MSR Lightning Explore

Produkt: Truge med aluminiumsramme i flatjern og duk tredd med metallhemper gjennom ramma.

Stegjern: Klør langs hele ramma, samt tre tverrjern fordelt fra tåballene og bakover. To bevegelige tenner under tærne. Hælløfter. Montasje for forlenger (selges separat, kr 799,-)

Binding: Hyperlink, smal snøbrett-konstruksjon med jekkestropp over vrista og rundt hælen.

Størrelse: 22, 25 eller 30 tommer (testet)

Bæreevne: 68-127 kg (136 kg med forlenger)

Vekt: 2040 g (30")

Pris: 3999,-

Leverandør: Varri AS, www.varri.no

skala
5/6

30-tommere pleier krabbe godt over 2 kg, men MSR har klart å pine vekta nesten ned på to blank med modellen Lightning Explore, til tross for kraftig aluminium som stående flatjern i ramma. Duken er poppa fast i T-forma metallstykker som er tredd gjennom ramma. Det gir en robust konstruksjon som bør være lett å fikse med elektrikerstrips hvis uhellet er ute.

Under ramma gir skarpe tagger hele veien samt tre tverrstål bra feste. To ekstra «fortenner» gir grep med tåa, særlig når du bruker hælløfterne for å komme opp siste kleiva.

Kjapp binding

Bindingen er enkel i bruk, og minner om snøbrett-typen: En jekkestropp over vrista og en bak hælen, gjør det lett å entre og komme ut av truga. Tå-stroppen kan entres på to ulike hakk, slik at du kan øke lengden for ekstremt vide vintersko.

Stortest: Vi har sett nærmere på 16 truger

MSR-trugene er særlig interessante på grunn av patentet med forlengere: En ekstra hale kan hektes bakpå (se bildet), noe som forlenger bæreflata med 12,5 cm/ 5 tommer. Det øker vekta med 140 gram, noe som ikke er all verden, men det merkes at du har fått et ekstra «vedheng» der bak.

Jeg hadde likevel helst sett at forlengerne var lengre, for 5 tommer ekstra byr ikke på all verdens ekstra bæring hvis det først er løssnø.

Sjøl om Lightning er ei god truge, blir det likevel ikke full score. Årsaken er at trugene har en ørliten tendens til å hekte: Dels skyldes det at endene på T-krokene kan se ut til å få tak på hverandre, dels skyldes det at hvis du først får et feilskjær, kan den langsgående ramma fungere omtrent som ei togskinne, slik at beina spores i kryss.

Tendensen er verifisert av en co-tester, så det omhandler ikke bare forbigående snublefot-nykker.

Jeger.no har også testet en rekke andre truger, i ulike prisklasser og med ulike løsninger. Les blant annet testen av truger for damer og Fimbulvetr sin Trail-X truge.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask binding

Smart forlenger

Lav vekt

MINUS

Litt tendens til hekting