller opplyst sirkel med lysdot i midten. Sirkelen tilsvarer haglesvermen på 30 meter, noe som gjør Swarovski Z8i 1-8x24 til et godt haglesikte.

Det er ikke bare optikken på Leica Magnus 1-6.3 x24 som gir en krystallklar opplevelse, men også Leicas L-3D-retikkel. Som haglesikte har Leica Magnus 1-6.3 x24 et så rent siktebilde at det nesten oppleves uvanlig, men føles deilig fra første stund, og har testens beste ease-of-sight.

Leica Tempus ASPH er en drøm for prikkskyting, men den perfekte, runde prikken som sverer pent i løse luften. Dette er et reflekssikte med optikk i toppklassen. Leica Tempus ASPH rødpunktsikte er godt egnet for skyting i de fleste lysforhold.

rødpunktssikte hagle aimpont micro s1
HAGLESIKTE MED RØDPUNKT: Aimpoint Micro S1 festes direkte på hagleskinnen. Ingen picatinny-løsning er dermed påkrevd.

Haglesikter krever tilvenning

I vår test av haglesikter inkluderte vi også et par tradisjonelle kikkertsikter, som krevde mer tilvenning enn rødpunktsiktene. 

Men også her ble treffprosenten for skytterne etterhvert betydelig bedre enn uten siktemiddel, avhengig av hvilket kikkertsikte vi brukte:

Med Swarovski Z8i Flexchange påmontert, gikk den ene testeren fra 90 prosent bom i første runde til 90 prosent treff i de neste rundene. Her var det tydeligvis en kode som måtte knekkes for hvordan retikkelet skulle brukes når man pekte etter leirduen. 

Samtidig ble preferansene for de ulike siktene etterhvert ulike: Den andre testeren skjøt hele veien middelmådig med Z8i.

Feilkilde i test av haglesikter

På haglebanen har man gode perioder med mange treff og svakere perioder hvor knapt en due knuser. Vi må ta i betraktning at det antagelig er slik også med haglesikter påmontert. 

Akkurat dette er hva vi ser på som den største feilkilden i vår test av haglesikter; altså at svingninger i treffprosent med det enkelte siktet skyldes gode og dårlige perioder, og ikke haglesiktet selv. 

Men på tross av dette mener vi å ha funnet noen tydelige tendenser, ved at en del av haglesiktene øker treffprosenten markant over tid.

Retikkel og siktebilde

Særlig to faktorer viste seg å ha stor betydning for hvor godt vi traff med haglesikterpåmontert. Det ene er selve retikkelets eller lysdot’ens utforming og størrelse, det andre er hvor lett man finner siktebildet når man kaster våpenet til skulderen for å skyte. 

Når det gjelder det første, ble én ting raskt klart – og inntrykket har forsterket seg ytterligere gjennom trening og skyting i ett år: Jo mer retikkelet er innrettet på finsikting, jo vanskeligere er det å få til hurtige, sveipende skudd. 

Et kikkertsikte med grove stolper nesten helt inn til lyspunktet, inviterer i så måte ikke til å svinge med hagle, ei heller et sikte uten lys. Det er rett og slett selve lysdot’en som er hemmeligheten. 

Derfor har utformingen og størrelsen på selve lyspunktet mye å si: Swarovskis Flexchange-lysring på Z8i 1-8x24 og Leupolds trekant-formede Deltapoint 7 moa lysdot er eksempler på verktøy som fungerer for oss. Størrelsen på retikkelet på Swarovskis haglesikte tilsvarer omtrent en haglesverm på 30 meter, som gir en god garanti for treffområdet.

Når man skyter, fungerer det bra å tenke slik: Du sveiper ringen forbi målet og trekker av idet duen er i kanten av ringen. Ofte vil skuddet da gå akkurat passe langt foran duen, slik at den flyr rett inn i svermen av hagl idet denne når frem.

haglesikte jeger test hagle
JODA, DET GÅR: Man kan bruke kikkertsikte til fluktskyting med hagle. Betingelsen er at det har 1x forstørrelse og en egnet lysdot.

Bør lyse sterkt

Ikke mange produsenter tilbyr lysring i haglesikter. Foruten Swarovskis Z8-sikte, som har en ulempe med høy vekt i forhold til små rødpunktsikter, finnes Redring. Det er et lite haglesikte som kan festes direkte på sikteskinnen. Man er med andre ord ikke avhengig av montasjesystemer som for eksempel Picatinny-skinne. 

Ellers tilbyr de fleste rødpunktsikter til hagle på markedet bare lysprikk. For mange er det bedre med jo større prikk jo bedre. De fleste skyter bedre med 4-5 moa prikk enn en som dekker for eksempel 1,5 moa.

Så kommer vi til det som kan være en utfordring under praktisk jakt, nemlig intensiteten til lysprikken. Når snøen ligger i fjellet under småviltjakta, er den i solskinn den lysest tenkbare bakgrunnen for rødpunktet. 

Her ser vi at lysstyrken i noen grad følger prisen på siktet. Vi testet Leica Tempus med 3,5 moa lysprikk på rypejakt under disse forholdene. Lysdot’en er litt liten, men er oransje og ikke dyprød, noe som funker bedre for oss med redusert oppfattelse av rød farge. Men likevel – det går bare så vidt.

Prøv flere før kjøp

Etter noen hundre skudd kan vi si en ting sikkert: For oss bidro de fleste siktemidlene til høyere treffprosent. Men tendensen er at en litt større dot, gjerne på 4-7 moa, gjør det lettere å innhente og sveipe forbi leirduen. Hvor raskt det går å finne riktig sikte-/ pekebilde, har også betydning. 

Vi er videre sikre på at én løsning ikke fungerer for alle. Om du har mulighet for å prøve flere før du handler, er det derfor en stor fordel. Merk i tillegg at terningene er kastet på vårt grunnlag, og at vurderingen KUN gjelder for haglebruk.

Test av Aimpoint Micro S-1

Aimpoint Micro S-1 er laget spesielt for hagleskyting. Aimpoint Micro S-1 haglesikte kan dermed monteres rett på hagleskinnen.

Aimpoint Micro S-1 haglesikte på ventilert sikteskinne
AIMPOINT MICRO S-1: Haglesikte som kan monteres rett på hagleskinnen
Aimpoint Micro S-1

Forstørring: 1x

Vekt: ca 100 g

Lyspunkt: 6 moa rund prikk

Parallaksefri: Ikke oppgitt

Justeringsgradering: 13 mm v/100 m

Synsfelt: Avhenger av øyeavstand

Øyeavstand: 100% fleksibelt

Pris: kr 7450,-

Importør: Aimpoint Micro S-1 fra Schou AS

skala
5/6

Aimpoint Micro S-1 leveres med fester som passer de fleste hagler inkludert i pakken. 

Det første som slår oss er at ringen/ tuben tar mye synsareal sammenlignet de andre.

Siden haglesiktet skal sitte på skinnen, må det monteres langt framme. Det gjør lysåpningen liten, og øyet må være godt sentrert for å se dot'en. Haglen må dermed være godt tilpasset jegerens anatomi, slik at øyet kommer på riktig plass hver gang du hiver opp haglen.

LES OGSÅ: Test av Nikko Stirling Boar Eater

Den ene av testerne fikk dårlig treffprosent med Aimpoint Micro S-1, mens den andre fikk veldig god. Det kan skyldes tilpasning av våpenet.

Likevel fremstår tunnelringen uansett som et ankepunkt.

BEST I TEST: Leica Tempus 3,5 moa

Test-Aimpoint-Micro-2
Test-Aimpoint-Micro-2
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kvalitetsfølelse

Kan monteres rett på haglas sikteskinne

MINUS

Kraftig tunnelring

Test av Leica Tempus 3,5 moa

Leica Tempus 3,5 moa har svært god optikk, lav byggehøyde og en ramme som stjeler lite sikt. Tempus har æsfærisk glass på Leica-nivå som gjør at rødpunktet svever i luften.

Leica Tempus haglesikte rødpunkt test
LEICA TEMPUS: Leica Tempus 3,5 moa Rødpunktsiktet gjør det skarpt i JEGERs test av haglesikter
Leica Tempus 3,5 moa

Forstørring: 1x

Vekt: 37 g

Lyspunkt: 3,5 moa rund prikk

Parallaksefri: Fra 40 m

Justering: 1,1 moa

Synsfelt: Avhenger av øyeavstand

Øyeavstand: 100% fleksibelt

Lysinnstilling: 12 trinn

Pris: kr 6 580,-

Importør: Leica Tempus fra Magne Landrø AS

skala
6/6

Leica Tempus 3,5 moa trenger i likhet med andre, små rødpunktsikter verktøy for å justere treffpunktet. Den lille unbraco-nøkkelen er lett å miste, og burde f. eks vært integrert i beskyttelseslokket. 

Leica Tempus 3,5 moa er identisk med testens andre Leica Tempus, unntatt større rødpunkt. Med Leica Tempus 3,5 moa taper du presisjon for rifleskudd til kombi, men får raskere kontakt ved korte hold og hagleskyting. 

LES OGSÅ: Test av Swarovski Z6i 1-6 x 24

Leica Tempus ville vært verdens beste haglesikte hvis Leica hadde laget den med valgbart lyspunkt: Ring som Swarovski, trekant som Leupold, eller Leicas 3,5 moa-dot. Det hadde vært Kinderegg!

Leica Tempus 3,5 moa er likevel best i test blant de åtte siktene vi testet for hagle. Leica Tempus er et meget godt sikte, med svært god optikk.

Test-Leica-Tempus-3,5-moa-2
Test-Leica-Tempus-3,5-moa-2
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lav byggehøyde

Svært god optikk

Ramme stjeler lite sikt

MINUS

Intet

Test av Swarovski Z6i 1-6x24

Swarovski Z6i 1-6x24 har suveren optikk, i likhet med resten av Swarovskis Z6i-serie. Dessverre hadde Swarovski Z6i 1-6x24 et lite egnet retikkel til formålet som haglesikte.

Swarovski Z6i 1-6 x 24 montert på picatinnyskinne.
Swarovski Z6i 1-6 x 24 ble dessverre ikke levert med det retikkelet som vi antok som best egnet som haglesikte.
Swarovski Z6i 1-6 x 24

Forstørring: 1-6x

Vekt: 440 g

Retikkel/ lyspunkt: 4-i m/lysdot

Utgangspupill v/ 1x:  9,6 mm

Parallaksefri: 100 m

Justering: 1 cm @ 100 m

Synsfelt v/1x: 42,5 m @ 100 m

Øyeavstand: 95 mm

Lysinnstilling: 64 trinn

Pris: fra 20400,-

Importør: Swarovski Optik Nordic AB

skala
3/6

Swarovski Z6i 1-6x24 er ganske enkelt et av verdens beste sikter – for rifle. Haglesikte var vel knapt i tankene da Swarovskis lillerør ble konstruert.

Men med reell 1x-forstørrelse og valgbart retikkel for drivjakt (Ld-i), tenkte vi det var verdt å prøve Swarovski Z6i 1-6x24 på hagla.

LES OGSÅ: Test av Nikko Stirling Boar Eater

Dessverre hadde importøren kun standard retikkel 4-i tilgjengelig og det viste seg uegnet: 

De brede stolpene går nesten helt inn til lysdot'en, og styrer øye og hjerne til å finsikte. Det kraftige retikkelet stjeler synsareal. Kombinert med dominerende lyspunkt blir det mye leting.

Swarovski Z6i 1-6x24 er et superb sikte, men testens dårligste leirduedreper.

LES OGSÅ: Test av Leica Magnus 1-6,3x24.

Test-Swarovski-Z6i-2
Test-Swarovski-Z6i-2
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Topp optikk

MINUS

Lite egnet retikkel

Ikke Leica Magnus' ease-of-sight

Test av Nikko Stirling Boar Eater

Nikko Stirling Boar Eater 1-6 x 24 er et rimelig sikte med 48,1 m synsfelt – mer enn Leica, Zeiss og Swarovski, og det funker på hagle!

Nikko Stirling Boar Eater 1-6 x 24 på hagle med picatinnyskinne.
Nikko Stirling Boar Eater 1-6 x 24 har gode spesifikasjoner, men ikke den beste optikken.
Nikko Stirling Boar Eater

Forstørring: 1-6x

Vekt: 490 g

Retikkel/ lyspunkt: 4 dot-illuminated

Parallaksefri: v/100 m

Justering: 1,5 cm @ 100 m

Synsfelt v/1x: 48,1 m @ 100 m

Øyeavstand: 80 mm

Lysinnstilling: 12 trinn

Pris: kr 5 750,- (2019)

Importør: Nikko Boar Eater fra Schou AS

skala
4/6

Nikko Stirling Boar Eater 1-6 x 24 har både specs og et førsteinntrykk gir overraskelser. Det oppleves nesten som et sikte som koster tre-fire ganger mer.

Synsfeltet imponerer, selv om optikken ikke er nær de beste.

Retikkel 4a med tynne midtstolper og stor dot funker bra: Åpent nok til at duen ikke skjules, og stor nok dot til at du peker mer enn du sikter.

LES OGSÅ: Test av Swarovski Z8i 1-8x24

Største svakhet er betydelig feitere tunnelvegg. Det krever litt å finne siktebildet, men etter litt trening fikk vi bra med treff. 

Og forresten: Til drivjakt på hårvilt kan vi vanskelig tenke oss noe bedre til denne prisen.

TESTVINNER: Leica Tempus 3,5 moa

Test-Nikko-Stirling-2
Test-Nikko-Stirling-2
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Størst synsfelt

Bra retikkel

MINUS

Krevende øyeplassering

Ikke best optikk

Test av Swarovski Z8i 1-8x24

Swarovski Z8i 1-8x24 stilte med stort forventningspress, ikke bare på grunn av sin velrenommerte optikk, men også på grunn av flexchange-retikkel i Swarovski Z8i 1-8x24.

Swarovski Z8i 1-8x24 haglesikte test
Swarovski Z8i 1-8x24 har et retikkel som er svært interessant – hvis du knekker koden med å bruke det til hagleskyting.
Swarovski Z8i 1-8x24 IF

Forstørring: 1-8x 

Vekt: 515 g

Retikkel/ lyspunkt: 4-IF m/liten dot eller dot + sirkel

Utgangspupill v/1x: 8,1 mm

Parallaksefri: 100 m

Justering: 1 cm @ 100 m

Synsfelt v/1x: 42,5 m @ 100 m

Øyeavstand: 95 mm

Lysinnstilling: 64 trinn

Pris: kr 27 700,-

Importør: Swarovski Optik Nordic AB

skala
5/6

Swarovski Z8i 1-8x24 ga forventninger på grunn av flexchange-retikkelet: Som navnet tilsier, kan man velge retikkel – enten vanlig lysdot eller opplyst sirkel med lysdot i midten.

Sirkelen tilsvarer haglsvermen på 30 meter, så med Swarovski Z8i 1-8x24 kan man få mange bruksområder i ett og samme sikte!

LES OGSÅ: Test av Leica Magnus 1-6,3x24

Første runde skuffet. Det ble mye forstyrrende «greier» med 4A-retikkel, opplyst dot og opplyst sirkel på en gang. Men så knakk den ene testeren koden: Bruk sirkelen for alt den er verd; få duen ut i kanten av ringen før du trekker av, slik at svermen går foran.

Etter noe trening funket det veldig bra, og da er Swarovski Z8i 1-8x24 et haglesikte som oppfyller mange ønsker på en gang.

Test-Swarovski-Z8i-2
Test-Swarovski-Z8i-2
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Topp optikk

Opplyst sirkel

MINUS

Ikke Leica Magnus' ease-of-sight

Test av Leica Tempus ASPH

Leica Tempus ASPH er et reflekssikte med optikk i toppklassen! Den perfekte, runde prikken svever pent i løse luften og er en drøm for prikkskyting.

Leica Tempus ASPH rødpunktsikte fotografert fra siden.
Leica Tempus ASPH rødpunktsikte er ikke billig, men byr på bedre optikk enn de fleste.
Leica Tempus ASPH 2.0 MOA

Lysprikk: 2 MOA, justerbar i 12 trinn

Vekt: 43 g

Garanti: 10 år

Pris: 6580,-

Importør: Leica Tempus ASPH fra Magne Landrø AS

skala
5/6

Med 12 lysnivå er Leica Tempus ASPH rødpunktsikte godt egnet for skyting i de fleste lysforhold. Leica Tempus ASPH duger både for kjappe skudd med stor prikk og mer presise skudd på mindre blinker. 

Leica Tempus ASPH betjenes enkelt med en pluss- og minusknapp på venstre side. I denne prisklassen hadde vi dog ønsket automatisk lysregulering for å forsvare en toppkarakter. Siktet har automatisk avstengning etter fire timer. 

Det er mulig å bytte batteri uten å ta av siktet ved hjelp av et medfølgende verktøy. Operasjonen er lett å utføre selv i felt.

LES OGSÅ: Test av Leica Tempus 2 moa

Leica Tempus ASPH leveres med et beskyttende plastdeksel som er åpent i begge ender. Dette er en stor fordel for å beskytte kostbar optikk, men kan også brukes ved jakt i nedbør. 

Siktejustering gjøres med en liten unbrako og det er tydelige knepp som utgjør 1 MOA. Leica Tempus ASPH finnes også i en utgave med 3,5 MOA rødprikk som ble best i vår test av åtte haglesikter.

TESTVINNER: Test av Leica Tempus 3,5 moa

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Perfekt prikk

Topp optikk

God beskyttelsekappe

MINUS

Høy totalpris

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.