Duger i massevis: Magnumkalibrene sørger for at elg og annet stort vilt velter. Vi tester magnumpatronene .338 Win Mag, .300 Win Mag og 7 Rem Mag.
Nye riflekalibre er ofte i skuddet en liten stund, før de forsvinner. Det finnes imidlertid noen kalibre som har holdt koken i årevis – og gjør det fortsatt.
Magnumpatronene 7 mm Remington Magnum, .300 Winchester Magnum og .338 Winchester Magnum er tre av disse kraftkarene. Alle tre har hatt en enorm popularitet og er fortsatt blant de mest brukte magnumkalibrene.
7 Rem Mag er uhyre populær i USA, og det samme kan sies om .300 Win Mag som også er blant de mest populære magnumene på verdensbasis. .338 Win Mag er også litt populær blant middels grove kaliber.
Her i landet er trolig .300 Win Mag den mest vanlige blant magnumene: Jakt & Friluft AS opplyser at de selger bra med både .300 Win Mag og .338 Win Mag, men lite i 7 Rem Mag, både når det gjelder ammunisjon og våpen.
Norma AS selger desidert mest ammo i .300 Win Mag, med omtrent lik andel 7 Rem Mag og .338WM. Når det gjelder treningsammunisjon, selger de omtrent likt av 7 Rem Mag og .300WM. og ca 50 % mindre .338 Win Mag ammunisjon.
Schou AS opplyser at de selger færre rifler i disse kalibrene i forhold til før.
7 Rem Mag
7 mm Remington Magnum er en av verdens mest populære og solgte magnumpatroner. Et bevis på at patronen er populær og fortsatt holder stand, er at kaliberet blir kamret i mange riflemodeller.
Remington introduserte 7 mm-patronen så tidlig som i 1962. Det er praktisk talt en .338WM-hylse hvor halsen er klemt inn for å passe en 7 mm-kule.
Med kulevekter rundt 150-160 grs har du da et godt allroundkaliber som ikke har noe problem med å hamle opp med det meste av vilt, inkludert elg og de større afrikanske antilopene.
Det gode kuleutvalget i 7 mm gjør patronen til et godt valg for hjemmeladeren. Saktebrennende krutt som MRP og lignende passer godt i denne patronen.
Norma oppgir en hastighet på 900 m/s med 156 Oryx i dette kaliberet. At du oppnår like høy hastighet i din rifle, er ikke sikkert: Lengde på løpet spiller inn på hastigheten, men selv med 10-20 m/s mindre har du med 7 Rem Mag en patron som takler lange hold dersom riflas presisjon ellers er god.
.300 Win Mag
Et lite hakk opp i kulediameter finner vi en annen meget populær magnumpatron, nemlig .300 Winchester Magnum. Det er trolig verdens mest populære magnum i kaliber 30, og fås følgelig i de aller fleste riflemodeller.
.300 Win Mag har greid å beholde tronen tross mange forsøk fra andre produsenter på å frarøve den plassen. Dette er en litt kortere magnumpatron som passer låskasser i 30-06 lengde.
300WM ble introdusert av Winchester i 1963 og er basert på en rettvegget og forkortet .300 H&H-hylse. Det spesielle med .300 Win Mag er at den har en kortere hals, men det gjør den ikke dårligere av den grunn.
Rekylen er merkbart kraftigere enn 30-06 og .308 Win, men de fleste erfarne skyttere håndterer den uten problemer.
Norma har en oppgitt hastighet på 890 m/s med 180 Oryx i .300 Win Mag. Det er nesten 70 m/s mer enn med samme kule i 30-06. Det må nødvendigvis merkes i form av mer rekyl, men gir samtidig en litt flatere kulebane og mer kraft på lengre hold.
.300 Win Mag. er et godt valg for storviltjegere som vil ha litt mer futt, og som tåler den ekstra rekylen uten å blunke – i dobbel forstand.
.338 Win Mag
Klatrer du enda videre opp på kaliberstigen, finner du storviltpatronen .338 Winchester Magnum. Denne magnumpatronen er basert på 458 Win Mag-hylsen, og passer også i 30-06 låskasser.
På grunn av et meget godt kuleutvalg er .338 Win Mag fremdeles en populær storviltpatron. Særlig til det største viltet i Alaska er den mye brukt. .338WM er også perfekt til norsk elg for den som gjerne vil ha litt ekstra kraft.
Den forholdsvis moderate hastigheten sammen med tyngre, gode kuler, gir kontrollert ekspansjon som igjen gir god inntrengning.
Den moderate hastigheten gir også forholdsvis vennlig rekyl som gjør .338 Win Mag lettere å skyte godt med. Her oppgir Norma 840 m/s med 230 grs Oryx. Samme kule i f.eks .340 Wby har en hastighet på rundt 60 m/s mer, noe som merkes tydelig i form av mer rekyl.
Det betyr ikke at .338 Win Mag er et kaliber for de rekylredde. Men med dagens gode premiumkuler og kobberkuler kan du trygt gå mye ned i kulevekt og likevel sikre god inntrengning i vilt.
Hjemmeladeren har gode muligheter også her, da f.eks Barnes har gode kobberkuler (TTSX) med så lav vekt som 160 grs. Da minker det på rekylen.
Små feil gir større utslag
Fordelen med slike raske, hardtslående magnumpatroner, er flatere kulebane og mer kraft på lange hold. Baksiden av medaljen er mer smell og rekyl.
Du trenger også gode kuler som holder skikkelig sammen for å få akseptabel inntrengning på større vilt, da kravet til kulene øker med hastigheten. Bruker du konvensjonelle kuler i høy hastighet, vil slaktet bli heller ufyselig. Da må du opp i kulevekt, noe som igjen øker rekylen.
Vær oppmerksom på at små feil med avtrekk og rekylopptak gir mye større utslag i magnumkalibre enn med .308 Win, 6,5x55 og lignende.
Det aller verste er om du er litt rekylredd og derfor skyter dårligere skudd. Som alltid er et godt treff med en god kule det aller viktigste. Skyter du derimot godt med en magnum med de beste kulene, da har du et godt jaktredskap.
Kun det beste er godt nok
Et minimumskrav til kula i en magnum, bør etter min mening være at blyet er loddet til mantelen, slik som Norma Oryx, Fusion og lignende kuler. Enda bedre er kuler som i tillegg til loddet bly har delevegg, slik som Swift A-Frame eller solid bakpart som Trophy Bonded Tip.
Kobberkuler tåler høye hastigheter bedre enn de fleste. Her er det mye å velge i, da de fleste fabrikantene i dag har egenproduserte kobberkuler i sitt sortiment. Barnes har et meget godt utvalg i mange kulevekter, særlig for hjemmeladeren.
Må du på død og liv bruke konvensjonelle kuler, bør du bruke de tyngste kulene.
Rekyl og hørsel
Høye hastigheter gjør nødvendigvis at rekylen blir tøffere, men det er også andre faktorer som virker inn: Mengde og type krutt for hjemmeladeren har mye å si, det samme med kulevekt.
Også riflevekt, lengde og tykkelse på løp spiller inn. Om stokken er rett eller krum, samt hardheten på kolbekappen er i tillegg avgjørende faktorer.
I dag har de fleste lyddemper. Ikke bare demper det smellet, men det er også en revolusjonerende rekyldemper. Noen bruker rekyldemper isteden, men husk i så fall et godt hørselvern, både for deg og dem som står rundt deg!
Magnumens marginer
Flatere kulebane og større kraft er fordelen med magnumpatronene, men man skal ikke la seg blende:
Innskutt på 200 m og med oppgitt hastighet, synker 230 Oryx i .338 Win Mag 27 cm på 300 meter. 165 Oryx i .300 Win Mag synker 20,5 cm, mens 156 Oryx i 7 Rem Mag synker 24,7 cm.
Men til sammenligning synker en 165 Oryx i .308 Win 29,4 cm på samme avstand. Vi snakker altså om en forskjell på 9 cm mellom .308 og .300WM med samme kule, og ca 5 cm forskjell mellom .308 og 7 Rem Mag.
Dersom du ikke takler rekylen 100 prosent, rotes disse få centimetrene fort bort på så langt hold.
Testpatronene og riflene
Jeg kontaktet noen importører og fikk dem til å sende meg et utvalg av deres patroner.
Til testskytingen brukte jeg en Schultz & Larsen Victory fra Jakt & Friluft AS med 65 cm løp til patronene i .300 Win Mag og 63,5 cm løp i 7 Rem Mag. Til .338 Win. Mag-patronene fikk jeg låne en Sako 85 Kodiak med 54 cm løp fra Schou AS.
I benken etter tre treskuddserier på 100 m ble resultatet slik:
Sako’en skjøt rimelig bra med Fusion og Trophy Bonded Tip, som begge er gode valg til jakt på elg og stort vilt. Finnen og svenskene (180 Oryx) fant tonen og skjøt så god gjennomsnittsamling som 17 mm.
Hastighetene ble mye lavere enn oppgitt, mye på grunn av det korte løpet. Sakoen var for øvrig god å skyte med. Sammen med den lavere hastigheten ble rekylen vennligere.
Schultz & Larsen Victory med .300WM-løp svikter sjelden, heller ikke denne gangen: Med dårligste treskuddssamling på 27 mm i snitt av fire patrontyper, skal man ikke klage!
Dansken likte spesielt godt Oryx, Trophy Bonded Tip og Hornady Interlock med samlinger fra 13-16 mm. Både Hornady 180 GMX, Federal Trophy Bonded Tip, 165 Trophy Copper og alle tre Norma-patronene har kuler som tåler .300 Win Mag-hastigheter.
Schultz & Larsen Victory med 7 mm-løp ble ikke bestekompis med Federal Trophy Copper, men likte Federal Trophy Bonded Tip og Barnes TSX. Med samlinger så gode som 15 og 21 mm er du forberedt på lange hold om det skulle bli nødvendig.
Aller best kompis ble dansken med Normas nye kobberkule Ecostrike: 14 mm med så god kule gjør Norma Ecostrike til et meget godt valg sammen med dette løpet. 7 Rem Mag har forholdsvis vennlig rekyl og med gode samlinger som dette kan du få gode treff.
Hvem bør man velge?
Er så magnumkaliber noe enhver jeger bør ha?
Etter min mening er de aller fleste best tjent med 30-06, .308 Win, 6,5 x 55 eller lignende kaliber, først og fremst fordi de er lettest å skyte godt med, i tillegg til at de gjør en utmerket jobb på jakt med en god kule.
Er du veldig følsom for rekyl, ville jeg helt klart styre unna magnumkalibre og velge «seksfem'en». Men vil du gjerne ha litt ekstra krefter og skyter bra med råtassene, avhenger det av hva rifla skal brukes til:
Disse tre magnumpatronene gjør jobben godt nok til alt storvilt her i landet. Er du først og fremst elgjeger og kanskje drømmer om en elg- og bjørnejakt i Alaska, ville jeg valgt .338 Win. Mag.
Jakter du det meste av vilt både her hjemme og utenlands, men ønsker en mer flattskytende patron, er både 7 Rem Mag og .300 Win Mag bra. Det finnes et godt utvalg av ammunisjon og kuler i begge kaliber.
Men siden sistnevnte er mest populær her i landet, er patronutvalget gjennomsnittlig bedre. Jeg vil derfor holde en knapp på .300WM.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.