Over halvparten av villreinområdene i dårlig stand

Ingen av av de ti villreinområdene vi har i Norge får grønt lys fra Miljødirektoratet. – Alarmen lyser bokstavelig talt rødt for villreinen i Norge, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Sist oppdatert: 26. april 2022 kl 10.27
UROVEKKENDE: Fire villreinområder får gul klassifisering og seks villreinområder får rød klassifisering, men ingen får grønn. Foto: Åsgeir Størdal
UROVEKKENDE: Fire villreinområder får gul klassifisering og seks villreinområder får rød klassifisering, men ingen får grønn. Foto: Åsgeir Størdal
Lesetid: 1 minutter

Denne uken offentliggjorde Miljødirektoratet den første klassifiseringen av villreinområder etter kvalitetsnormen for villrein. Resultatet som ble lagt frem er hardtslående for norsk villrein.

– Kvalitetsnormen er ment å være et solid styringsverktøy for å bedre situasjonen. Dette er særlig viktig i en framtid hvor klimaendringene er forventet å skape ytterligere utfordringer for villreinen, sier Hambro.

Kvalitetsnormen for villrein er fastsatt av regjeringen som kongelig resolusjon med hjemmel i naturmangfoldloven. Normen skal sikre god nok kvalitet for villreinbestandene, altså at tilstanden og livsvilkårene for bestandene når et visst nivå, står det i pressemeldingen.

Ingen av  de ti nasjonale villreinområdene får altså klassifiseringen grønn.  Fire villreinområder er gule: Forollhogna, Sølnkletten, Reinheimen-Breheimen og Setesdal Austhei.

De resterende seks er røde.

Det pekes på flere årsaker til at såpass mange områder ikke når opp til kvaliteten regjeringen har satt.

– Vi vet at nedbygging og forstyrrelser fra menneskelig aktivitet kan ha stor negativ effekt på arealbruken og vandringsmulighetene til villrein. Den nasjonale ekspertgruppa slår nå fast at dårlig tilstand på leveområdene er den faktoren som oftest er utslagsgivende for at områder får rød klassifisering.

Publisert 26. april 2022 kl 10.27
Sist oppdatert 26. april 2022 kl 10.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen