Uvanlig villreingevir

Noen ganger dukker det opp helt spesielle og uvanlige gevir. Dette viser at naturen har et utrolig mangfold og utallige variasjoner.

Sist oppdatert 1. november 2018 kl 12.00
Gevir, villreingevir
Villrein kan ha ulike typer gevir.

Gevir er aldri like: Det er alltid variasjoner. For mange år siden la jeg merke til et storbukk-gevir som hang på Kongsvoll. Dette hadde en helt spesiell variasjon: 

Geviret hadde vanlig utviklet krone og greiper, men mangler brunstfjøl (se bildet). Der brunstfjøla vanligvis dekker panna, står det isteden en spiss tagg rett ut fra skallen! 

Gevirbærende hjortedyr har vanligvis to rosenstokker som geviret vokser ut fra, men her er det faktisk tre; en tredje rosenstokk med en enkelt gevirtagg.

Les også om hvordan du kan lage ditt eget gevir til veggen

villreingevir-2
Gammel skalle: Skallen som henger på Kongsvoll, har en markert tagg midt i panna.

Enhjørning

Jeg har sett mange villrein gjennom åra, men noe lignende har jeg aldri sett – ikke før siste høst: Det var i Knutshøområdet jeg fikk se en storbukk i kikkerten med en lignende variasjon. Villreinbukker i Knutshø er vanskelige å komme nær for å finstudere på detaljer, men døm selv ut fra bildene:

Den uvanlige variasjonen viser tre rosenstokker. Men her er det ikke bare en enkelt tagg: Her er det ei stor brunstfjøl som har vokst ut fra skallen!

LES OGSÅ: På jakt etter hjortegevir med færrest tagger

Publisert 1. november 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 1. november 2018 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen