Thermion 2 LRF XG50 er et av Pulsars flere dedikerte termiske sikter som ser ut som et tradisjonelt kikkertsikte.
Det er noe betryggende ved at det ser ut som akkurat det vi er vant til og at det monteres med samme type ringer på den gode gamle picatinny-skinnen på børiflen.
Clip-on løsninger eller hybrider mellom termiske spottere og siktemidler finnes også. Vi har testet det med godt og pålitelig resultat, men for å være helt ærlig: når jeg skrur fast en datamaskin på hjorteriflen, da liker jeg å skyte den nøyaktig inn fra start og la den stå der gjennom hele jakthøsten.
Vi har tidligere testet dette kikkertsiktet i både XP50 og Duo XP50-utgave. Derfor fokuserer vi i denne testen særlig på det som gjør XG-siktet annerledes enn XP-modellene.
På Pulsar-språket henviser de to magiske bokstavene nemlig til hvilken sensor siktet har og det påfølgende tallet forteller hvilken brennvidde (ikke lysåpning) objektivet har.
XG og XP-sensorene har nøyaktig lik oppløsning på 640x480 piksler, men er likevel forskjellige. En forskjell som kan bety fordeler i noen jaktsituasjoner og ulemper i andre situasjoner. Vi har hovedsakelig gjennomført testen på hjortejakt.
Solid bygget
Testeksemplaret denne gang, er versjonen med laser-avstandsmåler. Den er plassert som en klump oppå objektivet og har en oppgitt rekkevidde på 800 meter. Dersom du har termisk håndkikkert med laser-avstandsmåler i den andre hånden på jakt, har du kanskje ikke like mye bruk for den. Thermion-siktene finnes også i versjon uten laser på toppen, noe som gjør siktet både lettere og smekrere.
Thermion monteres som antydet med vanlige 30 millimeters kikkertringer og betjeningen er laget for å ligne så mye som mulig på analog optikk. Pulsar hevder at den er like vanntett som et vanlig høykvalitets kikkertsikte og at elektronikken er så godt beskyttet at den tåler rekyl opp til minst kaliber .375 H&H.
Vesltands-regn og dusj fra hageslangen har Pulsaren fått prøve seg på, men rekyl har ikke vi kunnet by på med en rigg som veier 8 kilo i kraftig lyddempet kaliber 6,5x55.
Fordel å tørrtrene
Du må bruke noe tid på å få knapper, menyer og funksjoner inn i fingrene. Vi anbefaler på det sterkeste å ha kontroll over denne kraftige teknologien før man har tenkt å skyte dyr i mørket. Det hjelper godt å ha et par kvelder i bøkanten hvor du leker deg gjennom menyene samtidig som du sikter på dyr med uladd våpen.
For det første og kanskje det som kan gi enkelte angstanfall: her er en rekke ulike retikler og innskytingsprofiler. Meningen er at du skal kunne skyte siktet inn på flere våpen og så bytte mellom dem, og selvsagt huske å stille Pulsar-menyen på riktig våpen.
Om mulighetene føles for mange: Velg én rifle, én profil, ett retikkel og skyt inn våpenet. Pass for all del på å ikke fikle i denne delen av menystrukturen seinere i jakten.
Finpusse bildet
Etter noen kvelders øving og jakt sitter det meste av nødvendig basisbetjening: fokusering, zooming, ta bilder og video, og valg av profil for oppskarping og kontrast i bildet.
Det siste er vesentlig: Pulsar har tre forhåndsdefinerte profiler for hvor klart bildet skal vises på skjermen. Og i varierende vestlandsvær finner vi fort ut at det som er best den ene kvelden, slett ikke er ideelt den neste natten. Heldigvis går slike justeringer av skjermbildet raskere for hver gang, og etterhvert finpusser vi bildet også med manuell justering av kontrast og lysstyrke i på toppen av Pulsars forhåndsdefinerte forslag. Jo bedre bilde desto tryggere. Jo flere hjortehår vi kan telle, desto større opplevelse og sikrere jakt.
Her må vi legge til: Aldri har hjortejakt kjentes sikrere. Vi ser reven som lusker i bøkanten før han våger seg utpå og vi ser hver eneste mus som prøver å slippe unna. Vi ser kroppsvarm avføring ligge på bakken bak en kalv og den kåte bukken som pisser glødende lava oppetter buken sin. I en gran femti meter oppom bøkanten sitter en kattugle og to skjærer sover midt inni tujaen til svigermor. Alle folk har lagt seg, utenom den digitale jegeren som ser alt.
Størrelsen teller
XG-sensoren som vi tester nå er fysisk mindre enn XP-sensoren vi har testet tidligere. Med samme antall piksler vil det si at XG-utgaven gjengir et smalere utsnitt av terrenget og dermed en kraftigere baseforstørrelse brukt med det samme objektivet som her er 50 millimeter. Med null digitalzoom aktivert gir XG 3 gangers forstørrelse mens XP ditto gir 2. Hva betyr så dette når man skal skyte en hjort på 100 meter? Eller for å gjøre det litt vanskeligere: en rev på 125 meter?
På slike avstander bør man selvfølgelig zoome litt inn. Da gir høyere baseforstørrelse et forsprang allerede fra start og Thermion XG50 gir mer forstørrelse før bildet blir uskarpt og pikslete.
Å få et tilfredsstillende nært og skapt nok bilde av en hjort på 100 meter går lettere med den Pulsar-kikkerten vi tester nå. Hvor langt hold en kan skyte på og hvor detaljert bilde trenger for å avgi sikkert skudd, det er det jegeren som må vurdere i den enkelte situasjon. Dette vil også kunne variere etter temperatur og luftfuktighet fordi vi snakker om termisk utstyr. Det som var trygg skyteavstand på rev den ene kvelden trenger ikke være det den neste kvelden.
Både fordeler og ulemper
At XG-sensoren med sin 12 microns pixelpitch har et fortrinn på lengre avstander er tydelig, vel og merke under de riktige værforholdene. XP-sensoren som vi har testet tidligere er klart bedre i regn, tåke og ved høy luftfuktighet. Dette fordi dens større, 17 microns pixler er mer følsomme for små temperaturforskjeller og gir et mer detaljert bilde når XG-bildet «gror igjen» og detaljene forsvinner. Det er altså ikke gitt at man med Thermion XG50 alltid kan strekke holdet lengst.
Likevel, etter å ha brukt disse kikkertsiktene gjennom flere jakthøster, vil vi si at XG-siktet som vi tester nå, gir et klarere nærbilde når man zoomer inn, forutsatt noenlunde tørt vær.
Pulsar Thermion LRF XG50 er så langt det beste termiske kikkertsiktet med 640x480 pikslers sensor vi har prøvd til jakt på hjort og rev.
Slik fungerer JEGERs poengskala
Direkte dårlig og farlig. Dette er egentlig svindel.
Dette fungerer dårlig og er mer frustrerende enn moro. Kan også være farlig i bruk.
Produktet fungerer mye dårligere enn forventet.
Du finner mange bedre produkter enn dette, også på bruktmarkedet.
Fungerer, men vil kunne være mer frustrerende enn gøy.
Mange produsenter leverer bedre enn dette, men det fungerer bra til bruken.
Så bra som forventet, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig.
Bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer varene i kategorien.
Bedre enn det meste annet på markedet. Også nyskapende og trendsettende.
Best i bransjen. Dette produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Det er også helt fremst i utviklingen og vil være relevant i lang tid fremover.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.