Stor test av lyssterke kikkertsikter til skumringsjakt

11 lyssterke kikkertsikter testes av JEGER: Mange viltarter er mest aktive i skumring eller demring, og da er riflekikkerter med stor lysåpning gull verdt.

Sist oppdatert: 5. april 2022 kl 06.00
Bilde av tre kikkertsikter laget for skumringsjakt.
Vår test av kikkertsikter bygd for skumringsjakt ga oss noen overraskelser underveis.

I denne testen av kikkertsikter har vi plukket ut riflekikkerter som er dedikert for jakt i dårlig lys – så la oss se hvem som er mørkets mestere. Vi har tatt en nærmere kikk på kikkertsikter med stort frontelement.

Det er en trend at flere jegere tar seg råd til spesialisert utstyr for den jakten de bedriver: Til de tette skuddsituasjonene og vilt i bevegelse velges riflekikkerter i 1-6x/ 1-8x.

Eller så velger man store kikkertsikter med diger lysåpning til bruk under dårlige lysforhold og på lengre hold. De mellomlange holdene fikses fint av begge disse ytterpunkt-verktøyene. 

I denne testen handler det om store rør og dyre glass. Hva bør du velge for å stå best rustet i kampen mot mørkets krefter?

Bedre og bedre

Nivået på kikkertoptikk og riflesikter i mellom- og toppklassen har klatret flere hakk de siste tjue årene.

For det første har lysgjennomgang, kontrast og generell optisk kvalitet blitt enda bedre. Retikkel med lysprikk har blitt et must, og produsentene tilbyr nå mye lengre zoom-område på sine toppserier.

Også i mellomklassen har det skjedd betydelige forbedringer. Både lysgjennomgang og kontrast har fått et løft. De fleste tilbyr lysprikk og har 5–6 gangers zoom.

Og selvsagt: Langholdstrenden stimulerer produsentene til å tilby høydetårn med kulebanekompensasjon – faktisk i begge prisklasser.

LES OGSÅ: Blaser-sikter for «Hvermansen»

Tradisjonelt versus hightec 

Før skulle et skumringssikte prestere godt i skumring, gjerne på 8x forstørrelse. Nå skal siktene gjøre mye mer. Fokuset dras også mot andre egenskaper ved særlig de dyreste siktene. 

Da blir spørsmålet: Har selve skumringsegenskapene holdt tritt med disse økningene i ny funksjonalitet? Hvor godt yter de mer tradisjonelle konfigurasjonene med 3-4 gangers zoom?

Og hva med mellomklassen? Duger deres rimeligere optiske nivå som fullverdige skumringssikter?

Test-av-riflekikkerter-2
SYNSKOMFORT: Hvor behagelig kikkertsiktet er å se gjennom, påvirkes av mange faktorer. At bildet er stort og kommer tett på deg når du sikter, oppleves som et viktig pluss. Fraværet av tunneleffekt betyr også mye. Her har vi forsøkt å illustrere hvordan det oppleves å se gjennom henholdsvis Leica Magnus (t.v.) og Meopta R2 (t.h.).

«Det kjekke er at du får betydelig mer for pengene i dag enn for et par tiår siden. For ikke å snakke om at 15 000 i dag gjør et relativt sett betydelig mindre innhogg på en vanlig lønnskonto.»

Mer for pengene

Det kjekke er at du får betydelig mer for pengene i dag enn for et par tiår siden. Et toppklasse-sikte kostet allerede den gangen gjerne 15 000 kroner. Et sikte til samme nominelle pris i dag har minst like god optikk – og lysprikk i tillegg.

For ikke å snakke om at 15 000 kroner relativt sett gjør et mindre innhogg på en vanlig lønnskonto i dag enn for 20 år siden.

Det litt mindre kjekke er at de absolutte toppsiktene i dag svir like mye som før: Nå må du cashe ut rundt 30 høvdinger for å få det grommeste av det gromme.

På stedet hvil som skumringssikter?

Testens store overraskelse er at de råeste med 8 gangers zoom faktisk virker noe mørkere å se gjennom enn dem med mindre zoom. Vi antar at dette er et resultat av det store zoom-området og antallet linseelementer som kreves for å få dette til. 

Det hele ender faktisk derfor med en overraskende vinner, dog med glass fra øverste hylle: Satt sammen på en tilsynelatende utdatert konfigurasjon, funker det som rakker'n – om det er spesifikt best mulig skumringsegenskaper du er ute etter, vel å merke.

Publisert 2. september 2020 kl 19.00
Sist oppdatert 5. april 2022 kl 06.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen