Det vites ikke om Aku Tana er oppkalt etter den norske lakseelva. Men de lette jaktstøvlene fra den tradisjonsrike italienske skoprodusenten gjør iallfall susen på norsk grunn.
For å ta tak i den umiddelbare skepsisen først: Italienske sko blir gjerne beskyldt for å være noe smale i lesten til breibeinte skandinaver. Sjøl er jeg tverrplattfot så det holder, så jeg fyller skonummer 45 både på langs og på tvers. Aku Tana oppleves i så måte overhodet ikke trang, men sitter meget bekvemt.
Jeg har testa et par norskproduserte sko i samme høyde- og vektklasse parallelt, og prøvde ved flere anledninger å gå med en sko av hver type på hvert sitt beint. Det er et privilegium ved utstyrstesting, at man får anledning til å kryssteste produktene veldig grundig. Jeg opplevde i så måte at det andre paret mer satt som «sugd» fast litt for tett rundt foten.
Lite svette
Det er relativt mye polstring i tillegg til goretex-membran (Performance comfort). Dette bidrar nok til at Tana raskt tilpasser seg foten. Gnagsår har dermed overhodet ikke vært noe tema. Polstringa til tross er vekta imponerende lav, med 600-700 g pr sko med halvhøye skaft. Det er på nivå med flere av de letteste støvlene vi hadde inne til breddetest.
Tjukk polstring er gjerne ensbetydende med svette lanker. Det har ikke opplevdes som plagsomt her. Om dette skyldes Air8000 – et overstykke som ifølge reklamen faktisk skal øke pusteevnen i løpet av 24 timer – eller om det bare er det faktum at Aku har valgt kunststoff istedenfor tett lær, er vanskelig å vurdere. Men så lenge jeg slipper stinkende fotsvette og ditto kalde føtter tvert jeg setter meg ned for en hvil på turen, vil både jeg og mine nærmeste si oss fornøyde.
Rypejegerens venn
Skoene oppleves som meget stabile, høyden tatt i betraktning. Til jakt, der man gjerne labber utenom alt av folketråkk og stier, sverger jeg til høye jaktstøvler. Jeg har ikke tenkt å endre på det, men jeg ville ikke tenkt meg om jaktstøvene var gjenglemt og Tana var eneste alternativ. Dog gjør den tjukke polstringa at både tunga og hælen samler mye bøss. Gamasjer er derfor et must hvis du ikke går på sti eller i steinura.
Og når vi snakker om steinur: Tana må da være et svært godt valg for støkkjegeren som trasker langt etter rypa i steinura: Støvlene oppleves som svært bekvemme på foten, også gjennom en lang dag med mye trasking. Sålen sitter godt og har passe grove knaster slik at den ikke tetter seg til med jord. Herved anbefalt!
Ta også en kikk på de andre jaktstøvlene Jeger har testet.