Termisk Kikkertsikte - Best i Test 2023 - Termisk Clip On

Termisk Clip On - Gylden kombiløsning?

Termiske clip on-sikter kan se ut som en gylden kombiløsning der du får både håndholdt «spotter» og termisk kikkertsikte. JEGER tester seks termiske clip on-sikter som byr på noen kompromiss – men det er håndterbart hvis du velger den som dekker dine behov.

termisk kikkertsikte clip on test jakt
TERMISK KIKKERTSIKTE: EGER tester seks termiske clip on-sikter

På termiske clip on-sikter varierer det nemlig sterkt hvor mye produsentene har lagt til rette for «multibruk». Det avhenger samtidig sterkt av hva slags flerbruk som er viktigst for deg:

Noen ønsker clip on-løsninger fordi de da kan sitte på post med optisk kikkertsikte utover i skumringa, og smette på det termiske varmekameraet først når lyset blir for dårlig for vanlig optikk. Da skjer skiftet i kontrollerte former, uten at det er noen bråhast med monteringa. 

Andre ønsker å bruke clip on-enheten som håndholdt kamera, for så å kjapt klaske det frampå kikkertsiktet når en situasjon oppstår. Da kreves det raske montasjer både på øyemuslingen og på kikkertsiktet

Leica Calonox Sight er testens tyngste sikte. Det fungerer bra både som termisk clip on-kikkertsikte og som håndholdt termisk kikkert. Leica Calonox Sight mangler både intern opptaksmulighet og bildeoverføring via mobilappen, men likevel oppleves det som at man får bedre bilder ut av pikslene.

Liemke Luchs-1 har svært gjennomtenkt betjening og gir et solid inntrykk. Liemke Luchs-1 er laget av Blaser Group, og er dermed spesialtilpasset Blaser-skinner.


Testens dyreste termiske kikkertsikte er Heimdall Fokus 35 Thermal, som har en bra løsning både som håndholdt og clip on. Heimdall Fokus er eneste termiske kikkertsikte i testen som bruker standardbatterier, men også eneste i testen uten app, slik at det ikke er mulig å overføre bilder uten kabel.


Testvinneren er Pulsar Krypton 2 FXG50, som er en nyhet i år. Pulsar Krypton 2 FXG50 har testens beste rekkevidde, skjermoppløsning, batteritid og IP-klassifisering.

Zeiss DTC 3/38 er et solid laga termisk kikkertsikte, men testens eneste clip on som ikke også kan brukes som håndholdt enhet. Til tross for middels spesifikasjoner, smalt synsfelt og litt færre detaljer, har Zeiss DTC 3/38 et godt skjermbilde.

Testens billigste termiske kikkertsikte er Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0. Dette har fått stempelet “mest for pengene” da det også har testens mest varmefølsomme sensor. Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0 er helt fersk, så vi tester en modell med halvferdig programvare.

Montasjer til termisk clip on

Felles for begge løsninger at montasjen alltid må være presis og repeterbar. For sjøl om du på en termisk clip on bruker trådkorset på kikkertsiktet ditt, er det ikke så enkelt som å sammenligne det med at du ser gjennom et vindu: 

Du ser ikke gjennom et glass, men på en elektronisk skjerm som må sentreres eksakt. En større feilplassering noen centimeter foran kikkertsiktet ditt, blir fort desimeter når du kommer ut på hundre meter. 

Når det er sagt, er det sjelden du vil oppleve store avvik. I JEGERs test av clip on-sikter har vi vektlagt nettopp dette, og undersøkt hvor repeterbare montasjene er. Når siktene er skutt inn i tråd med produsentens anbefalinger, og montasjen er riktig plassert, har vi ikke opplevd feilplasseringer som har praktisk betydning på jakt under normale skuddhold.

LES OGSÅ: De beste termiske kikkertene

BAJONETT: Flere produsenter burde valgt denne smarte løsningen som Heimdall har med bajonettkobling for montasjen.
BAJONETT: Flere produsenter burde valgt denne smarte løsningen som Heimdall har med bajonettkobling for montasjen.

Innskyting av termisk kikkertsikte

Men du må altså skyte inn. Så hvordan gjør du dette med det som altfor snevert betegnes som nattoptikk? Her fins mange varianter og kreative forslag. Dagens termiske sikter er imidlertid såpass bra at det normalt ikke er noe problem å se reinsskiva på 100 meter. 

Neida, du får ikke testa prikkskyting, men skal du bruke det termiske siktet til å skyte hjortevilt på 100 meter, er det akkurat samme blink og størrelse du må forholde deg til. Under gode forhold er det fullt mulig å se mindre svart/hvitt- blinker, så som salongskiver, fordi «svarten» absorberer mer varme. 

Men andre alternativ finnes. Det enkleste er å kjøpe varmeputer av den typen som du putter i vottene for å holde lankene varme på vinterpost. De får du kjøpt for en tier pr stk på Biltema. Aberet er at du fort skyter dem i filler, med mindre du bevisst forlegger siktepunktet på noen testskudd først eller skrur siktet slik at du ikke skyter rett på dem. Et anna alternativ er å bruke små ballonger som du fyller med varmtvann. 

jeger tester rifle
Les også
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon, valg av riflestokk.

Smart «freeze-funksjon»

I JEGERs test av termiske clip on-sikter er det skutt både på 100 m-bane og med salonggevær på innendørsbane. På 15-metersbanen funka det fint å banke en spiker inn i en vedkubbe/ stubbe, og varme opp spikerhodet med en lighter. Kula avgir dog en del energi i vedkubben, slik at den også vil lyse opp, så strengt tatt holder det å bruke første skudd som referanse. 

Det geniale med flere termiske kikkertsikter, er innskytingsfunksjonen som ofte angis med «freeze»: Sikt midt i blinken, fyr av et skudd og sjekk treffpunktet. Plasser trådkorset midt i blinken igjen og bruk freeze-funksjonen til å fryse skjermbildet, før du bruker piltastene til å justere trådkorset bort dit kula faktisk traff. 

På clip on-sikter blir dette litt mer intrikat, ettersom du bruker trådkorset på kikkertsiktet. Men flere av produsentene byr på tilsvarende løsninger som gjør at du i praksis skyter inn med to skudd – ett for å anvise, og ett for å kontrollere at du skrudde riktig.

Innstillinger og menyer

Termisk utstyr, enten det er håndholdte kikkerter, clip on-enheter eller termiske kikkertsikter, er høyteknologisk jaktutstyr som er utvikla av ingeniører heller enn jegere med praktisk tilnærming. Det bærer dessverre ofte også betjeninga preg av: Det er et vell av innstillingsmuligheter, og for teoretikeren er ALT like viktig. 

Nå skal det sies at mange av innstillingene har praktisk betydning, men ikke nødvendigvis når hodet koker i en jaktsituasjon. Da er det typisk bare lysstyrke og kontrast som er viktigst, samt eventuelt manuell sensorkalibrering. Det kan også være kjekt å ha tilgang til de ulike skjermvisningene; om de varmeste signaturene skal angis i hvitt, svart, rødt eller «disco». 

Alt annet bør puttes i hovedmenyen, gjerne også der sortert i «Advanced settings» for de minst brukte funksjonene. Her har produsentene blitt flinkere, og flere tilbyr nå at du kan konfigurere «førstelinje»-knappene sjøl.

SKRU, SKRU og SKRU: Det blir litt mye skruing når man skal skifte mellom bruksområdene med en slik løsning på en termisk clip on.
SKRU, SKRU og SKRU: Det blir litt mye skruing når man skal skifte mellom bruksområdene med en slik løsning på en termisk clip on.

Kalibrering av termiske kamera

Nevnte sensorkalibrering er for øvrig viktig: For at den termiske sensoren skal fungere optimalt, må den med jevne mellomrom nullstille seg. Ellers kan du få spøkelsesskygger over skjermen av kontrastrike bilder. Kalibreringa skjer ved å blokkere lyset med en lukker (derav klikket, som fra et kamera), noe som gjør at bildet fryser noen tiendedeler. 

På håndholdte termiske er det bare irriterende når kikkerten klikker og bildet henger i et halvt sekund. På clip on’s og termiske kikkertsikter kan det derimot være beint fram farlig: Hvis bildet fryser idet du skal trekke av, risikerer du å skyte etter et «dødt» skjermbilde, særlig hvis du forledes til å tro at dyret stoppa med breisida til akkurat i det trådkorset lå i bogen.

Heldigvis kan du skru deg forbi dette, ved å endre kalibreringa til «manuell» eller «semi-automatisk». Da må du aktivere den sjøl, i manuell også med linsedekslet lukka. Da slipper du lukkerklikket, som du ellers får i semiautomatisk modus ved en tvungen kalibrering.

Delte meninger om termisk clip on

Det er delte meninger om termiske clip on-sikter er bra eller dårlig. Tilhengerne peker på at du drar nytte av å ha investert i godt glass på rifla. Det er bedre enn digital zoom, men likevel en sannhet med modifikasjoner, ettersom det fort blir pikslete hvis du drar på med mye forstørrelse. Et anna problem er at menyinformasjon kan forsvinne ut av bildet, i tilfelle du brått må endre på ei innstilling. 

Samtidig er forstørrelsesbehovet etter min mening ofte overdrevet på jakt: Du behøver sjelden mer enn 4-5x forstørrelse for å avgi trygge skudd på normale hold. Særlig i tilfeller der det er aktuelt å bruke termisk siktemiddel, bør du heller gå ned på forstørrelsa for å ha mest mulig overblikk over situasjonen ETTER skuddet. 

Kritikerne mener på sin side at montasjene er for upresise eller fomlete, og hevder at man særlig i regn lett får kondens og dråper på glassene i overgangen mellom kikkertsiktet og den termiske enheten. Verdt å være oppmerksom på, men det er nok under normale forhold løsbart med linsedeksel som på alt anna optisk utstyr. 

Håndholdt vs. clip on

Samtidig er det et fåtall av testproduktene som fullt ut dekker bruksområdet både for termisk håndholdt og termisk kikkertsikte, sjøl om testvinnerne begynner å nærme seg. Jeg synes håndholdt-bruken er svakest: På flere av kameraene oppleves bildet å ligge langt der framme i tunnelen, og brillebrukere bør merke seg at et fåtall har diopterjustering: For jegere som drar på åra, kan det bli ei utfordring med små menyer. 

Som kikkertsikter synes jeg at de fungerer bedre. Særlig de med bajonettkoblinger, enten det er originalt eller Rusan-adapter, gir presise og raske montasjer. Da nyter du godt av alle fordelene med et termisk sikte, samtidig som du får litt bedre bildekvalitet med optisk zoom.

Det aller beste er nok likevel håndkikkert rundt halsen og en håndholdt termisk i lomma, samt både optisk og termisk kikkertsikte på hurtigmontasjer. Men har du ikke anledning til å svi av både feriepengene og julegratialet på jakta – og mangler en privat ghillie til å bære alt jaktstashet – har vi noen klare favoritter til hva du bør velge, avhengig av ditt bruksområde.

Termiske tall og tale

Blir du forvirra av alle tekniske begrep som fyller spesifikasjons-lista på termisk utstyr? 

Her er en liten guide til noen nøkkelord.

Brennvidde: Termiske kamera bruker optiske linser på samme måte som fotoapparat. Høy brennvidde/ focal length (50 mm) gir mest forstørrelse og lengre rekkevidde, mens lav brennvidde (35 mm) gir breiere synsfelt, men færre detaljer.

Zoom: I de fleste tilfeller opererer termiske kamera utelukkende med digital zoom. Det betyr at det bare tas et utsnitt av sensoren og forstørres på skjermen, noe som gir grovere og mer pikselert bilde jo mer du forstørrer.

Sensor: Dette er den elektroniske brikken som registrerer varmestrålinga. Vanlig sensorstørrelse (sensor resolution) er 384 x 288 piksler, mens større sensorer på 640×480 piksler gir mer detaljrikt bilde. Sensorstørrelse og brennvidde henger sammen, slik at en større sensor behøver ei større linse for å gi like stort (men mer detaljrikt) bilde.

Pikselstørrelse: «Sensor pixel pitch» referer til avstanden mellom senter av en piksel til senter av nabopikselen på kameraets sensor. Det angis i mikrometer (µm), der lav pikselbredde (12 µm) gir høyere romlig oppløsning og mer detaljerte bilder. 

Termisk følsomhet: Termisk oppløsning angis i NETD (noise equivalent temperature difference) og refererer til den minste temperaturforskjellen som kameraet kan oppdage. Det angis i milliKelvin (mK), men kunne like gjerne vært angitt i milliCelsius sia disse to skalaene er parallelle. Standarden på jaktkamera er <50, men det begynner å komme kamera på <40 og <20, noe som gir flere bildedetaljer. 

Rekkevidde: «Range» er primært et teoretisk mål utleda av brennvidde, termisk følsomhet og sensorstørrelse. Med økt brennvidde (forstørrelse) og mer følsom brikke med flere piksler, jo lengre hold klarer kameraet å fange opp temperaturforskjellene på.

Skjerm: Displayet er det du ser det faktiske bildet på. Stor skjerm gir et større og mer detaljrikt bilde. 1024×768 er gjengs pikselmål, men nå begynner det å komme kamera med 1920×1080 skjerm (display resolution). Merk også skjermtype, der AMOLED gir raskere pikselrespons, høyere kontrast og mer strømeffektivitet sammenligna med passiv-matrise OLED-skjermer.

Skjermfrekvens: «Display frame rate», også kjent som oppdateringsfrekvens, angir hvor ofte per sekund en skjerm oppdaterer innholdet. Det måles i hertz (Hz), der høy frekvens gir jevnere og mer flytende bevegelser. Alle clip on-siktene i JEGERs test har 50 Hz.

Test av Leica Calonox Sight 2023

Leica Calonox Sight er en lang og tubeforma termisk clip on, og testens tyngste. Fokusringen fremst er kraftig gummiert.

Leica Calonox Sight termisk kikkertsikte clip on test
LEICA CALONOX SIGHT: Testens tyngste termiske kikkertsikte
Leica Calonox Sight

Brennvidde: 42 mm

Sensor: 384 x 288

NETD:

Pikselstørrelse: 17 μm

Synsfelt: 15,5 m

Rekkevidde: 2000 m

Skjerm: 1024 x 768; OLED

Batteri: 8 - 11 t, integrert

Minne: Nei

Tilkobling: Bluetooth

Foto/ video: Krever kabel

Driftstemperatur: − 20°C | + 50°C

Mål: 165 x 65 x 65 mm/ 685 g

Beskyttelse: IPX4

Pris: kr. 46.750,-

Leverandør: Leica Camera AG

skala
4/6

Leica Calonox Sight betjenes med tre knapper plassert på rekke, der midterste menyknapp er markert mindre. Knappene gir to opsjoner med vekselvis korte og lange trykk. Den er dog litt rask til å gå ut av menymodus (8 sek) hvis du behøver betenkningstid.

Batteriet er integrert, slik at du ikke kan holde et backup-batteri lommevarmt. Du kan dog koble deg til batteribank via USB-C. Det er ingen auto-off.

LES OGSÅ: De beste termiske kikkertsiktene

Leica Calonox Sight får plusspoeng for å fungere bra både som håndholdt termisk og clip-on. Et klikk i hovedmenyen endrer skjermforstørrelsa, samt at du må skru av montasjeringen (14 omdreininger) og skifte til gummiert okular. Her overrasker det at Leica ikke har funnet på noe bedre i form av en bajonettfatning. Dette er ikke noe du gjør mens reven er på vei inn på åtet. Da er det enklere å la objektivmontasjen stå på, sjøl om du får en skarp metallkant mot pannebrasken. 

LES OGSÅ: Test av Liemke Luchs-1

Øyemuslingen er bare en enkel gummiring og mangler diopterjustering for brillebrukere. Det er også betydelig dorulleffekt ved at det termiske bildet svever «langt der framme». 

Leica Calonox Sight har ikke de beste spesifikasjonene, og mangler både intern opptaksmulighet og bildeoverføring via mobilappen (gir kun betjening). Det oppleves likevel som den gamle kameragiganten får bedre bilder ut av pikslene. Det kan skyldes programvaren Leica Image Optimizer som Leica bruker på sine kamera. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fungerer greit som håndholdt

Bra bilder

MINUS

Begrensa app

Skrumontasje

Test av Liemke Luchs-1

Liemke Luchs-1 (tysk for gaupe) gir et solid inntrykk. Aluminiumhuset med tre knapper på toppen er slankt, men langt på grunn av bajonettfatninga. Den er det verdt å merke seg:

Liemke Luchs-1 clip on termisk kikkertsikte test jakt
LIEMKE LUCHS-1: Termisk kikkertsikte fra Blaser
Liemke Luchs-1

Brennvidde: 35 mm

Sensor: 640 x 512

NETD: 50 mK

Pikselstørrelse: 12 μm

Synsfelt: 22 m

Rekkevidde: 1750 m

Skjerm: 1024x768, OLED

Batteri: 9 t, integrert

Minne: 32 GB

Tilkobling: WiFi/ Bluetooth

Foto/ video: Ja

Driftstemperatur: − 20°C | + 50°C

Mål: 161 x 64 x 65mm/ 580 g

Beskyttelse: IP67

Pris: kr. 46.495,-

Leverandør: Blaser Group Norway

skala
5/6

Liemke tilhører Blaser Group, slik at montasjen er spesialtilpassa Blasers kikkertsikter. Testenheten ble levert med en Blaser B2 1-6x24, som har en ekstra krok under Blaserskinna som kjapt og stabilt låser clip on-siktet. På de store siktene utgjør linsedekslet en skinnelås. 

LES OGSÅ: Stor test av termiske kikkertsikter

Betjeninga er svært gjennomtenkt. En markant av/dvale/på-hendel på sida er en god detalj i kalde vottetimer. Jegerne blir bønnhørt ved at de tre knappene kan kjøres i modusene «basic» (kun kalibrering og hovedmeny), standard (fast menyoppsett), eller «custom» der du sjøl tilegner knappene noen få funksjoner (begrensa utvalg). 

Gjennomtenkt er også de tre geværprofilene som lagrer ulik innskyting: Her kan du nemlig sentrere displayet i tre nivå, alt etter zoomnivå på kikkertsiktet.

LES OGSÅ: Test av Heimdall Fokus 35 Thermal

Appen er eksemplarisk ved å forklare tilkobling (går knirkefritt) og gi en punktvis manual. Her fant jeg tjuvtrikset med hvordan man aktiverer digital 2x-zoom, som fungerer så lenge du holder + og – knappen inne samtidig.

Litt overraskende har ikke Liemke kontrast justering. «Image mode» lar deg velge mellom regn og sol – dog ingen måne, men «Extra dark mode» gir mindre blending av nattesynet.

Noen nedturer? Mja: Liemke har kun integrert batteri, og batteritida er ikke lengre enn den må være. Sjøl om du får kjøpt adapter til andre kikkertsikter, er patentet med ekstra låsing kun tilpassa Blaser. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gjennomtenkt betjening

God sensor

Bra montasje

MINUS

Fungerer best med Blaser

Test av Heimdall Fokus 35 Thermal

Det er mye å like ved Heimdall Fokus 35 Thermal, men prisen er ikke en av dem. Produsenten understreker at alt er laga i Tyskland, men kan det forsvare 50 prosent høyere pris?

Heimdall Fokus 35 Thermal termisk kikkertsikte test jakt
HEIMDALL FOKUS 35 THERMAL: Testens dyreste termiske kikkertsikte
Heimdall Fokus 35 Thermal

Brennvidde: 35 mm

Sensor: 384 × 288

NETD: <50 mK

Pikselstørrelse: 17 μm

Synsfelt:

Rekkevidde:

Skjerm: 1024×768, OLED

Batteri: 4 t pr. batt, utbyttbart (2 stk 18650 medfølger)

Minne: 8 GB

Tilkobling: Kabel

Foto/ video: Ja

Driftstemperatur:

Mål: 187 x 62 x 70 mm/ 520 g

Beskyttelse:

Pris: kr. 63.490,-

Leverandør: Schou AS

skala
3/6

Det beste først – Heimdall Fokus har bra løsning som håndholdt og clip on: Bajonettfatninga for kikkertsiktet er integrert utapå søkerokularet, som rett nok er smalt, men du slipper å skru det av og på. Du velger håndholdt eller clip on-modus i menyen, der forskjellen er forstørra display som håndholdt, samt menystripe. I håndholdt-modus får du også 1-8x digital zoom. Skjermbildet ligger dog langt fram i «tunnelen».

LES OGSÅ: Test av termiske kikkertsikter

Heimdall Fokus har ikke automatisk kalibrering, men jeg synes det er like greit med lydløs manuell kalibrering som jeg kan styre sjøl. Fokusringen har en hårfin klikkstopp på ca 15 meter, noe som er smart på jakt. Som eneste kameraet i testen bruker ellers Heimdall standardbatterier (to oppladbare 18650). 

LES OGSÅ: Test av Pulsar Krypton 2 FXG50

Heimdall Fokus har likevel godt rom for forbedring, særlig betjeninga. Hovedmenyen slår seg ikke av automatisk eller med langt knappetrykk, så du må bla deg ned og velge Exit. Hele tre submenyer styrer skjermvisning (4 alternativ), polarity (omvendt visning) og «night mode» (sparer nattesynet). Fem bruker-presets gir ulik skarphet og kontrast – og det trengs: Heimdalls bilde er nemlig grumsete og markant dårligere enn alle de andre i testen. 

Heimdall Fokus har ingen app. Det er naturlig nok da heller ikke mulig å overføre bilder uten kabel. Kort oppsummert: Mye bra med Heimdall, men i denne testen priser de seg ut.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Bra bajonett

Standardbatteri

MINUS

Dårlig bilde

Tungvint meny

Test av Pulsar Krypton 2 FXG50

Pulsar Krypton 2 FXG50 er en nyhet fra i vår, der opprinnelige Krypton er slanka og har fått ny plassering av batteri og fokushjul.

Pulsar Krypton 2 FXG50 termisk kikkertsikte clip on test
PULSAR KRYPTON 2 FXG50: Nytt termisk kikkertsikte 2023
Pulsar Krypton 2 FXG50

Brennvidde: 50 mm

Sensor: 640 × 480

NETD: <40 mK

Pikselstørrelse: 12 μm

Synsfelt: 15,4 m

Rekkevidde: 2300 m

Skjerm: 1920×1080, AMOLED HD

Batteri: 11 t, utbyttbart

Minne: 16 GB

Tilkobling: WiFi/ Bluetooth

Foto/ video: Livestrømming via app

Driftstemp: − 25°C | + 50°C

Mål: 131 × 78 × 84 mm/ 460 g

Beskyttelse: IPX7

Pris: kr. 36.000,-

Leverandør: Teno Astro AS

skala
6/6

Nye Krypton 2 selges med to brennvidder (FXG35 vs FXG50), mens tvillingene XG35/XG50 inkluderer okularenheten Pulsar Monokular 3x20 B (3x forstørrelse, kr. 1.200). Da vi testa tilsvarende løsning på lillebror Proton, roste vi ideen, men stussa over daværende 5x forstørrelse, sia mye displayinformasjon havna utafor skjermbildet. 3x-forstørrelsen løser problemet – og Krypton 2 har uansett displayinformasjon i tre zoomnivå, noe som også er smart når den monteres på kikkertsikter med zoom.

LES OGSÅ: Stor test av termiske kikkertsikter

Pulsar Krypton 2 FXG50/ XG50 har meget gode spesifikasjoner: Her får du testens beste rekkevidde, skjermoppløsning, batteritid og IP-klassifisering, samt en sensor som kun matches av Liemke. Og likevel er det testens nest rimeligste clip on. Man skal ikke stirre seg blind på spesifikasjoner, men alt oppleves hakket hvassere fra en potensiell testvinner: Bildet er så detaljrikt at jeg kan telle CD-rygger i bokhylla. Monokularet løfter bildet mot deg, kjemisk fritt for tunnelsyn.

LES OGSÅ: Test av Zeiss DTC 3/38

Jeg blir ikke helt stø på de sidemonterte knappene: En høyere plassert «oppover»-knapp blir ulogisk i en klokkeforma meny der knappen brått blir nedover når menyen passerer «kl 6». Løsninga er medfølgende fjernkontroll, som både gjør at du slipper å strekke deg fram på forskjeftet, og som logisk nok har et hjul som speiler menyen. Du kan også bruke mobilappen Stream Vision 2, som er testens beste med bildestrømming rett på skjermen. Har vi en testvinner? Å jada.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Stor sensor og skjerm

Øyestykke med diopter

Liten og lett

MINUS

Uvant betjening

Småknot å skifte fra håndholdt til sikte, til tross for bajonett

Test av Zeiss DTC 3/38

Zeiss DTC 3/38 er testens eneste clip on som ikke også kan brukes som håndholdt enhet. Det er rart, all den tid bajonettfatninga burde være kompatibel med et monokulært øyestykke.

Zeiss DTC 3/38 termisk kikkertsikte clip on jakt test
ZEISS DTC 3/38: Solid, men tungt, termisk kikkertsikte
Zeiss DTC 3/38

Brennvidde: 38 mm

Sensor: 384 x 288

NETD: Ikke oppgitt

Pikselstørrelse: 12 μm

Synsfelt: 12,3 m

Rekkevidde: 1950 m

Skjerm: 1024 x 768, AMOLED

Batteri: 10 t, integrert

Minne: Nei

Tilkobling: Bluetooth

Foto/ video: Nei

Driftstemperatur: − 10°C | + 50°C

Mål: 164 x 60 x 65 mm/ 650 g

Beskyttelse: IP67

Pris: kr. 42.000,-

Leverandør: Carl Zeiss AS

skala
4/6

Zeiss DTC 3/38 er solid laga, noe som merkes på vekta. Til gjengjeld har den bra IP-klassifisering, sjøl om -10 grader som laveste driftstemperatur begrenser her til lands.

At de dedikerte optikkprodusentene har et par ess i baklomma, merkes når det kommer til bildekvalitet. Zeiss DTC 3/38 har godt skjermbilde, til tross for middels spesifikasjoner, smalt synsfelt og litt færre detaljer.

At Zeiss er bedre på optikk enn elektronikk, merkes på betjeninga. Det er ikke intuitivt hvilken vei man blar i en horisontal meny når knappene innbyr til vertikal navigering. Man blir kasta ut av hovedmenyen når man endrer kalibreringsmodus fra auto til manuell – men ikke når man endrer fra manuell til auto. 

LES OGSÅ: Test av Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0

Appen er sparsom, da den bare gjør om mobilen til en fjernkontroll. Brukermanualen i 2-spalters format er veldig liten på mobilskjerm (kan ikke vippes til liggende format). Det er ingen funksjon for video eller bilde, verken på kamera eller som livevisning i appen.

Av smarte funksjoner noterer vi standby som slår inn når våpenet vippes 45° sideveis eller 70° opp/ned. Du har også tre innstillinger for hvor mye displayinformasjon du ønsker, men ingen mulighet til å programmere knappene sjøl. Dermed er du prisgitt Zeiss-ingeniørene, som mener at det er tilstrekkelig å kunne kalibrere skjermen eller velge fargemodus, før du må inn i hovedmenyen. 

LES OGSÅ: Stor test av termiske kikkertsikter

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Smart standby

Bra bilde

MINUS

Begrensa app

Ulogisk betjening

Test av Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0

Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0 er helt fersk, så vi tester en modell med halvferdig programvare.

Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0 termisk kikkertsikte jakt test clip on
HIKMICRO THUNDER TH35PCR 2.0: Testens lengste clip on
Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0

Brennvidde: 35 mm

Sensor: 384 x 288

NETD: <20 mK

Pikselstørrelse: 12 µm

Synsfelt: 13,2 m

Rekkevidde: 1800 m

Skjerm: 1024 × 768, OLED

Batteri: 6,5 t pr. batt, utbyttbart (2 stk medfølger)

Minne: 16 GB

Tilkobling: WiFi/ Bluetooth

Foto/ video: Livestrømming via app

Driftstemperatur: − 30°C | + 50°C

Mål: 187 x 68 x 67 mm/ 560 g

Beskyttelse: IP67

Pris: kr. 29.990,-

Leverandør: Hikmicro

skala
6/6

Thunder 2.0 har fått fokushjul på toppen (litt lei å nå på testens lengste clip on), standard skrugjenger (M52x0.75, med full tilgang til 3.partsbajonetter), samt rekylaktivering av video (7 sek). Det skal gå an å tilpasse menyene, men dette fant vi ikke ut av, så det er mulig dette kommer i ei software-oppdatering. 

LES OGSÅ: Stor test av termiske kikkertsikter

Viktigste kjøpsargument for Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0 er testens mest varmefølsomme sensor. Det gir jevnt løp mellom Hikmicro og Pulsar, der sistnevnte har større sensor, og disse to er i en egen liga når det kommer til bildedetaljer.

Øyestykke med diopterjustering skal komme i sommer, og da blir TH35PCR 2.0 veldig interessant: R’en i modellbetegnelsen betyr innebygd retikkel, så Thunder har trippelt bruksområde – håndholdt, clip on, og frittstående kikkertsikte. Hikmicro skilter for øvrig med avstandsmåler. Den er dog ganske kronglete i bruk.

LES OGSÅ: Test av Leica Calonox Sight

Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0 er den eneste med fem knapper, i omtrent samme konfigurasjon som håndholdte enheter. Sjøl synes jeg det fungerer bare sånn passe, men det blir muligens bedre når man kan tilpasse sin egen meny. For i likhet med Pulsar, er det litt av en innstillingsjungel i hovedmenyen. 

Hikmicro Thunder TH35PCR 2.0 er testens billigste. TQ-modeller ser ut til å komme snart: Med sensoroppløsning 640x512 får Pulsar da virkelig noe å bryne seg på.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært varmefølsom

Retikkel

5 knapper

MINUS

Lang enhet

Fokus på toppen

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.